Îmboldi, verb Sinonime:
a împunge, a înțepa; (figurat) a îndemna, a ațâța, a stimula, a împinge.
Îmboldire, substantiv
Sinonime:
imbold, impuls, impulsionare, îmbrâncire, îndemn, pornire, stimul, stimulare, stimulent, (rar) stimulație.
Îmbolditor, adjectiv
Sinonime:
caustic, corosiv, înțepător, mușcător, pișcător, stimulator, usturător.
Îmbolditură, substantiv (învechit)
Sinonime:
îmboldire.
Brânci, substantiv
Sinonime:
brâncă, ghiont, izbitură, îmbrânceală, împinsătură. Brânci, verb
Sinonime:
a ghionti, a izbi, a îmboldi, a îmbrânci, a împinge, a înghionti.
Dinamiza, verb
Sinonime:
a stimula, a îmboldi, a pune în mişcare, a activa, a euforiza, a tonifia.
Dudui, verb
Sinonime:
a bubui, a cutremura, a zgudui, a clătina, a vui, (rar) a vâjâi, a alunga, a depărta, a goni, a izgoni, a îmboldi, a îndemna, a îndepărta.
Împinge, verb Sinonime:
a urni, a deplasa, a muta, a mişca; a se înghesui, a se îngrămădi, a se îmbulzi, a se îmbrânci; (figurat) a îndemna, a îmboldi, a stimula.
Împunge, verb Sinonime:
a înţepa; a îmboldi, a stimula; (figurat) a ironiza, a persifla, a ofensa.
Îndemn, substantiv neutru
Sinonime:
chemare, imbold, impuls, îmboldire, îndrumare, învățătură, pornire (lăuntrică), povață, povățuire, sfat, stimul, stimulent, vorbă, (figurat) mișcare, (figurat) resort, (figurat) suport, (grecism învechit) parachinisis, (învechit și regional, la figurat) strămurare, (învechit) consiliu, (învechit) cuget, (învechit) dăscălie, (învechit) gând, (învechit) năstav, (învechit) porneală, (învechit) povățuială, (învechit) povățuitură, (învechit) sfătuială, (învechit) sfătuire, (învechit) socoteală, (popular) învăț, (regional) bold.
Îndemna, verb
Sinonime:
a ațâța, a constrânge, a convinge, a da un impuls, a determina, a exorta, a face, a forța, a impulsiona, a incita, a îmbărbăta, a îmboldi, a încuraja, a îndupleca, a înflăcăra, a însufleți, a povățui, a (se) decide, a (se) hotărî, a (se) îmbia, a (se) pofti, a se mulțumi, a se simți bine, a sfătui, a sili, a stârni, a stimula, a susține, (figurat) a împinge, (grecism învechit) a parachinisi, (învechit și regional) a dudui, (învechit) a insufla, (învechit) a invita, (învechit) a mângâia, (învechit) a obliga, (învechit) a pricinui, (învechit) a provoca, (învechit) a semeți, (popular, figurat) a înghimpa, (popular, figurat) a mișca.
Întărâta, verb Sinonime:
a agita, a stârni, a instiga, a surescita, a incita, a îndemna, a îmboldi.
Opinti, verb Sinonime:
a se sforţa, a depune efort; a pune în mişcare, a îndemna, a îmboldi, a stimula.
Stimula, verb Sinonime:
a îndemna, a îmboldi, a încuraja, a impulsiona, a stârni, a înteţi; a excita, a antrena, a aţâţa, a deştepta.
Zori, substantiv masculin la plural Sinonime:
auroră, răsărit, faptul zilei. Zori, verb Sinonime:
a grăbi, a accelera, a da zor, a iuţi, a îmboldi, a îndemna.
Dupăci, verb
Sinonime:
a ghionti, a izbi, a îmboldi, a îmbrânci, a împinge, a înghionti.
Îmbrâncire, substantiv
Sinonime:
ghiontire, îmboldire, îmbrânceală, îmbrâncitură, împingere, înghionteală, înghiontire, (regional) înghioldeală, înghioldire.
Ghiontire, substantiv
Sinonime:
îmboldire, îmbrânceală, îmbrâncire, îmbrâncitură, împingere, înghionteală, înghiontire, (regional) înghioldeală, (regional) înghioldire.
Scociorâre, substantiv
Sinonime:
(regional) analizare profundă, apariție, cercetare atentă, iscare, iscodire, ivire, împrăștiere, percheziționare, răscolire, răspândire, răvășire, râcâială, râcâit, râcâitură, scoatere la lumină, scorbelire, scormoneală, scormonire, scormonit, scortelire, scotocire, scurmare, scurmătură, spionare, trezire, zgândărire; (regional) agitare, ațâțare, stârnire; (regional) agresivitate, enervare, înfuriere, răstire; (regional) născocire; (regional) înălțare, ridicare; (regional; despre oi) îmboldire, împingere, înțepare; (regional; despre vite) agitare (înainte de împreunare).
Împungător, adjectiv
Sinonime:
ager, corosiv, îmbolditor, înțepător, mușcător, pătrunzător, pișcător, pungător, scrutător, usturător, (învechit) împungaci.
Îmbrânci, verb
Sinonime:
a (se) ghionti, a (se) izbi, a (se) îmboldi, a (se) împinge, a împinge violent, a (se) înghionti, (popular) a (se) buși, (regional) a (se) brânci, a (se) înghioldi, a(-și) da brânci, (prin Moldova) a (se) blendi, a (se) blendisi, a (se) dupăci, (prin Oltenia și Banat) a (se) popândi.
Înghioldeală, substantiv
Sinonime:
ghiontire, îmboldire, îmbrânceală, îmbrâncire, îmbrâncitură, împingere, înghionteală, înghiontire.
Boldi, verb
Sinonime:
(regional) a ghionti, a îmboldi, a împinge, a îndemna; a aținti, a bulbuca, a căsca, a holba, a mări, a privi cu încordare, a se uita țintă, a umfla, a zgâi (ochii).
Înghioldire, substantiv
Sinonime:
ghiontire, îmboldire, îmbrânceală, îmbrâncire, îmbrâncitură, împingere, înghionteală, înghiontire.
Învitător (învitătoare), adjectiv (învechit)
Sinonime:
ațâțător, instigator, îmbolditor, provocator.
Ijderi, verb (învechit)
Sinonime:
a afla, a ațâța, a descoperi, a inventa, a îmboldi, a proveni, a se ivi, a se naște, a stârni; (variante) a ijdăni, a ijdări, a izdăni, a izdări, a jidări, a jidărî, a zădărî.
Impulsiona, verb
Sinonime:
a da impuls, a determina, a face să se producă continuu, a imprima, a impune, a îmboldi, a încuraja, a îndemna, a produce un impuls, a stimula.
Impulsionare, substantiv
Sinonime:
activizare, activizat, dinamizare, impulsionat, îmboldire, încurajare, îndemn, îndemnare, punere în mișcare, sfătuire, stimulare, (învechit) îndemnătură, (rar) stimulație.
Îmboldeală, substantiv (învechit)
Sinonime:
îmboldire, înghesuială.
Înghimpa, verb
Sinonime:
a împunge, a îndemna, a înțepa, a stimula; (figurat) a ironiza, a îmboldi, a mușca, a provoca dureri sufletești.
Înghimpare, substantiv (popular)
Sinonime:
împungere, înghimpat, înghimpătură, înțepare; (figurat) ironizare, îmboldire, îndemnare, provocare a unei dureri sufletești.
Înghimpat, adjectiv
Sinonime:
ghimpos, înțepat, mărăcinos, plin de ghimpi, spinos, țepos, (figurat) ironizat, (figurat) îmboldit, (figurat) îndemnat. Înghimpat, substantiv
Sinonime:
înghimpare; (figurat) ironizare, îmboldire, îndemnare.
Stimulare, substantiv
Sinonime:
activare, autostimulare, dinamizare, electrostimulare, excitare, excitație, impuls, impulsionare, intensificare, îmbărbătare, îmboldire, încurajare, îndemn, îndemnare, însuflețire, înviorare, motivație, stimulație, (popular) ațâțare.
Stimulaţie, substantiv
Sinonime:
activare, excitare, excitație, impulsionare, îmboldire, încurajare, motivație, stimulare.
Ghiontit, adjectiv
Sinonime:
îmboldit, îmbrâncit, lovit. Ghiontit, substantiv
Sinonime:
ghiontire.
Înghiontire, substantiv
Sinonime:
ghiontire, îmboldire, îmbrânceală, îmbrâncire, îmbrâncitură, împingere, înghionteală, înghiontit, (regional) înghioldeală, (regional) înghioldire.
Înghionteală, substantiv
Sinonime:
ghiontire, îmboldire, îmbrânceală, îmbrâncire, îmbrâncitură, împingere, înghiontire, înghiontit, (regional) înghioldeală, (regional) înghioldire.
Împingere, substantiv
Sinonime:
expulsie, ghiontire, îmboldire, îmbrânceală, îmbrâncire, îmbrâncitură, împins, împinsătură, înghionteală, înghiontire, luptă, mers din greu, (figurat) izgonire, (figurat) respingere, (ironic) mituire, (învechit) dovedire, (regional) înghioldeală, (regional) înghioldire, (regional) înieptare.
Duduire, substantiv
Sinonime:
alungare, duduitură, îmboldire, răsunet, speriere, tunet, zgomot sacadat, (regional) durduitură.
Înțepător, adjectiv
Sinonime:
acru, ardeiat, ascuțit, aspriu, aspru, corosiv, epigramatic, incisiv, ironic, iute, iuțit, îmbolditor, împungător, înăsprit, înțepos, mușcător, persiflant, persiflator, picant, piperat, pișcăcios, pișcător, sarcastic, satiric, șfichiuitor, țepos, urzicător, usturător, zeflemist, zeflemitor, (învechit) acos, (învechit) atingător, (învechit) înțepâcios, (învechit) stifos, (învechit) țăpos, (regional) înțiglat, (regional) pișcav, (regional) pișcos, (regional) pițigăios, (regional) țapoș, (regional) țepur.
Activizare, substantiv
Sinonime:
activare, activizat, dinamizare, impulsionare, intensificare, îmboldire, stimulare.
Încosori, verb
Sinonime:
a ațâța, a cosori, a irita, a îmboldi, a lovi, a tăia, (argotic) a copula. Încosorî, verb (învechit și regional)
Sinonime:
a înțepa.