Mană
Mană, substantiv feminin
Sinonime: belşug, abundenţă, îmbelşugare, îndestulare, prisos, bogăţie, berechet; rugină la vegetale.

Mâna, verb
Sinonime: a îndemna, a sili; a mişca, a împinge; a se grăbi.

Mână, substantiv feminin
Sinonime: braţ, membru superior, palmă, pumn, (învechit și regional) brâncă, (popular și familiar) labă; (mână curentă) balustradă; (mână de lucru) forță de muncă; (botanică) (mâna-Maicii-Domnului) (regional) palma-sfintei-Mării; (tehnică) bată, braț, crac, furcă, margine, mâner, pervaz, spetează, stâlp, (regional) ciocan, (regional) condac, (regional) cotoi, (regional) cujbă; calitate, cocârlă, condiție, femeiușcă, fofează, grijă, hădărag, leucă, mănunchi, mănușă, măsea, muierușcă, pază, posesiune, rang, schimbătoare, seamă, stare, stăpânire, teapă, titirez, treaptă.  
 
Mâna-diavolului
Mâna-diavolului, substantiv (regional)
Sinonime: (ihtiologie) regină.  
 
Mâna-Maicii-Domnului
Mâna-Maicii-Domnului, substantiv (regional)
Sinonime: (botanică) palma-Maicii-Domnului, palma-pământului.  
 
Manaf
Manaf, substantiv (turcism învechit)
Sinonime: cârjaliu, soldat, (variantă) manah.  
 
Management
Management, substantiv
Sinonime: administrare, administrație, conducere, direcție, direcțiune, gestiune, (învechit) dirigență.  
 
Manager
Manager, substantiv
Sinonime: administrator, antrenor, bos, caid, cap, chestor, conducător, director, dirigent, econom, exponent, gerant, gestionar, gospodar, impresar, intendant, lider, organizator, patron, regizor, responsabil, superior, șef, (figurat) creier.  
 
Manageria
Manageria, verb
Sinonime: a administra, a cârmui, a conduce, a dirija, a gera, a impresaria.  
 
Managerial
Managerial, adjectiv
Sinonime: cârmuitoresc, de manager, directorial, impresarial, regizoral.  
 
Manageriat
Manageriat, substantiv
Sinonime: impresariat, management.  
 
Manageriere
Manageriere, substantiv
Sinonime: administrare, cârmuire, conducere, dirijare, gerare, gospodărire, impresariere.  
 
Mănânțăla
Mănânțăla, verb (regional)
Sinonime: a amenința, a ocărî.  
 
Mânăştergură
Mânăştergură, substantiv (regional)
Sinonime: prosop, șervet, ștergar, (învechit și regional) pânzătură, (învechit și regional) peșchir, (regional) ștergură.  
 
Mănăstioară
Mănăstioară, substantiv
Sinonime: mănăstire (mică), (învechit) monastioară, (variantă) mânăstioară.  
 
Mănăstire
Mănăstire, substantiv
Sinonime: abație, biserică, catedrală, cenobie, cenobiu, chinovie, convent, lamaserie, lavră, mănăstioară, metoc, schit, (învechit) monaster, (învechit) monastir, (învechit) monastire, (învechit) monăstire, (învechit) postrig, (regional) mânăștire, (variantă) mânăstire.  
 
Mănăstirea
Mănăstirea, substantiv articulat (popular)
Sinonime: (astronomie) Casiopeea, (popular) Scaunul-lui-Dumnezeu.  
 
Mănăstiresc
Mănăstiresc, adjectiv
Sinonime: capitular, călugăresc, claustral, conventual, monahal, monahicesc, monastic, (învechit) monastiresc, (variantă) mânăstiresc.  
 
Mânat
Mânat, substantiv
Sinonime: delegat, emisar, împuternicit, mesager, reprezentant, sol, trimis; mânare.  
 
Mănături
Mănături, substantiv la plural (regional)
Sinonime: pistrui (pe piele).  
 

Administrator
Administrator, substantiv masculin
Sinonime: econom, intendent, manager, șef, patron, gestionar, gerant; (învechit) epistat, logofăt, vechil, vătaf.  
 
Alunga
Alunga, verb
Sinonime: a (se) fugări, a depărta, a exila, a expulza, a goni, a izgoni, a îndepărta, a înlătura, a ostraciza, a prigoni, a proscrie, a pune pe fugă, a răzmeri, a relega, a repudia, a respinge, a sictiri, a speria, a surghiuni, a trimite departe, a ușui, (Banat și Transilvania) a zogorni, (despre vite) a fi în rut, (familiar și figurat) a mătura, (familiar) a mătrăși, (figurat) a elimina, (figurat) a mazili, (figurat) a se succeda, (învechit și popular) a oropsi, (învechit și regional) a împulăi, (învechit și regional) a întiri, (învechit și regional) a mâna, (învechit și regional) a tăia, (învechit) a împinge, (învechit) a lepăda, (învechit) a pogoni, (învechit) a rășchira, (învechit) a urgisi, (popular) a hâșâi, (popular) a zgorni, (prin Oltenia și Banat) a sprânji, (prin Transilvania) a poteri, (regional) a coloti, (regional) a gorgoni, (regional) a hăicăi, (regional) a huciui, (regional) a hurătui, (regional) a tintiri, (regional) a tiohăi, (regional) a tutăi, (regional) a tutui, (regional) a zgoni, (regional) a zogoni, (Transilvania și Banat) a dudui, (Transilvania și Maramureș) a țipa, (Transilvania) a păfuga.  
 
Barcagiu
Barcagiu, substantiv masculin
Sinonime: lopătar, luntraș, vâslaș, (învechit) caicciu, (învechit) caicgiu, (învechit) vâslariu, (Muntenia) mânător, (rar) barcaș, (rar) vâslitor, (regional) lotcagiu, (regional) lotcaș, (regional) marinar, (regional) scăvodar.  
 
Bată
Bată, substantiv feminin
Sinonime: brâu; betelie; bantă; (tehnică) băteală, braţ, brăţară, fălcea, fofează, lopăţea, mănuşă, mână, spetează.

Bâtă, substantiv feminin
Sinonime: băţ, ciomag, baston; măciucă, bâzdoacă, ghioagă; vergea, vargă, nuia; (regional) botă, haidamac.  
 
Birjar
Birjar, substantiv masculin
Sinonime: surugiu, vizitiu, (învechit şi regional) sechiraş, (regional) droşcar, (Transilvania) cociş, (învechit) mânaş, veturin.  
 
Brâncă (brânci)
Brâncă (brânci), substantiv feminin
Sinonime: (regional) gheară, labă, mână; anghină, (boală contagioasă) erizipel, orbalț; (botanică) buberic, căpriţă, cornul-salcei, guşterariţă, guşteriţă, iarba-porcului, iarbă grasă, iarbă-sărată, mătură-roşie, sărătură-roşie, săricică, sărigea, soloneţ, zămoşiţă, (brânca-ursului) crucea-pământului, (rar) salicornie, (regional) brâncariţă; (variantă, substantiv masculin) brânci.  
 
Burete
Burete, substantiv masculin
Sinonime: ciupercă, hrib, mănătarcă; spongie; obiect poros.  
 
Călugăresc (călugărească)
Călugăresc (călugărească), adjectiv
Sinonime: mănăstiresc, monahal, monahicesc, (învechit) îngeresc, monahic, monastic, (livresc) claustral.  
 
Căptuși
Căptuși, verb
Sinonime: a acoperi, a izola; a îndesa, a tixi; (familiar) a pune mâna, a prinde, a căpui, a înşfăca; (reflexiv) a se alege cu ceva, a se căpătui, a obţine, a dobândi; (figurat) a bate, a snopi, a stâlci.  
 
