Mânia, verb Sinonime:
a se înfuria, a se irita, a se supăra.
Maniabil, adjectiv
Sinonime:
ușor de mânuit; docil, blând, conciliabil.
Maniac (maniacă), adjectiv Sinonime:
sucit, ţicnit, cu toane, aiurit.
Maniacal, adjectiv
Sinonime:
(de) maniac, obsedant, obsesiv.
Mâniare, substantiv (învechit)
Sinonime:
mâniere.
Ambala, verb Sinonime:
a împacheta, a face pachet, a înfăşura; (figurat) a se aprinde, a se enerva, a se mânia.
Burzului, verb Sinonime:
a se mânia, a se înfuria, a se enerva; a se zborşi, a se răsti, a se stropşi, a se zbârli; (învechit) a se răscula, a se răzvrăti.
Depresiv (depresivă), adjectiv
Sinonime:
apăsător, astenic, ciclotimic, deprimant, deprimat, descurajator, maniaco-depresiv, neurastenic, pesimist, trist.
Flexibil (flexibilă), adjectiv
Sinonime:
(învechit) încovoios, mlădios, elastic, pliabil, suplu, maleabil; (gramatică) flexionar, (învechit) plecat, plecător; (figurat) acomodabil, ascultător, adaptabil, docil, maniabil, modulabil.
Furios (furioasă), adjectiv
Sinonime:
brutal, furibund, îndârjit, înfuriat, întărâtat, înverşunat, mâniat, mânios, năbădăios, năprasnic, nestăpânit, oţărât, pornit, puternic, turbat, violent, zborşit, (familiar) burzuluit, (învechit şi regional) scârbit, (învechit, în Transilvania) firetic, (livresc) obstinat, (popular) îndrăcit, (regional) năvârlios.
Irita, verb Sinonime:
a supăra, a mânia, a enerva, a înfuria, a aţâţa, a întărâta, a scoate din sărite, a indispune. Irită, substantiv
Sinonime:
(oftalmologie) ciclită, uveită.
Încruntat (încruntată), adjectiv Sinonime:
supărat, mâniat, posomorât, trist.
Îndrăcit (îndrăcită), adjectiv
Sinonime:
afurisit, aprins, blestemat, câinos, colosal, cumplit, drăcos, epileptic, extraordinar, fenomenal, formidabil, furibund, furios, groaznic, grozav, hain, infernal, îndârjit, înfiorător, înfuriat, îngrozitor, înspăimântător, întărâtat, înverșunat, mâniat, mânios, năprasnic, nebun, pornit, rău, strașnic, șmecher, ticălos, (figurat) înfocat, (figurat) plin de temperament, (figurat) teribil, (învechit și popular) pustiu, (învechit și regional) urgisit, (popular și familiar) pârdalnic, (popular) împelițat, (popular) jurat, (regional) pricăjit, (Transilvania) săcret.
Înfuria, verb Sinonime:
a aţâţa, a monta, a scoate din sărite, a scoate din pepeni, a scoate din ţâţâni, a scoate din fire, a scoate din răbdări, a-şi pierde sărita, a-i sări ţandăra, a nu şti de el, a-i sări muştarul, a vedea roşu, a (se) mânia, a (se) supăra rău.
Învrăjbi, verb Sinonime:
a băga vrajbă, a se duşmăni, a se învrăjmăşi, a (se) mânia, a (se) întărâta; a instiga, a provoca, a aţâţa.
Maleabil (maleabilă), adjectiv
Sinonime:
adaptabil, deformabil, ductil, elastic, extensibil, flasc, flexibil, moale, modelabil, plastic; (figurat; despre caracter) acomodabil, acomodant, adaptabil, ascultător, conciliant, docil, elastic, influențabil, laxist, maniabil, mlădios, plecat, suplu, supus.
