Pripi, verb Sinonime:
a se grăbi, a se precipita, a se zori; (regional) a se încălzi, a se perpeli, a se coace, a se arde.
Pripire, substantiv
Sinonime:
grabă, pripă, zor; ardere, coacere (timpurie), dogorire, încălzire.
Pripit (pripită), adjectiv Sinonime:
grăbit, repezit, nechibzuit, zorit.
Pripitor, adjectiv
Sinonime:
arzător, canicular, dogoritor, fierbinte, grabnic, grăbit, iute, întins, nisipos, precipitat, pretimpuriu, rapid, repede, repezit, torid, tropical, zăpuşitor, zorit.
Arzător (arzătoare), adjectiv
Sinonime:
avântat, canicular, chinuitor, dogoritor, entuziasmat, entuziast, fervent, fierbinte, focos, imperios, impetuos, inflamabil, intens, înflăcărat, înfocat, însuflețit, palpitant, pasionat, presant, puternic, temperamental, torid, tropical, urgent, viu, zăpușitor, (regional) pripitor, (regional) zădufos, (regional) zăpușit.
Brusc (bruscă), adjectiv Sinonime:
subit, neaşteptat; neprevăzut, inopinat, precipitat, repezit, pripit, grăbit, nervos, nestăpânit, neastâmpărat, pornit, mânios, răstit; (rar) aspru, strident; abrupt.
Constrânge, verb
Sinonime:
a sili, a obliga, a impune, a face, a forţa, (livresc) a soma, a violenta, (popular) a silnici, (învechit şi regional) a strânge, (prin Banat) a tipi, (învechit) a asupri, a îndemna, a necesita, a pripi, a silui, a strâmtora, (figurat) a presa; a nevoi, a supune, a condamna, (popular) a osândi; a reduce.
Fugări, verb
Sinonime:
a alerga, a goni, a hăitui, a pune pe fugă, a urmări, (rar) a prigoni, (învechit şi regional) a pripi, (prin Transilvania) a păfuga, a poteri.
Grabă, substantiv feminin
Sinonime:
goană, iuţeală, nerăbdare, nestăpânire, precipitare, precipitaţie, pripă, pripeală, pripire, rapiditate, repezeală, repeziciune, urgenţă, viteză, zor, (învechit şi popular) repejune, (rar) grăbire.
Grăbi, verb
Sinonime:
a (se) iuţi, a (se) precipita, a (se) pripi, a (se) sârgui, a (se) sili, a (se) sprinteni, a (se) steji, a (se) zori, a accelera, a acționa în grabă, a acționa mai repede, a da zor, a devansa, a face ceva în mod pripit, a face să se grăbească, a merge în grabă, a spori, a urgenta, a-și iuți mersul, (grecism învechit) a proftaxi, (învechit şi regional) a (se) păzi, (învechit) a (se) curânda, (livresc) a (se) alerta, (regional) a (se) purta.
Necugetat (necugetată), adjectiv Sinonime:
nechibzuit, nesocotit, nesăbuit, neprevăzător, imprudent, iraţional, ilogic, necumpănit, pripit; nepotrivit, deplasat.
Necumpănit (necumpănită), adjectiv
Sinonime:
fără precauție, lipsit de chibzuială, nebun, nebunesc, nechibzuit, necugetat, necumpătat, nesăbuit, nesocotit, pripit, prostesc, (rar) nejudecat, (rar) neprecugetat, (regional) nechitit.
Precipita, verb Sinonime:
a grăbi, a zori, a urgenta, a accelera, a iuţi; a se pripi, a năvăli, a se repezi; a se depune, a se sedimenta.
Pustulă, substantiv feminin
Sinonime:
abces, bubuliţă, coş, furuncul, (popular) pușchea; (pustulă malignă) antrax, armurare, armurariță, bășică rea, bubă (neagră, rea), cărbune, dalac, răsfug, sânge mohorât, talan, (învechit) serpengea, (prin Banat și Muntenia) spurcat, (prin Muntenia) pripit, (regional) marmură.
Surprinde, verb
Sinonime:
a ademeni, a ajunge, a amăgi, a apuca, a băga de seamă, a cuceri pe neașteptate, a descoperi în mod brusc, a descoperi pe neașteptate, a descoperi, a epata, a frapa, a încânta, a înșela, a lua pe neașteptate, a minți, a minuna, a mira, a momi, a observa (pe furiș), a păcăli, a prinde fără veste, a prinde în flagrant delict, a prinde pe nepregătite, a prinde, a prosti, a purta, a remarca, a sesiza, a sezisa, a stupefia, a șoca, a trișa, a uimi, a ului, a vedea, (figurat) a izbi, (învechit și regional) a pripi, (Moldova, Transilvania și Banat) a zăpsi.
Zor, substantiv neutru
Sinonime:
grabă, urgenţă, febrilitate; sârguinţă, însufleţire, elan; necesitate, nevoie, presiune, strâmtoare, necaz, iuţeală, rapiditate, repezeală, repeziciune, viteză, (rar) grăbire, precipitare, precipitaţie, pripă, pripeală, pripire, toi, (popular şi familiar) dârdoră.
Antrax, substantiv
Sinonime:
(medicină) cărbune, dalac, pustulă malignă, (regional) armurare, armurariţă, bubă neagră, bubă rea, marmură, răsfug, talan, băşică rea, sânge mohorât, (prin Muntenia) pripit, (prin Banat şi Muntenia) spurcat, (învechit) serpengea.
Canicular, adjectiv
Sinonime:
arzător, dogorâtor, fierbinte, torid, tropical, zăpuşitor, (regional) zădufos, zăpuşit, (prin Banat şi Oltenia) pripitor.
Precipitat (precipitată), adjectiv
Sinonime:
iute, ameţitor, fulgerător, vertiginos, grăbit, zorit, repezit, pripit; sedimentat.
Pripelnic, adjectiv
Sinonime:
grăbit, iute, nerăbdător, pripit, prompt, repezit, sprinten, vioi, zelos, zorit.
Pretimpuriu, adjectiv
Sinonime:
anticipat, înainte de termen, precoce, prematur, (învechit) prematural, (învechit) prematurat, (prin Bucovina, Banat și Oltenia) pripitor.
Nisipos, adjectiv
Sinonime:
arenaceu, plin de nisip, sfarâmicios, (rar) nisipit, (Banat și Transilvania) pesăcos, (învechit și regional) homocos, (învechit) arinos, (prin Moldova și Oltenia) pripitor, (prin Transilvania) prundăros, (regional) năsipos, (regional) pesăcar, (regional) prundăios, (regional) prundăriu, (regional) prundos, (regional) prunduros, (regional) șiu, (regional) șotăros, (variantă) nesipos.
Strântori, verb (regional)
Sinonime:
(despre grâu) a ajunge la maturitate înainte de vreme, a se coace prematur, a se pripi.
Alerta, verb
Sinonime:
a (se) grăbi, a (se) iuți, a (se) neliniști, a (se) zori, a alarma, a atrage atenția, a avertiza, a aviza, a da un impuls, a fi cuprins de alertă, a mobiliza, a preveni, (învechit și popular) a (se) pripi. Alertă, substantiv
Sinonime:
alarmă, prevenire, (învechit) larmă.