Cheltuitor (cheltuitoare)
Cheltuitor (cheltuitoare), adjectiv (adesea substantivat)
Sinonime: risipitor, nesocotit, mână-spartă, (livresc) prodig, (rar) risipelnic, (Transilvania şi Maramureș) prădător, (învechit) cheltuielnic, istrăvitor, împrăştietor; (substantiv) casier.  
 
Cioban
Cioban, substantiv masculin
Sinonime: baci, bârcaci, berbecar, ciobănaș, ciobănel, mocan, oier, ovicultor, păstor, proprietar de oi, urdar, (învechit și regional) păcurar, (învechit și regional) scutar, (învechit și regional) stânar, (învechit) scutaș, (Maramureș și Transilvania) oieș, (popular) ceunar, (popular) mânător, (popular) mânzărar, (popular) stânaș, (popular) sterpar, (popular) strungar, (popular) strungăraș, (regional) bicher, (regional) cârlănar, (regional) câșlar, (regional) ciorâng, (regional) ciorung, (regional) mătricer, (regional) mielar, (regional) miorar, (regional) negrar, (regional) stânaci, (regional) strungaci, (regional) strungaș, (regional) țurlac, (regional) țuțuian, (regional) zărar, (Transilvania) boitar, (Transilvania) malac; (regional) bure, fedeleș, scafă, vas.  
 
Ciung (ciungă)
Ciung (ciungă), adjectiv
Sinonime: fără mână, ciunt, schilod.  
 
Câştig
Câştig, substantiv neutru
Sinonime: beneficiu, folos, avantaj, profit; salariu, leafă, indemnizaţie, venit, (prin Transilvania) mirişug, (învechit) ghelir, product, spor, (regional, figurat) mană, afacere, chilipir, pricopseală, (Transilvania şi Maramureș) haznă, (familiar) scofală.  
 
Condiţie
Condiţie, substantiv feminin
Sinonime: clauză, prevedere; factor, fapt, împrejurare, circumstanţă; situaţie, poziţie socială, rang, stare, titlu, teapă, treaptă, (popular) mână, seamă.  
 
Conduce
Conduce, verb
Sinonime: a îndruma, a dirija, a orienta; a însoţi pe cineva, a călăuzi, a acompania; a cârmui, a dirigui, a domni, a guverna, a stăpâni, (învechit şi popular) a oblădui, (învechit) a birui, a chivernisi, a duce, a ocârmui, a povăţui; a administra, a comanda, a prezida, a ghida, a sfătui, a şofa, a mâna.  
 
Cotoi
Cotoi, substantiv masculin
Sinonime: motan, pisic; braţ, crac, margine, mănuşă, mână, mâner, pervaz, spetează.

Cotoi, verb
Sinonime: a avea un contact sexual, a fecunda, a (se) cotârci, a (se) cotârși, a (se) cotoi, a (se) împerechea.  
 
Delegat (delegată)
Delegat (delegată), substantiv masculin și feminin
Sinonime: împuternicit, însărcinat, mandat, procurist, reprezentant, emisar, mesager, sol, trimis, (prin Transilvania) mânat, (învechit) misit, rugător, solitor.  
 
Deplasa
Deplasa, verb
Sinonime: a disloca, a luxa; a se duce, a pleca, a merge, a se da, a (se) clătina, a (se) clinti, a (se) mişca, a (se) muta, a (se) urni, (învechit şi popular) a (se) sminti, (învechit şi regional) a (se) clăti, (Moldova şi Transilvania) a (se) vâşca, a plimba, a circula, a trece, a împinge, a mâna, a aluneca, a acţiona, a schimba.  
 
Expedia
Expedia, verb
Sinonime: a trimite, a transmite; (familiar) a îndepărta, a se descotorosi, a se degaja, a se elibera, a scăpa, (regional) a mâna, (învechit) a porni, (grecism învechit) a proftaxi, a adresa, a scrie, a înainta.  
 
Fofează
Fofează, substantiv feminin (regional)
Sinonime: aripă, braţ, bată, săgeată; (regional) mănuşă, mână, rază; (tehnică) cotoc, (regional) fuscel, lăturaş.  
 
Forţa
Forţa, verb
Sinonime: (popular) a osândi, a condamna, a constrânge, a face un efort, a încerca, a năzui, a nevoi, a obliga, a opinti, a presa, a se sforţa, a (se) sili, a (se) strădui, a supune, a-şi da osteneala, a-şi da silinţa.

Forţă, substantiv feminin
Sinonime: (Banat) sălăbărie, (învechit) nevoie; (la plural) armată, unităţi militare; (livresc) servitute, capacitate, constrângere, energie, intensitate, potrivnicie, presiune, putere, putinţă, silă, silință, silnicie, silnicire, somitate, strângere, strânsoare, tărie, vigoare, violenţă, volum; (forţă portantă) portanţă; (forţă de muncă) mână de lucru.  
 
Fruntaş (fruntașă)
Fruntaş (fruntașă), adjectiv
Sinonime: cel dintâi, primul, de frunte, din cap, cel mai de seamă, de prim rang, de mâna întâi.  
 
Fugi
Fugi, verb
Sinonime: a alerga, a curge, a dezerta, a dispărea, a evada, a evita, a goni, a merge în fugă, a o întinde, a o lua la goană, a o șterge, a o tuli, a ocoli, a scăpa (din), a se căra, a se eschiva, a se feri, a se mătrăși, a se mişca repede, a se perinda, a se refugia, a se scurge (rapid), a se sustrage, a trece prin faţa ochilor, a trece (repede), (Bucovina) a scopci, (despre anumite lichide) a da în foc, (familiar) a se cărăbăni, (învechit și regional) a cure, (popular) a lipsi, (regional) a (se) încura; (locuţiune) (a fugi în lume) a pleca de acasă; (locuţiune) (a fugi printre degete) a-i aluneca cuiva ceva din mână, (figurat) a nu se lăsa prins.

Fugi, interjecție
Sinonime: pleacă, (popular) tiva, (prin nord-estul Olteniei) tiutiu; (locuţiune) (fugi de-aici!) pleacă! nu mai spune!; (locuţiune) (fugi de-acolo!) da` de unde! nici gând fie așa!  
 
Gestiune
Gestiune, substantiv feminin
Sinonime: administrare, autogestionare, autogestiune, conducere, direcționare, geranță, gerare, gestionare, guvernare, intendență, îngrijire, management, manutanță, prezidență, regie.  
 
Gestionar
Gestionar, substantiv masculin
Sinonime: administrator, casier, delegat, financiar, gerant, gestionar-depozit, gestionar-îndrumător, gestionar-remizier, intendent, magazioner, manager, mandatar, responsabil, sindic, trezorier, (învechit) econom, (învechit) regizor.  
 
Goni
Goni, verb
Sinonime: a alerga, a alunga, a căuta, a chinui, a fugări, a fugi (după cineva), a hăitui, a izgoni, a mâna, a pune pe fugă, a respinge, a sâcâi, a se grăbi, a surghiuni, a urmări (în fugă); a împerechea, a se împreuna.  
 
Grijă
Grijă, substantiv feminin
Sinonime: angoasă, anxietate, aprehensiune, atenţie, frământare, interes, îngrijorare, migală, nelinişte, pază, preocupare, protecţie, prudenţă, seamă, sinchiseală, sinchisire, sinchisit, solicitudine, sprijin, supraveghere, teamă, temere, vigilenţă, (figurat) mână, (învechit, în Banat şi Transilvania) câştigă, (popular) păsare.  
 
Hoţ
Hoţ, substantiv masculin
Sinonime: pungaş, fur, borfaş, lotru, tâlhar, mână-lungă; ştrengar, şiret, isteţ, nostim, simpatic; şmecher, hoţoman, şarlatan, viclean, sforar, pişicher.  
 
Hrib
Hrib, substantiv masculin
Sinonime: mânătarcă, burete.  
 
Îngeresc (îngerească)
Îngeresc (îngerească), adjectiv
Sinonime: angelic, ceresc, mănăstiresc, minunat, monahal, monahicesc, pur, serafic, splendid, sublim, superb, (figurat) excepțional, (figurat) neprihănit, (rar) călugăresc, (rar) serafimic, (variantă) ingeresc.  
 
Însuşi
Însuşi, verb
Sinonime: a lua, a sustrage, a (-şi) apropia, a pune mâna; a asimila, a învăţa; a adopta, a primi, a accepta.  
 
Labă
Labă, substantiv feminin
Sinonime: picior; (familiar) mână, brâncă.  
 
Lateral (laterală)
Lateral (laterală), adjectiv
Sinonime: marginal, lăturalnic, periferic; secundar, neimportant, de a doua mână.  
 
Locaş
Locaş, substantiv neutru
Sinonime: adăpost, locuinţă, încăpere, aşezare, casă, sălaş, reşedinţă; biserică, mănăstire.  
 
Lua
Lua, verb
Sinonime: a apuca, a prinde, a reţine, a pune mâna, a înhăţa; a deposeda, a lipsi, a priva, a confisca; a ocupa, a cuceri, a cuprinde.  
 
Magherniţă
Magherniţă, substantiv feminin
Sinonime: baracă, bordei, bucătărie (la o mănăstire), căsuţă, cocioabă, colibă, construcție primitivă, construcție rudimentară, prăvălie mică și sărăcăcioasă, şandrama, şopron.  
 
Mişca
Mişca, verb
Sinonime: a deplasa, a schimba, a muta; a impulsiona, a mâna, a porni; (reflexiv) a se pricepe, a se descurca, a se orienta; (reflexiv) a se agita, a răscula; (figurat) a impresiona, a emoţiona, a zgudui, a răscoli.  
 
Peţi
Peţi, verb
Sinonime: a cere mâna, a propune o căsătorie.  
 
Prinde
Prinde, verb
Sinonime: a apuca, a lua, a ţine; (figurat) a cuprinde, a percepe, a pricepe; a se agăţa, a se anina, a se sprijini, a se rezema, a se susține; a captura, a lua prizonieri; a pune mâna pe (ceva), a imobiliza, a opri; a surprinde, a descoperi; a înhăma, a înjuga; a se angaja, a se învoi, a accepta, a primi; a paria, a face rămăşag, a face prinsoare; a se lipi, a adera, a se împreuna, a se suda; a se închega; a-i şedea bine, a i se potrivi.  
 
Rugină
Rugină, substantiv feminin
Sinonime: iarba-mlaştinei; pipirig, mană.  
 
Schit
Schit, substantiv neutru
Sinonime: mânăstire.  
 
Trimite
Trimite, verb
Sinonime: a adresa, a arunca, a delega, a deplasa, a detașa, a duce, a expedia, a înainta, a îndrepta, a însărcina, a lansa, a mâna, a porni, a proiecta, a scrie, a transmite, a transporta; (variante) a trimete, (Banat) a trămete, (învechit) a trămite, (Moldova) a tremite, (Transilvania) a tremete.  
 
Ţine
Ţine, verb
Sinonime: a păstra, a deţine, a reţine, a avea în mână; a se menţine, a dura, a dăinui; a purta, a cuprinde, a suporta; a urma, a urmări, a fi alături; a trăi, a fiinţa, a se păstra, a se conserva.  
 
Abație (abații)
Abație (abații), substantiv feminin
Sinonime: mănăstire; stăreție.  
 
Intendant (intendanți)
Intendant (intendanți), substantiv masculin
Sinonime: intendent; administrator, director, gestionar, manager; regizor.  
 
Arhondărie
Arhondărie, substantiv
Sinonime: (termen mănăstiresc) arhondaric, casă de oaspeți, (variantă) arhontărie.  
 
Casiopeea
Casiopeea, substantiv articulat
Sinonime: (astronomie) (popular) (articulat) mănăstirea, scaunul, tronul.  
 
Ciocan
Ciocan, substantiv
Sinonime: (tehnică) planator, (învechit şi regional) mai; (ciocan de lipit) letcon; (ciocan pneumatic) revolver; braţ, cocean, furcă, fus, mână, stâlp, ştiulete, târnăcop, ţoi.  
 
Ciocănaş
Ciocănaş, substantiv
Sinonime: ciocănel; bătăiaş, gonaci, gonaş, hăitaş, mânător; (la plural) surguci.  
 
Cârjaliu
Cârjaliu, substantiv
Sinonime: (istorie) (învechit) manaf.  
 
Claustral
Claustral, adjectiv
Sinonime: călugăresc, mănăstiresc, monahal, monahicesc.  
 
Cujbă
Cujbă, substantiv
Sinonime: (regional) cocârlă, (Banat şi Transilvania) cocaie; braţ, chingă, cocârlă, crivac, furcă, mână, stâlp.  
 
Condac
Condac, substantiv
Sinonime: braţ, crac, margine, mână, mâner, pat, pervaz, spetează.  
 
Copită
Copită, substantiv
Sinonime: unghie; babiţă, hrib, iască, mânătarcă.  
 
Antreprenoriat
Antreprenoriat, substantiv
Sinonime: manageriat, impresariat.  
 
Egumeni
Egumeni, verb
Sinonime: (biserică) a conduce o mănăstire, a stăreți.  
 
Femeiuşcă
Femeiuşcă, substantiv
Sinonime: femelă, (învechit şi regional) muieruşă, muieruşcă, muieruţă; (tehnică) muieruşcă, (regional) măiuţ, mână, scânduriţă.  
 
Membru
Membru, substantiv
Sinonime: adept, aderent, asociat, cotizant, cotizator, participant, partizan, recrut, simpatizant, societar; mădular, penis; (familiar) ciolan; (membru inferior) picior, gambă; (membru superior) braț, mână, humerus.  
 
Frupt
Frupt, substantiv
Sinonime: mană; carnaval.  
 
Magher
Magher, substantiv
Sinonime: bucătar (la o mănăstire).  
 
Mănuşă
Mănuşă, substantiv
Sinonime: bată, clanță, coadă de unealtă, coarbă, cocârlă, fiare (pentru deținuți), fofează, ivăr, (îmbrăcăminte pentru mâini) mitenă, leucă, mănunchi, măsea, mână, mâner, picior, popic, schimbătoare, snop, stâlpuşor, toartă, ţepuşă, (învechit) brânca, (regional) baier, (regional) cotoi, (variantă) mânușe.  
 
Manuscris
Manuscris, substantiv
Sinonime: autograf, document, exemplar, grimoar, lucrare, minută, operă, original, scriere, text (scris de mână), (învechit) izvod, (variantă) manuscript.  
 
Manuscris (manuscrisă)
Manuscris (manuscrisă), adjectiv
Sinonime: dactilografiat, epistolar, netipărit, scris de mână, transcris.  
 
Hădărag
Hădărag, substantiv
Sinonime: (tehnică) băteală, ciocot, hădărău, mână, pârpăriţă, terteleac, titirez, (prin Bucovina) scuturător, (regional) bătăiuş, (variantă) hadarag.  
 
Hăitar
Hăitar, substantiv
Sinonime: bătăiaş, gonaci, gonaş, hăitaş, mânător.  
 
Hăitaş
Hăitaş, substantiv
Sinonime: bătăiaş, crainic, gonaci, gonaş, hăitar, mânător, (prin Moldova) botaş, (regional) ciocănaş; baraj, hait, zăgaz de apă.  
 
Parmac
Parmac, substantiv
Sinonime: balustradă, grilaj, mână curentă, par, parapet, parmaclâc, pălimar, rampă, rezemătoare, stâlp.  
 
Hăţui
Hăţui, verb
Sinonime: a frâna, a înfrâna, a mâna caii, a reţine, a stăpâni, a struni, a ține în hăț.  
 
Salariat
Salariat, substantiv
Sinonime: amploaiat, angajat, funcționar, lucrător, manevrant, muncitor, proletar, uvrier, ziler; (la plural) personal, mână de lucru.  
 
Stânjini
Stânjini, verb
Sinonime: a măsura (cu stânjenul), a-și întinde mâna (ca lovească), a stânjeni.  
 
Abațial
Abațial, adjectiv
Sinonime: capitular, conventual, mănăstiresc, monahal, monastic.  
 
Cenobiu
Cenobiu, substantiv
Sinonime: abație, cinovie, mănăstire.  
 
Monastic
Monastic, adjectiv
Sinonime: capitular, călugăresc, claustral, mănăstiresc, monahal, monahicesc.  
 
Showman
Showman, substantiv
Sinonime: (anglicism) artist, impresar, manager, muzician, om de spectacol, organizator.  
 
A da stupai
A da stupai, locuțiune
Sinonime: a mâna din urmă.  
 
Interesat
Interesat, adjectiv
Sinonime: aflat în cauză, mânat de obținerea unui avantaj personal; avid, individualist, materialist, meschin; cuprins de curiozitate, plin de curiozitate.  
 
Lider
Lider, substantiv
Sinonime: animator, boss, caid, campion, cap, conducător, creier, director, dirijor, echipă campioană, fruntaş, ghid, guru, inspirator, maestru, manager, mentor, organizator, patron, responsabil, stăpân, superior, șef.  
 
Directorial
Directorial, adjectiv
Sinonime: de director, managerial, (învechit) directoresc.  
 
Postrig
Postrig, substantiv
Sinonime: (învechit) călugărire; mănăstire.  
 
Trimete
Trimete, verb
Sinonime: a adresa, a expedia, a înainta, a mâna, a porni, a scrie, (variantă) a trimite.  
 
Lavră
Lavră, substantiv
Sinonime: mănăstire; adunare zgomotoasă, harababură, hărmălaie.  
 
Sechiraş
Sechiraş, substantiv
Sinonime: (învechit) birjar, cărăuș, căruțaș, chirigiu, mânător de cai, surugiu, vizitiu.  
 
Second-hand
Second-hand, adjectiv
Sinonime: de calitate inferioară, folosit, la mâna a doua, purtat, uzat, vechi; indirect.  
 
Prezidenţă
Prezidenţă, substantiv
Sinonime: administrație, autoritate, comandament, consiliu, direcție, guvern, guvernământ, magistratură, management, preşedinţie, prezidenție, prezidiu, prezidium, regie, tutelă.  
 
Director
Director, substantiv
Sinonime: administrator, bos, boss, cap, conducător, decan, dirigent, gerant, gestionar, intendant, manager, patron, președinte, prezident, principal, provizor, regizor, responsabil, superior, șef; clasor, dosar, folder.  
 
Plimb
Plimb, substantiv
Sinonime: balustradă, mână curentă, parapet, parmaclâc, pălimar, rampă, rezemătoare, (regional) primblă, (regional) primblu, (regional) sleme, (variantă) plimbă.  
 
Risipelnic
Risipelnic, adjectiv și substantiv
Sinonime: cheltuitor, mână largă, risipitor.  
 
Convent
Convent, substantiv
Sinonime: (învechit) adunare, congres, mănăstire.  
 
Domesticitate
Domesticitate, substantiv
Sinonime: mână de lucru, personal, servitorime, (plural) angajați, (plural) cadre, (plural) salariați, (plural) slujbași, (plural) valeți.  
 
Responsabil
Responsabil, adjectiv
Sinonime: condamnabil, culpabil, instigator, punisabil, răspunzător, reprehensibil; conștiincios, cumpănit, echilibrat, muncitor, ponderat, serios.

Responsabil, substantiv
Sinonime: administrator, animator, autor, boss, cadru, comandant, creator, decident, director, fidejusor, garant, gestionar, guvernant, instigator, împuternicit, lider, manager, mandatar, patron, promotor, reprezentant, stăpân, suflet, superior, șef, tutore, (învechit) dirigent.  
 
Titirez
Titirez, substantiv
Sinonime: hădărag, prâsnel, prisnar, sfârlează, teică, (învechit și regional) sfârlă, (prin Bucovina) scuturător, (regional) bătăiuș, (regional) băteală, (regional) ciocot, (regional) măciucă, (regional) mână, (regional) pârpăriță, (regional) terteleac.  
 
Muşchi
Muşchi, substantiv
Sinonime: (anatomie) biceps, ligament, (mușchi constrictor) mușchi strângător, (mușchi involuntar) mușchi neted, (mușchi scheletic) mușchi striat; forță, putere; (botanică) briofită, coada-mâței-de-baltă, criofită, criptogamă, jabie, mană, (la plural) acotiledonate, (la plural) arhegoniate, (la plural) muscinee, (la plural) sfagnacee, (muşchi creţ) lichen, (muşchi de munte) lichen, (muşchi-de-pământ) piedicuţă; (alimentație) fileu, ramstec.  
 
Muncitor
Muncitor, substantiv
Sinonime: acar, artizan, caloriferist, elev-muncitor, femeie-muncitor, fierar, fierar-betonist, hamal, lucrător, manevrant, mână de lucru, meseriaș, meșteșugar, muncitor-constructor, muncitor-elev, muncitor-inginer, muncitor-sortator, proletar, salahor, salariat, strungar, textilist, turnător, zilier, (învechit) uvrier, (popular) salaor, (regional) ziler, (regional) ziuaș.  
 
Mitarcă
Mitarcă, substantiv (regional)
Sinonime: (botanică) hrib, mânătarcă, (regional; mitarcă grasă) pitarcă.  
 
Tropoțelul
Tropoțelul, substantiv articulat
Sinonime: (dans popular) învârtitul, mărunțeaua, mărunțelul, mânânțălul, scuturatul, tripițelul.  
 
Mânui
Mânui, verb
Sinonime: a aplica, a conduce, a folosi, a manevra, a manipula, a mănui, a mâna, (cu privire la bani) a administra, (figurat) a poseda, (figurat) a stăpâni, (învechit) a mania.  
 
Coseală
Coseală, substantiv
Sinonime: broderie, cosire, cusătură, lucru de mână, (regional) cosală.  
 
Stachie
Stachie, substantiv (învechit)
Sinonime: mână, palmă.  
 
Plimba
Plimba, verb
Sinonime: a colinda, a cutreiera, a face mișcare, a lua aer, a parcurge, a străbate, a vântura, (Banat, Transilvania și Bucovina) a se șpațiri, (familiar) a se plimbarisi, (prin Transilvania) a se șeităli, (regional) a (se) împlimba, (regional) a (se) preumbla, (regional) a (se) primbla.

Plimbă, substantiv (regional)
Sinonime: balustradă, mână curentă, parapet, parmaclâc, pălimar, plimb, rampă, rezemătoare, sleme.  
 
Popelcă
Popelcă, substantiv (regional)
Sinonime: (ciupercă comestibilă) mânătarcă.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Dictoo
Dicționar