Vrea, verb
Sinonime:
a accepta, a admite, a avea de gând să, a avea voința de a, a cere, a consimți, a dori, a fi de acord, a fi decis să, a fi gata, a fi hotărât, a fi în stare, a intenționa, a întreprinde, a jindui, a permite, a pofti, a pretinde, a primi, a putea, a râvni, a se învoi, a trata, a voi, a-i plăcea, (învechit) a deșidera, (învechit) a iubi, (învechit) a jelui, (învechit) a poftisi, (variantă) a vroi.
Vreasc, substantiv neutru Sinonime:
creangă, ramură uscată, gătej.
Binevoi, verb Sinonime:
a vrea, a voi, a găsi de cuviinţă, a consimţi, a fi de acord, (familiar) a catadicsi, (figurat) a se îndura.
Cere, verb Sinonime:
a solicita, a ruga, a petiţiona, a face o petiţie; a pretinde, a revendica; a peţi, a cere în căsătorie; a dori, a pofti, a voi, a vrea; (reflexiv) a se impune, a obliga.
Clenci, substantiv
Sinonime:
cârlig; (figurat) motiv, pricină, cauză; (figurat) tâlc, înţeles, semnificaţie, sens, dedesubt; clanţă, gătej, ivăr, încuietoare; măsea; surcea, surcică, uscătură, vreasc.
Comanda, verb
Sinonime:
a da ordin, a da dispoziţii, a ordona, a porunci, a dispune, a cere, a impune; (tehnică) a controla, a regla; a gestiona, a conduce; a decreta, a dicta, a obliga; a necesita, a vrea. Comandă, substantiv feminin
Sinonime:
dispoziţie, poruncă, ordin; solicitare, cerere; conducere; consumație; (tehnică) element de meniu, levier, manetă, reglaj, telecomandă, volan. Comânda, verb
Sinonime:
a pomeni; a jertfi, a sacrifica.
Dori, verb
Sinonime:
a râvni, a năzui, a jindui, a tinde; a aspira, a ahtia, a pofti, a voi, a vrea, (învechit) a deşidera, a iubi, a jelui, a poftisi, a cere; a ura.
Gătej, substantiv neutru Sinonime:
vreasc, lemn.
Învoi, verb
Sinonime:
a (se) angaja, a (se) tocmi, a (se) uni, a accepta, a adera la, a admite, a aproba, a concilia, a consimţi, a conveni, a face pe voie, a fi în concordanță, a încuviința, a îngădui, a lăsa, a pactiza, a permite, a primi, a se împăca, a se îndupleca, a se înțelege, a se potrivi, a se reconcilia, a se vorbi, a trăi în bună înțelegere, a voi, a vrea, (Banat) a se toldui, (grecism învechit) a se simfonisi, (învechit și popular) a se prinde, (învechit și regional) a se grăi, (învechit și regional) a se pleca, (învechit) a aprobălui, (învechit) a favoriza, (învechit) a fi de acord, (învechit) a mulțumi, (învechit) a ogodi, (învechit) a pristăni, (învechit) a se lovi, (învechit) a se târgui, (învechit) a veni, (livresc) a concede, (Moldova și Bucovina) a pozvoli, (popular) a se ajunge, (popular) a se pogodi, (prin Muntenia) a se îndogăți.
Mortăciune, substantiv feminin
Sinonime:
cadavru, căzătură, corp, hoit, leș, pieritură, stârv, trup, (învechit și regional) mortăcină, (învechit și regional) morticină, (învechit) moarte, (învechit) mortăciună, (învechit, în Transilvania) dabilă, (regional) boală molipsitoare, (regional) moroi, (regional) stârvină, (regional; la plural) vreascuri, (Transilvania) hanț.
Rămuros (rămuroasă), adjectiv
Sinonime:
crăcănos, crăngos, crengos, crenguros, ramifer, ramificat, stufos, vrescos, vrescuros, (învechit) rămos, (învechit) rășchirat, (învechit) vreascuros, (popular) rămurat, (rar) crăcos, (regional) clomburat, (regional) crăcuros, (regional) rătinos, (regional) răvănat, (Transilvania) clombos.
Surcea, substantiv feminin Sinonime:
aşchie, vreasc, gătej.
Voi, verb Sinonime:
a vrea, a pretinde, a intenţiona, a-şi propune, a aspira, a fi de acord.
Haloși, verb
Sinonime:
a fi egoist, a se zgârci; a nu da mai departe, a vrea totul pentru sine, a nu împărți, a nu oferi.
Iubi, verb
Sinonime:
a adora, a idolatriza, a (se) îndrăgi, a (se) plăcea, (învechit) a (se) libovi; (popular) a se drăgosti; a aprecia, a dori, a se interesa, a jindui, a pofti, a râvni, a voi, a vrea; a stima; a se atașa.
Covrag, substantiv
Sinonime:
cocean, curpen, strujan, hlujan, turjan, tulean, vrej; (la plural) vreascuri, uscături.
Deşidera, verb
Sinonime:
a dezidera, a dori, a jindui, a pofti, a râvni, a voi, a vrea.
Retiv, adjectiv
Sinonime:
îndărătnic, dificil, greu de stăpânit; (despre un animal) care nu vrea să înainteze.
Hac, substantiv
Sinonime:
leafă, răsplată, remunerație, retribuție, salariu; (regional, mai ales la plural) vreascuri, târși, ramuri tăiate, crăci dărâmate, surcele; (regional) asemănare, chip, modru, pereche, putință.
Poftisi, verb
Sinonime:
a dori, a jindui, a pofti, a râvni, a voi, a vrea.
Hăbădic, substantiv
Sinonime:
gătej, surcea, surcică, uscătură, vreasc.
Hăbădicuri, substantiv la plural
Sinonime:
(plural) vreascuri, mărunțișuri.
Rancotă, substantiv
Sinonime:
gătej, surcea, surcică, uscătură, vreasc.
Sfărgaci, substantiv
Sinonime:
gătej, surcea, surcică, uscătură, vreasc.
Rascotă, substantiv
Sinonime:
gătej, surcea, surcică, uscătură, vreasc.
Rasc, substantiv
Sinonime:
vreasc.
Seci, substantiv
Sinonime:
(învechit și popular) ciritei, curătură, gard viu, îngrăditură, întăritură, laz, loc îngrădit, nimăt, nuia, parapet, pădurice, pășune, runc, secătură, tăietură, teren despădurit, vreasc.
Rămiguri, substantiv la plural (regional)
Sinonime:
rămurele, vreascuri.
Agest, substantiv (regional)
Sinonime:
aluviuni, îngrămădire de bușteni, putregaiuri, vreascuri, (regional) lom, (variantă) agestru.
Intenționa, verb
Sinonime:
a avea de gând, a avea intenția, a dori, a plănui, a proiecta, a se gândi (să), a voi, a vrea, a-și propune, (figurat, în Moldova și Transilvania) a cumpăni, (învechit și regional) a sfătui, (învechit) a așeza, (învechit) a cugeta, (învechit) a izvodi, (popular) a chiti, (prin Bucovina) a scoposi, (regional) a scăpa.
Vrescuros, adjectiv
Sinonime:
rămuros, vrescos, (învechit) vreascuros.