Aşa, adjectiv Sinonime:
asemenea, astfel, în acest chip, în acest mod, în acest fel.
Aşa-zis, locuțiune adjectivală
Sinonime:
aparent, fals, pretins, (pe nedrept) numit astfel.
Aşadar, adverb Sinonime:
deci, prin urmare, în concluzie, în consecinţă.
Asâla, adverb (regional)
Sinonime:
încet.
Asalt, substantiv
Sinonime:
(militărie) atac, iureş, năvală, năvălire, (învechit şi regional) şturm.
Asalta, verb
Sinonime:
(militărie) a ataca.
Asaltare, substantiv
Sinonime:
asalt, asaltat, (figurat) copleșire.
Asaltator, substantiv
Sinonime:
agresor, asediator, atacant, combatant, provocator.
Asămănăciune, substantiv (învechit)
Sinonime:
asemănare.
Asămănare, substantiv (învechit și regional)
Sinonime:
asemănare.
Asămănător, adjectiv
Sinonime:
asemănător, (învechit) asemănătoriu.
Asambla, verb
Sinonime:
a fixa, a îmbina, a împreuna, a monta, a reuni, a uni.
Asamblaj, substantiv
Sinonime:
acuplaj, asamblare, broșaj, încastrare, joncțiune, montaj, racord, reunire, sudură, unire.
Asamblare, substantiv
Sinonime:
asamblaj, fixare, îmbinare, împreunare, montaj, montare, reunire, unire.
Asamblat, substantiv
Sinonime:
asamblare. Asamblat, adjectiv
Sinonime:
îmbinat.
Asamblor, substantiv
Sinonime:
ajustor, montor, montator; compilator.
Asana, verb Sinonime:
a curăţa, a seca, a epura; (figurat) a însănătoşi, a îmbunătăţi; a redresa; a aera.
Asanare, substantiv
Sinonime:
asanat, desecare, secare, (rar) asecare; sanitație.
Asanat, adjectiv
Sinonime:
desecat, secat, redresat.
Asară, adverb (regional)
Sinonime:
aseară, în seara precedentă.
Așarna, verb
Sinonime:
a insista, a persevera, a persista, a se agăța cu înverșunare, a se încăpățâna, a se îndârji, a se înverșuna, a se obstina, a se pasiona.
Asasin, substantiv masculin
Sinonime:
bandit, călău, criminal, executor, fratricid, homicid, infanticid, linșor, măcelar, omorâtor, omucigaș, paricid, patricid, regicid, sicar, spadasin, strangulator, sugrumător, tâlhar, tiranicid, ucigaş, ucigător, (învechit) criminalist, (învechit) omucid, (învechit) războinic, (învechit) șugubăț, (învechit) tăietor. Asasin, adjectiv
Sinonime:
criminal, homicid, omorâtor, omucigaș, otrăvitor, ucigaș, ucigător, (învechit) criminalist, (învechit) omucid, (învechit) războinic, (învechit) șugubăț.
Asasina, verb Sinonime:
a omorî, a ucide, a suprima, a lichida, a trimite pe lumea cealaltă, a executa.
Asasinant, adjectiv (învechit)
Sinonime:
omorâtor, ucigător, (familiar) plicticos.
Asasinare, substantiv
Sinonime:
asasinat, omor, omorâre, suprimare, ucidere, ucis, (figurat) achitare, (figurat) lichidare, (învechit) supresiune, (învechit) ucigătură, (popular) răpunere.
Asasinat, substantiv neutru Sinonime:
omor, ucidere, crimă, omucidere; (familiar) lichidare, executare. Asasinat, adjectiv
Sinonime:
omorât.
Adapta, verb Sinonime:
a (se) acomoda; a (se) potrivi, a (se) deprinde, a (se) armoniza, a (se) ajusta, a (se) aclimatiza, a se familiariza, a transpune, a asambla, a combina, a se conforma.
