Întru, prepoziție Sinonime:
în.
Întrucât, conjuncție Sinonime:
deoarece, pentru că, fiindcă.
Întrucâtva, adverb Sinonime:
într-o măsură oarecare, puţin.
Întruchipa, verb Sinonime:
a înfățișa, a reprezenta, a întrupa, a încarna, a însuma, a prezenta; a înjgheba, a înfiripa, a alcătui, a plăzmui.
Întruchipare, substantiv
Sinonime:
concretizare, ființă, incarnare, îndeplinire, întrupare, materializare, personificare, realizare, reprezentare, simbolizare, (învechit) personificație, (rar) sensibilizare, (regional) alcătuire, (regional) echilibrare, (regional) împerechere, (regional) plătire pe din două.
Întruna, adverb
Sinonime:
continuu, fără încetare, încontinuu, întotdeauna, mereu, necontenit, neîncetat, neîntrerupt, nelipsit, neobosit, neostenit, permanent, pururi, totdeauna, totuna, veșnic, (învechit și regional) nepristan, (învechit) neapărat, (popular) necurmat, (regional) hojma, (regional) necunten. Întruna, verb
Sinonime:
a (se) întruni.
Întrunchia, verb (regional)
Sinonime:
a îmbolnăvi.
Întruni, verb Sinonime:
a aduna, a strânge, a reuni; a conţine, a însuma.
Întrunire, substantiv feminin Sinonime:
reuniune, întâlnire, adunare, şedinţă.
Întrupa, verb Sinonime:
a întruchipa, a încarna, a încorpora, a personifica, a concretiza, a închega.
Întrupare, substantiv
Sinonime:
concretizare, creare, ființă, formare, incarnare, întruchipare, întrupat, materializare, personificare, realizare, reprezentare, simbolizare, sinteză, trup, (învechit) împelițare, (învechit) împielițare, (învechit) încorporare, (învechit) omenire, (învechit) personificație, (rar) sensibilizare.
Intruvabil, adjectiv
Sinonime:
de negăsit, dispărut, insesizabil, pierdut, rarisim.
Intruziune, substantiv
Sinonime:
imixtiune, ingerință, intervenție, irupție, pătrundere, penetrație, (învechit) introducție; (variante) intrusiune, intruzie.
Intruziv, substantiv
Sinonime:
plutonic, (variantă) intrusiv.
Anexa, verb
Sinonime:
a acapara, a adăuga, a alătura, a alipi, a asocia, a ataşa, a confedera, a face un act de anexiune, a încorpora, a îngloba, a juxtapune, a lipi, a monopoliza, a pune, a racorda, a reuni, a uni, (învechit) a întrupa.
Cam, adverb Sinonime:
aproximativ, aproape, circa, oarecum, întrucâtva, nițel, puţin; prea, destul.
Careu, substantiv neutru Sinonime:
carou, pătrat, cvadrat; adunare, grupare, întrunire.
Concretiza, verb
Sinonime:
a exemplifica, a (se) incarna, a (se) întruchipa, a (se) întrupa, a (se) materializa, a (se) realiza, (rar) a (se) sensibiliza; a finaliza.
Conferinţă, substantiv feminin Sinonime:
cuvântare, expunere orală; reuniune, consfătuire, convorbire, întrunire, congres.
Convoca, verb
Sinonime:
a reuni, a chema, a aduna, a ţine, a aduna, a întruni, a reuni, a strânge.
Cum, interjecție
Sinonime:
în ce mod? se poate? adevărat să fie? chiar așa? ce? poftim? cu cât? cu ce preţ? Cum, conjuncție
Sinonime:
precum; deoarece, întrucât; cu toate că, deşi; în măsura în care, pe cât; în timp ce, pe când, îndată ce, în vreme ce. Cum, adverb
Sinonime:
ce, cât.
Eminamente, adverb
Sinonime:
cu deosebire, cu totul, în măsura cea mai mare, în special, întru totul, la cel mai înalt grad, perfectamente, prin excelenţă, total, (învechit) eminemente, (învechit) emineminte.
Fiindcă, conjuncție
Sinonime:
pentru că, deoarece, de vreme ce, căci, pe motiv că, că, când, cum, întrucât, dacă, (popular) unde.
