Scula, verb
Sinonime:
a se ridica din pat, a se ridica de pe scaun, a începe, a porni; a se trezi, a se deştepta; (figurat) a mobiliza, a aduna, a răscula.
Sculă (scule), substantiv feminin
Sinonime:
instrument, unealtă, ustensilă; (tehnică) adâncitor, alezor, burghiu, filieră, freză, microfreză, moletă, randalină, tarod, teșitor; bijuterie, giuvaier; (plural) catrafuse, lucruri, obiecte; organ sexual masculin, penis.
Sculament, substantiv
Sinonime:
(boală venerică) blenoragie, gonoree, (regional) frântură, scurgere, scursoare, (învechit) scursură.
Sculare, substantiv feminin Sinonime:
(figurat) răscoală, revoltă, răzmeriță.
Sculătură, substantiv
Sinonime:
(învechit) înviere, sculare (din morți); redresare, refacere morală.
Sculeaţă, substantiv
Sinonime:
(regional) instrument, sculă, unealtă, ustensilă.
Sculi, verb
Sinonime:
(regional) a isprăvi, a încheia, a sfârși, a termina.
Sculpta, verb Sinonime:
a ciopli, a modela.
Sculptare, substantiv
Sinonime:
cioplire, cioplit, modelare, săpare, săpat, sculptat, tăiat, tăiere, (învechit) săpătură.
Sculptogenic, adjectiv
Sinonime:
demn de sculptat, sculptural.
Sculptor, substantiv
Sinonime:
bustier, gravor, modelor, ornamentist, portretist, sculptor-gravor, statuar, (învechit) cioplitor, (învechit) scobitor, (popular) săpător.
Sculptoră, substantiv
Sinonime:
sculptoriță.
Sculptoric, adjectiv
Sinonime:
de sculptor, sculptural, statuar.
Sculptoriță, substantiv
Sinonime:
femeie sculptor, femeie-sculptor, sculptoră.
Sculptură, substantiv
Sinonime:
basorelief, bronz, bust, cioplitură, cizelură, decorațiune, figurină, gravură, mulură, ornament, ronde-bosse, săpătură, scobitură, statuetă.
Sculptural, adjectiv
Sinonime:
arhitectural, cizelat, impozant, lucrat cu migală, plastic; (despre suprafețe de teren) săpat, erodat.
Sculptural (sculpturală), adjectiv Sinonime:
statuar, artistic, plastic.
Artist, substantiv masculin Sinonime:
actor, comediant, estet; scriitor, cântăreț, dansator, compozitor, desenator, interpret, mim, muzician, muzicant, pictor, sculptor.
Bijuterie, substantiv feminin
Sinonime:
diamanterie, gemă, giuvaer, giuvaier, giuvaiergerie, odor, podoabă, (învechit și popular) giuvaierica, (învechit) left, (popular) sculă, (turcism învechit) tefaric.
Blenoragie, substantiv feminin Sinonime:
sculament; gonoree.
Ciopli, verb Sinonime:
a tăia, a da o formă, a bărdui; a sculpta, (figurat) a cizela, a netezi; (figurat, reflexiv) a se cizela, a se cultiva, a se civiliza.
Cioplitură, substantiv feminin Sinonime:
surcele, aşchii; (figurat) sculptură în lemn.
Creşte, verb
Sinonime:
a spori, a se dezvolta, a evolua; a educa, a îngriji un copil; a se umfla, a dospi; a se înălţa, (învechit şi popular) a odrăsli, a sălta, a (se) zburătăci, a trăi, a vegeta, a se regenera; (prin Transilvania) a scula; a cultiva, a înmulţi, a extinde, a (se) mări, (livresc) a (se) augmenta, a se îndesi, a majora, a (se) ridica, a se sui, a se urca, a se intensifica, a se înteţi, a se adânci; a avansa, a înainta, a progresa, a propăşi.
Dăltui, verb Sinonime:
a ciopli, a sculpta, a scobi, a cresta, a tăia.
Deştept (deșteaptă), adjectiv
Sinonime:
inteligent, ager, isteţ, iscusit, vioi, priceput, sprinten; şmecher, şiret, viclean; treaz, activ, sculat; spiritual, abil, dibaci, ingenios, îndemânatic, meşter, (popular) mehenghi, (învechit şi regional) pricopsit, (prin Transilvania) prinzaci, (învechit) meşteşugăreţ, practic, (figurat) breaz; chibzuit, cuminte, înţelept.
Deştepta, verb
Sinonime:
a trezi, a însufleţi, a învia, a scula; (figurat) a stârni, a dezlănţui, a suscita.
Duşman (duşmană), adjectiv
Sinonime:
(și cu rol de substantiv) vrăjmaş, inamic, potrivnic, adversar, (popular) pizmaş, pizmuitor, (învechit şi regional) pizmătar, pizmătareţ, (învechit) neamic, neprieten, nepriitor, pârâş, sculător.
Forma, verb
Sinonime:
(rar) a prezenta, a alcătui, a antrena, a civiliza, a concepe, a confecţiona, a constitui, a crea, a cultiva, a disciplina, a educa, a elabora, a elucubra, a exersa, a fabrica, a face, a fasona, a fi, a habitua, a imagina, a însemna, a întocmi, a lua fiinţă, a lua naştere, a modela, a mula, a perfecționa, a pregăti, a reprezenta, a sculpta, a se naşte, a se produce. Formă, substantiv feminin
Sinonime:
(figurat) relief, aspect, calapod, calup, chip, configuraţie, contur, expresie, fel, figură, forţă, înfăţişare, mod, modalitate, model, siluetă, tipar, variantă; (lingvistică) (formă hipercorectă) hipercorectitudine, hiperurbanism; brutărie.
Grava, verb
Sinonime:
a amprenta, a cizela, a fixa, a imprima, a incrusta, a încrusta, a înscrie, a întipări, a marca, a rămâne, a sculpta, a trasa, (rar) a scrijeli.
Halat, substantiv neutru
Sinonime:
capot, haină; echipament, harnașament, instrument, sculă, unealtă, ustensilă; (regional) funie groasă, parâmă.
Indecent (indecentă), adjectiv
Sinonime:
deplasat, deșănțat, grosier, imoral, impudent, impudic, impur, inconvenabil, inelegant, inoportun, lasciv, libidinos, licențios, lipsit de pudoare, murdar, neconvenabil, necuviincios, neelegant, neînfrânat, nerușinat, obscen, pornografic, promiscuu, provocator, repugnant, respingător, scabros, scandalos, scârbos, senzual, sexi, sexual, sordid, șocant, trivial, vulgar, (familiar) deșucheat, (familiar) porcos, (figurat) decoltat, (figurat) deocheat, (figurat) îmbăiat, (figurat) picant, (figurat) piperat, (figurat) porcesc, (figurat) spurcat, (învechit și popular) scârnav, (învechit și popular) slobod, (învechit și regional) măscăricios, (învechit) imodest, (învechit) necuvios, (regional) porcotos, (regional) sculățel.
Înzdrăveni, verb
Sinonime:
a (se) fortifica, a (se) îndrepta, a (se) înfiripa, a (se) însănătoşi, a (se) întări, a (se) întrema, a (se) lecui, a (se) reconforta, a (se) reface, a (se) restabili, a (se) ridica, a (se) tămădui, a (se) tonifica, a (se) vindeca, a se învoinici, a se pune pe picioare, a(-şi) recăpăta puterile, a(-și) reface forţele, (învechit și popular) a (se) împuternici, (latinism rar) a (se) sana, (Moldova) a (se) priboli, (popular) a (se) scula, (prin Oltenia, Banat și Transilvania) a (se) zvidui, (regional) a (se) răzbuna, (regional) a (se) vânjoșa, (regional) a strănuta, (Transilvania) a (se) citovi; (învechit și regional) a (se) sănătoșa, a (se) tocmi, a (se) zdrăveni; (învechit) a (se) remedia, a (se) vrăciui; (popular și familiar) a (se) drege, a (se) doftori, a (se) doftorici.
Jirebie, substantiv feminin Sinonime:
jurubiţă, scul.
Jurubiţă, substantiv feminin Sinonime:
scul, jirebie.
Pirogravat (pirogravată), adjectiv Sinonime:
sculptat, scobit.
Plastic (plastică), adjectiv
Sinonime:
deformabil, flexibil, maleabil, modelabil, sculptural; evocativ, evocator, expresiv, nuanțat, pictural, pitoresc, pregnant, semnificativ, sugestiv, viu, (figurat) colorat; (operație plastică) plastie.
Săpătură, substantiv feminin
Sinonime:
cioplire, cioplit, excavare, excavație, excavațiune, gravură, prașilă, prășire, prășit, sapă, săpare, săpat, sculptare, sculptat, sculptură, stampă, șanț, tăiat, tăiere, teren săpat.
Scobi, verb Sinonime:
a găuri, a săpa, a tăia, a ciopli, a sculpta, a grava.
Statuie, substantiv feminin
Sinonime:
atlant, basorelief, basrelief, bronz, bust, cariatidă, figurină, idol, marmură, monument, ronde-bosse, sculptură, statuă, statuetă.
Tăia, verb Sinonime:
a despărţi, a separa, a împărţi; a despica; a suprima, a scoate, a elimina; a brăzda, a tatua, a vărga; a săpa, a sculpta; (figurat) a croi; a străbate, a traversa, a trece; (reflexiv) a se întretăia; (reflexiv) a se destrăma, a se rupe; (reflexiv) a se coagula, a se brânzi; (tranzitiv şi reflexiv) a (se) spinteca, a se omorî, a se ucide; a tunde, a micşora, a reteza, a scurta.
Treaz (trează), adjectiv Sinonime:
deştept, nedormit, sculat; vigilent, de veghe, atent; lucid, conştient, înţelept.
Trezi, verb Sinonime:
a se deştepta, a se scula, a-şi reveni; (figurat) a se dumiri, a pricepe, a înţelege, a se lămuri; a se ivi, a se arăta, a apare; (figurat) a se pomeni, a se vedea; a se strica, a se răsufla, a se altera.
Unealtă, substantiv feminin
Sinonime:
instrument, lucru, obiect, piesă, sculă, uneltioară, uneltire, ustensilă, (figurat) agent, (figurat) spion, (învechit și regional) sărsam, (învechit) cinie, (învechit) dichis, (Moldova, Bucovina și Banat) halat, (regional) sculeață.
Ustensilă, substantiv feminin Sinonime:
sculă, unealtă, instrument.
Excitat (excitată), adjectiv
Sinonime:
activat, agasat, agitat, animat, înflăcărat, încălzit, dezlănțuit, electrizat, enervat, inflamat, entuziasmat, febril; ridicat, sculat, mărit.
Tors (torsuri), substantiv neutru
Sinonime:
(parte superioară a corpului uman, fără cap și fără membre) bust, piept; sculptură, statuie.
Căleapă, substantiv
Sinonime:
scul.
Chindisi, verb
Sinonime:
a broda, a coase, a sculpta, a garnisi, a împodobi, a înfrumuseța.
Cinie, substantiv
Sinonime:
faianţă, porţelan; instrument, sculă, unealtă, ustensilă; farmec, vrajă.
Cioplire, substantiv
Sinonime:
cioplit, strujire, strujit; sculptare; cultivare, rafinare, stilare.
Cioplit, adjectiv
Sinonime:
săpat, sculptat, tăiat; (figurat) civilizat, cult. Cioplit, substantiv
Sinonime:
cioplire; sculptare.
Cioplitor, substantiv
Sinonime:
cuţitoaie, (regional) scoabă, teslă; dulgher, lemnar, pietrar, sculptor, tâmplar.
Dăltuitură, substantiv
Sinonime:
cioplire, cioplitură, crestătură, dăltuială, dăltuire, dăltuit, scobitură, sculptare, (regional) cobilete, (regional) cobileț, (regional) crestez, (regional) firidă, (regional) vișluitură.
Deșteptare, substantiv
Sinonime:
deșteptat, înviere, resurecție, sculare, sculat, trezire, (figurat) dezmorțire, (figurat) revenire la viață, (figurat) scoatere la iveală, (figurat) trezire la viață, (învechit) descoperire, (învechit) stare de veghe.
Deşteptător, substantiv
Sinonime:
(învechit, în Transilvania) sculător; (ceas deșteptător) ceas cu alarmă, ceas de masă.
Dichis, substantiv
Sinonime:
găteală, instrument, ornament, podoabă, sculă, unealtă, ustensilă.
Animalier, adjectiv
Sinonime:
de animal. Animalier, substantiv
Sinonime:
acuarelist, artist, autor, colorist, miniaturist, pastelist, peisagist, pictor, sculptor (care înfățișează animale).
Marmură, substantiv
Sinonime:
(medicină) antrax, cărbune, dalac, pustulă malignă; alabastru, porţelan, (statuie de marmură) sculptură, stuc; (variantă) marmoră, (variantă învechită) marmor.
Gravat, adjectiv
Sinonime:
amprentat, cizelat, incrustat, sculptat, tăiat.
Gravură, substantiv
Sinonime:
acuaforte, acvaforte, anluminură, cizelură, clișeu, desen, figură, gravare, iconografie, ilustrație, imagine, linogravură, litogravură, planșă, reproducere, sculptură, stampă, vinietă, xilogravură, (învechit) săpătură.
Gravor, substantiv
Sinonime:
acuafortist, acvafortist, acvatintist, artist, lapicid, litograf, orfevru, sculptor, (popular) săpător.
Statuar, substantiv
Sinonime:
modelor, ornamentist, sculptor.
Sucitură, substantiv
Sinonime:
cot, cotitură, curbă, deplasare, dezarticulare, dezarticulaţie, dislocare, gânj, întorsătură, întortochetură, jurubiţă, luxare, luxaţie, ocol, răsucire, răsucitură, scrânteală, scrântire, scrântitură, scul, serpentină, sinuozitate, sucire, şerpuire, șerpuitură.
Hinteu, substantiv
Sinonime:
caleașcă închisă, trăsură, rădvan; (la plural) instrumente, scule, unelte; (variante) hintău, hâltei, hentei, hăitei.
Basrelief, substantiv
Sinonime:
friză, ronde-bosse, sculptură; (variante) basorelief, basoreliev.
Erecțiune, substantiv
Sinonime:
dilatație, erecție, eretism, înălțare, poziție verticală, ridicare, sculare.
Calep, substantiv
Sinonime:
(regional) căleap, rășchitor, scul.