Cârti, verb
Sinonime:
a protesta, a obiecta, a se plânge, (figurat) a murmura, a admonesta, a certa, a ciopârţi, a critica, a crâcni, a dăscăli, a dojeni, a învrăjbi, a moraliza, a mustra, a plânge, a protesta, a sfârteca, a sfâşia, a supăra.
Cârticer, substantiv (regional)
Sinonime:
bubă, buboi, (popular) cârtiță, (popular) cârtițoi.
Cărticică, substantiv
Sinonime:
cărticea, cărţulie, volumaş, (rar) cărtişoară; broşură, (învechit) filadă, tartaj.
Cartier, substantiv neutru Sinonime:
cvartal, arondisment, (popular) mahala, sector, microraion.
Cartilaginos, adjectiv și substantiv
Sinonime:
(adjectiv) (anatomie) (popular) zgârciuros, (învechit) sfârcos; (substantiv) (ihtiologie) condropterigian.
Cartilagiu, substantiv
Sinonime:
cartilaj; (cartilagiu tiroid) cartilaj tiroid, mărul lui Adam.
Cartilaj, substantiv neutru Sinonime:
zgârci, tendon.
Cartirui, verb
Sinonime:
a încartirui.
Cartiruire, substantiv
Sinonime:
încartiruire.
Cârtiţă, substantiv
Sinonime:
(zoologie) sobol, (regional) mitorlan, orb, orbeţ, şoarece-chior, (Banat şi Transilvania) muşuroi, (Banat, Transilvania şi Muntenia) şomâc; farcin, morvă, morvă cutanată, răpciugă, scrofulă, scrofuloză.
Cârtițar, substantiv
Sinonime:
cârtițoi, (regional) bordei, (regional) mușuroi (de cârtiță).
Cârtițoi, substantiv
Sinonime:
cârtițar, (regional) mușuroi (de cârtiță), (medicină; popular) cârtiță.
Cârtitor, adjectiv și substantiv
Sinonime:
cârcotaş, şicanator.
Banc, substantiv neutru
Sinonime:
cantitate, cârd, grup (de peşti), (regional) toană; (familiar) anecdotă, glumă, minciună, snoavă, spirit, vorbă de clacă; (geografie) prag, ridicătură; (joc de cărți) bacara, bancă, maca; (tehnică) banchetă, batiu, postament, stand, suport.
Birlic, substantiv masculin (regional) Sinonime:
spetează; as (la jocul de cărţi).
Bâzâi, verb Sinonime:
a zumzăi, a zuzăi, a zbârnâi, a ţârâi, a cârti, a protesta; a plânge, a scânci, a se smiorcăi, a se sclifosi; (familiar) a sâcâi, a necăji, a zgândări, a cicăli, a dăscăli, a bate la cap.
Bodogăni, verb Sinonime:
a mormăi, a murmura, a muştrului, a bombăni, a bolborosi, a blodogori, a boscorodi, a dondăni, a gângăvi, a îndruga, (rar) a bogonisi; a cârti, a protesta, a reproşa, a mustra, a certa, a critica; a cicăli, a dăscăli, a bate la cap.
Bombăni, verb Sinonime:
a mormăi, a bodogăni, a boscorodi, a dondăni, a bolborosi, a bogonisi, a murmura; a cârti, a protesta, a mustra, a reproşa, a bate la cap, a certa, a critica.
Broșură, substantiv feminin
Sinonime:
broșurică, buletin, catalog, cărticică, coliță, comics, fanzin, fasciculă, ghid, libret, opuscul, plachetă, prospect, tract, (învechit) filadă, (învechit) tartaj.
Bubă, substantiv feminin
Sinonime:
abces, buboi, furuncul, umflătură, (regional) cârticer; rană, plagă, leziune; (figurat) încurcătură, dificultate, complicație, deficienţă, defect, punct slab, neajuns.
Buclucaș (buclucașă), adjectiv Sinonime:
cârcotaş, certăreţ, cârtitor, dificil, incomod, gâlcevitor, arţăgos, scandalagiu.
Carou, substantiv neutru
Sinonime:
careu, pătrat, pătrățel, (învechit) carea; carelaj, caroiaj, dalaj, dală, damier, geam, mozaic, pavaj, placă, sticlă; (la cărțile de joc) romb, tobă; (variantă) caro.
Cartofor (cartoforă), substantiv masculin și feminin
Sinonime:
jucător de cărţi, pocherist.
Certa, verb
Sinonime:
a face observaţie, a lua la rost, a atrage atenţia, a se învrăjbi, a se supăra, a rupe relaţiile, (popular) a se bălăbăni, a se gâlcevi, a se sfădi, (învechit şi regional) a se pricinui, (regional) a se cârti, a (se) pricini, (Moldova) a se cârcoti, (prin Oltenia) a se rohoti, (învechit) a se pârî, a se prici, a se prigoni, (figurat) a se strica; a admonesta, a dăscăli, a dojeni, a moraliza, a mustra, (livresc) a apostrofa, (popular) a beşteli, a muştrului, a ocărî, a probozi, (popular) a sfădi, a sudui, (învechit şi regional) a înfrunta, a oropsi, a stropoli, a toi, (regional) a cârti, a tolocăni, (prin Moldova) a(-i) bănui, (Oltenia) a docăni, (prin Moldova) a mogorogi, (Moldova şi Bucovina) a moronci, (Bucovina) a puţui, (Moldova) a şmotri, (Oltenia şi Banat) a vrevi, (învechit) a preobrăzi, a prihăni, a probăzui, a prociti, (figurat) a săpuni, a scutura; a bate, a condamna, a instrui, a învăţa, a osândi, a pedepsi.
Ciopârţi, verb
Sinonime:
a tăia în bucăţi, a îmbucătăţi, a sfârteca, a sfâşia, (popular) a căsăpi, (popular) a dumica, (regional) a crâmpoţi, a măcelări, (Moldova, Bucovina şi Banat) a ciocârti, (prin Moldova) a cârnosi, (prin Banat) a cârti, (Moldova şi Bucovina) a hăcui.
Cârcotaş (cârcotaşă), adjectiv Sinonime:
certăreţ, cârtitor, nemulţumit, dificil, incomod; intrigant, bârfitor, colportor.
Compacta, verb
Sinonime:
a lega cărţi, a broşa, a cartona; a tasa.
Critica, verb
Sinonime:
a satiriza, a biciui, a înfiera, a analiza, a discuta, a examina, a argumenta, a epiloga, a blama, a cenzura, a contrazice, a dezaproba, a detracta, a (se) plânge, a (se) dojeni, a (se) mustra, (popular) a cârti, (figurat) a scutura. Critică, substantiv feminin
Sinonime:
observaţie, mustrare, beşteleală, (la plural) bobârnace, ocară; satirizare, biciuire, înfierare, vestejire.
Cupă, substantiv feminin
Sinonime:
pahar; trofeu, (învechit) scafă, tas; potir; (tehnică) blid, căuş, ciutură, (regional) făcău; caliciu; (botanică) (cupa-vacii) volbură; (cupa-oii) clopoţel; (la cărţile de joc) roşu, inimă; mişină; (botanică, la plural) (cupe) genţiană, ghinţură.
Cvartal, substantiv neutru
Sinonime:
cartier, sector, microraion; trimestru.
Dăscăli, verb
Sinonime:
a învăţa, a povăţui, a sfătui, a îndruma; a dojeni, a mustra, a cicăli, a admonesta, a certa, a moraliza, (popular) a beşteli, a muştrului, a ocărî, a probozi, (popular) a sfădi, a sudui, (învechit şi regional) a înfrunta, a oropsi, a stropoli, a toi, (regional) a cârti, a tolocăni, (prin Moldova) a(-i) bănui, (Oltenia) a docăni, (prin Moldova) a mogorogi, (Moldova şi Bucovina) a moronci, (Bucovina) a puţui, (Moldova) a şmotri, (Oltenia şi Banat) a vrevi, (învechit) a preobrăzi, a prihăni, a probăzui, a prociti, (familiar, figurat) a săpuni, a scutura.
Face, verb
Sinonime:
a (se) produce, a lucra, a alcătui, a realiza, a construi, a zidi, a ridica, a genera, a procrea, a stabili, a institui, a întocmi, a elabora, a îndeplini, a efectua, a înfăptui, a crea, a izvorî, a da formă, a dura, a edifica, a plăsmui, a imagina, a scrie, a picta, a naște, a da viață, a aduce pe lume, a rodi, a da roade, a provoca, a transforma, a (se) preface, a deveni, a însuma, a valora, a petrece, a parcurge un interval de timp, a săvârși, a făptui, a comite, a executa, a practica, a exercita, a se ocupa cu ceva, a se afla, a se găsi, a pregăti, a aranja, a curăța, a aprinde, a găti, a împărți cărțile de joc, a proceda, a se comporta, a se descurca, a introduce, a ține, a organiza, a vorbi, a rosti, a vrăji, a fermeca, a pricinui, a cauza, a se îndrepta, a o lua spre, a ajunge, a se preschimba, a se ivi, a crește, a se forma, a se arăta, a părea, a da impresia, a se abate, a se îndepărta, a dobândi, a căpăta, a-și căuta, a i-o plăti cuiva, a se răzbuna.
Fante, substantiv masculin
Sinonime:
tânăr uşuratic, june, curtezan, crai, filfizon; (la cărțile de joc) valet.
Murmura, verb Sinonime:
a cârti, a protesta, a se plânge, a bombăni, a mormăi; a fremăta, a susura, a şopti. Murmură, substantiv (învechit)
Sinonime:
murmur.
Muşuroi, substantiv neutru
Sinonime:
cuib, furnicar, mogâldeață, moviliță, ridicătură de pământ, (mușuroi înierbat) marghilă, (regional) măguiață; cârtiță, sobol; (variante) moșinoi, moșoroi, moșunoi. Muşuroi, verb
Sinonime:
a acoperi cu pământ, a face mușuroi, a grămădi, a îmbulzi, a îndesa, a înghesui, a îngrămădi, (variantă) a moșoroi.
Nemulțumit (nemulțumită), adjectiv
Sinonime:
amărât, contrariat, hirsut, indispus, insatisfăcut, mâhnit, mofluz, necăjit, neîmpăcat, neîndestulat, nesatisfăcut, supărat, ursuz, (învechit și regional) năsilnic, (învechit și regional) nemulțumitor, (învechit) cârtelnic, (învechit) neblagodarnic, (învechit) necontentăluit, (învechit, regional și familiar) paraponisit, (popular) cârtitor, (regional) coceriș, (variantă) (regional) nemulțămit.
Periferie, substantiv feminin Sinonime:
mahala, suburbie, margine, cartier.
Raion, substantiv neutru
Sinonime:
secție; cartier, circumscripție, district, mahala, microraion, sector.
Spârc, substantiv masculin Sinonime:
(familiar) copilandru, pici, prichindel, mucos, puşti, ţângău; (regional) zgârci, cartilaj.
Vărsătură, substantiv feminin
Sinonime:
eliminare, vomare, vomă, vomătură, vomitare, (popular) borâtură; (învechit și regional) vărsare; (învechit) pantă; (învechit) turnare (a unui metal); (regional; la plural) mușuroaie (de cârtiță).
Zgârci, verb Sinonime:
a se contracta, a se ghemui, a se chirci, a se strânge; a (se) scumpi, a fi avar, a fi meschin. Zgârci, substantiv neutru Sinonime:
cartilaj.
Admonesta, verb
Sinonime:
a admonia, a certa, a dăscăli, a dojeni, a moraliza, a mustra, a reprimanda, (Bucovina) a puțui, (familiar, figurat) a săpuni, (familiar, figurat) a scutura, (învechit și regional) a înfrunta, (învechit și regional) a oropsi, (învechit și regional) a stropoli, (învechit și regional) a toi, (învechit) a preobrăzi, (învechit) a prihăni, (învechit) a probăzui, (învechit) a prociti, (Moldova și Bucovina) a moronci, (Moldova) a șmotri, (Oltenia și Banat) a vrevi, (Oltenia) a docăni, (popular și familiar) a beșteli, (popular și familiar) a muștrului, (popular și familiar) a ocărî, (popular și familiar) a probozi, (popular) a sfădi, (popular) a sudui, (prin Moldova) a mogorogi, (prin Moldova) a(-i) bănui, (regional) a cârti, (regional) a tolocăni.
Bacara, substantiv
Sinonime:
(joc de cărți) banc, maca.
Chelifer, substantiv
Sinonime:
(zoologie) scorpionul de cărţi.
Adut, substantiv masculin (regional)
Sinonime:
(culoarea care domină la jocul de cărţi) atu, (Banat) tronf.
Cruciaș, substantiv (regional)
Sinonime:
(joc de cărți) joc de cruce, 66.
Cârâială, substantiv
Sinonime:
cărâitură, cârâire, cârâit; (figurat) cârtire, ceartă, ciondăneală, ciorovăială.
Condropterigian, substantiv
Sinonime:
(ihtiologie) cartilaginos.
Damă, substantiv
Sinonime:
(la jocul de cărți) regină, (învechit) crăiasă, crăiţă; cocotă, cucoană, curvă, doamnă, femeie de stradă, madam, nevastă, prostituată, soţie, târfă.
Farcin, substantiv
Sinonime:
(medicină veterinară) morvă cutanată, (popular) cârtiță.
Fanar, substantiv
Sinonime:
crâng, felinar, lampă, lanternă, prâsnel; cartier (grecesc) din Constantinopole. Fânar, substantiv
Sinonime:
fanar, felinar, lampă.
Filadă, substantiv
Sinonime:
broşură, cărticică.
Cartomanție, substantiv
Sinonime:
(rar) ghicit în cărți.
Karting, substantiv
Sinonime:
(sport) carting.
Ganoid, substantiv
Sinonime:
(ihtiologie) sturion; (la plural) (ganoizii cartilaginoși) condrosteii.
Macă, substantiv
Sinonime:
bâtă, ciomag, măciucă. Maca, substantiv feminin (învechit)
Sinonime:
(joc de cărți) bacara, banc.
Ghindă, substantiv
Sinonime:
(la cărțile de joc) treflă.
Macao, substantiv
Sinonime:
(joc de cărţi) bacara, banc, (variantă) maca.
Scrofulă, substantiv
Sinonime:
(medicină) (la plural) scrofuloză, moimă, uimă, (Moldova și Bucovina) jolnă, (popular) gâlcă, (regional) cârtiţă, (Transilvania) şui.
Scrofuloză, substantiv
Sinonime:
(medicină) (la plural) scrofule, (regional) cârtiţă, (Transilvania) şui.
Mazu, substantiv
Sinonime:
(la jocul de cărți) adaos, miză.
Ghetou, substantiv
Sinonime:
cartier mărginaș, favelă, mahala, periferie, suburbie, (variantă) gheto.
Ronţ, substantiv
Sinonime:
cartilaj, zgârci.