Bănui, verb Sinonime:
a presupune, a intui, a presimţi, a întrezări; a suspecta; (regional) a regreta, a-i părea rău, a se căi.
Cădea, verb Sinonime:
a pica, a coborî, a se lăsa în jos, a se prăvăli; a atârna, a se pleca; a se desprinde, a se rupe, a se dărâma, a se surpa; a pieri, a muri, a-şi înceta existenţa; a nu avea succes, a nu reuşi, a fi respins; (reflexiv) a reveni, a se cuveni; a se potrivi, a-i sta bine, a cadra.
Căi, verb Sinonime:
a regreta, a-i părea rău; a compătimi, a căina, a deplânge.
Cășuna, verb Sinonime:
a i se năzări, a-i răsări, (familiar) a-i veni în gând; a purta pică, a prinde necaz (pe cineva), a urî; a bate la cap, a plictisi, a insista, a sta pe capul (cuiva), a nu lăsa în pace; a pricinui, a cauza.
Chema, verb
Sinonime:
a invita, a pofti (să vină), a convoca, (învechit, în Transilvania şi Banat) a conchema, a solicita, a provoca; a cita, a acţiona, a evoca, a supranumi, a se numi, a avea numele, (popular) a-i spune, a-i zice, (învechit) a se porecli; a se spune, a se zice, (învechit) a se pomeni; a striga, a ţipa, a urla, a zbiera; a deferi justiţiei.
Complăcea, verb Sinonime:
a se mulţumi, a-i conveni.
Cuprinde, verb
Sinonime:
a îmbrăţişa, a prinde, a apuca cu braţele; a vedea, a înţelege, a cunoaşte; a învălui, a include, a conţine; a pune stăpânire, a cuceri, a ocupa, a captura, a înhăţa, a încercui, a îngloba; a avea, a intra, a merge, a încăpea, a(-l) copleşi, a(-l) răzbi, (învechit) a(-l) răzbate, a-l apuca, a-i veni, a trece; a cotropi, a invada, a împresura, a încălca, a înconjura, a îndeletnici, a lua, a năpădi, a sechestra.
Curge, verb
Sinonime:
a se deplasa, a se mişca; a (se) scurge, a se desfăşura, a evolua, (învechit şi regional) a cure, a râura, (învechit) a purcede, a trece, a circula, a-i pica, a(-i) picura, a (i) se prelinge, a i se scurge, (popular) a(-i) merge, a supura, a atârna; a decurge, a proveni, a reieşi, a rezulta, a urma.
Cuveni, verb
Sinonime:
a se cădea, a-i reveni, a trebui; a merita, a avea dreptul, a cadra, (învechit) a se dostoi, a privi, a putea.
Degera, verb Sinonime:
a îngheţa, a-i fi foarte frig; a congela.
Duce, verb
Sinonime:
a (se) transporta, a căra; a merge, a (se) deplasa, a pleca, a colinda, a cutreiera; a trăi, a vieţui, a-şi petrece viaţa, a porni, (popular) a (se) mişca, (învechit şi regional) a păsa, a trece, a aduce, a ghida, a însoţi, a purta, a transmite, a se îndrepta, a trasa, a răspândi, a desfăşura, a întreţine, a suporta, a rezista, a-i merge, a sfârşi, a muri; a ademeni, a amăgi, a cârmui, a conduce, a dirigui, a domni, a guverna, a încânta, a înşela, a minţi, a momi, a păcăli, a prosti, a stăpâni, a trişa.
Exploda, verb Sinonime:
a face explozie, a detona; a se sfărâma, a se zdrobi, a împroşca; (figurat) a răbufni, a izbucni, a-şi pierde răbdarea, a-şi pierde cumpătul, a-şi ieşi din pepeni, a-i sări muştarul.
Fixa, verb
Sinonime:
a (se) stabili, a pironi, a imobiliza, a împietri, a înţepeni; a (se) stabiliza, a (se) statornici; a (se) hotărî, a se decide; a rândui, a ordona, a dispune, a norma, a prescrie; a (se) prinde, (regional) a proţăpi, a pune, a (se) pecetlui, a asambla, a se agăţa, a amplasa, a posta, a aținti, a-i rămâne, (figurat) a se grava, a se imprima, a se întipări, a se săpa, (învechit, figurat) a se tipări, a alege, a institui, a determina, a preciza, (învechit) a defige, a însemna, a statori, a calcula, a consfinți.
Flămânzi, verb Sinonime:
a face foame, a răbda de foame, a-i fi foame, a fi înfometat, a fi hămesit, a fi nemâncat.
Fugi, verb
Sinonime:
a alerga, a curge, a dezerta, a dispărea, a evada, a evita, a goni, a merge în fugă, a o întinde, a o lua la goană, a o șterge, a o tuli, a ocoli, a scăpa (din), a se căra, a se eschiva, a se feri, a se mătrăși, a se mişca repede, a se perinda, a se refugia, a se scurge (rapid), a se sustrage, a trece prin faţa ochilor, a trece (repede), (Bucovina) a scopci, (despre anumite lichide) a da în foc, (familiar) a se cărăbăni, (învechit și regional) a cure, (popular) a lipsi, (regional) a (se) încura; (locuţiune) (a fugi în lume) a pleca de acasă; (locuţiune) (a fugi printre degete) a-i aluneca cuiva ceva din mână, (figurat) a nu se lăsa prins. Fugi, interjecție
Sinonime:
pleacă, (popular) tiva, (prin nord-estul Olteniei) tiutiu; (locuţiune) (fugi de-aici!) pleacă! nu mai spune!; (locuţiune) (fugi de-acolo!) da` de unde! nici gând să fie așa!
Gândi, verb
Sinonime:
a avea în intenție, a bănui, a chibzui, a concepe, a considera, a crede, a cugeta, a cumpăni, a dori, a drămui, a fi cu gândul, a fi cuprins de îngrijorare, a găsi de cuviință, a intenţiona, a inventa, a judeca, a lua în considerare, a medita, a păsa, a proiecta în gând, a raţiona, a reflecta, a se îngriji, a se îngrijora, a socoti, a spera, a voi, a-i păsa de, a-i trece prin minte, a-și aplica reflecția, a-și da seama, (figurat) a cântări, (învechit şi regional) a sămălui.
Gusta, verb
Sinonime:
a aprecia, a avea parte, a bea (în cantități mici), a cerceta, a degusta, a dejuna, a încerca, a mânca (în cantități mici), a prânzi, a preţui, a se bucura, a-i plăcea, (familiar) a îmbuca, (popular) a cerca, (regional) a gustări.
Huzuri, verb
Sinonime:
a o duce bine, a se îmbuiba, a se lăfăi, a se răsfăța, a trândăvi, a-i merge totul după plac, a-i reuși toate, (figurat) a domni, (variantă) a huzura, (variantă) a huzurui.
Împuţina, verb
Sinonime:
a (se) diminua, a (se) micșora, a (se) reduce, a (se) restrânge, a descreşte, a scădea, a slăbi, a-i scădea forța fizică, (învechit și regional) a (se) strâmta, (învechit) a (se) puțina, (Transilvania) a scăpăta.
Îndrăgi, verb Sinonime:
a iubi, a-i plăcea, a simpatiza, a preţui mult.
Înflori, verb Sinonime:
a face floare, a fi în floare; a-i merge bine, a prospera, a progresa, a (se) dezvolta; a împodobi, a ornamenta; (figurat) a exagera, a umfla, a amplifica.
Înfuria, verb Sinonime:
a aţâţa, a monta, a scoate din sărite, a scoate din pepeni, a scoate din ţâţâni, a scoate din fire, a scoate din răbdări, a-şi pierde sărita, a-i sări ţandăra, a nu şti de el, a-i sări muştarul, a vedea roşu, a (se) mânia, a (se) supăra rău.
Lacrimă, substantiv feminin Sinonime:
(la plural) plâns, plânset, bocet. Lăcrima, verb Sinonime:
a plânge, a-i curge lacrimi, a vărsa lacrimi.
Năzări, verb
Sinonime:
a i se năluci, a i se părea, a-i căşuna, a-i veni, a-l apuca, (învechit şi regional) a-i abate, (Transilvania) a-i tonca, (figurat) a-i trăsni.
Plăcea, verb Sinonime:
a-i conveni, a prefera, a agrea, a simpatiza.
Porecli, verb Sinonime:
a supranumi, a boteza, a-i zice.
Potrivi, verb Sinonime:
a se asemăna, a se asemui, a corespunde; a se armoniza, a concorda, a se nimeri; a aranja, a împodobi, a dichisi, a chiti; a doza, a calcula, a ticlui; a fi pe măsură, a-i veni bine.
Prinde, verb Sinonime:
a apuca, a lua, a ţine; (figurat) a cuprinde, a percepe, a pricepe; a se agăţa, a se anina, a se sprijini, a se rezema, a se susține; a captura, a lua prizonieri; a pune mâna pe (ceva), a imobiliza, a opri; a surprinde, a descoperi; a înhăma, a înjuga; a se angaja, a se învoi, a accepta, a primi; a paria, a face rămăşag, a face prinsoare; a se lipi, a adera, a se împreuna, a se suda; a se închega; a-i şedea bine, a i se potrivi.
