Împinge
Împinge, verb
Sinonime: a urni, a deplasa, a muta, a mişca; a se înghesui, a se îngrămădi, a se îmbulzi, a se îmbrânci; (figurat) a îndemna, a îmboldi, a stimula.  
 
Împingere
Împingere, substantiv
Sinonime: expulsie, ghiontire, îmboldire, îmbrânceală, îmbrâncire, îmbrâncitură, împins, împinsătură, înghionteală, înghiontire, luptă, mers din greu, (figurat) izgonire, (figurat) respingere, (ironic) mituire, (învechit) dovedire, (regional) înghioldeală, (regional) înghioldire, (regional) înieptare.  
 

Alunga
Alunga, verb
Sinonime: a (se) fugări, a depărta, a exila, a expulza, a goni, a izgoni, a îndepărta, a înlătura, a ostraciza, a prigoni, a proscrie, a pune pe fugă, a răzmeri, a relega, a repudia, a respinge, a sictiri, a speria, a surghiuni, a trimite departe, a ușui, (Banat și Transilvania) a zogorni, (despre vite) a fi în rut, (familiar și figurat) a mătura, (familiar) a mătrăși, (figurat) a elimina, (figurat) a mazili, (figurat) a se succeda, (învechit și popular) a oropsi, (învechit și regional) a împulăi, (învechit și regional) a întiri, (învechit și regional) a mâna, (învechit și regional) a tăia, (învechit) a împinge, (învechit) a lepăda, (învechit) a pogoni, (învechit) a rășchira, (învechit) a urgisi, (popular) a hâșâi, (popular) a zgorni, (prin Oltenia și Banat) a sprânji, (prin Transilvania) a poteri, (regional) a coloti, (regional) a gorgoni, (regional) a hăicăi, (regional) a huciui, (regional) a hurătui, (regional) a tintiri, (regional) a tiohăi, (regional) a tutăi, (regional) a tutui, (regional) a zgoni, (regional) a zogoni, (Transilvania și Banat) a dudui, (Transilvania și Maramureș) a țipa, (Transilvania) a păfuga.  
 
Apăsa
Apăsa, verb
Sinonime: a împinge, a presa, a strânge; a asupri, a oprima, a împila, a chinui, a exploata, a solicita, a propulsa.  
 
Brânci
Brânci, substantiv
Sinonime: brâncă, ghiont, izbitură, îmbrânceală, împinsătură.

Brânci, verb
Sinonime: a ghionti, a izbi, a îmboldi, a îmbrânci, a împinge, a înghionti.  
 
Buluci
Buluci, verb (reflexiv)
Sinonime: a se îmbulzi, a se înghesui, a se îngrămădi, a se împinge, a se aglomera, a se îndesa; a se strânge, a se aduna, a se concentra.  
 
Buşi
Buşi, verb
Sinonime: a lovi, a izbi, a trânti, a bufni, a îmbrânci, a înghesui, a ghionti, a înghionti; a bate, a împinge.

Buşî, verb (regional)
Sinonime: a mărunţi pământul.  
 
Deplasa
Deplasa, verb
Sinonime: a disloca, a luxa; a se duce, a pleca, a merge, a se da, a (se) clătina, a (se) clinti, a (se) mişca, a (se) muta, a (se) urni, (învechit şi popular) a (se) sminti, (învechit şi regional) a (se) clăti, (Moldova şi Transilvania) a (se) vâşca, a plimba, a circula, a trece, a împinge, a mâna, a aluneca, a acţiona, a schimba.  
 
Ghionti
Ghionti, verb
Sinonime: a îmbrânci, a împinge, a da ghionți; a atrage atenţia, a avertiza, a semnala.  
 
Îmboldi
Îmboldi, verb
Sinonime: a împunge, a înțepa; (figurat) a îndemna, a ațâța, a stimula, a împinge.  
 
Îmbulzi
Îmbulzi, verb
Sinonime: a se înghesui, a se îngrămădi, a se aglomera, a se buluci, a se împinge, a năvăli.  
 
Împinsătură
Împinsătură, substantiv feminin
Sinonime: apăsare, brânci, ghiont, izbitură, îmbrânceală, îmbrâncitură, împingere, (Banat) poancă, (Moldova) bleandă, (Moldova) dupac, (prin Oltenia și Muntenia) potârnog, (regional) ghiold, (regional) ștos.  
 
