Inventa, verb Sinonime:
a născoci, a descoperi, a scorni, a imagina.
Inventar, substantiv
Sinonime:
bibliografie, bilanț, catalog, cont, enumerare, index, înșirare, listă, nomenclatură, numărare, pasiv, recapitulație, recensământ, registru, repertoriu, stare, statistică, stoc, sumar, tabel, tablou, (familiar) zestre, (învechit) catagrafie.
Inventaria, verb Sinonime:
a înregistra, a catagrafia, a consemna.
Inventariere, substantiv
Sinonime:
catalogare, enumerare, înregistrare, recensământ.
Afla, verb Sinonime:
a găsi, a descoperi, a născoci, a inventa, a scorni, a auzi; a fi, a exista.
Băsni, verb (învechit) Sinonime:
a născoci, a scorni, a inventa.
Broda, verb
Sinonime:
a înflora, a decora, a orna, a ornamenta, (regional) a împopistra; (figurat) a născoci, a inventa, a descoperi, a scorni.
Catagrafia, verb Sinonime:
a înregistra, a inventaria, a recensa, a consemna, a înscrie.
Catalog, substantiv neutru
Sinonime:
afiș-catalog, album-catalog, bibliografie, caiet, caiet-catalog, catalog-album, catastif, codice, colecție, condică, director, discografie, filmografie, fişier, folder, ghid, index, inventar, listă, nomenclator, nomenclatură, registru, repertoriu, tabel, tablou.
Crea, verb
Sinonime:
a aduce, a alcătui, a compune, a constitui, a construi, a elabora, a face, a făuri, a forma, a inventa, a înfiinţa, a întocmi, a născoci, a produce, a provoca, a realiza, a redacta, a redija, a scrie, a tocmi, a zidi, (învechit) a izvodi.
Descoperi, verb
Sinonime:
a dezvălui, a arăta, a revela, a scoate la iveală; a găsi, a afla, a da de ceva, a dezveli, a inventa, a ghici, (rar) a bănui, (livresc) a decela, (rar) a surprinde, a stabili, a destăinui, a divulga; a trăda, a da pe față; a lăsa neapărat, a expune unui atac.
Enumeraţie, substantiv feminin
Sinonime:
bibliografie, borderou, catalog, enumerare, inventar, inventariere, înşirare, înşiruire, listă, nomenclatură, numărare, numărătoare, recensământ, repertoriu, statistică, tabel, trecere în revistă; (figură de stil) epimonă, polisindet.
Evidenţă, substantiv feminin
Sinonime:
autenticitate, axiomă, banalitate, certitudine, claritate, exactitudine, fapt, lapalisadă, limpezime, netitate, premisă, principiu, probă, realitate, siguranţă, tautologie, truism, veritate; inventar, înregistrare, oglindire.
Fabrica, verb
Sinonime:
a face, a confecţiona, a debita, a elabora, a fasona, a făuri, a lucra, a alcătui, a produce, a manufactura, a realiza, a uzina; a fabula, a născoci, a plăsmui, a crea, a inventa, a scorni, a ticlui. Fabrică, substantiv
Sinonime:
atelier, întreprindere industrială, manufactură, uzină.
Gândi, verb
Sinonime:
a avea în intenție, a bănui, a chibzui, a concepe, a considera, a crede, a cugeta, a cumpăni, a dori, a drămui, a fi cu gândul, a fi cuprins de îngrijorare, a găsi de cuviință, a intenţiona, a inventa, a judeca, a lua în considerare, a medita, a păsa, a proiecta în gând, a raţiona, a reflecta, a se îngriji, a se îngrijora, a socoti, a spera, a voi, a-i păsa de, a-i trece prin minte, a-și aplica reflecția, a-și da seama, (figurat) a cântări, (învechit şi regional) a sămălui.
Imagina, verb Sinonime:
a închipui, a inventa, a scorni, a plănui, a născoci, a gândi, a combina.
Inexistent (inexistentă), adjectiv
Sinonime:
anistoric, fabulos, fantastic, fără eficacitate, fictiv, himeric, iluzoriu, imaginar, imaterial, inventat, ireal, neeficient, neexistent, nereal, nul, romanesc, utopic, visat, (învechit) sterp; (figurat) (despre persoane) absent, invizibil, lipsit de importanță, neglijabil, neimportant, neînsemnat, neremarcabil, nevaloros, șters.
Inova, verb Sinonime:
a înnoi, a inventa, a descoperi, a preface.
Iscodi, verb Sinonime:
a cerceta, a spiona; a chestiona, a descoase, a se informa, a întreba; a imagina, a scorni, a inventa, a născoci.
Închipui, verb Sinonime:
a imagina, a plăsmui, a proiecta, a alcătui, a inventa, a înjgheba, a scorni; a gândi, a crede; a reprezenta, a simboliza.
Născoci, verb Sinonime:
a inventa, a scorni, a plăsmui, a descoperi, a urzi; a minţi, a înşela, a induce în eroare.
Opis, substantiv neutru (învechit) Sinonime:
catalog, registru, indice, inventar, listă.
Parc, substantiv neutru Sinonime:
grădină, scuar; ansamblu, inventar; garaj.
Plăsmui, verb Sinonime:
a imagina, a zămisli, a făuri, a crea, a plămădi; a inventa, a născoci, a scorni; a falsifica, a contraface, a plastografia.
Producător, substantiv masculin
Sinonime:
agricultor, autor, cineast, creator, crescător, cultivator, elaborator, fabricant, furnizor, industriaș, inventator, realizator. Producător, adjectiv
Sinonime:
bogat, fecund, fertil, generator, gras, mănos, productiv, provocator, roditor, rodnic.
Realizare, substantiv feminin
Sinonime:
autorealizare, concretizare, creare, creaţie, executare, execuţie, facere, făurire, inventare, izbândă, împlinire, îndeplinire, înfăptuire, lucrare, materializare, obţinere, operă, repurtare, reuşită, stabilire, succes, turnare, (învechit) realizație.
Recenzie, substantiv feminin
Sinonime:
analiză, apreciere, comentar, comentariu, comparare, critică, dare de seamă, inventar, prezentare, recensământ, statistică, (învechit) recensiune.
Repertoriu, substantiv neutru
Sinonime:
anuar, bibliografie, borderou, caiet, catalog, clasor, director, dosar, fișier, index, indice, inventar, listă, nomenclatură, ordine, plan, program, registru, (învechit) chirielă; (variante) repertor, repertoar.
Scoate, verb Sinonime:
a extrage, a elimina, a smulge, a extirpa; a da afară, a izgoni, a alunga, a goni, a destitui; a scăpa, a salva, a elibera, a degaja, a lăsa liber; a se dezbrăca, a se descălţa; a dobândi, a obţine, a câştiga; a tipări, a edita, a publica, a da la iveală; a crea, a elabora, a inventa, a da naştere, a produce.
Scorni, verb Sinonime:
a plăsmui, a inventa, a imagina, a născoci, a minţi; a urzi, a ticlui, a pune la cale; a se isca, a se ivi, a se porni, a se stârni, a se dezlănțui.
Scrie, verb Sinonime:
(figurat) a nota, a contura, a schiţa, a consemna; a redacta, a compune; (învechit) a catagrafia, a recenza, a inventaria; (popular) a prescrie, a indica.
Statistică, substantiv feminin Sinonime:
evidență, numărătoare, inventar, consemnare.
Stârni, verb Sinonime:
a pune în mişcare, a urni, a isca; a îndemna, a aţâţa; a se porni, a se dezlănţui, a izbucni; a pricinui, a cauza, a provoca; (regional) a născoci, a scorni, a inventa.
Ticlui, verb Sinonime:
a aranja, a potrivi, a aşeza, a întocmi, a face; (figurat) a născoci, a pune la cale, a inventa, a imagina, a scorni, a minţi.
Urzi, verb Sinonime:
a întemeia, a clădi, a făuri, a funda; (figurat) a întocmi, a scorni, a inventa; a conspira, a unelti, a complota.
Zestre, substantiv feminin Sinonime:
dotă, inventar, moştenire.
Catagrafie, substantiv
Sinonime:
inventar, listă, recensământ.
Cercetător, substantiv
Sinonime:
anchetator, căutător, documentalist, erudit, explorator, inventator, investigator, om de știință, prospector, savant, teoretician, (învechit) scrutător.
Nomenclatură, substantiv
Sinonime:
bibliografie, catalog, colecție, dicționar, glosar, inventar, lexic, listă, repertoriu, taxinomie, terminologie, vocabular, (biologie) organonimie, (politică) clasă dominantă.
Concepere, substantiv
Sinonime:
inventare, redactare, preconizare, concepţie.
Cont, substantiv
Sinonime:
(contabilitate) partidă; buget, datorie, declarație, echilibru, evaluare, inventar, număr, poziție, rezumat, stare, statut, sumă; seamă, socoteală, (figurat) spate, spinare.
Creare, substantiv
Sinonime:
alcătuire, compunere, constituire, elaborare, facere, făurire, formare, inventare, înfiinţare, întocmire, realizare, redactare, redacţie, redijare, scriere, scris, zidire, (învechit) izvodire, (învechit) tocmeală, provocare.
Creator, adjectiv
Sinonime:
creativ, generator, inovator, inventiv, novator. Creator, substantiv
Sinonime:
artizan, arhitect, constructor, demiurg, dezvoltator, făurar, făuritor, fondator, genitor, inovator, inventator, înfăptuitor, întemeietor, născocitor, pionier, plăsmuitor, producător, promotor, proiectant, realizator, scornitor, (învechit) săvârşitor; (articulat) Dumnezeu.
Listă, substantiv
Sinonime:
bibliografie, borderou, catalog, enumerație, filă, foaie, inventar, (învechit) catagrafie, litanie, matriculă, nomenclatură, repertoriu, sumar, tabel, tabelă, (învechit) izvod; (listă de bucate) meniu; (listă de mâncare) meniu. Lista, verb
Sinonime:
a printa; a cataloga, a întocmi o listă, a repertoria, a repertoriza.
Elaborare, substantiv
Sinonime:
elaborație, creare, redactare, inventare, emitere, formulare, lucrare.
Fabula, verb
Sinonime:
a insinua, a inventa, a născoci, a plăsmui, a scorni, a ticlui. Fabulă, substantiv
Sinonime:
(popular) tâlc; acţiune, afabulaţie, alegorie, anecdotă, apolog, fabliau, fabulaţie, ficțiune, folclor, intrigă, legendă, minciună, mit, parabolă, saga, subiect, tramă.
Imaginare, substantiv
Sinonime:
concepere, creare, elaborare, ficțiune, imaginație, inventare, invenție, închipuire, născoceală, născocire, născocitură, năzăreală, năzărire, plănuire, plăsmuire, proiectare, realizare, scorneală, scornire, (figurat) zămislire, (învechit și popular) izvodire, (popular) năzâritură, (popular) scornitură.
Inovator, substantiv
Sinonime:
avangardist, descoperitor, inițiator, inventator, pionier, precursor, promotor.
Utopic, adjectiv
Sinonime:
absurd, bazat pe o utopie, fabulos, fantastic, fantezist, fourierist, himeric, idealist, iluzoriu, imaginar, inventat, ireal, irealist, irealizabil, nerealizabil, neștiințific, romanesc, utopist.
Apocrif, adjectiv
Sinonime:
fals, iluzoriu, inventat, neautentic, nesigur, suspect.
Inautentic, adjectiv
Sinonime:
apocrif, contrafăcut, fals, imaginar, inventat, mincinos, neautentic, suspect.
Repertor, substantiv
Sinonime:
agendă, anuar, bibliografie, blocnotes, borderou, caiet, carnet, catalog, chirielă, clasor, culegere, dicționar, director, dosar, fișier, index, indice, inventar, lexic, listă, livret, memento, memorandum, nomenclatură, registru, tabel, tabelă, tablă, tabletă; (variante) repertoar, repertoriu.
Izvodit, adjectiv
Sinonime:
(învechit) compilat, compus, conturat, copiat, descoperit, desenat, imitat, inventat, modelat, născocit, născodit, plănuit, plăsmuit, proiectat, redactat, scornit, scris, stârnit, tălmăcit, tradus.
Registra, verb
Sinonime:
a inventaria, a înregistra.