Lipsi
Lipsi, verb
Sinonime: a absenta, a codi, a despărți, a dezerta, a dispărea, a ezita, a frustra, a fugi, a nu fi, a nu se găsi, a nu se prezenta, a nu-i trebui, a părăsi, a pregeta, a renunța la, a scoate, a se dispensa, a se priva de, a separa, a suprima, a șovăi, (figurat) a văduvi, (învechit) a se lăsa de, (învechit) a slăbi.  
 
Lipsință
Lipsință, substantiv (învechit)
Sinonime: lipsă, părăsire.  
 
Lipsire
Lipsire, substantiv
Sinonime: absenţă, frustrare, lipsă, păgubire, privare, văduvire.  
 
Lipsit (lipsită)
Lipsit (lipsită), adjectiv
Sinonime: sărac, fără resurse, mizer, neavut; neînzestrat, neajutorat.  
 

Absenta
Absenta, verb
Sinonime: a lipsi, a nu fi de faţă, a nu se prezenta, a chiuli.

Absenţă, substantiv feminin
Sinonime: lipsă, inexistenţă, carență, dispariție, omisiune; neatenţie, distracţie.  
 
Aiureală
Aiureală, substantiv feminin
Sinonime: aberație, absurditate, aiurare, bazaconie, delir, delirare, dezordine, elucubrație, enormitate, fantasmagorie, prostie, sminteală, stupiditate, tulburare, țicneală, vorbire lipsită de sens, zăpăceală, (familiar și figurat) țăcăneală, (învechit și regional) bâiguială, (învechit și regional) bâiguire.  
 
Arid (aridă)
Arid (aridă), adjectiv
Sinonime: uscat, sec, sterp, nisipos, neroditor, pustiu, deşertic, vid, steril; (figurat) sărac, lipsit de farmec, fad; neatrăgător.  
 
Cacofonic (cacofonică)
Cacofonic (cacofonică), adjectiv
Sinonime: urât, disgraţios, nearmonios, lipsit de armonie, neliterar.  
 
Cămătar
Cămătar, substantiv masculin
Sinonime: (învechit) camatnic, cămătarnic, cămătaş, ciufut, mamelegiu, privătar, uzurar, zaraf; (figurat) om zgârcit, interesat, lipsit de scrupule.  
 
Cerebral (cerebrală)
Cerebral (cerebrală), adjectiv
Sinonime: intelectual, mental, raţional, logic; (figurat) rece, uscat, fără vibraţie, lipsit de însufleţire.  
 
Deposeda
Deposeda, verb
Sinonime: a acapara, a confisca, a expropria, a jefui, a lipsi de, a lua cu forţa, a prăda, a priva, (figurat) a despuia, (învechit) a desposeda, (livresc) a spolia.  
 
Desfoia
Desfoia, verb
Sinonime: (reflexiv) a înflori, a se deschide, a se desface; a lipsi de petale, a lipsi de frunze, a desfrunzi.  
 
Dezmăţat (dezmăţată)
Dezmăţat (dezmăţată), adjectiv
Sinonime: destrăbălat, desfrânat, corupt, imoral, decăzut, deșănțat; lipsit de rușine, lipsit de bună-cuviință; cu înfățișare dezordonată, cu înfățișare neglijentă.  
 
Discontinuu (discontinuă)
Discontinuu (discontinuă), adjectiv
Sinonime: cu întreruperi, cuantificat, discret, episodic, inegal, intermitent, iregular, întrerupt, larvat, lipsit de continuitate, necontinuu, sacadat, sincopat, sporadic, variabil.  
 
Disparat (disparată)
Disparat (disparată), adjectiv
Sinonime: răzleţ, desperecheat, izolat, descompletat, stingher, lipsit de legătură, lipsit de armonie, lipsit de simetrie.  
 
Dispărea
Dispărea, verb
Sinonime: a se stinge, a muri, a pieri; a nu se mai vedea, a se ascunde, a nu mai exista; (figurat) a o şterge, (familiar, la figurat) a se dizolva, a se eclipsa, a se evapora, a se volatiliza; a se pierde, (regional) a se prăpădi, (figurat) a se mistui, a se scufunda; a fugi, (popular) a lipsi, a apune, a risipi, a înceta.  
 
Dispensă
Dispensă, substantiv feminin
Sinonime: scutire, permisie; autorizaţie, îngăduinţă.

Dispensa, verb
Sinonime: a se lipsi, a renunţa; a scuti, a exonera, a se sustrage.  
 
Ezita
Ezita, verb
Sinonime: a sta la îndoială, a şovăi, a se codi, a pregeta, a fi nehotărât, (învechit şi regional) a se îndoi, (regional) a se îngăima, a se nedumeri, a se tântăvi, (Moldova) a se cioşmoli, (prin Oltenia) a se scârciumi, (învechit) a se cruţa, a lipsi, (figurat) a oscila, (învechit, figurat) a se atârna, a se cumpăni, a se legăna, a aștepta, a șovăi, a tergiversa, a tărăgăna.  
 
Familiar (familiară)
Familiar (familiară), adjectiv
Sinonime: afectuos, apropiat, binecunoscut, comun, cordial, cunoscut, de rând, facil, fără pretenții, intim, ireverențios, lipsit de respect, neafectat, neconvențional, nepretențios, neprotocolar, obișnuit, prietenesc, prietenos, simplu, sociabil, știut, (variantă) (învechit) familier.  
 
Figura
Figura, verb
Sinonime: a fi prezent, a nu lipsi, a apare, a se găsi, a se afla, a exista; a juca (teatru), a deţine un rol; a(-și) închipui, a(-și) imagina, a(-și) înfăţişa, a(-și) reprezenta, a vedea.

Figură, substantiv feminin
Sinonime: chip, faţă, obraz, mutră, persoană, om, ins, individ, tip, efigie, fizionomie, mină, portret, profil, siluetă; aparență, aspect, clișeu, conformație, formă, ilustrație, desen, schiţă, imagine, simbol, piesă, poziţie, reprezentare, schemă, tablou, vinietă; (figură de stil) trop, (învechit) shimă, alegorie, hipotipoză, litotă, metaforă.  
 
Flasc (flască)
Flasc (flască), adjectiv
Sinonime: moale, fleşcăit, nerezistent, puhav, spongios; (la figurat) lipsit de vlagă, lipsit de energie, fără vigoare, fără forță.  
 
Frustra
Frustra, verb
Sinonime: a înșela, a jefui, a lipsi, a lua pe nedrept, a păgubi, a spolia.  
 
Fugi
Fugi, verb
Sinonime: a alerga, a curge, a dezerta, a dispărea, a evada, a evita, a goni, a merge în fugă, a o întinde, a o lua la goană, a o șterge, a o tuli, a ocoli, a scăpa (din), a se căra, a se eschiva, a se feri, a se mătrăși, a se mişca repede, a se perinda, a se refugia, a se scurge (rapid), a se sustrage, a trece prin faţa ochilor, a trece (repede), (Bucovina) a scopci, (despre anumite lichide) a da în foc, (familiar) a se cărăbăni, (învechit și regional) a cure, (popular) a lipsi, (regional) a (se) încura; (locuţiune) (a fugi în lume) a pleca de acasă; (locuţiune) (a fugi printre degete) a-i aluneca cuiva ceva din mână, (figurat) a nu se lăsa prins.

Fugi, interjecție
Sinonime: pleacă, (popular) tiva, (prin nord-estul Olteniei) tiutiu; (locuţiune) (fugi de-aici!) pleacă! nu mai spune!; (locuţiune) (fugi de-acolo!) da` de unde! nici gând fie așa!  
 
Găunos (găunoasă)
Găunos (găunoasă), adjectiv
Sinonime: buturos, cariat, fără miez, găurit, gol, scobit, scorburos, sec, stricat, (figurat) lipsit de caracter, (figurat) nevaloros, (învechit și regional) scorboroșit, (rar) deșert, (regional) bortos, (regional) boșturos, (regional) budugănios, (regional) buștihos, (regional) corobăios, (regional) corobănos, (regional) scrobos, (regional) stupos.  
 
Gâtui
Gâtui, verb
Sinonime: a înăbuşi, a îngusta pe o anumită porțiune, a lipsi de respirație, a strangula, a sufoca, a sugruma; (figurat) a curma, a împiedica, a reprima, a suprima.  
 
Glacial (glacială)
Glacial (glacială), adjectiv
Sinonime: de gheaţă, distant, îngheţat, hibernal, lipsit de bunăvoință, lipsit de căldură, lipsit de prietenie, marmorean, neprietenos, nesociabil, polar, rece, rezervat.  
 
Gol
Gol, substantiv neutru
Sinonime: cavitate, gaură, lacună, lipsă, loc lipsit de așezări, loc lipsit de vegetație, spațiu liber, vid.  
 
Gol (goală)
Gol (goală), adjectiv
Sinonime: autentic, desculț, despuiat, deșert, dezbrăcat, exact, golit, lipsit de conținut, neacoperit, neîncărcat, nelocuit, neocupat, nescris, neumblat, nud, pleșuv, pustiu, secat, secătuit, simplu, vid, (astăzi rar) sleit; (figurat) sărac, neavut, golaş; (figurat) sec, fără conţinut, fără fond.  
 
Greoi (greoaie)
Greoi (greoaie), adjectiv
Sinonime: anevoios, apăsător, complicat, confuz, dificil, greu, încărcat, încâlcit, încet, lent, lipsit de suplețe, lipsit de vioiciune, moale, molatic, molâu, neclar, neîndemânatic, stângaci, zăbavnic, (astăzi rar) silnic, (învechit) târziu.  
 
Grosolan (grosolană)
Grosolan (grosolană), adjectiv
Sinonime: (livresc) cras, bădăran, brut, butucănos, grosier, impertinent, lipsit de delicatețe, mitocan, mitocănesc, mojic, necioplit, necizelat, nedelicat, nefinisat, nepoliticos, neprelucrat, neşlefuit, ordinar, primitiv, rudimentar.  
 
Impotent
Impotent (impotentă), adjectiv
Sinonime: emasculat, estropiat, fără putere, inapt, incapabil, infirm, invalid, lipsit de vigoare, necapabil, neputincios, prăpădit, slăbănog, (argotic) iască, (familiar) șontorog, (popular) becisnic, (popular) legat, (variantă) imputent.

Impotent, substantiv
Sinonime: eunuc, infirm, invalid, (argotic) batal, (argotic) bleg, (popular) becisnic, (regional) pârjac.  
 
Indecent (indecentă)
Indecent (indecentă), adjectiv
Sinonime: deplasat, deșănțat, grosier, imoral, impudent, impudic, impur, inconvenabil, inelegant, inoportun, lasciv, libidinos, licențios, lipsit de pudoare, murdar, neconvenabil, necuviincios, neelegant, neînfrânat, nerușinat, obscen, pornografic, promiscuu, provocator, repugnant, respingător, scabros, scandalos, scârbos, senzual, sexi, sexual, sordid, șocant, trivial, vulgar, (familiar) deșucheat, (familiar) porcos, (figurat) decoltat, (figurat) deocheat, (figurat) îmbăiat, (figurat) picant, (figurat) piperat, (figurat) porcesc, (figurat) spurcat, (învechit și popular) scârnav, (învechit și popular) slobod, (învechit și regional) măscăricios, (învechit) imodest, (învechit) necuvios, (regional) porcotos, (regional) sculățel.  
 
Inexistent (inexistentă)
Inexistent (inexistentă), adjectiv
Sinonime: anistoric, fabulos, fantastic, fără eficacitate, fictiv, himeric, iluzoriu, imaginar, imaterial, inventat, ireal, neeficient, neexistent, nereal, nul, romanesc, utopic, visat, (învechit) sterp; (figurat) (despre persoane) absent, invizibil, lipsit de importanță, neglijabil, neimportant, neînsemnat, neremarcabil, nevaloros, șters.  
 
Inexpresiv (inexpresivă)
Inexpresiv (inexpresivă), adjectiv
Sinonime: aton, banal, fad, fastidios, fără relief, inanimat, inert, insignifiant, insipid, lipsit de expresivitate, monoton, morn, neexpresiv, pal, plat, searbăd, spălăcit, stins, şters, tern, uniform, (figurat) monocord.  
 
Insensibil (insensibilă)
Insensibil (insensibilă), adjectiv
Sinonime: apatic, de neperceput, detașat, fără inimă, frigid, impasibil, imperceptibil, imperturbabil, indiferent, indolent, lipsit de sensibilitate, marmorean, nepăsător, neprietenos, nesimțit, nesimţitor, rece.  
 
Insipid (insipidă)
Insipid (insipidă), adjectiv
Sinonime: amorf, anost, dulceag, fad, fără spirit, inexpresiv, lipsit de gust, monoton, morn, neinteresant, plat, plicticos, plictisitor, searbăd, șters, tern, (rar) spelb, (Bucovina) lânced, (Transilvania) lihod.  
 
Iresponsabil (iresponsabilă)
Iresponsabil (iresponsabilă), adjectiv
Sinonime: alienat, fără răspundere, inconștient, lipsit de răspundere, nebun, neresponsabil, smintit, țicnit.  
 
Înfometat (înfometată)
Înfometat (înfometată), adjectiv
Sinonime: ahtiat, avid, constrâns prin foamete, dorit, dornic, famelic, flămând, flămânzit, hămesit, jinduit, jinduitor, lipsit de mijloace de subzistență, mort de foame, nemâncat, nesătul, râvnitor, (prin Transilvania și Banat) sec, (rar) înfomat, (regional) fometos.  
 
Îngust (îngustă)
Îngust (îngustă), adjectiv
Sinonime: strâmt, redus, mic, limitat; subţire, delicat, firav; lipsit de orizont, mărginit, prost, meschin.  
 
Josnic (josnică)
Josnic (josnică), adjectiv
Sinonime: decăzut, netrebnic, abject, nedemn, nemernic, mârşav, mizerabil, repugnant, scârbos, respingător, detestabil, ticălos, nemernic, infam, mişel, mojic, ordinar, lipsit de demnitate.  
 
Laş (lașă)
Laş (lașă), adjectiv
Sinonime: fricos, temător, mişel, lipsit de curaj, poltron.  
 
Lefter (lefteră)
Lefter (lefteră), adjectiv (popular)
Sinonime: sărac, fără bani, neavut, lipsit.  
 
Libertin (libertină)
Libertin (libertină), adjectiv
Sinonime: afemeiat, corupt, decăzut, depravat, desfrânat, destrăbălat, dezmățat, epicurian, imoral, impudic, indecent, lasciv, libidinos, licențios, lipsit de restricții, nerușinat, pervertit, stricat, uşuratic, vicios.  
 
Lua
Lua, verb
Sinonime: a apuca, a prinde, a reţine, a pune mâna, a înhăţa; a deposeda, a lipsi, a priva, a confisca; a ocupa, a cuceri, a cuprinde.  
 
Mătăhălos (mătăhăloasă)
Mătăhălos (mătăhăloasă), adjectiv
Sinonime: corpulent, diform, exagerat de mare, greoi, mastodontic, uriaș, voluminos, (figurat) lipsit de suplețe, (regional) măhălos, (regional) nătăvălos.  
 
Neajutorat (neajutorată)
Neajutorat (neajutorată), adjectiv
Sinonime: sărac, nevoiaş, sărman, lipsit; nepriceput, neîndemânatic, stângaci, nevolnic.  
 
Necăjit (necăjită)
Necăjit (necăjită), adjectiv
Sinonime: supărat, amărât, mâhnit, întristat, trist; (figurat) sărac, lipsit, în mizerie.  
 
Necumpănit (necumpănită)
Necumpănit (necumpănită), adjectiv
Sinonime: fără precauție, lipsit de chibzuială, nebun, nebunesc, nechibzuit, necugetat, necumpătat, nesăbuit, nesocotit, pripit, prostesc, (rar) nejudecat, (rar) neprecugetat, (regional) nechitit.  
 
Necumpătat (necumpătată)
Necumpătat (necumpătată), adjectiv
Sinonime: exagerat, fără cumpăt, fără moderaţie, imoderat, lipsit de cumpătare, nebunesc, nechibzuit, nesăbuit, nesocotit.  
 
Nedesluşit (nedeslușită)
Nedesluşit (nedeslușită), adjectiv
Sinonime: bolborosit, confuz, difuz, echivoc, haotic, imprecis, indefinit, încâlcit, încurcat, îngăimat, mormăit, nearticulat, neclar, nedefinit, neînțeles, nelămurit, neprecis, obscur, tulbure, vag, (figurat) greu de înțeles, (figurat) întunecat, (figurat) lipsit de claritate, (figurat) morfolit, (figurat) nebulos, (figurat) neguros, (figurat) surd, (învechit) îngăimător, (învechit) neauzit.  
 
Neştiutor (neștiutoare)
Neştiutor (neștiutoare), adjectiv
Sinonime: candid, credul, ignorant, incapabil, incult, ingenuu, inocent, inofensiv, lipsit de cultură, naiv, necunoscător, neinformat, nepriceput, prost; (substantivat) (neștiutor de carte) analfabet.  
 
Obraznic (obraznică)
Obraznic (obraznică), adjectiv
Sinonime: neruşinat, impertinent, insolent, lipsit de respect, fără ruşine, cu tupeu, prea îndrăzneţ.  
 
Pălăvrăgeală
Pălăvrăgeală, substantiv feminin
Sinonime: bârfă, cleveteală, discuție fără rost, discuție lipsită de importanță, flecăreală, limbuţie, logoree, pălăvrăgit, sporovăială, taifas, trăncăneală, vorbărie, (variantă) palavrageală.  
 
Pauper (pauperă)
Pauper (pauperă), adjectiv
Sinonime: sărac, lipsit, mizer, nevoiaş.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar