Formula
Formula, verb
Sinonime: a alcătui, a alega, a articula, a compune, a comunica, a conversa, a da formă, a declara, a elabora, a emite, a enunţa, a exprima, a expune, a întocmi, a obiecta, a prezenta, a profera, a pronunţa, a redacta, a relata, a rosti, a spune, a zice.

Formulă, substantiv feminin
Sinonime: afirmație, aforism, apoftegmă, clișeu, combinație, enunţ, expresie, frază, metodă, mijloc, mod, parolă, precept, procedeu, proverb, racursi, regulă, rețetă, sentință, slogan, soluţie, şablon, tipar, turnură.  
 
Formular
Formular, substantiv
Sinonime: imprimat, chestionar.  
 
Formulare
Formulare, substantiv
Sinonime: emitere, enunţare, exprimare, pronunţare, redactare, rostire, spunere, zicere.  
 
Formulat
Formulat, adjectiv
Sinonime: afirmat, enunțat, emis, intitulat.  
 

Alcătui
Alcătui, verb
Sinonime: a aduna, a aranja, a avea, a concepe, a consta (din), a constitui, a construi, a crea, a desemna, a dispune, a elabora, a face, a fi format din, a formula, a institui, a înființa, a înjgheba, a întocmi, a lua ființă, a numi, a organiza, a plăsmui, a realiza, a redacta, a scrie, a (se) compune, a (se) forma, a se preface, a se transforma, a stabili, a strânge, (figurat) a urzi, (învechit) a izvodi, (învechit) a înforma, (învechit) a redija, (învechit) a săvârși, (învechit) a tocmi.  
 
Aplicaţie
Aplicaţie, substantiv feminin
Sinonime: aplicare, aptitudine, efort, execuție, funcție, înclinație, însușire, pasiune, predispoziție, punere în practică, râvnă, sârguinţă, silinţă, talent, vocație; cerere-tip, formular; întrebuințare, utilizare, uzaj; (informatică) logicial, program; (variantă) aplicațiune.  
 
Arăta
Arăta, verb
Sinonime: a indica, a demonstra, a preciza, a dezvălui, a da la lumină, a scoate la iveală, a dovedi; a exprima, a expune, a exterioriza, a formula, a vorbi, a zice, a spune, a comunica, a exemplifica.  
 
Blanchetă
Blanchetă, substantiv feminin
Sinonime: imprimat, formular.  
 
Chestionar
Chestionar, substantiv neutru
Sinonime: test, (la plural) întrebări, formular.  
 
Clişeu
Clişeu, substantiv neutru
Sinonime: tipar, şablon; formulă, slogan.  
 
Deviză
Deviză, substantiv feminin
Sinonime: adagiu, aforism, apoftegmă, dicton, formulă, lozincă, maximă, panseu, parolă, proverb, sentință, slogan; ban, bancnotă, bilet, monedă, valută.  
 
Elabora
Elabora, verb
Sinonime: a formula, a scoate, a emite, a redacta, a compune, a redija, a scrie, a întocmi, a alcătui, a efectua, a face.  
 
Emite
Emite, verb
Sinonime: a lansa, a prezenta, a enunţa, a exprima, a expune, a formula, a relata; a scoate, a elabora, a publica (un act oficial, un decret, o lege); a răspândi, a împrăştia, a emana, a exala, a secreta, a produce (gaze, vapori).  
 
Enunţ
Enunţ, substantiv neutru
Sinonime: formulare, arătare, enunţare.  
 
Enunţa
Enunţa, verb
Sinonime: a formula, a exprima, a expune, a relata, a prezenta, a spune, a declara, a arăta.  
 
Expresie
Expresie, substantiv feminin
Sinonime: alegorie, clișeu, exprimare, expunere, formulare, formulă, grup de cuvinte, idiotism, limbaj, locuțiune, vorbire, cuvânt, metaforă, sintagmă, slogan, termen, vocabulă, vorbă, (popular) zicere; înfăţişare, mimică, privire, figură, formă, fizionomie, mască; (expresie identic-adevărată) tautologie, (expresie validă) tautologie.  
 
Exprima
Exprima, verb
Sinonime: a vorbi, a zice, a spune, a exterioriza, a comunica, a declara, a expune, a formula, a reda, a reproduce, a manifesta, a prezenta.  
 
Formal (formală)
Formal (formală), adjectiv
Sinonime: aparent, categoric, ceremonios, de formă, de ochii lumii, expres, făcut de formă, formulat precis, pătruns de formalism, (familiar) platonic, solemn, superficial.  
 
Imprimat
Imprimat, substantiv neutru
Sinonime: broșură, broșurică, catalog, elzevir, etichetă, factură, fasciculă, formular, in-cuarto, in-cvarto, in-folio, in-octavo, in-quarto, libel, manifest, mercantilaj, opuscul, plachetă, pliant, prospect, publicare, publicaţie, tipăritură, tract.  
 
Locuțiune
Locuțiune, substantiv feminin
Sinonime: (lingvistică) clișeu, construcție, dicton, elocuție, elocuțiune, expresie, formă, formulă, frază, grup de cuvinte, idiotism, sintagmă, turnură, (învechit) idiotismă, (învechit) locuție.  
 
Pronunţa
Pronunţa, verb
Sinonime: a (se) rosti, a (se) spune, a articula, a comunica, a consimţi, a da o sentință, a emite, a exprima, a face cunoscut, a formula, a grăi, a lua atitudine, a opina, a scoate, a se declara, a ține, a vorbi, a zice, a-şi da avizul, a-și spune părerea, (învechit) a proforisi, (învechit) a pronuncia, (învechit) a pronunția, (prin Moldova) a blești.  
 
Redacta
Redacta, verb
Sinonime: a compune, a elabora, a redija, a formula, a scrie.  
 
Teză
Teză, substantiv feminin
Sinonime: idee, afirmaţie, concept, teorie; propunere, sugestie, formulare.  
 
Turna
Turna, verb
Sinonime: a vărsa, a răsturna, a deşerta; (figurat) a potrivi, a aranja, a croi; a compune, a redacta, a formula; (figurat) a denunța, a reclama, a pârî.  
 
Turnură
Turnură, substantiv feminin
Sinonime: aer, alură, aparență, aspect, chip, cotitură, desfăşurare, evoluţie, imagine, ipostază, înfățișare, întorsătură, (ieșit din uz) turnel, (învechit) turniură; (lingvistică) formulă, mod de exprimare, stil.  
 
Adresa
Adresa, verb
Sinonime: a expedia, a înainta, a orienta către cineva, a prevedea cu adresă, a trimite direct; a (se) exprima, a face apel la, a formula, a lua cuvântul, a vorbi cuiva.

Adresă, substantiv
Sinonime: destinație, domiciliu, loc, (la plural) coordonate; dexteritate, îndemânare, pricepere; (informatică) pointer; petiție, scrisoare oficială, (învechit) mehtup; (adresă electronică) e-mail, poștă electronică.  
 
Elaborare
Elaborare, substantiv
Sinonime: elaborație, creare, redactare, inventare, emitere, formulare, lucrare.  
 
Emitere
Emitere, substantiv
Sinonime: elaborare, enunţare, expunere, formulare, transmitere, pronunţare, producere, emisiune; (termen juridic) lansare.  
 
Enunţare
Enunţare, substantiv
Sinonime: enunț, formulare, emitere.  
 
Exprimabil
Exprimabil, adjectiv
Sinonime: comunicabil, declarabil, enunțabil, formulabil, traductibil.  
 
Exprimare
Exprimare, substantiv
Sinonime: expresie, formulare, manifestare; articulare, limbă, vorbă, vorbire, limbaj; stil.  
 
Ecuație
Ecuație, substantiv
Sinonime: ecuațiune, egalitate, formulă, relație, (la figurat) problemă dificilă.  
 
Enunțabil
Enunțabil, adjectiv
Sinonime: declarabil, descriptibil, exprimabil, formulabil.  
 
Pronunţare
Pronunţare, substantiv
Sinonime: articulare, articulaţie, dicţiune, emitere, fonetism, formulare, mod de a pronunța, pronunţie, (învechit) prozodie, rostire, sentință pronunțată, ţinere.  
 
Pronunţat
Pronunţat, adjectiv
Sinonime: accentuat, dat, evident, formulat, proeminent, reliefat, rostit, scos în evidență.  
 
Mandament
Mandament, substantiv
Sinonime: bulă, cerere, comandament, formulă executorie, injoncțiune, instrucțiune, însărcinare, mandat, ordin, ordonanță, (învechit) rescripție.  
 
Slogan
Slogan, substantiv
Sinonime: apoftegmă, deviză, expresie, formulă, maximă, reclamă, sentință, strigăt de luptă.  
 
Postula
Postula, verb
Sinonime: a cere cu insistență, a formula în calitate de postulat.  
 
Izvodi
Izvodi, verb (învechit)
Sinonime: a afla, a alcătui, a apărea, a broda, a căpăta forme distinctive, a compila, a compune, a concepe, a copia, a crea (în imaginație în mod arbitrar), a descoperi, a elabora, a fabrica, a face (să se izvodească), a formula în scris, a găsi, a gândi, a imagina, a intenționa, a inventa, a întocmi, a lua ființă, a născoci, a plănui, a plăsmui, a proiecta, a realiza, a redacta, a reproduce, a scorni, a scrie, a (se) contura, a (se) desena, a se închega în contururi precise, a (se) profila, a tălmăci, a ticlui, a traduce, a transcrie, a transpune, a zugrăvi.  
 
Mercantilaj
Mercantilaj, substantiv
Sinonime: etichetă, factură, formular, imprimat.  
 
Saluta
Saluta, verb
Sinonime: a aduce omagiu, a face (concomitent) schimb de saluturi, a face un gest de salut, a rosti o formulă uzuală de salut, (figurat) a întâmpina cu bucurie, (învechit) a săruta, (prin Maramureș) a salutări, (regional) a noroci.  
 
Pronunțabil
Pronunțabil, adjectiv
Sinonime: enunțabil, exprimabil, formulabil.  
 
Redactare
Redactare, substantiv
Sinonime: alcătuire, compunere, concepere, creare, dresare, elaborare, formulare, întocmire, realizare, scriere, scris, (învechit) izvodire, (învechit) redacție, (învechit) redijare.  
 
Teoriza
Teoriza, verb
Sinonime: a axiomatiza, a formaliza, a formula o teorie, a teoretiza.  
 
Aprecație
Aprecație, substantiv
Sinonime: (literatură) formulă de încheiere.  
 
Redactat
Redactat, adjectiv
Sinonime: compus, formulat în scris, (învechit) redijat.  
 
Formuire
Formuire, substantiv (învechit)
Sinonime: formulare.  
 
Frază
Frază, substantiv
Sinonime: enunț, expresie, fel de exprimare, formulă, lexie, locuțiune, perioadă, sintagmă, tiradă, (învechit) parolă.  
 
Întocmire
Întocmire, substantiv
Sinonime: alcătuire, aranjament, așezare, compunere, concepere, construire, creare, dispunere, distribuție, dresare, elaborare, formare, formație, formulare, înfăptuire, măiestrie, orânduială, orânduire, organizare, potrivire, rânduială, realizare, redactare, regim, scriere, scris, structură, (ieșit din uz) instituție, (învechit) așezământ, (învechit) izvodire, (învechit) redacție, (învechit) redijare, (neobișnuit) netezire, (variantă) întogmire.  
 
Formui
Formui, verb (învechit)
Sinonime: a formula.  
 
Încântătură
Încântătură, substantiv feminin (popular)
Sinonime: formulă magică.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar