Strânge
Strânge, verb
Sinonime: a (se) acumula, a (se) aduna, a (se) concentra, a (se) consolida, a (se) contracta, a (se) îngrămădi, a (se) înmagazina, a (se) înmănunchea, a (se) întări, a (se) întruni, a (se) retracta, a (se) reuni, a (se) strâmta, a (se) zgârci, a agonisi, a apăsa, a apropia, a așeza laolaltă, a canoni, a căzni, a chinui, a coagula, a colecta, a colecționa, a comprima, a constrânge, a convoca, a culege, a curăța, a depozita, a deretica, a economisi, a face clăi, a face, a forța, a intra, a îmbrățișa, a împături, a încasa, a închega, a închide, a încinge, a încleșta, a încuia, a îndesa, a îndoi, a înfăşura, a îngheța, a îngusta, a înșuruba, a lega, a lua în brațe, a munci, a obliga, a percepe, a plia, a presa, a prinde, a pune bine, a pune la loc, a recolta, a recupera, a ridica, a schingiui, a scurge, a scutura, a se chirci, a se ghemui, a se îmbulzi, a se închirci, a se micșora, a sili, a solidifica, a stoca, a tezauriza, a tortura, a trudi, (Banat și Transilvania) a orândui, (Banat) a stăci, (figurat) a (se) cimenta, (figurat) a prăsi, (învechit și popular) a păsa, (învechit și regional) a griji, (Oltenia și Muntenia) a (se) închelba, (Oltenia și Muntenia) a scofeli, (Oltenia, Banat și Transilvania) a se zguli, (popular) a chivernisi, (popular) a pături, (popular) a se ciuciuli, (popular) a se stârci, (popular) a șurubui, (prin Bucovina) a cioroboti, (prin Maramureș) a zorobi, (regional) a (se) închelbăra, (regional) a (se) întroloca, (regional) a (se) soborî, (regional) a priștipi, (regional) a răgădui, (regional) a rândui, (regional) a sclipui, (regional) a se tâmbuși, (regional) a șurubi, (Transilvania și Maramureș) a șporoli, (Transilvania și Maramureș) a ticăzui, (Transilvania) a câștiga, (Transilvania) a mirui, (Transilvania) a sureti, (Transilvania) a tăgăși, (Transilvania) a tistăli.  
 
Strângere
Strângere, substantiv
Sinonime: acumulare, adunare, adunat, agonisire, chircire, colectare, colecționare, concentrare, consolidare, contractare, contracție, convocare, culegere, cules, economisire, ghemuire, îmbrățișare, îmbrățișat, împăturire, încasare, închircire, încingere, încins, încleștare, îndoire, înfășurare, înfășurat, înlănțuire, înmagazinare, înșurubare, întărire, întrunire, legare, legat, percepere, pliere, recoltare, recoltat, recoltă, reunire, ridicare, ridicat, strâns, strânsătură, strânsură, tezaurizare, zgârcire, (figurat) cimentare, (învechit) recrutare, (învechit) strânsoare, (învechit) zgârcitură, (popular) păturire, (rar) pliaj, (regional) suretiu.  
 

Achiziţiona
Achiziţiona, verb
Sinonime: a procura, a obţine, a face rost; a aduna, a colecta, a strânge, a cumpăra, a poseda.  
 
Acumula
Acumula, verb
Sinonime: a aduna, a strânge, a concentra, a înmagazina, a capitaliza, a colecționa, a stoca, a economisi, a tezauriza.  
 
Aduna
Aduna, verb
Sinonime: a strânge, a pune la un loc, a colecta, a îngrămădi, a culege, a concentra, a însuma, a reuni, a condensa.  
 
Agonisi
Agonisi, verb
Sinonime: a strânge, a aduna, a câştiga, a economisi, a-şi face rezerve, a acumula, a pune deoparte.  
 
Apăsa
Apăsa, verb
Sinonime: a împinge, a presa, a strânge; a asupri, a oprima, a împila, a chinui, a exploata, a solicita, a propulsa.  
 
Bolovăni
Bolovăni, verb
Sinonime: a se îngrămădi, a se strânge grămadă, a se tălăzui, a se năpusti.  
 
Buluci
Buluci, verb (reflexiv)
Sinonime: a se îmbulzi, a se înghesui, a se îngrămădi, a se împinge, a se aglomera, a se îndesa; a se strânge, a se aduna, a se concentra.  
 
Canoni
Canoni, verb
Sinonime: a (se) căzni, a (se) chinui, a (se) munci, a (se) trudi, a depune eforturi susținute, a impune penitență, a îndura, a năsli, a pedepsi, a schingiui, a se forța, a se frământa, a se necăji, a se obosi, a se osârdnici, a se osârdui, a se osteni, a se sforța, a se sili, a se strădui (din răsputeri), a se supune unui canon, a se volnici, a se zbate, a se zbuciuma, a strânge, a suferi, a tortura, (figurat) a se sfărâma, (învechit și popular) a (se) nevoi, (învechit) a se învălui, (învechit) a străstui, (Moldova) a se strădănui, (popular) a se sârgui, (regional) a negăti, (regional) a se verpeli.  
 
Capitaliza
Capitaliza, verb
Sinonime: a transforma ceva în capital, a acumula capital; a aduna, a strânge, a concentra (resurse), a tezauriza.  
 
Capta
Capta, verb
Sinonime: a prinde, a aduna, a colecta, a strânge; (figurat) a atrage, a ademeni, a cuceri, a subjuga, a captiva; a fascina, a încânta, a fermeca.  
 
Centra
Centra, verb
Sinonime: (tehnică) a axa; (figurat) a grupa, a strânge, a aduna; (sport) a trimite mingea de la marginea terenului spre centru.  
 
Centraliza
Centraliza, verb
Sinonime: a concentra, a strânge, a grupa, a aduna, a subsuma.  
 
Chirci
Chirci, verb
Sinonime: (reflexiv) a se ghemui, a se strânge, a se grămădi, a se face mic; a se pipernici, a se usca, a se ofili.  
 
Chivernisi
Chivernisi, verb
Sinonime: a administra, a gospodări, a organiza, a conduce; a economisi, a agonisi, a strânge avere, (reflexiv) a se căpătui, a se pricopsi, a se îmbogăţi, a-şi face o situaţie, a se ajunge, a se realiza.  
 
Ciuciuli
Ciuciuli, verb (popular)
Sinonime: a se strânge, a se ghemui, a se ciuci, a se chirci, a se cinchi.  
 
Câştiga
Câştiga, verb
Sinonime: a agonisi, a dobândi, a obţine, a se alege cu ceva, a trage folos, a beneficia, a folosi, a profita, a căpăta, a repurta, a izbândi, a cuceri; a aranja, a căuta, a curăţa, a deretica, a dichisi, a ferchezui, a găti, a împodobi, a îngriji, a scutura, a spilcui, a strânge, a vedea.

Câştigă, substantiv
Sinonime: atenţie, grijă, interes, preocupare, sinchiseală, sinchisire, sinchisit.  
 
Cocoloşi
Cocoloşi, verb
Sinonime: a (se) face cocoloş, a (se) strânge ghem, a (se) mototoli, a (se) face boţ, a (se) boţi, a (se) ghemui; a ascunde, a muşamaliza, a trece cu vederea, a acoperi (greşelile); a răsfăţa, a răzgâia, a cocoli, a alinta; a (se) înveli, a (se) înfăşura, a (se) încotoşmăna, a (se) înfofoli.  
 
Colecta
Colecta, verb
Sinonime: a aduna, a strânge, a achiziționa; (figurat) a capta; a face puroi, a coace.

Colectă, substantiv
Sinonime: chetă.  
 
Colecţiona
Colecţiona, verb
Sinonime: a strânge, a aduna, a achiziţiona.  
 
Cârci
Cârci, verb (regional)
Sinonime: a (se) chirci, a (se) contrage, a (se) pipernici, a (se) strânge, a (se) zgârci, a micșora, (regional) a prevesti; (variante) a (se) cârceia, a (se) cârcia, a (se) împierci, a (se) încârceia, a (se) încârci, a (se) încârcia, a (se) închirci, a (se) pierci.

Cârci, substantiv
Sinonime: (regional) cârcel, strugure mic, vârf de lăstar de vie.  
 
Comprima
Comprima, verb
Sinonime: a presa, a strânge, a apăsa; a concentra, a micşora, a restrânge, a tăia; (figurat) a da afară, a concedia, a elibera.  
 
Concentra
Concentra, verb
Sinonime: a strânge, a aduna, a acumula; a-şi da atenţia, a fi atent, a fi absorbit.  
 
Condensa
Condensa, verb
Sinonime: a concentra, a strânge, a aduna, a sintetiza.  
 
Constrânge
Constrânge, verb
Sinonime: a sili, a obliga, a impune, a face, a forţa, (livresc) a soma, a violenta, (popular) a silnici, (învechit şi regional) a strânge, (prin Banat) a tipi, (învechit) a asupri, a îndemna, a necesita, a pripi, a silui, a strâmtora, (figurat) a presa; a nevoi, a supune, a condamna, (popular) a osândi; a reduce.  
 
Contracta
Contracta, verb
Sinonime: (termen juridic) a încheia; (medicină) a căpăta, a face, a lua, (popular) a prinde; (fizică) (rar) a se contrage; (fiziologie) a (se) retracta, a (se) strânge, a (se) zgârci, a (se) crispa, a se chirci, a se reduce, a se convulsiona.  
 
Convoca
Convoca, verb
Sinonime: a reuni, a chema, a aduna, a ţine, a aduna, a întruni, a reuni, a strânge.  
 
Culege
Culege, verb
Sinonime: a aduna, a strânge, a recolta, a rupe, a ridica; (tipografie) a compune, a zeţui.  
 
Cumula
Cumula, verb
Sinonime: a strânge, a reuni, a însuma, a aduna.  
 
Depana
Depana, verb
Sinonime: a repara, a reface, (popular) a drege.

Depăna, verb
Sinonime: a răsuci, a înfăşura, a strânge; (figurat) a desfăşura, a înșira.  
 
Depozita
Depozita, verb
Sinonime: a înmagazina, a acumula, a depune, a stoca, (învechit) a strânge; a se sedimenta, a se stratifica.  
 
Deretica
Deretica, verb
Sinonime: a curăţa prin casă, a scutura, a face curăţenie, a aranja, a pune ceva în ordine, a strânge, (învechit şi regional) a griji, (regional) a rândui, (prin Bucovina) a cioroboti, (Transilvania) a câştiga, (Banat şi Transilvania) a orândui, (Transilvania) a tăgăşi, (Transilvania şi Maramureș) a ticăzui, (Transilvania) a tistăli.  
 
Economisi
Economisi, verb
Sinonime: a cruţa, a păstra, a pune deoparte; a gospodări, a administra, a chivernisi; a strânge, a aduna, a acumula, a agonisi, a face, (regional) a priştipi, a răgădui, a sclipui, (Transilvania) a mirui, (Oltenia şi Muntenia) a scofeli, (Banat) a stăci, (Transilvania şi Maramureș) a şporoli, (prin Maramureș) a zorobi, (figurat) a prăsi.  
 
Forţa
Forţa, verb
Sinonime: (popular) a osândi, a condamna, a constrânge, a face un efort, a încerca, a năzui, a nevoi, a obliga, a opinti, a presa, a se sforţa, a (se) sili, a (se) strădui, a supune, a-şi da osteneala, a-şi da silinţa.

Forţă, substantiv feminin
Sinonime: (Banat) sălăbărie, (învechit) nevoie; (la plural) armată, unităţi militare; (livresc) servitute, capacitate, constrângere, energie, intensitate, potrivnicie, presiune, putere, putinţă, silă, silință, silnicie, silnicire, somitate, strângere, strânsoare, tărie, vigoare, violenţă, volum; (forţă portantă) portanţă; (forţă de muncă) mână de lucru.  
 
Ghemui
Ghemui, verb
Sinonime: a (se) aduna, a (se) chirci, a (se) contracta, a (se) face ghem, a (se) încârliga, a (se) încolăci, a (se) încolătăci, a (se) încovriga, a (se) înfăşura, a (se) îngrămădi, a (se) învălătuci, a (se) răsuci, a (se) strânge, a (se) suci, (învechit) a (se) învălui, (regional) a (se) covriga.  
 
Grupa
Grupa, verb
Sinonime: a acumula, a aduna, a aglutina, a aranja, a asambla, a asocia, a centraliza, a clasa, a clasifica, a colecta, a colecționa, a comasa, a concentra, a cumula, a fuziona, a împărţi, a masa, a organiza, a regrupa, a reorganiza, a repartiza, a reuni, a se aglomera, a se alia, a se coaliza, a strânge, a tria, a uni (într-o singură unitate).

Grupă, substantiv feminin
Sinonime: unitate, grup, colectiv, ceată, bandă, cenaclu, clan, batalion, club, cohortă, comitet, şcoală, echipă, confrerie, escadrilă, escadron, formaţie, formaţiune, gaşcă, ansamblu; (rar) gang.  
 
Împacheta
Împacheta, verb
Sinonime: a ambala; a strânge, a aduna.  
 
Împături
Împături, verb
Sinonime: a îndoi, a aduna, a strânge, a plia.  
 
Încinge
Încinge, verb
Sinonime: a se înfierbânta, a se sufoca, a se încălzi; a se strica, a se altera; a se lega, a se înfăşura, a se strânge, a se înconjura.  
 
Încovriga
Încovriga, verb
Sinonime: a (se) ghemui, a (se) încârliga, a (se) încolăci, a (se) încovoia, a (se) îndoi, a (se) răsuci, a (se) strânge, (regional) a se încârjoia.  
 
Înghesui
Înghesui, verb
Sinonime: a îngrămădi, a îndesa, a îmbulzi, a strâmtora; a băga, a vârî, a strânge.  
 
Îngrămădi
Îngrămădi, verb
Sinonime: a (se) strânge, a (se) aduna, a (se) înghesui, a (se) îmbulzi, a (se) strâmtora, a da năvală.  
 
Înmagazina
Înmagazina, verb
Sinonime: a (se) acumula, a (se) aduna, a (se) concentra, a (se) strânge, a capitaliza, a cumula, a depozita, a depune, a pune în magazie, a reține, a stoca, a tezauriza.  
 
Înmănunchea
Înmănunchea, verb
Sinonime: a face mănunchi, a strânge, a face snopi, a reuni.  
 
Întruni
Întruni, verb
Sinonime: a aduna, a strânge, a reuni; a conţine, a însuma.  
 
Masa
Masa, verb
Sinonime: a face masaj, a fricţiona, a freca; a concentra, a strânge, a aduna, a acumula, a îngrămădi, a aglomera.

Masă, substantiv feminin
Sinonime: mulţime, gloată, colectivitate, grămadă (de ceva); bloc, bucată; morman; mâncare, bucate, hrană, alimente; prânz, cină, ospăţ, banchet, festin.  
 
Mobiliza
Mobiliza, verb
Sinonime: a strânge, a aduna, a chema.  
 
Percepe
Percepe, verb
Sinonime: a desluși, a distinge, a înregistra, a înţelege, a observa, a pricepe, a recepţiona, a remarca, a reține, a sesiza, a simţi, a vedea, a zări, (figurat) a pătrunde, (învechit) a privi; a încasa, a lua bani, a primi, a strânge.  
 
Plia
Plia, verb
Sinonime: a îndoi, a strânge, a împături.  
 
Polariza
Polariza, verb
Sinonime: (figurat) a strânge, a concentra, a aduna.  
 
Presa
Presa, verb
Sinonime: a comprima, a apăsa, a strivi, a condensa, a strânge, a îndesa.

Presă, substantiv feminin
Sinonime: ziare, publicaţii, reviste; ziaristică, publicistică; gazetari, ziarişti; (figurat) reputaţie, faimă, nume, prestigiu; teasc, tiparniţă.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar