Picta
Picta, verb
Sinonime: a zugrăvi; (figurat) a descrie, a înfăţişa, a prezenta, a schiţa, a figura, a reprezenta, a desena, a portretiza; a se farda, a se boi, a se sulemeni, a se vopsi.  
 
Pictare
Pictare, substantiv
Sinonime: descriere; zugrăvire.  
 
Pictat
Pictat, adjectiv
Sinonime: fardat, machiat, vopsit, zugrăvit, (popular) scris, (Transilvania şi prin Maramureș) pingălit.  
 
Pictografic
Pictografic, adjectiv
Sinonime: figurativ, ideografic.  
 
Pictografie
Pictografie, substantiv
Sinonime: ideografie, logografie, logogramă, scriere ideografică.  
 
Pictogramă
Pictogramă, substantiv
Sinonime: hieroglifă, icoană, iconiță, ideogramă, logogramă, simbol.  
 
Pictor
Pictor, substantiv masculin
Sinonime: acuarelist, acvarelist, arhitect-pictor, artist plastic, colorist, cubist, expresionist, fauvist, femeie-pictor, freschist, ilustrator, impresionist, miniaturist, naiv, pastelist, peisagist, pictor-ceramist, pictor-decorator, pictor-grafician, pictor-gravor, pictor-țăran, pointilist, portretist, prerafaelit, realist, simbolist, soldat-pictor, suprarealist, tașist, (învechit şi popular) zugrav, (învechit) portretar, (regional) scriitor.  
 
Pictoriță
Pictoriță, substantiv
Sinonime: femeie-pictor.  
 
Pictură
Pictură, substantiv feminin
Sinonime: plastică; tablou, acuarelă, zugrăveală, peisaj, portret.  
 
Pictural (picturală)
Pictural (picturală), adjectiv
Sinonime: plastic, pitoresc, sugestiv.  
 
Picturalitate
Picturalitate, substantiv
Sinonime: plasticitate.  
 

Artist
Artist, substantiv masculin
Sinonime: actor, comediant, estet; scriitor, cântăreț, dansator, compozitor, desenator, interpret, mim, muzician, muzicant, pictor, sculptor.  
 
Boi
Boi, verb
Sinonime: a se sulemeni, a acoperi cu vopsea, a se vopsi, a se farda, a se ruja, a se rumeni, a se drege, a se machia, a se grima, a se picta, a se colora.  
 
Descrie
Descrie, verb
Sinonime: a înfăţişa, a caracteriza, a prezenta, a contura, a expune, a reda, a zugrăvi, (învechit) a depinge, a prescrie, a scrie, a zografisi, (figurat) a picta, a trasa.  
 
Desena
Desena, verb
Sinonime: a creiona, a grava, a picta, a reprezenta, a reproduce, a trasa; (reflexiv) a apărea, a ieşi în evidenţă, a accentua; a se profila, a se contura; (figurat, rar) a schiţa, a contura, a închipui.  
 
Face
Face, verb
Sinonime: a (se) produce, a lucra, a alcătui, a realiza, a construi, a zidi, a ridica, a genera, a procrea, a stabili, a institui, a întocmi, a elabora, a îndeplini, a efectua, a înfăptui, a crea, a izvorî, a da formă, a dura, a edifica, a plăsmui, a imagina, a scrie, a picta, a naște, a da viață, a aduce pe lume, a rodi, a da roade, a provoca, a transforma, a (se) preface, a deveni, a însuma, a valora, a petrece, a parcurge un interval de timp, a săvârși, a făptui, a comite, a executa, a practica, a exercita, a se ocupa cu ceva, a se afla, a se găsi, a pregăti, a aranja, a curăța, a aprinde, a găti, a împărți cărțile de joc, a proceda, a se comporta, a se descurca, a introduce, a ține, a organiza, a vorbi, a rosti, a vrăji, a fermeca, a pricinui, a cauza, a se îndrepta, a o lua spre, a ajunge, a se preschimba, a se ivi, a crește, a se forma, a se arăta, a părea, a da impresia, a se abate, a se îndepărta, a dobândi, a căpăta, a-și căuta, a i-o plăti cuiva, a se răzbuna.  
 
Fardat (fardată)
Fardat (fardată), adjectiv
Sinonime: sulemenit, machiat, vopsit, zugrăvit, grimat, boit, pictat, (popular) dres, rumenit, sulimenit, (învechit) spoit.  
 
Frescă
Frescă, substantiv feminin
Sinonime: pictură, imagine, tablou; (figurat) descriere, evocare.  
 
Peisaj
Peisaj, substantiv neutru
Sinonime: tablou, pictură, icoană, frescă; privelişte, panoramă.  
 
Plastic (plastică)
Plastic (plastică), adjectiv
Sinonime: deformabil, flexibil, maleabil, modelabil, sculptural; evocativ, evocator, expresiv, nuanțat, pictural, pitoresc, pregnant, semnificativ, sugestiv, viu, (figurat) colorat; (operație plastică) plastie.  
 
