Sistem, substantiv neutru Sinonime:
structură, totalitate; normă, uz, obicei; model, tip, tipar, marcă.
Sistemă, substantiv
Sinonime:
sistem.
Sistematic (sistematică), adjectiv Sinonime:
organizat, metodic, chibzuit.
Sistematică, substantiv
Sinonime:
clasificație, taxinomie, taxonomie, tipologie.
Sistematicește, adverb (învechit)
Sinonime:
cu regularitate, în mod permanent, în mod sistematic, logicamente, metodicește, (învechit) automaticește, (învechit) dogmaticamente, (învechit) dogmaticește.
Sistematician, substantiv
Sinonime:
clasificator, taxolog, taxonomist, terminolog.
Sistematiza, verb
Sinonime:
a aranja, a așeza, a clasa, a clasifica, a conceptualiza, a corecta, a dispune, a distribui, a face sistematic, a grupa, a împărți, a întocmi, a moderniza, a normaliza, a orândui, a ordona, a organiza, a perfecţiona, a potrivi, a pune, a raționaliza, a rândui, a reglementa, a regula, a regulariza, a repartiza, a standardiza, a structura, (popular) a chiti, (popular) a drege, (popular) a tocmi.
Sistematizare, substantiv
Sinonime:
aranjare, clasare, conceptualizare, corectare, modernizare, normalizare, ordonare, organizare, perfecționare, raționalizare, regulare, regularizare, standardizare, structurare.
Sistematizat, adjectiv
Sinonime:
aranjat, clasat, modernizat, normalizat, ordonat, organizat, perfecționat, rânduit, reglementat, standardizat.
Sistematizator, adjectiv
Sinonime:
clasificator, ordonator.
Aranja, verb Sinonime:
a potrivi, a pune de acord, a sistematiza, a rândui, a rostui, a armoniza; (reflexiv) a se găti, a se pune la punct; a amenaja, a instala, a organiza.
Ax, substantiv
Sinonime:
(tehnică) fus, osie; (anatomie) (ax cerebrospinal) sistem nervos central.
Codifica, verb
Sinonime:
a coda, a face legi, a legifera, a legiui, a normaliza, a raționaliza, a reglementa, a reuni într-un cod, a sistematiza, a stabili legi.
Complex, substantiv neutru Sinonime:
sistem, structură, ansamblu.
Dabilă, substantiv feminin (învechit)
Sinonime:
impozit, dare, contribuţie, bir, dajdie; belea, bucluc, cadavru, corp, dandana, gloabă, hoit, încurcătură, leş, mârţoagă, mortăciune, năpastă, neajuns, necaz, nemulţumire, nenorocire, neplăcere, nevoie, osatură, pacoste, pocinog, rău, schelet, sistem osos, stârv, supărare, trup.
Dispune, verb
Sinonime:
a alege cu fermitate, a aranja, a așeza, a avea (la dispoziție), a bate, a birui, a clasa, a clasifica, a comanda, a da dispoziții, a decide, a decreta, a deveni vesel, a distribui, a fi în voie bună, a fixa, a grupa, a hotărî, a împărți, a întocmi, a întrece, a învinge, a orândui, a ordona, a organiza, a petrece, a porunci, a poseda, a potrivi, a pune, a râde, a rândui, a repartiza, a se amuza, a se bucura, a se desfăta, a se distra, a se folosi după bunul plac, a se înveseli, a se veseli, a sistematiza, a stabili, a statornici, a stipula, (învechit) a conduce, (învechit) a dispoza, (învechit) a dispozarisi, (învechit) a drege, (învechit) a învăța, (învechit) a judeca, (învechit) a lega, (învechit) a libovi, (învechit) a poveli, (învechit) a se distrage, (învechit) a se eglendisi, (învechit) a tocmi, (popular) a chiti, (popular) a soroci, (prin Banat și Transilvania) a priti, (rar) a prescrie.
Filozofie, substantiv feminin
Sinonime:
agnosticism, antropocentrism, antropomorfism, antropopatism, asociaționism, ataraxie, atomism, averroism, bergsonism, cartezianism, cazualism, conceptualism, confucianism, constructivism, convenționalism, creaționism, daoism, deism, determinism, dialectică, doctrină, dualism, emanatism, emanaționism, empiriocriticism, empiriomonism, energetism, epicurism, epifenomenalism, epistemologie, estetică, etică, existențialism, fatalism, fenomenalism, fenomenism, fenomenologie, ficționalism, fideism, filozofem, finalism, fizicalism, formalism, gândire (profundă), gândirism, gimnozofie, gnoseologie, gnosticism, hegelianism, hilozoism, holism, idealism, ideologie, iluminism, indeterminism, infinitism, instrumentalism, intelectualism, intuiționism, iraționalism, înţelepciune, kantianism, kantism, luminism, machism, marxism-leninism, materialism, mecanicism, metafizică, moderație, monadism, monism, morală, nativism, naturalism, neoconfucianism, neohegelianism, neokantianism, neoplatonism, neopozitivism, neoraționalism, neorealism, neotomism, ocazionalism, operaționalism, panpsihism, panteism, peripatetism, personalism, pironism, pitagorism, platonism, pozitivism, pragmatism, predeterminism, priticism, raționalism, relativism, scientism, scolastică, semanticism, senzualism, sistem, solipsism, speculație, spinozism, spiritualism, stoicism, structuralism, subiectivism, știință, teism, teleologie, teologie, teorie, teozofie, teză, tomism, utilitarism, vitalism, voluntarism.
Mecanism, substantiv neutru Sinonime:
resort, maşinărie, sistem.
Metodă, substantiv feminin Sinonime:
procedeu, mod, mijloc, fel, cale, modalitate, meşteşug, manieră, sistem.
Metodic (metodică), adjectiv
Sinonime:
chibzuit, cu metodă, de metodică, făcut după o normă, făcut după un plan, logic, metodologic, orânduit, ordonat, organizat, regulat, sistematic, (învechit) metodicesc. Metodic, adverb
Sinonime:
cu metodă, în mod regulat, organizat, sistematic, (învechit) metodicește.
Patenta, verb Sinonime:
a breveta. Patentă, substantiv feminin Sinonime:
act, diplomă, brevet, certificat, dovadă; (figurat) sistem, procedeu, metodă, modalitate, manieră.
Perfecţiona, verb
Sinonime:
a (se) corecta, a (se) desăvârși, a (se) face mai bun, a (se) îmbunătăți (calitativ), a (se) îndrepta, a (se) perfectiza, a (se) specializa, a moderniza, a retuşa, a se autoperfecționa, a sistematiza, a(-și) corecta defectele, (învechit) a (se) perfecsiona.
Periodic, substantiv neutru
Sinonime:
buletin, cotidian, gazetă, hebdomadar, jurnal, magazin, mensual, organ, publicaţie, revistă, săptămânal, (învechit) foaie, (învechit) publicare. Periodic (periodică), adjectiv
Sinonime:
alternativ, ciclic, frecvent, igienic, intermitent, recurent, regulat, repetat, repetitiv, ritmic, sistematic, succesiv, (învechit) periodicesc.
Planifica, verb Sinonime:
a organiza, a orândui, a sistematiza, a repartiza.
Principiu, substantiv neutru
Sinonime:
bază, cauză, concepţie, convingere, credinţă, criteriu, doctrină, dogmă, fundament, ipoteză, lege, normă, noțiune, origine, părere, postulat, precept, premisă, punct de vedere, rânduială, regulă, sistem, sursă, teorie, tocmeală, (învechit) pravilă, (plural) rudimente; (variante) (învechit) princip, prințip, principie.
Regim, substantiv neutru Sinonime:
mod de viaţă, fel, sistem, orânduire, mediu; organizare, formă de guvernământ; raport gramatical, relaţie; dietă.
Regulat (regulată), adjectiv Sinonime:
ordonat, uniform, sistematizat, ritmic, cadențat, (figurat) armonios, echilibrat.
Reţea, substantiv feminin Sinonime:
împletitură, plasă, fileu, mreajă; (figurat) sistem, structură, organizare.
Simplifica, verb Sinonime:
a reduce, a sistematiza, a concentra, a uşura.
Standardiza, verb
Sinonime:
a conforma, a face stereotip, a limita la un standard, a norma, a normaliza, a raționaliza, a regulariza, a sistematiza, a șabloniza, a tipiza, a uniformiza.
Strâns (strânsă), adjectiv
Sinonime:
acumulat, adunat (la un loc), adunător, agonisit, ajustat (pe talie), apăsat, apropiat (tare), apucat, aspru, așezat la loc sigur, chircit, compact, comprimat, concentrat, contractat, cruțător, cuprins cu putere (în mâini), des, econom, economisit, ghemuit, intim, împăturit, închircit, încleștat, încordat, îndoit, înfășurat (bine), înghesuit, îngrămădit, îngust, înstrunat, întins, laconic, lapidar, legat, lipit, păstrător, pliat, presat, prins, pus bine, pus în ordine, restrâns, retractat, riguros, scurt, sever, sistematic, strașnic, strâmt, strângător, strict, strunit, succint, zgârcit, (figurat) coerent, (figurat) concis, (figurat) îndârjit, (figurat) precis, (figurat) puternic, (figurat) trainic, (franțuzism) colant, (Moldova) încinchit, (Oltenia, Banat și Transilvania) zgulit, (popular) ciuciulit, (popular) păturit, (popular) stârcit, (regional) tâmbușit.
Structură, substantiv feminin
Sinonime:
organizare, aranjare, aranjament, alcătuire, arhitectură, sistem, ierarhie, schemă; agenție, organizație, organism; cadru, armătură, conformație, constituție, construcție, osatură, schelet, textură.
Şcolăresc (şcolărească), adjectiv Sinonime:
după tipic, sistematic, progresiv; simplu, pe înţeles; (figurat) simplist.
Teorie, substantiv feminin Sinonime:
concepţie, doctrină, sistem.
Unifica, verb Sinonime:
a uni, a uniformiza, a strânge laolaltă, a face uniform, a deveni unitar, a sistematiza.
Software, substantiv neutru
Sinonime:
(informatică) adware, aplicaţie, bibliotecă, cod mașină, documentație online, driver, firmware, joc video, logicial, malware, media digitală, microcod, microprogram, pachet de programe, program, sistem de operare, soft, spyware, virus, (plural) date.
Taxinomie (taxinomii), substantiv feminin
Sinonime:
taxonomie, știința clasificării, sistematică; terminologie.
Ansamblu, substantiv
Sinonime:
întreg, tot, totalitate; sistem; colectiv, formaţie, trupă; (ansamblu statistic) colectivitate statistică.
Aranjare, substantiv
Sinonime:
aşezare, clasare, clasificare, distribuire, împărţire, ordonare, repartizare, rânduială, rânduire, sistematizare; pregătire, facere; reglare; reglementare; gătire.
Aranjat, adjectiv
Sinonime:
clasat, ordonat, organizat, rânduit, sistematizat; pregătit; gătit.
Tiroliană, substantiv
Sinonime:
sistem de transport pe cablu.
Dispozitiv, substantiv
Sinonime:
(tehnică) aparat, mașină, mecanică, mecanism, (învechit şi regional) meşteşug; aranjament, dispunere, metodă, procedeu, sistem.
Dentiţie, substantiv
Sinonime:
dantură, sistem dentar; (la plural) dinți.
Neurologie, substantiv
Sinonime:
(medicină) neuropsihiatrie, studiul sistemului nervos, (variantă) nevrologie.
Aerotermă, substantiv
Sinonime:
radiator, aparat electric de încălzire, sistem de încălzire cu aer.
Doctrină, substantiv
Sinonime:
credință, dogmă, filozofie, învăţătură, mistică, misticism, religie, sistem, teologie, teorie, teză.
Drege, verb
Sinonime:
a cârpi, a repara, a aranja, a aşeza, a călăuzi, a clasa, a clasifica, a conduce, a contraface, a depana, a dichisi, a dirija, a dispune, a distribui, a falsifica, a fortifica, a ghida, a grupa, a împărţi, a îndruma, a înfiripa, a însănătoşi, a întări, a întocmi, a înzdrăveni, a lecui, a ordona, a organiza, a orândui, a potrivi, a povăţui, a pune, a reconforta, a reface, a repartiza, a restabili, a ridica, a rândui, a sfătui, a sistematiza, a spilcui, a tămădui, a ticlui, a tonifica, a vindeca, a (se) întrema, a (se) îndrepta, a pune ceva la cale, a plănui; a (se) farda, a (se) sulimeni, a ferchezui, a găti, a împodobi, a machia, a vopsi; a repune în funcțiune, a tocmi, a modifica în bine, a corecta, a corija, a învăța minte; a pune la punct; a turna în pahare, a umple paharele.
Frenaj, substantiv
Sinonime:
frenație, frânare, sistem de frânare.
Fiscalitate, substantiv
Sinonime:
fisc, impozitare, sistem de taxe și impozite, sistem fiscal.
Ecosistem, substantiv
Sinonime:
biogeocenoză, biotop, habitat, sistem ecologic.
Galaxie, substantiv
Sinonime:
(astronomie) sistem stelar, Calea Lactee, (galaxie albastră) quasag, (galaxie cvasistelară) quasag.
Pluripartism, substantiv
Sinonime:
democrație parlamentară, multipartitism, pluripartitism, sistem politic pluripartit.
Heliocentrism, substantiv
Sinonime:
(astronomie) sistem heliocentric.
Conceptualiza, verb
Sinonime:
a abstractiza, a elabora, a intelectualiza, a schematiza, a sistematiza, a transpune în concepție.
Metodicesc, adjectiv (învechit)
Sinonime:
metodic, organizat, sistematic.
Metodiceşte, adverb (învechit)
Sinonime:
metodic, organizat, sistematic.
Metrică, substantiv
Sinonime:
catastif, certificat de naștere, condică, registru; prosodie, sistem de versificație, versificație.
Mijlocire, substantiv
Sinonime:
cale, chip, fel, formă, intermediere, intermediu, intervenție, manieră, mediaţie, mediere, metodă, mijloc, mod, modalitate, posibilitate, procedare, procedeu, procedură, putinţă, sistem.
Ştiinţific, adjectiv
Sinonime:
critic, exact, matematic, metodic, precis, rațional, riguros, savant, sistematic, strict, (învechit) ştiinţelnic, (învechit) ştiinţesc.
Multipartidism, substantiv
Sinonime:
pluripartidism, sistem multipartid.