Găti, verb
Sinonime:
a (se) aranja, a (se) dichisi, a (se) ferchezui, a (se) împodobi, a (se) moța, a (se) podobi, a (se) pregăti, a (se) spilcui, a (se) stolisi, a (se) tocmi, a asasina, a consuma, a epuiza, a face, a fi gata, a isprăvi, a încheia, a omorî, a prepara, a sfârşi, a suprima, a termina, a ucide, (argou) a (se) șucări, (Banat) a (se) schili, (învechit și popular) a preface, (învechit și regional) a (se) muchilipsi, (învechit) a (se) stoli, (popular și familiar depreciativ) a (se) sclivisi, (popular) a (se) drege, (prin Moldova) a (se) puțui, (prin Transilvania și Maramureș) a (se) pădăi, (prin Transilvania și Moldova) a (se) puțului, (regional) a (se) câștiga, (Transilvania și Banat) a păzi, (Transilvania) a socăci, (variantă) a găta.
Gătire, substantiv
Sinonime:
aranjare, dichiseală, dichisire, ferchezuială, ferchezuire, spilcuială, spilcuire, (popular) scliviseală, sclivisire, împodobire, înfrumusețare, gătit.
Gatism, substantiv
Sinonime:
ramolisment, decrepitudine, radotaj, senescență, senilitate.
Gătit, adjectiv
Sinonime:
aranjat, cochet, dichisit, elegant, fercheş, ferchezuit, împodobit, îngrijit, spilcuit, (popular) sclivisit, (popular) dres, (Transilvania şi Banat) cinaş, (Transilvania) nialcoş, (turcism învechit) muchelef; pregătit, preparat, (învechit) prefăcut; (regional) sfârșit, isprăvit, gătat. Gătit, substantiv
Sinonime:
bucătărit, facere, făcut, gătire, pregătire, pregătit, preparare, preparat.
Gâtiţă, substantiv
Sinonime:
beregată, gâtlej, laringe.
Aranja, verb Sinonime:
a potrivi, a pune de acord, a sistematiza, a rândui, a rostui, a armoniza; (reflexiv) a se găti, a se pune la punct; a amenaja, a instala, a organiza.
Câştiga, verb
Sinonime:
a agonisi, a dobândi, a obţine, a se alege cu ceva, a trage folos, a beneficia, a folosi, a profita, a căpăta, a repurta, a izbândi, a cuceri; a aranja, a căuta, a curăţa, a deretica, a dichisi, a ferchezui, a găti, a împodobi, a îngriji, a scutura, a spilcui, a strânge, a vedea. Câştigă, substantiv
Sinonime:
atenţie, grijă, interes, preocupare, sinchiseală, sinchisire, sinchisit.
Consuma, verb
Sinonime:
a întrebuința, a folosi, a utiliza; a mânca, a îngurgita; a nimici, a distruge; a se istovi, a se obosi, a se slei; (învechit) a metahirisi; a pierde; a bea; a cheltui; (figurat) a înghiţi; a intra, a merge; a (se) epuiza, a (se) isprăvi, a (se) sfârşi, a (se) termina, (regional) a (se) găti, (figurat) a (se) topi; a zbuciuma, a chinui.
Dichisi, verb Sinonime:
a se găti, a se ferchezui, a se aranja, a se împodobi.
Dres (dreasă), adjectiv
Sinonime:
reparat, refăcut; sulemenit, dichisit, fardat, aranjat, cochet, contrafăcut, elegant, falsificat, fercheş, ferchezuit, gătit, îngrijit, machiat, spilcuit, vopsit.
Elegant (elegantă), adjectiv
Sinonime:
(despre îmbrăcăminte, oameni sau mişcări) frumos, luxos, fercheş, dichisit, sclivisit, gătit, graţios, nobil, distins, îngrijit, (livresc şi familiar) şic.
Face, verb
Sinonime:
a (se) produce, a lucra, a alcătui, a realiza, a construi, a zidi, a ridica, a genera, a procrea, a stabili, a institui, a întocmi, a elabora, a îndeplini, a efectua, a înfăptui, a crea, a izvorî, a da formă, a dura, a edifica, a plăsmui, a imagina, a scrie, a picta, a naște, a da viață, a aduce pe lume, a rodi, a da roade, a provoca, a transforma, a (se) preface, a deveni, a însuma, a valora, a petrece, a parcurge un interval de timp, a săvârși, a făptui, a comite, a executa, a practica, a exercita, a se ocupa cu ceva, a se afla, a se găsi, a pregăti, a aranja, a curăța, a aprinde, a găti, a împărți cărțile de joc, a proceda, a se comporta, a se descurca, a introduce, a ține, a organiza, a vorbi, a rosti, a vrăji, a fermeca, a pricinui, a cauza, a se îndrepta, a o lua spre, a ajunge, a se preschimba, a se ivi, a crește, a se forma, a se arăta, a părea, a da impresia, a se abate, a se îndepărta, a dobândi, a căpăta, a-și căuta, a i-o plăti cuiva, a se răzbuna.
Făcut, substantiv neutru
Sinonime:
farmec, făcătură, fermecătură, vrajă, blestem, destin, soartă, ursită, fatalitate, confecţionare, gătit, descântec, magie, menire, noroc, predestinare, vrăjitorie, zodie.
Fercheş (fercheşă), adjectiv Sinonime:
elegant, frumos, atrăgător, dichisit, sclivisit, îngrijit, spilcuit, gătit.
Ferchezui, verb
Sinonime:
a (se) dichisi, a (se) face elegant, a (se) spilcui, a (se) împodobi, a (se) îngriji, a (se) aranja, a (se) găti.
Fierbe, verb Sinonime:
a găti, a prepara, a face mâncare; a clocoti, a spumega, a se înfierbânta; a se frământa, a se necăji, a se chinui, a se munci, a se agita, a se impacienta, a se irita; (figurat) a vui, a răsuna, a suna, a face zgomot.
Garnisi, verb (familiar)
Sinonime:
a găti, a împodobi, a înfrumuseța, a orna, a ornamenta; a se contagia, a se molipsi (de o boală), a se umple (de), a se îmbolnăvi.
Gata, adjectiv
Sinonime:
definitivat, finisat, isprăvit, lichid, pregătit, terminat. Gata, adverb
Sinonime:
aproape (să), cât p-aci să, dispus să, în stare să, mai, pe cale de, pe punctul de. Gata, interjecție
Sinonime:
adio, ajunge, destul. Găta, verb
Sinonime:
a epuiza, a găti, a isprăvi, a încheia, a sfârşi, a termina.
Gâtlej, substantiv neutru
Sinonime:
beregată, esofag, gât, guşter, înghițitoare, laringe, (învechit) grumaz, (regional şi familiar) guşă, (regional) gâtiţă.
Împodobi, verb Sinonime:
a găti, a înfrumuseţa, a orna, a ornamenta, a garnisi; (figurat) a înflori.
Împopoţona, verb Sinonime:
a se găti, a se împodobi, a se înzorzona.
Înfrumuseţa, verb
Sinonime:
a decora, a dichisi, a face frumos, a găti, a idealiza, a împodobi, a orna, a ornamenta, a pavoaza, a poetiza, (rar) a agrementa, (regional) a înfrumoșa.
Înghiţitoare, substantiv feminin Sinonime:
gâtlej, gâtiţă.
Înzorzona, verb
Sinonime:
a (se) împodobi (peste măsură și fără gust), a (se) împopoțona, a (se) înțoțona, a (se) zorzona, a găti, a orna, a(-și) pune zorzoane, (popular) a (se) împopona.
Pavoaza, verb Sinonime:
a împodobi, a orna, a decora, a găti, a înfrumuseța.
Preface, verb
Sinonime:
a (se) face, a (se) modifica, a (se) schimba, a (se) transforma, a ascunde, a contraface, a deghiza, a deveni, a falsifica, a găti, a metamorfoza, a pregăti, a prepara, a preschimba, a renova, a se altera, a simula, a tălmăci, a traduce, a transpune, a travesti, a trece, (învechit) a veni, (regional) a (se) veli, a (se) velnici.
Pregăti, verb
Sinonime:
a (se) instrui, a (se) prepara, a anunţa, a aranja, a așeza, a așterne, a avertiza, a crea, a da ştire, a face, a fi gata de, a fi pe punctul de, a forma, a îndruma, a învăţa, a medita, a preveni, a pune, a se informa, a-și însuși, a studia (temeinic), (învechit și popular) a preface, (învechit și regional) a (se) griji, (învechit) a (se) gotovi, (învechit) a orândui, (învechit) a tocmi, (popular) a (se) găti, (regional) a pregăta, (Transilvania și Banat) a păzi, (Transilvania) a socăci.
Prepara, verb Sinonime:
a pregăti, a pune la cale, a aranja; a face, a produce; a găti; a medita, a da lecţii.
Sclivisi, verb Sinonime:
a se dichisi, a se găti; a netezi, a lustrui, a şlefui.
Spilcui, verb Sinonime:
a se dichisi, a se găti, a se aranja, a se îngriji.
Împodobit (împodobită), adjectiv
Sinonime:
decorat, gătit, înfrumuseţat, ornamentat, ornat, pavoazat; garnisit.
Înfrumusețare (înfrumusețări), substantiv feminin
Sinonime:
decorare, dichiseală, garnisire, gătire, împodobire, ornamentare; idealizare.
Aranjare, substantiv
Sinonime:
aşezare, clasare, clasificare, distribuire, împărţire, ordonare, repartizare, rânduială, rânduire, sistematizare; pregătire, facere; reglare; reglementare; gătire.
Aranjat, adjectiv
Sinonime:
clasat, ordonat, organizat, rânduit, sistematizat; pregătit; gătit.
Cinaş, adjectiv
Sinonime:
aranjat, cochet, dichisit, drăgălaş, drăguţ, elegant, fercheş, ferchezuit, frumuşel, gătit, îngrijit, spilcuit, frumos, chipeș.
Facere, substantiv
Sinonime:
confecţionare, executare, execuţie, făurire, realizare, gătit, pregătire, aprindere, comitere; creare, geneză, naştere, parturiţie, procreare, procreaţie.
Decorare, substantiv
Sinonime:
decorat, decorație, gătire, împodobire, înfrumusețare, medaliere, ornamentare, ornare, pavoazare.
Dichiseală, substantiv
Sinonime:
gătire, dichisire.
Dichisire, substantiv
Sinonime:
gătire, dichiseală.
Dichisit, adjectiv
Sinonime:
aranjat (cu gust), cochet, elegant, fercheș, ferchezuit, gătit, împodobit, împopoțonat, îngrijit, pempant, pimpant, spălat, spilcuit, (argotic) încliftat, (argotic) întitirizat, (figurat) turnat, (învechit) muchilipsit, (învechit) stolit, (popular și familiar) sclivisit, (popular) dres, (regional) ghilosit, (regional) nealcoș, (regional) pădac, (regional) pârât, (regional) schilit, (regional) schitaci, (regional) schitecuț, (regional) titirit, (regional) țifraș, (Transilvania și Banat) cinaș, (Transilvania) nialcoș, (turcism învechit) muchelef.
Drege, verb
Sinonime:
a cârpi, a repara, a aranja, a aşeza, a călăuzi, a clasa, a clasifica, a conduce, a contraface, a depana, a dichisi, a dirija, a dispune, a distribui, a falsifica, a fortifica, a ghida, a grupa, a împărţi, a îndruma, a înfiripa, a însănătoşi, a întări, a întocmi, a înzdrăveni, a lecui, a ordona, a organiza, a orândui, a potrivi, a povăţui, a pune, a reconforta, a reface, a repartiza, a restabili, a ridica, a rândui, a sfătui, a sistematiza, a spilcui, a tămădui, a ticlui, a tonifica, a vindeca, a (se) întrema, a (se) îndrepta, a pune ceva la cale, a plănui; a (se) farda, a (se) sulimeni, a ferchezui, a găti, a împodobi, a machia, a vopsi; a repune în funcțiune, a tocmi, a modifica în bine, a corecta, a corija, a învăța minte; a pune la punct; a turna în pahare, a umple paharele.
Felezui, verb
Sinonime:
a primiti, a mătura, a curăți pleava; a se fuduli, a se găti frumos, a se dichisi, a se ferchezui; (despre cai) a agita coada.
Ferchezuială, substantiv
Sinonime:
gătire, ferchezuire.
Ferchezuit, adjectiv
Sinonime:
gătit, dichisit.
Cochetărie, substantiv
Sinonime:
afectație, aranjare, eleganță, fardare, fardat, flirt, galanterie, gătire, gătit, grimă, împodobire, împopoțonare, înzorzonare, machiaj, machiere, rujare, șarm, vopsire, vopsit, (învechit) sulimenire, (popular și familiar) dichiseală, (popular și familiar) dichisire, (popular și familiar) ferchezuială, (popular și familiar) scliviseală, (popular și familiar) sclivisire, (popular) dres, (regional) boire, (regional) boit.
Gătat, adjectiv
Sinonime:
gătit.
Pădăi, verb
Sinonime:
a se aranja, a se dichisi, a se ferchezui, a se găti, a se împodobi, a se spilcui; (despre casă) a curăța, a vărui; (regional) a se grăbi.
Schitaci, adjectiv
Sinonime:
(regional) curat, deștept, dichisit, flușturatic, gătit, isteț, iute, îngrijit, sprinten, vânturatic, vioi.
Ateia, verb (regional)
Sinonime:
a dichisi, a găti, a îmbrăca de sărbătoare, a primeni, a se dezbrăca.
Scliviseală, substantiv
Sinonime:
aranjare, dichiseală, dichisire, ferchezuială, ferchezuire, gătire, sclivisire, spilcuială, spilcuire.
Sclivisire, substantiv
Sinonime:
aranjare, dichiseală, dichisire, ferchezuială, ferchezuire, gătire, lustruire, lustruit, netezire, netezit, nivelare, nivelat, spilcuială, spilcuire, șlefuire, șlefuit, (învechit) sclirisire.
Muchelef, adjectiv
Sinonime:
aranjat, chipeș, cochet, dichisit, elegant, fercheș, ferchezuit, gătit, îngrijit, spilcuit.
Muchilipsi, verb
Sinonime:
a aranja, a dichisi, a ferchezui, a găti, a împodobi, a spilcui.
Taxidit, adjectiv
Sinonime:
avut, bogat, decorat, gătit, împodobit, înfrumusețat, înstărit, ornamentat, ornat, pavoazat, situat.
Ogodit, adjectiv
Sinonime:
(învechit) agreabil, aranjat, gătit, plăcut.