Apaş, substantiv masculin Sinonime:
tâlhar, asasin, ucigaş, hoţ, om de nimic; derbedeu, huligan, haimana, golan. Apăs, substantiv (învechit)
Sinonime:
asuprire, neajuns, necaz, opresiune, păs.
Apoi, adverb Sinonime:
după aceea, pe urmă, afară de aceasta; totuşi, cu toate acestea, în definitiv; prin urmare, deci, atunci, în acest caz, aşa fiind.
Asemănare, substantiv feminin
Sinonime:
afinitate, analogie, apropiere, asemuire, comparare, comparație, concordanță, consimilitudine, corespondență, înrudire, potriveală, potrivire, simetrie, similaritate, similitudine, (învechit și regional) semuială, (învechit) asemănătură, (învechit) chip, (învechit) nivelare, (învechit) potrivă, (învechit) potroz, (învechit) semănare, (învechit) semănătură, (învechit) semuire, (popular) asemăluire, (regional) semeniș; (variante) (învechit) asămănare, (învechit) sămănare, (regional) asămânare.
Astfel, adverb Sinonime:
aşa, în acest mod, în acest fel, în acest chip.
Atac, substantiv neutru Sinonime:
asalt, năvală, ofensivă, agresiune, abordaj, confruntare, incursiune; criză, şoc, acces, apoplexie, congestie, ictus.
Ataca, verb Sinonime:
a lovi, a izbi, a năvăli; a aborda (ceva), a se ocupa de (ceva); a acuza, a agresa, a asalta, a bombarda, a combate, a critica.
Atacator, substantiv masculin
Sinonime:
agresor, asaltator, atacant, cotropitor, invadator, înaintaș, năvălitor; (adjectival) contaminant, distrugător.
Atentat, substantiv neutru
Sinonime:
agresiune, asasinat, atac, atentare, atingere, camuflet, complot, crimă, delict, fărădelege, infracţiune, ofensă, sacrilegiu, tentativă de omor, ultraj, viol, violare, violență.
Bandit, substantiv masculin
Sinonime:
apaș, asasin, bucanier, camorrist, canalie, criminal, delincvent, escroc, filibustier, forban, gangster, hoț, mafios, mafiot, mizerabil, nelegiuit, nemernic, om în afara legii, pirat, răufăcător, scelerat, tâlhar, terorist, ticălos, yakuza, (familiar) afurisit, (franțuzism) brigand, (învechit) fur, (învechit) războinic, (regional) furător, (regional) robalău, (Transilvania) lotru.
Bun, adverb Sinonime:
bine, aşa, aşa da, cum trebuie.
Ca, adverb Sinonime:
cum, după cum, precum, aşa cum, de exemplu, bunăoară; aproape, cam, aproximativ, circa, vreo. Ca, prepoziție Sinonime:
cât, la fel cu, în felul, decât, în calitate de, drept, în ce priveşte, cât priveşte, cu privire la. Ca, conjuncție Sinonime:
pentru ca, așa ca. Că, conjuncție Sinonime:
căci, fiindcă, deoarece, pentru că; încât, de, să; doar.
Combina, verb
Sinonime:
a amesteca, a aranja, a asambla, a asocia, a asorta, a calcula, a chibzui, a comasa, a dispune, a fuziona, a îmbina, a împreuna, a îngrămădi, a lega, a organiza, a plămădi, a plănui, a plăsmui, a potrivi, a prepara, a pune la cale, a pune la un loc, a reprezenta în minte, a reuni, a uni într-o anumită ordine, a urzi.
Construi, verb
Sinonime:
a asambla, a face, a alcătui, a edifica, a concepe, a constitui, a elabora, a ridica; a clădi, a înălţa.
Crimă, substantiv feminin
Sinonime:
ucidere, omor, asasinat, moarte, omorâre, omucidere, (livresc) homicid, (învechit) deşugubină, omucid, sângi, ucigătură.
Criminal (criminală), adjectiv și substantiv
Sinonime:
ucigaş, asasin, nelegiuit, bandit, omorâtor, (livresc) homicid, (rar) omucigaş, ucigător, (învechit) criminalist, omucid, războinic, şugubăţ; (adjectiv) (învechit) criminalicesc.
Cum, interjecție
Sinonime:
în ce mod? se poate? adevărat să fie? chiar așa? ce? poftim? cu cât? cu ce preţ? Cum, conjuncție
Sinonime:
precum; deoarece, întrucât; cu toate că, deşi; în măsura în care, pe cât; în timp ce, pe când, îndată ce, în vreme ce. Cum, adverb
Sinonime:
ce, cât.
Curat, adverb
Sinonime:
întocmai, chiar aşa, exact, precis, clar, desluşit, lămurit, limpede, chiar, drept, explicit, expres, răspicat, tocmai.
Curăţa, verb
Sinonime:
a face curat, a deretica, a limpezi, a (se) purifica; (familiar) a omorî, a ucide, a distruge; a elimina, a îndepărta, a înlătura, a şterge, (învechit şi regional) a cura, (Transilvania) a tăgăşi, a dezinfecta; a asasina, a se debarasa, a deceda, a se descotorosi, a dispărea, a duce, a izbăvi, a mântui, a muri, a pieri, a (se) prăpădi, a răposa, a răscumpăra, a salva, a scăpa, a sfârşi, a (se) stinge, a sucomba, a suprima.
Dar, substantiv neutru Sinonime:
cadou, atenţie, plocon, mită, prinos, ofrandă, danie; milă, har, îndurare; însuşire, talent, vocaţie, înzestrare. Dar, adverb
Sinonime:
da, desigur, fireşte. Dar, adverb interogativ
Sinonime:
oare? păi? Dar, conjuncție
Sinonime:
altfel, altminteri, însă, totuşi, ci, numai, (regional) fără, (prin Transilvania) pedig, darămite, (rar) încămite, mite, nemite, (învechit şi popular) necum, aşadar, deci.
Dovedi, verb
Sinonime:
a demonstra, a atesta, a proba; a (se) arăta, a manifesta, a vădi; a învinge, a birui, a răpune, a întrece; a prididi, a răzbi, a isprăvi, a mântui; a confirma, a argumenta, a întări, a susţine; a asasina, a bate, a încheia, a înfrânge, a omorî, a sfârşi, a suprima, a termina, a ucide.
Etcetera, adverb
Sinonime:
și altele, și alții, și așa mai departe, și ceilalți, (ieșit din uz) etceterește, (slavonism învechit) proci; (variante) et caetera, et cetera, (învechit) ecetera, (învechit) etțetera, (învechit) ețetera; (abreviere) etc.
Fixa, verb
Sinonime:
a (se) stabili, a pironi, a imobiliza, a împietri, a înţepeni; a (se) stabiliza, a (se) statornici; a (se) hotărî, a se decide; a rândui, a ordona, a dispune, a norma, a prescrie; a (se) prinde, (regional) a proţăpi, a pune, a (se) pecetlui, a asambla, a se agăţa, a amplasa, a posta, a aținti, a-i rămâne, (figurat) a se grava, a se imprima, a se întipări, a se săpa, (învechit, figurat) a se tipări, a alege, a institui, a determina, a preciza, (învechit) a defige, a însemna, a statori, a calcula, a consfinți.
Fugi, verb
Sinonime:
a alerga, a curge, a dezerta, a dispărea, a evada, a evita, a goni, a merge în fugă, a o întinde, a o lua la goană, a o șterge, a o tuli, a ocoli, a scăpa (din), a se căra, a se eschiva, a se feri, a se mătrăși, a se mişca repede, a se perinda, a se refugia, a se scurge (rapid), a se sustrage, a trece prin faţa ochilor, a trece (repede), (Bucovina) a scopci, (despre anumite lichide) a da în foc, (familiar) a se cărăbăni, (învechit și regional) a cure, (popular) a lipsi, (regional) a (se) încura; (locuţiune) (a fugi în lume) a pleca de acasă; (locuţiune) (a fugi printre degete) a-i aluneca cuiva ceva din mână, (figurat) a nu se lăsa prins. Fugi, interjecție
Sinonime:
pleacă, (popular) tiva, (prin nord-estul Olteniei) tiutiu; (locuţiune) (fugi de-aici!) pleacă! nu mai spune!; (locuţiune) (fugi de-acolo!) da` de unde! nici gând să fie așa!
Găti, verb
Sinonime:
a (se) aranja, a (se) dichisi, a (se) ferchezui, a (se) împodobi, a (se) moța, a (se) podobi, a (se) pregăti, a (se) spilcui, a (se) stolisi, a (se) tocmi, a asasina, a consuma, a epuiza, a face, a fi gata, a isprăvi, a încheia, a omorî, a prepara, a sfârşi, a suprima, a termina, a ucide, (argou) a (se) șucări, (Banat) a (se) schili, (învechit și popular) a preface, (învechit și regional) a (se) muchilipsi, (învechit) a (se) stoli, (popular și familiar depreciativ) a (se) sclivisi, (popular) a (se) drege, (prin Moldova) a (se) puțui, (prin Transilvania și Maramureș) a (se) pădăi, (prin Transilvania și Moldova) a (se) puțului, (regional) a (se) câștiga, (Transilvania și Banat) a păzi, (Transilvania) a socăci, (variantă) a găta. Gati, substantiv (regional)
Sinonime:
izmene.
Grupa, verb
Sinonime:
a acumula, a aduna, a aglutina, a aranja, a asambla, a asocia, a centraliza, a clasa, a clasifica, a colecta, a colecționa, a comasa, a concentra, a cumula, a fuziona, a împărţi, a masa, a organiza, a regrupa, a reorganiza, a repartiza, a reuni, a se aglomera, a se alia, a se coaliza, a strânge, a tria, a uni (într-o singură unitate).
Grupă, substantiv feminin
Sinonime:
unitate, grup, colectiv, ceată, bandă, cenaclu, clan, batalion, club, cohortă, comitet, şcoală, echipă, confrerie, escadrilă, escadron, formaţie, formaţiune, gaşcă, ansamblu; (rar) gang.
Idem, adverb Sinonime:
de asemenea, tot aşa, la fel.
Iureş, substantiv neutru Sinonime:
asalt, năvală, atac; fugă, goană, cavalcadă.
Întocmai, adverb Sinonime:
exact, la fel, chiar aşa; da, desigur, de acord.
Just (justă), adjectiv Sinonime:
drept, corect, aşa cum trebuie; adevărat, întemeiat, echitabil, imparţial, obiectiv, cinstit.
Lichida, verb Sinonime:
a termina, a încheia, a sfârşi; a ucide, a omorî, a asasina. Lichidă, substantiv
Sinonime:
(lingvistică) consoană lichidă.
Linşa, verb Sinonime:
a ucide, a asasina, a lichida, a suprima, a omorî.
Măcelar, substantiv masculin Sinonime:
(figurat) om crud, ucigaș, asasin.
Moarte, substantiv feminin
Sinonime:
asasinat, crăpare, crimă, decedare, deces, dispariţie, epidemie, eutanasie, exitus, expiere, extincție, homicid, molimă, mortalitate, obștescul sfârșit, omor, omorâre, omucidere, pieire, prăpădire, răposare, răposat, repaus, repauzare, sfârșit, somnul de veci, stingere, sucombare, ucidere, (argou) mierleală, (argou) mierlire, (argou) verdeș, (figurat) adormire, (figurat) mormânt, (învechit și popular) săvârșire, (învechit) deșugubină, (învechit) murire, (învechit) murte, (învechit) omucid, (învechit) petrecanie, (învechit) petrecere, (învechit) pierdere, (învechit) piericiune, (învechit) prăpăditură, (învechit) pristăvire, (învechit) săvârșenie, (învechit) săvârșit, (învechit) sângi, (învechit) scădere, (învechit) sconcenie, (învechit) ucigătură, (popular) pierzanie, (popular) pierzare, (regional) pieiște, (regional) topenie.
Montaj, substantiv neutru Sinonime:
asamblare, montare.
Monta, verb Sinonime:
a potrivi, a aşeza, a fixa, a împreuna, a asambla; (figurat) a aţâţa, a întărâta. Montă, substantiv feminin Sinonime:
împreunare.
Năvală, substantiv feminin Sinonime:
asalt, năvălire, tăbărâre, năpustire, năpădire, revărsare, atac, invazie, cotropire.
Năvăli, verb Sinonime:
a tăbărî, a se năpusti, a da năvală, a asalta, a da buzna, a ataca, a invada, a cotropi, a călca; a se revărsa, a inunda, a se răspândi, a năpădi, a acoperi, a îneca, a împânzi; a țâşni, a izbucni, a răbufni; a se repezi, a se azvârli, a se arunca; a se îmbulzi, a se înghesui, a se îngrămădi, a se îndesa, a se aglomera.
Ofensivă, substantiv feminin Sinonime:
atac, năvală, asalt.
Omor, substantiv neutru Sinonime:
crimă, omucidere, asasinare, asasinat, omorâre, ucidere.
Omorî, verb Sinonime:
a ucide, a asasina, a lua viaţa; a distruge, a chinui, a epuiza, a slei.
Perseverenţă, substantiv feminin
Sinonime:
anduranță, asiduitate, așarnare, consecvenţă, dârzenie, insistență, încăpățânare, îndărătnicie, neclintire, obstinație, persistenţă, răbdare, râvnă, sârguință, sforțare, silință, statornicie, stăruinţă, strădanie, străduință, tenacitate, zel, (învechit) stăruială, (învechit) stăruire, (popular) osârdie, (rar) cerbicie, (rar) perseverație.
Potrivit (potrivită), adjectiv Sinonime:
conform, corespunzător, nimerit, adecvat, convenabil, acceptabil; la fel, armonic; aranjat, aşezat, întocmit, meşteşugit; moderat, temperat, reţinut, aşa şi aşa.
Precum, conjuncție Sinonime:
aşa cum, după cum, tot astfel cum. Precum, adverb Sinonime:
ca de pildă, ca de exemplu, bunăoară.
Răpune, verb
Sinonime:
a anihila, a asasina, a bate, a birui, a copleşi, a covârși, a cuprinde, a distruge, a doborî, a extermina, a face să piardă, a împovăra, a înfrânge, a întrece, a învinge, a lipsi de viață, a mântui, a muri, a năpădi, a nimici, a omorî, a pierde, a potopi, a prăpădi, a răzbi, a sfărâma, a sfârși, a suprima, a ucide, a zdrobi, a zvânta, a-și pierde viața.
Seca, verb Sinonime:
a usca, a asana, a goli; a se pierde, a se termina, a dispărea (despre o apă); (figurat) a stoarce, a istovi, a vlăgui, a slei; (figurat) a se atrofia, a se veşteji, a paraliza.
Sfârși, verb Sinonime:
a termina, a isprăvi, a încheia, a pune capăt, a înceta, a lua sfârşit; a se prăpădi, a muri, a se stinge; a ucide, a suprima, a omorî, a asasina.
Stropși, verb
Sinonime:
a (se) deforma, a (se) schimonosi, a abate, a asasina, a călca, a chinui, a contraveni, a cotropi, a denatura, a distruge, a drăcui, a extermina, a invada, a încălca, a înfrânge, a înjura, a juli, a jupui, a masacra, a măcelări, a năpădi, a nesocoti, a nimici, a ocărî, a omorî, a pisa, a poci, a potopi, a prăpădi, a răcni, a scâlcia, a schingiui, a scuipa, a se burzului, a se oțărî, a se răsti, a sfărâma, a snopi, a stâlci, a stârpi, a striga, a strivi, a suprima, a tescui, a turti, a țipa, a ucide, a urla, a viola, a zbiera, a zdreli, a zdrobi, a zgâria, a zvânta; (variante învechite) a (se) strocși, a (se) stropșa, a (se) stroși, a (se) stroșli, a (se) tropși, a (se) zdrocși, a (se) zdromși, a (se) zdropși.
Ucide, verb
Sinonime:
a bate foarte tare, a (se) bate, a (se) lovi rău, a (se) sfărâma, a asasina, a desființa, a distruge, a doborî, a făcălui, a nimici, a omorî, a răpune, a se sinucide, a snopi în bătaie, a stâlci, a tăbăci, a toropi, a (se) zdrobi, (familiar) a achita; (locuțiune populară) (ucigă-l-crucea) dracul, diavolul; (locuțiune populară) (ucigă-l-toaca) dracul, diavolul.
Ucigaș, substantiv masculin
Sinonime:
asasin, criminal, homicid, omorâtor.
Ucis (ucisă), adjectiv Sinonime:
omorât, răpus, asasinat; bătut crunt, stâlcit, snopit în bătaie.
Amin, interjecție
Sinonime:
adevărat, adio, așa să fie, gata, s-a terminat, (familiar) aleluia, (învechit) parapanghelos, (variantă) amen.
Atacant, substantiv
Sinonime:
agresor, asaltator, asediator, atacator, înaintaş.
Atât, adverb și interjecție
Sinonime:
(adverb) aşa; (interjecție) ajunge!
Criminalist, substantiv și adjectiv
Sinonime:
asasin, criminal, omorâtor, ucigaş; (doar substantiv) criminolog, criminologist, penalist.
Cumpli, verb
Sinonime:
a asasina, a omorî, a suprima, a ucide.
Cumul, substantiv
Sinonime:
cumulare, acumulare, adunare, aglomerare, asamblare, condensare, depozitare, înmagazinare, stocare.
Deci, conjuncție
Sinonime:
prin urmare, în consecință, drept care, așa fiind. Deci, adverb
Sinonime:
înseamnă că, prin urmare, așadar, adică.
Compilator, substantiv
Sinonime:
asamblor, compailer; epigon, imitator, parodist, plagiator, pastișor, scriitor, traducător.
Deseca, verb
Sinonime:
a asana, a deshidrata, a drena, a liofiliza; a usca.
Desecare, substantiv
Sinonime:
asanare, deshidratare, drenare, liofilizare; uscare.
Desecat, adjectiv
Sinonime:
asanat, drenat, secat; uscat.
Deşugubină, substantiv
Sinonime:
asasinat, crimă, măcel, moarte, omor, omorâre, omucidere, șugubină, ucidere; încurcătură, bucluc.
Drept, adverb
Sinonime:
aţă, direct, perpendicular, vertical, (învechit) prost, ţeapăn; adevărat, just, corect; chiar, exact, întocmai, precis, tocmai, (popular) oblu, taman, (învechit şi regional) prisne, (prin Oltenia) tam, (învechit, în Transilvania) acurat, (popular, figurat) curat. Drept, substantiv
Sinonime:
jurisprudenţă, (învechit şi popular, la plural) legile, (învechit) drit; calitate, împuternicire, privilegiu; (drept de preferință) prioritate; (drept de reproducere) (englezism) copyright. Drept, prepoziție
Sinonime:
lângă, de, în față, alături de, pentru, ca, în calitate de, în loc de; (drept care) așadar, prin urmare, deci.
Escaladare, substantiv
Sinonime:
asaltare, ascensionare, ascensiune, cățărare, escaladat, escaladă, ramonaj, sărire, sărit, suire, suiș, trecere, urcare, (învechit) scaladare, (prin extensiune) intensificare.
Exact, adverb
Sinonime:
bine, corect, precis, întocmai, literal, textual, ad-litteram, fix, punct, (figurat) matematic, normal, regulat, riguros, drept, așa, chiar.
Executare, substantiv
Sinonime:
confecţionare, efectuare, execuţie, asasinat, facere, împlinire, îndeplinire, înfăptuire, realizare, săvârşire, (învechit) săvârşit, făurire, desfăşurare, interpretare, aplicare; (termen juridic) (învechit) zapcială, zapciitură, zapcilâc.
Fixare, substantiv
Sinonime:
fixaj, fixat, imobilizare, înţepenire, pironire, prindere, ţintuire, asamblare, agăţare, amplasare, stabilire, (figurat) gravare, imprimare, întipărire, pecetluire, săpare, stabilizare, hotărâre, precizare, punere, determinare, statornicire, calculare, consfințire.
Depolua, verb
Sinonime:
a aera, a asana, a decanta, a depura, a epura, a purja, a purifica, a sublima.
Juxtapoziţie, substantiv
Sinonime:
alăturare, asamblare, apropiere, juxtapunere.
Pentru, prepoziție
Sinonime:
ca, către, contra, cu destinația, cu direcția, cu privire la, cu scopul de, datorită, de, din cauza, din pricina, drept, după, față de, împotriva, în apărarea, în favoarea, în folosul, în interesul, în legătură cu, în loc de, în locul, în măsură să, în raport cu, în schimbul, în scopul, în vederea, la, pe, per, potrivit cu, pro, referitor la, spre; (expresie) (pentru moment) deocamdată; (expresie) (pentru ca, pentru că) fiindcă, deoarece, din cauză că, de vreme ce, întrucât, căci; (expresie) (pentru ce, pentru aceasta, pentru aceea) deci, așadar, de aceea, drept care, din care cauză; (cu rol de conjuncție) precum.
Ucidere, substantiv
Sinonime:
asasinat, crimă, omor, omorâre, ucis.
Ucigător, substantiv
Sinonime:
asasin, călău, criminal, gâde, omorâtor, ucigaş.
Ucigătură, substantiv
Sinonime:
asasinare, asasinat, crimă, moarte, omor, omorâre, omucidere, suprimare, ucidere.
Ucis, substantiv
Sinonime:
asasinare, omorâre, suprimare, ucidere.
Ha, interjecție
Sinonime:
(exprimă surpriza) ce? cum? poftim?; (exprimă mirare sau neîncredere) nu-i așa? n-am dreptate?; (variante) aha, hai, hi, hî, ho, oho.
Paricid, substantiv
Sinonime:
asasinat, crimă, homicid, matricid, omicid, omor, omucidere, patricid, ucidere (a părinților).
Grupat, adjectiv
Sinonime:
adunat, asamblat, comasat, legat, reunit, strâns (la un loc).
Spadasin, substantiv
Sinonime:
asasin, duelgiu, duelist, luptător cu spada, scrimer, ucigaș plătit.
Proci, adverb
Sinonime:
etcetera, și așa mai departe.
Laxism, substantiv
Sinonime:
incurie, indulgență, permisivitate, toleranță, (expresie) lasă că merge şi aşa.
Sudaj, substantiv
Sinonime:
asamblare, brazură, sudare, sudură.
Matricid, substantiv
Sinonime:
asasinat, crimă, omicid, omor, omucidere, ucidere (de mamă).
Homicid, substantiv
Sinonime:
asasinat, crimă, eutanasie, fratricid, genocid, infanticid, matricid, moarte, omicid, omor, omorâre, omucidere, paricid, patricid, pruncucidere, regicid, suicid, ucidere; (și cu rol de adjectiv) asasin, criminal, omorâtor, ucigaş.
Sângi, substantiv
Sinonime:
asasinat, crimă, moarte, omor, omorâre, omucidere, ucidere.
Conexie, substantiv
Sinonime:
asamblaj, cablaj, concatenație, conectare, conexitate, conexiune, cuplaj, interfață, înlănțuire, joncțiune, legătură, raport, relație, uniune.
Centralizație, substantiv
Sinonime:
asamblare, centralizare, concentrare, convergență, grupare, regrupare, reunificare, reunire.
Răpunere, substantiv
Sinonime:
asasinare, doborâre, înfrângere, moarte, omorâre, pieire, suprimare, ucidere.
Răpus, adjectiv
Sinonime:
asasinat, omorât, suprimat, ucis.
Omorât, adjectiv
Sinonime:
asasinat, curățat, lichidat, mort, suprimat, ucis, (familiar, figurat) achitat, (popular) răpus.
Mătrăşi, verb
Sinonime:
a alunga, a arunca, a asasina, a ascunde, a azvârli, a căra, a cheltui, a concedia, a da afară, a depărta, a distruge, a dosi, a face să nu mai existe, a fugări, a fugi, a goni, a irosi, a izgoni, a împrăștia, a îndepărta (în mod forțat și obraznic), a mistui, a muta, a nimici, a omorî, a pleca în grabă și fără voie, a prăpădi, a risipi, a scoate, a se căra, a se cărăbăni, a sili să plece, a suprima, a șterge de pe fața pământului, a transfera, a ucide, a zvârli.
Rechin, substantiv
Sinonime:
(pește marin răpitor) câine de mare, scal, selacian; asasin, bandit, brigand, corsar, gangster, mafiot, nemernic, netrebnic, pirat, răufăcător, tâlhar, ticălos.
De asemenea, locuțiune adverbială
Sinonime:
deopotrivă, fără deosebire, în mod egal, la fel, tot așa, (regional) dopotrivă, (variantă) de asemeni.
Obstinat, adjectiv
Sinonime:
asiduu, așarnat, coriaceu, furios, încăpățânat, îndărătnic, îndârjit, înfuriat, întărâtat, înverșunat, mâniat, mânios, pornit, recalcitrant, refractar.
Ilegalitate, substantiv
Sinonime:
abatere de la lege, abuz, asasinat, clandestinitate, conspirativitate, contrabandă, crimă, defraudare, delapidare, delict, escrocare, escrocherie, fraudare, fraudă, furt, hoție, ilegalism, impostură, inechitate, infracțiune, inicvitate, injustețe, injustiție, iregularitate, încălcarea legii, înșelare, înșelăciune, înșelătorie, nedreptate, nelegalitate, nelegiuire, omor, omucidere, pungășie, samavolnicie, sfidarea legii, speculație, speculă, trafic, ucidere, violarea legii, (familiar) bișniță, (familiar) pungășeală, (învechit și popular) fărădelege, (învechit și popular) strâmbătate, (rar) ucis.
Literalmente, adverb
Sinonime:
absolutamente, așa cum s-a spus, cu totul, cuvânt cu cuvânt, de tot, exact, formalmente, în adevăratul înțeles al cuvântului, în mod literal, în sens strict, întocmai, literă cu literă, stricto sensu.
Regicid, substantiv
Sinonime:
asasin, asasinare, asasinat, crimă, homicid, magnicid, omor.
Sanitație, substantiv
Sinonime:
antisepsie, asanare, asepsie, curățare, curățire, dezinfectare, dezinfecție, epurare, epurație, filtrare, filtrație, igienă, igienizare, profilaxie, purificare, purificație, purjare, salubritate, sterilizare.
Tale quale, locuțiune adverbială (latinism)
Sinonime:
așa cum este, ca atare, neschimbat.
Patricid, substantiv
Sinonime:
asasinat, crimă, homicid, omor, paricid, (figurat) trădare de țară.