Înfuria
Înfuria, verb
Sinonime: a aţâţa, a monta, a scoate din sărite, a scoate din pepeni, a scoate din ţâţâni, a scoate din fire, a scoate din răbdări, a-şi pierde sărita, a-i sări ţandăra, a nu şti de el, a-i sări muştarul, a vedea roşu, a (se) mânia, a (se) supăra rău.  
 
Înfuriare
Înfuriare, substantiv
Sinonime: înfuriere.  
 
Înfuriat
Înfuriat, adjectiv
Sinonime: cuprins de furie, furios, îndârjit, întărâtat, înverșunat, mâniat, mânios, pornit, (familiar) burzuluit, (familiar) zborșit, (figurat) turbat, (învechit și regional) firetic, (învechit și regional) scârbit, (livresc) obstinat, (popular) îndrăcit, (popular) năbădăios, (popular) oțărât, (regional) năvârlios.  
 

Aprins (aprinsă)
Aprins (aprinsă), adjectiv
Sinonime: arzător, de foc, învăpăiat, strălucitor; (figurat) pasionat, înflăcărat, înfierbântat, entuziasmat, însufleţit, exaltat; (figurat) pornit, enervat, înfuriat, nestăpânit.  
 
Boboti
Boboti, verb (regional)
Sinonime: a (se) face flacără, a arde (trosnind), a dudui, a pâlpâi, a se congestiona, a se inflama, a se irita, a se obrinti, a se tumefia, (despre apă) a se umfla, (despre grâu) a lega, (figurat) a se înfuria.  
 
Burzului
Burzului, verb
Sinonime: a se mânia, a se înfuria, a se enerva; a se zborşi, a se răsti, a se stropşi, a se zbârli; (învechit) a se răscula, a se răzvrăti.  
 
Enerva
Enerva, verb
Sinonime: a (se) irita, a-şi ieşi din fire, a (se) înfuria, a-şi ieşi din pepeni, a-şi ieşi din ţâţâni (balamale), a (se) supăra, a (se) surescita, a aţâţa, a întărâta, a indispune, a-şi pierde cumpătul, a călca pe nervi, a sâcâi, a-și ieși din sărite, a agasa, a necăji, a plictisi, (livresc) a tracasa, (popular) a ciudi, a zădărî, (regional) a zăhătui, (Moldova) a chihăi, (Banat) a zăgălui, (Moldova şi Bucovina) a zăhăi, (învechit) a scârbi, (popular, la figurat) a ardeia, (regional, la figurat) a scociorî.  
 
Furibund (furibundă)
Furibund (furibundă), adjectiv
Sinonime: mânios, furios, turbat, înfuriat, plin de furie.  
 
Furios (furioasă)
Furios (furioasă), adjectiv
Sinonime: brutal, furibund, îndârjit, înfuriat, întărâtat, înverşunat, mâniat, mânios, năbădăios, năprasnic, nestăpânit, oţărât, pornit, puternic, turbat, violent, zborşit, (familiar) burzuluit, (învechit şi regional) scârbit, (învechit, în Transilvania) firetic, (livresc) obstinat, (popular) îndrăcit, (regional) năvârlios.  
 
Indispune
Indispune, verb
Sinonime: a supăra, a mâhni, a plictisi; a enerva, a irita, a înfuria, a întărâta, a scoate din sărite.  
 
Irita
Irita, verb
Sinonime: a supăra, a mânia, a enerva, a înfuria, a aţâţa, a întărâta, a scoate din sărite, a indispune.

Irită, substantiv
Sinonime: (oftalmologie) ciclită, uveită.  
 
Îndârji
Îndârji, verb
Sinonime: a se înverşuna, a se înfuria, a se încăpăţâna, a se întărâta.  
 
Îndrăcit (îndrăcită)
Îndrăcit (îndrăcită), adjectiv
Sinonime: afurisit, aprins, blestemat, câinos, colosal, cumplit, drăcos, epileptic, extraordinar, fenomenal, formidabil, furibund, furios, groaznic, grozav, hain, infernal, îndârjit, înfiorător, înfuriat, îngrozitor, înspăimântător, întărâtat, înverșunat, mâniat, mânios, năprasnic, nebun, pornit, rău, strașnic, șmecher, ticălos, (figurat) înfocat, (figurat) plin de temperament, (figurat) teribil, (învechit și popular) pustiu, (învechit și regional) urgisit, (popular și familiar) pârdalnic, (popular) împelițat, (popular) jurat, (regional) pricăjit, (Transilvania) săcret.  
 
Întărâtat (întărâtată)
Întărâtat (întărâtată), adjectiv
Sinonime: iritat, stârnit, agitat, înfuriat, pornit, enervat.  
 
Învenina
Învenina, verb
Sinonime: a otrăvi, a infecta; a amărî, a supăra, a turbura; a întărâta, a aţâţa, a înrăi, a înfuria, a stârni.  
 
Înverşunat (înverșunată)
Înverşunat (înverșunată), adjectiv
Sinonime: îndârjit, înfuriat, pornit; hotărât, decis, neînduplecat; pătimaş, aprins, crâncen, neîmpăcat, întărâtat, necruţător, turbat.  
 
Mânia
Mânia, verb
Sinonime: a se înfuria, a se irita, a se supăra.  
 
Mânios (mânioasă)
Mânios (mânioasă), adjectiv
Sinonime: ciudos, dușmănos, furios, inamic, iritabil, iritat, îndârjit, înfuriat, întărâtat, mâniat, neprietenesc, neprietenos, nervos, ostil, plin de mânie, pornit, potrivnic, supărat, vrăjmaș, (familiar) burzuluit, (familiar) zborșit, (figurat) turbat, (învechit și regional) mănios, (învechit și regional) scârbit, (învechit) înverșunat, (învechit) mainos, (învechit, în Transilvania) firetic, (livresc) obstinat, (popular) îndrăcit, (popular) năbădăios, (popular) oțărât, (regional) năvârlios, (regional) țanțoș.  
 
Necăji
Necăji, verb
Sinonime: a supăra, a amărî, a mânia, a înfuria, a mâhni, a întrista; (figurat) a face sânge rău, a sâcâi, a cicăli, a tachina, a şicana, a întărâta, a hârjoni; (reflexiv) a se enerva, a se înfuria, a se irita, a-şi ieşi din fire, a (-i) sări muştarul; (reflexiv) a-şi da osteneala, a se trudi, a se sili, a se osteni, a se căzni, a se strădui.  
 
Oţărî
Oţărî, verb
Sinonime: a (se) mânia, a (se) burzului, a (se) înfuria, a (se) răsti, a (se) strâmba; a (se) mâhni, a (se) supăra, a (se) indigna.  
 
Paraponisi
Paraponisi, verb (învechit)
Sinonime: a se supăra, a se necăji, a se amărî, a se înciuda, a se mânia, a se înfuria.  
 
Porni
Porni, verb
Sinonime: a pleca, a se urni, a se deplasa, a se mişca, a merge; a pune în funcţie; a întărâta, a aţâţa, a înverşuna, a înfuria.  
 
Revolta
Revolta, verb
Sinonime: a se răscula, a se răzvrăti, a nu se supune; a se indigna, a se înfuria, a reacţiona, a protesta.

Revoltă, substantiv feminin
Sinonime: răscoală, răzvrătire, sediţiune, rebeliune, răzmeriţă, ridicare în masă; indignare, protest, pornire, supărare, furie.  
 
Scandaliza
Scandaliza, verb
Sinonime: a revolta; a ridica împotriva; a indigna, a mânia, a înfuria.  
 
Supăra
Supăra, verb
Sinonime: a se mâhni, a se necăji, a se amărî, a se întrista; a indispune, a jena; a se mânia, a se irita, a se înfuria.  
 
Zbârli
Zbârli, verb
Sinonime: a ciufuli, a deranja părul; (figurat) a (se) supăra, a (se) mânia, a (se) zborşi; a (se) răsti, a (se) înfuria, a (se) îndârji.  
 
Zborşi
Zborşi, verb
Sinonime: a (se) supăra, a (se) înfuria; a (se) zbârli.  
 
Ardeia
Ardeia, verb
Sinonime: a (se) iuţi, a agasa, a indispune, a înfuria, a mânia, a necăji, a pipera, a pișcă la limbă, a plictisi, a presăra cu ardei, a sâcâi, a se enerva, a se irita, a se supăra.  
 
Burzuluit
Burzuluit, adjectiv și substantiv
Sinonime: (adjectiv) ciufulit, deranjat, furios, îndârjit, înfuriat, întărâtat, înverşunat, mâniat, mânios, neîngrijit, pornit, supărat, vâlvoi, zbârlit; (adjectiv și substantiv) răsculat, răzvrătit, rebel, revoltat.  
 
Firetic
Firetic, adjectiv
Sinonime: coleric, furios, îndârjit, înfuriat, întărâtat, înverşunat, mâniat, mânios, pornit.  
 
Răime
Răime, substantiv
Sinonime: răutate; (locuţiune) (a avea o răime) a avea toane, a se înfuria, a se necăji.  
 
Scârbi
Scârbi, verb
Sinonime: a agasa, a (se) amărî, a (se) boci, a (se) căi, a (se) căina, a (se) cutremura, a deveni trist, a (se) dezgusta, a (se) enerva, a face simtă scârbă, a fi cuprins de scârbă, a (se) indispune, a (se) irita, a (se) încrâncena, a (se) îndurera, a (se) înfiora, a (se) înfricoșa, a (se) înfuria, a (se) îngrețoșa, a (se) îngrozi, a (se) înspăimânta, a (se) întrista, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) lamenta, a (se) mâhni, a (se) mânia, a (se) necăji, a (se) plânge, a (se) plictisi, a (se) pocăi, a (se) posomorî, a produce scârbă, a regreta, a sâcâi, a simți scârbă, a (se) supăra, a (se) tângui, a tremura, a umple de scârbă, a (se) văicări, a (se) văita, a zgudui.  
 
Oțărât
Oțărât, adjectiv
Sinonime: (popular) furios, îndârjit, înfuriat, întărâtat, înverșunat, mâniat, mânios, morocănos, pornit, posomorât, supărat; (variante) oțărit, oțerit.  
 
Obstinat
Obstinat, adjectiv
Sinonime: asiduu, așarnat, coriaceu, furios, încăpățânat, îndărătnic, îndârjit, înfuriat, întărâtat, înverșunat, mâniat, mânios, pornit, recalcitrant, refractar.  
 
Năvârlios
Năvârlios, adjectiv
Sinonime: (regional) arțăgos, furios, îndârjit, înfuriat, întărâtat, înverșunat, mâniat, mânios, năbădăios, pornit.  
 
Încâna
Încâna, verb (învechit)
Sinonime: a (se) înfuria, a (se) supăra, a se îndărătnici.  
 
Morcovi
Morcovi, verb (argotic)
Sinonime: a (se) înfuria, a (se) necăji, a (se) supăra.  
 
Nebuni
Nebuni, verb
Sinonime: a corupe, a înnebuni, a se zăpăci, (învechit) a se înfuria, (învechit) a se răzvrăti.  
 
Nebunit
Nebunit, adjectiv
Sinonime: corupt, înnebunit, nebun, prostit, zăpăcit, (învechit) înfuriat, (învechit) răzvrătit.  
 
Îndrăci
Îndrăci, verb
Sinonime: a (se) înfuria, a (se) înrăi, a (se) mânia, a înnebuni.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Dictoo
Dicționar