Cerc, substantiv neutru Sinonime:
circumferinţă; (figurat) sferă, întindere, domeniu, cuprins; grup, grupare, asociaţie.
Cerca, verb
Sinonime:
a analiza, a căuta, a cerceta, a examina, a gusta, a informa, a (se) interesa, a iscodi, a încerca, a îndura, a măsura, a observa, a pătimi, a păţi, a pedepsi, a pândi, a privi, a proba, a răbda, a ruga, a sancţiona, a scruta, a sili, a sonda, a spiona, a (se) strădui, a studia, a suferi, a suporta, a trage, a uita, a urmări, a verifica, a vizita.
Cercală, substantiv
Sinonime:
crâsnic.
Cercălău, substantiv
Sinonime:
compas.
Cercare, substantiv
Sinonime:
analizare, analiză, cercetare, chin, durere, examen, examinare, experienţă, experiment, investigare, investigaţie, încercare, patimă, păs, pătimire, probare, probă, studiere, studiu, suferinţă, verificare.
Cercat, adjectiv
Sinonime:
bun, capabil, competent, destoinic, dotat, experimentat, încercat, înzestrat, pregătit, priceput, valoros, versat, vrednic.
Cerceală, substantiv (învechit și regional)
Sinonime:
țesală.
Cerceii-babei, substantiv la plural
Sinonime:
lemn-râios, salbă-râioasă.
Cercel, substantiv
Sinonime:
(popular) toartă, (prin Transilvania) bumbuţ, (Transilvania) cârcel, (învechit) şarjă; (tehnică) scoabă, (regional)
ghermec.
Cercela, verb
Sinonime:
a împodobi cu cercei, a încercela.
Cercelar, substantiv (învechit)
Sinonime:
negustor de mărunțișuri; (învechit) boccegiu, coropcar, mămular, tolbaș.
Cercelare, substantiv
Sinonime:
cercelat, împodobire cu cercei, încercelare, încercelat.
Cercelăreasă, substantiv (învechit)
Sinonime:
negustoreasă de mărunțișuri.
Cercelaș, substantiv
Sinonime:
cercel (mic), cerceluș.
Cercelat, adjectiv
Sinonime:
buclat, împodobit cu cercei, încercelat. Cercelat, substantiv
Sinonime:
cercelare.
Cerceleie, substantiv la plural (regional)
Sinonime:
ivăre, mânere.
Cerceluş, substantiv
Sinonime:
(botanică) fucsie; coada-cocoşului.
Cerceta, verb Sinonime:
a examina, a controla, a observa, a analiza, a studia; a investiga, a căuta; a se informa, a iscodi, a spiona, a trage de limbă; a întreba, a chestiona, a ancheta; (popular) a vizita, a vedea.
Cercetare, substantiv
Sinonime:
analizare, analiză, anchetare, anchetă, căutare, cercetat, consultare, control, depistaj, depistat, examen, examinare, experimentare, experimentație, expertiză, explorare, explorație, inspectare, inspecție, instruire, interogatoriu, investigare, investigație, observare, observație, pedepsire, percheziție, percheziționare, perchiziție, privire, prospecție, prospecțiune, punere la încercare, răsplătire, recunoaștere, revizie, revizuire, scrutare, sondaj, sondare, studiere, studiu, verificare, (învechit) căutat, (învechit) căutătură, (învechit) cercetătură, (învechit) compătimire, (învechit) iscoadă, (învechit) ispită, (învechit) ispitire, (învechit) încercetare, (învechit) încercetat, (învechit) mângâiere, (învechit) răspicare, (învechit) sprafcă, (învechit) teorie, (învechit) teorisire, (învechit) vizitare, (popular) cercare, (popular) iscodire, (rusism învechit) comandirovcă, (variantă) cercătare.
Cercetaș, substantiv
Sinonime:
cercetător, explorator, iscoadă, (învechit) ecleror.
Cercetăşie, substantiv
Sinonime:
scutism.
Cercetat, adjectiv
Sinonime:
anchetat, căutat, controlat, examinat, interogat, ispitit, observat, pedepsit, răsplătit, revizuit, studiat, vizitat, (învechit) compătimit, (învechit) frecventat, (învechit) încercetat, (variantă) cercătat. Cercetat, substantiv
Sinonime:
anchetare, căutare, cercetare, interogatoriu, investigare, ispitire, observare, pedepsire, răsplătire, revizuire, (învechit) compătimire, (învechit) mângâiere, (variantă) cercătat.
Cercetător, substantiv
Sinonime:
anchetator, căutător, documentalist, erudit, explorator, inventator, investigator, om de știință, prospector, savant, teoretician, (învechit) scrutător.
Cercetător (cercetătoare), adjectiv
Sinonime:
atent, căutător, curios, doct, investigator, iscoditor, observator, pătrunzător, scormonitor, scotocitor, scrutător, sfredelitor, străpungător, studios.
Cercetătorie, substantiv (învechit)
Sinonime:
cercetare.
Cercetătură, substantiv (învechit)
Sinonime:
căutare, cercetare, ispitire, observare, pedepsire, răsplătire, (învechit) compătimire, (învechit) încercetare, (învechit) încercetat, (învechit) mângâiere.
Cercevea, substantiv feminin
Sinonime:
cadru, ciurciuvea, gergevea, giurgiuvea, pervaz, ramă, toc, uşior; cruce.
Cerchez, adjectiv
Sinonime:
(rar) cerchezesc.
Cerci, verb
Sinonime:
a cerși.
Cercui, verb
Sinonime:
a lega; a freta.
Cercuire, substantiv
Sinonime:
cercuială, cercuit, legare, legat.
Cercuit, adjectiv
Sinonime:
legat. Cercuit, substantiv
Sinonime:
cercuire.
Cerculeţ, substantiv
Sinonime:
cercuşor.
Cercură, substantiv
Sinonime:
papanaş.
Cercustare, substantiv (învechit)
Sinonime:
circumstanță.
Aprofunda, verb Sinonime:
a adânci, a studia temeinic, a cerceta amănunţit, a pătrunde în miezul lucrurilor; a examina, a reflecta, a scruta.
Arman, substantiv neutru (învechit) Sinonime:
cerc, rotocol, roată; arie, curte, ogradă.
Asociaţie, substantiv feminin Sinonime:
societate, reuniune, grupare, întovărăşire; companie, agenție, cerc, clan, club, comitet, confederație, frăție, consorțiu, cooperativă, corporație.
Brăţară, substantiv feminin Sinonime:
podoabă; verigă, inel, cerc; mulură, ciubuc, brâu, bordură, chenar.
Bumb (bumbi), substantiv masculin (popular)
Sinonime:
ban, bulin, bumbșor, bumbușor, buton, cașetă, comprimat, glob, globuleț, nasture, pastilă, pilulă, tabletă, (botanică; regional) tufănică, (botanică; regional; la plural) pejmă, (popular) cercel (ca un buton), (regional) cheie, (variantă) bomb.
Canat, substantiv neutru Sinonime:
cercevea, pervaz.
Căuta, verb Sinonime:
a umbla după ceva, a cerceta, a scotoci, a cotrobăi, a se interesa (de ceva), a urmări; (reflexiv) a avea trecere, a avea preţ, a avea valoare, a se cere; a purta de grijă, a se îngriji, a se ocupa, a se interesa; a băga de seamă, a observa; a-şi da silinţa, a se strădui, a încerca; a se uita, a privi, a urmări cu ochii.
Cenaclu, substantiv neutru
Sinonime:
areopag, capelă, cerc, cinecenaclu, club, grup, pleiadă, reuniune, societate.
Chenar, substantiv neutru Sinonime:
margine, bordură; cadru, cercevea, ramă, pervaz.
Circuit, substantiv neutru Sinonime:
dispozitiv închis; itinerar, drum (în cerc).
Competent (competentă), adjectiv
Sinonime:
priceput, pregătit; îndreptăţit, în drept, în materie, bun, capabil, destoinic, dotat, experimentat, încercat, înzestrat, valoros, versat, vrednic, (rar) preparat, (învechit şi popular) harnic, (popular) cercat, (învechit) ispitit, mândru, practic, practicos, practisit, putincios; avizat, chemat, autorizat.
Considera, verb
Sinonime:
a (se) crede; a aprecia, a admira, a (se) socoti, a eticheta, a analiza, a contempla, a avea în vedere, a estima, a studia, a examina, a judeca, a cântări, a reflecta, a privi, a ține cont de, a venera, a chibzui, a găsi, a gândi, a opina, (popular) a chiti, a cugeta, (învechit) a cunoaşte, a număra; a (se) vedea; (rar) a proclama, (învechit) a prochema, a proclamarisi;
(figurat) a taxa; a se închipui, (popular) a se ţine; a cerceta, a investiga, a urmări.
Consulta, verb
Sinonime:
a cere sfat, a întreba, a chestiona; a cerceta, a căuta, a parcurge, a citi; a examina, a vedea, a se sfătui, (rar) a se consfătui, (învechit şi popular) a se chibzui, (Moldova) a se cislui, (învechit, în Transilvania) a se divăni.
Crâsnic, substantiv
Sinonime:
paracliser, țârcovnic; (pescuit) (popular) cristac, (regional) cercală, ciorpac, cristaş, difan, leşnic, leşteu, lingură, năpatcă, rociu, scărţaş, (Transilvania) comiheriu, (Moldova şi Transilvania) halău, (prin Oltenia) posfat, (prin Muntenia) prijineală.
Cruce, substantiv feminin
Sinonime:
răscruce, răspântie, întretăiere, intersecţie, creştinism, ghindă, încrucişare, jumătate, lambă, spatie, treflă, vătrai, troiţă, cercevea; (tehnică) (regional) strup, strupalnic, ceatlău, (regional) flântar, măgăriţă, răscol, scară, (Moldova, Transilvania şi Banat) feleherţ, (Moldova şi Transilvania) spiţă, (Transilvania) tecărău; (tehnică) (crucea dinainte) (regional) cântar, cumpănă, scară; (crucea dinapoi) (regional) brăcinar, brănişor, coardă, iuhă, lehă, splină; (tehnică) (regional) bot, botniţă, hobot, obad, opleniţă; bulfeu; aripă; (botanică) (crucea-pământului) brânca-ursului, (învechit şi regional) sclipeţ, (regional) laba-ursului, talpa-ursului, fierea-pământului, piedicuţă, potroacă, ţintaură; (crucea-voinicului) pojarniţă, popilnic, rostopască, sunătoare, trei-răi; (articulat; constelație din emisfera nordică)
delfinul, lebăda; (crucea-pâinii) pristolnic, teişor; (crucea-salelor) sacrum. Cruce, adverb
Sinonime:
cruciş.
Descoase, verb Sinonime:
a desface; (figurat) a cerceta, a ispiti, a iscodi.
Dezbatere, substantiv feminin
Sinonime:
discuţie, examinare, cercetare, analiză, discutare, tratare, chibzuire, deliberare, (livresc) pertractare.
Durere, substantiv feminin
Sinonime:
algezie, algie, amărăciune, calvar, canon, caznă, chin, duioșie, încercare, întristare, jale, mâhnire, patimă, păs, pătimire, schingiuire, schingiuit, suferinţă, supliciu, telalgie, (figurat) povară, (învechit și popular) muncă, (învechit și popular) trudă, (învechit și regional) pătimită, (învechit și regional) scârbă, (învechit) dosadă, (învechit) duroare, (învechit) muncitorie, (învechit) pasiune, (învechit) pedeapsă, (învechit) pedepsitură, (învechit) rană, (învechit) răbdare, (învechit) schingi, (învechit) straste, (învechit) strădanie, (învechit) strânsoare, (învechit) suferire, (învechit) tortură, (învechit) tristeţe, (învechit) trudnicie, (Oltenia şi Muntenia) dor, (popular) aht, (popular) cercare, (popular) năpastă.
