Omagia, verb
Sinonime:
a apoteoza, a cânta, a cinsti, a elogia, a exalta, a glorifica, a lăuda, a mări, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a slăvi, a venera, (învechit) a făli, (învechit) a pohfăli, (învechit) a preacânta, (învechit) a preaînălța, (învechit) a prealăuda, (învechit) a prearădica, (învechit) a ridica, (învechit) a slavoslovi.
Omagial, adjectiv
Sinonime:
de omagiu.
Omagiere, substantiv
Sinonime:
elogiere.
Omăgiță, substantiv (regional)
Sinonime:
omag.
Omagiu, substantiv neutru Sinonime:
stimă adâncă, elogiu, respect, consideraţie, admirație, veneraţie.
Apoteoză, substantiv feminin Sinonime:
preamărire, slăvire, glorificare, consacrare, elogiu, triumf. Apoteoza, verb
Sinonime:
a cânta, a cinsti, a deifica, a diviniza, a elogia, a glorifica, a lăuda, a mări, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a slăvi, a venera, a zeifica.
Dedicaţie, substantiv feminin Sinonime:
închinare, omagiu, consacrare.
Exalta, verb
Sinonime:
a se înflăcăra, a se entuziasma, a se încânta, a se aprinde; a proslăvi, a glorifica, a preamări, a ridica în slăvi, a cinsti, a cânta, a elogia, a lăuda, a mări, a omagia, a preaslăvi, a slăvi, a venera.
Făli, verb
Sinonime:
a se mândri, a (se) lăuda, a se făloși, a se fuduli, a se îngâmfa, a fi înfumurat, a fi mândru, a fi trufaş, a fi semeţ, a fi arogant; a cinsti, a cânta, a elogia, a glorifica, a mări, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a slăvi, a venera, a exalta.
Glorie, substantiv feminin
Sinonime:
aureolă, autoritate, celebritate, cinste, cinstire, elogiu, faimă, grandoare, imortalitate, laudă, magnificență, măreţie, mărime, mărire, notabilitate, notorietate, omagiu, onoare, pohfală, pohvalenie, pompă, popularitate, preamărire, preaslăvire, prestigiu, proslăvire, renume, reputaţie, slavă, slăvire, splendoare, star, strălucire, triumf, vedetă, (învechit) mărie.
Glorifica, verb
Sinonime:
a cânta, a cinsti, a elogia, a exalta, a flata, a lăuda, a mări, a omagia, a onora, a pohfăli, a preacânta, a preaînălţa, a prealăuda, a preamări, a prearădica, a preaslăvi, a proslăvi, a ridica, a slavoslovi, a slăvi, a venera, (învechit) a făli, (rar) a apoteoza.
Pohfală, substantiv feminin (învechit)
Sinonime:
aroganță, cinste, cinstire, elogiu, fală, fast, fudulie, glorie, infatuare, înfumurare, îngâmfare, laudă, lux, măreție, mărire, mândrie, omagiu, orgoliu, pompă, preamărire, preaslăvire, proslăvire, semeție, slavă, slăvire, somptuozitate, splendoare, strălucire, trufie, vanitate, (variantă) pofală.
Prinos, substantiv neutru Sinonime:
(figurat) omagiu, recunoştinţă, gratitudine; contribuţie, ofrandă, dar; jertfă, sacrificiu.
Serba, verb Sinonime:
a sărbători, a prăznui; (figurat) a celebra, a omagia, a cinsti, a comemora.
Aconit, substantiv
Sinonime:
(botanică) curcubețică, omag, omag-veninos, mărul-lupului.
Elogiere, substantiv
Sinonime:
apoteoză, exaltare, glorificare, lăudare, mărire, omagiere, preamărire, preaslăvire, proslăvire, slavă, slăvire, (învechit) prealăudare, (învechit) preaslăvie, (învechit) sărbătorire.
Sănişoară, substantiv
Sinonime:
(botanică) (variantă) sănicioară, (regional) omag, şarponel, buruiană-de-dambla, cinci-foi, cinci-foi-mari, iarba-frântului, iarba-sasului.
Pohvalenie, substantiv
Sinonime:
cinste, cinstire, elogiu, glorie, laudă, mărire, omagiu, preamărire, preaslăvire, proslăvire, slavă, slăvire.
Pohfăli, verb
Sinonime:
a cinsti, a cânta, a elogia, a glorifica, a lăuda, a mări, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a slăvi, a venera.
Venerațiune, substantiv
Sinonime:
admirație, admirațiune, adorație, adorațiune, adulație, adulațiune, afecție, afecțiune, amor, atașament, bigoterie, considerație, cult, deferență, deificare, devotament, devoțiune, extaz, fetișism, omagiu, pasiune, pietate, prețuire, respect, reverență, stimă, venerație, zel.
Slavoslovi, verb
Sinonime:
(biserică) a cinsti, a cânta, a elogia, a glorifica, a lăuda, a mări, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a slăvi, a venera.
Prearădica, verb (învechit)
Sinonime:
a glorifica, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a se făli, a se fuduli, a se grozăvi, a se infatua, a se împăuna, a se înfumura, a se îngâmfa, a se lăuda, a se mândri, a se semeți, a slăvi, a venera, (învechit și popular) a se mări.
Preaînălţa, verb (învechit)
Sinonime:
a cânta, a cinsti, a elogia, a glorifica, a lăuda, a mări, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a se fuduli, a se grozăvi, a se infatua, a se împăuna, a se înfumura, a se îngâmfa, a se mândri, a se semeți, a slăvi, a venera, (învechit) a făli.
Saluta, verb
Sinonime:
a aduce omagiu, a face (concomitent) schimb de saluturi, a face un gest de salut, a rosti o formulă uzuală de salut, (figurat) a întâmpina cu bucurie, (învechit) a săruta, (prin Maramureș) a salutări, (regional) a noroci.
Prealăuda, verb (învechit)
Sinonime:
a cinsti, a cânta, a elogia, a glorifica, a lăuda, a mări, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a slăvi, a venera.
Preamărire, substantiv
Sinonime:
apoteoză, binecuvântare, cinste, cinstire, elogiere, elogiu, exaltare, glorie, glorificare, laudă, lăudare, mărire, omagiu, preaslăvire, proslăvire, slavă, slăvire, (învechit) mărie, (învechit) pohfală, (învechit) pohvalenie, (învechit) prealăudare, (învechit) preaslăvie, (învechit) sărbătorire.
Proslăvire, substantiv
Sinonime:
adorare, apoteoză, binecuvântare, cinste, cinstire, elogiere, elogiu, exaltare, glorie, glorificare, laudă, lăudare, mărire, omagiu, preamărire, preaslăvire, slavă, slăvire, (învechit) mărie, (învechit) pohfală, (învechit) pohvalenie, (învechit) prealăudare, (învechit) preaslăvie, (învechit) sărbătorire.
Mărire, substantiv
Sinonime:
amplificare, amploare, apoteoză, aroganță, augmentare, autoritate, binecuvântare, bulbucare, căscare, cârmuitor, cinste, cinstire, conducător, creștere, demnitar, demnitate, dezvoltare, dilatare, dimensiune, domnie, elogiere, elogiu, exaltare, extensiune, extindere, faimă, fală, fruntaș, fudulie, glorie, glorificare, grandoare, holbare, infatuare, intensificare, înălțime, înfumurare, îngâmfare, înmulțire, întărire, întețire, laudă, lărgire, lăudare, maiestate, majorare, măreție, mărit, măsură, multiplicare, omagiu, orgoliu, potențare, preamărire, preaslăvire, proporție, proslăvire, punct culminant, putere, rang, ridicare, rotunjire, scumpire, semeție, slavă, slăvire, splendoare, sporire, strălucire, suire, tărie, trufie, umflare, urcare, vanitate, zgâire, zgâit, (învechit) atotputernicie, (învechit) mărie, (învechit) mărime, (învechit) mândrie, (învechit) pohfală, (învechit) pohvalenie, (învechit) prealăudare, (învechit) preaslăvie, (învechit) sărbătorire, (popular și familiar) belire, (popular și familiar) bleojdire, (popular) boboșare, (popular) boldire, (regional) măreață. Mărire, interjecție
Sinonime:
osana, slavă.
Omaj, substantiv (învechit)
Sinonime:
omagiu.
Cinstire, substantiv
Sinonime:
apreciere, atenție, cinste, condescendență, considerație, deferență, elogiu, glorie, laudă, mărire, omagiu, onoare, ospătare, preamărire, preaslăvire, prețuire, proslăvire, respect, reverență, servire, servit, slavă, slăvire, stimă, tratare, trecere, vază, (figurat) credit, (grecism învechit) sevas, (învechit și familiar) baftă, (învechit și regional) seamă, (învechit) distincție, (învechit) distingere, (învechit) lăudare, (învechit) mărie, (învechit) petrecere, (învechit) pohfală, (învechit) pohvalenie, (învechit) rang, (învechit) socoteală, (învechit) socotință, (învechit) venerare, (Moldova) lefterie, (regional) îmbătare, (regional) prețuială.