Zbucium
Zbucium, substantiv neutru
Sinonime: frământare, nelinişte, zbuciumare, chin, necaz, tulburare, îngrijorare; agitaţie, tumult, învălmăşeală, forfotă, zvârcolire.  
 
Zbuciuma
Zbuciuma, verb
Sinonime: a (se) frământa, a (se) nelinişti, a (se) chinui, a (se) necăji, a (se) tulbura, a (se) îngrijora, a (se) agita.  
 
Zbuciumeală
Zbuciumeală, substantiv
Sinonime: agitație, alergătură, clocot, forfotă, forfoteală, frământare, freamăt, învolburare, mișcare, tălăzuire, tumult, vuiet, zbatere, zbucium, zbuciumare.  
 

Canoni
Canoni, verb
Sinonime: a (se) căzni, a (se) chinui, a (se) munci, a (se) trudi, a depune eforturi susținute, a impune penitență, a îndura, a năsli, a pedepsi, a schingiui, a se forța, a se frământa, a se necăji, a se obosi, a se osârdnici, a se osârdui, a se osteni, a se sforța, a se sili, a se strădui (din răsputeri), a se supune unui canon, a se volnici, a se zbate, a se zbuciuma, a strânge, a suferi, a tortura, (figurat) a se sfărâma, (învechit și popular) a (se) nevoi, (învechit) a se învălui, (învechit) a străstui, (Moldova) a se strădănui, (popular) a se sârgui, (regional) a negăti, (regional) a se verpeli.  
 
Chinuitor (chinuitoare)
Chinuitor (chinuitoare), adjectiv
Sinonime: apăsător, arzător, dureros, intens, mistuitor, mortifiant, mortificant, mortificător, obsedant, puternic, rebel, străpungător, supărător, torturant, torționar, trudnic, violent, viu, zbuciumător, (figurat) ascuțit, (figurat) sfredelitor, (figurat) tiranic, (învechit și popular) necăjos, (rar) torturător.  
 
Clocot
Clocot, substantiv neutru
Sinonime: fierbere; (figurat) zbucium, agitaţie, frământare; vuiet, zgomot.  
 
Consuma
Consuma, verb
Sinonime: a întrebuința, a folosi, a utiliza; a mânca, a îngurgita; a nimici, a distruge; a se istovi, a se obosi, a se slei; (învechit) a metahirisi; a pierde; a bea; a cheltui; (figurat) a înghiţi; a intra, a merge; a (se) epuiza, a (se) isprăvi, a (se) sfârşi, a (se) termina, (regional) a (se) găti, (figurat) a (se) topi; a zbuciuma, a chinui.  
 
Frământa
Frământa, verb
Sinonime: a amesteca, a malaxa; a se mişca, a se foi, a nu avea astâmpăr, a merge de colo-colo, a (se) agita; a nelinişti, a preocupa, a tortura, a roade, a (se) chinui, (Bucovina) a se frăsui, (figurat) a se sfărâma, (învechit) a soage, (regional) a se marghioli, (regional) a zolga, a forfoti, a îngrijora, a învârti, a obseda, a plămădi, a răsuci, a se consuma, a se zbate, a (se) zbuciuma, a strădui, a suci, a zoli, a zvârcoli.  
 
Frământare
Frământare, substantiv feminin
Sinonime: amestecare, malaxare, învârtire; agitaţie, chin, foială, forfotă, frământ, frământat, îngrijorare, mişcare, neastâmpăr, neliniște (sufletească), plămădire, plămădit, tulburare, umblet, vâlvă, zarvă, (la figurat) zbucium.  
 
Furtună
Furtună, substantiv feminin
Sinonime: frământare, supercelulă, tempestate, tempestă, tornadă, tulburare, vânt puternic, vifor, vijelie, zbucium, (învechit) bură, (latinism învechit) procelă, (popular) vântoasă, (prin Banat) vicodol, (prin Bucovina) vântăraie, (regional) vântoaie; (figurat) revoltă, răscoală.  
 
Învolbura
Învolbura, verb
Sinonime: a (se) agita, a (se) frământa, a (se) învârteji, a (se) zbate, a (se) zbuciuma, a clocoti, a face se învârtejească, a fremăta, a răscoli, a stârni, (figurat) a (se) tulbura, (figurat) a cuprinde din toate părțile, (figurat) a împresura, (figurat) a învălui, (învechit și regional) a sălta, (învechit) a (se) sălbătici, (popular) a (se) vârteji, (rar) a (se) învâltori, (regional) a (se) învoalbe, (regional) a (se) vârtejui.  
 
Măcina
Măcina, verb
Sinonime: a chinui, a consuma, a dărăpăna, a degrada, a depăna, a digera, a distruge, a examina îndelung, a fărâma, a fărâmiţa, a flecări, a frământa, a îndruga, a mânca, a medita îndelung, a mistui, a nărui, a nimici, a pălăvrăgi, a părăgini, a persecuta, a pisa, a prejudicia grav, a prigoni, a pulveriza, a râşni, a roade, a ruina, a rumega, a săpa, a scobi, a se zbate, a se zbuciuma, a sporovăi, a strica, a strivi, a submina, a surpa, a trăncăni, a zdrobi, (regional și familiar) a părădui, (Transilvania) a dorovăi.  
 
Muncit (muncită)
Muncit (muncită), adjectiv
Sinonime: adunat, agonisit, câștigat, chinuit, cultivat, istovit, lucrat, ostenit, preocupat, realizat, schingiuit, strâns, torturat, trudit, zbuciumat.  
 
Neastâmpărat (neastâmpărată)
Neastâmpărat (neastâmpărată), adjectiv
Sinonime: agitat, impacientat, jucăuş, nebunatic, neliniştit, nervos, tulburat, zbuciumat, zburdalnic, zglobiu, zvăpăiat.  
 
Necăjit (necăjită)
Necăjit (necăjită), adjectiv
Sinonime: abătut, amărât, anevoios, calic, chinuit, consumat, contrariat, deprimat, descurajat, enervat, frământat, greu, indispus, iritat, înciudat, îndurerat, întărâtat, întristat, lipsit, mâhnit, mizer, mizerabil, muncit, nemulțumit, nervos, nevoiaș, prost, rău, sărac, sărman, schilod, supărat, surescitat, trist, trudit, zbuciumat, (Banat) bedaș, (familiar și figurat) păduchios, (figurat) agitat, (figurat) cătrănit, (figurat) pleoștit, (figurat) plouat, (învechit și popular) neajuns, (învechit și popular) neavut, (învechit și popular) necăjos, (învechit și popular) pirpiriu, (învechit și regional) mișel, (învechit și regional) paraponisit, (învechit și regional) scârbit, (învechit și regional) slăbănog, (învechit și regional) supărăcios, (învechit) dosădit, (învechit) measer, (învechit) necăjitor, (învechit) neputernic, (învechit) neputincios, (învechit) ponosit, (învechit) pricăjit, (învechit) siromah, (popular și familiar) nepricopsit, (popular) năcăjit, (popular) obidit, (popular) sărăcan, (rar) mofluz, (regional) canonit, (regional) misăricios, (regional) năcăzât, (regional) necășit, (regional) oarfăn, (regional) obielos, (regional) pământit.  
 
Obidă
Obidă, substantiv feminin
Sinonime: afront, amărăciune, apăsare, asuprire, chin, ciudă, durere (sufletească), exploatare, furie, gelozie, inechitate, injurie, insultă, invidie, împilare, întristare, înverșunare, jale, jignire, mâhnire, mânie, năpăstuire, necaz, nedreptate, ocară, ofensă, opresiune, oprimare, persecutare, persecuție, pică, pizmă, pornire, prigoană, prigonire, ranchiună, rușine, supărare, tristețe, umilință, umilire, urgisire, zbucium.  
 
Perpeli
Perpeli, verb
Sinonime: a frige, a prăji, a coace; (figurat) a chinui, a tortura; (reflexiv) a se zbate, a se frământa, a se chinui, a se zbuciuma, a se agita, a se nelinişti.  
 
Sforța
Sforța, verb
Sinonime: a (se) lupta, a depune efort, a încerca, a se canoni, a se căzni, a se chinui, a se forța, a se frământa, a se încorda, a se mări, a se munci, a se necăji, a se opinti, a se osteni, a se sili, a se strădui, a se trudi, a se zbate, a se zbuciuma, a suprasolicita, a viola, (figurat) a se sfărâma, (învechit și popular) a (se) nevoi, (învechit și regional) a se iujdi, (învechit) a (se) osârdnici, (învechit) a (se) osârdui, (învechit) a se învălui, (învechit) a se năsli, (învechit) a se volnici, (Moldova) a se strădănui, (popular) a se sârgui, (regional) a se umeri, (regional) a se verpeli, (Transilvania) a se tecărui.  
 
Tensiune
Tensiune, substantiv feminin
Sinonime: încordare, febrilitate, zbucium, presiune.  
 
Tragedie
Tragedie, substantiv feminin
Sinonime: (figurat) nenorocire, calamitate, dezastru, catastrofă, zbucium, suferinţă.  
 
Tulburat (tulburată)
Tulburat (tulburată), adjectiv
Sinonime: neliniştit, îngrijorat, frământat, zbuciumat, agitat, zăpăcit, turmentat, confuz, încurcat, buimac, năuc, ameţit.  
 
Tumult
Tumult, substantiv neutru
Sinonime: zgomot, larmă, zarvă, vuiet, vacarm; învolburare, tălăzuire; agitaţie, tulburare, zbucium, frământare.  
 
Zbate
Zbate, verb
Sinonime: a se zvârcoli, a se smuci, a se agita, a se zbuciuma, a zvâcni; a se strădui, a face eforturi, a se chinui, a se lupta pentru (ceva; cineva).  
 
Zdrobi
Zdrobi, verb
Sinonime: a strivi, a sfărâma, a destrăma, a nimici, a distruge; a (se) frământa, a (se) agita, a (se) zbuciuma.  
 
Zdruncina
Zdruncina, verb
Sinonime: a scutura, a zgâlţâi, a zgudui, a clătina, a hurduca; a slăbi, a submina, a şubrezi; a tulbura, a dezechilibra, a agita, a zbuciuma.  
 
Zvârcoli
Zvârcoli, verb
Sinonime: a se zbate, a se agita, a se zbuciuma, a se frământa.  
 
Agonie
Agonie, substantiv
Sinonime: sfârșit, ultimele momente, (impropriu) comă, (învechit) agonă, (prin Banat) ropot, (regional) ajungere; (figurat) crepuscul, decădere, declin, frământare, neliniște, zbatere, zbucium.  
 
Canonit
Canonit, adjectiv
Sinonime: chinuit, consumat, frământat, muncit, necăjit, trudit, zbuciumat.  
 
Chinuit
Chinuit, adjectiv
Sinonime: torturat, zbuciumat, obsedat, greu.  
 
Zvârcolitură
Zvârcolitură, substantiv (regional)
Sinonime: zbatere, zbucium, zvârcoleală, zvârcolire, (variantă) svârcolitură.  
 
Cioşmoli
Cioşmoli, verb
Sinonime: a agita, a codi, a ezita, a frământa, a nelinişti, a pregeta, a şovăi, a zbuciuma.  
 
Colcotos
Colcotos, adjectiv
Sinonime: agitat, clocotitor, frământat, fremătător, învolburat, tulburat, tumultuos, zbuciumat.  
 
Consumat
Consumat, adjectiv
Sinonime: epuizat, sleit, terminat; zbuciumat; (despre fapte) care s-au petrecut.  
 
Critic
Critic, adjectiv
Sinonime: agitat, analitic, combativ, complex, complicat, crucial, decisiv, delicat, dificil, frământat, grav, greu, mustrător, obiectiv, periculos, pozitiv, primejdios, rațional, serios, iminent, metodic, sever, științific, polemic, tulbure, zbuciumat.

Critic, substantiv
Sinonime: cenzor, comentator, denigrator, detractor, exeget, glosator, jurnalist, judecător, jurat.  
 
Frăsui
Frăsui, verb
Sinonime: a (se) boci, a (se) căina, a (se) chinui, a (se) consuma, a (se) frământa, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) lamenta, a (se) plânge, a (se) tângui, a (se) văicări, a (se) văita, a (se) zbate, a (se) zbuciuma; a se agita fără rost, a umbla fără rost.  
 
Frământat
Frământat, adjectiv
Sinonime: agitat, amestecat, chinuit, consumat, critic, malaxat, muncit, necăjit, obsedat, trudit, zbuciumat, (învechit) necăjitor, (regional) canonit; (cu rol de substantiv) frământare.  
 
Furtunos (furtunoasă)
Furtunos (furtunoasă), adjectiv
Sinonime: bântuit de furtună, dezlănţuit, impetuos, tempestuos, vântos, vânturos, viforos, vijelios, (învechit) furtunatic, (popular) viforât, (rar) viforatic, (regional) vifornic; (figurat) agitat, năvalnic, violent, zbuciumat.  
 
Volnici
Volnici, verb
Sinonime: a (se) strădui, a accepta, a admite, a canoni, a căzni, a chinui, a concepe, a dezrobi, a elibera, a emancipa, a forţa, a frământa, a împuternici, a îndreptăți, a îngădui, a învesti cu drepturi, a lăsa liber, a libera, a munci, a necăji, a osteni, a permite, a răbda, a salva, a scăpa, a scoate, a sforţa, a sili, a suferi, a suporta, a tolera, a trudi, a zbate, a zbuciuma, a-și da silința.  
 
Necăjitor
Necăjitor, adjectiv (învechit)
Sinonime: chinuit, consumat, frământat, muncit, necăjit, supărător, trudit, zbuciumat, (regional) cicălitor, (variantă) necășitoriu.  
 
Neașezat
Neașezat, adjectiv
Sinonime: fără căpătâi, nestatornic, nomad, zbuciumat, (figurat) neliniștit, (învechit) tulbure, (regional) vioi.  
 
Turment
Turment, substantiv
Sinonime: chin, durere cumplită, zbucium.  
 
Impacienta
Impacienta, verb
Sinonime: a agasa, a alarma, a contraria, a deveni impacient, a deveni nerăbdător, a enerva, a exaspera, a frământa, a intriga, a irita, a îngrijora, a neliniști, a oripila, a speria, a tulbura, a-și pierde răbdarea.

Impacienţă, substantiv
Sinonime: agitație, exasperare, febrilitate, frământare, grijă, inchietudine, iritabilitate, îngrijorare, neastâmpăr, neliniște, nerăbdare, nervozitate, temere, vivacitate, zbucium.  
 
Agitațiune
Agitațiune, substantiv
Sinonime: (învechit) agitație, animație, clătinare, clocot, delir, efervescență, febrilitate, fierbere, foc, forfotă, frământare, freamăt, frenezie, (livresc) impaciență, înfrigurare, învolburare, mișcare prelungită, neastâmpăr, neliniște, nervozitate, răscoală, sedițiune, stare de enervare, stare de neliniște, stare de tulburare, tălăzuire, tohu-bohu, tulburare, tumult, turbulență, vâlvă, vuiet, zarvă, zbatere, zbucium, zbuciumare, zbuciumeală.  
 
Verpeli
Verpeli, verb
Sinonime: (regional) a se canoni, a se căzni, a se chinui, a se forța, a se frământa, a se munci, a se necăji, a se osteni, a se sforța, a se sili, a se strădui, a se trudi, a se zbate, a se zbuciuma.  
 
Marghioli
Marghioli, verb
Sinonime: (învechit și regional) a face fasoane, a face mofturi, a se afecta, a se alinta, a se chinui, a se consuma, a se face, a se fandosi, a se făli, a se frământa, a se fuduli, a se grozăvi, a se infatua, a se împăuna, a se înfumura, a se îngâmfa, a se lăuda, a se maimuțări, a se mândri, a se preface, a se prosti, a se sclifosi, a se semeți, a se zbate, a se zbuciuma, a simula.  
 
Tribulaţie
Tribulaţie, substantiv
Sinonime: agitație, chin, frământare, mâhnire, mezaventură, necaz, neliniște, tulburare, zbucium, (variantă) tribulațiune.  
 
Strădănui
Strădănui, verb (regional)
Sinonime: a se canoni, a se căzni, a se chinui, a se forța, a se frământa, a se munci, a se necăji, a se osteni, a se sforța, a se sili, a se strădui, a se trudi, a se zbate, a se zbuciuma, a suferi.  
 
Vivorât
Vivorât, adjectiv (învechit)
Sinonime: viforât, (figurat) zbuciumat, (popular) înviforat.  
 
Tălăzuire
Tălăzuire, substantiv
Sinonime: agitație, clocot, frământare, freamăt, învolburare, tumult, vuiet, zbatere, zbucium, zbuciumare, (rar) zbuciumeală.  
 
Furtunat
Furtunat, adjectiv (învechit)
Sinonime: agitat, bântuit de furtună, furtunatic, naufragiat, zbuciumat.  
 
Marghiol
Marghiol, adjectiv (învechit și regional)
Sinonime: afectat, ager, arătos, chipeș, deștept, dibaci, frumos, glumeț, inteligent, intrigant, iscusit, isteț, îndemânatic, priceput, șiret, șmecher, ștrengar, ușuratic, viclean.

Marghiol, substantiv (învechit și regional)
Sinonime: chin, frământare, zbatere, zbucium, zbuciumare; impostor, șmecher, viclenie; crai, donjuan.  
 
Învolburare
Învolburare, substantiv
Sinonime: agitație, clocot, frământare, freamăt, învârtejire, tălăzuire, tumult, vuiet, zbatere, zbucium, zbuciumare, (rar) zbuciumeală, (regional) vârtejuire.  
 
Învolburat
Învolburat, adjectiv
Sinonime: clocotitor, frământat, fremătător, învârtejit, prins în vârtej, tumultuos, zbuciumat, (figurat) agitat, (figurat) cuprins din toate părțile, (figurat) răzvrătit, (figurat) tulburat, (învechit) colcotos, (rar) volburos.  
 
Osârdui
Osârdui, verb (învechit)
Sinonime: a se canoni, a se căzni, a se chinui, a se forța, a se frământa, a se munci, a se necăji, a se osteni, a se sforța, a se sili, a se strădui, a se trudi, a se zbate, a se zbuciuma, a-și da silința, (învechit) a se osârdnici, (variantă) a se osârdi.  
 
Osârdnici
Osârdnici, verb (învechit)
Sinonime: a se canoni, a se căzni, a se chinui, a se forța, a se frământa, a se munci, a se necăji, a se osteni, a se sforța, a se sili, a se strădui, a se trudi, a se zbate, a se zbuciuma, a-și da silința, (învechit) a se osârdui.  
 
Sfărâmare
Sfărâmare, substantiv
Sinonime: agitare, agitație, caznă, căznire, chin, chinuire, concasare, dărâmare, dărâmătură, desființare, destrămare, distrugere, fărâmare, fărâmițare, frământare, frământat, frângere, împrăștiere, măcinare, măcinat, măciniș, mărunțire, mărunțit, melițare, melițat, nimicire, osteneală, pisare, pisat, potopire, prăpădire, râșnit, sfărâmat, silire, spargere, spart, spulberare, străduială, străduință, străduire, strivire, tocare, tocat, trudă, trudire, trudnicie, turtire, zbatere, zbucium, zbuciumare, zdrobire, (învechit și popular) pierdere, (învechit și popular) pistoseală, (învechit și popular) risipire, (învechit și regional) strucinătură, (învechit și regional) strucire, (învechit și regional) strucitură, (învechit) afanisire, (învechit) înfrângere, (învechit) învăluire, (învechit) năslire, (învechit) nevoie, (învechit) nevoință, (învechit) osârdie, (învechit) osârdnicie, (învechit) osârduință, (învechit) osârduire, (învechit) sârguială, (învechit) sfărmăt, (învechit) sodomire, (învechit) strădănuire, (învechit) strucinare, (învechit) topire, (învechit) volnicie, (învechit) zdruncinare, (popular și familiar) stropșeală, (popular și familiar) stropșire, (popular) canoneală, (popular) canonire, (popular) isprăvire, (popular) sârguință, (popular) zdrobeală, (popular) zdrumicare, (popular) zobire, (rar) casare, (rar) chinuială, (rar) mărunțișare, (rar) prăbușire, (regional) verpelire; (variante) (învechit și regional) sfărmare, (învechit) sfărămare, (învechit) sfărâmire.  
 
Pârpălit
Pârpălit, adjectiv (popular)
Sinonime: dogorit, pârlit, (popular) cârcălit; (figurat) chinuit, frământat, zbătut, zbuciumat, zvârcolit; (variantă) perpelit.  
 
Trepădătură
Trepădătură, substantiv (popular)
Sinonime: alergare, alergătură, frământare, trepădare, zbuciumare, (medicină) diaree, (variantă) (învechit) trăpădătură.  
 
Trepădare
Trepădare, substantiv (popular)
Sinonime: alergătură, forfotă, zbuciumare, (medicină) diaree, (popular) cufureală, (popular) trepădat, (popular) trepădătură, (variantă) (învechit) trăpădare.  
 
Viermuire
Viermuire, substantiv
Sinonime: agitație, animație, colcăială, fâțâială, fâțâire, fâțâit, foială, foire, forfotă, forfoteală, frământare, furnicare, mișcare (neîntreruptă), mișuială, mișunare, roială, vânzoleală, viermuială, zbucium, (regional) fojgăială, (regional) vânzoală.  
 
Zdruncinătură
Zdruncinătură, substantiv
Sinonime: clătinare, clătinat, clătinătură, cutremurare, cutremurat, cutremurătură, hurducare, hurducat, hurducătură, scuturare, scuturat, scuturătură, zdruncinare, zdruncinat, zgâlțâială, zgâlțâire, zgâlțâit, zgâlțâitură, zguduială, zguduire, zguduit, zguduitură, (figurat) dezechilibru, (figurat) tulburare, (învechit) cicatrice, (învechit) rană, (învechit) zbuciumătură, (popular) zdruncin.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Dictoo
Dicționar