Zid, substantiv
Sinonime:
perete, zidurel, (livresc) mur, (fortificație) curtină.
Zidăreasă, substantiv
Sinonime:
femeie-zidar, soție de zidar, zidăriţă.
Zidărie, substantiv
Sinonime:
zidărit, construcție.
Zidărit, substantiv
Sinonime:
zidărie.
Zidăriţă, substantiv
Sinonime:
zidăreasă.
Zidi, verb
Sinonime:
a clădi, a construi, a crea, a dura, a edifica, a fabrica, a face, a făuri, a înălţa, a închide între ziduri, a lua ființă, a lua naștere, a lucra, a ridica (un zid), a se constitui, a se forma, a se înălța, (învechit) a temeia.
Zidire, substantiv feminin
Sinonime:
animal, casă, clădire, construcţie, construire, creare, creatură, creaţie, dobitoc, durare, edificiu, facere, făptură, fiinţă, fundare, imobil, înălţare, întemeiere, lighioană, necuvântător, ridicare, vietate, vieţuitoare, (livresc) edificare.
Zidit (zidită), adjectiv Sinonime:
clădit, făcut, construit; închis, astupat; zdravăn, voinic, solid.
Ziditor, substantiv
Sinonime:
constructor, întemeietor; (în religie, articulat) Dumnezeu, (articulat) creatorul.
Ziditorul, substantiv articulat
Sinonime:
(biserică) (articulat) atotputernicul, (articulat) creatorul, divinitate, (articulat) domnul, dumnezeire, Dumnezeu, (articulat) întemeietorul, părinte, providenţă, (articulat) puternicul, (articulat) stăpânul, (articulat) tatăl, (în limbaj bisericesc și articulat) preabunul, (articulat) preaînaltul, (articulat) preaputernicul.
Ziditură, substantiv
Sinonime:
animal, casă, clădire, construcţie, creatură, dobitoc, făptură, fiinţă, imobil, lighioană, necuvântător, vietate, vieţuitoare, zidire; (sens figurat) facere.
Astupa, verb Sinonime:
a acoperi, a înfunda, a închide, a bloca, a pune dop, a obtura; a zidi.
Baricada, verb Sinonime:
a închide, a bara, a bloca, a astupa. Baricadă, substantiv feminin Sinonime:
întăritură, zid, fortificaţie, baraj; (figurat) piedică, obstacol, oprelişte.
Clădi, verb Sinonime:
a zidi, a construi, a edifica, a ridica; a face, a realiza.
Crea, verb
Sinonime:
a aduce, a alcătui, a compune, a constitui, a construi, a elabora, a face, a făuri, a forma, a inventa, a înfiinţa, a întocmi, a născoci, a produce, a provoca, a realiza, a redacta, a redija, a scrie, a tocmi, a zidi, (învechit) a izvodi.
Dura, verb
Sinonime:
a construi, a zidi, a clădi, a face, a persista, a rezista, a se menţine, a dăinui, a ţine, a se păstra. Dură, substantiv
Sinonime:
roată, rotiţă.
Face, verb
Sinonime:
a (se) produce, a lucra, a alcătui, a realiza, a construi, a zidi, a ridica, a genera, a procrea, a stabili, a institui, a întocmi, a elabora, a îndeplini, a efectua, a înfăptui, a crea, a izvorî, a da formă, a dura, a edifica, a plăsmui, a imagina, a scrie, a picta, a naște, a da viață, a aduce pe lume, a rodi, a da roade, a provoca, a transforma, a (se) preface, a deveni, a însuma, a valora, a petrece, a parcurge un interval de timp, a săvârși, a făptui, a comite, a executa, a practica, a exercita, a se ocupa cu ceva, a se afla, a se găsi, a pregăti, a aranja, a curăța, a aprinde, a găti, a împărți cărțile de joc, a proceda, a se comporta, a se descurca, a introduce, a ține, a organiza, a vorbi, a rosti, a vrăji, a fermeca, a pricinui, a cauza, a se îndrepta, a o lua spre, a ajunge, a se preschimba, a se ivi, a crește, a se forma, a se arăta, a părea, a da impresia, a se abate, a se îndepărta, a dobândi, a căpăta, a-și căuta, a i-o plăti cuiva, a se răzbuna.
Perete, substantiv masculin Sinonime:
zid; paravan.
Pronie, substantiv feminin (învechit)
Sinonime:
atotputernicul, cer, creatorul, destin, divinitate, domnul, dumnezeire, Dumnezeu, forță divină, părinte, providenţă, puternicul, stăpânul, tatăl, ziditorul, (învechit) prevedere, (învechit) promișlenie, (învechit) promitie; grijă, îndurare, milă; (variantă) pronă, (variantă) proonie.
