Privire, substantiv feminin Sinonime:
căutătură, uitătură, vedere, ochire; ochi; examinare, apreciere, examen, cercetare.
Asupra, prepoziție Sinonime:
peste, pe; contra, împotrivă; înspre, spre, către; cu privire la (ceva sau cineva).
Ca, adverb Sinonime:
cum, după cum, precum, aşa cum, de exemplu, bunăoară; aproape, cam, aproximativ, circa, vreo. Ca, prepoziție Sinonime:
cât, la fel cu, în felul, decât, în calitate de, drept, în ce priveşte, cât priveşte, cu privire la. Ca, conjuncție Sinonime:
pentru ca, așa ca. Că, conjuncție Sinonime:
căci, fiindcă, deoarece, pentru că; încât, de, să; doar.
Căutătură, substantiv feminin Sinonime:
privire, uitătură, căutare; expresie, mină, înfăţişare, faţă.
Chiti, verb Sinonime:
(popular) a socoti, a chibzui, a judeca, a cumpăni; a pune la cale, a plănui, a aranja; a potrivi, a pune în concordanţă, a acorda; a ţinti, a ochi; a arunca o privire, a se uita, a remarca.
Expresie, substantiv feminin
Sinonime:
alegorie, clișeu, exprimare, expunere, formulare, formulă, grup de cuvinte, idiotism, limbaj, locuțiune, vorbire, cuvânt, metaforă, sintagmă, slogan, termen, vocabulă, vorbă, (popular) zicere; înfăţişare, mimică, privire, figură, formă, fizionomie, mască; (expresie identic-adevărată) tautologie, (expresie validă) tautologie.
Ocheadă, substantiv feminin Sinonime:
privire furişă, aruncătură de ochi.
Ochi, verb Sinonime:
a ţinti, a lua la ochi, a fixa; a distinge, a remarca, a observa, a scruta. Ochi, substantiv neutru Sinonime:
privire, uitătură; (figurat) vârtej, bulboacă, copcă; verigă, laţ; mugur.
Privi, verb Sinonime:
a se uita, a-şi îndrepta privirea, a căuta; a aprecia, a considera, a socoti; a interesa, a preocupa.
Uita, verb Sinonime:
a pierde din vedere, a nu-şi aduce aminte, a omite, a nu da urmare, a neglija, a nu se mai preocupa, a nu se mai gândi, a nu ţine seama, a trece cu vederea, a se dezinteresa; (reflexiv) a privi, a-şi îndrepta privirea, a vedea, a observa.
Uitătură, substantiv feminin Sinonime:
privire, aruncătură de ochi, căutătură.
Cercetare, substantiv
Sinonime:
analizare, analiză, anchetare, anchetă, căutare, cercetat, consultare, control, depistaj, depistat, examen, examinare, experimentare, experimentație, expertiză, explorare, explorație, inspectare, inspecție, instruire, interogatoriu, investigare, investigație, observare, observație, pedepsire, percheziție, percheziționare, perchiziție, privire, prospecție, prospecțiune, punere la încercare, răsplătire, recunoaștere, revizie, revizuire, scrutare, sondaj, sondare, studiere, studiu, verificare, (învechit) căutat, (învechit) căutătură, (învechit) cercetătură, (învechit) compătimire, (învechit) iscoadă, (învechit) ispită, (învechit) ispitire, (învechit) încercetare, (învechit) încercetat, (învechit) mângâiere, (învechit) răspicare, (învechit) sprafcă, (învechit) teorie, (învechit) teorisire, (învechit) vizitare, (popular) cercare, (popular) iscodire, (rusism învechit) comandirovcă, (variantă) cercătare.
Descrunta, verb
Sinonime:
a(-și) descreți fruntea; (la figurat) a(-și) îmblânzi privirea, a exprima mulțumire.
Pentru, prepoziție
Sinonime:
ca, către, contra, cu destinația, cu direcția, cu privire la, cu scopul de, datorită, de, din cauza, din pricina, drept, după, față de, împotriva, în apărarea, în favoarea, în folosul, în interesul, în legătură cu, în loc de, în locul, în măsură să, în raport cu, în schimbul, în scopul, în vederea, la, pe, per, potrivit cu, pro, referitor la, spre; (expresie) (pentru moment) deocamdată; (expresie) (pentru ca, pentru că) fiindcă, deoarece, din cauză că, de vreme ce, întrucât, căci; (expresie) (pentru ce, pentru aceasta, pentru aceea) deci, așadar, de aceea, drept care, din care cauză; (cu rol de conjuncție) precum.
Priveală, substantiv
Sinonime:
aspect, cadru, căutătură, inspecție, înfățișare, peisaj, perspectivă, priveliște, privire, privit, scenă, tablou, uitătură, vedere.
Binocla, verb
Sinonime:
a privi atent, a privi cu binoclul, a privi ostentativ, a privi pe furiș, a urmări cu privirea.
Preumbla, verb
Sinonime:
(învechit și popular) a (se) plimba, (regional) a primbla; (figurat; despre privire) a arunca, a îndrepta.
Privitură, substantiv
Sinonime:
(învechit) aruncătură de ochi, căutătură, privire, uitătură.
Flashback, substantiv
Sinonime:
insert, întoarcere în trecut, privire retrospectivă.
Pornoscopie, substantiv (învechit)
Sinonime:
privire indecentă, privire necuviincioasă.
Privit, substantiv
Sinonime:
privinţă, reprezentaţie, spectacol, (învechit şi regional) priveală, (învechit) privire.
Mânui, verb
Sinonime:
a aplica, a conduce, a folosi, a manevra, a manipula, a mănui, a mâna, (cu privire la bani) a administra, (figurat) a poseda, (figurat) a stăpâni, (învechit) a mania.
Fulgerare, substantiv
Sinonime:
fulgerat, fulgerătură, lucire, lumină ca de fulger, scânteiere, (regional) închircire; (figurat) clipă, durată scurtă, durere scurtă și violentă, ivire fulgerătoare, moment, privire iute și tăioasă, privire pătrunzătoare, revelație, scrutare, senzație de moment, trecere fulgerătoare; (medicină veterinară; regional) fulgerat, fulgerează.
Sticlit, adjectiv
Sinonime:
ațintit, cu privirea fixă (și strălucitoare), fixat, pironit, țintit, țintuit, (învechit și regional) steclit.
Spionător, adjectiv (învechit)
Sinonime:
(despre ochi, privire) cercetător, iscoditor, observator, scrutător, (variantă) spionitor.
Luare, substantiv
Sinonime:
achiziționare, adoptare, apucare, căsătorie, confiscare, cucerire, cumpărare, cumpărat, dobândire, îmbolnăvire, încasare, înhățare, înlăturare, înșfăcare, luat, obținere, ocupare, ocupație, preluare, primire, prindere, prins, procurare, sechestrare, târguire, unire, (familiar și figurat) umflare, (franțuzism învechit) conchetă, (învechit și popular) distracție, (învechit și popular) poftă, (învechit și popular) voioșie, (învechit) loare, (învechit) luătură, (învechit) luoare, (învechit) luore, (învechit) scumpărătoare, (Transilvania; învechit) excepție; (luare-aminte) atenție, băgare de seamă, curiozitate, grijă, interes, observare, privire, prudență, (învechit) perierghie.
Deșuruba, verb
Sinonime:
(cu privire la șuruburi sau obiecte înșurubate) a debulona, a demonta, a desface, a desprinde, (învechit) a desșuruba, (învechit) a desșurupa, (regional) a deșurupa.
Deșurubare, substantiv
Sinonime:
(cu privire la șuruburi sau obiecte înșurubate) debulonare, debulonat, demontare, scoatere, (învechit) desșurupare, (învechit) deșurupare.
Luare-aminte, substantiv
Sinonime:
atenție, băgare de seamă, curiozitate, grijă, interes, observare, (învechit) perierghie, (învechit) privire.