Afla, verb Sinonime:
a găsi, a descoperi, a născoci, a inventa, a scorni, a auzi; a fi, a exista.
Aflare, substantiv
Sinonime:
găsire; primire.
Aflător, substantiv (învechit)
Sinonime:
descoperitor, găsitor, inventator, (variantă) aflătoriu. Aflător, adjectiv (învechit)
Sinonime:
aflat, găsit, prezent, (variantă) aflătoriu.
Auzi, verb Sinonime:
a asculta, a înregistra, a reţine, a înţelege, a pricepe; (reflexiv) a se vorbi, a se zvoni, a se afla.
Concorda, verb
Sinonime:
a cadra, a coincide, a consuna, a corespunde, a fi de acord, a fi în concordanță deplină, a se afla în armonie perfectă, a se armoniza, a se asorta, a se potrivi, (învechit) a conglăsui, (popular) a se lovi, (prin Bucovina și Moldova) a se știmui.
Consta,verb
Sinonime:
a consista, a fi, a exista, a rezida, a sta, (învechit) a stărui; a se afla; a compune.
Cunoaşte, verb
Sinonime:
a afla, a fi informat; a face cunoştință, a distinge, a deosebi, a recunoaște, a identifica, a pricepe, a stăpâni, a poseda, a înţelege, a (se) şti, a recunoaşte, a (se) observa, a (se) remarca, a (se) vedea, a aprecia, a chibzui, a considera, a crede, a deduce, a găsi, a gândi, a judeca, a obţine, a opina, a răsplăti, a realiza, a recompensa, a recunoaşte, a socoti.
Curiozitate, substantiv feminin Sinonime:
dorinţă de a afla, interes; ciudăţenie, manie; originalitate, bizarerie.
Descoperi, verb
Sinonime:
a dezvălui, a arăta, a revela, a scoate la iveală; a găsi, a afla, a da de ceva, a dezveli, a inventa, a ghici, (rar) a bănui, (livresc) a decela, (rar) a surprinde, a stabili, a destăinui, a divulga; a trăda, a da pe față; a lăsa neapărat, a expune unui atac.
Descoperire, substantiv feminin
Sinonime:
revelaţie, revelare, dezvăluire; invenţie, aflare, găsire; dezvelire, dezgolire.
Dibui, verb
Sinonime:
a găsi, a descoperi, a afla, a bâjbâi, a intui, a înţelege, a sesiza, a tatona.
Exista, verb
Sinonime:
a fi, a se afla, a se găsi, a trăi, a vieţui, a avea, a dăinui, a data, a consta, (învechit) a existarisi, (învechit) a existelui.
Face, verb
Sinonime:
a (se) produce, a lucra, a alcătui, a realiza, a construi, a zidi, a ridica, a genera, a procrea, a stabili, a institui, a întocmi, a elabora, a îndeplini, a efectua, a înfăptui, a crea, a izvorî, a da formă, a dura, a edifica, a plăsmui, a imagina, a scrie, a picta, a naște, a da viață, a aduce pe lume, a rodi, a da roade, a provoca, a transforma, a (se) preface, a deveni, a însuma, a valora, a petrece, a parcurge un interval de timp, a săvârși, a făptui, a comite, a executa, a practica, a exercita, a se ocupa cu ceva, a se afla, a se găsi, a pregăti, a aranja, a curăța, a aprinde, a găti, a împărți cărțile de joc, a proceda, a se comporta, a se descurca, a introduce, a ține, a organiza, a vorbi, a rosti, a vrăji, a fermeca, a pricinui, a cauza, a se îndrepta, a o lua spre, a ajunge, a se preschimba, a se ivi, a crește, a se forma, a se arăta, a părea, a da impresia, a se abate, a se îndepărta, a dobândi, a căpăta, a-și căuta, a i-o plăti cuiva, a se răzbuna.
Falit (falită), adjectiv
Sinonime:
insolvabil, mofluz, sărăcit, scăpătat, aflat în faliment; (figurat) prăbușit, ruinat, distrus.
Fi, verb
Sinonime:
a exista, a avea fiinţă, a avea loc, a avea, a fiinţa; a trăi, a vieţui, a o duce, a-şi duce viaţa; a (se) afla, a se găsi; a (se) întâmpla, a se petrece, a se săvârşi, a se realiza, a dăinui, a sta, a figura, a se număra, a situa, a locui, a constitui, a însemna, a proveni, a trebui, a costa.
Figura, verb
Sinonime:
a fi prezent, a nu lipsi, a apare, a se găsi, a se afla, a exista; a juca (teatru), a deţine un rol; a(-și) închipui, a(-și) imagina, a(-și) înfăţişa, a(-și) reprezenta, a vedea. Figură, substantiv feminin
Sinonime:
chip, faţă, obraz, mutră, persoană, om, ins, individ, tip, efigie, fizionomie, mină, portret, profil, siluetă; aparență, aspect, clișeu, conformație, formă, ilustrație, desen, schiţă, imagine, simbol, piesă, poziţie, reprezentare, schemă, tablou, vinietă; (figură de stil) trop, (învechit) shimă, alegorie, hipotipoză, litotă, metaforă.
Fiinţa, verb
Sinonime:
a exista, a trăi, a fi în fiinţă, a fi, a funcţiona, a vieţui, a-și desfășura activitatea, a se afla în realitate.
Fiinţă, substantiv feminin
Sinonime:
animal, vietate, vieţuitoare, făptură, om, persoană, individ, ins; existenţă, viaţă, trai; (locuțiune) (în ființă) existent, în realitate, aievea.
Găsi, verb
Sinonime:
a (se) afla, a avea (o idee), a considera, a constata, a crede, a da de (ceva), a da peste (ceva), a dăinui, a depista, a descoperi, a dibui, a exista, a face rost, a fi de părere, a fi în fiinţă, a fi prezent, a fi, a figura, a gândi, a izvodi, a întâlni, a nimeri, a observa, a prinde, a scoate la iveală, a se număra, a se pomeni, a situa, a socoti, a sta, a surprinde, a ști, a vedea, (astăzi rar) a pricepe, (învechit şi popular) a oblici, (învechit) a ispiti, (popular şi familiar) a dibăci.
Ghici, verb
Sinonime:
a afla, a bănui, a descoperi, a desluşi, a dezlega, a intui, a întrezări, a înţelege, a prevedea, a prevesti, a prezice, a proroci, a sesiza, (franţuzism învechit) a devina.
Intermediar, substantiv masculin Sinonime:
interpus, mijlocitor; (adjectiv) la mijloc, aflat între.
Invenţie, substantiv feminin Sinonime:
descoperire, născocire, plăsmuire, scornire, aflare.
Nimeri, verb Sinonime:
a atinge, a lovi, a izbi; a găsi, a da de, a da peste, a întâlni, a descoperi; (reflexiv) a se afla, a se găsi; a ghici, a afla; a corespunde, a se potrivi, a cadra.
Număra, verb
Sinonime:
a achita, a afla, a aprecia, a boteza, a calcula, a chema, a chibzui, a cifra, a considera, a conţine, a crede, a cuprinde, a da ceva cu număr (socotind), a denumi, a enumera, a face parte din, a găsi, a gândi, a include, a intitula, a intra în categoria, a îngloba, a înşira, a înşirui, a judeca, a lichida, a numi, a onora, a opina, a plăti, a porecli, a reuni un anumit număr, a se socoti printre, a socoti, a spune, a supranumi, a verifica, (prin Transilvania) a sămălui.
Oblădui, verb (popular)
Sinonime:
a administra, a apăra, a cârmui, a conduce, a dirigui, a dirija, a domni, a feri, a gospodări, a guverna, a lua sub ocrotire, a ocroti, a păzi, a proteja, a se afla la domnie, a stăpâni, a supraveghea.
Oblici, verb (popular) Sinonime:
a dibui, a descoperi, a găsi, a afla, a prinde de veste.
Petrece, verb
Sinonime:
a (se) trece, a avea loc, a (se) băga, a cerne, a chefui, a colinda, a conduce, a cutreiera, a da, a dăinui, a deceda, a se deplasa, a desface, a dispărea, a se duce, a dura, a exista, a face să treacă, a fi, a găuri, a introduce, a împlânta, a se încheia, a îndura, a înfige, a se îngălbeni, a însoţi, a întovărăşi, a leșina, a se menține, a muri, a muta, a se ofili, a parcurge, a se păli, a se păstra, a pătimi, a pătrunde, a păți, a perfora, a perinda, a perpetua, a persista, a pieri, a plasa, a se prăpădi, a răbda, a rămâne, a răposa, a răsfoi, a scobi, a scurge, a se afla, a se amuza, a se bucura, a se cheltui, a se consuma, a se desfăşura, a se desfăta, a se disputa, a se distra, a se întâmpla, a se produce, a se sfârși, a se termina, a se veseli, a sfredeli, a sta, a străbate, a strămuta, a străpunge, a se succeda, a suferi, a suporta, a trage, a trăi, a ține, a urma, a se usca, a vântura, a vârî, a se veșteji, a vieţui, a vinde, a vizita, a-și duce viața, a-și umple timpul.
Prefață, substantiv feminin
Sinonime:
cuvânt introductiv, cuvânt înainte, didascalie, frontispiciu, introducere, precuvântare, predoslovie, preliminar, preludiu, procuvântare, prodrom, prolog, (grecism învechit) proimion, (învechit) introducţie, (livresc) preambul, (plural) prolegomene. Prefața, verb
Sinonime:
a anunța (un eveniment), a deschide, a inaugura cu un discurs, a introduce, a înzestra cu o prefață, a preluda, a prezenta printr-o prefață, a se afla la început.
Rezida, verb Sinonime:
a consta, a exista, a fi, a se afla.
Sta, verb Sinonime:
a se opri, a rămâne locului, a poposi, a conteni, a înceta; a nu munci, a se întrerupe, a nu funcţiona, a staţiona, a stagna; a trăi, a vieţui, a locui, a şedea, a fi situat; (popular) a fi, a exista, a se afla, a se petrece, a avea loc; a fi fixat, a atârna; (figurat) a consta, a se limita, a se reduce la; a fi gata să, a fi pe punctul de a, a fi cât pe ce să.
Şti, verb Sinonime:
a cunoaşte, a afla, a auzi; a fi învăţat, a avea cunoştinţă; a ţine minte, a-şi aminti; a-şi da seama, a înţelege, a pricepe, a prevedea, a bănui, a se orienta.
Știrici, verb
Sinonime:
a afla, a anunța, a cerceta, a comunica, a informa, a iscodi, a încunoștința, a înștiința, a vesti.
Transpira, verb
Sinonime:
a asuda, a năduşi; (figurat) a se auzi, a se transmite, a reieşi, a se afla, a scăpa (public), a ieşi la suprafaţă; a deveni cunoscut.
Adaxial (adaxială), adjectiv
Sinonime:
(botanică) orientat spre axă; aflat în partea internă a unui organ în raport cu axa.
Mural, adjectiv
Sinonime:
rupestru; fixat de zid, aflat pe un zid, destinat să stea pe un perete; (pictură murală) pictură executată pe zid; (hartă murală) hartă de atârnat pe perete.
Depistare, substantiv
Sinonime:
aflare, cercetare, depistaj, depistat, descoperire, găsire, (figurat) adulmecare.
Depinde, verb
Sinonime:
a aparţine, (figurat) a atârna, (învechit) a spânzura, a fi în dependență, a ține, a se afla în subordine, a fi subordonat.
Depista, verb
Sinonime:
a afla, a decela, a descoperi, a detecta, a găsi.
Căutător, substantiv
Sinonime:
găsitor, descoperitor, aflător.
Dibăci, verb
Sinonime:
a afla, a descoperi, a dibui, a găsi, a nimeri.
Dinapoi, adverb
Sinonime:
în partea din urmă, în spate, înapoi, dindărăt; (de dinapoi) din spate; (pe dinapoi) prin spate, pe la spate. Dinapoi, adjectiv
Sinonime:
posterior, care se află în spate.
Dinăuntru, adverb
Sinonime:
în interior, din interior; din mijloc. Dinăuntru, adjectiv
Sinonime:
care se află înăuntru, în interior.
Dindărăt, adjectiv
Sinonime:
posterior, care se află dinapoi, din spate; de dinapoi. Dindărăt, adverb
Sinonime:
în partea din spate, din urmă, dinapoi, înapoi.
Găsire, substantiv
Sinonime:
aflare, descoperire, (livresc) depistare.
Diaspora, substantiv
Sinonime:
(grup etnic aflat în afara granițelor țării de origine) comunitate (etnică), etnie, popor.
Stupai, interjecție
Sinonime:
înainte, marş, să mergem. Stupai, substantiv
Sinonime:
soldat, unitate militară aflată în marș.
Interesat, adjectiv
Sinonime:
aflat în cauză, mânat de obținerea unui avantaj personal; avid, individualist, materialist, meschin; cuprins de curiozitate, plin de curiozitate.
Rezona, verb
Sinonime:
a cântări cu mintea, a chibzui, a cugeta, a cumpăni, a gândi, a judeca, a medita, a raţiona, a reflecta; a face ecou, a se afla în rezonanță, a vibra.
Reafla, verb
Sinonime:
a afla din nou, a redescoperi, a regăsi.
Circulant, adjectiv
Sinonime:
aflat în circulație, ambulant.
Inventor, substantiv
Sinonime:
(învechit) autor, cercetător, creator, descoperitor, fondator, inovator, instaurator, inventator, născocitor, novator, plăsmuitor, precursor, (figurat) tată, (învechit) aflător, (învechit) izvoditor.
Detectare, substantiv
Sinonime:
aflare, descoperire, detecție, determinare, găsire, identificare.
Oblicire, substantiv (învechit)
Sinonime:
aflare, condamnare, descoperire, dojenire, dovedire, osândire, pedepsire.
Ijderi, verb (învechit)
Sinonime:
a afla, a ațâța, a descoperi, a inventa, a îmboldi, a proveni, a se ivi, a se naște, a stârni; (variante) a ijdăni, a ijdări, a izdăni, a izdări, a jidări, a jidărî, a zădărî.
