Micşora, verb Sinonime:
a reduce, a diminua, a abrevia, a scădea, a restrânge, a limita, a mărgini, a îngusta, a strâmta.
Micşorabil, adjectiv
Sinonime:
miniaturizabil, reductibil.
Micșorător, adjectiv
Sinonime:
diminutival, reductor, (învechit) micșurător.
Abrevia, verb Sinonime:
a condensa, a tăia, a rezuma, a prescurta, a scurta, a reduce, a micşora, a simplifica.
Atenua, verb Sinonime:
a reduce, a diminua, a slăbi, a modera, a micşora, a scădea, a minimiza, a amortiza, a îndulci, a calma, a tempera.
Atrofia, verb Sinonime:
a micşora, a scădea, a degenera, a se reduce, a se degrada, a se închirci; a slăbi.
Bagateliza, verb Sinonime:
a subaprecia, a subevalua, a minimaliza, a micșora, a desconsidera.
Coborî, verb Sinonime:
a (se) da jos, a descinde; a (se) lăsa jos; a reduce, a scădea, a micşora; (reflexiv) a proveni, a avea originea; (figurat, reflexiv) a se înjosi, a se umili.
Cârci, verb (regional)
Sinonime:
a (se) chirci, a (se) contrage, a (se) pipernici, a (se) strânge, a (se) zgârci, a micșora, (regional) a prevesti; (variante) a (se) cârceia, a (se) cârcia, a (se) împierci, a (se) încârceia, a (se) încârci, a (se) încârcia, a (se) închirci, a (se) pierci. Cârci, substantiv
Sinonime:
(regional) cârcel, strugure mic, vârf de lăstar de vie.
Comprima, verb Sinonime:
a presa, a strânge, a apăsa; a concentra, a micşora, a restrânge, a tăia; (figurat) a da afară, a concedia, a elibera.
Comprimat (comprimată), adjectiv Sinonime:
presat, apăsat; micşorat, restrâns; (figurat) concediat, dat afară.
Degreva, verb Sinonime:
a scădea, a uşura, a reduce, a scuti, a micşora.
Descreşte, verb Sinonime:
a scădea, a se reduce, a se micşora, a se împuţina, a regresa.
Diluat (diluată), adjectiv Sinonime:
atenuat, micşorat, slăbit; dezlânat, întins, prolix.
Diminua, verb
Sinonime:
a împuțina, a scădea, a (se) micşora, a (se) reduce, a (se) uşura, a atenua.
Gâtuitură, substantiv feminin
Sinonime:
gâtuire, îngustare, micşorare, strâmtorare, sugrumătură.
Grada, verb
Sinonime:
a acorda un grad, a diviza, a doza, a echilibra, a eșalona, a gradua, a ierarhiza, a indica, a împărți în grade, a marca, a mări treptat, a micșora treptat, a nuanța.
Împuţina, verb
Sinonime:
a (se) diminua, a (se) micșora, a (se) reduce, a (se) restrânge, a descreşte, a scădea, a slăbi, a-i scădea forța fizică, (învechit și regional) a (se) strâmta, (învechit) a (se) puțina, (Transilvania) a scăpăta.
Încetini, verb Sinonime:
a reduce, a micșora, a domoli, a potoli, a calma, a linişti.
Îndulci, verb Sinonime:
a se înfrupta, a profita de (ceva); a bucura, a încânta, a desfăta; a învălui, a estompa, a micşora, a reduce, a atenua, a domoli, a (se) îmblânzi, a (se) îmbuna.
Îngusta, verb Sinonime:
a reduce, a micșora, a limita, a restrânge.
Mărgini, verb Sinonime:
a se învecina, a se hotărnici, a se răzori; a limita, a îngrădi, a restrânge, a reduce, a scădea, a diminua, a micşora, a stăvili; a se rezuma, a se mulţumi, a rămâne la (ceva).
Minimaliza, verb
Sinonime:
a bagateliza, a micşora, a minimiza, a reduce la minim, a subaprecia, a subestima, a subevalua, (rar) a deprecia.
Modera, verb Sinonime:
a micşora, a reduce, a împuţina, a înfrâna, a potoli.
Moderat (moderată), adjectiv Sinonime:
micşorat, redus, împuţinat; potolit, măsurat, chibzuit, raţional, echilibrat.
