Concentra, verb Sinonime:
a strânge, a aduna, a acumula; a-şi da atenţia, a fi atent, a fi absorbit.
Concentrare, substantiv
Sinonime:
acumulare, masare, comasare, prescurtare, concizie, încordare; (economie) îmbogăţire.
Concentrat, adjectiv
Sinonime:
prescurtat, concis, încordat, tare.
Concentraţie, substantiv
Sinonime:
adunare, centralizare, grupare; tărie.
Concentrațiune, substantiv
Sinonime:
acumulare, acumulațiune, aglomerație, atenție, cartel, centralizație, concentrație, consorțiu, convergență, tărie.
Acumula, verb Sinonime:
a aduna, a strânge, a concentra, a înmagazina, a capitaliza, a colecționa, a stoca, a economisi, a tezauriza.
Aduna, verb Sinonime:
a strânge, a pune la un loc, a colecta, a îngrămădi, a culege, a concentra, a însuma, a reuni, a condensa.
Atent (atentă), adjectiv Sinonime:
cu băgare de seamă, cu grijă, prevenitor, prudent, vigilent; lucid, treaz, concentrat; amabil, binevoitor, politicos, civilizat.
Atenţie, substantiv feminin Sinonime:
concentrare, băgare de seamă, grijă, interes; (figurat) amabilitate, solicitudine, bunăvoinţă, politeţe; cadou, dar. Atenţie, interjecție
Sinonime:
păzea! piua! şase! şest! zexe!
Buluci, verb (reflexiv) Sinonime:
a se îmbulzi, a se înghesui, a se îngrămădi, a se împinge, a se aglomera, a se îndesa; a se strânge, a se aduna, a se concentra.
Capitaliza, verb
Sinonime:
a transforma ceva în capital, a acumula capital; a aduna, a strânge, a concentra (resurse), a tezauriza.
Centraliza, verb Sinonime:
a concentra, a strânge, a grupa, a aduna, a subsuma.
Comasa, verb
Sinonime:
a amesteca, a combina, a concentra, a grupa, a împreuna, a îngrămădi, a pune la un loc, a reuni, (învechit și regional) a însorări.
Comprima, verb Sinonime:
a presa, a strânge, a apăsa; a concentra, a micşora, a restrânge, a tăia; (figurat) a da afară, a concedia, a elibera.
Concis (concisă), adjectiv
Sinonime:
condensat, concentrat, laconic, lapidar, pe scurt, succint, (învechit) rezumător, (figurat) strâns, telegrafic; sintetic.
Condensa, verb Sinonime:
a concentra, a strânge, a aduna, a sintetiza.
Contras (contrasă), adjectiv Sinonime:
restrâns, redus, sintetic, concentrat.
Grupa, verb
Sinonime:
a acumula, a aduna, a aglutina, a aranja, a asambla, a asocia, a centraliza, a clasa, a clasifica, a colecta, a colecționa, a comasa, a concentra, a cumula, a fuziona, a împărţi, a masa, a organiza, a regrupa, a reorganiza, a repartiza, a reuni, a se aglomera, a se alia, a se coaliza, a strânge, a tria, a uni (într-o singură unitate).
Grupă, substantiv feminin
Sinonime:
unitate, grup, colectiv, ceată, bandă, cenaclu, clan, batalion, club, cohortă, comitet, şcoală, echipă, confrerie, escadrilă, escadron, formaţie, formaţiune, gaşcă, ansamblu; (rar) gang.
Iute, adverb Sinonime:
repede, accelerat, în grabă, rapid; imediat, numaidecât, îndată, neîntârziat, fără întârziere, în pripă. Iute, adjectiv Sinonime:
repede, vioi, sprinten; violent, impulsiv, nestăpânit, aprig; tare, concentrat.
Încordat (încordată), adjectiv Sinonime:
(figurat) concentrat, sub tensiune, febril.
Înmagazina, verb
Sinonime:
a (se) acumula, a (se) aduna, a (se) concentra, a (se) strânge, a capitaliza, a cumula, a depozita, a depune, a pune în magazie, a reține, a stoca, a tezauriza.
Lapidar (lapidară), adjectiv
Sinonime:
concentrat, concis, eliptic, laconic, scurt, succint, sumar, taciturn, (figurat) strâns, (figurat) telegrafic, (învechit) laconesc, (învechit) laconicesc, (învechit) rezumător; din piatră, gravat în piatră, săpat în piatră. Lapidar, substantiv
Sinonime:
șlefuitor, (învechit) diamantar.
Masa, verb Sinonime:
a face masaj, a fricţiona, a freca; a concentra, a strânge, a aduna, a acumula, a îngrămădi, a aglomera. Masă, substantiv feminin Sinonime:
mulţime, gloată, colectivitate, grămadă (de ceva); bloc, bucată; morman; mâncare, bucate, hrană, alimente; prânz, cină, ospăţ, banchet, festin.
Medita, verb
Sinonime:
a analiza, a cerceta, a chibzui, a cugeta, a examina, a gândi, a investiga, a judeca, a plănui, a pune la cale, a raționa, a reflecta, a se concentra, a se gândi, a sta pe gânduri, a studia, a urmări, a urzi, a visa, (învechit) a mândri, (învechit) a meditarisi, (învechit) a rezona, (învechit) a semui; a da lecţii, a instrui, a învăţa, a preda o materie, a pregăti, a prepara.
Meditativ (meditativă), adjectiv
Sinonime:
absorbit, concentrat, contemplativ, contemplator, cugetător, gânditor, îngândurat, obosit, preocupat, reflexiv, visător, (ironic) pansiv, (învechit) meditator.
Meditaţie, substantiv feminin
Sinonime:
automeditație, concentrare, contemplație, cugetare, gândire, meditare, reculegere, reflectare, reflecţie, reflexie, reverie, vis, visare, (învechit) schepsis; lecție, meditare, pregătire, preparare, preparație.
Pironi, verb Sinonime:
a bate, a înţepeni, a fixa, a prinde, a ţintui; (figurat) a imobiliza, a încremeni; (figurat) a concentra, a aţinti.
Polariza, verb Sinonime:
(figurat) a strânge, a concentra, a aduna.
Prescurta, verb Sinonime:
a scurta, a reduce, a abrevia, a micşora, a restrânge, a concentra.
Reculege, verb Sinonime:
a se regăsi, a-şi reveni, a-şi veni în fire; a se concentra, a medita.
Rezuma, verb Sinonime:
a sintetiza, a recapitula, a concentra; a se limita, a se mărgini, a se mulţumi.
Scădea, verb Sinonime:
a reduce, a micşora, a diminua, a împuţina, a scurta, a pierde, a concentra; a reține, a opri; a detaşa, a defalca, a desprinde; (figurat) a se potoli, a descreşte, a se domoli; a scăpăta, a apune.
Scurt (scurtă), adjectiv Sinonime:
mic; concis, concentrat, lapidar; (figurat) mărginit, redus, incapabil, prost.
Serios (serioasă), adjectiv Sinonime:
sobru, aşezat, ponderat, sever; conștiincios, concentrat, preocupat; pozitiv, real, adevărat; temeinic, stăruitor, adânc; grav, periculos, primejdios; important, de seamă, deosebit.
Simplifica, verb Sinonime:
a reduce, a sistematiza, a concentra, a uşura.
Sincretism, substantiv neutru
Sinonime:
amalgam, amestec, asimilație, concentrare, confuzie, eclectism, ecumenism, integrație, nediferenţiere, reunire, sinteză, uniune.
Sintetiza, verb Sinonime:
a concentra, a strânge, a generaliza.
Strânge, verb
Sinonime:
a (se) acumula, a (se) aduna, a (se) concentra, a (se) consolida, a (se) contracta, a (se) îngrămădi, a (se) înmagazina, a (se) înmănunchea, a (se) întări, a (se) întruni, a (se) retracta, a (se) reuni, a (se) strâmta, a (se) zgârci, a agonisi, a apăsa, a apropia, a așeza laolaltă, a canoni, a căzni, a chinui, a coagula, a colecta, a colecționa, a comprima, a constrânge, a convoca, a culege, a curăța, a depozita, a deretica, a economisi, a face clăi, a face, a forța, a intra, a îmbrățișa, a împături, a încasa, a închega, a închide, a încinge, a încleșta, a încuia, a îndesa, a îndoi, a înfăşura, a îngheța, a îngusta, a înșuruba, a lega, a lua în brațe, a munci, a obliga, a percepe, a plia, a presa, a prinde, a pune bine, a pune la loc, a recolta, a recupera, a ridica, a schingiui, a scurge, a scutura, a se chirci, a se ghemui, a se îmbulzi, a se închirci, a se micșora, a sili, a solidifica, a stoca, a tezauriza, a tortura, a trudi, (Banat și Transilvania) a orândui, (Banat) a stăci, (figurat) a (se) cimenta, (figurat) a prăsi, (învechit și popular) a păsa, (învechit și regional) a griji, (Oltenia și Muntenia) a (se) închelba, (Oltenia și Muntenia) a scofeli, (Oltenia, Banat și Transilvania) a se zguli, (popular) a chivernisi, (popular) a pături, (popular) a se ciuciuli, (popular) a se stârci, (popular) a șurubui, (prin Bucovina) a cioroboti, (prin Maramureș) a zorobi, (regional) a (se) închelbăra, (regional) a (se) întroloca, (regional) a (se) soborî, (regional) a priștipi, (regional) a răgădui, (regional) a rândui, (regional) a sclipui, (regional) a se tâmbuși, (regional) a șurubi, (Transilvania și Maramureș) a șporoli, (Transilvania și Maramureș) a ticăzui, (Transilvania) a câștiga, (Transilvania) a mirui, (Transilvania) a sureti, (Transilvania) a tăgăși, (Transilvania) a tistăli.
Strâns (strânsă), adjectiv
Sinonime:
acumulat, adunat (la un loc), adunător, agonisit, ajustat (pe talie), apăsat, apropiat (tare), apucat, aspru, așezat la loc sigur, chircit, compact, comprimat, concentrat, contractat, cruțător, cuprins cu putere (în mâini), des, econom, economisit, ghemuit, intim, împăturit, închircit, încleștat, încordat, îndoit, înfășurat (bine), înghesuit, îngrămădit, îngust, înstrunat, întins, laconic, lapidar, legat, lipit, păstrător, pliat, presat, prins, pus bine, pus în ordine, restrâns, retractat, riguros, scurt, sever, sistematic, strașnic, strâmt, strângător, strict, strunit, succint, zgârcit, (figurat) coerent, (figurat) concis, (figurat) îndârjit, (figurat) precis, (figurat) puternic, (figurat) trainic, (franțuzism) colant, (Moldova) încinchit, (Oltenia, Banat și Transilvania) zgulit, (popular) ciuciulit, (popular) păturit, (popular) stârcit, (regional) tâmbușit.
Succint (succintă), adjectiv Sinonime:
sumar, concis, pe scurt, concentrat.
Telegrafic (telegrafică), adjectiv
Sinonime:
concentrat, concis, dens, iute, laconic, lapidar, precis, prescurtat, rapid, repede, scurt, simplificat, succint.
Aerotropism, substantiv neutru
Sinonime:
(botanică) tropism (sub influenţa concentraţiei de oxigen din aer).
Densitate (densități), substantiv feminin
Sinonime:
desime; compacitate, concentrație, greutate, grosime; (fizică) masă specifică.
Acumulare, substantiv
Sinonime:
adunare, concentrare, înmagazinare, strângere; tezaurizare.
Adunat, adjectiv
Sinonime:
acumulat, adăugat, adiționat, apropiat, captat, concentrat, grupat, întrunit, recoltat, strâns, sumat. Adunat, substantiv
Sinonime:
adunare, culegere, cules, recoltare, recoltat, recoltă, strângere, strâns, (învechit) avere, (regional) suretiu.
Calculator, substantiv
Sinonime:
concentrator, contor, maşină de calcul, mașină de calculat, matematician, socotitor; (calculator electronic) computer, hipercalculator, microcalculator, microcomputer, microordinator, minicalculator, minicomputer, ordinator, PC, supercalculator, supercomputer, superminicalculator.
Concizie, substantiv
Sinonime:
concentrare, laconicitate, laconism, lapidaritate, scurtime.
Comasare, substantiv
Sinonime:
concentrare, grupare.
Combinat, adjectiv
Sinonime:
compus, îmbinat, împreunat. Combinat, substantiv
Sinonime:
complex, concentrare.
Comprimare, substantiv
Sinonime:
compresiune; presare; concentrare, prescurtare, reducere, rezumare, scurtare.
Condensare, substantiv
Sinonime:
concentrare, prescurtare, reducere, rezumare.
Condensat, adjectiv
Sinonime:
concentrat, prescurtat, redus, rezumat, scurtat.
Dispersat, adjectiv
Sinonime:
împrăştiat, risipit; (atenție dispersată) atenție distributivă, lipsă de concentrare.
Focalizație, substantiv
Sinonime:
focalizare, concentrare, obsesie.
Focaliza, verb
Sinonime:
a concentra, a polariza, a recentra.