Examen, substantiv neutru Sinonime:
probă, încercare, verificare, examinare, control; revizuire, trecere în revistă, cercetare; concurs.
Examina, verb
Sinonime:
a cerceta, a studia, a analiza, a observa, a inspecta, a măsura, a scruta, a urmări, (popular) a iscodi, (învechit şi regional) a oglindi, (învechit) a cerca, a ispiti, a căuta, a vedea, a sonda, a asculta, a consulta.
Experienţă, substantiv feminin
Sinonime:
experiment, experimentare, verificare, constatare, cercetare, probă, încercare, practică, rutină, (învechit) ispită, ispitire.
Experiment, substantiv neutru
Sinonime:
experienţă, verificare, constatare, cercetare, probă, încercare, experimentare, (popular) cercare.
Experimenta, verb Sinonime:
a încerca, a proba, a verifica, a constata, a cerceta; a trăi (un eveniment), a suferi.
Explora, verb
Sinonime:
a ausculta, a cerceta, a căuta, a investiga, a sonda, a analiza, a examina, a prospecta, a studia, a scruta, a urmări.
Forfeca, verb Sinonime:
a tăia, a mărunţi; a cerceta în amănunt, a analiza; a critica, a mustra, a certa.
Frunzări, verb
Sinonime:
a răsfoi, a citi în fugă, a citi superficial, a cerceta sumar, a foileta; a legumi, a ciuguli.
Gonaci, substantiv masculin
Sinonime:
cercetaş, fugău, gonaş, hăitaş.
Grup, substantiv neutru
Sinonime:
adunare, ansamblu, anturaj, asociație, asortiment, atrupament, bandă, castă, categorie, ceată, cenaclu, cerc, clan, clasă, clică, club, cohortă, colectiv, colecție, comitet, comunitate, confrerie, congregație, coterie, echipă, escuadă, etnie, facţiune, falanster, familie, fanfară, formație, formațiune, fracţiune, gamă, gang, gaşcă, gen, grupare, grupuscul, hoardă, ligă, mișcare, națiune, organizație, partid, pâlc, pluton, popor, populație, rang, reuniune, sectă, secțiune, serie, societate, specie, stol, tabără, tranșă, trib, trupă, uniune, varietate; (matematică) (grup abelian) grup comutativ.
Gusta, verb
Sinonime:
a aprecia, a avea parte, a bea (în cantități mici), a cerceta, a degusta, a dejuna, a încerca, a mânca (în cantități mici), a prânzi, a preţui, a se bucura, a-i plăcea, (familiar) a îmbuca, (popular) a cerca, (regional) a gustări.
Incursiune, substantiv feminin Sinonime:
raid, cercetare, vizită.
Inel, substantiv neutru
Sinonime:
ansă, belciug, belieră, bridă, buclă, cârlionț, cerc, cerculeț, cercușor, colier, creț, fibulă, fretă, ineluș, manșon, ochi, ondulație, ondulă, șevalieră, val, verigă, verighetă, virolă, za, zuluf, (anatomie) segment, (Banat) cocor, (învechit și regional) rătez, (prin Banat) burmă, (prin Muntenia și Moldova) scâr, (rar) anou, (rar) sfredel, (rar) sfredelitură, (regional) alianță, (regional) scârlionț, (regional) zgârlăunte.
Inspecta, verb Sinonime:
a controla, a verifica, a examina, a revizui, a cerceta.
Inspecţie, substantiv feminin Sinonime:
control, verificare, cercetare, examinare, revizuire, revizie.
Investiga, verb Sinonime:
a cerceta, a studia, a urmări.
Iscoadă, substantiv feminin Sinonime:
cercetaş, spion, iscoditor, agent, detectiv, copoi.
Iscodi, verb Sinonime:
a cerceta, a spiona; a chestiona, a descoase, a se informa, a întreba; a imagina, a scorni, a inventa, a născoci.
Ispiti, verb Sinonime:
a atrage, a tenta, a ademeni, a seduce, a momi; a cerceta, a întreba, a descoase, a iscodi.
Întreba, verb Sinonime:
a pune întrebări, a interoga, a chestiona, a consulta, a cere sfat; a se interesa, a se informa, a cerceta.
Învăţa, verb Sinonime:
a instrui, a medita, a iniţia; a deprinde, a (se) deda, a (se) obişnui, a (se) familiariza; a studia, a cerceta, a pătrunde; a consilia, a sfătui, a povăţui.
Înzestrat (înzestrată), adjectiv
Sinonime:
bun, capabil, competent, cu har, destoinic, dotat, experimentat, încercat, plin de calităţi, pregătit, priceput, talentat, valoros, versat, vrednic, (învechit și popular) harnic, (popular) cercat, (rar) preparat; (învechit) ispitit, mândru, practic, practicos, practisit, putincios; (rar) măiestrit, talentos.
Medita, verb
Sinonime:
a analiza, a cerceta, a chibzui, a cugeta, a examina, a gândi, a investiga, a judeca, a plănui, a pune la cale, a raționa, a reflecta, a se concentra, a se gândi, a sta pe gânduri, a studia, a urmări, a urzi, a visa, (învechit) a mândri, (învechit) a meditarisi, (învechit) a rezona, (învechit) a semui; a da lecţii, a instrui, a învăţa, a preda o materie, a pregăti, a prepara.
Mijloc, substantiv neutru
Sinonime:
ambianță, anturaj, brâu, cadru, cale, centru, cerc, chip, cingătoare, fel, formă, gros, instrument, intermediar, intermediu, jumătate, mediator, mediu, meşteşug, metodă, miez, mijlocitor, mod, modalitate, mulțime, paliativ, procedeu, putinţă, rețetă, sferă, societate, soluție, stratagemă, subterfugiu, talie, toi, unealtă, (figurat) buric, (figurat) inimă, (figurat) sân, (învechit și figurat) dric, (la plural) avere, (la plural) bani, (la plural) bogăție, (la plural) fonduri, (la plural) posibilități, (la plural) resurse, (la plural) șale, (mijloc de transport) vehicul, (regional) miljoc.
Observa, verb Sinonime:
a remarca, a constata, a băga de seamă, a vedea; a studia, a cerceta, a scruta; a spiona, a iscodi, a pândi.
Observaţie, substantiv feminin Sinonime:
observare, cercetare, examinare, studiu; remarcă, constatare; obiecţie, critică, mustrare, dojană, admonestare; supraveghere, pază, control.
Percheziţie, substantiv feminin Sinonime:
cercetare, descindere, investigaţie.
Pervaz, substantiv neutru Sinonime:
cercevea, ramă, canat, cadru, bordură.
Pipăi, verb Sinonime:
a palpa, a atinge; a dibui, a bâjbâi; (figurat) a tatona, a încerca, a cerceta.
Privire, substantiv feminin Sinonime:
căutătură, uitătură, vedere, ochire; ochi; examinare, apreciere, examen, cercetare.
Purica, verb (popular) Sinonime:
a examina, a cerceta, a detaila.
Revedea, verb
Sinonime:
a (se) regăsi, a (se) reîntâlni, a ameliora un text, a cerceta, a controla, a corecta, a inspecta, a îndrepta, a recapitula, a reciti, a reexamina, a repeta, a revizui, a rezuma, a se vedea, a sintetiza, a trece în revistă, a verifica, (grecism învechit) a teorisi, (învechit) a revedui.