Ridica, verb Sinonime:
a înălţa, a sălta; a construi, a face, a zidi; a crește, a spori, a mări, a majora, a urca; (figurat) a suspenda, a desfiinţa, a anula
Mural, adjectiv
Sinonime:
rupestru; fixat de zid, aflat pe un zid, destinat să stea pe un perete; (pictură murală) pictură executată pe zid; (hartă murală) hartă de atârnat pe perete.
Perghel, substantiv
Sinonime:
cerc, circumferinţă, clupă, compas forestier; arc, zidărie în formă de arc.
Construire, substantiv
Sinonime:
clădire, construcţie, durare, înălţare, ridicare, zidire, (livresc) edificare.
Creare, substantiv
Sinonime:
alcătuire, compunere, constituire, elaborare, facere, făurire, formare, inventare, înfiinţare, întocmire, realizare, redactare, redacţie, redijare, scriere, scris, zidire, (învechit) izvodire, (învechit) tocmeală, provocare.
Dumnezeu, substantiv
Sinonime:
(biserică) demiurg, divinitate, dumnezeire, omnipotent, omniscient, părinte, providenţă, zeu, (învechit) atotpărinte, (învechit şi popular) pronie, (învechit) tvoreţ; (articulat) atoateștiutorul, atoatevăzătorul, atotbiruitorul, atotcreatorul, atotcunoscătorul, atotcuprinzătorul, atotfăcătorul, atotputernicul, atotrăbdătorul, atotstăpânitorul, atotvoitorul, creatorul, domnul, preabunul, preaînaltul, preaputernicul, puternicul, stăpânul, tatăl, ziditorul, (învechit) atotţiitorul, (popular) sântul, (popular) sfântul.
Edifica, verb
Sinonime:
a clădi, a construi, a dura, a face, a ridica, a zidi, a înălța; a (se) lămuri, a (se) clarifica.
Edificare, substantiv
Sinonime:
clarificare, clădire, construcţie, construire, dumerire, durare, informare, înălţare, lămurire, ridicare, zidire, (figurat) creație, (figurat) organizare, (învechit) edificație, (învechit) moralizare.
Edificat, adjectiv
Sinonime:
lămurit, clarificat; zidit, ridicat.
Mur, substantiv
Sinonime:
(botanică) (învechit şi regional) rug, (regional) murai, murar, muroi; dud; zid.
Răclui, verb (regional)
Sinonime:
a așeza, a parcela, a zidi.
Mala, substantiv
Sinonime:
drişcă, făţuitoare, mistrie, netezitoare, răzuitoare (de zidar).
Podmol, substantiv
Sinonime:
(popular) aluviune, mâl, nămol, teren mâlos; cantitate mare, grămadă, mulțime; dună, grind de nisip, mal abrupt; brâu de zid, firidă, prag, prispă, vatră; (variante) pomnol, posmol, postomol.
Mauăr, substantiv
Sinonime:
(regional) dulgher, lemnar, zidar.
Parcan, substantiv (regional)
Sinonime:
balustradă, baraj, bârnă, cadru, chenar, dungă, fortificație, îngrăditură, întărire, margine, palancă, parapet, pervaz, ramă, rampă, stăvilar, stâlp, șanț, zăgaz, zid de apărare, (variantă) părcan. Pârcan, substantiv (învechit)
Sinonime:
azimă.
Constructor, substantiv
Sinonime:
antreprenor, arhitect, clăditor, creator, edificator, fabricant, fabricator, făcător, inginer, ziditor.
Tvoreț, substantiv (învechit)
Sinonime:
atotputernicul, creatorul, divinitate, domnul, dumnezeire, dumnezeu, părinte, providență, puternicul, stăpânul, tatăl, ziditorul.
Părățări, substantiv la plural
Sinonime:
(regional) zidari.
Înzidit, adjectiv
Sinonime:
fixat într-un masiv de zidărie, zidit în perete.
Înzidi, verb
Sinonime:
a fixa (o piesă, un element de construcție) într-un masiv de zidărie.
Înzidire, substantiv
Sinonime:
căptușire; fixare într-un masiv de zidărie.
Înzidui, verb
Sinonime:
a împrejmui cu zid.
Întemeiere, substantiv
Sinonime:
binecuvântare (a tinerilor căsătoriți), constituire, creare, făurire, fundare, instituire, înfăptuire, înființare, înrădăcinare, întărire, întemeiat, organizare, realizare, (figurat) consolidare, (învechit) apărare, (învechit) împuternicire, (rar) statornicire, (rar) zidire.
Întemeiat, adjectiv
Sinonime:
așezat pe baze sigure, clădit, confirmat, consolidat, fondat, fundamentat, în plină vigoare, îndreptățit, îngrijit, înrădăcinat, întărit, just, justificat, legitim, logic, motivat, pus pe temelii, rațional, serios, solid, temeinic, (figurat) așezat la vorbă, (figurat) binecuvântat, (învechit) apărat, (livresc) îndrituit, (rar) zidit. Întemeiat, substantiv
Sinonime:
consolidare, instituire, înființare, înrădăcinare, întărire, întemeiere, (învechit) apărare, (învechit) împuternicire, (rar) zidire. Întemeiat, adverb
Sinonime:
bazat pe (ceva), drept, just, serios, temeinic.
Preaputernicul, substantiv articulat (învechit)
Sinonime:
atotputernicul, creatorul, divinitate, domnul, dumnezeire, părinte, providență, puternicul, stăpânul, tatăl, ziditorul; Dumnezeu.
Maure, substantiv (regional)
Sinonime:
dulgher, zidar, (variantă) mauăr.
Maore, substantiv (regional)
Sinonime:
dulgher, zidar, (variantă) mauăr.
Masonerie, substantiv
Sinonime:
francmasonerie; zidărie.
Sobar, substantiv
Sinonime:
pietrar, teracotist, zidar.
Ridicare, substantiv
Sinonime:
anulare, arestare, ascensiune, așezare sus, avansare, cățărare, clădire, cocoțare, construcție, construire, creștere, culegere, cules, desființare, dezvoltare, ducere sus, durare, evaporare, evoluție, funcție, grad, ieșire la suprafață, izbăvire, împingere în sus, împrăștiere, înaintare, înălțare, încasare, îndepărtare, îndreptare, înființare, înfiripare, înlăturare, însănătoșire, întindere, întremare, înzdrăvenire, lecuire, luare de atitudine, luare de jos, luare în primire, majorare, mărire, mers înainte, mobilizare, numire, opunere, plecare, primire, producere, progres, promovare, propășire, rang, răscoală, răsculare, răzmeriță, răzvrătire, rebeliune, reconstruire, redresare, refacere, relevare, restabilire, revoltă, ridicat, risipire, săltare, săltat, scoatere, sculat, scumpire, sporire, stârnire, strângere, strâns, suflecare, suire, suit, suspendare, tămăduire, tragere în sus, transportare, trezire, ucidere, umflare, urcare, urcat, vindecare, zidire, (figurat) formare, (figurat) ivire, (figurat) răpire, (învechit și regional) suflecătură, (învechit) alungare, (învechit) ardicare, (învechit) aridicare, (învechit) înviere, (învechit) mutare, (învechit) preamărire, (învechit) provivasire, (învechit) rădicare, (învechit) răsărit, (învechit) redicare, (învechit) sănătoșare, (învechit) tămăduință, (învechit) văznesenie, (învechit) vracevanie, (livresc) edificare, (popular) ispas, (popular) sculare, (popular) tămăduială.
Înălțare, substantiv
Sinonime:
ascensiune, avansare, clădire, construcție, construire, creștere, durare, înaintare (în rang), înălțat, mărire, promovare, ridicare, suire, suit, urcare, urcat, zidire, (figurat) dezvoltare, (figurat) lăudare, (figurat) progres, (figurat) slăvire, (figurat; învechit) aroganță, (învechit) încălecare, (învechit) înscăunare, (învechit) nălțare, (învechit) provivasire, (învechit) urcare pe tron, (învechit) văznesenie, (învechit; ca titulatură) Alteță, (livresc) edificare, (popular) Ispas; (Înălțarea Sfintei Cruci) Ziua Crucii, (popular) cârstov.
Extra-muros, locuțiune adjectivală (adverbială)
Sinonime:
din exterior, în afara orașului, în afara zidurilor.
Maor, substantiv (regional)
Sinonime:
dulgher, zidar, (regional) mauăr.
Oprăvi, verb (regional)
Sinonime:
a alunga, a aranja, a decide, a înălța, a întemeia, a păți, a prospera, a (se) termina, a stabili, a zidi, (învechit) a oprăvui.
Preaînaltul, substantiv articulat
Sinonime:
(biserică) divinitate, dumnezeire, dumnezeu, omniscient, omnipotent, părinte, providență; (articulat) atotbiruitorul, atotcreatorul, atotcunoscătorul, atotcuprinzătorul, atotputernicul, creatorul, domnul, puternicul, stăpânul, tatăl, ziditorul.
Atotțiitorul, substantiv articulat (învechit)
Sinonime:
divinitate, dumnezeire, dumnezeu, părinte, providență; (articulat) atotputernicul, atotstăpânitorul, creatorul, domnul, puternicul, stăpânul, tatăl, ziditorul.
Creat, adjectiv
Sinonime:
compus, conceput, construit, elaborat, fabricat, imaginat, instituit, interpretat, inventat, înființat, născocit, organizat, plăsmuit, pregătit, produs, provocat, realizat, scris, zidit. Creat, substantiv
Sinonime:
creare, creație.
Construit, adjectiv
Sinonime:
alcătuit, amenajat, clădit, edificat, erijat, eșafodat, făcut, realizat, ridicat, structurat, zidit.
Temeia, verb (învechit)
Sinonime:
a clădi, a construi, a dura, a face, a înălța, a ridica, a zidi.