Răbufni, verb Sinonime:
a ţâşni, a izbucni, a năvăli, a exploda, a-şi ieşi din pepeni, a-i sări muştarul.
Regreta, verb Sinonime:
a se căi, a avea remuşcări, a avea păreri de rău, a-i părea rău, a fi cuprins de părere de rău.
Satisface, verb Sinonime:
a mulţumi, a-i face plăcere, a împlini (ceva).
Savura, verb Sinonime:
a gusta, a simţi, a-i plăcea; (figurat) a se bucura, a se delecta, a se desfăta.
Sătura, verb Sinonime:
a îndestula, a împlini, a satisface; (figurat) a dezgusta, a scârbi, a îngreţoşa, a plictisi, a sastisi, a-i ajunge; a (se) lecui de (ceva), a da o lecţie, a-i tăia cheful, a face să-i piară pofta.
Sinchisi, verb Sinonime:
a-i păsa, a lua în seamă.
Surâde, verb Sinonime:
a zâmbi; (figurat) a-i conveni, a-l atrage.
Şedea, verb Sinonime:
a lua loc, a se aşeza, a poposi, a zăbovi; a fi în repaus, a se odihni, a fi inactiv, a se opri; a sta, a se găsi, a locui; a-i veni bine, a i se potrivi.
Turui, verb
Sinonime:
a deszăpezi; a durăi, a durui, a gânguri, a grunguni, a gurlui, a hodorogi, a hurui, a pălăvrăgi, a se obosi tare, a trăncăni, a vorbi (întruna și repede), a-i merge gura ca o moară. Țurui, verb (regional)
Sinonime:
a se scurge.
Veni, verb Sinonime:
a sosi, a ajunge, a parveni; a se potrivi, a-i veni bine, a-l prinde; a rezulta, a deriva, a decurge.
Vrea, verb
Sinonime:
a accepta, a admite, a avea de gând să, a avea voința de a, a cere, a consimți, a dori, a fi de acord, a fi decis să, a fi gata, a fi hotărât, a fi în stare, a intenționa, a întreprinde, a jindui, a permite, a pofti, a pretinde, a primi, a putea, a râvni, a se învoi, a trata, a voi, a-i plăcea, (învechit) a deșidera, (învechit) a iubi, (învechit) a jelui, (învechit) a poftisi, (variantă) a vroi.
Aborda, verb
Sinonime:
(despre nave) a acosta la țărm, a se opri lângă o navă bord la bord; (figurat) a trata o problemă, a începe o discuție; a se apropia de cineva spre a-i vorbi.
Ciumurlui, verb
Sinonime:
a-și strica stomacul, a i se apleca, a-i fi greață (de ceva); a fi secat (de muncă sau efort), a slăbi, a se anemia.
Amunca, adverb (regional)
Sinonime:
(expresie) (a-i fi amunca) a-i fi greu, a-i fi dificil.
Scarandivi, verb
Sinonime:
(învechit) a-i fi greață, a-i fi scârbă; a se îngrețoșa, a se scârbi; a se plictisi, a se dezgusta, a i se urî.
Displăcea, verb
Sinonime:
a nu(-i) plăcea, a nu agrea, a-i repugna, a înceta de a fi pe plac, a fi neplăcut.
Durea, verb
Sinonime:
a chinui, a face rău, a ţine; a întrista, a mâhni, a-i părea rău, a fi mâhnit.
Învoalbe, verb
Sinonime:
(învechit) a căsca, a crește, a găti firele pentru năvădit, a holba, a i se apleca, a încărna, a înfășura, a învăli, a o face val, a se deforma, a se dezvolta, a se înspița, a se întoarce roată, a se învârteji, a se învârti (pe loc), a se învolbura, a se opri repede, a suci caierul, a-i veni să râgâie, a-i veni să verse.
Șăinăli, verb (regional)
Sinonime:
a compătimi, a deplânge, a menaja, a plânge, a regreta, a se căi, a se căina, a se pocăi, a-i părea rău; a privi pe furiș.
Simpatiza, verb
Sinonime:
a agrea, a fraterniza, a iubi, a se atașa, a se lega, a-i plăcea.
Înfrica, verb (învechit)
Sinonime:
a se cutremura, a se încrâncena, a se înfiora, a se înfricoșa, a se îngrozi, a se înspăimânta, a se teme, a se zgudui, a tremura, a-i fi frică.
Înspica, verb (popular)
Sinonime:
a da în spic, a da spic, a face spic, a i se face părul măciucă, a spicui, a-i da mustața.