Concentra
Concentra, verb
Sinonime: a strânge, a aduna, a acumula; a-şi da atenţia, a fi atent, a fi absorbit.  
 
Concentrare
Concentrare, substantiv
Sinonime: acumulare, masare, comasare, prescurtare, concizie, încordare; (economie) îmbogăţire.  
 
Concentrat
Concentrat, adjectiv
Sinonime: prescurtat, concis, încordat, tare.  
 
Concentraţie
Concentraţie, substantiv
Sinonime: adunare, centralizare, grupare; tărie.  
 
Concentrațiune
Concentrațiune, substantiv
Sinonime: acumulare, acumulațiune, aglomerație, atenție, cartel, centralizație, concentrație, consorțiu, convergență, tărie.  
 

Acumula
Acumula, verb
Sinonime: a aduna, a strânge, a concentra, a înmagazina, a capitaliza, a colecționa, a stoca, a economisi, a tezauriza.  
 
Aduna
Aduna, verb
Sinonime: a strânge, a pune la un loc, a colecta, a îngrămădi, a culege, a concentra, a însuma, a reuni, a condensa.  
 
Atent (atentă)
Atent (atentă), adjectiv
Sinonime: cu băgare de seamă, cu grijă, prevenitor, prudent, vigilent; lucid, treaz, concentrat; amabil, binevoitor, politicos, civilizat.  
 
Atenţie
Atenţie, substantiv feminin
Sinonime: concentrare, băgare de seamă, grijă, interes; (figurat) amabilitate, solicitudine, bunăvoinţă, politeţe; cadou, dar.

Atenţie, interjecție
Sinonime: păzea! piua! şase! şest! zexe!  
 
Buluci
Buluci, verb (reflexiv)
Sinonime: a se îmbulzi, a se înghesui, a se îngrămădi, a se împinge, a se aglomera, a se îndesa; a se strânge, a se aduna, a se concentra.  
 
Capitaliza
Capitaliza, verb
Sinonime: a transforma ceva în capital, a acumula capital; a aduna, a strânge, a concentra (resurse), a tezauriza.  
 
Centraliza
Centraliza, verb
Sinonime: a concentra, a strânge, a grupa, a aduna, a subsuma.  
 
Comasa
Comasa, verb
Sinonime: a amesteca, a combina, a concentra, a grupa, a împreuna, a îngrămădi, a pune la un loc, a reuni, (învechit și regional) a însorări.  
 
Comprima
Comprima, verb
Sinonime: a presa, a strânge, a apăsa; a concentra, a micşora, a restrânge, a tăia; (figurat) a da afară, a concedia, a elibera.  
 
Concis (concisă)
Concis (concisă), adjectiv
Sinonime: condensat, concentrat, laconic, lapidar, pe scurt, succint, (învechit) rezumător, (figurat) strâns, telegrafic; sintetic.  
 
Condensa
Condensa, verb
Sinonime: a concentra, a strânge, a aduna, a sintetiza.  
 
Contras (contrasă)
Contras (contrasă), adjectiv
Sinonime: restrâns, redus, sintetic, concentrat.  
 
Grupa
Grupa, verb
Sinonime: a acumula, a aduna, a aglutina, a aranja, a asambla, a asocia, a centraliza, a clasa, a clasifica, a colecta, a colecționa, a comasa, a concentra, a cumula, a fuziona, a împărţi, a masa, a organiza, a regrupa, a reorganiza, a repartiza, a reuni, a se aglomera, a se alia, a se coaliza, a strânge, a tria, a uni (într-o singură unitate).

Grupă, substantiv feminin
Sinonime: unitate, grup, colectiv, ceată, bandă, cenaclu, clan, batalion, club, cohortă, comitet, şcoală, echipă, confrerie, escadrilă, escadron, formaţie, formaţiune, gaşcă, ansamblu; (rar) gang.  
 
Iute
Iute, adverb
Sinonime: repede, accelerat, în grabă, rapid; imediat, numaidecât, îndată, neîntârziat, fără întârziere, în pripă.

Iute, adjectiv
Sinonime: repede, vioi, sprinten; violent, impulsiv, nestăpânit, aprig; tare, concentrat.  
 
Încordat (încordată)
Încordat (încordată), adjectiv
Sinonime: (figurat) concentrat, sub tensiune, febril.  
 
Înmagazina
Înmagazina, verb
Sinonime: a (se) acumula, a (se) aduna, a (se) concentra, a (se) strânge, a capitaliza, a cumula, a depozita, a depune, a pune în magazie, a reține, a stoca, a tezauriza.  
 
Lapidar
Lapidar (lapidară), adjectiv
Sinonime: concentrat, concis, eliptic, laconic, scurt, succint, sumar, taciturn, (figurat) strâns, (figurat) telegrafic, (învechit) laconesc, (învechit) laconicesc, (învechit) rezumător; din piatră, gravat în piatră, săpat în piatră.

Lapidar, substantiv
Sinonime: șlefuitor, (învechit) diamantar.  
 
Masa
Masa, verb
Sinonime: a face masaj, a fricţiona, a freca; a concentra, a strânge, a aduna, a acumula, a îngrămădi, a aglomera.

Masă, substantiv feminin
Sinonime: mulţime, gloată, colectivitate, grămadă (de ceva); bloc, bucată; morman; mâncare, bucate, hrană, alimente; prânz, cină, ospăţ, banchet, festin.  
 
Medita
Medita, verb
Sinonime: a analiza, a cerceta, a chibzui, a cugeta, a examina, a gândi, a investiga, a judeca, a plănui, a pune la cale, a raționa, a reflecta, a se concentra, a se gândi, a sta pe gânduri, a studia, a urmări, a urzi, a visa, (învechit) a mândri, (învechit) a meditarisi, (învechit) a rezona, (învechit) a semui; a da lecţii, a instrui, a învăţa, a preda o materie, a pregăti, a prepara.  
 
Meditativ (meditativă)
Meditativ (meditativă), adjectiv
Sinonime: absorbit, concentrat, contemplativ, contemplator, cugetător, gânditor, îngândurat, obosit, preocupat, reflexiv, visător, (ironic) pansiv, (învechit) meditator.  
 
Meditaţie
Meditaţie, substantiv feminin
Sinonime: automeditație, concentrare, contemplație, cugetare, gândire, meditare, reculegere, reflectare, reflecţie, reflexie, reverie, vis, visare, (învechit) schepsis; lecție, meditare, pregătire, preparare, preparație.  
 
Pironi
Pironi, verb
Sinonime: a bate, a înţepeni, a fixa, a prinde, a ţintui; (figurat) a imobiliza, a încremeni; (figurat) a concentra, a aţinti.  
 
Polariza
Polariza, verb
Sinonime: (figurat) a strânge, a concentra, a aduna.  
 
Prescurta
Prescurta, verb
Sinonime: a scurta, a reduce, a abrevia, a micşora, a restrânge, a concentra.  
 
Reculege
Reculege, verb
Sinonime: a se regăsi, a-şi reveni, a-şi veni în fire; a se concentra, a medita.  
 
Rezuma
Rezuma, verb
Sinonime: a sintetiza, a recapitula, a concentra; a se limita, a se mărgini, a se mulţumi.  
 
Scădea
Scădea, verb
Sinonime: a reduce, a micşora, a diminua, a împuţina, a scurta, a pierde, a concentra; a reține, a opri; a detaşa, a defalca, a desprinde; (figurat) a se potoli, a descreşte, a se domoli; a scăpăta, a apune.  
 
Scurt (scurtă)
Scurt (scurtă), adjectiv
Sinonime: mic; concis, concentrat, lapidar; (figurat) mărginit, redus, incapabil, prost.  
 
Serios (serioasă)
Serios (serioasă), adjectiv
Sinonime: sobru, aşezat, ponderat, sever; conștiincios, concentrat, preocupat; pozitiv, real, adevărat; temeinic, stăruitor, adânc; grav, periculos, primejdios; important, de seamă, deosebit.  
 
Simplifica
Simplifica, verb
Sinonime: a reduce, a sistematiza, a concentra, a uşura.  
 
Sincretism
Sincretism, substantiv neutru
Sinonime: amalgam, amestec, asimilație, concentrare, confuzie, eclectism, ecumenism, integrație, nediferenţiere, reunire, sinteză, uniune.  
 
Sintetiza
Sintetiza, verb
Sinonime: a concentra, a strânge, a generaliza.  
 
Strânge
Strânge, verb
Sinonime: a (se) acumula, a (se) aduna, a (se) concentra, a (se) consolida, a (se) contracta, a (se) îngrămădi, a (se) înmagazina, a (se) înmănunchea, a (se) întări, a (se) întruni, a (se) retracta, a (se) reuni, a (se) strâmta, a (se) zgârci, a agonisi, a apăsa, a apropia, a așeza laolaltă, a canoni, a căzni, a chinui, a coagula, a colecta, a colecționa, a comprima, a constrânge, a convoca, a culege, a curăța, a depozita, a deretica, a economisi, a face clăi, a face, a forța, a intra, a îmbrățișa, a împături, a încasa, a închega, a închide, a încinge, a încleșta, a încuia, a îndesa, a îndoi, a înfăşura, a îngheța, a îngusta, a înșuruba, a lega, a lua în brațe, a munci, a obliga, a percepe, a plia, a presa, a prinde, a pune bine, a pune la loc, a recolta, a recupera, a ridica, a schingiui, a scurge, a scutura, a se chirci, a se ghemui, a se îmbulzi, a se închirci, a se micșora, a sili, a solidifica, a stoca, a tezauriza, a tortura, a trudi, (Banat și Transilvania) a orândui, (Banat) a stăci, (figurat) a (se) cimenta, (figurat) a prăsi, (învechit și popular) a păsa, (învechit și regional) a griji, (Oltenia și Muntenia) a (se) închelba, (Oltenia și Muntenia) a scofeli, (Oltenia, Banat și Transilvania) a se zguli, (popular) a chivernisi, (popular) a pături, (popular) a se ciuciuli, (popular) a se stârci, (popular) a șurubui, (prin Bucovina) a cioroboti, (prin Maramureș) a zorobi, (regional) a (se) închelbăra, (regional) a (se) întroloca, (regional) a (se) soborî, (regional) a priștipi, (regional) a răgădui, (regional) a rândui, (regional) a sclipui, (regional) a se tâmbuși, (regional) a șurubi, (Transilvania și Maramureș) a șporoli, (Transilvania și Maramureș) a ticăzui, (Transilvania) a câștiga, (Transilvania) a mirui, (Transilvania) a sureti, (Transilvania) a tăgăși, (Transilvania) a tistăli.  
 
Strâns (strânsă)
Strâns (strânsă), adjectiv
Sinonime: acumulat, adunat (la un loc), adunător, agonisit, ajustat (pe talie), apăsat, apropiat (tare), apucat, aspru, așezat la loc sigur, chircit, compact, comprimat, concentrat, contractat, cruțător, cuprins cu putere (în mâini), des, econom, economisit, ghemuit, intim, împăturit, închircit, încleștat, încordat, îndoit, înfășurat (bine), înghesuit, îngrămădit, îngust, înstrunat, întins, laconic, lapidar, legat, lipit, păstrător, pliat, presat, prins, pus bine, pus în ordine, restrâns, retractat, riguros, scurt, sever, sistematic, strașnic, strâmt, strângător, strict, strunit, succint, zgârcit, (figurat) coerent, (figurat) concis, (figurat) îndârjit, (figurat) precis, (figurat) puternic, (figurat) trainic, (franțuzism) colant, (Moldova) încinchit, (Oltenia, Banat și Transilvania) zgulit, (popular) ciuciulit, (popular) păturit, (popular) stârcit, (regional) tâmbușit.  
 
Succint (succintă)
Succint (succintă), adjectiv
Sinonime: sumar, concis, pe scurt, concentrat.  
 
Telegrafic (telegrafică)
Telegrafic (telegrafică), adjectiv
Sinonime: concentrat, concis, dens, iute, laconic, lapidar, precis, prescurtat, rapid, repede, scurt, simplificat, succint.  
 
Aerotropism
Aerotropism, substantiv neutru
Sinonime: (botanică) tropism (sub influenţa concentraţiei de oxigen din aer).  
 
Densitate (densități)
Densitate (densități), substantiv feminin
Sinonime: desime; compacitate, concentrație, greutate, grosime; (fizică) masă specifică.  
 
Acumulare
Acumulare, substantiv
Sinonime: adunare, concentrare, înmagazinare, strângere; tezaurizare.  
 
Adunat
Adunat, adjectiv
Sinonime: acumulat, adăugat, adiționat, apropiat, captat, concentrat, grupat, întrunit, recoltat, strâns, sumat.

Adunat, substantiv
Sinonime: adunare, culegere, cules, recoltare, recoltat, recoltă, strângere, strâns, (învechit) avere, (regional) suretiu.  
 
Calculator
Calculator, substantiv
Sinonime: concentrator, contor, maşină de calcul, mașină de calculat, matematician, socotitor; (calculator electronic) computer, hipercalculator, microcalculator, microcomputer, microordinator, minicalculator, minicomputer, ordinator, PC, supercalculator, supercomputer, superminicalculator.  
 
Concizie
Concizie, substantiv
Sinonime: concentrare, laconicitate, laconism, lapidaritate, scurtime.  
 
Comasare
Comasare, substantiv
Sinonime: concentrare, grupare.  
 
Combinat
Combinat, adjectiv
Sinonime: compus, îmbinat, împreunat.

Combinat, substantiv
Sinonime: complex, concentrare.  
 
Comprimare
Comprimare, substantiv
Sinonime: compresiune; presare; concentrare, prescurtare, reducere, rezumare, scurtare.  
 
Condensare
Condensare, substantiv
Sinonime: concentrare, prescurtare, reducere, rezumare.  
 
Condensat
Condensat, adjectiv
Sinonime: concentrat, prescurtat, redus, rezumat, scurtat.  
 
Dispersat
Dispersat, adjectiv
Sinonime: împrăştiat, risipit; (atenție dispersată) atenție distributivă, lipsă de concentrare.  
 
Focalizație
Focalizație, substantiv
Sinonime: focalizare, concentrare, obsesie.  
 
Focaliza
Focaliza, verb
Sinonime: a concentra, a polariza, a recentra.  
 
Molalitate
Molalitate, substantiv
Sinonime: (fizică și chimie) concentrație molală.  
 
Molaritate
Molaritate, substantiv
Sinonime: (fizică și chimie) concentrație molară.  
 
Perhidrol
Perhidrol, substantiv
Sinonime: apă oxigenată (în soluție concentrată).  
 
Gulag
Gulag, substantiv
Sinonime: (în fosta URSS) lagăr de concentrare, lagăr de muncă forțată.  
 
Integrație
Integrație, substantiv
Sinonime: absorbție, aculturație, asimilație, concentrare, fuziune, incorporație, integrare, socializare, unificare.  
 
Centralizație
Centralizație, substantiv
Sinonime: asamblare, centralizare, concentrare, convergență, grupare, regrupare, reunificare, reunire.  
 
Deconcentra
Deconcentra, verb
Sinonime: a descentraliza, a disemina, a dispersa, a reduce concentrarea, a repartiza pe un spațiu mai larg.  
 
Rezumător
Rezumător, adjectiv
Sinonime: concentrat, concis, laconic, lapidar, rezumativ, scurt, sintetic, sintetizator, succint, sumar.  
 
Trust
Trust, substantiv
Sinonime: asociație, cartel, coaliție, concentrare, concern, consorțiu, cooperativă, corporație, federație, feudalism, gigant industrial, grup, holding, întreprindere, înțelegere, monopol, multinațională, pool, sindicat, societate.  
 
Meditare
Meditare, substantiv
Sinonime: concentrare, cugetare, meditaţie, pregătire, preparare, reflectare, reflexie.  
 
Reduce
Reduce, verb
Sinonime: a (se) atenua, a (se) calma, a (se) diminua, a (se) domoli, a (se) ieftini, a (se) împuțina, a (se) limita, a (se) liniști, a (se) mărgini, a (se) mici, a (se) micșora, a (se) modera, a (se) pondera, a (se) potoli, a (se) restrânge, a (se) rezuma, a (se) scurta, a (se) tempera, a (se) ușura, a concentra, a constrânge, a cotropi, a cuceri, a descrește, a face fie mai mic, a încetini, a lăsa, a obliga, a ocupa, a prescurta, a readuce, a scădea, a se mulțumi, a sili, a simplifica, a slăbi, a sta, a subjuga, a supune, (figurat) a (se) îmblânzi, (figurat) a (se) îndulci, (figurat) a (se) înmuia, (figurat) a (se) muia, (figurat) a comprima, (figurat) a condensa, (figurat) a piluliza, (învechit și figurat) a îngusta, (învechit și regional) a (se) strâmta, (învechit) a (se) puțina, (învechit) a reduțirui, (popular și figurat) a se pișca, (rar) a (se) pacifica, (rar) a se încheia, (Transilvania) a scăpăta.  
 
Înmagazinare
Înmagazinare, substantiv
Sinonime: acumulare, adunare, concentrare, depozitare, depunere, magazinaj, magazinare, stocaj, stocare, strângere.  
 
Rezumare
Rezumare, substantiv
Sinonime: concentrare, limitare, mărginire, prescurtare, recapitulare, reducere, restrângere, rezumat, scurtare, sintetizare, (figurat) comprimare, (figurat) condensare, (învechit) recapitulație.  
 
Încorda
Încorda, verb
Sinonime: a acorda, a ajunge într-o stare de tensiune (maximă), a înstruna, a întări, a întinde, a lega coardele viței-de-vie, a se concentra, a se înăspri, a se opinti, a stimula, a struni, a tensiona, a trage, a(-și) contracta mușchii, (regional) a cetlui, (regional) a îmbredeli.  
 
Regrupa
Regrupa, verb
Sinonime: a concentra, a grupa, a mobiliza, a readuna, a reasambla, a reforma, a reuni.  
 
Regrupare
Regrupare, substantiv
Sinonime: atrupament, concentrare, grupare, mobilizare, reasamblare, reunire.  
 
Prescurtare
Prescurtare, substantiv
Sinonime: abreviere, compendiu, concentrare, micșorare, reducere, rezumare, rezumat, scurtare, (figurat) comprimare, (figurat) condensare, (învechit) abreviație.  
 
Masare
Masare, substantiv
Sinonime: fricțiune, masaj, palpare, palpație, petrisaj, seismoterapie, tapotament, tapotare, tragere; adunare, aglomerare, concentrare, înghesuire.  
 
Centralizare
Centralizare, substantiv
Sinonime: centralism, centralitate, centralizat, centrare, centrat, concentrare, reunificare, reuniune, (învechit) centralizație, (învechit) centralizațiune.  
 
Aglomerare
Aglomerare, substantiv
Sinonime: acumulare, aglomerat, aglomerație, concentrare, grup compact (și numeros), încărcare, înghesuire, îngrămădire, suprapopulare.  
 
Polarizaţie
Polarizaţie, substantiv
Sinonime: polarizare, (figurat) concentrație, (figurat) focalizație, (variantă) polarizațiune.  
 
Dezabura
Dezabura, verb (învechit)
Sinonime: (despre concentrația alcoolică) a degaja.  
 
Scurtare
Scurtare, substantiv
Sinonime: abreviație, abreviere, concentrare, descreștere, micime, micșorare, prescurtare, reducere, retezare, rezumare, scădere, scurtime, tăiere, (figurat) comprimare, (figurat) condensare.  
 
Prosexie
Prosexie, substantiv
Sinonime: atenție concentrată.  
 
Titru
Titru, substantiv
Sinonime: concentrație, proporție, titlu.  
 
Hub
Hub, substantiv (anglicism)
Sinonime: (informatică) concentrator, repartitor; (figurat) intersecție, punct de interconexiune.  
 
Laconicitate
Laconicitate, substantiv
Sinonime: concentrare, concizie, laconism, lapidaritate, scurtime.  
 
Laconism
Laconism, substantiv
Sinonime: brahiologie, brevitate, concentrare, concizie, exprimare laconică, laconicitate, lapidaritate, scurtime, sobrietate.  
 
Strângere
Strângere, substantiv
Sinonime: acumulare, adunare, adunat, agonisire, chircire, colectare, colecționare, concentrare, consolidare, contractare, contracție, convocare, culegere, cules, economisire, ghemuire, îmbrățișare, îmbrățișat, împăturire, încasare, închircire, încingere, încins, încleștare, îndoire, înfășurare, înfășurat, înlănțuire, înmagazinare, înșurubare, întărire, întrunire, legare, legat, percepere, pliere, recoltare, recoltat, recoltă, reunire, ridicare, ridicat, strâns, strânsătură, strânsură, tezaurizare, zgârcire, (figurat) cimentare, (învechit) recrutare, (învechit) strânsoare, (învechit) zgârcitură, (popular) păturire, (rar) pliaj, (regional) suretiu.  
 
Monopolizație
Monopolizație, substantiv
Sinonime: acaparare, concentrare monopolistă, monopolizare, naționalizare.  
 
Îmbogățire
Îmbogățire, substantiv
Sinonime: amplificare, căpătuială, căpătuire, chiverniseală, chivernisire, concentrare, dezvoltare, înavuțire, înstărire, mărire, parvenire, pricopsire.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar