Sfat, substantiv neutru Sinonime:
povaţă, îndemn, îndrumare; consfătuire, consiliu, conversaţie, taifas.
Sfătăcios, adjectiv (învechit)
Sinonime:
sfătos, (regional) ocoș, (regional) opșegos.
Sfățat, adjectiv (italienism învechit)
Sinonime:
depravat.
Sfatnic, substantiv (învechit)
Sinonime:
consilier, sfătuitor, sfetnic; (regional) ferigă.
Sfătoşenie, substantiv
Sinonime:
comunicativitate, (rar) sfătoşie, (regional) ocoşag.
Sfătoşi, verb (regional)
Sinonime:
a se făli, a se fuduli, a se grozăvi, a se infatua, a se împăuna, a se înfumura, a se îngâmfa, a se lăuda, a se mândri, a se semeți.
Sfătoşie, substantiv (învechit)
Sinonime:
sfătoşenie.
Sfătui, verb Sinonime:
a povăţui, a îndruma, a consilia; a sta de vorbă, a se consfătui, a conversa.
Sfătuială, substantiv
Sinonime:
îndemn, îndrumare, învăţătură, povaţă, povăţuire, sfat, sfătuire, vorbă.
Sfătuire, substantiv
Sinonime:
îndemn, îndrumare, învăţătură, povaţă, povăţuire, sfat, sfătuială, vorbă.
Sfătuit, substantiv
Sinonime:
angajament, asigurare, cuvânt, făgăduială, făgăduință, legământ, promisiune, vorbă.
Sfătuitor (sfătuitoare), substantiv masculin și substantiv feminin Sinonime:
povăţuitor, educator, îndrumător, sfetnic.
Călăuză, substantiv feminin
Sinonime:
conducător, ghid, îndreptar, îndrumar, îndrumător, învăţător, povăţuitor, sfătuitor, sfetnic, vademecum, (învechit și familiar) dascăl, (învechit) povață, (învechit) praveț, (învechit) tocmitor, (livresc) cicerone, (livresc) mentor, (variantă) călăuz.
Chibzui, verb
Sinonime:
a analiza, a aprecia, a bănui, a cântări, a considera, a consulta, a crede, a cugeta, a cumpăni, a delibera, a dezbate, a discuta, a drămui, a găsi, a gândi, a ghici, a imagina, a închipui, a întrezări, a judeca, a măsura, (învechit) a mândri, a medita, a număra, a opina, a plănui, a presupune, a prevedea, a proiecta, a raționa, a reflecta, (învechit) a rezona, (învechit) a semui, a sfătui, a socoti, a ști, a visa, (învechit și regional) a sămălui, (învechit) a cunoaște, (învechit) a meditarisi, (livresc) a pertracta, (popular) a chiti.
Conciliabul, substantiv neutru Sinonime:
consfătuire, consiliu, sfat; complot, urzire, uneltire.
Conduce, verb
Sinonime:
a îndruma, a dirija, a orienta; a însoţi pe cineva, a călăuzi, a acompania; a cârmui, a dirigui, a domni, a guverna, a stăpâni, (învechit şi popular) a oblădui, (învechit) a birui, a chivernisi, a duce, a ocârmui, a povăţui; a administra, a comanda, a prezida, a ghida, a sfătui, a şofa, a mâna.
Consiliu, substantiv neutru
Sinonime:
sfat, povață, îndemn, îndrumare; consfătuire, reuniune, adunare; (consiliu de miniştri) cabinet, executiv, guvern, (învechit) minister; primărie, (învechit) vornicie; învăţătură, povaţă, povăţuire, vorbă.
Consulta, verb
Sinonime:
a cere sfat, a întreba, a chestiona; a cerceta, a căuta, a parcurge, a citi; a examina, a vedea, a se sfătui, (rar) a se consfătui, (învechit şi popular) a se chibzui, (Moldova) a se cislui, (învechit, în Transilvania) a se divăni.
Consultație, substantiv feminin Sinonime:
sfat, părere, lămurire; consult, vizită medicală; meditație.
Dăscăli, verb
Sinonime:
a învăţa, a povăţui, a sfătui, a îndruma; a dojeni, a mustra, a cicăli, a admonesta, a certa, a moraliza, (popular) a beşteli, a muştrului, a ocărî, a probozi, (popular) a sfădi, a sudui, (învechit şi regional) a înfrunta, a oropsi, a stropoli, a toi, (regional) a cârti, a tolocăni, (prin Moldova) a(-i) bănui, (Oltenia) a docăni, (prin Moldova) a mogorogi, (Moldova şi Bucovina) a moronci, (Bucovina) a puţui, (Moldova) a şmotri, (Oltenia şi Banat) a vrevi, (învechit) a preobrăzi, a prihăni, a probăzui, a prociti, (familiar, figurat) a săpuni, a scutura.
Delibera, verb Sinonime:
a chibzui, a gândi, a judeca, a analiza, a se sfătui.
Discuta, verb
Sinonime:
a convorbi, a conversa, a dialoga, a dezbate, a vorbi, (livresc) a se întreţine, (popular) a (se) sfătui, (învechit şi regional) a băsădi, (regional) a povesti, (Banat) a turvini, (învechit) a vorovi, a chibzui.
Discuţie, substantiv feminin
Sinonime:
conciliabul, convorbire, dezbatere, conversaţie, consfătuire, dialog; controversă, dispută, altercaţie, ceartă, dezacord, diferend, neînţelegere, disensiune, schimb; deliberaţie, deliberare; (la plural) palavre; (livresc) colocviu, (popular) sfat, vorbă, (Banat) turvin, (învechit) voroavă, (învechit, în Transilvania) beseadă, (turcism învechit) musaferea, (familiar) parolă, şuetă.
Divan, substantiv neutru Sinonime:
canapea; (învechit) judecată, proces; sală, consiliu, sfat.
Făgăduială, substantiv feminin
Sinonime:
angajament, asigurare, cuvânt, făgăduinţă, legământ, promisiune, vorbă, (astăzi rar) parolă, (învechit și regional) juruită, (învechit) făgădueală, (învechit) promitere, (învechit) sfătuit, (Moldova) juruință, (regional) făgadă, (Transilvania) făgădaș, (turcism învechit) bacalâm.
Ghida, verb
Sinonime:
a alfabetiza, a călăuzi, a conduce, a dirija, a duce, (învechit) a drege, a educa, a îndruma, a miji, a năstăvi, a orienta, a povăţui, a sfătui.
Gând, substantiv neutru
Sinonime:
calcul, chibzuinţă, concepţie, cuget, cugetare, dorinţă, fantezie, idee, intenţie, închipuire, îndemn, îndrumare, învăţătură, judecată, meditare, minte, plac, plan, povaţă, povăţuire, reflecţie, sfat, socoteală, vis, voie, voinţă, vorbă.
Indica, verb Sinonime:
a arăta, a semnala, a face cunoscut; a recomanda, a prescrie, a sfătui.
Indicaţie, substantiv feminin Sinonime:
îndrumare, lămurire, recomandare, îndemn, sfat, povaţă.
Îndemn, substantiv neutru
Sinonime:
chemare, imbold, impuls, îmboldire, îndrumare, învățătură, pornire (lăuntrică), povață, povățuire, sfat, stimul, stimulent, vorbă, (figurat) mișcare, (figurat) resort, (figurat) suport, (grecism învechit) parachinisis, (învechit și regional, la figurat) strămurare, (învechit) consiliu, (învechit) cuget, (învechit) dăscălie, (învechit) gând, (învechit) năstav, (învechit) porneală, (învechit) povățuială, (învechit) povățuitură, (învechit) sfătuială, (învechit) sfătuire, (învechit) socoteală, (popular) învăț, (regional) bold.
Îndemna, verb
Sinonime:
a ațâța, a constrânge, a convinge, a da un impuls, a determina, a exorta, a face, a forța, a impulsiona, a incita, a îmbărbăta, a îmboldi, a încuraja, a îndupleca, a înflăcăra, a însufleți, a povățui, a (se) decide, a (se) hotărî, a (se) îmbia, a (se) pofti, a se mulțumi, a se simți bine, a sfătui, a sili, a stârni, a stimula, a susține, (figurat) a împinge, (grecism învechit) a parachinisi, (învechit și regional) a dudui, (învechit) a insufla, (învechit) a invita, (învechit) a mângâia, (învechit) a obliga, (învechit) a pricinui, (învechit) a provoca, (învechit) a semeți, (popular, figurat) a înghimpa, (popular, figurat) a mișca.
Îndruma, verb Sinonime:
a călăuzi, a îndrepta, a dirija, a povăţui, a sfătui.
Îndrumător (îndrumătoare), adjectiv Sinonime:
călăuzitor, povăţuitor, sfătuitor.
Îndrumare, substantiv feminin Sinonime:
îndreptare, dirijare; directivă, sfat, povaţă, îndemn.
Întreba, verb Sinonime:
a pune întrebări, a interoga, a chestiona, a consulta, a cere sfat; a se interesa, a se informa, a cerceta.
Învăţ, substantiv neutru Sinonime:
obicei, obişnuinţă, deprindere, nărav; povaţă, sfat, îndemn.
Învăţa, verb Sinonime:
a instrui, a medita, a iniţia; a deprinde, a (se) deda, a (se) obişnui, a (se) familiariza; a studia, a cerceta, a pătrunde; a consilia, a sfătui, a povăţui.
Învățătură, substantiv feminin Sinonime:
doctrină, principiu, ştiinţă; cunoştinţă, erudiţie, cultură; povaţă, sfat, lecţie.
Învoială, substantiv feminin
Sinonime:
acord, angajament, angajare, aprobare, aranjament, asentiment, aviz, combinație, condiție, consimţământ, consimțire, contract, convenţie, împăcare, încuviințare, îngăduință, îngăduire, înţelegere, învoire, legământ, pact, permisie, permisiune, tranzacție, voie, voință, vorbă, vrere, (argou) șustă, (învechit și popular) legătură, (învechit și regional) poslușanie, (învechit și regional) slobozenie, (învechit) așezământ, (învechit) concesie, (învechit) concurs, (învechit) cuvânt, (învechit) pozvol, (învechit) sfat, (învechit) simfonie, (învechit) sulf, (învechit) șart, (învechit) volnicie, (Moldova și Bucovina) pozvolenie, (popular) târg, (popular) tocmeală, (popular) tocmire, (prin Banat) pogoadă, (prin Muntenia) prinsoare, (prin Oltenia și Banat) pogodeală, (regional) tocmă.
Lecție, substantiv feminin
Sinonime:
bătaie, corecţie, dojană, imputare, morală, mustrare, observaţie, pildă, povață, reproș, sfat; concluzie, conferință, curs, demonstrație, experiență, expunere, instruire, învățământ, învățătură, meditație, oră (de învățământ), prelegere, repetiție, temă; regulă de conduită; (variantă) lecțiune.
Mentor, substantiv masculin Sinonime:
povăţuitor, sfătuitor, sfetnic, îndrumător, călăuză, preceptor, educator.
Minte, substantiv feminin
Sinonime:
amintire, capacitate intelectuală, carte, chibzuială, chibzuinţă, chibzuire, cultură, cumințenie, cuminție, cumpăt, cumpătare, cunoștințe, deșteptăciune, discernământ, fantezie, gând, gândire, imaginaţie, instrucție, intelect, inteligenţă, iscusinţă, isteţime, închipuire, înţelepciune, judecată, măsură, memorie, moderație, perspicacitate, ponderație, pregătire, pricepere, raționament, raţiune, spirit, studii, tact, temperanță, (Banat, Transilvania și Oltenia) pamet, (familiar) doxă, (familiar) schepsis, (figurat) cap, (figurat) creier, (figurat) cumpăneală, (figurat) cumpănire, (figurat) gânditor, (învechit și regional) sfat, (învechit) intenție, (învechit) înțelegere, (învechit) învățătură, (învechit) mente, (învechit) parabolă, (învechit) rezon, (învechit) sămăluire, (învechit) socoată, (învechit) socoteală, (învechit) socotință, (învechit) tocmeală, (livresc) continență, (popular și familiar) glagore, (popular) duh, (popular) scumpătate, (rar) cunoștință.
Parlament, substantiv neutru
Sinonime:
adunare, cameră, congres, corp legislativ, dietă, dumă, knesset, knesseth, legislativ, legislator, legiuitor, medjlis, organ legislativ, putere legislativă, seim, senat, sfat.
Povaţă, substantiv feminin Sinonime:
sfat, îndrumare, îndemn; consiliere.
Povăţui, verb Sinonime:
a sfătui, a da poveţe, a îndruma, a da sfaturi, a consilia; a îndemna; a călăuzi.
Povățuitor, substantiv masculin Sinonime:
sfătuitor, sfetnic, consilier, îndrumător, ghid, călăuzitor.
Propune, verb Sinonime:
a recomanda, a da sugestii, a sfătui, a îndemna.
Purtător (purtătoare), substantiv masculin şi substantiv feminin
Sinonime:
aducător, transportor; călăuzitor, cârmuitor, conducător, deţinător, domn, domnitor, emisar, îndrumător, monarh, posesor, povăţuitor, sfătuitor, sol, stăpânitor, suveran, vodă, voievod.
Recomanda, verb Sinonime:
a prescrie, a indica, a propune, a sfătui, a îndemna; a se prezenta, a-şi spune numele.
Sfetnic, substantiv masculin (învechit)
Sinonime:
călăuză, consilier, îndrumător, povățuitor, sfătuitor, (învechit și familiar) dascăl, (învechit) povață, (învechit) tocmitor, (livresc) mentor, (variantă) sfatnic, (variantă) svetnic.
Sobor, substantiv neutru Sinonime:
adunare, întrunire, consfătuire, sfat, clacă; sinod, conciliu.
Socoteală, substantiv feminin
Sinonime:
adunare, afacere, apreciere, atenție, bilanț, calcul, calculare, chestiune, chibzuială, chibzuință, chibzuire, cinste, cinstire, considerație, cont, cumințenie, cuminție, cumpăt, cumpătare, deliberare, estimare, estimație, evaluare, explicație, gând, ghid, grijă, idee, intenție, îndemn, îndrumare, înțelepciune, înțeles, învățătură, judecată, măsură, mesaj, minte, moderație, motiv, notă de plată, numărare, numărat, numărătoare, onoare, operație, ordine, plan, ponderație, povață, povățuire, poveste, prețuire, pricină, problemă, proiect, raționament, rânduială, reflecție, regulă, respect, rost, sarcină, semnificație, sens, situație (de venituri și cheltuieli), socotire, socotit, stimă, tact, tâlc, temperanță, trecere, vază, vorbă, (familiar) combinație, (familiar) lucru, (familiar) treabă, (figurat) cumpăneală, (figurat) cumpănire, (figurat) spate, (figurat) spinare, (învechit și regional) propus, (învechit și regional) sfat, (învechit și regional) socoată, (învechit și regional) socotință, (învechit și regional) soroc, (învechit și regional) șart, (învechit) aviz, (învechit) cuget, (învechit) duh, (învechit) inteligență, (învechit) madea, (învechit) opinie, (învechit) părere, (învechit) propozit, (învechit) rațiune, (învechit) sămăluire, (învechit) săvârșit, (învechit) schepsis, (învechit) seamă, (învechit) tocmeală, (învechit, în Transilvania) comput, (livresc) continență, (popular) răboj, (popular) scumpătate, (rar) calculație, (regional) ogod, (rusism învechit) predmet, (Transilvania și Maramureș) sămădaș.
Tăifăsui, verb
Sinonime:
a conversa, a discuta, a flecări, a pălăvrăgi, a sporovăi, a sta la taifas, a vorbi mult și pe îndelete, (popular şi familiar) a sfătui.
Vorbi, verb Sinonime:
a spune, a zice, a grăi, a cuvânta, a discuta; (reflexiv) a se sfătui, a se înţelege, a se învoi.
Zisă, substantiv feminin
Sinonime:
afirmaţie, aserțiune, cuvânt, declarație, mărturisire, propoziție, proverb, relatare, spusă, vorbă, zicală, zicătoare, (învechit) voroavă, (astăzi rar) parolă, (figurat) gură; (învechit) îndemn, ordin, poruncă, sfat.
Moderație, substantiv feminin
Sinonime:
abstinență, atenuare, atitudine moderată, austeritate, chibzuială, chibzuință, chibzuire, circumspecție, circumspecțiune, continență, cumințenie, cuminție, cumpăt, cumpătare, cumpătat, diminuare, echilibru, economie, frugalitate, înțelepciune, judecată, măsură, micșorare, minte, moderantism, moderanță, parcimonie, ponderație, rațiune, reducere, reticență, reținere, rigorism, simplitate, sobrietate, socoteală, socotință, tact, temperanță, (familiar) schepsis, (figurat) cumpăneală, (figurat) cumpănire, (învechit și regional) sfat, (învechit) sămăluire, (învechit) socoată, (învechit) tocmeală, (popular) scumpătate, (variantă) moderațiune.
Adunare, substantiv
Sinonime:
acumulare; tezaurizare, totalizare, (rar) adiţie, adiţionare; convocare; recoltare, colectare, colecţionare, culegere, strângere; întâlnire, întrunire; (adunare constituantă) constituantă; (adunare legislativă) cameră; sfat, (învechit) obşte, sobor, zbor.
Angajament, substantiv
Sinonime:
asigurare, cuvânt, făgăduială, făgăduinţă, legământ, promisiune, vorbă, (astăzi rar) parolă, (învechit şi regional) juruită, (regional) făgadă, (Transilvania) tagădaş, (Moldova) juruinţă, (învechit) promitere, sfătuit, (turcism învechit) bacalâm; îndatorire, obligaţie, sarcină, (popular) legătură.
Călăuzitor, adjectiv și substantiv
Sinonime:
îndrumător, povățuitor, sfătuitor, (învechit) îndreptător, (învechit) purtător.
Chibzuială, substantiv
Sinonime:
chibzuinţă, chibzuire, cuminţenie, cumpăt, cumpătare, înţelepciune, judecată, judiciozitate, măsură, minte, moderaţie, raţiune, socoteală, socotinţă, tact, (livresc) continenţă, (rar) cuminţie, ponderaţie, temperanţă, (popular) scumpătate, (învechit şi regional) sfat, (învechit) sămăluire, socoată, tocmeală, schepsis, (figurat) cumpăneală, cumpănire.
Cislui, verb
Sinonime:
a consulta, a sfătui.
Clopotar, substantiv
Sinonime:
animal clopoțean, (figurat) flecar, (prin Transilvania) sfăt, (regional) clopoteasă, (regional) hărăngăzău, (regional) zvonar.
Comunicativitate, substantiv
Sinonime:
amabilitate, expansivitate, jovialitate, sfătoșenie, sociabilitate.
Consfătui, verb
Sinonime:
a se sfătui împreună, a se consulta.
Consfătuire, substantiv
Sinonime:
ședință de lucru, (învechit şi popular) sfat.
Consilia, verb
Sinonime:
a îndruma, a învăţa, a povăţui, a sfătui, a ghida, a inspira, a recomanda, a sugera.
Consilier, substantiv
Sinonime:
consultant, ghid, inspirator, mentor, povăţuitor, sfătuitor, sfetnic.
Consultativ, adjectiv
Sinonime:
care emite o părere, (politică) (învechit) sfătuitor.
Cumpănire, substantiv
Sinonime:
cântărire, cântărit, chibzuială, chibzuință, chibzuire, cumințenie, cumpănit, cumpăt, cumpătare, deliberare, echilibrare, echilibru, estimare, gândire, înțelepciune, judecare, judecată, măsură, minte, moderație, rațiune, socoteală, socotință, tact, (desuet) îndemn, (desuet) sfat, (figurat și regional) intenție, (figurat) examinare, (învechit și figurat) asemănare, (învechit și figurat) comparare, (învechit) agonizare, (învechit) apreciere, (învechit) clătinare, (învechit) dominare, (învechit) echivalare, (învechit) ezitare, (învechit) legănare, (învechit) temperare, (regional) hotărâre, (variantă) cumpenire.
Dascăl, substantiv
Sinonime:
profesor, învăţător, institutor; (biserică) cântăreţ, diac, paracliser, psalt, ţârcovnic, (Transilvania) cantor, făt, (învechit) eclisiarh, grămătic; călăuză, îndrumător, povăţuitor, preceptor, sfătuitor, sfetnic.
Dăscălie, substantiv
Sinonime:
admonestare, ceartă, certare, dojană, dojenire, imputare, îndemn, îndrumare, învăţătură, morală, mustrare, observaţie, povaţă, povăţuire, profesorat, reproş, sfat, ştiinţă, vorbă; (figurat) catedră.
Desfătui, verb
Sinonime:
a sfătui să renunțe, a disuada, a desconsilia, a despovăţui, a dezmânta.
Divăni, verb (popular)
Sinonime:
a se consulta, a se învoi, a se sfătui, a sta de vorbă, a sta la taifas, (regional) a ghivăni.
Dojenire, substantiv
Sinonime:
admonestare, ceartă, certare, dojană, dojenit, imputare, morală, mustrare, observație, prevenire, reproș, (familiar; figurat) săpuneală, (familiar; figurat) scuturătură, (învechit și regional) înfruntare, (învechit și regional) probozeală, (învechit) dăscălie, (învechit) dojănire, (învechit) doșenire, (învechit) împutăciune, (învechit) învățătură, (învechit) preobrăzitură, (învechit) probozire, (învechit) răpște, (învechit) remonstrare, (învechit) sfătuire, (învechit) zabrac, (Moldova) șmotru, (popular și familiar) beșteleală, (popular și familiar) muștruluială, (popular și familiar) ocară, (popular) sfădire, (prin Moldova) bănat, (regional) probază, (regional) probozenie.
Drege, verb
Sinonime:
a cârpi, a repara, a aranja, a aşeza, a călăuzi, a clasa, a clasifica, a conduce, a contraface, a depana, a dichisi, a dirija, a dispune, a distribui, a falsifica, a fortifica, a ghida, a grupa, a împărţi, a îndruma, a înfiripa, a însănătoşi, a întări, a întocmi, a înzdrăveni, a lecui, a ordona, a organiza, a orândui, a potrivi, a povăţui, a pune, a reconforta, a reface, a repartiza, a restabili, a ridica, a rândui, a sfătui, a sistematiza, a spilcui, a tămădui, a ticlui, a tonifica, a vindeca, a (se) întrema, a (se) îndrepta, a pune ceva la cale, a plănui; a (se) farda, a (se) sulimeni, a ferchezui, a găti, a împodobi, a machia, a vopsi; a repune în funcțiune, a tocmi, a modifica în bine, a corecta, a corija, a învăța minte; a pune la punct; a turna în pahare, a umple paharele.
Gomon, substantiv (regional)
Sinonime:
ceartă, dispută, zgomot; adunare, sfat, taifas.
Tongăni, verb
Sinonime:
a bate, a lovi (un obiect); a se sfătui în taină.
Disuada, verb
Sinonime:
a contraindica, a deconsilia, a descuraja, a sfătui să renunțe.
Deconsilia, verb
Sinonime:
a sfătui să renunțe, a disuada.
Domăi, verb
Sinonime:
a dezbate, a discuta, a pălăvrăgi, a sfătui; (variante) a domoi, a dumăi.
Ocoşag, substantiv
Sinonime:
sfătoşenie.
Ocoş, adjectiv
Sinonime:
ager, deştept, dibaci, inteligent, iscusit, isteţ, încrezut, îndemânatic, priceput, sfătos, șiret, viclean.
Povăţuială, substantiv
Sinonime:
(învechit) îndemn, îndrumare, învățătură, povață, povățuire, sfat, vorbă.
Povăţuire, substantiv
Sinonime:
comandă, conducere, îndrumare, povață, sfat, şefie.
Povăţuitură, substantiv
Sinonime:
îndemn, îndrumare, învățătură, povață, povățuire, sfat, vorbă.
Purtător, adjectiv
Sinonime:
călăuzitor, îndrumător, povăţuitor, sfătuitor, transportor.
Mângâia, verb
Sinonime:
a alina, a alinta, a atinge, a bate, a bucura, a calma, a consola, a desfăta, a dezmierda, a domoli, a fascina, a fermeca, a guguli, a îmbărbăta, a îmblânzi, a încânta, a încuraja, a îndemna, a îndruma, a însufleți, a învăța, a liniști, a lovi, a mădări, a milui, a nineri, a potoli, a povățui, a sfătui, a stimula, a susține, a tempera, a umple de bucurie și admirație, a ușura, a vrăji, (învechit) a măguli, (popular și familiar) a giugiuli, (popular) a drăgosti, (prin Banat și Transilvania) a băia, (regional) a adia.
Polzui, verb
Sinonime:
(învechit) a câștiga, a se sfătui, a trage învățăminte.
Opşegos, adjectiv
Sinonime:
(regional) mucalit, sfătos; obraznic.
Secundant, substantiv
Sinonime:
acompaniator, ajutor, arbitru secund, asistent, martor, sfătuitor, (variantă) secondant.
Slimui, verb
Sinonime:
(învechit) a făuri, a întocmi, a pune la cale, a sfătui, a urzi; (regional) a (se) umple de slin.
Inspirator, substantiv
Sinonime:
ghid, guru, inițiator, inovator, instigator, îndrumător, mentor, pionier, promotor, sfătuitor.
Tocmitor, substantiv (învechit)
Sinonime:
cap, călăuză, căpetenie, comandant, conducător, creator, făuritor, fondator, îndrumător, întemeietor, mai-mare, povățuitor, sfătuitor, sfetnic, șef.
Politici, verb (învechit)
Sinonime:
a circula, a civiliza, a cultiva, a da îndrumări, a educa, a fixa, a folosi (în mod obișnuit), a hotărî, a institui, a îndruma cu dibăcie, a întocmi, a întrebuința, a obișnui, a orândui, a rafina, a rândui, a sfătui, a stabili, a statornici, a stila, a utiliza, a uzita.
Recomandaţie, substantiv
Sinonime:
aviz, directivă, indicație, instrucțiune, îndemn, povață, preconizare, prescripție medicală, prezentare, propunere, recomandare, sfat, sugestie, (variantă) recomandațiune.
Dădăcire, substantiv
Sinonime:
dădăcit, îndemnare, îndrumare, îngrijire, sfătuire.
Dădăci, verb
Sinonime:
a conduce, a da sfaturi inutile, a fi dădacă, a îndemna, a îndruma, a îngriji un copil, a se ocupa de o persoană (adultă) ca de un copil, a sfătui insistent (până la plictiseală), a trata cu grijă exagerată.
Certător, substantiv (învechit)
Sinonime:
certăreț, gâlcevitor, sfatnic.
Încuviinţare, substantiv
Sinonime:
acceptare, acord, admitere, aprobare, asentiment, aviz, consimțământ, consimțire, îngăduință, învoială, învoire, permisiune, voie, voință, vrere, (învechit și regional) poslușanie, (învechit și regional) slobozenie, (învechit) concurs, (învechit) pozvol, (învechit) sfat, (învechit) volnicie, (Moldova și Bucovina) pozvolenie.
Impulsionare, substantiv
Sinonime:
activizare, activizat, dinamizare, impulsionat, îmboldire, încurajare, îndemn, îndemnare, punere în mișcare, sfătuire, stimulare, (învechit) îndemnătură, (rar) stimulație.
Consiliere, substantiv
Sinonime:
călăuzire, ghidare, îndrumare, sfătuire.
Meșferet, substantiv (regional)
Sinonime:
consfătuire, sfat.
Toldui, verb (regional)
Sinonime:
a adăuga, a cădea la învoială, a conveni, a întregi, a prelungi, a se asocia, a se căsători, a se înțelege, a se învoi, a se sfătui în ascuns.
Avizie, substantiv (învechit)
Sinonime:
anunț, avertizare, notiță, sfat.
Opșag, substantiv (regional)
Sinonime:
bârfă, glumă, invidie, răutate, sfat, snoavă, vorbă de clacă, (variantă) opșagă.
Snovos, adjectiv (învechit și regional)
Sinonime:
bun de glume, glumeţ, hazliu, mucalit, povestitor, poznaş, sfătos, vesel, vorbăreț.
Dvorbă, substantiv (învechit)
Sinonime:
serviciu la curte, sfat, vorbă, (rar) meditație.
Dămoli, verb (regional)
Sinonime:
a (se) sfătui (în taină), a domoli, (regional) a domui.
Îndreptător, substantiv (învechit)
Sinonime:
călăuzitor, conducător, corector, îndrumător, povățuitor, rindea (mare), sfătuitor, (învechit) îndereptător, (învechit) îndireptător.
Egerie, substantiv
Sinonime:
consilieră, ghidă, inspiratoare, muză, sfătuitoare, (figurat) papesă, (figurat) sursă de inspirație, (învechit) consiliereasă.
Tărășeală, substantiv (regional)
Sinonime:
sfat, vorbă, (regional) târășeală.
Intenționa, verb
Sinonime:
a avea de gând, a avea intenția, a dori, a plănui, a proiecta, a se gândi (să), a voi, a vrea, a-și propune, (figurat, în Moldova și Transilvania) a cumpăni, (învechit și regional) a sfătui, (învechit) a așeza, (învechit) a cugeta, (învechit) a izvodi, (popular) a chiti, (prin Bucovina) a scoposi, (regional) a scăpa.