Dor, substantiv neutru
Sinonime:
dorinţă, aspiraţie, jinduire, poftă, jind, năzuinţă, nostalgie, alean, pornire; jale, melancolie, suferinţă, apăsare, durere.
Dorat, adjectiv
Sinonime:
aurit, auriu.
Dori, verb
Sinonime:
a râvni, a năzui, a jindui, a tinde; a aspira, a ahtia, a pofti, a voi, a vrea, (învechit) a deşidera, a iubi, a jelui, a poftisi, a cere; a ura.
Dorinţă, substantiv feminin
Sinonime:
poftă, gust, năzuinţă, aspiraţie, voinţă, cerinţă, deziderat, doleanţă.
Dorism, substantiv
Sinonime:
doricism.
Dorit, adjectiv
Sinonime:
ahtiat, avid, dornic, jinduit, jinduitor, râvnitor, (figurat) înfometat, însetat, lacom, setos.
Doritor, adjectiv
Sinonime:
dornic, nerăbdător, avid, pofticios; (și cu rol de substantiv) amator, pretendent.
Dorjincă, substantiv
Sinonime:
hat, hotar, răzor.
Dormeză, substantiv feminin Sinonime:
canapea, divan.
Dormi, verb
Sinonime:
a se odihni, a-şi face somnul, a aţipi, a se repauza, (învechit şi regional) a somna, (învechit) a (se) poposi, a (se) răposa, (argou) a soili; a mânea.
Dormire, substantiv (învechit)
Sinonime:
dormit, rămânere peste noapte, (figurat) mocnire, (rar) zăcere în amorțire, (variantă) durmire.
Dormit, substantiv
Sinonime:
odihnă, repaus, somn, (argou) soileală.
Dormita, verb
Sinonime:
a moţăi, a picoti, a piroti, a aţipi.
Dormitare, substantiv
Sinonime:
ațipeală, aţipire, moțăială, moțăire, moțăit, moțăitură, picoteală, picotire, piroteală, pirotire, somnolență, toropeală, (figurat) zăcere în amorțire, (învechit) somnoroșie, (Moldova) clipoceală, (Moldova) clipocire, (prin Muntenia) pircoteală, (prin Muntenia) pircotit, (rar) somnie, (regional) picuială, (regional) pioceală, (regional) somnoreală.
Dormitiv, adjectiv și substantiv
Sinonime:
somnifer, soporific; plictisitor.
Dormitor, substantiv
Sinonime:
cameră de culcare, (regional) iatac.
Dorn, substantiv
Sinonime:
(tehnică) priboi, (rar) valţ.
Dornă, substantiv
Sinonime:
bulboacă, bulboană, ochi, valvârtej, vâltoare, vârtej, volbură.
Dornic, substantiv
Sinonime:
amator.
Dornic (dornică), adjectiv
Sinonime:
ahtiat, amator, doritor, râvnitor, avid, nerăbdător.
Dorobanţ, substantiv
Sinonime:
(istorie) căciular, curcan, daraban, darabant, dărăban, dărăbanț.
Dorobete, substantiv (regional)
Sinonime:
băț (scurt și gros), (figurat) dolofan, (variantă) doroblete.
Dorovăi, verb
Sinonime:
a epuiza, a obosi, a uza, a dărăpăna, a degrada, a măcina, a părăgini, a ruina, a strica.
Dorsal, adjectiv
Sinonime:
(anatomie) posterior.
Dorsalgie, substantiv
Sinonime:
(medicină) durere de spate.
Ahtiat (ahtiată), adjectiv Sinonime:
setos, însetat, dornic, pasionat de (ceva), avid.
Alean, substantiv neutru Sinonime:
dor, melancolie, nostalgie, suferinţă, amar, durere, necaz, supărare.
Ambiţie, substantiv feminin Sinonime:
orgoliu, mândrie, înfumurare; aspiraţie, râvna, dorinţă.
Aromi, verb (popular)
Sinonime:
a ademeni, a adormi, a atrage, a ațipi, a dormita, a ispiti, a încânta, a înșela, a minți, a momi, a moțăi, a păcăli, a picoti, a piroti, a purta, a rosti, a seduce, a tenta, a trișa, (figurat) a calma, (figurat) a liniști, (figurat) a ogoi, (figurat) a potoli, (învechit) a amăgi, (învechit) a aroma, (învechit) a tămâia, (popular) a zăpăci.
Aspira, verb Sinonime:
a năzui, a tinde, a dori, a spera, a râvni; a absorbi (ceva), a atrage, a suge.
Aspiraţie, substantiv feminin Sinonime:
năzuinţă, râvnă, dorinţă, ideal, ambiție, vis, speranță.
Ațipeală, substantiv feminin
Sinonime:
amorțeală, ațipire, ațipit, dormitare, moțăială, moțăire, moțăit, moțăitură, picoteală, picotire, piroteală, pirotire, somn (uşor), somnolență, toropeală, (figurat) amorțire, (figurat) apatie, (figurat) lâncezeală, (figurat) moleșeală, (învechit) somnoroșie, (Moldova) clipoceală, (Moldova) clipocire, (popular) aromeală, (prin Muntenia) pircoteală, (prin Muntenia) pircotit, (rar) somnie, (regional) picuială, (regional) pioceală, (regional) somnoreală.
Avid (avidă), adjectiv Sinonime:
lacom, însetat, nesătul, hrăpăreţ, ahtiat, dornic, vorace.
Boală, substantiv feminin Sinonime:
afecţiune, tulburare, suferinţă, maladie, betegie, beteşug, betejeală; (familiar) dorinţă, toană, capriciu, pasiune; (familiar) ciudă, necaz, pornire, pică, invidie, gelozie.
Cere, verb Sinonime:
a solicita, a ruga, a petiţiona, a face o petiţie; a pretinde, a revendica; a peţi, a cere în căsătorie; a dori, a pofti, a voi, a vrea; (reflexiv) a se impune, a obliga.
Clipoceală, substantiv feminin
Sinonime:
ațipeală, ațipire, clipocire, clipocit, dormitare, moțăială, moțăire, moțăit, moțăitură, murmur, picoteală, picotire, piroteală, pirotire, somnolență, susur, susurare, șoaptă, șopot, toropeală, zvon, (învechit) murmuit, (rar) murmuială, (rar) murmureală, (rar) zuzet.
Coardă, substantiv feminin
Sinonime:
strună; (popular) vână, nervi, muşchi, tendon, ligament; (popular) curmei; (tehnică) sfoară; (prin Moldova şi Oltenia) săgeată; (tehnică) arc, (regional) crac, punte; (regional) coadă, rână; (tehnică) (regional) apărătoare, ceatlău, gânj, lambă, legătură, prăjină; braţ; (botanică) viţă, lăstar de viţă de vie; (anatomie) (coardă dorsală) notocordă; crucea dinapoi, spadă; (coarda-ielelor) silnic.
Curiozitate, substantiv feminin Sinonime:
dorinţă de a afla, interes; ciudăţenie, manie; originalitate, bizarerie.
Deziderat, substantiv neutru Sinonime:
dorinţă, cerinţă, doleanţă, aspiraţie.
Durere, substantiv feminin
Sinonime:
algezie, algie, amărăciune, calvar, canon, caznă, chin, duioșie, încercare, întristare, jale, mâhnire, patimă, păs, pătimire, schingiuire, schingiuit, suferinţă, supliciu, telalgie, (figurat) povară, (învechit și popular) muncă, (învechit și popular) trudă, (învechit și regional) pătimită, (învechit și regional) scârbă, (învechit) dosadă, (învechit) duroare, (învechit) muncitorie, (învechit) pasiune, (învechit) pedeapsă, (învechit) pedepsitură, (învechit) rană, (învechit) răbdare, (învechit) schingi, (învechit) straste, (învechit) strădanie, (învechit) strânsoare, (învechit) suferire, (învechit) tortură, (învechit) tristeţe, (învechit) trudnicie, (Oltenia şi Muntenia) dor, (popular) aht, (popular) cercare, (popular) năpastă.
Foame, substantiv feminin
Sinonime:
nemâncare, apetit; (figurat) aspiraţie, ambiţie, dorință nestăvilită, poftă, lăcomie.
Gelos (geloasă), adjectiv
Sinonime:
acaparant, bănuitor, doritor, egoist, exclusiv, invidios, pizmaș, pizmuitor, posesiv, ranchiunos, suspicios, (învechit) pizmătar, (învechit) pizmătareț, (învechit) râvnitor, (învechit) zavistios, (învechit) zavistnic, (învechit) zavistuitor, (învechit) zuliar, (popular și familiar) ciudos, (popular) temător, (regional) jaluz, (regional) zăcaș, (Transilvania) dâcos.
Gând, substantiv neutru
Sinonime:
calcul, chibzuinţă, concepţie, cuget, cugetare, dorinţă, fantezie, idee, intenţie, închipuire, îndemn, îndrumare, învăţătură, judecată, meditare, minte, plac, plan, povaţă, povăţuire, reflecţie, sfat, socoteală, vis, voie, voinţă, vorbă.
Gândi, verb
Sinonime:
a avea în intenție, a bănui, a chibzui, a concepe, a considera, a crede, a cugeta, a cumpăni, a dori, a drămui, a fi cu gândul, a fi cuprins de îngrijorare, a găsi de cuviință, a intenţiona, a inventa, a judeca, a lua în considerare, a medita, a păsa, a proiecta în gând, a raţiona, a reflecta, a se îngriji, a se îngrijora, a socoti, a spera, a voi, a-i păsa de, a-i trece prin minte, a-și aplica reflecția, a-și da seama, (figurat) a cântări, (învechit şi regional) a sămălui.
Gust, substantiv neutru
Sinonime:
capriciu, chef, dorinţă, eleganță, extravaganţă, grație, înclinaţie, opinie, plăcere, poftă, pornire, predilecție, predispoziţie, preferinţă, pricepere, savoare, sensibilitate, simţ (estetic), stil, ţinută.
Hatâr, substantiv neutru
Sinonime:
avantaj, capriciu, cinste, concesie, dorinţă, favoare, înlesnire, onoare, plac, plăcere, poftă, privilegiu, protecţie, serviciu, ușurință, voie.
Horcăi, verb Sinonime:
a sforăi, a sufla în borş, a dormi dus, a duce porcii la jir.
Iatac, substantiv neutru (învechit) Sinonime:
dormitor.
Intenţie, substantiv feminin Sinonime:
gând, preocupare, proiect, plan, năzuinţă, dorinţă, voinţă.
Invidia, verb Sinonime:
a pizmui, a urî, a râvni, a jindui, a dori, a aspira.
Înfometat (înfometată), adjectiv
Sinonime:
ahtiat, avid, constrâns prin foamete, dorit, dornic, famelic, flămând, flămânzit, hămesit, jinduit, jinduitor, lipsit de mijloace de subzistență, mort de foame, nemâncat, nesătul, râvnitor, (prin Transilvania și Banat) sec, (rar) înfomat, (regional) fometos.
Înnopta, verb Sinonime:
a se face noapte, a se întuneca, a cădea noaptea; a petrece noaptea, a mânca, a dormi la (cineva).
Însetat (însetată), adjectiv
Sinonime:
secetos, setos, (învechit și regional) însetoșat, (învechit) sățios, (rar) nebăut; ahtiat, avid, dorit, dornic, jinduit, jinduitor, pasionat, râvnitor, stăpânit (de).
Jelui, verb
Sinonime:
a (se) jeli, a (se) plânge, a acuza, a aspira, a compătimi, a denunța, a deplânge, a dori, a învinovăți, a învinui, a jindui, a năzui, a pârî, a pofti, a pretinde, a râvni, a reclama, a regreta, a se boci, a se căi, a se căina, a se lamenta, a se pocăi, a se tângui, a se văicări, a se văita, a spune, a tinde, a ținti, a urmări, a visa, a viza, (învechit și regional) a se olălăi, (învechit și regional) a se olecăi, (învechit) a se glăsi, (învechit) a se glăsui, (Moldova și Bucovina) a se frăsui, (popular) a se aoli, (popular) a se mișeli, (regional) a (se) dăuli, (regional) a se plângătui, (regional) a se scârbi, (regional) a se văiera, (regional) a se văina, (regional) a se vălăcăi, (Transilvania) a (se) cânta.
Jind, substantiv neutru Sinonime:
dor, poftă, dorinţă, jinduire, râvnire.
Jindui, verb Sinonime:
a dori, a pofti, a râvni, a tânji, a fi ahtiat, a năzui; a aspira.
Latent (latentă), adjectiv
Sinonime:
ascuns, dormind, imperceptibil, izolat, mascat, neexprimat, nevăzut, potențial, subiacent, tăinuit, virtual, (rar) conspirativ, (variantă) (învechit) latinte.
Lăcomi, verb Sinonime:
a pofti, a râvni, a jindui, a dori.
Măcina, verb
Sinonime:
a chinui, a consuma, a dărăpăna, a degrada, a depăna, a digera, a distruge, a examina îndelung, a fărâma, a fărâmiţa, a flecări, a frământa, a îndruga, a mânca, a medita îndelung, a mistui, a nărui, a nimici, a pălăvrăgi, a părăgini, a persecuta, a pisa, a prejudicia grav, a prigoni, a pulveriza, a râşni, a roade, a ruina, a rumega, a săpa, a scobi, a se zbate, a se zbuciuma, a sporovăi, a strica, a strivi, a submina, a surpa, a trăncăni, a zdrobi, (regional și familiar) a părădui, (Transilvania) a dorovăi.
Moţăi, verb Sinonime:
a aţipi, a picoti, a dormita.
Năzui, verb
Sinonime:
a apuca, a aspira, a dori, a îndrepta, a jindui, a lua, a merge, a orienta, a păşi, a pleca, a porni, a râvni, a tinde, a ţinti.
Năzuinţă, substantiv feminin
Sinonime:
adăpost, aspiraţie, azil, dorinţă, refugiu, scăpare, ţel, ţintă.
Picoti, verb Sinonime:
a moţăi, a piroti, a aţipi, a dormita.
Piroteală, substantiv feminin Sinonime:
toropeală, picoteală, somnolenţă, moţăiala, aţipire, moleşeală, torpoare, dormitare.
Plac, substantiv neutru Sinonime:
voie, gust, hatâr, dorinţă, plăcere.
Plictisitor (plictisitoare), adjectiv
Sinonime:
agasant, anost, banal, cicălitor, de nesuferit, enervant, fastidios, inoportun, iritant, monoton, morocănos, neinteresant, obositor, placid, plicticos, sâcâitor, supărător, uniform, (figurat) adormitor, (figurat) ancombrant, (figurat) dormitiv, (figurat) fad, (figurat) insipid, (figurat) monocrom, (figurat) nesărat, (figurat) plat, (figurat) sălciu, (figurat) searbăd, (figurat) somnifer, (figurat) tern, (franțuzism învechit) ambetant, (învechit) bâhtisitor, (învechit) țestos, (variantă învechită) plectisitor.
Poftă, substantiv feminin Sinonime:
dorinţă, dispoziţie, chef, plăcere; toană, capriciu, moft.
Pofti, verb Sinonime:
a dori, a voi, a cere, a aspira; a invita, a chema; (reflexiv) a îmbia, a îndemna; a binevoi, a catadicsi.
Pofticios (pofticioasă), adjectiv
Sinonime:
amator, apetisant, ațâțător, avid, bun, delicios, doritor, dornic, excitant, excitator, gustos, insațiabil, iubitor, îmbietor, lacom, lăcomit, lăcomos, mâncăcios, nesătul, nesățios, plăcut, râvnitor, savuros, suculent, vorace, (învechit și regional) mâncător, (învechit) hrănaci, (învechit) libovnic, (învechit) mâncaci, (învechit) râvnaci, (Moldova) hulpav, (popular) poftitor, (rar) ambițios, (rar) pretențios, (regional) lingareț, (regional) mâncăreț, (regional) poftăreț, (regional) poftos, (regional) pohtaci.
Poftori, verb (învechit) Sinonime:
a repeta, a reaminti; a ura, a pofti, a dori.
Pretendent, substantiv masculin Sinonime:
aspirant, doritor.
Pretenţie, substantiv feminin
Sinonime:
ambiție, cerere, cerinţă, deziderat, doleanță, dorință, exigenţă, fatuitate, gloriolă, ifos, imodestie, imperativ, infatuare, înfumurare, îngâmfare, moft, naz, necesitate, nevoie, obligație, orgoliu, reclamare, revendicare, revendicație, rigurozitate, sclifoseală, severitate, suficiență, trebuință, vanitate, vanterie, veleitate, (figurat) comandament, (figurat; la plural) fumuri, (grecism învechit) pretenderimă, (învechit și regional) niștotă, (învechit) nevoință, (învechit) nevoire, (învechit) pretendă, (învechit) pretenderisire, (învechit) recerință, (la plural) ifose, (regional) inaghie, (turcism învechit) teclif, (variantă) pretențiune.
Priveghea, verb Sinonime:
a sta treaz, a nu dormi, a sta de veghe; a străjui, a păzi; a îngriji, a supraveghea, a controla, a ține sub ochi.
Ranchiună, substantiv feminin
Sinonime:
antipatie, ciudă, dorință de răzbunare, duşmănie, gelozie, invidie, necaz, pică, pizmă, pornire, resentiment, ură, (Banat și Oltenia) inat, (familiar) boală, (învechit și regional) măraz, (învechit și regional) scârbă, (învechit și regional, în Bucovina) băsău, (învechit) inimicie, (învechit) patos, (învechit) rancoare, (învechit) răpștire, (învechit) râvnire, (învechit) zavistie, (învechit) zavistnicie, (învechit, regional și familiar) parapon, (Moldova) poxie, (popular) năduf, (popular) obidă, (popular) pizmuire, (popular) pofidă, (prin Moldova) bănat, (rar) înciudare, (regional) pildă, (regional) zăcășeală, (regional) zăcășie, (Transilvania) dâcă.
Râvni, verb Sinonime:
a aspira, a năzui, a jindui, a dori, a pofti, a tânji, a fi ahtiat.