Scobi
Scobi, verb
Sinonime: a găuri, a săpa, a tăia, a ciopli, a sculpta, a grava.  
 
Scobinos
Scobinos, adjectiv (învechit)
Sinonime: (despre obiecte) gol, vid.  
 
Scobire
Scobire, substantiv
Sinonime: excavare, găurire, găurit, perforare, perforat, perforație, scobit, scobitură, scormonire, scotocire, sfredelire, sfredelit, străpungere, străpuns, (învechit) scorburire, (minerit) havaj, (minerit) havare, (Moldova) bortelire, (regional) găunire.  
 
Scobit
Scobit, adjectiv
Sinonime: adâncit, cizelat, concav, găurit, găvănos, gravat, perforat, sculptat, sfredelit, străpuns, (învechit și regional) potricălit, (învechit) găvănat, (regional) bortelit, (regional) bortit, (regional) dovâncat, (regional) scopit.

Scobit, substantiv
Sinonime: găurire, găurit, perforare, perforat, perforație, scobire, sfredelire, sfredelit, străpungere, străpuns, (învechit) sculptat, (Moldova) bortelire, (regional) găunire.  
 
Scobitură
Scobitură, substantiv feminin
Sinonime: gaură, cavitate, adâncitură.  
 

Adâncitură
Adâncitură, substantiv feminin
Sinonime: scufundătură, groapă, cavitate, cavernă, scobitură, grotă.  
 
Bovindou
Bovindou, substantiv neutru
Sinonime: nişă, firidă, scobitură, intrând, ieşitură (pe faţada unei clădiri).  
 
Cavitate
Cavitate, substantiv feminin
Sinonime: gaură, adâncitură, spărtură, scobitură.  
 
Căldare
Căldare, substantiv feminin
Sinonime: alambic, boiler, caldeiră, cazan, căldărușă, circ, cristelniță, depresiune, găleată, scobitură, vale, vas (mare), zănoagă, (Bucovina și nordul Moldovei) șaflic, (Oltenia, Banat și Transilvania) vadră, (prin Banat) scofaină.  
 
Cioplitură
Cioplitură, substantiv feminin
Sinonime: așchie, bărduială, cioplire, cioplit, crestătură, dăltuitură, durătură, scobitură, sculptură, surcea, (regional) cioplaș, (regional) crestez, (regional) mărgelătură, (regional) mărgică, (regional) mușcătură, (regional) surcel.  
 
Dăltui
Dăltui, verb
Sinonime: a ciopli, a sculpta, a scobi, a cresta, a tăia.  
 
Gaură
Gaură, substantiv feminin
Sinonime: adâncitură, ascunzătoare, cavernă, cavitate, deschizătură, gol, orificiu, scobitură, scochină, spărtură, ureche, vizuină, (învechit și regional) scorbelitură, (învechit și regional) scorbură, (învechit) zgău, (Moldova și Bucovina) bortă, (regional) scâlbă; (astronomie) (gaură neagră) black hole; (argou) furt, fraudă, delapidare; (argou) vagin.  
 
Găunos (găunoasă)
Găunos (găunoasă), adjectiv
Sinonime: buturos, cariat, chitrofor, fără miez, găurit, gol, scobit, scorburos, sec, stricat, (figurat) lipsit de caracter, (figurat) nevaloros, (învechit și regional) scorboroșit, (rar) deșert, (regional) bortos, (regional) boșturos, (regional) budugănios, (regional) buștihos, (regional) corobăios, (regional) corobănos, (regional) scrobos, (regional) stupos.  
 
Găuri
Găuri, verb
Sinonime: a borti, a composta, a pătrunde, a perfora, a potricăli, a scobi, a sfredeli, a sfredeluşi, a sparge, a străpunge, (învechit şi regional) a petrece, (Moldova şi Bucovina) a borteli, (Oltenia) a răzbici, (prin Banat) a butori, (prin vestul Transilvaniei) a sclidiri, (regional) a găuni; (reflexiv) a se caria, a se strica.  
 
Găvan
Găvan, substantiv neutru
Sinonime: adâncitură, cavitate, coastă, crov, dâmb, deluşor, dolmă, gaură, hău, movilă, orbită, prăpastie, scobitură; blid, borcan, chisea, farfuriuță, lingură, polonic, scafă, strachină.  
 
Groapă
Groapă, substantiv feminin
Sinonime: adâncitură, gaură, mormânt, puț, râpă, scobitură, scufundătură, surpătură, șanț, (învechit) foasă, (învechit) hambar în pământ, (Moldova şi Bucovina) bortă; (geografie) (groapă abisală) depresiune oceanică, fosă abisală.  
 
Măcina
Măcina, verb
Sinonime: a chinui, a consuma, a dărăpăna, a degrada, a depăna, a digera, a distruge, a examina îndelung, a fărâma, a fărâmiţa, a flecări, a frământa, a îndruga, a mânca, a medita îndelung, a mistui, a nărui, a nimici, a pălăvrăgi, a părăgini, a persecuta, a pisa, a prejudicia grav, a prigoni, a pulveriza, a râşni, a roade, a ruina, a rumega, a săpa, a scobi, a se zbate, a se zbuciuma, a sporovăi, a strica, a strivi, a submina, a surpa, a trăncăni, a zdrobi, (regional și familiar) a părădui, (Transilvania) a dorovăi.  
 
Nişă
Nişă, substantiv feminin
Sinonime: adâncitură, alcov, cotlon, crenel, firidă, intrând, ocniță, scobitură, (învechit) sfiridă.  
 
Nut
Nut, substantiv neutru
Sinonime: canelură, uluc, scobitură, şanţ.  
 
Perfora
Perfora, verb
Sinonime: a composta, a găuri, a penetra, a poansona, a scobi, a sfredeli, a sparge, a străpunge, a taroda, a transpersa, a traversa, a trece prin, (învechit și regional) a petrece, (învechit și regional) a potricăli, (Moldova și Bucovina) a borteli, (Oltenia) a răzbici, (prin Banat) a butori, (prin Transilvania) a sclidiri, (regional) a borti, (regional) a găuni, (regional) a sfredeluși.  
 
Petrece
Petrece, verb
Sinonime: a (se) trece, a avea loc, a (se) băga, a cerne, a chefui, a colinda, a conduce, a cutreiera, a da, a dăinui, a deceda, a se deplasa, a desface, a dispărea, a se duce, a dura, a exista, a face treacă, a fi, a găuri, a introduce, a împlânta, a se încheia, a îndura, a înfige, a se îngălbeni, a însoţi, a întovărăşi, a leșina, a se menține, a muri, a muta, a se ofili, a parcurge, a se păli, a se păstra, a pătimi, a pătrunde, a păți, a perfora, a perinda, a perpetua, a persista, a pieri, a plasa, a se prăpădi, a răbda, a rămâne, a răposa, a răsfoi, a scobi, a scurge, a se afla, a se amuza, a se bucura, a se cheltui, a se consuma, a se desfăşura, a se desfăta, a se disputa, a se distra, a se întâmpla, a se produce, a se sfârși, a se termina, a se veseli, a sfredeli, a sta, a străbate, a strămuta, a străpunge, a se succeda, a suferi, a suporta, a trage, a trăi, a ține, a urma, a se usca, a vântura, a vârî, a se veșteji, a vieţui, a vinde, a vizita, a-și duce viața, a-și umple timpul.  
 
Pirogravat (pirogravată)
Pirogravat (pirogravată), adjectiv
Sinonime: sculptat, scobit.  
 
Scafă
Scafă, substantiv feminin
Sinonime: căuş, găvan; albie, carapace, căpăţână, ceaşcă, craniu, cupă, curs, cutie craniană, disc, hârcă, matcă, pahar, platou, scăfârlie, taler, talger, tas, teică, tigvă, ţeastă, ţest, vad.

Scafa, verb
Sinonime: (învechit) a scobi cu dalta, a găuri; a cizela.  
 
Scociorî
Scociorî, verb
Sinonime: a scormoni, a scurma, a râcâi, a scobi; (figurat) a scruta, a cerceta.  
 
Scorbură
Scorbură, substantiv feminin
Sinonime: cavitate, gaură, scobitură, văgăună.  
 
Adâncătură
Adâncătură, substantiv
Sinonime: adâncitură, cufundătură, scobitură, scufundătură, (popular) scofâlcitură, (învechit) scorbelitură.  
 
Adâncit
Adâncit, adjectiv
Sinonime: scobit.  
 
Butori
Butori, verb
Sinonime: a găuri, a perfora, a scobi, a sfredeli, a străpunge.  
 
Concav
Concav, adjectiv
Sinonime: arcuit, curbat, gol, scobit, în formă de adâncitură; (armată) dispus în semicerc.  
 
Concavitate
Concavitate, substantiv
Sinonime: adâncitură, alveolă, anfractuozitate, cavitate, căuș, covată, crater, cupă, curbură, depresiune, excavație, gol, groapă, scafă, scobitură, (învechit) găvănătură, (învechit) sgău, (regional) dovâncătură.  
 
Copcă
Copcă, substantiv
Sinonime: agrafă, bară, capsă, cataramă, clemă, coftă, gaură, ochi, salt, săritură, scoabă, scobitură, spărtură, traversă, (Moldova) produșcă, (prin Moldova) știoalnă, (prin Muntenia) scorbură, (regional) beucă, (regional) burduf, (regional) copce, (regional) copcie, (regional) produf, (regional) sponcă, (regional) toană, (regional) vad.  
 
Crestez
Crestez, substantiv
Sinonime: cioplitură, crestătură, dăltuitură, scobitură.  
 
Cufundătură
Cufundătură, substantiv
Sinonime: adâncătură, adâncitură, cufundare, loc cufundat, scobitură, scufundătură, (învechit și regional) scorbelitură, (popular și familiar) scofâlcitură.  
 
Daltă
Daltă, substantiv
Sinonime: (tehnică) cioplitor, (învechit) scobitoare.  
 
Dăltuitură
Dăltuitură, substantiv
Sinonime: cioplire, cioplitură, crestătură, dăltuială, dăltuire, dăltuit, scobitură, sculptare, (regional) cobilete, (regional) cobileț, (regional) crestez, (regional) firidă, (regional) vișluitură.  
 
Dezghioca
Dezghioca, verb
Sinonime: (învechit şi popular) a smicura, (regional) a cura, (Moldova) a deciocăla, (prin Transilvania) a deciurica, (prin Oltenia şi Muntenia) a tecui, (regional) a scobi.  
 
Dovâncat
Dovâncat, adjectiv
Sinonime: adâncit, concav, scobit.  
 
Dovâncătură
Dovâncătură, substantiv
Sinonime: adâncitură, concavitate, scobitură.  
 
Evida
Evida, verb
Sinonime: a scobi pe dinăuntru, a goli, a decupa, a scoate.  
 
Excava
Excava, verb
Sinonime: a evida, a săpa, a scobi.  
 
Exciza
Exciza, verb
Sinonime: a amputa, a debrida, a extirpa, a scobi, a evida.  
 
Găunire
Găunire, substantiv
Sinonime: găurire, găurit, perforare, perforat, perforaţie, scobire, scobit, sfredelire, sfredelit, străpungere, străpuns.  
 
Găuni
Găuni, verb
Sinonime: a găuri, a perfora, a scobi, a sfredeli, a străpunge.  
 
Găunoşitură
Găunoşitură, substantiv
Sinonime: gaură, găunoșătură, scobitură, scorbură.  
 
Găvănat
Găvănat, adjectiv
Sinonime: adâncit, concav, scobit.  
 
Găvănătură
Găvănătură, substantiv
Sinonime: adâncitură, concavitate, scobitură.  
 
Găurire
Găurire, substantiv
Sinonime: compostare, forare, găurit, perforare, perforat, perforaţie, rupere, scobire, scobit, sfredelire, sfredelit, spargere, străpungere, străpuns, (Moldova şi Bucovina) bortelire, (regional) găunire.  
 
Găurit
Găurit, adjectiv
Sinonime: cariat, perforat, scobit, sfredelit, spart, străpuns, zdrenţuit, (învechit şi regional) potricălit, (Moldova şi Bucovina) bortelit, bortit.

Găurit, substantiv
Sinonime: găurire.  
 
Hava
Hava, verb
Sinonime: a scobi, a săpa cu haveza.  
 
Havaj
Havaj, substantiv
Sinonime: (minerit) abataj, havare, havat, scobire.  
 
Glăfui
Glăfui, verb
Sinonime: a scobi.  
 
Cavă
Cavă, substantiv (regional)
Sinonime: adâncitură, scobitură, găvan.  
 
Măceş
Măceş, substantiv
Sinonime: (botanică) mărăcine, moşmon, păducel, rug, rujă, rujiţă, sipică, trandafir-sălbatic, (Banat, la plural) scobituri, (popular) răsură, (regional) cacadâr, (variantă) măcieș.  
 
Păretar
Păretar, substantiv
Sinonime: (regional) polog, velinţă; firidă, scobitură în perete.  
 
Antru
Antru, substantiv
Sinonime: (anatomie) cavitate, scobitură, spațiu gol.  
 
Sculptură
Sculptură, substantiv
Sinonime: basorelief, bronz, bust, cioplitură, cizelură, decorațiune, figurină, gravură, mulură, ornament, ronde-bosse, săpătură, scobitură, statuetă.  
 
Scorbelitură
Scorbelitură, substantiv (învechit și regional)
Sinonime: adâncătură, adâncitură, cufundătură, gaură, scobitură, scufundătură; scrijeleală, scrijelire, scrijelit, scrijelitură; (variantă) (regional) scobelitură.  
 
Scodoli
Scodoli, verb
Sinonime: a căuta, a cotrobăi, a împrăştia, a răscoli, a răspândi, a răzleţi, a risipi, a râcâi, a scobi, a scormoni, a scotoci, a scurma, a umbla.  
 
Scofeli
Scofeli, verb
Sinonime: a acumula, a aduna, a agonisi, a căuta, a cotrobăi, a economisi, a face, a răscoli, a scobi, a scormoni, a scotoci, a strânge, a umbla.  
 
Sfiridă
Sfiridă, substantiv
Sinonime: adâncitură, cotlon, firidă, intrând, nișă, ocniță, scobitură.  
 
Perforare
Perforare, substantiv
Sinonime: compostare, excavare, excavație, găurire, găurit, penetrație, perforaj, perforat, perforație, perforațiune, poansonaj, poansonare, scobire, scobit, sfredelire, sfredelit, străpungere, străpuns, terebrație, (Moldova și Bucovina) bortelire, (regional) găunire.  
 
Mâncătură
Mâncătură, substantiv
Sinonime: consumare, coroziune, erodare, eroziune, lues, măcinătură, mâncare, mâncat, mâncărime, prurit, roadere, rosătură, scobitură, sifilis, (învechit) hrană.  
 
Sfredelitură
Sfredelitură, substantiv
Sinonime: buclă, cârlionț, creț, inel, ondulație, ondulă, val, zuluf; adâncitură, gaură, scobitură.  
 
Cotovaie
Cotovaie, substantiv (regional)
Sinonime: jumătate de dovleac copt, tigvă scobită și uscată, (regional) bâtcă, (variantă) cotăvaie.  
 
Piuă
Piuă, substantiv
Sinonime: adăpătoare, broască, jgheab, piuliță, scobitură, troacă, uluc, vas de pisat, (învechit și regional) mortier, (învechit și regional) pivă, (învechit) fabrică de postav, (învechit) menghină, (învechit) săcăluș, (învechit) tun primitiv, (popular) dârstă, (regional) mojar, (regional) treasc, (Transilvania și Bucovina) ștează, (Transilvania și Maramureș) vâltoare, (Transilvania) dubă.  
 
Potricălit
Potricălit, adjectiv (învechit și regional)
Sinonime: găurit, perforat, scobit, sfredelit, străpuns, (regional) bortelit.  
 
Eșancrură
Eșancrură, substantiv
Sinonime: anfractuozitate, breșă, decupare, excavație, falie, golf, scobitură, tăietură.  
 
Evidare
Evidare, substantiv
Sinonime: evidat, scobire, (rar) decupare.  
 
Potricăli
Potricăli, verb (învechit și regional)
Sinonime: a distruge, a face găuri (cu potricala), a găuri, a nimici, a perfora, a prăpădi, a preduci, a scobi, a sfredeli, a străpunge, (variantă) a potrocăli.  
 
Sculptor
Sculptor, substantiv
Sinonime: bustier, gravor, modelor, ornamentist, portretist, sculptor-gravor, statuar, (învechit) cioplitor, (învechit) scobitor, (popular) săpător.  
 
Prelucă
Prelucă, substantiv (regional)
Sinonime: crâng, despicătură, gaură, imaș, izlaz, luncă, pășune, poiană (mică), rariște, scobitură, spărtură, staul, vale, vâlcea, zăvoi, (învechit) preluce, (regional) lucină.  
 
Manc
Manc, substantiv
Sinonime: (finanțe) manco.

Manc, adjectiv
Sinonime: lipsit de.

Mânc, adjectiv (regional)
Sinonime: ciung, schilod.

Mânc, substantiv (regional)
Sinonime: (talpă) scobitură.  
 
Scoție
Scoție, substantiv (învechit și regional)
Sinonime: jgheab, (arhitectură) scobitură.

Scotie, substantiv
Sinonime: (arhitectură) mulură concavă semicirculară, nacelă.  
 
Olărit
Olărit, substantiv
Sinonime: olărie; (silvicultură) olăritură, şpronţuit.

Olărit, adjectiv
Sinonime: (învechit) cu crăpături, (învechit) scobit; (regional; despre bușteni) rotunjit la capete.  
 
Scovârdătură
Scovârdătură, substantiv (învechit și regional)
Sinonime: adâncitură, depresiune, scobitură, vale, (variantă) scofordătură.  
 
Scobuș
Scobuș, substantiv (regional)
Sinonime: concavitate, scobitură.  
 
Cupulă
Cupulă, substantiv
Sinonime: (botanică) cupă (mică), cupiță, cupușoară, păhărel, potir, scobitură.  
 
Scorburire
Scorburire, substantiv (învechit)
Sinonime: scobire, (învechit) scorburâre; (regional) (despre copaci) găunoșare, scorboroșire.  
 
Scorbeleală
Scorbeleală, substantiv (învechit și regional)
Sinonime: cotrobăire, răvășire, scobire în nas, scorbelire, scorbelit, scormoneală, scormonire, scormonit, scotoceală, scotocire, scotocit, (învechit) trezire (din somn).  
 
Evidat
Evidat, adjectiv
Sinonime: excizat, golit, scobit, (medicină) extras, (rar) decupat.

Evidat, substantiv
Sinonime: evidare.  
 
Excizat
Excizat, adjectiv
Sinonime: extirpat, scobit.

Excizat, substantiv
Sinonime: excizare.  
 
Sfredelire
Sfredelire, substantiv
Sinonime: burghiere, examinare atentă, găurire, găurit, măsurare, observare, perforare, perforat, perforație, scobire, scobit, scormonire, scrutare, sfredeleală, sfredelit, străbatere, străpungere, străpuns, terebrație, terebrațiune, trepanare, (Moldova și Bucovina) bortelire, (regional) găunire, (regional) strungălire.  
 
Bortelire
Bortelire, substantiv (regional)
Sinonime: găurire, găurit, perforare, perforat, perforație, scobire, scobit, sfredelire, sfredelit, străbatere, străpungere, străpuns, (învechit și regional) potricălire, (rar) sfredeleală, (regional) butorire, (regional) sfredelușire, (variantă) bortilire.  
 
Bortelit
Bortelit, adjectiv (regional)
Sinonime: găurit, perforat, scobit, sfredelit, străpuns, (învechit și regional) potricălit, (regional) bortit, (regional) sfredelușit, (variantă) bortilit.

Bortelit, substantiv (regional)
Sinonime: găurit, (regional) bortelire, (variantă) bortilit.  
 
Sclidiri
Sclidiri, verb (regional)
Sinonime: a găuri, a perfora, a scobi, a sfredeli, a străpunge, (variantă) a slidiri, (variantă) a strighili.  
 
Sclidirire
Sclidirire, substantiv (regional)
Sinonime: găurire, găurit, perforaj, perforare, perforat, perforație, scobire, străpungere.  
 
Scovârlie
Scovârlie, substantiv (popular)
Sinonime: bulb, glob, orbită, scăfârlie, scobitură.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar