Îngropa, verb
Sinonime:
a înmormânta, a înhuma, a băga în pământ, (regional) a astruca; (figurat) a se retrage, a se însingura, a fugi de lume, a se izola, a se exila.
Îngropăciune, substantiv
Sinonime:
(popular) îngropare, îngropat, înhumare, înmormântare.
Abandona, verb Sinonime:
a părăsi, a renunţa, a lepăda; a abdica, a capitula, a ceda, a înceta, a declara forfait, a demisiona, a dezerta, a îngropa, a neglija, a se debarasa, a se da bătut, a se retrage.
Împământeni, verb
Sinonime:
a (se) generaliza, a (se) introduce, a (se) naturaliza, a aclimatiza, a adapta, a deveni obișnuit, a intra adânc în uz, a îngropa, a prinde rădăcini, a se încetățeni, a se înrădăcina, a se statornici, a transplanta, (învechit) a (se) indigena, (învechit) a (se) naționaliza.
Înhuma, verb Sinonime:
a înmormânta, a îngropa, a pune în pământ, (regional) a astruca.
Înmormânta, verb Sinonime:
a îngropa, a pune în mormânt, a înhuma, (regional) a astruca; (figurat) a da uitării, a trece sub tăcere.
Petrecanie, substantiv feminin
Sinonime:
benchetuială, chef, decedare, deces, dispariție, distrugere, eveniment, existență, îngropare, îngropat, înhumare, înmormântare, întâmplare, moarte, nimicire, ospăţ, pățanie, petrecere, pieire, praznic, prăpăd, prăpădire, prăznuire, răposare, răpunere, sfârșit, stingere, sucombare, trai, viață, (plural) zile.
Petrecere, substantiv feminin
Sinonime:
amuzament, bairam, (familiar) beută, chiolhan, banchet, chef, chermeză, comportament, comportare, conduită, decedare, deces, desfătare, destindere, dispariţie, distracţie, existenţă, îngropare, îngropat, înhumare, înmormântare, însoţire, moarte, ospăţ, paranghelie, party, petrecanie, pieire, prăpădire, purtare, răposare, reuniune, sfârşit, stingere, sucombare, trai, trăire, veselie, viaţă, viețuire, (învechit) desfătăciune, (învechit) sărbătorie, (rar) desfăt, (rar) sărbătoare.
Planta, verb Sinonime:
a sădi, a pune în pământ, a îngropa. Plantă, substantiv feminin Sinonime:
vegetală.
Prohodi, verb
Sinonime:
a duce un mort la groapă, a îngropa, a înmormânta, a oficia prohodul, (Bucovina) a popi, (învechit și regional) a comânda, (învechit) a provodi; (figurat) a boci, a căina, a deplânge, a jeli, a plânge.
Prohodire, substantiv feminin
Sinonime:
îngropăciune, înmormântare, prohod, prohodit, slujbă de înmormântare.
Sepultură, substantiv
Sinonime:
(la plural) funeralii, cavou, cenotaf, groapă, hipogeu, inhumație, îngropare, îngropat, înhumare, înmormântare, mausoleu, mormânt, necropolă, sepulcru, tombă.
Inhumaţie, substantiv
Sinonime:
îngropare, îngropat, înhumare, înmormântare, (plural) funeralii.
Pogrebanie, substantiv
Sinonime:
(învechit) îngropare, îngropat, înhumare, înmormântare, (variantă) pogribanie.
Înmormântare, substantiv
Sinonime:
cremațiune, incinerare, îngropare, îngropat, înhumare, (învechit și popular) petrecanie, (învechit și popular) petrecere, (învechit și regional) astrucare, (învechit) pogrebanie, (la plural) funeralii, (livresc) inhumație, (livresc) sepultură, (popular) îngropăciune, (popular) prohod.
Împământenire, substantiv
Sinonime:
îngropare, înrădăcinare, naturalizare, statornicire, (figurat) generalizare, (învechit) indigenat.
Împământenit, adjectiv
Sinonime:
generalizat, introdus, îngropat, naturalizat.