Forţa
Forţa, verb
Sinonime: (popular) a osândi, a condamna, a constrânge, a face un efort, a încerca, a năzui, a nevoi, a obliga, a opinti, a presa, a se sforţa, a (se) sili, a (se) strădui, a supune, a-şi da osteneala, a-şi da silinţa.

Forţă, substantiv feminin
Sinonime: (Banat) sălăbărie, (învechit) nevoie; (la plural) armată, unităţi militare; (livresc) servitute, capacitate, constrângere, energie, intensitate, potrivnicie, presiune, putere, putinţă, silă, silință, silnicie, silnicire, somitate, strângere, strânsoare, tărie, vigoare, violenţă, volum; (forţă portantă) portanţă; (forţă de muncă) mână de lucru.  
 
Forțamente
Forțamente, adverb
Sinonime: cu forța, forțat, în mod forțat, în mod necesar, necesar, obligatoriu, prin constrângere, riguros.  
 
Forţare
Forţare, substantiv
Sinonime: constrângere, silire, spargere, strădanie, stricare, violare.  
 
Fortăreaţă
Fortăreaţă, substantiv feminin
Sinonime: adăpost, bastion, castel, cazemată, cetate, cetățuie, citadelă, fort, fortificaţie, întăritură, redută.  
 
Fortăreț
Fortăreț, substantiv (învechit)
Sinonime: fortăreață.  
 
Forţat
Forţat, adjectiv
Sinonime: afectat, artificial, brutal, concertat, deschis cu forța, fals, impus, nefiresc, nenatural, obligat, obligatoriu, silit, silnic, sofistic, spart, stricat, violent.  
 

Amploare
Amploare, substantiv feminin
Sinonime: cuprindere, desfășurare largă, dezvoltare, extensiune, extindere, forță, grandoare, intensitate, întindere, lărgime, mărime, proporție, vastitate, volum, (figurat) amplitudine.  
 
Artificial
Artificial, adjectiv
Sinonime: afectat, arbitrar, artificios, bombastic, căutat, confecționat, construit, contrafăcut, convențional, de comandă, declamator, emfatic, fabricat, factice, falacios, fals, făcut (de om), forțat, grandilocvent, imitat, lucrat, manierat, meșteșugit, nefiresc, nenatural, nesincer, pompos, postiș, prefăcut, pretențios, retoric, silit, silnic, sintetic, studiat, teatral, (figurat) prețios, (figurat) sunător, (figurat) umflat, (învechit) artifițial, (învechit) capțios, (rar) teatralist, (regional) prepus.  
 
Asupri
Asupri, verb
Sinonime: a apăsa, a aservi, a calomnia, a exploata, a forța, a împila, a împovăra, a împresura, a năpăstui, a nedreptăți, a obliga, a oprima, a oropsi, a persecuta, a prigoni, a tiraniza, a urgisi, (figurat) a despuia, (figurat) a stoarce, (figurat) a suge, (impropriu) a chinui, (învechit și figurat) a călca, (învechit și regional) a bântui, (învechit) a constrânge, (învechit) a exagera, (învechit) a nevolnici, (învechit) a obidi, (învechit) a obijdui, (învechit) a sili, (învechit) a supăra, (învechit) a tiranisi, (învechit) a tirăni, (regional și figurat) a stoci, (regional) a potângi.  
 
Bastion
Bastion, substantiv neutru
Sinonime: fortificaţie, întăritură, fortăreaţă; citadelă.  
 
Brusca
Brusca, verb
Sinonime: a accelera, a buscula, a constrânge, a forța, a obliga, a presa, a precipita, a repezi, (regional) a bruftului, a lua în răspăr.  
 
Canoni
Canoni, verb
Sinonime: a (se) căzni, a (se) chinui, a (se) munci, a (se) trudi, a depune eforturi susținute, a impune penitență, a îndura, a năsli, a pedepsi, a schingiui, a se forța, a se frământa, a se necăji, a se obosi, a se osârdnici, a se osârdui, a se osteni, a se sforța, a se sili, a se strădui (din răsputeri), a se supune unui canon, a se volnici, a se zbate, a se zbuciuma, a strânge, a suferi, a tortura, (figurat) a se sfărâma, (învechit și popular) a (se) nevoi, (învechit) a se învălui, (învechit) a străstui, (Moldova) a se strădănui, (popular) a se sârgui, (regional) a negăti, (regional) a se verpeli.  
 
Capacitate
Capacitate, substantiv feminin
Sinonime: forţă, tărie, posibilitate, putere; valoare, calitate; cuprindere, mărime, volum, întindere; aptitudine, pricepere, îndemânare, talent.  
 
Cetate
Cetate, substantiv feminin
Sinonime: fortăreaţă, aşezare întărită, fortificaţie, cetăţuie, fort.  
 
Citadelă
Citadelă, substantiv feminin
Sinonime: fortăreaţă, cetate, întăritură, loc întărit.  
 
Constrânge
Constrânge, verb
Sinonime: a sili, a obliga, a impune, a face, a forţa, (livresc) a soma, a violenta, (popular) a silnici, (învechit şi regional) a strânge, (prin Banat) a tipi, (învechit) a asupri, a îndemna, a necesita, a pripi, a silui, a strâmtora, (figurat) a presa; a nevoi, a supune, a condamna, (popular) a osândi; a reduce.  
 
Degenera
Degenera, verb
Sinonime: a se degrada, a se altera, a-şi pierde forţa, a decădea, a regresa, a se agrava.  
 
Deposeda
Deposeda, verb
Sinonime: a acapara, a confisca, a expropria, a jefui, a lipsi de, a lua cu forţa, a prăda, a priva, (figurat) a despuia, (învechit) a desposeda, (livresc) a spolia.  
 
Eficacitate
Eficacitate, substantiv feminin
Sinonime: eficienţă, forţă, dinamism, folos, operativitate, productivitate, randament, valoare, putere.  
 
Energie
Energie, substantiv feminin
Sinonime: forţă, putere, tărie, vigoare, vlagă, vioiciune, dinamism, impetuozitate, robusteţe, vitalitate, (livresc) potenţă, (popular) vânjoşenie, vânjoşie, vârtoşie, voinicie, (regional) mau, vânj, vlastă, (Muntenia, Oltenia şi Banat) snagă, (învechit) sforţă, tărime, vârtute, vlavie, (figurat) sevă, bărbăție; (fizică) (energie atomică) energie nucleară; (energie electrică) lumină electrică.  
 
Factor
Factor, substantiv masculin
Sinonime: agent, cauză, condiţie, forţă motrice, mobil, parametru; coeficient, determinant, divizor, multiplicator, cuoțient; poștaș.  
 
Fatalmente
Fatalmente, adverb
Sinonime: certamente, de neînlăturat, fatal, forțamente, ineluctabil, inevitabil, în mod fatal, (rar) necesarmente.  
 
Fatidic (fatidică)
Fatidic (fatidică), adjectiv
Sinonime: profetic, ursit, ineluctabil, inevitabil, fatal, forțat, funest, nefast, sinistru, sumbru.  
 
Flasc (flască)
Flasc (flască), adjectiv
Sinonime: moale, fleşcăit, nerezistent, puhav, spongios; (la figurat) lipsit de vlagă, lipsit de energie, fără vigoare, fără forță.  
 
Forma
Forma, verb
Sinonime: (rar) a prezenta, a alcătui, a antrena, a civiliza, a concepe, a confecţiona, a constitui, a crea, a cultiva, a disciplina, a educa, a elabora, a elucubra, a exersa, a fabrica, a face, a fasona, a fi, a habitua, a imagina, a însemna, a întocmi, a lua fiinţă, a lua naştere, a modela, a mula, a perfecționa, a pregăti, a reprezenta, a sculpta, a se naşte, a se produce.

Formă, substantiv feminin
Sinonime: (figurat) relief, aspect, calapod, calup, chip, configuraţie, contur, expresie, fel, figură, forţă, înfăţişare, mod, modalitate, model, siluetă, tipar, variantă; (lingvistică) (formă hipercorectă) hipercorectitudine, hiperurbanism; brutărie.  
 
Fort
Fort, substantiv neutru
Sinonime: fortăreaţă.  
 
Fortificaţie
Fortificaţie, substantiv feminin
Sinonime: adăpost, (învechit) apărătură, bastidă, blochaus, bunker, cazemată, citadelă, fortăreaţă, întăritură, redută, (rar) retranşament, tărie, zamcă.  
 
Granit
Granit, substantiv neutru
Sinonime: (figurat) duritate, tărie, rezistenţă, forţă.  
 
Gravitate
Gravitate, substantiv feminin
Sinonime: adâncime, atracţie universală, compuncțiune, forță, gravitaţie, importanţă, intensitate, însemnătate, morgă, pericol, periculozitate, primejdie, profunzime, seriozitate, severitate, sobrietate, solemnitate, temeinicie.  
 
Hapca
Hapca, substantiv feminin
Sinonime: (cu hapca) cu forţa, cu de-a sila, pe nedrept, hoţeşte; cu nemiluita, fără număr, cu rostopală.  
 
Involuntar (involuntară)
Involuntar (involuntară), adjectiv
Sinonime: accidental, automat, automatic, fără voie, forțat, inconștient, instinctiv, mașinal, mecanic, negândit, neintenţionat, reflex, spontan, spontaneu.  
 
Împuţina
Împuţina, verb
Sinonime: a (se) diminua, a (se) micșora, a (se) reduce, a (se) restrânge, a descreşte, a scădea, a slăbi, a-i scădea forța fizică, (învechit și regional) a (se) strâmta, (învechit) a (se) puțina, (Transilvania) a scăpăta.  
 
Încorpora
Încorpora, verb
Sinonime: a absorbi, a alipi cu forța, a anexa, a angaja, a conscrie, a cuprinde, a incarna, a include, a îngloba, a înrola, a înscrie în efectivul armatei, a întruchipa, a întrupa, a recruta, (învechit şi popular) a scrie, (învechit, prin Transilvania şi Banat) a asenta, (prin nordul Transilvaniei) a şorozi, (Transilvania) a cătăni, (variantă) a incorpora.  
 
Îndemna
Îndemna, verb
Sinonime: a ațâța, a constrânge, a convinge, a da un impuls, a determina, a exorta, a face, a forța, a impulsiona, a incita, a îmbărbăta, a îmboldi, a încuraja, a îndupleca, a înflăcăra, a însufleți, a povățui, a (se) decide, a (se) hotărî, a (se) îmbia, a (se) pofti, a se mulțumi, a se simți bine, a sfătui, a sili, a stârni, a stimula, a susține, (figurat) a împinge, (grecism învechit) a parachinisi, (învechit și regional) a dudui, (învechit) a insufla, (învechit) a invita, (învechit) a mângâia, (învechit) a obliga, (învechit) a pricinui, (învechit) a provoca, (învechit) a semeți, (popular, figurat) a înghimpa, (popular, figurat) a mișca.  
 
Japcă
Japcă, substantiv feminin
Sinonime: silă, abuz, forţă.  
 
Jefui
Jefui, verb
Sinonime: a prăda, a jecmăni, a lua cu sila, a lua cu forţa, a fura, a exploata, a răpi, a spolia, a jumuli, a hoţi.  
 
Mană
Mană, substantiv feminin
Sinonime: belşug, abundenţă, îmbelşugare, îndestulare, prisos, bogăţie, berechet; rugină la vegetale.

Mâna, verb
Sinonime: a îndemna, a sili; a mişca, a împinge; a se grăbi.

Mână, substantiv feminin
Sinonime: braţ, membru superior, palmă, pumn, (învechit și regional) brâncă, (popular și familiar) labă; (mână curentă) balustradă; (mână de lucru) forță de muncă; (botanică) (mâna-Maicii-Domnului) (regional) palma-sfintei-Mării; (tehnică) bată, braț, crac, furcă, margine, mâner, pervaz, spetează, stâlp, (regional) ciocan, (regional) condac, (regional) cotoi, (regional) cujbă; calitate, cocârlă, condiție, femeiușcă, fofează, grijă, hădărag, leucă, mănunchi, mănușă, măsea, muierușcă, pază, posesiune, rang, schimbătoare, seamă, stare, stăpânire, teapă, titirez, treaptă.  
 
Mărinimie
Mărinimie, substantiv feminin
Sinonime: bărbăție, bravură, bunătate, bunăvoinţă, culanță, curaj, cutezanță, dărnicie, dârzenie, forță morală, generozitate, încumetare, îndrăzneală, îngăduință, înțelegere, liberalitate, milă, munificență, neînfricare, noblețe, semeție, temeritate, (familiar) galantonie, (figurat) larghețe, (învechit și popular) milostenie, (învechit) filotimie, (învechit) magnanimitate, (învechit) marinimie, (învechit) marinimozitate, (învechit) mărime, (învechit) priință, (turcism învechit) musaadea.  
 
Măsura
Măsura, verb
Sinonime: a evalua, a cântări, a calcula; a limita, a proporţiona.

Măsură, substantiv feminin
Sinonime: cantitate, mărime, întindere; (figurat) dispoziţie, hotărâre, ordin; procedeu, modalitate, manieră, mijloc, metodă, chip, fel; valoare, putere, tărie, forţă, grad; moderaţie, cumpătare, chibzuinţă, înfrânare, reţinere, abţinere, limită, stăpânire, echilibru.  
 
Muncă
Muncă, substantiv feminin
Sinonime: activitate, acţiune, calvar, canon, caznă, chin, durere, efort, forțare, încercare, îndeletnicire, lucrare, lucrat, lucru, martiriu, meserie, munculiță, muncușoară, ocupaţie, osteneală, patimă, păs, pătimire, post, preocupare, profesie, profesiune, robotă, roboteală, robotit, schingiuire, schingiuit, serviciu, sforțare, silință, slujbă, slujbuliță, slujbușoară, strădanie, străduială, străduință, străduire, suferință, supliciu, tortură, travaliu, treabă, trudă, trudnicie, zbatere, (învechit și popular) muncire, (învechit și popular) osteneală, (Moldova și Transilvania) zoală, (popular și familiar) trebușoară, (popular) canoneală, (prin Muntenia) morânceală, (regional) meșteșug, (regional) ștrapaț; (învechit) căznire, deală, laboare, nevoință, ocupare, ostenință, preocupație, sforță, strădănuință, strădănuire.  
 
Nefiresc (nefirească)
Nefiresc (nefirească), adjectiv
Sinonime: afectat, anormal, artificial, bizar, bombastic, căutat, ciudat, convențional, declamator, emfatic, fals, făcut, forțat, grandilocvent, manierat, nenatural, nenormal, neobișnuit, nesincer, pompos, prefăcut, pretențios, retoric, silit, silnic, studiat, teatral, (rar) teatralist, (figurat) prețios, (figurat) sunător, (figurat) umflat.  
 
Nevoit (nevoită)
Nevoit (nevoită), adjectiv
Sinonime: silit, constrâns, obligat, forţat, dator.  
 
Oaste
Oaste, substantiv feminin
Sinonime: armată, forţă militară, oştire; serviciu militar, cătănie; oşteni, soldaţi; mulţime, ceată, gloată.  
 
Plasticitate
Plasticitate, substantiv feminin
Sinonime: elocvență, expresivitate, forţă sugestivă, maleabilitate, pregnanță, sugestivitate, suplețe, vioiciune.  
 
Poliţie
Poliţie, substantiv feminin
Sinonime: agent de poliție, forță publică, forțe de ordine, jandarmerie, miliție, polițist; comisariat, secție; (figurat) control, pază, supraveghere.  
 
Potenţa
Potenţa, verb
Sinonime: a mări, a spori, a intensifica, a întări, a creşte.

Potenţă, substantiv feminin
Sinonime: putere, forţă, energie, vigoare.  
 
Potrivnicie
Potrivnicie, substantiv feminin
Sinonime: adversitate, circumstanță nepotrivită, constrângere, dificultate, forță, greutate, impas, impediment, inconvenient, împotrivire, împrejurare nefavorabilă, îndărătnicie, neajuns, nevoie, obstacol, opoziţie, opreliște, opunere, ostilitate, piedică, rezistență, silă, silnicie, stavilă, violență, vitregie, vrăjmășie, (învechit) protivnicie.  
 
Pradă
Pradă, substantiv feminin
Sinonime: jefuire, jaf, hoţie; bunuri dobândite printr-o acțiune de forță.

Prăda, verb
Sinonime: a jefui, a devasta, a fura, a despuia, a spolia; (regional) a irosi, a risipi, a împrăştia.  
 
Presa
Presa, verb
Sinonime: a apăsa, a bate, a bătători, a bătuci, a comprima, a condensa, a constrânge, a face, a forța, a grăbi, a îndesa, a obliga, a precipita, a sili, a stoarce, a strânge, a strivi, a tescui, a zdrobi, a zori, (familiar) a pisăgi, (învechit și popular) a păsa, (popular) a pisa, (regional) a dricui, (regional) a tăpși, (regional) a zbătuci, (Transilvania) a dripi.  
 
Presiune
Presiune, substantiv feminin
Sinonime: apăsare, strângere, strivire, condensare; (figurat) constrângere, forţare, obligare.  
 
Pronie
Pronie, substantiv feminin (învechit)
Sinonime: atotputernicul, cer, creatorul, destin, divinitate, domnul, dumnezeire, Dumnezeu, forță divină, părinte, providenţă, puternicul, stăpânul, tatăl, ziditorul, (învechit) prevedere, (învechit) promișlenie, (învechit) promitie; grijă, îndurare, milă; (variantă) pronă, (variantă) proonie.  
 
Putere
Putere, substantiv feminin
Sinonime: forţă, tărie, capacitate, eficacitate, posibilitate, putinţă; sănătate, vigoare, voinicie, rezistenţă; autoritate, stăpânire, dominaţie; împuternicire, drept, autorizaţie, competenţă; (popular) deplinătate, toi, miez.  
 
Rictus
Rictus, substantiv neutru
Sinonime: strâmbătură, rânjet, jimbătură, râs forţat.  
 
Servitute
Servitute, substantiv feminin
Sinonime: aservire, atârnare, captivitate, constrângere, convenţie, datorie, dependență, forță, iobăgie, îndatorire, înrobire, obligaţie, robie, rumânie, sclavie, servitudine, silă, silnicie, subjugare, subordonare, supunere, șerbie, vecinătate, vecinie, violență.  
 
Sforța
Sforța, verb
Sinonime: a (se) lupta, a depune efort, a încerca, a se canoni, a se căzni, a se chinui, a se forța, a se frământa, a se încorda, a se mări, a se munci, a se necăji, a se opinti, a se osteni, a se sili, a se strădui, a se trudi, a se zbate, a se zbuciuma, a suprasolicita, a viola, (figurat) a se sfărâma, (învechit și popular) a (se) nevoi, (învechit și regional) a se iujdi, (învechit) a (se) osârdnici, (învechit) a (se) osârdui, (învechit) a se învălui, (învechit) a se năsli, (învechit) a se volnici, (Moldova) a se strădănui, (popular) a se sârgui, (regional) a se umeri, (regional) a se verpeli, (Transilvania) a se tecărui.  
 
Sforţare
Sforțare, substantiv feminin
Sinonime: asiduitate, caznă, chin, efort, emulație, forțare, icnire, insistență, ispită, încercare, încordare, muncă, osteneală, perseverență, râvnă, sârguință, scremere, silință, stăruință, strădanie, străduință, trudă, zbatere, zel, (învechit) căznire, (învechit) nevoință, (învechit) ostenință, (învechit) sforță, (învechit) silire, (învechit) strădănuință, (învechit) strădănuire, (livresc) travaliu, (Moldova și Transilvania) zoală, (popular) canoneală, (popular) icneală, (popular) opinteală, (popular) opintire, (popular) osârdie, (prin Muntenia) morânceală, (rar) atac, (rar) opintitură, (rar) străduială, (rar) străduire, (regional) ștrapaț.  
 
Silă
Silă, substantiv feminin
Sinonime: dezgust, scârbă, greaţă, aversiune, ură; constrângere, violenţă, abuz; (învechit) putere, forţă.  
 
Sili
Sili, verb
Sinonime: a obliga, a constrânge, a forţa; a da zor, a iuţi, a grăbi; a-şi da osteneala, a se strădui, a face eforturi.  
 
Silit (silită)
Silit (silită), adjectiv
Sinonime: forţat, constrâns, nevoit, obligat; nesincer, nenatural, nefiresc.  
 
Silnic (silnică)
Silnic (silnică), adjectiv
Sinonime: de nevoie, presat, în silă, impus, forţat; greoi, anevoios, dificil.  
 
Silnicie
Silnicie, substantiv feminin
Sinonime: abuz, asuprire, constrângere, exces, exploatare, forță, împilare, năpăstuire, opresiune, oprimare, persecutare, persecuție, prigoană, prigonire, putere, samavolnicie, urgisire, violenţă, (Banat) sălăbărie, (figurat) presiune, (grecism învechit) catahris, (învechit și regional) silă, (învechit) nevoie, (învechit) potrivnicie, (învechit) puternicie, (învechit) silință, (învechit) silnicire, (învechit) strânsoare, (livresc) servitute.  
 
Silui
Silui, verb
Sinonime: a constrânge, a forţa, a obliga, a sili; a necinsti, a viola.  
 
Stihie
Stihie, substantiv feminin
Sinonime: duh, spirit, fantasmă; (figurat) himeră, arătare, închipuire, nălucă; pustietate, singurătate, sălbăticie; dezlănţuire, năpastă, calamitate, forţă oarbă.  
 
Strădanie
Strădanie, substantiv feminin (învechit)
Sinonime: asiduitate, calvar, canon, caznă, chin, durere, efort, forțare, hărnicie, insistență, încercare, martiraj, martiriu, mucenicie, muncă, osteneală, patimă, perseverență, râvnă, schingiuire, schingiuit, sforţare, silinţă, sârguință, stăruință, străduială, străduință, străduire, suferință, supliciu, tortură, trudă, vrednicie, zbatere, zel, (învechit) activitate, (învechit) căznire, (învechit) diligență, (învechit) nevoință, (învechit) ostenință, (învechit) sforță, (învechit) strădănuință, (învechit) strădănuire, (livresc) travaliu, (Moldova și Transilvania) zoală, (popular) canoneală, (popular) osârdie, (popular) sârg, (prin Muntenia) morânceală, (regional) ștrapaț.  
 
Strânge
Strânge, verb
Sinonime: a (se) acumula, a (se) aduna, a (se) concentra, a (se) consolida, a (se) contracta, a (se) îngrămădi, a (se) înmagazina, a (se) înmănunchea, a (se) întări, a (se) întruni, a (se) retracta, a (se) reuni, a (se) strâmta, a (se) zgârci, a agonisi, a apăsa, a apropia, a așeza laolaltă, a canoni, a căzni, a chinui, a coagula, a colecta, a colecționa, a comprima, a constrânge, a convoca, a culege, a curăța, a depozita, a deretica, a economisi, a face clăi, a face, a forța, a intra, a îmbrățișa, a împături, a încasa, a închega, a închide, a încinge, a încleșta, a încuia, a îndesa, a îndoi, a înfăşura, a îngheța, a îngusta, a înșuruba, a lega, a lua în brațe, a munci, a obliga, a percepe, a plia, a presa, a prinde, a pune bine, a pune la loc, a recolta, a recupera, a ridica, a schingiui, a scurge, a scutura, a se chirci, a se ghemui, a se îmbulzi, a se închirci, a se micșora, a sili, a solidifica, a stoca, a tezauriza, a tortura, a trudi, (Banat și Transilvania) a orândui, (Banat) a stăci, (figurat) a (se) cimenta, (figurat) a prăsi, (învechit și popular) a păsa, (învechit și regional) a griji, (Oltenia și Muntenia) a (se) închelba, (Oltenia și Muntenia) a scofeli, (Oltenia, Banat și Transilvania) a se zguli, (popular) a chivernisi, (popular) a pături, (popular) a se ciuciuli, (popular) a se stârci, (popular) a șurubui, (prin Bucovina) a cioroboti, (prin Maramureș) a zorobi, (regional) a (se) închelbăra, (regional) a (se) întroloca, (regional) a (se) soborî, (regional) a priștipi, (regional) a răgădui, (regional) a rândui, (regional) a sclipui, (regional) a se tâmbuși, (regional) a șurubi, (Transilvania și Maramureș) a șporoli, (Transilvania și Maramureș) a ticăzui, (Transilvania) a câștiga, (Transilvania) a mirui, (Transilvania) a sureti, (Transilvania) a tăgăși, (Transilvania) a tistăli.  
 
Strânsoare
Strânsoare, substantiv feminin
Sinonime: agoniseală, agonisire, agonisită, apăsare, asuprire, avere, bogăţie, calvar, canon, caznă, chin, colică, constrângere, contractare, contracție, convulsie, crampă, dificultate, dispoziție, durere, economie, exploatare, forță, hotărâre, impas, îmbrățișare, îmbrățișat, împilare, încleștare, încurcătură, înghesuială, îngrădire, îngustime, înlănțuire, năpăstuire, opresiune, oprimare, ordin, patimă, pedeapsă, persecutare, persecuție, poruncă, presiune, prigoană, prigonire, recoltă, rod, sancțiune, schingiuire, schingiuit, silă, silnicie, spasm, strâmtoare, strângere, strâns, suferință, supliciu, supraveghere strictă, tetanie, tortură, urgisire, violență, zgârcire, (învechit) colecție, (plural) bunuri.  
 
Supune
Supune, verb
Sinonime: a accepta, a amaneta, a asculta, a ascunde, a aservi, a bate, a birui, a ceda, a constrânge, a controla, a copleși, a covârși, a cuceri, a cuprinde, a destina, a disciplina, a domestici, a domina, a dosi, a expune, a forța, a hărăzi, a impune, a ipoteca, a îmblânzi, a împovăra, a îndoi, a înfrânge, a înrobi, a întrece, a învinge, a meni, a mistui, a năpădi, a obliga, a ocupa, a predispune, a prostitua, a răsfrânge, a răzbi, a ridica, a robi, a se conforma, a se închina, a se pleca, a se preda, a se smeri, a se umili, a sili, a subjuga, a subordona, a sufleca, a sumete, a suporta, a trage, a urma, (figurat) a înfeuda, (figurat) a îngenunchea, (învechit) a pobedi, (învechit) a prididi, (învechit) a reduce, (învechit) a se cuceri, (învechit) a se paradosi, (învechit) a se supleca, (popular) a pleca.  
 
Şoma
Şoma, verb
Sinonime: a nu avea de lucru, a fi şomer, a fi fără serviciu.

Soma, substantiv
Sinonime: (biologie) corp.

Soma, verb
Sinonime: a avertiza, a constrânge, a demanda, a exige, a face, a forța, a invita, a obliga, a sili.  
 
Tărie
Tărie, substantiv feminin
Sinonime: forţă, putere, vigoare, energie; fermitate, constanţă, îndârjire; soliditate, trăinicie, rezistenţă; boltă, firmament, crug; pisc, vârf, culme.  
 
Teatral (teatrală)
Teatral (teatrală), adjectiv
Sinonime: afectat, artificial, căutat, declamator, disimulat, dramatic, emfatic, fals, forțat, grandilocvent, melodramatic, nefiresc, nenatural, nesincer, ostentativ, pompos, pozeur, prefăcut, scenic, silit, silnic, studiat, (rar) spectacular, (rar) teatralist.  
 
Tinereţe
Tinereţe, substantiv feminin
Sinonime: adolescenţă, juneţe; (figurat) vigoare, vitalitate, forţă, prospeţime.  
 
Travaliu
Travaliu, substantiv neutru
Sinonime: activitate, caznă, chin, durerile facerii, durerile nașterii, efort, forțare, îndeletnicire, lucru mecanic, lucru, muncă, ocupație, osteneală, preocupare, sforțare, silință, strădanie, străduință, treabă, trudă, zbatere; (popular, la plural) curmături.  
 
Vigoare
Vigoare, substantiv feminin
Sinonime: forţă, putere; energie, vitalitate, robusteţe.  
 
Viola
Viola, verb
Sinonime: a nesocoti, a nu respecta; a călca, a încălca; a silui, a necinsti; a pângări, a profana; a forţa, a deschide (o locuinţă).  
 
Vlagă
Vlagă, substantiv feminin
Sinonime: putere, tărie, forţă, vigoare.  
 
Voiniceşte
Voiniceşte, adverb
Sinonime: cu curaj, vitejeşte, bărbăteşte, temerar; cu vigoare, cu putere, cu forţă, vârtos.  
 
Volum
Volum, substantiv neutru
Sinonime: amploare, calibru, cantitate, capacitate, cubaj, dimensiune, forță, intensitate, mărime, (familiar) gabarit; broșură, carte, colegat, colligatum, culegere, lucrare, operă, opuscul, scriere, tipăritură, tom, volumaș, (învechit) uvraj, (livresc) op.  
 
Intensitate (intensități)
Intensitate (intensități), substantiv feminin
Sinonime: mărime, forță, putere; acuitate, profunzime, ton, vivacitate.  
 
Asuprire
Asuprire, substantiv
Sinonime: asupriciune, asuprit, asupritură, caznă, constrângere, exploatare, forțare, împilare, învinovățire, năpăstuire, nedreptățire, obligare, opresiune, oprimare, oropsire, persecutare, persecuție, prigoană, prigonire, silire, teroare, (figurat) apăsare, (figurat) despuiere, (figurat) stoarcere, (impropriu) chinuire, (învechit și figurat) armășie, (învechit și popular) urgisire, (învechit) apăs, (învechit) atac prin surprindere, (învechit) avanie, (învechit) exagerare, (învechit) împresurătură, (învechit) îngreuială, (învechit) învăluială, (învechit) obidă, (învechit) obidire, (învechit) obijduire, (învechit) strânsoare, (popular) asupreală, (popular) silnicie.  
 
Asuprit
Asuprit, adjectiv
Sinonime: căznit, exploatat, forțat, împilat, năpăstuit, oprimat, oropsit, persecutat, prigonit, urgisit, (figurat) apăsat, (figurat) despuiat, (impropriu) chinuit, (învechit) constrâns, (învechit) excesiv, (învechit) obijduit, (popular) obidit, (regional) potângit.

Asuprit, substantiv
Sinonime: asuprire, exploatare, nedreptățire, prigonire, (impropriu) chinuire, (învechit) constrângere, (învechit) exagerare.  
 
Canoneală
Canoneală, substantiv
Sinonime: caznă, chin, efort, forţare, muncă, osteneală, sforţare, silinţă, strădanie, străduinţă, trudă, zbatere.  
 
Căznire
Căznire, substantiv
Sinonime: caznă, chin, efort, forţare, muncă, osteneală, sforţare, silinţă, strădanie, străduinţă, trudă, zbatere.  
 
Constrângere
Constrângere, substantiv
Sinonime: forţare, obligare, silire, (livresc) somare, violentare, (învechit) asuprire, siluire; forţă, coerciţie, severitate.  
 
Cursoare
Cursoare, substantiv
Sinonime: (învechit) curent, curs, flux; forță; curgere, scurgere, hemoragie; diaree, urdinare, cufureală; dezvoltare, evoluție.  
 
Deținut
Deținut, adjectiv
Sinonime: arestat, captiv, deportat, internat, închis, recluzionar, reținut, sechestrat, ținut cu forța.  
 
Dictatorial
Dictatorial, adjectiv
Sinonime: absolutist, autocratic, de dictator, despotic, autoritar, impus cu forța, opresor, opresiv, tiranic, totalitar, (învechit) dictatoresc, (învechit) dictatoric.  
 
Dinamism
Dinamism, substantiv
Sinonime: energie, tonus, vitalitate, putere vitală, forță de acțiune, forță de mișcare.  
 
Şupă
Şupă, substantiv (regional)
Sinonime: escortă; putere, forță; șopron.  
 
Zoală
Zoală, substantiv
Sinonime: animozitate, caznă, ceartă, chin, conflict, dezacord, dezbinare, diferend, discordie, discuţie, disensiune, dispută, divergenţă, efort, forţare, gâlceavă, învrăjbire, litigiu, muncă, neînţelegere, osteneală, sforţare, silinţă, strădanie, străduinţă, trudă, vrajbă, zbatere, zâzanie.  
 
Virulenţă
Virulenţă, substantiv
Sinonime: exacțiune, exces, forță, frenezie, vehemenţă.  
 
Volnici
Volnici, verb
Sinonime: a (se) strădui, a accepta, a admite, a canoni, a căzni, a chinui, a concepe, a dezrobi, a elibera, a emancipa, a forţa, a frământa, a împuternici, a îndreptăți, a îngădui, a învesti cu drepturi, a lăsa liber, a libera, a munci, a necăji, a osteni, a permite, a răbda, a salva, a scăpa, a scoate, a sforţa, a sili, a suferi, a suporta, a tolera, a trudi, a zbate, a zbuciuma, a-și da silința.  
 
Inspirațiune
Inspirațiune, substantiv
Sinonime: avânt, entuziasm creator, forță, idee (salvatoare), intuiție; aspirație, respirație, suflu; (variantă) inspirație.  
 
Tipi
Tipi, verb
Sinonime: a constrânge, a face, a forţa, a obliga, a sili.  
 
Invulnerabilitate
Invulnerabilitate, substantiv
Sinonime: forță, inatacabilitate, invincibilitate, neatacabilitate, nevulnerabilitate.  
 
Gulag
Gulag, substantiv
Sinonime: (în fosta URSS) lagăr de concentrare, lagăr de muncă forțată.  
 
Hatalm
Hatalm, substantiv
Sinonime: amendă, forță, penalitate, penalizare, putere, silă, violență; (variante) hatal, hătal.  
 
Strădănuinţă
Strădănuinţă, substantiv
Sinonime: caznă, chin, efort, forţare, muncă, osteneală, sforţare, silinţă, strădanie, străduinţă, trudă, zbatere.  
 
Strădănuire
Strădănuire, substantiv
Sinonime: caznă, chin, efort, forţare, muncă, osteneală, sforţare, silinţă, strădanie, străduinţă, trudă, zbatere.  
 
Sălăbărie
Sălăbărie, substantiv
Sinonime: constrângere, forţă, silă, silnicie, violenţă.  
 
Sforzando
Sforzando, adverb
Sinonime: (muzică) accentuat, accentuând cu putere, apăsat, atacând cu putere, forțat, sforzato.  
 
Jandarmerie
Jandarmerie, substantiv
Sinonime: forță publică, gardă mobilă, poliție militară, (articulat; plural) forțele de ordine, (învechit) jendarmerie, (popular) jăndărie; cazarmă.  
 
Proidire
Proidire, substantiv
Sinonime: străbatere, trecere în forță.  
 
Robustețe
Robustețe, substantiv
Sinonime: duritate, forță, putere, rusticitate, soliditate, vigoare fizică.  
 
Morânceală
Morânceală, substantiv
Sinonime: caznă, chin, efort, forţare, muncă, osteneală, sforţare, silinţă, strădanie, străduinţă, tencuială, trudă, zbatere.  
 
Puterinţă
Puterinţă, substantiv
Sinonime: capacitate, forţă, posibilitate, putere, putinţă.  
 
Puternicie
Puternicie, substantiv
Sinonime: abuz, atotputernicie, autoritate, capacitate, dominare, dominaţie, exces, forţă, hegemonie, posibilitate, putere, putinţă, samavolnicie, silnicie, stăpânire, supremaţie.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Dictoo
Dicționar