Boc
Boc, interjecție
Sinonime: poc!  
 
Bocal
Bocal, substantiv
Sinonime: cupă, pahar; (variante) (Transilvania) bucal, pocal.  
 
Bocanc (bocanci)
Bocanc (bocanci), substantiv masculin
Sinonime: botină, gheată, moonboot, (argou) sabot, (Transilvania) papuc; (variante) bocancă, bocâncă, boconci.  
 
Bocăneală
Bocăneală, substantiv feminin
Sinonime: bocănitură, bocănit, ciocnire; trosnitură, pocnitură.  
 
Bocăni
Bocăni, verb (popular)
Sinonime: a ciocăni, a bate, a lovi, a trosni, a pocni, (regional) a bontăni.  
 
Bocănire
Bocănire, substantiv
Sinonime: bătaie, bocăneală, bocănit, bocănitură, ciocăneală, ciocănire, ciocănit, ciocănitură, (regional) tocănire, tocănit.  
 
Bocănit
Bocănit, substantiv
Sinonime: bocăneală, bocănitură, pocăneală, pocănit, pocănitură, (regional) bontăneală, bontănitură; bătaie.  
 
Bocănitoare
Bocănitoare, substantiv
Sinonime: (ornitologie) ciocănitoare, gheonoaie, ghionoaie, scorțar.  
 
Bocănitură
Bocănitură, substantiv
Sinonime: bătaie, bocăneală, bocănire, bocănit, ciocăneală, ciocănire, ciocănitură, pocăneală, pocănit, pocănitură, (regional) bontăneală, (regional) bontănitură, (regional) tocănire, (regional) tocănit.  
 
Bocârn
Bocârn, adjectiv (regional)
Sinonime: cârn.  
 
Boccea
Boccea, substantiv feminin (popular)
Sinonime: pachet, bagaj, greutate, legătură.  
 
Bocceagiu
Bocceagiu, substantiv (învechit)
Sinonime: negustor ambulant, (învechit și regional) marfagiu, (învechit) marchitan, (învechit) marfar, (învechit) mămular, (învechit) tolbaș, (regional) coropcar, (variantă) boccegiu.  
 
Boccegiu
Boccegiu, substantiv (învechit)
Sinonime: negustor ambulant, (învechit și regional) marfagiu, (învechit) marchitan, (învechit) marfar, (învechit) mămular, (învechit) tolbaș, (regional) coropcar, (variantă) bocceagiu.  
 
Bocceluţă
Bocceluţă, substantiv
Sinonime: legăturică.  
 
Bocciu (boccie)
Bocciu (boccie), adjectiv (regional)
Sinonime: bădăran.  
 
Boceală
Boceală, substantiv feminin
Sinonime: bocet, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (regional) văierare, (regional) văierat.  
 
Bocet
Bocet, substantiv neutru
Sinonime: plânset, plâns, tânguire, jelire, boceală, lamentare.  
 
Boci
Boci, verb
Sinonime: a (se) dăuli, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) plânge, a deplânge, a se căina, a se glăsui, a se lamenta, a se mișeli, a se olecăi, a se scârbi, a se tângui, a se văicări, a se văiera, a se văina, a se văita, a se vălăcăi, (învechit și regional) a se olălăi, (învechit) a se glăsi, (Moldova și Bucovina) a se frăsui, (popular) a se aoli, (regional) a se plângătui, (Transilvania) a (se) cânta.  
 
Bocire
Bocire, substantiv
Sinonime: jelire; văitat.  
 
Bocit
Bocit, substantiv
Sinonime: văitat.  
 
Bocitoare
Bocitoare, substantiv
Sinonime: jeluitoare, (regional) plângătoare.  
 
Bociulie
Bociulie, substantiv (regional)
Sinonime: boboc, capsulă, căciulie, măciulie, mugur, (variantă) băciulie, (variantă) bociolie, (variantă) buciulie.  
 

Balot
Balot, substantiv neutru
Sinonime: pachet, bagaj; boccea, legătură.  
 
Bătaie
Bătaie, substantiv feminin
Sinonime: altoială, atingere, bătălie, bătătură, băteală, bătută, bocăneală, bocănire, bocănit, bocănitură, boiște, bombardament, bombardare, bruftuială, bruftuluială, bumbăceală, burduşeală, caft, cafteală, carambol, cardeală, ceartă, chelfăneală, ciocăneală, ciocănire, ciocănit, ciocănitură, ciocnire, ciomăgeală, conflict, corecţie, fâlfâit, goană, harţă, hăituială, hăituire, izbire, împreunare, încăierare, încăierătură, înfrângere, lovire, lovitură, luptă, mardeală, muștruluială, palpitație, păruială, pedeapsă, plesnitură, pulsație, răfuială, război, scatoalcă, scărmănătură, scărmăneală, scornire, suflare, suflu, tărbăceală, târnuială, târnuire, tic-tac, timp, tocănit, trânteală, trosneală, urecheală, zvâcnire, (bătaie de joc) batjocură, (familiar) tăvăleală, (figurat) mângâiere, (figurat) scărmănare, (învechit și popular) suflat, (rar) încaier, (regional) încăierat, (regional) tocănire, (regional) zăliște.  
 
Broboadă
Broboadă, substantiv feminin
Sinonime: bariș, basma, batic, maramă, năframă, testemel, tulpan, văl, (învechit) boccea, (învechit) brobodealnic, (rar) fișiu, (variantă) brobod, (variantă) brobodă; (regional) bertă, cârpă, grimea, îmbrobodea, îmbrobodeală, pânzătură, rariță.  
 
Ciocăni
Ciocăni, verb
Sinonime: a lovi, a bate, a bocăni; (figurat) a bate la cap, a cicăli, a pisălogi, a bârâi, a ciomăgi.  
 
Cânta
Cânta, verb
Sinonime: (muzică) a executa, a interpreta, a intona, a doini, a compune, a scrie versuri, (popular) a glăsui, a spune, a viersui, a zice, (învechit) a glăsi, a juca, a suna, a sufla; a glorifica; a boci, a căina, a jeli, a jelui, a lamenta, a plânge, a se tângui, a se văicări, a se văita.  
 
Dăuli
Dăuli, verb (regional)
Sinonime: a jeli, a boci, a plânge.  
 
Gheaţă
Gheaţă, substantiv feminin
Sinonime: agurijoară, grindină, piatră, portulacă; ghețuș; (chimie) (gheaţă uscată) zăpadă de bioxid de carbon; (locuțiune) (de gheață) indiferent, nepăsător, nesimțitor; (locuțiune) (bani gheață) bani în numerar, bani lichizi, bani peșin.

Gheată, substantiv
Sinonime: bocanc, botină, cizmă, (Moldova) ciubotă, (Moldova) ghetă, (Moldova, învechit) jambieră, (regional) papuc, (Transilvania şi Maramureș) topancă.  
 
Glăsui
Glăsui, verb (popular)
Sinonime: a boci, a căina, a cânta, a exprima, a executa, a grăi, a intona, a interpreta, a jeli, a jelui, a lamenta, a plânge, a rosti, a spune, a tângui, a văicări, a văita, a vorbi, a zice.  
 
Încălţa
Încălţa, verb
Sinonime: a-şi trage ghetele, a-şi trage bocancii, a-şi pune încălţămintea; (familiar) a înşela, a păcăli, a duce, a îmbrobodi.  
 
Jelanie
Jelanie, substantiv feminin
Sinonime: plângere, tânguire, bocire, bocet, durere, jale, doliu.  
 
Jeli
Jeli, verb
Sinonime: a (se) plânge, a (se) văita, a (se) tângui, a boci, a se lamenta, a deplânge, a căina.  
 
Jelui
Jelui, verb
Sinonime: a (se) jeli, a (se) plânge, a acuza, a aspira, a compătimi, a denunța, a deplânge, a dori, a învinovăți, a învinui, a jindui, a năzui, a pârî, a pofti, a pretinde, a râvni, a reclama, a regreta, a se boci, a se căi, a se căina, a se lamenta, a se pocăi, a se tângui, a se văicări, a se văita, a spune, a tinde, a ținti, a urmări, a visa, a viza, (învechit și regional) a se olălăi, (învechit și regional) a se olecăi, (învechit) a se glăsi, (învechit) a se glăsui, (Moldova și Bucovina) a se frăsui, (popular) a se aoli, (popular) a se mișeli, (regional) a (se) dăuli, (regional) a se plângătui, (regional) a se scârbi, (regional) a se văiera, (regional) a se văina, (regional) a se vălăcăi, (Transilvania) a (se) cânta.  
 
Lacrimă
Lacrimă, substantiv feminin
Sinonime: (la plural) plâns, plânset, bocet.

Lăcrima, verb
Sinonime: a plânge, a-i curge lacrimi, a vărsa lacrimi.  
 
Legătură
Legătură, substantiv feminin
Sinonime: acord, angajament, aranjament, armură, bandaj, basma, boccea, coardă, combinație, comunicație, contact, contract, convenție, cravată, descântec, farmec, faşă, frânghie, funie, împreunare, îndatorire, înlănțuire, înţelegere, învoială, învoire, lanţ, legământ, legătoare, magie, mănunchi, nex, obligație, pact, pansament, raport, referință, relaţie, sarcină, sfoară, testemel, tifon, tranzacție, unire, unitate, vrajă, vrăjitorie, (grecism învechit) schesis, (livresc) contingență, (rar) snop, (rar) suită, (regional) smoc, (filozofie) (legătură universală) interdependență, (fizică) (legătură conductivă) legătură galvanică; (chimie) (legătură covalentă) covalență, (legătură de hidrogen) punte de hidrogen, (legătură electrovalentă) electrovalență, (legătură heteropolară) electrovalență, (legătură homeopolară) covalență, (legătură ionică) electrovalență.  
 
Prohodi
Prohodi, verb
Sinonime: a duce un mort la groapă, a îngropa, a înmormânta, a oficia prohodul, (Bucovina) a popi, (învechit și regional) a comânda, (învechit) a provodi; (figurat) a boci, a căina, a deplânge, a jeli, a plânge.  
 
Sabot
Sabot, substantiv masculin
Sinonime: bocanc, gheată, papuc, patină, șiu.  
 
Ticăloşi
Ticăloşi, verb
Sinonime: a se degrada, a decădea, a regresa, a se strica, a se deprava; (învechit) a se plânge, a se jeli, a se tângui, a se văita, a se boci.  
 
Tângui
Tângui, verb
Sinonime: a deplânge, a geme, a protesta, a reclama, a se boci, a se căina, a se compătimi, a se jeli, a se lamenta, a se plânge, a se văicări, a se văieta, a se văita.  
 
Tânguire
Tânguire, substantiv feminin
Sinonime: amărăciune, boceală, bocet, bocire, bocit, căinare, durere, geamăt, întristare, jale, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentaţie, mâhnire, necaz, pâră, plângere, plâns, pretenţie, protest, reclamație, scâncet, supărare, suspin, tânguială, tânguit, vaier, vaiet, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) jalovanie, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (învechit) scâncitură, (popular) jelanie, (popular) jeluială, (popular) vai, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (rar) scânceală, (regional) vaicăr, (regional) văierare, (regional) văierat.  
 
Vaiet
Vaiet, substantiv neutru
Sinonime: geamăt, plânset, ţipăt, vaier, tânguire, bocet.  
 
Văicăreală
Văicăreală, substantiv feminin
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, plânset, tânguială, tânguire, tânguit, văicărit, văicăritură, văietătură, văitare, văitat, văitătură, (rar) văicărare.  
 
Buci
Buci, substantiv la plural
Sinonime: (Oltenia) (plural) zgrebeni.

Buci, verb
Sinonime: a bocși, a bucși, a buti.  
 
Capsulă
Capsulă, substantiv
Sinonime: (botanică) măciulie, (prin Transilvania) bocioacă, (regional) bociulie, (regional) căciulie; bulin, capac, capsă, cașet, cașetă, cutioară, înveliș, petiță, pilulă, urnă, (capsulă cosmică) cabină spaţială, (capsulă suprarenală) glandă suprarenală, (chimie) vas hemisferic, (fizică) (capsulă barometrică) capsulă manometrică.  
 
Căinare
Căinare, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, compătimire, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (regional) văierare, (regional) văierat.  
 
Cărbunar
Cărbunar, substantiv
Sinonime: (rar) mangalagiu, mangalar, mangalizator, (regional) bocşer, (prin Maramureș) săhălbar.  
 
Cărbunărie
Cărbunărie, substantiv
Sinonime: magazie de cărbuni, (regional) bocșă, (regional) cărbunărit.  
 
Chilă
Chilă, substantiv
Sinonime: chil; (învechit) impozit; hernie, surpătură, vătămătură; om de nimic, amărât, prăpădit, sărman; (regional) boccea.  
 
Olecăi
Olecăi, verb (învechit și regional)
Sinonime: a boci, a se căina, a se lamenta, a se tângui, a se văicări, a se văieta, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) plânge; (variante) a se olăcăi, a se olicăi.  
 
Olecăire
Olecăire, substantiv (învechit)
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentaţie, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură.  
 
Ciocănit
Ciocănit, substantiv
Sinonime: bătaie, bocănit, tocănit.  
 
Ciocănitură
Ciocănitură, substantiv
Sinonime: bătaie, bocănit.  
 
Coropcar
Coropcar, substantiv
Sinonime: (regional) negustor ambulant, bocceangiu, marchitan; (familiar) hoinar, vagabond.  
 
Calemar
Calemar, substantiv (învechit)
Sinonime: boccegiu, marchidan, negustor; călimară portativă.  
 
Drâmboi
Drâmboi, substantiv
Sinonime: drâmbă mai mare.

Drâmboi, verb
Sinonime: a-și manifesta supărarea, a boci în gură mare, a se bosumfla, a se îmbufna.  
 
Frăsui
Frăsui, verb
Sinonime: a (se) boci, a (se) căina, a (se) chinui, a (se) consuma, a (se) frământa, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) lamenta, a (se) plânge, a (se) tângui, a (se) văicări, a (se) văita, a (se) zbate, a (se) zbuciuma; a se agita fără rost, a umbla fără rost.  
 
Glăsi
Glăsi, verb
Sinonime: a boci, a căina, a cânta, a executa, a intona, a interpreta, a jeli, a jelui, a lamenta, a plânge, a rosti, a spune, a tângui, a văicări, a văita, a vorbi, a zice.  
 
Parlagiu
Parlagiu, substantiv
Sinonime: măcelar, (regional) parcealagiu, (învechit) bocciu.  
 
Scârbi
Scârbi, verb
Sinonime: a agasa, a (se) amărî, a (se) boci, a (se) căi, a (se) căina, a (se) cutremura, a deveni trist, a (se) dezgusta, a (se) enerva, a face simtă scârbă, a fi cuprins de scârbă, a (se) indispune, a (se) irita, a (se) încrâncena, a (se) îndurera, a (se) înfiora, a (se) înfricoșa, a (se) înfuria, a (se) îngrețoșa, a (se) îngrozi, a (se) înspăimânta, a (se) întrista, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) lamenta, a (se) mâhni, a (se) mânia, a (se) necăji, a (se) plânge, a (se) plictisi, a (se) pocăi, a (se) posomorî, a produce scârbă, a regreta, a sâcâi, a simți scârbă, a (se) supăra, a (se) tângui, a tremura, a umple de scârbă, a (se) văicări, a (se) văita, a zgudui.  
 
Verş
Verş, substantiv
Sinonime: poezie, vers, (plural) stihuri, (plural) versuri; (regional) bocet.  
 
Obidire
Obidire, substantiv
Sinonime: amar, amărăciune, asuprire, boceală, bocire, bocit, căinare, chin, exploatare, împilare, întristare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, mâhnire, năpăstuire, necaz, nedreptățire, opresiune, oprimare, oropsire, persecutare, persecuție, plângere, plâns, prigoană, prigonire, suferință, supărare, tristețe, tânguială, tânguire, tânguit, urgisire, văitare, văitat, văitătură.  
 
Jelire
Jelire, substantiv
Sinonime: bocire, jeluire, plângere, plâns, tânguire, văitare, (popular) jeluială.  
 
Recipient
Recipient, substantiv
Sinonime: amforă, bazin, bocal, bol, butelie, container, creuzet, cupă, cuvă, hanap, jar, pot, receptacul, rezervor, urnă, vas.  
 
Olălăire
Olălăire, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură.  
 
Tocănire
Tocănire, substantiv
Sinonime: bătaie, bocăneală, bocănire, bocănit, bocănitură, ciocăneală, ciocănire, ciocănit, ciocănitură, tocănit.  
 
Olălăi
Olălăi, verb
Sinonime: (învechit și regional) a boci, a se căina, a se jeli, a se jelui, a se lamenta, a se plânge, a se tângui, a se văicări, a se văita.  
 
Marchitan
Marchitan, substantiv
Sinonime: (învechit) bocceagiu, boccegiu, colportor, coropcar, marfagiu, mămular, negustor (ambulant), tolbaş; (variante) marchidan, mărchidan.  
 
Jeluială
Jeluială, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură.  
 
Jalovanie
Jalovanie, substantiv
Sinonime: (învechit) bocet, plângere, tânguire; dar, donație, gratificație, gratificațiune.  
 
Lamentaţie
Lamentaţie, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (regional) văierare, (regional) văierat, (variantă) lamentațiune.  
 
Marfagiu
Marfagiu, substantiv (învechit și regional)
Sinonime: comis-voiajor, negustor (ambulant), (învechit) bocceagiu, (învechit) boccegiu, (învechit) marchidan, (învechit) marchitan, (învechit) mămular, (învechit) tolbaș, (regional) coropcar.  
 
Jeluire
Jeluire, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jalbă, jelire, jelit, lamentare, lamentație, plângere, plâns, reclamație, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (regional) văierare, (regional) văierat.  
 
Jeluitoare
Jeluitoare, substantiv
Sinonime: bocitoare, (regional) plângătoare.  
 
Auli
Auli, verb
Sinonime: a (se) aoli, a (se) boci, a (se) plânge, a (se) văicări.  
 
Aoli
Aoli, verb
Sinonime: a (se) boci, a (se) căina, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) lamenta, a (se) plânge, a (se) tângui, a (se) văicări, a (se) văita; a hăuli.  
 
Vălăcăi
Vălăcăi, verb (regional)
Sinonime: a se boci, a se căina, a se jeli, a se jelui, a se lamenta, a se plânge, a se tângui, a se văicări, a se văieta.  
 
Nemotenie
Nemotenie, substantiv (învechit și regional)
Sinonime: bocitoare; înrudire, neam, rubedenie, rudă, rudenie.  
 
Dăulire
Dăulire, substantiv (regional)
Sinonime: bocire, jelire, văitare.  
 
Voceratrice
Voceratrice, substantiv
Sinonime: (în Corsica) bocitoare, plângătoare.  
 
Pricinaș
Pricinaș, substantiv (popular)
Sinonime: acuzat, arțăgos, buclucaș, cârcotaș, certăreț, făptaș, gâlcevitor, inculpat, împricinat, învinuit, pârât, scandalagiu, vinovat, (învechit) boclucaș, (învechit) căuzaș, (învechit) împricinaș.  
 
Încălțăminte
Încălțăminte, substantiv
Sinonime: bascheți, bocanc, cizmă, cizmuliță, coturn, crepidă, escarpen, espadrilă, galenți, galoș, gheată, ghetuță, meși, mocasin, opincă, opincuță, pantof, pantofior, papuc, papucaș, papucel, pâslar, saboți, sandală, săndăluță, șoșon, târlici, teniși, (învechit și popular) călțun, (învechit și regional) bușmachiu, (învechit și regional) încălțări, (învechit) cipic, (învechit) condur, (învechit) conduraș, (învechit) imineu, (învechit) încălțământ, (învechit) încălțătură, (învechit) încălței, (învechit) scarpin, (învechit) zgarbură, (popular) irmizea, (regional) botfor, (regional) botină, (regional) ciubotă, (regional) ciuboțică, (regional) încălție, (regional) scroambă.  
 
Pocăneală
Pocăneală, substantiv
Sinonime: bocăneală, bocănit, bocănitură, pocănit, pocănitură, (regional) bontăneală, (regional) bontănitură.  
 
Bontănitură
Bontănitură, substantiv (regional)
Sinonime: bocăneală, bocănit, bocănitură, ciocănitură, pocăneală, pocănit, pocănitură.  
 
Bontăneală
Bontăneală, substantiv (regional)
Sinonime: bătaie, bocăneală, bocănit, bocănitură, burzuluială, ciocănire, pocăneală, pocănit, pocănitură.  
 
Vengher
Vengher, substantiv (învechit)
Sinonime: negustor ambulant, slovac, (învechit) bocceagiu.  
 
Plângătoare
Plângătoare, substantiv
Sinonime: (regional) bocitoare, jeluitoare; (învechit) reclamantă.  
 
Legăturică
Legăturică, substantiv
Sinonime: bocceluţă, legătură (mică), legăturiță.  
 
Tânguit
Tânguit, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (regional) văierare, (regional) văierat.  
 
Cercelar
Cercelar, substantiv (învechit)
Sinonime: negustor de mărunțișuri; (învechit) boccegiu, coropcar, mămular, tolbaș.  
 
Văitare
Văitare, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, tânguitură, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit și regional) văierare, (învechit și regional) văierat, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (învechit) văierătură, (popular) compătimire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (variantă) văietare.  
 
Boghineț
Boghineț, substantiv (regional)
Sinonime: porcoi; (regional) bocăneț.  
 
Botie
Botie, substantiv
Sinonime: bociulie, gămălie, măciulie, măgălie.  
 
Glăsa
Glăsa, verb (învechit)
Sinonime: a boci, a cânta, a se tângui (cu glas tare), a suna, a vorbi, (variantă) a glăsi.

Glasa, verb
Sinonime: (gastronomie) a glazura; (obiecte de piele) a apreta, a da lustru, a lustrui, a trata cu apret.  
 
Băcăni
Băcăni, verb
Sinonime: (învechit) a se farda, a vopsi (cu băcan), a vopsi roșu-aprins; (regional) a bocăni.  
 
Torocăni
Torocăni, verb (regional)
Sinonime: a bocăni, a ciocăni, (figurat) a bodogăni, (figurat) a trăncăni, (regional) a tolocăni.  
 
Lamento
Lamento, substantiv
Sinonime: bocet, bocire, bocit, cântec de jale, plâns.  
 
Pocănitură
Pocănitură, substantiv (regional)
Sinonime: bocăneală, bocănit, bocănitură, pocăneală, pocănit, pocnet, pocnitură, (regional) bontăneală, (regional) bontănitură.  
 
Tropăială
Tropăială, substantiv
Sinonime: bocănit, ropot, tropăire, tropăit, tropăitură, tropot, zupăit, zupăitură, (popular) treapăd, (popular) tropotire, (popular) tropotit, (popular) tropotitură, (regional) dupăială, (regional) dupăire, (regional) dupăit, (regional) dupăitură, (regional) lipăială, (regional) ropăit, (regional) tropoială, (regional) tropoteală, (regional) tropotică, (regional) zdupăială.  
 
Jelitoare
Jelitoare, substantiv
Sinonime: bocitoare, jeluitoare, (variantă) jălitoare.  
 
Vidanjor
Vidanjor, substantiv
Sinonime: (învechit) bocciu, (învechit) hasnagiu, (învechit) haznagiu, (învechit) vistier, (popular) căcănar, (rar) latrinar, (Transilvania) budar, (variantă) vidanger.  
 
Vițel
Vițel, substantiv
Sinonime: (zoologie) junc, mânzat; (regional) boci, bociuluț, dănac, mânzălău, murgoci, tambă, tărăbig, terhec, tuluc.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar