Deplasa, verb
Sinonime:
a disloca, a luxa; a se duce, a pleca, a merge, a se da, a (se) clătina, a (se) clinti, a (se) mişca, a (se) muta, a (se) urni, (învechit şi popular) a (se) sminti, (învechit şi regional) a (se) clăti, (Moldova şi Transilvania) a (se) vâşca, a plimba, a circula, a trece, a împinge, a mâna, a aluneca, a acţiona, a schimba.
Deplasabil, adjectiv
Sinonime:
mutabil, transportabil; transpozabil.
Deplasament, substantiv
Sinonime:
deplasare, mișcare.
Deplasare, substantiv
Sinonime:
alunecare, călătorie, circulaţie, clintire, cursă, locomoţie, luxaţie, mers, mişcare, mutare, schimbare, trecere.
Deplasat (deplasată), adjectiv
Sinonime:
dizlocat, mutat, luxat; nepotrivit, nelalocul său, ca nuca în perete, prost inspirat, distonant, inadecvat, inoportun, neadecvat, necorespunzător, neoportun.
Abatere (abateri), substantiv feminin
Sinonime:
aberație, anomalie, contravenție, culcare pe pământ, culpabilitate, culpă, deformare, deplasare, derivă, deviație, deviere, doborâre, eroare, excepție, greșeală, infracțiune, încălcare (de norme), îndepărtare, mutare, ocolire, păcat, schimbare, vină, vinovăție, (figurat) deprimare, (figurat) rătăcire, (învechit și figurat) rătăceală, (învechit și regional) teahnă, (învechit) cusur, (învechit) săblaznă, (învechit) scandal, (învechit) smintă, (învechit) sminteală, (livresc) eres, (Oltenia, Muntenia și Moldova) ponos, (rar) prihană, (regional) greș.
Alergătură, substantiv feminin Sinonime:
alergare, zor, goană, fugă, deplasare.
Aluneca, verb Sinonime:
a se deplasa, a cădea, a se rostogoli; a se strecura, a pătrunde, a se fofila, a se tupila.
Amovibil (amovibilă), adjectiv
Sinonime:
înlocuibil, revocabil; mobil, deplasabil, detașabil.
Călători, verb Sinonime:
a merge, a străbate, a se deplasa, a cutreiera, a colinda; (reflexiv, figurat) a se sfârşi, a trece dincolo, a muri, a dispare.
Călătorie, substantiv feminin
Sinonime:
călătorire, călătorit, deplasare, drum, voiaj, (învechit) plimbare, (învechit) umblet.
Cărătură, substantiv feminin Sinonime:
transport, cărat, deplasare; povară, bagaj, sarcină.
Circula, verb Sinonime:
a se mişca, a se deplasa, a umbla, a merge, a străbate, a trece; a fi în circulaţie, a rula; a se transmite, a se răspândi.
Circulaţie, substantiv feminin Sinonime:
mişcare, trecere, deplasare; transmitere, răspândire; trafic.
Clinti, verb Sinonime:
a urni, a mişca din loc, a deplasa, a clăti.
Curge, verb
Sinonime:
a se deplasa, a se mişca; a (se) scurge, a se desfăşura, a evolua, (învechit şi regional) a cure, a râura, (învechit) a purcede, a trece, a circula, a-i pica, a(-i) picura, a (i) se prelinge, a i se scurge, (popular) a(-i) merge, a supura, a atârna; a decurge, a proveni, a reieşi, a rezulta, a urma.
Da, verb
Sinonime:
a oferi, a dărui, a acorda, a preda, a înmâna, a întinde, a furniza, a procura, a împrumuta, a dona, a ceda, a transmite, a atribui, a conferi, a plăti, a restitui, a jertfi, a vinde, a deplasa, a ajunge, a abate, a nimeri, a aluneca, a întoarce, a arunca, a împrăştia, a izbi, a trage, a face, a produce, a rodi, a apărea, a scoate, a provoca, a hărăzi, a îngădui, a permite, a desfăşura, a susţine, a trasa, a fâţâi, a cerne, a vopsi, a unge, a cădea, a ura; a azvârli, a întâmpla, a juca, a năpusti, a năvăli, a pomeni, a precipita, a prezenta, a repezi, a reprezenta, a sări, a tăbărî, a tălmăci, a traduce, a transpune, a veni, a zvârli. Da, adverb
Sinonime:
desigur, fireşte, (învechit şi regional) dar, (turcism, în Moldova) helbet.
Derapa, verb Sinonime:
a aluneca, a se deplasa, a ieşi din drum.
Descinde, verb Sinonime:
a coborî, a veni, a se trage (din cineva); a se opri, a trage (la o casă); a se deplasa, a pleca.
Detaşa, verb
Sinonime:
a desprinde, a desface, a dezlipi, a despărţi, a izola; a deplasa, a muta, a schimba; a se distanţa.
Disloca, verb
Sinonime:
a strămuta, a (se) deplasa, a (se) urni, a (se) mișca din loc, a aluneca; a (se) desprinde; a (se) luxa, a (se) scrânti, a ieși din articulație, a se dezarticula; a dezlocui.
Drum, substantiv neutru
Sinonime:
alergătură, cale (de comunicație terestră), călătorie, cursă, deplasare, itinerar, parcurs, rută, stradă, șosea, traiect, traiectorie, traseu, voiaj, (astăzi rar) marșrut, (drum-de-fier) cale ferată, (învechit și regional) potecă, (învechit) plimbare, (învechit) umblet, (învechit, în Moldova) șleau, (popular) șină, (regional) ruscă, (Transilvania, Bucovina și Banat) ștrec.
Duce, verb
Sinonime:
a (se) transporta, a căra; a merge, a (se) deplasa, a pleca, a colinda, a cutreiera; a trăi, a vieţui, a-şi petrece viaţa, a porni, (popular) a (se) mişca, (învechit şi regional) a păsa, a trece, a aduce, a ghida, a însoţi, a purta, a transmite, a se îndrepta, a trasa, a răspândi, a desfăşura, a întreţine, a suporta, a rezista, a-i merge, a sfârşi, a muri; a ademeni, a amăgi, a cârmui, a conduce, a dirigui, a domni, a guverna, a încânta, a înşela, a minţi, a momi, a păcăli, a prosti, a stăpâni, a trişa.
Indecent (indecentă), adjectiv
Sinonime:
deplasat, deșănțat, grosier, imoral, impudent, impudic, impur, inconvenabil, inelegant, inoportun, lasciv, libidinos, licențios, lipsit de pudoare, murdar, neconvenabil, necuviincios, neelegant, neînfrânat, nerușinat, obscen, pornografic, promiscuu, provocator, repugnant, respingător, scabros, scandalos, scârbos, senzual, sexi, sexual, sordid, șocant, trivial, vulgar, (familiar) deșucheat, (familiar) porcos, (figurat) decoltat, (figurat) deocheat, (figurat) îmbăiat, (figurat) picant, (figurat) piperat, (figurat) porcesc, (figurat) spurcat, (învechit și popular) scârnav, (învechit și popular) slobod, (învechit și regional) măscăricios, (învechit) imodest, (învechit) necuvios, (regional) porcotos, (regional) sculățel.
Inoportun (inoportună), adjectiv
Sinonime:
contraindicat, nedorit, neoportun, neplăcut, nepoftit, nepotrivit, plictisitor, supărător, (figurat) deplasat, (livresc) intempestiv.
Ireverențios (ireverențioasă), adjectiv
Sinonime:
arogant, deplasat, grosier, impertinent, insolent, irespectuos, îndrăzneț, necioplit, necrescut, necuviincios, neînfrânat, neobrăzat, nepoliticos, nerespectuos, nereverențios, nerușinat, obraznic, prezumțios, semeț, sfidător, sfruntat, trufaș, țanțoș, (familiar și figurat) botos, (învechit și regional) rușinat, (învechit) nerușinos, (popular și familiar) țâfnos, (Transilvania) șulhetic.
Împinge, verb Sinonime:
a urni, a deplasa, a muta, a mişca; a se înghesui, a se îngrămădi, a se îmbulzi, a se îmbrânci; (figurat) a îndemna, a îmboldi, a stimula.
Locomobil (locomobilă), adjectiv Sinonime:
deplasabil, mobil.
Luneca, verb Sinonime:
a se strecura, a se deplasa; a cădea, a se prăvăli, a coborî; (învechit) a se amăgi, a se înşela.
Luxa, verb
Sinonime:
a (se) deplasa, a (se) dezarticula, a (se) disloca, a (se) scrânti, a (se) suci, (rar) a (se) răsuci, (învechit şi regional) a (se) sminti, (regional) a (se) strica, (prin Transilvania) a (se) muruli, (Transilvania) a (se) pica, (prin Transilvania şi Bucovina) a (se) preti, (prin vestul Munteniei) a (se) proclinti.
Luxaţie, substantiv feminin
Sinonime:
clacaj, deplasare, dezarticulare, dezarticulaţie, dislocare, elongație, entorsă, luxare, scrânteală, scrântire, scrântitură, sucire, (rar) răsucire, sucitură, torsiune, (prin vestul Munteniei) proclinteală, proclintire.
Merge, verb Sinonime:
a se deplasa, a se duce, a se mişca, a pleca, a se îndrepta; a fi în circulaţie, a avea curs, a funcţiona; a se potrivi, a fi convenabil, a fi acceptabil, a fi posibil.
Mers, substantiv neutru Sinonime:
mişcare, înaintare, deplasare; umblet, marş; (figurat) dezvoltare, desfăşurare, evoluţie, curs, direcţie.
Migra, verb Sinonime:
a se deplasa, a se muta, a se strămuta.
Migraţiune, substantiv feminin Sinonime:
migrare, deplasare, strămutare.
Mişca, verb Sinonime:
a deplasa, a schimba, a muta; a impulsiona, a mâna, a porni; (reflexiv) a se pricepe, a se descurca, a se orienta; (reflexiv) a se agita, a răscula; (figurat) a impresiona, a emoţiona, a zgudui, a răscoli.
Muta, verb Sinonime:
a mişca, a deplasa, a transfera, a dizloca, a urni din loc.
Navigaţie, substantiv feminin
Sinonime:
aeronautică, aviație, cabotaj, călătorie, circulație, deplasament, marină, nautică, navigare, periplu, pilotaj, plutire, regată, transbordare, transport, traversare, voiaj, yachting, zbor, (variantă) navigațiune.
Necugetat (necugetată), adjectiv Sinonime:
nechibzuit, nesocotit, nesăbuit, neprevăzător, imprudent, iraţional, ilogic, necumpănit, pripit; nepotrivit, deplasat.
Nepotrivit (nepotrivită), adjectiv Sinonime:
neprielnic, nefavorabil, necorespunzător, deplasat.
Pasaj, substantiv neutru Sinonime:
trecere, gang, coridor, canal; fragment, extras, parte, paragraf, aliniat; migraţie, plecare, deplasare.
Petrece, verb
Sinonime:
a (se) trece, a avea loc, a (se) băga, a cerne, a chefui, a colinda, a conduce, a cutreiera, a da, a dăinui, a deceda, a se deplasa, a desface, a dispărea, a se duce, a dura, a exista, a face să treacă, a fi, a găuri, a introduce, a împlânta, a se încheia, a îndura, a înfige, a se îngălbeni, a însoţi, a întovărăşi, a leșina, a se menține, a muri, a muta, a se ofili, a parcurge, a se păli, a se păstra, a pătimi, a pătrunde, a păți, a perfora, a perinda, a perpetua, a persista, a pieri, a plasa, a se prăpădi, a răbda, a rămâne, a răposa, a răsfoi, a scobi, a scurge, a se afla, a se amuza, a se bucura, a se cheltui, a se consuma, a se desfăşura, a se desfăta, a se disputa, a se distra, a se întâmpla, a se produce, a se sfârși, a se termina, a se veseli, a sfredeli, a sta, a străbate, a strămuta, a străpunge, a se succeda, a suferi, a suporta, a trage, a trăi, a ține, a urma, a se usca, a vântura, a vârî, a se veșteji, a vieţui, a vinde, a vizita, a-și duce viața, a-și umple timpul.
Pleca, verb Sinonime:
a porni, a se duce, a merge, a se deplasa, a se urni, a se îndepărta, a o lua din loc, a se retrage; a renunţa, a părăsi, a abandona, a o şterge; (reflexiv) a se înclina, a se îndoi, a se încovoia, a se apleca; a se coborî; a se închina, a saluta; (figurat) a ceda, a se supune.
Plimbare, substantiv feminin
Sinonime:
călătorie, deplasare, drum, hoinăreală, mişcare, promenadă, umblet (în voie), voiaj, (Banat, Transilvania, Maramureș și Bucovina) șpațir, (prin Transilvania) șeităletiu, (rar) plimbet, (regional) preumblare, (regional) primblare.
Porni, verb Sinonime:
a pleca, a se urni, a se deplasa, a se mişca, a merge; a pune în funcţie; a întărâta, a aţâţa, a înverşuna, a înfuria.
Pornire, substantiv feminin
Sinonime:
antipatie, aptitudine, aspirație, avânt, demaraj, deplasare, dezlănțuire, ducă, dușmănie, elan, entuziasm, furie, imbold, impuls, invidie, înclinare, îndemn, înverşunare, lansare în execuție, mişcare, patimă, plecare, predispoziţie, tendinţă, urnire, violenţă, (învechit) purcedere, purces, (popular) porneală.
Portabil (portabilă), adjectiv
Sinonime:
deplasabil, mobil, portativ, purtabil, transportabil, (învechit) purtăreț.
Prelinge, verb Sinonime:
a se scurge, a picura; (figurat) a se strecura, a se furişa, a aluneca, a se deplasa.
Refula, verb Sinonime:
a respinge, a împinge, a alunga, a deplasa; a acumula, a condensa, a se aduna.
Sminti, verb Sinonime:
a-şi pierde minţile, a înnebuni; a înşela, a păcăli; a greşi; a clinti, a deplasa; a strica, a vătăma; (popular) a răstălmăci, a altera.
Strămuta, verb Sinonime:
a muta, a schimba, a deplasa.
Trafic, substantiv neutru Sinonime:
circulaţie, transport, deplasare; comerţ, schimb, afaceri.
Transfer, substantiv neutru
Sinonime:
cesionare, cesiune, comunicare, comutare, decalcomanie, deplasare, mutare, redistribuire, redistribuție, schimb, schimbare, substituție, transbordare, transferare, translație, transmisiune, transmitere, transport, trecere, vânzare, virament.
Translaţie, substantiv feminin Sinonime:
deplasare, mutare, strămutare.
Transporta, verb Sinonime:
a duce, a căra, a purta, a deplasa.
Trimite, verb
Sinonime:
a adresa, a arunca, a delega, a deplasa, a detașa, a duce, a expedia, a înainta, a îndrepta, a însărcina, a lansa, a mâna, a porni, a proiecta, a scrie, a transmite, a transporta; (variante) a trimete, (Banat) a trămete, (învechit) a trămite, (Moldova) a tremite, (Transilvania) a tremete.
Turneu, substantiv neutru
Sinonime:
călătorie, deplasare, voiaj; campionat, challenge, competiție, concurs, criterium, cupă, cursă, întâlnire, întrecere, joc, meci, partidă, probă.
Umbla, verb Sinonime:
a merge, a se mişca, a se deplasa, a străbate, a trece, a cutreiera, a hoinări, a colinda, a circula, a se plimba, a fi în mişcare; a frecventa; a se ţine după cineva, a urma pe cineva; a pribegi, a rătăci, a vagabonda.
Umblet, substantiv neutru
Sinonime:
alergătură, călătorie, călcătură, colindare, comportament, comportare, conduită, cutreierare, deplasare, drum, intrigă, maşinaţie, mers, (învechit şi popular) mersură, (rar) mersătură, mişcare, pas, păşit, purtare, umblătură, uneltire, voiaj.
Urni, verb Sinonime:
a mişca, a deplasa, a clinti, a porni.
Voiaj, substantiv neutru Sinonime:
călătorie, deplasare, turism.
Alunecare, substantiv
Sinonime:
lunecare; deplasare.
Clătinare, substantiv
Sinonime:
balans, balansare, bălăbănire, clătinat, clătinătură, clintire, cutremurare, cutremurat, cutremurătură, deplasare, hurducare, hurducat, hurducătură, împleticire, legănare, mişcare, mutare, oscilare, oscilație, pendulare, scuturare, scuturat, scuturătură, situație nesigură (sau critică), urnire, zdruncinare, zdruncinat, zdruncinătură, zgâlțâială, zgâlțâire, zgâlțâit, zgâlțâitură, zguduială, zguduire, zguduit, zguduitură, (figurat) șovăire, (învechit și regional) clătire, (învechit) cletinare, (popular) zdruncin.
Clătire, substantiv
Sinonime:
clăteală, clătit, limpezire, limpezit; clătinare, clintire, deplasare, mişcare, mutare, urnire.
Clintire, substantiv
Sinonime:
clătinare, deplasare, mişcare, mutare, urnire, (învechit şi regional) clătire.
Mutaţie, substantiv
Sinonime:
evoluție, metamorfoză, modificare, permutație, schimbare, transformare, transmutare; deplasare, concediere.
Transpozabil, adjectiv
Sinonime:
convertibil, intervertit, modificabil, transformabil, transmutabil; deplasabil, mobil; generalizabil.
Derapare, substantiv
Sinonime:
acvaplanare, alunecare, deplasare necontrolată, derapaj, derapat, glisadă, patinare, (învechit) lunecătură, (regional) zăletire.
Dezaxat, adjectiv
Sinonime:
dezechilibrat, tulburat, zdruncinat, iresponsabil, sărit de pe fix; deplasat de pe axă.
Dislocat, adjectiv
Sinonime:
deplasat, desprins, dezarticulat, luxat, dezlocuit, strămutat.
Excentra, verb
Sinonime:
a descentra, a dezaxa, a deplasa centrul, a deplasa axa.
Descentra, verb
Sinonime:
a dezaxa, a excentra, a deplasa centrul.
Luxat, adjectiv
Sinonime:
deplasat, dezarticulat, dislocat, scrântit, sucit, (rar) răsucit, (prin vestul Munteniei) proclintit.
Imigraţie, substantiv
Sinonime:
deplasament, exod, imigrare, (variantă) imigrațiune, migrație, nomadism, transplantație.
Transplantaţie, substantiv
Sinonime:
plantaj, plantare, plantat, plantație, punere, pus, răsădire, răsădit, repicaj, replantare, sădire, sădit, transplantare; demenajare, deplasament, deplasare, transferare; (medicină) grefă, grefon, transplant. Transplântație, substantiv (învechit)
Sinonime:
transplantație.
Neadecvat, adjectiv
Sinonime:
distonant, impropriu, inadecvat, necorespunzător, nepotrivit, (figurat) deplasat.
Transportabil, adjectiv
Sinonime:
demontabil, deplasabil, portabil, portativ, transferabil, transplantabil, (învechit) purtăreţ.
Sucitură, substantiv
Sinonime:
cot, cotitură, curbă, deplasare, dezarticulare, dezarticulaţie, dislocare, gânj, întorsătură, întortochetură, jurubiţă, luxare, luxaţie, ocol, răsucire, răsucitură, scrânteală, scrântire, scrântitură, scul, serpentină, sinuozitate, sucire, şerpuire, șerpuitură.
Aflui, verb
Sinonime:
a curge spre un anumit loc, a se deplasa (în număr mare), a se deplasa convergent către un punct, (despre sânge) a se îngrămădi într-un corp, (figurat) a se îmbulzi.
Proclinteală, substantiv
Sinonime:
deplasare, dezarticulare, dezarticulaţie, dislocare, luxare, luxaţie, scrânteală, scrântire, scrântitură, sucire.
Proclinti, verb
Sinonime:
a deplasa, a dezarticula, a disloca, a luxa, a scrânti, a suci.
Proclintire, substantiv
Sinonime:
deplasare, dezarticulare, dezarticulaţie, dislocare, luxare, luxaţie, scrânteală, scrântire, scrântitură, sucire.
Proclintit, adjectiv
Sinonime:
deplasat, dezarticulat, dislocat, luxat, scrântit, sucit.
-foreză, sufix
Sinonime:
deplasare, împrăștiere, migrație.