Muia, verb
Sinonime:
a atenua, a ceda, a descrește, a diminua, a domoli, a emoționa, a fi plin de, a înduioșa, a îndupleca, a înmuia, a lăsa, a mărunți, a micșora, a modera, a moleși, a pondera, a pune rufele în apă înainte de spălat, a reduce, a scădea, a se blegi, a se calma, a se crăpa, a se face mai moale, a se face zob, a se îmbăia, a se îmblânzi, a se încălzi, a se linişti, a se potoli, a se scălda, a se sparge, a se terciui, a se uda, a slăbi, a tempera, a umezi, a vlăgui, (familiar) a se bleojdi, (figurat) a (se) fleșcăi, (figurat) a se turti, (fonetică) a palataliza, (învechit) a se încări, (popular) a întinge, (popular) a se cofleși, (popular) a se coleși, (prin Muntenia și Oltenia) a se pricăli, (prin Transilvania) a se bălmăji.
Pacifica, verb
Sinonime:
a aduce împăcarea, a alina, a aplana, a armoniza, a atenua (durerea fizică), a calma, a concilia, a descrește, a diminua, a domoli, a împăca, a împăciui, a înlătura, a linişti, a micșora, a modera, a pondera, a potoli, a pune capăt, a readuce la pace, a reduce, a restabili liniștea sufletească, a restabili ordinea, a restabili pacea, a scădea, a slăbi, a tempera, a tranchiliza.
Pişca, verb
Sinonime:
a ciupi, a piguli, a ciuguli; a înţepa, a ustura; a muşca, (figurat) a ironiza, a critica; a şfichiui, a pocni, a atinge; (familiar) a fura, a şterpeli, a lua; a descreşte, a micşora, a reduce, a scădea.
Ploconi, verb
Sinonime:
a face temenele, a se închina, a se înjosi, (familiar) a se căciuli, (figurat) a se coborî, (figurat) a se linguși, (figurat) a se prosterna, (figurat) a se umili, (învechit) a se micșora, (învechit) a se smeri, (rar) a se temeni, (variantă) (învechit și regional) a (se) pocloni.
Prescurta, verb Sinonime:
a scurta, a reduce, a abrevia, a micşora, a restrânge, a concentra.
Redus (redusă), adjectiv Sinonime:
micşorat, scăzut, diminuat, restrâns, limitat; mărginit, prost, incapabil.
Restrânge, verb
Sinonime:
a circumscrie, a delimita, a diminua, a împuțina, a limita, a localiza, a mărgini, a micşora, a reduce, a scădea, a se mulțumi, a se rezuma, a trăi modest, (figurat) a îngrădi.
Scădea, verb Sinonime:
a reduce, a micşora, a diminua, a împuţina, a scurta, a pierde, a concentra; a reține, a opri; a detaşa, a defalca, a desprinde; (figurat) a se potoli, a descreşte, a se domoli; a scăpăta, a apune.
Scădere, substantiv feminin Sinonime:
reducere, micşorare, diminuare, împuţinare, coborâre, descreştere, slăbire; neajuns, defect, cusur, lipsă, deficiență.
Scăzământ, substantiv neutru Sinonime:
reducere, scădere, micşorare, lipsă, pierdere.
Scăzut (scăzută), adjectiv Sinonime:
micşorat, diminuat, împuţinat; (despre voce) coborât, şoptit, slab.
Scurta, verb Sinonime:
a micşora, a reduce, a tăia, a reteza; (figurat) a omorî, a ucide.
Slăbi, verb Sinonime:
a se usca, a se vlăgui, a se debilita; a diminua, a micşora; a se domoli, a se încetini.
Strâmta, verb
Sinonime:
a (se) îngusta, a (se) strânge, a deveni (mai) strâmt, a deveni mai puțin încăpător, a face (mai) strâmt, a face să se strâmteze, a intra (la apă), a împuţina, a micşora, a reduce, a restrânge, a scădea, a se reduce în lățime.
Strânge, verb
Sinonime:
a (se) acumula, a (se) aduna, a (se) concentra, a (se) consolida, a (se) contracta, a (se) îngrămădi, a (se) înmagazina, a (se) înmănunchea, a (se) întări, a (se) întruni, a (se) retracta, a (se) reuni, a (se) strâmta, a (se) zgârci, a agonisi, a apăsa, a apropia, a așeza laolaltă, a canoni, a căzni, a chinui, a coagula, a colecta, a colecționa, a comprima, a constrânge, a convoca, a culege, a curăța, a depozita, a deretica, a economisi, a face clăi, a face, a forța, a intra, a îmbrățișa, a împături, a încasa, a închega, a închide, a încinge, a încleșta, a încuia, a îndesa, a îndoi, a înfăşura, a îngheța, a îngusta, a înșuruba, a lega, a lua în brațe, a munci, a obliga, a percepe, a plia, a presa, a prinde, a pune bine, a pune la loc, a recolta, a recupera, a ridica, a schingiui, a scurge, a scutura, a se chirci, a se ghemui, a se îmbulzi, a se închirci, a se micșora, a sili, a solidifica, a stoca, a tezauriza, a tortura, a trudi, (Banat și Transilvania) a orândui, (Banat) a stăci, (figurat) a (se) cimenta, (figurat) a prăsi, (învechit și popular) a păsa, (învechit și regional) a griji, (Oltenia și Muntenia) a (se) închelba, (Oltenia și Muntenia) a scofeli, (Oltenia, Banat și Transilvania) a se zguli, (popular) a chivernisi, (popular) a pături, (popular) a se ciuciuli, (popular) a se stârci, (popular) a șurubui, (prin Bucovina) a cioroboti, (prin Maramureș) a zorobi, (regional) a (se) închelbăra, (regional) a (se) întroloca, (regional) a (se) soborî, (regional) a priștipi, (regional) a răgădui, (regional) a rândui, (regional) a sclipui, (regional) a se tâmbuși, (regional) a șurubi, (Transilvania și Maramureș) a șporoli, (Transilvania și Maramureș) a ticăzui, (Transilvania) a câștiga, (Transilvania) a mirui, (Transilvania) a sureti, (Transilvania) a tăgăși, (Transilvania) a tistăli.
