Crea, verb
Sinonime:
a aduce, a alcătui, a compune, a constitui, a construi, a elabora, a face, a făuri, a forma, a inventa, a înfiinţa, a întocmi, a născoci, a produce, a provoca, a realiza, a redacta, a redija, a scrie, a tocmi, a zidi, (învechit) a izvodi.
Crean, substantiv (regional)
Sinonime:
(botanică) hrean.
Creangă, substantiv feminin Sinonime:
ramură, cracă.
Creanță, substantiv
Sinonime:
datorie.
Creanțier, substantiv
Sinonime:
creditor.
Creare, substantiv
Sinonime:
alcătuire, compunere, constituire, elaborare, facere, făurire, formare, inventare, înfiinţare, întocmire, realizare, redactare, redacţie, redijare, scriere, scris, zidire, (învechit) izvodire, (învechit) tocmeală, provocare.
Creastă, substantiv feminin
Sinonime:
culme, pisc, vârf, creştet, coamă, muchie, spinare, sprânceană, (popular) culmiş; (botanică) (creasta-cocoşului) (regional) breabăn, ferigă, granat, laba-ursului, moţul-curcanului, pieptănariţă, rămurele, spilcuţă, talpa-gâştei, meloşel, opintic, tocmăgel, barba-caprei, burete-creţ, laba-mâţei, (învechit) amarantă; (anatomie) (creastă epidermică) creastă papilară; măsea, răvar.
Creat, adjectiv
Sinonime:
compus, conceput, construit, elaborat, fabricat, imaginat, instituit, interpretat, inventat, înființat, născocit, organizat, plăsmuit, pregătit, produs, provocat, realizat, scris, zidit. Creat, substantiv
Sinonime:
creare, creație.
Creaţă, substantiv
Sinonime:
(soi de struguri) riesling de Banat.
Creaţie, substantiv
Sinonime:
inovație, invenţie, fundație, geneză, naștere, operă, realizare, scriere.
Creațiune, substantiv
Sinonime:
creație.
Creativ, adjectiv
Sinonime:
creator, inovator, inventiv.
Creativitate, substantiv
Sinonime:
fabricitate, imaginație, inventivitate, putere creatoare.
Creator, adjectiv
Sinonime:
creativ, generator, inovator, inventiv, novator. Creator, substantiv
Sinonime:
artizan, arhitect, constructor, demiurg, dezvoltator, făurar, făuritor, fondator, genitor, inovator, inventator, înfăptuitor, întemeietor, născocitor, pionier, plăsmuitor, producător, promotor, proiectant, realizator, scornitor, (învechit) săvârşitor; (articulat) Dumnezeu.
Creatură, substantiv feminin Sinonime:
fiinţă, făptură, om, ins, persoană, individ.
Creţ (creaţă), adjectiv Sinonime:
buclat, cârlionţat, inelat; încreţit, cu cute; zbârcit, ridat, smochinit.
Animal, substantiv neutru Sinonime:
vietate, făptură, vieţuitoare; fiară, jivină, dobitoc, vită, creatură, lighioană, (figurat) om grosolan.
Buză, substantiv feminin (figurat) Sinonime:
margine, limită, capăt, terminaţie; ascuţiş, tăiş, lamă; culme, geană, vârf, pisc, creastă. Buza, verb
Sinonime:
a olări, a teşi.
Capodoperă, substantiv feminin Sinonime:
creaţie genială, realizare măreaţă, operă desăvârșită.
Cimotie, substantiv feminin (regional)
Sinonime:
rudă, rubedenie, rudenie, neam; ramură, creangă.
Comănac, substantiv neutru
Sinonime:
acoperământ, acoperiș, capac, căciulă, pălărie, potcap; creangă, ramură; (variante) comanac, cumănac, cămănac.
Compune, verb
Sinonime:
a forma, a (se) alcătui, a constitui, a întocmi; a crea; a redacta, a culege; (învechit) a înforma, a săvârşi; a avea, a consta.
Compunere, substantiv feminin
Sinonime:
creare, compoziţie, redactare, cules; formație.
Concepe, verb Sinonime:
a imagina, a proiecta, a gândi, a crea; a înțelege, a pricepe; a naşte; a zămisli copii.
Constructiv (constructivă), adjectiv
Sinonime:
activ, creator, eficace, pozitiv.
Cracă, substantiv feminin Sinonime:
creangă, ramură.