Mânios (mânioasă), adjectiv
Sinonime:
ciudos, dușmănos, furios, inamic, iritabil, iritat, îndârjit, înfuriat, întărâtat, mâniat, neprietenesc, neprietenos, nervos, ostil, plin de mânie, pornit, potrivnic, supărat, vrăjmaș, (familiar) burzuluit, (familiar) zborșit, (figurat) turbat, (învechit și regional) mănios, (învechit și regional) scârbit, (învechit) înverșunat, (învechit) mainos, (învechit, în Transilvania) firetic, (livresc) obstinat, (popular) îndrăcit, (popular) năbădăios, (popular) oțărât, (regional) năvârlios, (regional) țanțoș.
Necăji, verb Sinonime:
a supăra, a amărî, a mânia, a înfuria, a mâhni, a întrista; (figurat) a face sânge rău, a sâcâi, a cicăli, a tachina, a şicana, a întărâta, a hârjoni; (reflexiv) a se enerva, a se înfuria, a se irita, a-şi ieşi din fire, a (-i) sări muştarul; (reflexiv) a-şi da osteneala, a se trudi, a se sili, a se osteni, a se căzni, a se strădui.
Nervos (nervoasă), adjectiv Sinonime:
irascibil, iritabil, nestăpânit, repezit, nevricos; iritat, surescitat, enervat, scos din fire, mâniat, mânios; (figurat) vioi, energic, viguros, cu nerv.
Ofensa, verb Sinonime:
a insulta, a jigni, a ocărî; a (se) supăra, a (se) mânia, a (se) simţi jignit. Ofensă, substantiv feminin Sinonime:
insultă, jignire, injurie, ocară, defăimare.
Oţărî, verb Sinonime:
a (se) mânia, a (se) burzului, a (se) înfuria, a (se) răsti, a (se) strâmba; a (se) mâhni, a (se) supăra, a (se) indigna.
Paraponisi, verb (învechit) Sinonime:
a se supăra, a se necăji, a se amărî, a se înciuda, a se mânia, a se înfuria.
Practic (practică), adjectiv
Sinonime:
abil, aplicat, bun, capabil, comod, competent, destoinic, deștept, dibaci, dotat, economicos, eficace, ergonomic, experimentat, folositor, funcțional, ingenios, iscusit, isteț, încercat, îndemânatic, înzestrat, lesnicios, maniabil, materialist, meșter, pozitiv, practician, pragmatic, pregătit, priceput, realist, util, utilitar, utilitarist, valoros, versat, vrednic.
Scandaliza, verb Sinonime:
a revolta; a ridica împotriva; a indigna, a mânia, a înfuria.
Supăra, verb Sinonime:
a se mâhni, a se necăji, a se amărî, a se întrista; a indispune, a jena; a se mânia, a se irita, a se înfuria.
Utiliza, verb
Sinonime:
a aplica, a circula, a (se) consuma, a dispune de, a face uz de, a (se) folosi, a întrebuinţa, a mania, a practica, a pune în practică, a recurge la, a (se) servi, a (se) sluji, a umbla, a uza.
Zădărit (zădărită), adjectiv Sinonime:
întărâtat, provocat, excitat, mâniat, sâcâit.
Zbârli, verb Sinonime:
a ciufuli, a deranja părul; (figurat) a (se) supăra, a (se) mânia, a (se) zborşi; a (se) răsti, a (se) înfuria, a (se) îndârji.
Ardeia, verb
Sinonime:
a (se) iuţi, a agasa, a indispune, a înfuria, a mânia, a necăji, a pipera, a pișcă la limbă, a plictisi, a presăra cu ardei, a sâcâi, a se enerva, a se irita, a se supăra.
Burzuluit, adjectiv și substantiv
Sinonime:
(adjectiv) ciufulit, deranjat, furios, îndârjit, înfuriat, întărâtat, înverşunat, mâniat, mânios, neîngrijit, pornit, supărat, vâlvoi, zbârlit; (adjectiv și substantiv) răsculat, răzvrătit, rebel, revoltat.
Demențial, adjectiv
Sinonime:
(figurat și familiar) abracadabrant, anormal, dement, derezonabil, extraordinar, fenomenal, halucinant, înnebunitor, maniac, nebun, nebunesc, paranoic, smintit.
Docilitate, substantiv
Sinonime:
ascultare, blândețe, flexibilitate, maleabilitate, maniabilitate, supunere.
Firetic, adjectiv
Sinonime:
coleric, furios, îndârjit, înfuriat, întărâtat, înverşunat, mâniat, mânios, pornit.
Guvernabil, adjectiv
Sinonime:
disciplinat, docil, maleabil, maniabil, suplu, ușor de condus, ușor de guvernat.
Scârbi, verb
Sinonime:
a agasa, a (se) amărî, a (se) boci, a (se) căi, a (se) căina, a (se) cutremura, a deveni trist, a (se) dezgusta, a (se) enerva, a face să simtă scârbă, a fi cuprins de scârbă, a (se) indispune, a (se) irita, a (se) încrâncena, a (se) îndurera, a (se) înfiora, a (se) înfricoșa, a (se) înfuria, a (se) îngrețoșa, a (se) îngrozi, a (se) înspăimânta, a (se) întrista, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) lamenta, a (se) mâhni, a (se) mânia, a (se) necăji, a (se) plânge, a (se) plictisi, a (se) pocăi, a (se) posomorî, a produce scârbă, a regreta, a sâcâi, a simți scârbă, a (se) supăra, a (se) tângui, a tremura, a umple de scârbă, a (se) văicări, a (se) văita, a zgudui.
Monoman, substantiv și adjectiv
Sinonime:
(medicină) detracat, maniac, monomaniac, obsedat, (om) stăpânit de o idee fixă, (suferind) de monomanie.
Tabietliu, adjectiv
Sinonime:
maniac, meticulos, pedant, scrupulos, tipicar, (învechit) tabietgiu, (învechit) tabietos, (regional) tabetliu, (variantă) tabietiu.
Oțărât, adjectiv
Sinonime:
(popular) furios, îndârjit, înfuriat, întărâtat, înverșunat, mâniat, mânios, morocănos, pornit, posomorât, supărat; (variante) oțărit, oțerit.
Ciclotimic, adjectiv
Sinonime:
(medicină) depresiv, maniaco-depresiv, neurastenic, schimbător.
Manipulabil, adjectiv
Sinonime:
controlabil, docil, influențabil, manevrabil, maniabil, prehensibil.
Obstinat, adjectiv
Sinonime:
asiduu, așarnat, coriaceu, furios, încăpățânat, îndărătnic, îndârjit, înfuriat, întărâtat, înverșunat, mâniat, mânios, pornit, recalcitrant, refractar.
Năvârlios, adjectiv
Sinonime:
(regional) arțăgos, furios, îndârjit, înfuriat, întărâtat, înverșunat, mâniat, mânios, năbădăios, pornit.
Portativ, adjectiv
Sinonime:
comod, demontabil, lejer, maniabil, mic, mobil, portabil, practic, transportabil, ușor.
Aritmomanie, substantiv
Sinonime:
mania calculelor aritmetice.
Nedificil, adjectiv
Sinonime:
facil, maniabil, necomplicat, simplu, uşor.
Bipolaritate, substantiv
Sinonime:
ambivalență, dualitate, polaritate; (psihanaliză) depresie maniacală, psihoză maniaco-depresivă, tulburare bipolară.
Tratabil, adjectiv
Sinonime:
abordabil, accesibil, acomodant, conciliabil, curabil, fezabil, flexibil, maniabil, sociabil, vindecabil.
Acomodant, adjectiv
Sinonime:
complezant, conciliant, culant, debonar, indulgent, laxist, maniabil, primitor, serviabil, sociabil, tolerant.
Mâniere, substantiv
Sinonime:
înfuriere, pedeapsă, (învechit) mâniare.
Mânui, verb
Sinonime:
a aplica, a conduce, a folosi, a manevra, a manipula, a mănui, a mâna, (cu privire la bani) a administra, (figurat) a poseda, (figurat) a stăpâni, (învechit) a mania.
Șucări, verb (argou)
Sinonime:
a fura, a lua, a sustrage; a se aranja, a se dichisi, a se făli, a se ferchezui, a se fuduli, a se găti, a se grozăvi, a se infatua, a se împăuna, a se împodobi, a se înfumura, a se îngâmfa, a se lăuda, a se mândri, a se semeți, a se spilcui, a se supăra; a mânia, a scoate din sărite, a supăra.
Antrenabil, adjectiv
Sinonime:
influențabil, maleabil, maniabil, manipulabil, moale.
Stricat (stricată), adjectiv
Sinonime:
acrit, acru, alterat, avariat, becisnic, bolnav, cariat, certat, contrafăcut, corupt, dărăpănat, decăzut, defect, defectat, defectuos, deformat, degradat, denaturat, depravat, deranjat, dereglat, descompus, desfăcut, desfrânat, destrăbălat, deteriorat, dezmățat, falsificat, fermentat, forțat, găunos, găurit, greșit, hârbuit, hodorogit, imoral, incorect, împuțit, înăcrit, învechit, măcinat, mâniat, mutilat, necorect, nerușinat, paradit, părăginit, pervertit, pocit, poluat, ponosit, prăpădit, prost, rablagit, rău, rânced, ros, ruinat, rupt, scâlciat, schilod, schilodit, schimonosit, spart, spălăcit, stătut, stâlcit, stropșit, supărat, șters, tocit, uzat, vătămat, viciat, vicios, (figurat) schingiuit, (învechit și popular) searbăd, (învechit și regional) rușinat, (învechit și regional) scorboroșit, (învechit și regional) scorburos, (învechit) aselghicesc, (învechit) demoralizat, (învechit) preacurvar, (învechit) preacurvitor, (învechit) spurcat, (livresc) libertin, (Moldova) hrentuit, (popular și familiar) parșiv, (popular) curvar, (popular) deșucheat, (prin Maramureș) scopt, (rar) deșănțat, (rar) detracat, (rar) răblărit, (rar) smintit, (regional și familiar) părăduit, (regional) mocnit, (regional) răntuit, (regional) sărbezit, (regional) șucheat, (regional) teșmenit.
Scribomanie, substantiv
Sinonime:
grafomanie, graforee, mania scrisului, scriptomanie.
Grafoman, substantiv
Sinonime:
maniac al scrisului, scriboman, scriptoman, (familiar) reclamagiu.
Obedient, adjectiv
Sinonime:
ascultător, bun, compliant, cuminte, disciplinat, docil, guvernabil, maniabil, plecat, supus.
Gamomanie, substantiv
Sinonime:
(medicină) mania căsătoriei.
Înviola, verb (regional)
Sinonime:
a se mânia.
Tipicar, adjectiv
Sinonime:
formalist, maniac, meticulos, pedant, rutinar, rutinier, scrupulos, (învechit și regional) paretcar, (învechit) pedantic, (rar și familiar) tabietliu.
Înfuriat, adjectiv
Sinonime:
cuprins de furie, furios, îndârjit, întărâtat, înverșunat, mâniat, mânios, pornit, (familiar) burzuluit, (familiar) zborșit, (figurat) turbat, (învechit și regional) firetic, (învechit și regional) scârbit, (livresc) obstinat, (popular) îndrăcit, (popular) năbădăios, (popular) oțărât, (regional) năvârlios.
Venina, verb (popular)
Sinonime:
a (se) învenina, a (se) otrăvi, (învechit și figurat) a (se) mânia, (învechit și figurat) a (se) supăra, (învechit și figurat) a înrăutăți.
Compulsiv, adjectiv
Sinonime:
anancast, anancastic, compulsional, maniac.
Îndrăci, verb
Sinonime:
a (se) înfuria, a (se) înrăi, a (se) mânia, a înnebuni.