Subaprecia, verb
Sinonime:
a aprecia sub valoarea reală, a bagateliza, a deprecia, a micșora importanța, a minimaliza, a subestima, a subevalua.
Subţia, verb Sinonime:
a micşora, a slăbi, a reduce, a rări.
Tăia, verb Sinonime:
a despărţi, a separa, a împărţi; a despica; a suprima, a scoate, a elimina; a brăzda, a tatua, a vărga; a săpa, a sculpta; (figurat) a croi; a străbate, a traversa, a trece; (reflexiv) a se întretăia; (reflexiv) a se destrăma, a se rupe; (reflexiv) a se coagula, a se brânzi; (tranzitiv şi reflexiv) a (se) spinteca, a se omorî, a se ucide; a tunde, a micşora, a reteza, a scurta.
Uşura, verb
Sinonime:
a alina, a ceda, a descărca, a deveni mai ușor, a elibera, a face mai lesne de realizat, a face să se ușureze, a facilita, a favoriza, a feri prin scutire, a înlesni, a potoli, a salva, a scădea din greutate, a scăpa de o povară, a scuti, a slăbi, a (se) despovăra, a (se) diminua, a (se) micşora, a (se) reduce; a defeca, a se pișa, a se uda, a urina, a-și face nevoile.
Uşurat (uşurată), adjectiv
Sinonime:
descărcat, despovărat, micşorat, redus, scăzut; (figurat) fără grijă, împăcat, liniștit, mulţumit, scăpat de o grijă.
Voala, verb Sinonime:
a masca, a umbri, a ascunde; (despre sunete) a estompa, a stinge, a micşora, a reduce.
Moderație, substantiv feminin
Sinonime:
abstinență, atenuare, atitudine moderată, austeritate, chibzuială, chibzuință, chibzuire, circumspecție, circumspecțiune, continență, cumințenie, cuminție, cumpăt, cumpătare, cumpătat, diminuare, echilibru, economie, frugalitate, înțelepciune, judecată, măsură, micșorare, minte, moderantism, moderanță, parcimonie, ponderație, rațiune, reducere, reticență, reținere, rigorism, simplitate, sobrietate, socoteală, socotință, tact, temperanță, (familiar) schepsis, (figurat) cumpăneală, (figurat) cumpănire, (învechit și regional) sfat, (învechit) sămăluire, (învechit) socoată, (învechit) tocmeală, (popular) scumpătate, (variantă) moderațiune.
Atenuare, substantiv
Sinonime:
calmare, descreştere, diminuare, domolire, micşorare, potolire, reducere, scădere, slăbire, temperare.
Atenuat, adjectiv
Sinonime:
calmat, diminuat, domolit, liniștit, micșorat, moderat, potolit, redus, scăzut, slăbit, subțiat, ușurat. Atenuat, substantiv
Sinonime:
atenuare, subțiere.
Contracţie, substantiv
Sinonime:
angiospasm, angoasă, constricție, contorsiune, contractare, contractură, convulsie, crampă, crasă, crispare, crispație, fibrilație, încordare, micșorare, mioedem, reducere, retracție, rictus, sinereză, sistolă, spasm, stricţiune, tetanie, trismus, zgârcire, (învechit) strânsoare, (învechit) zgârcitură, (rar) contragere, (variantă) contracțiune.
Decomprimare, substantiv
Sinonime:
decompresiune; (despre o stare de compresiune) reducere, micșorare.
Descreştere, substantiv
Sinonime:
micşorare, reducere, scădere, atenuare; decadenţă, decădere, declin, regres.
Dilua, verb
Sinonime:
a îndoi, a lungi, a subţia; a (se) atenua, a (se) micșora, a slăbi, a (se) estompa, a (se) amortiza.