Creştet, substantiv neutru
Sinonime:
vârf, culme, creastă, pisc; (anatomie) sinciput, vertex, (popular şi familiar) scăfârlie, (Banat şi vestul Olteniei) teme, căpătâi.
Culme, substantiv feminin Sinonime:
vârf, pisc, creastă, creştet; (figurat) apogeu.
Cultiva, verb
Sinonime:
a (se) instrui, a citi, a crește, a deveni cult, a educa, a îngriji și a recolta, a întreține, a învăța, a lucra (pământul), a planta, a practica (pamfletul), a se civiliza, a se rafina, a se stila, a semăna, a-(și) îmbogăți spiritul, a-și îmbogăți cunoștințele, (figurat) a dezvolta, (figurat) a face să crească, (figurat) a face să se dezvolte, (figurat) a se ciopli, (figurat) a se cizela, (figurat) a se ocupa cu râvnă de ceva, (figurat) a se ocupa sârguitor, (figurat) a se subția, (figurat) a se șlefui, (învechit și figurat) a se roade, (învechit) a se politici, (variantă) a cultivi.
Custură, substantiv feminin
Sinonime:
lamă, tăiș, ascuțiș, briceag, cuțit, fier, limbă; placă de metal; ferăstrău, firez; fierul coasei; ciorsă, bleau; daltă; brăzdar de plug; creastă stâncoasă de munte, karling; om cu apucături rele, hoț, custurar.
Dihanie, substantiv feminin
Sinonime:
fiară, jivină, lighioană; namilă, monstru, animal, creatură, dobitoc, făptură, fiinţă, necuvântător, vietate, vieţuitoare.
Divinitate, substantiv feminin
Sinonime:
Dumnezeu, zeu, dumnezeire, esență divină, creator, demiurg; cer.
Fabrica, verb
Sinonime:
a face, a confecţiona, a debita, a elabora, a fasona, a făuri, a lucra, a alcătui, a produce, a manufactura, a realiza, a uzina; a fabula, a născoci, a plăsmui, a crea, a inventa, a scorni, a ticlui. Fabrică, substantiv
Sinonime:
atelier, întreprindere industrială, manufactură, uzină.
Face, verb
Sinonime:
a (se) produce, a lucra, a alcătui, a realiza, a construi, a zidi, a ridica, a genera, a procrea, a stabili, a institui, a întocmi, a elabora, a îndeplini, a efectua, a înfăptui, a crea, a izvorî, a da formă, a dura, a edifica, a plăsmui, a imagina, a scrie, a picta, a naște, a da viață, a aduce pe lume, a rodi, a da roade, a provoca, a transforma, a (se) preface, a deveni, a însuma, a valora, a petrece, a parcurge un interval de timp, a săvârși, a făptui, a comite, a executa, a practica, a exercita, a se ocupa cu ceva, a se afla, a se găsi, a pregăti, a aranja, a curăța, a aprinde, a găti, a împărți cărțile de joc, a proceda, a se comporta, a se descurca, a introduce, a ține, a organiza, a vorbi, a rosti, a vrăji, a fermeca, a pricinui, a cauza, a se îndrepta, a o lua spre, a ajunge, a se preschimba, a se ivi, a crește, a se forma, a se arăta, a părea, a da impresia, a se abate, a se îndepărta, a dobândi, a căpăta, a-și căuta, a i-o plăti cuiva, a se răzbuna.
Făptură, substantiv feminin
Sinonime:
fiinţă, vietate, vieţuitoare, creatură; trup, statură, înfăţişare, aspect, conformaţie, structură; animal, vedere, natură, fire, lume, univers; configuraţie, divinitate, dumnezeu, fizionomie, formă, idol, profil, zeitate, zeu.
Făuri, verb
Sinonime:
a face, a realiza, a înfăptui; a crea, a plăsmui; a confecţiona, a construi, a lucra, a întemeia, a fabrica.
Fictiv (fictivă), adjectiv Sinonime:
plăsmuit, creat, născocit, imaginar; artificial, fals, aparent, nereal, simulat, neadevărat, mincinos.
