Dăscăli
Dăscăli, verb
Sinonime: a învăţa, a povăţui, a sfătui, a îndruma; a dojeni, a mustra, a cicăli, a admonesta, a certa, a moraliza, (popular) a beşteli, a muştrului, a ocărî, a probozi, (popular) a sfădi, a sudui, (învechit şi regional) a înfrunta, a oropsi, a stropoli, a toi, (regional) a cârti, a tolocăni, (prin Moldova) a(-i) bănui, (Oltenia) a docăni, (prin Moldova) a mogorogi, (Moldova şi Bucovina) a moronci, (Bucovina) a puţui, (Moldova) a şmotri, (Oltenia şi Banat) a vrevi, (învechit) a preobrăzi, a prihăni, a probăzui, a prociti, (familiar, figurat) a săpuni, a scutura.  
 
Dăscălicesc
Dăscălicesc, adjectiv
Sinonime: dăscălesc, erudit, sfătuitor.  
 
Dăscălie
Dăscălie, substantiv
Sinonime: admonestare, ceartă, certare, dojană, dojenire, imputare, îndemn, îndrumare, învăţătură, morală, mustrare, observaţie, povaţă, povăţuire, profesorat, reproş, sfat, ştiinţă, vorbă; (figurat) catedră.  
 
Dăscălime
Dăscălime, substantiv
Sinonime: învăţătorime, profesorime.  
 
Dăscălit
Dăscălit, adjectiv
Sinonime: admonestat, cicălit, dojenit, dresat, învățat, povățuit, sfătuit, (învechit și figurat) iscusit.

Dăscălit, substantiv
Sinonime: cicălire, dăscăleală, dăscălire, dojenire, sfătuire.  
 
Dăscăliţă
Dăscăliţă, substantiv
Sinonime: soție de dascăl; institutoare, învăţătoare, profesoară.  
 

Bâzâi
Bâzâi, verb
Sinonime: a zumzăi, a zuzăi, a zbârnâi, a ţârâi, a cârti, a protesta; a plânge, a scânci, a se smiorcăi, a se sclifosi; (familiar) a sâcâi, a necăji, a zgândări, a cicăli, a dăscăli, a bate la cap.  
 
Bodogăni
Bodogăni, verb
Sinonime: a mormăi, a murmura, a muştrului, a bombăni, a bolborosi, a blodogori, a boscorodi, a dondăni, a gângăvi, a îndruga, (rar) a bogonisi; a cârti, a protesta, a reproşa, a mustra, a certa, a critica; a cicăli, a dăscăli, a bate la cap.  
 
Catedră
Catedră, substantiv feminin
Sinonime: pupitru, tribună; (figurat) profesorat, dăscălie, învăţământ.  
 
Ceartă
Ceartă, substantiv feminin
Sinonime: altercaţie, neînţelegere, confruntare, conflict, discuţie, vorbă, zarvă, (popular) gâlceavă, sfadă; admonestare, admonestaţie, certare, dojană, dojenire, imputare, morală, mustrare, observaţie, reproş, (popular) beşteleală, muştruluială, ocară, (învechit şi regional) înfruntare, probozeală, (regional) probază, probozenie, (prin Moldova) bănat, (Moldova) şmotru, (învechit) dăscălie, împutăciune, învăţătură, preobrăzitură, probozire, răpşte, remonstrare, zabrac, (figurat) săpuneală, scuturătură; animozitate, discordie, duşmănie, învrăjbire, ostilitate, pedeapsă, pornire, sancţiune, ură, vrajbă, vrăjmăşie, zâzanie.  
 
Certa
Certa, verb
Sinonime: a face observaţie, a lua la rost, a atrage atenţia, a se învrăjbi, a se supăra, a rupe relaţiile, (popular) a se bălăbăni, a se gâlcevi, a se sfădi, (învechit şi regional) a se pricinui, (regional) a se cârti, a (se) pricini, (Moldova) a se cârcoti, (prin Oltenia) a se rohoti, (învechit) a se pârî, a se prici, a se prigoni, (figurat) a se strica; a admonesta, a dăscăli, a dojeni, a moraliza, a mustra, (livresc) a apostrofa, (popular) a beşteli, a muştrului, a ocărî, a probozi, (popular) a sfădi, a sudui, (învechit şi regional) a înfrunta, a oropsi, a stropoli, a toi, (regional) a cârti, a tolocăni, (prin Moldova) a(-i) bănui, (Oltenia) a docăni, (prin Moldova) a mogorogi, (Moldova şi Bucovina) a moronci, (Bucovina) a puţui, (Moldova) a şmotri, (Oltenia şi Banat) a vrevi, (învechit) a preobrăzi, a prihăni, a probăzui, a prociti, (figurat) a săpuni, a scutura; a bate, a condamna, a instrui, a învăţa, a osândi, a pedepsi.  
 
Cârti
Cârti, verb
Sinonime: a protesta, a obiecta, a se plânge, (figurat) a murmura, a admonesta, a certa, a ciopârţi, a critica, a crâcni, a dăscăli, a dojeni, a învrăjbi, a moraliza, a mustra, a plânge, a protesta, a sfârteca, a sfâşia, a supăra.  
 
Dondăni
Dondăni, verb
Sinonime: a bombăni, a mormăi, a bodogăni, a îndruga, a bălmăji, a bâigui, a bârâi, a bolborosi, a boscorodi, a cicăli, a dăscăli, a flecări, a gângăvi, a îngăima, a îngâna, a mârâi, a molfăi, a murmura, a pălăvrăgi, a plictisi, a sâcâi, a sporovăi, a trăncăni.  
 
Îndemn
Îndemn, substantiv neutru
Sinonime: chemare, imbold, impuls, îmboldire, îndrumare, învățătură, pornire (lăuntrică), povață, povățuire, sfat, stimul, stimulent, vorbă, (figurat) mișcare, (figurat) resort, (figurat) suport, (grecism învechit) parachinisis, (învechit și regional, la figurat) strămurare, (învechit) consiliu, (învechit) cuget, (învechit) dăscălie, (învechit) gând, (învechit) năstav, (învechit) porneală, (învechit) povățuială, (învechit) povățuitură, (învechit) sfătuială, (învechit) sfătuire, (învechit) socoteală, (popular) învăț, (regional) bold.  
 
Muştrului
Muştrului, verb
Sinonime: a admonesta, a atinge, a bate, a certa, a dăscăli, a dojeni, a instrui, a învăța, a lovi, a moraliza, a mustra, a ocărî, a struni.  
 
Pisa
Pisa, verb
Sinonime: a sfărâma, a zdrobi, a fărâmiţa, a mărunţi; (figurat) a sâcâi, a tracasa, a plictisi, a cicăli, a agasa, a enerva, a supăra; (învechit şi popular) a smicura, a zdrumica, (regional) a pisălogi, a pisăza, (familiar) a pisăgi; a bate, a bătători, a bătuci, a bodogăni, a dăscăli, a decortica, a îndesa, a piua, a presa.  
 
Săpuni
Săpuni, verb
Sinonime: a da cu săpun, a (se) freca cu săpun; (figurat) a admonesta, a certa, a critica, a dăscăli, a dojeni, a moraliza, a mustra, a ocărî, a trage o săpuneală.  
 
Sudui
Sudui, verb (popular)
Sinonime: a admonesta, a certa, a dăscăli, a dojeni, a drăcui, a insulta, a înjura, a jigni, a moraliza, a mustra, a ocărî, a ofensa, a ultragia.  
 
Probozi
Probozi, verb (regional)
Sinonime: a admonesta, a certa, a dăscăli, a dojeni (pe cineva), a face de rușine, a moraliza, a mustra, a ocărî, a se îngălbeni, a se întrista, a se ofili, a se păli, a se rușina, a se trece, a se usca, a se veşteji; (variante) a împrobozi, a pobrozi, a probăzi, a pobrăzi.  
 
Admonesta
Admonesta, verb
Sinonime: a admonia, a certa, a dăscăli, a dojeni, a moraliza, a mustra, a reprimanda, (Bucovina) a puțui, (familiar, figurat) a săpuni, (familiar, figurat) a scutura, (învechit și regional) a înfrunta, (învechit și regional) a oropsi, (învechit și regional) a stropoli, (învechit și regional) a toi, (învechit) a preobrăzi, (învechit) a prihăni, (învechit) a probăzui, (învechit) a prociti, (Moldova și Bucovina) a moronci, (Moldova) a șmotri, (Oltenia și Banat) a vrevi, (Oltenia) a docăni, (popular și familiar) a beșteli, (popular și familiar) a muștrului, (popular și familiar) a ocărî, (popular și familiar) a probozi, (popular) a sfădi, (popular) a sudui, (prin Moldova) a mogorogi, (prin Moldova) a(-i) bănui, (regional) a cârti, (regional) a tolocăni.  
 
Cihăi
Cihăi, verb
Sinonime: a bodogăni, a cicăli, a dăscăli, a plictisi, a sâcâi, a bârâi, a bate la cap.  
 
Cincăi
Cincăi, verb
Sinonime: a cicăli, a dăscăli, a plictisi, a sâcâi, a deranja, a importuna.  
 
Ciocmăni
Ciocmăni, verb
Sinonime: a bate la cap, a bodogăni, a cicăli, a dăscăli, a plictisi, a sâcâi.  
 
Dăscălesc
Dăscălesc, adjectiv
Sinonime: de dascăl, (rar) dăscălicesc.  
 
Docăni
Docăni, verb
Sinonime: a pisa, a insista, a deranja, a admonesta, a certa, a dăscăli, a dojeni, a moraliza, a mustra.  
 
Dojenire
Dojenire, substantiv
Sinonime: admonestare, ceartă, certare, dojană, dojenit, imputare, morală, mustrare, observație, prevenire, reproș, (familiar; figurat) săpuneală, (familiar; figurat) scuturătură, (învechit și regional) înfruntare, (învechit și regional) probozeală, (învechit) dăscălie, (învechit) dojănire, (învechit) doșenire, (învechit) împutăciune, (învechit) învățătură, (învechit) preobrăzitură, (învechit) probozire, (învechit) răpște, (învechit) remonstrare, (învechit) sfătuire, (învechit) zabrac, (Moldova) șmotru, (popular și familiar) beșteleală, (popular și familiar) muștruluială, (popular și familiar) ocară, (popular) sfădire, (prin Moldova) bănat, (regional) probază, (regional) probozenie.  
 
Prociti
Prociti, verb
Sinonime: a admonesta, a asculta, a bodogăni, a certa, a chestiona, a cicăli, a citi din nou, a dăscăli, a dojeni, a examina recapitulativ, a examina oral, a examina, a flecări, a interoga, a îndruga, a întreba (la o materie învățată), a moraliza, a mustra (cu blândețe), a pălăvrăgi, a plictisi, a recita, a reciti, a repeta, a sâcâi, a sporovăi, a trăncăni.  
 
Sucăli
Sucăli, verb
Sinonime: (regional) a bodogăni, a cicăli, a dăscăli, a învârti, a plictisi, a rasoli, a răsuci, a roti, a rula, a sâcâi, a suci; a cârpăci, a lucra de mântuială, a-și bate joc de o treabă.  
 
Învăţătorime
Învăţătorime, substantiv
Sinonime: (popular şi familiar) corpul învățătoresc, dăscălime.  
 
Învățătoresc
Învățătoresc, adjectiv
Sinonime: dăscălesc, dăscălicesc.  
 
Stropoli
Stropoli, verb (regional)
Sinonime: a admonesta, a certa, a dăscăli, a dojeni, a moraliza, a mustra; a clăti, a limpezi, a roboti, a se porăi, a stroboli, a trebălui.  
 
Mogorogi
Mogorogi, verb (regional)
Sinonime: a admonesta, a bălmăji, a bâigui, a bârâi, a bodogăni, a bolborosi, a bombăni, a boscorodi, a certa, a cicăli, a dăscăli, a dojeni, a gângăvi, a îndruga, a îngăima, a îngâna, a mârâi, a molfăi, a moraliza, a mormăi, a murmura, a mustra, a nu lăsa în pace, a reproșa, a vorbi încet și nedeslușit, a vorbi nedeslușit.  
 
Preobrăzi
Preobrăzi, verb (învechit)
Sinonime: a admonesta, a certa (aspru), a dăscăli, a dojeni, a moraliza, a mustra, a se schimba, a se transfigura, a se transforma (la față).  
 
Profesoraș
Profesoraș, substantiv
Sinonime: (depreciativ) dăscălaș, dăscălici, învățătoraș.  
 
Profesorime
Profesorime, substantiv
Sinonime: corp didactic, corp profesoral, învățătorime, (popular şi familiar) dăscălime.  
 
Profesorat
Profesorat, substantiv
Sinonime: catedră, (învechit şi regional) profesură, (popular şi familiar) dăscălie, (rar) profesorie.  
 
Profesoresc
Profesoresc, adjectiv (învechit)
Sinonime: dăscălesc, (rar) dăscălicesc, didactic, profesoral.  
 
Moronci
Moronci, verb (regional)
Sinonime: a admonesta, a bodogăni, a certa, a cicăli, a dăscăli, a dojeni, a moraliza, a mustra, a necăji, a ocări, a plictisi, a sâcâi.  
 
Probăzui
Probăzui, verb (învechit)
Sinonime: a admonesta, a certa, a dăscăli, a dojeni, a moraliza, a mustra.  
 
Tolocăni
Tolocăni, verb (regional)
Sinonime: a admonesta, a bate la cap, a bălmăji, a bâigui, a bârâi, a bodogăni, a bolborosi, a bombăni, a boscorodi, a certa, a cicăli, a ciocăni, a dăscăli, a dojeni, a face mult zgomot, a flecări, a gângăvi, a îndruga, a îngăima, a îngâna, a mârâi, a molfăi, a moraliza, a mormăi, a murmura, a mustra, a pălăvrăgi, a plictisi, a sâcâi, a sporovăi, a trăncăni, a vorbi mult și fără rost, (variantă) a tolăcăni, (variantă) a toloconi, (variantă) a tologăni, (variantă) a torocăni.  
 
Profesoreasă
Profesoreasă, substantiv feminin (învechit)
Sinonime: femeie-profesor, profesoară, profesoriță, soție de profesor, (familiar) profă, (popular și familiar) dăscăliță.  
 
Învățare
Învățare, substantiv
Sinonime: aflare, asimilare, asimilație, buchereală, cultivare, dăscălire, deprindere, familiarizare, inițiere, instruire, însușire, înțelegere, învățat, învățământ, învățătură, memorare, memorizare, nărăvire, obișnuire, studiere, studiu, (învechit) paradosie, (învechit) paradosire, (învechit) paradosit, (învechit) poruncire.  
 
Povățuit
Povățuit, adjectiv (popular)
Sinonime: călăuzit, îndrumat, sfătuit; (învechit) condus, dăscălit, guvernat, hotărât, impus, indicat, inițiat, învățat, ordonat.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Dictoo
Dicționar