Incarna, verb Sinonime:
a întrupa, a materializa, a personifica.
Închega, verb Sinonime:
a se întări, a se solidifica, a se coagula; a se uni, a se cimenta, a se împreuna, a se lega, a se consolida; a se înfiinţa, a se forma, a se contura, a se ivi, a se înjgheba, a se naște, a se întrupa.
Încorpora, verb
Sinonime:
a absorbi, a alipi cu forța, a anexa, a angaja, a conscrie, a cuprinde, a incarna, a include, a îngloba, a înrola, a înscrie în efectivul armatei, a întruchipa, a întrupa, a recruta, (învechit şi popular) a scrie, (învechit, prin Transilvania şi Banat) a asenta, (prin nordul Transilvaniei) a şorozi, (Transilvania) a cătăni, (variantă) a incorpora.
Materializa, verb
Sinonime:
a căpăta formă materială, a concretiza, a crea, a deveni concret, a deveni real, a incarna, a îndeplini, a înfăptui, a întrupa, a personifica, a plăsmui, a realiza, a transpune în viață.
Miting, substantiv neutru Sinonime:
întrunire, adunare, manifestaţie.
Neapărat, adverb
Sinonime:
absolut, cert, continuu, cu orice preţ, cu siguranţă, desigur, fără doar şi poate, fără îndoială, indispensabil, indubitabil, încontinuu, întruna, mereu, morţiş, necontenit, necurmat, negreşit, neîncetat, neîndoielnic, neîndoios, neîntrerupt, neobosit, neostenit, permanent, pururi, sigur, veşnic. Neapărat, adjectiv
Sinonime:
absolut, categoric, cert, fatal, indispensabil, inevitabil, necesar, obligatoriu, precis, sigur.
Neîntrerupt, adjectiv
Sinonime:
continuu, etern, fără întrerupere, fără oprire, necontenit, necurmat, nefragmentat, neîncetat, nesfârșit, non-stop, permanent, perpetuu, statornic, susținut, veșnic, (învechit și regional) mereu, (învechit) neîncontenit, (învechit) neprecurmat, (învechit) nepregetat, (învechit) nepregetător, (învechit) nesăvârșit, (învechit) pururelnic, (regional) necunten. Neîntrerupt, adverb
Sinonime:
continuu, fără întrerupere, fără oprire, încontinuu, întruna, mereu, necontenit, necurmat, neîncetat, neobosit, neostenit, non-stop, permanent, pururi, veșnic, (învechit și regional) nepristan, (învechit) neapărat, (învechit) nelipsit, (regional) hojma, (regional) necunten.
Oarecum, adverb
Sinonime:
aproximativ, cam, ceva, cumva, în parte, într-o măsură oarecare, întrucâtva, nițel, oarecumva, oareșicum, parţial, puțin, (învechit și regional) cevași, (învechit și regional) cevașilea, (învechit) doar, (învechit) după cum, (învechit) oarece, (învechit) oareșice.
Personificare, substantiv feminin
Sinonime:
alegorie, incarnare, încarnare, însufleţire, întruchipare, întrupare, personificaţie, prosopopee, reprezentare, simbolizare.
Plămădi, verb Sinonime:
a dospi, a macera, a fermenta; (figurat) a forma, a făuri, a zămisli, a face, a crea, a procrea, a plăsmui, a înfiripa, a întrupa.
Realiza, verb Sinonime:
a înfăptui, a îndeplini, a efectua, a executa, a săvârşi, a face, a lucra; a crea, a plăsmui, a întruchipa, a da viaţă; a obţine, a dobândi, a câştiga.
Reuni, verb Sinonime:
a întruni, a strânge, a aduna, a pune la un loc.
Reuniune, substantiv feminin Sinonime:
întrunire, adunare, grupare; societate, asociaţie; (figurat) petrecere, banchet, recepţie, ospăţ, masă.
Sobor, substantiv neutru Sinonime:
adunare, întrunire, consfătuire, sfat, clacă; sinod, conciliu.
Strânge, verb
Sinonime:
a (se) acumula, a (se) aduna, a (se) concentra, a (se) consolida, a (se) contracta, a (se) îngrămădi, a (se) înmagazina, a (se) înmănunchea, a (se) întări, a (se) întruni, a (se) retracta, a (se) reuni, a (se) strâmta, a (se) zgârci, a agonisi, a apăsa, a apropia, a așeza laolaltă, a canoni, a căzni, a chinui, a coagula, a colecta, a colecționa, a comprima, a constrânge, a convoca, a culege, a curăța, a depozita, a deretica, a economisi, a face clăi, a face, a forța, a intra, a îmbrățișa, a împături, a încasa, a închega, a închide, a încinge, a încleșta, a încuia, a îndesa, a îndoi, a înfăşura, a îngheța, a îngusta, a înșuruba, a lega, a lua în brațe, a munci, a obliga, a percepe, a plia, a presa, a prinde, a pune bine, a pune la loc, a recolta, a recupera, a ridica, a schingiui, a scurge, a scutura, a se chirci, a se ghemui, a se îmbulzi, a se închirci, a se micșora, a sili, a solidifica, a stoca, a tezauriza, a tortura, a trudi, (Banat și Transilvania) a orândui, (Banat) a stăci, (figurat) a (se) cimenta, (figurat) a prăsi, (învechit și popular) a păsa, (învechit și regional) a griji, (Oltenia și Muntenia) a (se) închelba, (Oltenia și Muntenia) a scofeli, (Oltenia, Banat și Transilvania) a se zguli, (popular) a chivernisi, (popular) a pături, (popular) a se ciuciuli, (popular) a se stârci, (popular) a șurubui, (prin Bucovina) a cioroboti, (prin Maramureș) a zorobi, (regional) a (se) închelbăra, (regional) a (se) întroloca, (regional) a (se) soborî, (regional) a priștipi, (regional) a răgădui, (regional) a rândui, (regional) a sclipui, (regional) a se tâmbuși, (regional) a șurubi, (Transilvania și Maramureș) a șporoli, (Transilvania și Maramureș) a ticăzui, (Transilvania) a câștiga, (Transilvania) a mirui, (Transilvania) a sureti, (Transilvania) a tăgăși, (Transilvania) a tistăli.
Strânsură, substantiv feminin
Sinonime:
adunare, agoniseală, agonisire, agonisită, apăsare, colică, crampă, economie, furaj, grămadă, greutate, îmbrățișare, îmbrățișat, înlănțuire, întrunire, maldăr, morman, movilă, mulțime (strânsă la un loc), nutreț, presare, presiune, purcoi, recoltă, reuniune, rod, spasm, strângere, strânsătură, strânsoare, tetanie, (Banat) zbor, (depreciativ) adunătură, (depreciativ) gloată, (depreciativ) scursură, (depreciativ) șleahtă.
Şedinţă, substantiv feminin Sinonime:
întrunire, adunare, consfătuire, reuniune.
Şezătoare, substantiv feminin Sinonime:
reuniune, adunare, întrunire, clacă.
Venetic, substantiv masculin Sinonime:
străin, intrus.
Zămisli, verb (învechit) Sinonime:
a naşte, a procrea; a lua fiinţă, a se întrupa; a crea, a produce, a forma, a înfiripa, a concepe, a înmulţi.
Adunare, substantiv
Sinonime:
acumulare; tezaurizare, totalizare, (rar) adiţie, adiţionare; convocare; recoltare, colectare, colecţionare, culegere, strângere; întâlnire, întrunire; (adunare constituantă) constituantă; (adunare legislativă) cameră; sfat, (învechit) obşte, sobor, zbor.
Adunat, adjectiv
Sinonime:
acumulat, adăugat, adiționat, apropiat, captat, concentrat, grupat, întrunit, recoltat, strâns, sumat. Adunat, substantiv
Sinonime:
adunare, culegere, cules, recoltare, recoltat, recoltă, strângere, strâns, (învechit) avere, (regional) suretiu.
Ceva, pronume și adjectiv
Sinonime:
(pronume) (învechit şi regional) cevaşi, cevaşilea, oarece, oareceva, (învechit) oareşice; (adjectiv) câtva, oarecare, oareşicare, (învechit şi regional) cevaşi, cevaşilea, oarecât, oarecâtva, oareşice. Ceva, adverb
Sinonime:
întrucâtva.
Cevaşi, adjectiv
Sinonime:
ceva, câtva, oarecare, oareşicare. Cevaşi, adverb
Sinonime:
ceva, întrucâtva, oarecum, oareşicum. Cevaşi, pronume
Sinonime:
ceva.
Cevaşilea, adjectiv
Sinonime:
ceva, câtva, oarecare, oareşicare. Cevaşilea, adverb
Sinonime:
ceva, întrucâtva, oarecum, oareşicum. Cevaşilea, pronume
Sinonime:
ceva.
Când, conjuncție
Sinonime:
(temporal) că; (temporal) dacă; (temporal) cum; (cauzal) cum, deoarece, fiindcă, întrucât; (condiţional) dacă, (popular) de.
Concretizare, substantiv
Sinonime:
incarnare, întruchipare, întrupare, materializare, realizare, (rar) sensibilizare; finalizare.
Continuu, adverb
Sinonime:
încontinuu, întruna, mereu, necontenit, necurmat, neîncetat, neîntrerupt, neobosit, neostenit, permanent, pururi, veşnic, (învechit şi regional) nepristan, (regional) hojma, necunten, (învechit) neapărat, nelipsit, întotdeauna.
Convocare, substantiv
Sinonime:
convocațiune, chemare; adunare, întrunire, înștiințare, reunire, strângere.
Dacă, conjuncție
Sinonime:
de, când, (învechit şi regional) că, deoarece, fiindcă, întrucât, (popular) unde. Dâcă, substantiv
Sinonime:
ciudă, furie, gelozie, invidie, mânie, necaz, pică, pizmă, pornire, ranchiună.
Deoarece, conjuncție
Sinonime:
că, căci, fiindcă, când, cum, întrucât, dacă, (popular) unde.
Întroloca, verb
Sinonime:
a acompania, a aduna, a conduce, a duce, a însoți, a întorloca, a întovărăși, a întruni, a petrece, a reuni, a strânge, a (se) forma, a (se) închega, a (se) înjgheba; a uni, a împerechea.
Pentru, prepoziție
Sinonime:
ca, către, contra, cu destinația, cu direcția, cu privire la, cu scopul de, datorită, de, din cauza, din pricina, drept, după, față de, împotriva, în apărarea, în favoarea, în folosul, în interesul, în legătură cu, în loc de, în locul, în măsură să, în raport cu, în schimbul, în scopul, în vederea, la, pe, per, potrivit cu, pro, referitor la, spre; (expresie) (pentru moment) deocamdată; (expresie) (pentru ca, pentru că) fiindcă, deoarece, din cauză că, de vreme ce, întrucât, căci; (expresie) (pentru ce, pentru aceasta, pentru aceea) deci, așadar, de aceea, drept care, din care cauză; (cu rol de conjuncție) precum.
Incarnație, substantiv
Sinonime:
întrupare, incarnare, (variantă) incarnațiune.
Necurmat, adverb
Sinonime:
continuu, încontinuu, întotdeauna, întruna, mereu, necontenit, neîncetat, permanent, pururi, totdeauna, veşnic.
Simpozion, substantiv
Sinonime:
banchet, conferință, congres, forum, întâlnire, întrunire, miting, reuniune, seanță, seminar, sesiune, summit, ședință.
Bienală, substantiv
Sinonime:
consfătuire, expoziție, festival, întrunire, târg (care are loc o dată la doi ani).
Nelipsit, adverb
Sinonime:
continuu, încontinuu, întruna, mereu, morțiș, musai, neapărat, necontenit, necurmat, negreșit, neîncetat, neîntrerupt, neobosit, neostenit, numaidecât, obligatoriu, permanent, pururi, veșnic.
Personificat, adjectiv
Sinonime:
incarnat, încarnat, întruchipat, întrupat.
Personifica, verb
Sinonime:
a figura, a incarna, a întruchipa, a întrupa, a înzestra cu însușiri omenești, a materializa, a personaliza, a reprezenta, a simboliza, a umaniza, (învechit) a închipa, (învechit) a personisi.
Hojma, adverb
Sinonime:
(regional) continuu, în mod repetat, în repetate rânduri, încontinuu, întruna, mereu, necontenit, necurmat, neîncetat, neîntrerupt, neobosit, neostenit, permanent, pururi, veșnic, (variantă) hojmă.