Filozofie, substantiv feminin
Sinonime:
agnosticism, antropocentrism, antropomorfism, antropopatism, asociaționism, ataraxie, atomism, averroism, bergsonism, cartezianism, cazualism, conceptualism, confucianism, constructivism, convenționalism, creaționism, daoism, deism, determinism, dialectică, doctrină, dualism, emanatism, emanaționism, empiriocriticism, empiriomonism, energetism, epicurism, epifenomenalism, epistemologie, estetică, etică, existențialism, fatalism, fenomenalism, fenomenism, fenomenologie, ficționalism, fideism, filozofem, finalism, fizicalism, formalism, gândire (profundă), gândirism, gimnozofie, gnoseologie, gnosticism, hegelianism, hilozoism, holism, idealism, ideologie, iluminism, indeterminism, infinitism, instrumentalism, intelectualism, intuiționism, iraționalism, înţelepciune, kantianism, kantism, luminism, machism, marxism-leninism, materialism, mecanicism, metafizică, moderație, monadism, monism, morală, nativism, naturalism, neoconfucianism, neohegelianism, neokantianism, neoplatonism, neopozitivism, neoraționalism, neorealism, neotomism, ocazionalism, operaționalism, panpsihism, panteism, peripatetism, personalism, pironism, pitagorism, platonism, pozitivism, pragmatism, predeterminism, priticism, raționalism, relativism, scientism, scolastică, semanticism, senzualism, sistem, solipsism, speculație, spinozism, spiritualism, stoicism, structuralism, subiectivism, știință, teism, teleologie, teologie, teorie, teozofie, teză, tomism, utilitarism, vitalism, voluntarism.
Fondator, substantiv masculin
Sinonime:
cofondator, creator, ctitor, întemeietor, promotor, (învechit) aşezător, (învechit, la figurat) urzitor. Fondator, adjectiv
Sinonime:
constructor, edificator.
Forma, verb
Sinonime:
(rar) a prezenta, a alcătui, a antrena, a civiliza, a concepe, a confecţiona, a constitui, a crea, a cultiva, a disciplina, a educa, a elabora, a elucubra, a exersa, a fabrica, a face, a fasona, a fi, a habitua, a imagina, a însemna, a întocmi, a lua fiinţă, a lua naştere, a modela, a mula, a perfecționa, a pregăti, a reprezenta, a sculpta, a se naşte, a se produce. Formă, substantiv feminin
Sinonime:
(figurat) relief, aspect, calapod, calup, chip, configuraţie, contur, expresie, fel, figură, forţă, înfăţişare, mod, modalitate, model, siluetă, tipar, variantă; (lingvistică) (formă hipercorectă) hipercorectitudine, hiperurbanism; brutărie.
Funda, verb Sinonime:
a întemeia, a înfiinţa, a crea, a institui, a pune baza, a fonda. Fundă, substantiv feminin Sinonime:
panglică, bandă.
Genera, verb
Sinonime:
a crea, a da naştere, a determina, a elabora, a emite, a fabrica, a face, a naşte, a procrea, a produce, a reproduce, a stârni.
Generator (generatoare), adjectiv Sinonime:
emiţător, producător, creator, dătător de.
Geneză, substantiv feminin
Sinonime:
apariţie, creaţie, facere, ivire, naştere, origine, rodină, roditură, tvorenie.
Geniu, substantiv neutru Sinonime:
dar excepţional, spirit creator, talent deosebit, înzestrare.
Inovaţie, substantiv feminin
Sinonime:
creație, descoperire, inovare, invenţie, înnoire, modificare, noutate, originalitate, prefacere, schimbare, (variantă) inovațiune.
Înfiinţa, verb Sinonime:
a crea, a funda, a întemeia, a institui, a constitui; a se prezenta, a fi de faţă.
Înfiripa, verb Sinonime:
a înjgheba, a face, a crea, a alcătui; a apărea, a se naşte, a se ivi.
Materializa, verb
Sinonime:
a căpăta formă materială, a concretiza, a crea, a deveni concret, a deveni real, a incarna, a îndeplini, a înfăptui, a întrupa, a personifica, a plăsmui, a realiza, a transpune în viață.
Măiestrie, substantiv feminin
Sinonime:
abilitate, aparat ingenios, artă, complot, conjurație, conspirație, creație (artistică), dar, descântec, dexteritate, dibăcie, farmec, favoare, grație, har, ingeniozitate, instrument, intrigă, inventivitate, iscusinţă, îndemânare, lucrare, magie, mașinație, meserie, meşteşug, operă, pricepere, stratagemă, subterfugiu, șiretenie, șiretlic, șmecherie, știință, talent, tertip, truc, unealtă, uneltire, viclenie, vicleșug, virtuozitate, vrajă, vrăjitorie.
Muchie, substantiv feminin Sinonime:
margine, dungă; creastă, coamă, culme.
Munci, verb Sinonime:
a lucra, a activa, a produce, a crea; (învechit) a tortura, a căzni, a chinui, a necăji.
Naşte, verb Sinonime:
a da viaţă, a da naştere, a da fiinţă, a se reproduce, (figurat) a produce, a crea, a cauza; (reflexiv) a lua fiinţă, a căpăta viaţă, a veni pe lume, (figurat) a apărea, a se ivi, a se înfiinţa.
Obcină, substantiv feminin Sinonime:
culme, vârf, creastă; moşie, proprietate; moştenire; patrie, ţară.
Opera, verb Sinonime:
a realiza, a înfăptui, a face, a lucra. Operă, substantiv feminin Sinonime:
creaţie, scriere, op, producţie, lucrare, realizare; acţiune, faptă.
Părinte, substantiv masculin Sinonime:
tată, taică, (la plural) strămoşi; (figurat) întemeietor, creator, făuritor, pionier; preot, popă, prelat, abate, călugăr.
Pionier, substantiv masculin Sinonime:
(figurat) începător, iniţiator, creator.
Pisc, substantiv neutru Sinonime:
vârf, creastă, coamă, culme.
Plămadă, substantiv feminin Sinonime:
(figurat) progenitură, urmaş, creatură, descendent.
Plămădi, verb Sinonime:
a dospi, a macera, a fermenta; (figurat) a forma, a făuri, a zămisli, a face, a crea, a procrea, a plăsmui, a înfiripa, a întrupa.
Plăsmui, verb Sinonime:
a imagina, a zămisli, a făuri, a crea, a plămădi; a inventa, a născoci, a scorni; a falsifica, a contraface, a plastografia.
Plod, substantiv masculin (popular) Sinonime:
copil, progenitură, creatură; germen, embrion.
Pregăti, verb
Sinonime:
a (se) instrui, a (se) prepara, a anunţa, a aranja, a așeza, a așterne, a avertiza, a crea, a da ştire, a face, a fi gata de, a fi pe punctul de, a forma, a îndruma, a învăţa, a medita, a preveni, a pune, a se informa, a-și însuși, a studia (temeinic), (învechit și popular) a preface, (învechit și regional) a (se) griji, (învechit) a (se) gotovi, (învechit) a orândui, (învechit) a tocmi, (popular) a (se) găti, (regional) a pregăta, (Transilvania și Banat) a păzi, (Transilvania) a socăci.
Producător, substantiv masculin
Sinonime:
agricultor, autor, cineast, creator, crescător, cultivator, elaborator, fabricant, furnizor, industriaș, inventator, realizator. Producător, adjectiv
Sinonime:
bogat, fecund, fertil, generator, gras, mănos, productiv, provocator, roditor, rodnic.
Produce, verb
Sinonime:
a (se) isca, a (se) realiza, a (se) stârni, a aduce, a apărea, a cauza, a compune, a confecționa, a crea, a cultiva, a da naştere, a da, a declanșa, a degaja, a deștepta, a determina, a dezlănțui, a dezvolta, a elabora, a emana, a emite, a executa, a fabrica, a face, a genera, a interveni, a începe, a lăsa, a naște, a prepara, a pricinui, a prilejui, a provoca, a radia, a ridica, a rodi, a scoate, a se ivi, a se înfăptui, a se întâmpla, a se petrece, a se porni, a solicita, a surveni, a suscita, a trezi, a turna, a veni, (figurat) a se naște, (învechit și popular) a odrăsli, (învechit și regional) a (se) prileji, (învechit și regional) a scorni, (învechit și regional) a se scociorî, (învechit) a pricini, (învechit) a se purta, (învechit) a trage, (popular) a cășuna.
Productiv (productivă), adjectiv
Sinonime:
avantajos, bănos, bogat, bun, creativ, creator, eficace, eficient, fecund, fertil, folositor, fructuos, gras, operativ, practic, prodigios, producător, profitabil, prolific, remunerativ, remunerator, rentabil, roditor, rodnic, util, (figurat) mănos, (învechit) lucrător, (învechit) putincios, (învechit) rodit, (învechit) rodos, (învechit) spornic, (livresc) lucrativ, (rar) operant.