Ripa, verb
Sinonime:
(construcţii) a deplasa, a derapa, a glisa, a patina.
Heimatlos, adjectiv
Sinonime:
(germanism) apatrid, deplasat, fără cetățenie, internaționalist.
Muruli, verb
Sinonime:
a deplasa, a dezarticula, a disloca, a luxa, a scrânti, a suci.
Manutanță, substantiv
Sinonime:
ambalare, deplasare, descărcare, împachetare, încărcare, livrare, manipulație, manutențiune, ridicare, transport; brutărie, intendență.
Manutențiune, substantiv
Sinonime:
ambalare, deplasare, descărcare, împachetare, încărcare, livrare, manipulație, manutanță, ridicare, transport; administrare, administrație, gestiune.
Sfârâi, verb
Sinonime:
a face sfâr, a face sfârr-sfârr, a fâlfâi, a fâsâi, a produce un zgomot șuierător și înăbușit, a se deplasa cu repeziciune, a se mișca, a se prăji, a șâșâi, a ţârâi, (învechit) a pârțăi, (Moldova) a pârâi.
Translațiune, substantiv
Sinonime:
deplasare, mutare, strămutare, transfer, transmisiune, transport; traducție; (variantă) translație.
Propagaţie, substantiv
Sinonime:
contagiune, democratizare, deplasare, difuziune, diseminație, dispersie, dispersiune, emisiune, expansiune, extensiune, generalizație, înmulțire, multiplicație, popularizare, progres, progresiune, proliferație, propagare, propovăduire, răspândire, repartiție, reproducere, reproducție, transmisiune, vulgarizare.
Inelegant, adjectiv
Sinonime:
beoțian, deplasat, dizgrațios, frust, grosier, grosolan, impertinent, indelicat, insolent, neelegant, ordurier, scatologic, vulgar.
Deloial, adjectiv
Sinonime:
artificios, capțios, deplasat, disimulat, fals, felon, incorect, indelicat, infidel, insidios, ipocrit, înșelător, machiavelic, necinstit, necredincios, nefidel, nesincer, renegat, trădător.
Transferare, substantiv
Sinonime:
cesionare, cesiune, comunicare, deplasare, mutare, schimb, transbordare, transfer, translație, transmisiune, transmitere, transport, trecere.
Impudent, adjectiv
Sinonime:
arogant, cinic, deplasat, grosier, impertinent, impudic, indecent, indiscret, insolent, licențios, nerușinat, obscen, provocant, șocant.
Trambalare, substantiv
Sinonime:
deplasare, mutare, strămutare, transfer.
Pornitură, substantiv (învechit și popular)
Sinonime:
alunecare (de teren), deplasare, surpare; avânt, furie, pornire, supărare, vehemență, violență.
Mutător (mutătoare), adjectiv
Sinonime:
călător, contagios, deplasabil, infecțios, migrator, mobil, molipsitor, mutabil, provizor.
Pluti, verb
Sinonime:
a aluneca, a levita, a naviga, a plana, a se deplasa pe suprafața unui lichid, a se împrăștia, a se mișca pe bolta cerească, a se răspândi, a sta (la suprafață), a străbate prin aer, a zbura, (despre mâncăruri) a fi înecat în grăsime (sau sos), (figurat) a dăinui, (figurat) a predomina, (figurat) a stărui, (învechit și regional) a nota, (învechit) a înota.
Traversadă, substantiv
Sinonime:
(marină) deplasament, navigație, pasaj, traiect, traversare, voiaj.
Refulat, adjectiv
Sinonime:
(despre imagini, dorințe) blocat, căzut, contenit, deplasat, inhibat, reprimat, respins, reținut.
Transportare, substantiv
Sinonime:
cărare, cărat, deplasare, transport, transportat, (învechit) transportație, (învechit) transportațiune.
Deportațiune, substantiv (învechit)
Sinonime:
deplasare, deportare, deportație, dezrădăcinare, exil, exilare, expatriere, (învechit) relegare, (învechit) relegație.
Neoportun, adjectiv
Sinonime:
contraindicat, importun, inoportun, nedorit, nepoftit, nepotrivit, (figurat) deplasat, (învechit) impolitic, (livresc) intempestiv.