Primire, substantiv
Sinonime:
admitere, aflare, angajare, căpătare, cooptare, dobândire, găzduire, încasare, întâmpinare, obținere, recepționare, ridicare, (învechit) priimință.
Izvodi, verb (învechit)
Sinonime:
a afla, a alcătui, a apărea, a broda, a căpăta forme distinctive, a compila, a compune, a concepe, a copia, a crea (în imaginație în mod arbitrar), a descoperi, a elabora, a fabrica, a face (să se izvodească), a formula în scris, a găsi, a gândi, a imagina, a intenționa, a inventa, a întocmi, a lua ființă, a născoci, a plănui, a plăsmui, a proiecta, a realiza, a redacta, a reproduce, a scorni, a scrie, a (se) contura, a (se) desena, a se închega în contururi precise, a (se) profila, a tălmăci, a ticlui, a traduce, a transcrie, a transpune, a zugrăvi.
Adumbri, verb
Sinonime:
a face umbră, a se adăposti la umbră, a se afla sub umbră, a sta la umbră, a ține umbră, a umbri, (figurat) a apăra, (figurat) a pune în umbră, (figurat) a se întrista.
Corela, verb
Sinonime:
a fi în corelație, a lega, a se afla în legătură reciprocă.
Prileji, verb (învechit)
Sinonime:
a cauza, a coincide, a da loc, a da naștere, a da ocazie, a declanșa, a determina, a dezlănțui, a genera, a isca, a naște, a pricinui, a prilejui, a produce, a provoca, a se afla întâmplător, a se folosi de ocazie, a se întâmpla, a se nimeri, a se petrece, a se potrivi, a stârni, a surveni.
Plerofori, verb (învechit)
Sinonime:
a (se) convinge, a (se) documenta, a (se) lămuri, a aduce la cunoștință, a afla, (învechit) a (se) pliroforisi.
Pliriforisi, verb (învechit)
Sinonime:
a (se) convinge, a (se) documenta, a (se) lămuri, a aduce la cunoștință, a afla, (învechit) a (se) pliroforisi.
Plirofonisi, verb (învechit)
Sinonime:
a (se) convinge, a (se) documenta, a (se) lămuri, a aduce la cunoștință, a afla, (învechit) a (se) pliroforisi.
Plirofori, verb (învechit)
Sinonime:
a (se) convinge, a (se) documenta, a (se) lămuri, a aduce la cunoștință, a afla, (învechit) a (se) pliroforisi.
Pliroforosi, verb (învechit)
Sinonime:
a (se) convinge, a (se) documenta, a (se) lămuri, a aduce la cunoștință, a afla, (învechit) a (se) pliroforisi.
Plorofonisi, verb (învechit)
Sinonime:
a (se) convinge, a (se) documenta, a (se) lămuri, a aduce la cunoștință, a afla, (învechit) a (se) pliroforisi.
Poliroforisi, verb (învechit)
Sinonime:
a (se) convinge, a (se) documenta, a (se) lămuri, a aduce la cunoștință, a afla, (învechit) a (se) pliroforisi.
Obveni, verb (învechit și regional)
Sinonime:
a interveni, a se afla.
Nemeri, verb (regional)
Sinonime:
a afla, a avea loc, a cădea de acord, a coincide, a concorda, a întâlni, a lovi la țintă, a lovi unde trebuie, a se petrece, a ținti, a veni din întâmplare, (învechit) a (se) înnimeri, (variantă) a (se) nimeri.
Îngăimare, substantiv
Sinonime:
bâlbâire, bolboroseală, bolborosire, bolborosit, ezitare, fredonare, încurcătură, îngăimeală, îngânare, nedumerire, nehotărâre, vorbire confuză, (învechit și regional) slomnire, (învechit) aflare în impas, (învechit) îngălare, (învechit) purtare cu vorba, (învechit) tărăgănare, (regional) îndoială, (regional) întrolocare, (regional) pregetare, (regional) slomneală, (regional) șovăire.
Învățare, substantiv
Sinonime:
aflare, asimilare, asimilație, buchereală, cultivare, dăscălire, deprindere, familiarizare, inițiere, instruire, însușire, înțelegere, învățat, învățământ, învățătură, memorare, memorizare, nărăvire, obișnuire, studiere, studiu, (învechit) paradosie, (învechit) paradosire, (învechit) paradosit, (învechit) poruncire.
Auzit, adjectiv
Sinonime:
aflat, ascultat, împlinit, înțeles, recunoscut, tradițional, zvonit. Auzit, substantiv
Sinonime:
auz, auzire, (învechit) auzitură.
Zăfla, verb (regional)
Sinonime:
a afla, a întâlni, (învechit) a izafla, (învechit) a zafla.