Chivernisi, verb Sinonime:
a administra, a gospodări, a organiza, a conduce; a economisi, a agonisi, a strânge avere, (reflexiv) a se căpătui, a se pricopsi, a se îmbogăţi, a-şi face o situaţie, a se ajunge, a se realiza.
Chivernisire, substantiv
Sinonime:
îmbogăţire; administrare, administraţie, cârmuire, conducere, diriguire, domnie, gospodărire, guvernare, stăpânire.
Chivernisit, adjectiv
Sinonime:
bogat; econom.
Chivernisitor, substantiv (învechit)
Sinonime:
administrator, agonisitor, aprovizionator, cârmuitor, conducător, guvernator, (învechit) aprovizionar, (variantă) chiviruisitoriu.
Administra, verb Sinonime:
a conduce, a cârmui, a gospodări, a chivernisi, a gestiona, a gera.
Ajuns (ajunsă), adjectiv
Sinonime:
atins, atras, bogat, căpătuit, chivernisit, cu situație, decăzut, desăvârșit, evoluat, îmbătat, îmbogățit, înavuțit, înstărit, întâlnit, înțeles, parvenit, pricopsit, sosit, (învechit) copt, (învechit) mituit.
Căpătuială, substantiv feminin
Sinonime:
avere, căpătuire, căpătuit, chiverniseală, chivernisire, îmbogățire, înavuțire, pricopsire, rost, situație, stare, (depreciativ) parvenire, (familiar) căsătorie, (familiar) partidă.
Conduce, verb
Sinonime:
a îndruma, a dirija, a orienta; a însoţi pe cineva, a călăuzi, a acompania; a cârmui, a dirigui, a domni, a guverna, a stăpâni, (învechit şi popular) a oblădui, (învechit) a birui, a chivernisi, a duce, a ocârmui, a povăţui; a administra, a comanda, a prezida, a ghida, a sfătui, a şofa, a mâna.
Dirigui, verb (învechit)
Sinonime:
a cârmui, a conduce, a dirija, a domni, a guverna, a stăpâni, (învechit și popular) a oblădui; (învechit) a birui, a chivernisi, a duce, a ocârmui, a povățui.
Domni, verb
Sinonime:
a stăpâni, a fi domn, a conduce, a cârmui, a dirigui, a guverna, (învechit şi popular) a oblădui, (învechit) a birui, a chivernisi, a duce, a ocârmui, a povăţui.
Domnie, substantiv feminin
Sinonime:
dominaţie, stăpânire, putere, domnire, cârmuire, conducere, diriguire, guvernare, (învechit şi popular) oblăduire, (învechit) chiverniseală, chivernisire, ocârmuire, purtare, purtat, stăpânie, vlădicie, (figurat) cârmă; (figurat) coroană, scaun, sceptru, tron; mărie.
Econom (econoamă), adjectiv
Sinonime:
strângător, adunător, păstrător, cumpătat, cumpănit, chivernisit, socotit, cu măsură, (depreciativ) zgârcit, avar, harpagon, cruţător, (învechit şi regional) scump, (regional) păstrielnic, (figurat) strâns.
Economisi, verb
Sinonime:
a cruţa, a păstra, a pune deoparte; a gospodări, a administra, a chivernisi; a strânge, a aduna, a acumula, a agonisi, a face, (regional) a priştipi, a răgădui, a sclipui, (Transilvania) a mirui, (Oltenia şi Muntenia) a scofeli, (Banat) a stăci, (Transilvania şi Maramureș) a şporoli, (prin Maramureș) a zorobi, (figurat) a prăsi.
Gospodări, verb Sinonime:
a chivernisi, a orândui, a administra; (reflexiv) a se căpătui, a se aşeza la casa lui, a se căsători.
Strânge, verb
Sinonime:
a (se) acumula, a (se) aduna, a (se) concentra, a (se) consolida, a (se) contracta, a (se) îngrămădi, a (se) înmagazina, a (se) înmănunchea, a (se) întări, a (se) întruni, a (se) retracta, a (se) reuni, a (se) strâmta, a (se) zgârci, a agonisi, a apăsa, a apropia, a așeza laolaltă, a canoni, a căzni, a chinui, a coagula, a colecta, a colecționa, a comprima, a constrânge, a convoca, a culege, a curăța, a depozita, a deretica, a economisi, a face clăi, a face, a forța, a intra, a îmbrățișa, a împături, a încasa, a închega, a închide, a încinge, a încleșta, a încuia, a îndesa, a îndoi, a înfăşura, a îngheța, a îngusta, a înșuruba, a lega, a lua în brațe, a munci, a obliga, a percepe, a plia, a presa, a prinde, a pune bine, a pune la loc, a recolta, a recupera, a ridica, a schingiui, a scurge, a scutura, a se chirci, a se ghemui, a se îmbulzi, a se închirci, a se micșora, a sili, a solidifica, a stoca, a tezauriza, a tortura, a trudi, (Banat și Transilvania) a orândui, (Banat) a stăci, (figurat) a (se) cimenta, (figurat) a prăsi, (învechit și popular) a păsa, (învechit și regional) a griji, (Oltenia și Muntenia) a (se) închelba, (Oltenia și Muntenia) a scofeli, (Oltenia, Banat și Transilvania) a se zguli, (popular) a chivernisi, (popular) a pături, (popular) a se ciuciuli, (popular) a se stârci, (popular) a șurubui, (prin Bucovina) a cioroboti, (prin Maramureș) a zorobi, (regional) a (se) închelbăra, (regional) a (se) întroloca, (regional) a (se) soborî, (regional) a priștipi, (regional) a răgădui, (regional) a rândui, (regional) a sclipui, (regional) a se tâmbuși, (regional) a șurubi, (Transilvania și Maramureș) a șporoli, (Transilvania și Maramureș) a ticăzui, (Transilvania) a câștiga, (Transilvania) a mirui, (Transilvania) a sureti, (Transilvania) a tăgăși, (Transilvania) a tistăli.
Administrare, substantiv
Sinonime:
administraţie; (învechit) chiverniseală, chivernisire.
Administraţie, substantiv
Sinonime:
administrare, cârmuire, conducere, gospodărire, (învechit) oblăduire, (învechit) chiverniseală, chivernisire, isprăvnicie, ocârmuire; (învechit) calem; (militărie) intendenţă; (administraţie financiară) percepţie, perceptorat, (Transilvania) perceptorie.
Aproviziona, verb
Sinonime:
a alimenta, a furniza, a întreține, a lua provizii, a prevedea, a-și face provizii, (învechit) a (se) proviziona, (învechit) a subveni, (popular) a (se) chivernisi.
Căpătuire, substantiv
Sinonime:
căpătuială, chiverniseală, chivernisire, îmbogățire, înavuțire, parvenire, pricopsire, (familiar) căsătorie.
Căpătuit, adjectiv
Sinonime:
bogat, căsătorit, chivernisit, cununat, îmbogățit, înavuțit, înstărit, parvenit, pricopsit, (popular și depreciativ) ajuns, (popular) așezat, (popular) cu stare. Căpătuit, substantiv (învechit)
Sinonime:
căpătuială, căpătuire, parvenit, (popular) ajuns.
Conducere, substantiv
Sinonime:
cârmuire, diriguire, domnie, guvernare, stăpânire, (învechit şi popular) oblăduire, (învechit) chiverniseală, chivernisire, ocârmuire, purtare, purtat, stăpânie, vlădicie, (figurat) cârmă, putere, administraţie, comandă, prezidare, dirijare, direcţie, şefie, staff, îndrumare, însoţire.
Guvernare, substantiv
Sinonime:
administrare, cârmuire, chivernisire, conducere, diriguire, domnie, guvernământ, ocârmuire, purtare, purtat, regim, stăpânie, stăpânire, vlădicie, (figurat) cârmă, (învechit şi popular) oblăduire, (învechit) chiverniseală.
Vătăși, verb (învechit)
Sinonime:
a administra, a chivernisi, a conduce, a dirija, a fi vătaf, a guverna, a îngriji, a stăpâni, (variantă) a vătăji.
Înavuţire, substantiv
Sinonime:
căpătuială, căpătuire, chiverniseală, chivernisire, îmbogățire, parvenire, pricopsire.
Înavuţit, adjectiv
Sinonime:
bogat, căpătuit, chivernisit, îmbogățit, înstărit, pricopsit, (popular și depreciativ) ajuns.
Ninirizât, adjectiv (regional)
Sinonime:
(despre oameni) chivernisit, cu gust, econom.
Înstări, verb
Sinonime:
a parveni, a se ajunge, a se căpătui, a se chivernisi, a se îmbogăți, a se înavuți, a se pricopsi.
Chiverni, verb
Sinonime:
a (se) chivernisi; (regional) a conduce, a guverna.
Chivirnisi, verb
Sinonime:
a (se) chivernisi.
Sclipui, verb
Sinonime:
(regional) a acumula, a aduna, a agonisi, a economisi, a face (rost), a găsi, a improviza, a închipui, a înfiripa, a înjgheba, a procura, a se chivernisi, a strânge, (variantă) a spilcui; (învechit) a arcui, a bolti.
Sclipuire, substantiv
Sinonime:
sclipire; (regional) agonisire, chivernisire, economisire; (învechit) arcuire, boltire.
Îmbogățire, substantiv
Sinonime:
amplificare, căpătuială, căpătuire, chiverniseală, chivernisire, concentrare, dezvoltare, înavuțire, înstărire, mărire, parvenire, pricopsire.
Administrațiune, substantiv feminin (învechit)
Sinonime:
administrare, administrație, cârmuire, conducere, gospodărire, (învechit și popular) oblăduire, (învechit) chiverniseală, (învechit) chivernisire, (învechit) isprăvnicie, (învechit) ocârmuire.
Chivernitor, substantiv masculin (Moldova)
Sinonime:
conducător, (învechit) chivernisitor.
Schiverniseală, substantiv (învechit și regional)
Sinonime:
chiverniseală, chivernisire, (învechit și regional) schivernisire, (variantă) schivirniseală.
Schivernisi, verb (învechit și regional)
Sinonime:
a administra, a căpătui, a cârmui, a chivernisi, a conduce, a guverna, a înstări, a stăpâni, a-și purta de grijă, (regional) a chiverni.