Îndemna
Îndemna, verb
Sinonime: a ațâța, a constrânge, a convinge, a da un impuls, a determina, a exorta, a face, a forța, a impulsiona, a incita, a îmbărbăta, a îmboldi, a încuraja, a îndupleca, a înflăcăra, a însufleți, a povățui, a (se) decide, a (se) hotărî, a (se) îmbia, a (se) pofti, a se mulțumi, a se simți bine, a sfătui, a sili, a stârni, a stimula, a susține, (figurat) a împinge, (grecism învechit) a parachinisi, (învechit și regional) a dudui, (învechit) a insufla, (învechit) a invita, (învechit) a mângâia, (învechit) a obliga, (învechit) a pricinui, (învechit) a provoca, (învechit) a semeți, (popular, figurat) a înghimpa, (popular, figurat) a mișca.  
 
Mană
Mană, substantiv feminin
Sinonime: belşug, abundenţă, îmbelşugare, îndestulare, prisos, bogăţie, berechet; rugină la vegetale.

Mâna, verb
Sinonime: a îndemna, a sili; a mişca, a împinge; a se grăbi.

Mână, substantiv feminin
Sinonime: braţ, membru superior, palmă, pumn, (învechit și regional) brâncă, (popular și familiar) labă; (mână curentă) balustradă; (mână de lucru) forță de muncă; (botanică) (mâna-Maicii-Domnului) (regional) palma-sfintei-Mării; (tehnică) bată, braț, crac, furcă, margine, mâner, pervaz, spetează, stâlp, (regional) ciocan, (regional) condac, (regional) cotoi, (regional) cujbă; calitate, cocârlă, condiție, femeiușcă, fofează, grijă, hădărag, leucă, mănunchi, mănușă, măsea, muierușcă, pază, posesiune, rang, schimbătoare, seamă, stare, stăpânire, teapă, titirez, treaptă.  
 
Promova
Promova, verb
Sinonime: a absolvi, a avansa, a favoriza, a impulsiona, a împinge (în față), a înainta, a înălța, a încuraja, a lansa, a progresa, a propaga, a ridica, a susține, a termina, a trece (clasa), (învechit) a provivasi.  
 
Propulsa
Propulsa, verb
Sinonime: a împinge, a urni, a mişca; a stimula, a da avânt, a da elan, a îndemna.  
 
Refula
Refula, verb
Sinonime: a respinge, a împinge, a alunga, a deplasa; a acumula, a condensa, a se aduna.  
 
Tăbărî
Tăbărî, verb
Sinonime: a năvăli, a da buzna, a ataca, a invada, a da năvală; (reflexiv) a se năpusti, a se repezi, a se îmbulzi, a se împinge; (figurat) a certa, a ocărî, a batjocori.  
 
Târî
Târî, verb
Sinonime: a trage, a târşâi, a duce; (figurat) a îndemna, a împinge, a antrena; a înainta, a merge.  
 
Dupăci
Dupăci, verb
Sinonime: a ghionti, a izbi, a îmboldi, a îmbrânci, a împinge, a înghionti.  
 
Îmbrâncire
Îmbrâncire, substantiv
Sinonime: ghiontire, îmboldire, îmbrânceală, îmbrâncitură, împingere, înghionteală, înghiontire, (regional) înghioldeală, înghioldire.  
 
Ghiontire
Ghiontire, substantiv
Sinonime: îmboldire, îmbrânceală, îmbrâncire, îmbrâncitură, împingere, înghionteală, înghiontire, (regional) înghioldeală, (regional) înghioldire.  
 
Scociorâre
Scociorâre, substantiv
Sinonime: (regional) analizare profundă, apariție, cercetare atentă, iscare, iscodire, ivire, împrăștiere, percheziționare, răscolire, răspândire, răvășire, râcâială, râcâit, râcâitură, scoatere la lumină, scorbelire, scormoneală, scormonire, scormonit, scortelire, scotocire, scurmare, scurmătură, spionare, trezire, zgândărire; (regional) agitare, ațâțare, stârnire; (regional) agresivitate, enervare, înfuriere, răstire; (regional) născocire; (regional) înălțare, ridicare; (regional; despre oi) îmboldire, împingere, înțepare; (regional; despre vite) agitare (înainte de împreunare).  
 
Îmbrânci
Îmbrânci, verb
Sinonime: a (se) ghionti, a (se) izbi, a (se) îmboldi, a (se) împinge, a împinge violent, a (se) înghionti, (popular) a (se) buși, (regional) a (se) brânci, a (se) înghioldi, a(-și) da brânci, (prin Moldova) a (se) blendi, a (se) blendisi, a (se) dupăci, (prin Oltenia și Banat) a (se) popândi.  
 
Înghioldeală
Înghioldeală, substantiv
Sinonime: ghiontire, îmboldire, îmbrânceală, îmbrâncire, îmbrâncitură, împingere, înghionteală, înghiontire.  
 
Boldi
Boldi, verb
Sinonime: (regional) a ghionti, a îmboldi, a împinge, a îndemna; a aținti, a bulbuca, a căsca, a holba, a mări, a privi cu încordare, a se uita țintă, a umfla, a zgâi (ochii).  
 
Înghioldire
Înghioldire, substantiv
Sinonime: ghiontire, îmboldire, îmbrânceală, îmbrâncire, îmbrâncitură, împingere, înghionteală, înghiontire.  
 
Persuada
Persuada, verb
Sinonime: a convinge, a determina, a influența, a împinge la.  
 
Îmberbeca
Îmberbeca, verb (învechit)
Sinonime: a împinge cu putere (ca un berbece).  
 
Ridicare
Ridicare, substantiv
Sinonime: anulare, arestare, ascensiune, așezare sus, avansare, cățărare, clădire, cocoțare, construcție, construire, creștere, culegere, cules, desființare, dezvoltare, ducere sus, durare, evaporare, evoluție, funcție, grad, ieșire la suprafață, izbăvire, împingere în sus, împrăștiere, înaintare, înălțare, încasare, îndepărtare, îndreptare, înființare, înfiripare, înlăturare, însănătoșire, întindere, întremare, înzdrăvenire, lecuire, luare de atitudine, luare de jos, luare în primire, majorare, mărire, mers înainte, mobilizare, numire, opunere, plecare, primire, producere, progres, promovare, propășire, rang, răscoală, răsculare, răzmeriță, răzvrătire, rebeliune, reconstruire, redresare, refacere, relevare, restabilire, revoltă, ridicat, risipire, săltare, săltat, scoatere, sculat, scumpire, sporire, stârnire, strângere, strâns, suflecare, suire, suit, suspendare, tămăduire, tragere în sus, transportare, trezire, ucidere, umflare, urcare, urcat, vindecare, zidire, (figurat) formare, (figurat) ivire, (figurat) răpire, (învechit și regional) suflecătură, (învechit) alungare, (învechit) ardicare, (învechit) aridicare, (învechit) înviere, (învechit) mutare, (învechit) preamărire, (învechit) provivasire, (învechit) rădicare, (învechit) răsărit, (învechit) redicare, (învechit) sănătoșare, (învechit) tămăduință, (învechit) văznesenie, (învechit) vracevanie, (livresc) edificare, (popular) ispas, (popular) sculare, (popular) tămăduială.  
 
Huțupi
Huțupi, verb (regional)
Sinonime: a face un efort, a se opinti, a se strădui.

Hutupi, verb (regional)
Sinonime: a înfuleca, a mânca cu lăcomie (și urât), (regional) a hălpăcăi, (regional) a huzdopa, (regional) a huzdupa; a alunga, a îmbrânci, a împinge.  
 
Înghiontire
Înghiontire, substantiv
Sinonime: ghiontire, îmboldire, îmbrânceală, îmbrâncire, îmbrâncitură, împingere, înghionteală, înghiontit, (regional) înghioldeală, (regional) înghioldire.  
 
Înghionteală
Înghionteală, substantiv
Sinonime: ghiontire, îmboldire, îmbrânceală, îmbrâncire, îmbrâncitură, împingere, înghiontire, înghiontit, (regional) înghioldeală, (regional) înghioldire.  
 
Înieptare
Înieptare, substantiv (regional)
Sinonime: avânt, împingere, opintire, repezire.  
 
Îniepta
Îniepta, verb (regional)
Sinonime: a (se) arunca, a (se) împinge, a (se) repezi, a azvârli, a lansa, a se încerca, a se opinti, a zvârli, a-și lua avânt, (regional) a (se) aiepta.  
 
Exorta
Exorta, verb
Sinonime: a incita, a îndemna, a înflăcăra, a persuada, (figurat) a împinge, (variantă) (învechit) a esorta, (variantă) a exhorta.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Dictoo
Dicționar