Portret
Portret, substantiv neutru
Sinonime: imagine, pictură, desen; (figurat) descriere, prezentare, caracterizare, înfăţişare.  
 
Tablou
Tablou, substantiv neutru
Sinonime: pictură, imagine, desen, portret, acuarelă, frescă, gravură; peisaj, privelişte, panoramă; tabel, grafic, listă.  
 
Vopsi
Vopsi, verb
Sinonime: a colora, a boi; a zugrăvi, a picta, a feşti; a se farda, a se sulemeni; (figurat) a mânji, a păta, a murdări.  
 
Zugrăveală
Zugrăveală, substantiv feminin
Sinonime: zugrăvire, zugrăvit; sulemeneală, fard; pictură, tablou, desen, gravură; descriere, expunere, înfăţişare, pânză, prezentare, redare.  
 
Zugrăvi
Zugrăvi, verb
Sinonime: a picta, a desena; a descrie, a contura, a proiecta, a reflecta, a prezenta; (popular) a vopsi, (învechit) a zografisi, a înfăţişa.  
 
Aşternere
Așternere, substantiv
Sinonime: alergare, așezare, compunere, expunere, întindere, pictare, punere, răsturnare, trântire, ucidere, umilire, (învechit) așternătură, (învechit) așternut, (învechit) bilanț.  
 
Mural
Mural, adjectiv
Sinonime: rupestru; fixat de zid, aflat pe un zid, destinat stea pe un perete; (pictură murală) pictură executată pe zid; (hartă murală) hartă de atârnat pe perete.  
 
Ideografic
Ideografic, adjectiv
Sinonime: ideogramatic, pictografic.  
 
Parafilie
Parafilie, substantiv
Sinonime: perversiune sexuală; abasiofilie, acrotomofilie, agalmatofilie, algolagnie, apotemnofilie, asfixie autoerotică, asfixiofilie, autoginefilie, bestialitate, biastofilie, cleptofilie, clismafilie, cropofilie, dacrifilie, dendrofilie, efebofilie, emetofilie, exhibiţionism, exobiofilie, fetișism sexual, formicofilie, froterism, gerontofilie, harpaxofilie, hebefilie, hibristofilie, homeovestism, lactofilie, macrofilie, masochism, mecanofilie, mizofilie, naratofilie, necrofilie, ondinism, parțialism, pediofilie, pedofilie, pictofilie, pirofilie, podofilie, raptofilie, sadism, salirofilie, scatofilie, scatologie, somnofilie, teratofilie, transvestism, travestism, tricofilie, triolism, urolagnie, vampirism, vorarefilie, voyerism, zoofilie, zoosadism.  
 
Zugrav
Zugrav, substantiv
Sinonime: (rar) spoitor, (popular) vopsitor; pictor.  
 
Zografisi
Zografisi, verb
Sinonime: a descrie, a expune, a înfățişa, a picta, a prezenta, a reda, a zugrăvi.  
 
Zugrăvie
Zugrăvie, substantiv (învechit)
Sinonime: pictură, (învechit) zografie, (învechit) zogrăfie, (învechit) zugrafie, (învechit) zugrăvitură, (învechit) zugrefie, (regional) zoagrafie.  
 
Zugrăvire
Zugrăvire, substantiv
Sinonime: zugrăveală, pictare, descriere.  
 
Zugrăvit
Zugrăvit, adjectiv
Sinonime: pictat; duplicitar, fals, fariseic, făţarnic, ipocrit, mincinos, perfid, prefăcut, şiret, viclean, vopsit.

Zugrăvit, substantiv
Sinonime: zugrăveală; pictură.  
 
Zugrăvitură
Zugrăvitură, substantiv
Sinonime: pictură, pânză, tablou.  
 
Acuarelist
Acuarelist, substantiv
Sinonime: artist, autor, colorist, desenator, miniaturist, pastelist, peisagist, pictor, portretist, portretar.  
 
Divizionism
Divizionism, substantiv
Sinonime: (curent în pictură) poantilism.  
 
Farda
Farda, verb
Sinonime: a (se) machia, a (se) vopsi, (popular) a (se) boi, (popular) a (se) drege, a (se) picta, a (se) rumeni, a (se) sulimeni, (învechit) a (se) spoi.  
 
Animalier
Animalier, adjectiv
Sinonime: de animal.

Animalier, substantiv
Sinonime: acuarelist, artist, autor, colorist, miniaturist, pastelist, peisagist, pictor, sculptor (care înfățișează animale).  
 
Godetă
Godetă, substantiv
Sinonime: godeu, vas mic (în care se amestecă culorile pentru pictură).  
 
Aplat
Aplat, substantiv
Sinonime: (în pictură, gravură) tentă de o singură culoare.  
 
Evocație
Evocație, substantiv
Sinonime: aducere-aminte, amintire, comemorație, reminiscență, suvenir; alegorie, caricatură, descripție, desen, imaginație, imagine, incantație, parodie, pictură, portret, reprezentație, simbolizație, tablou, transcripție; (variante) evocare, evocațiune.  
 
Evocare
Evocare, substantiv
Sinonime: aducere-aminte, amintire, comemorație, reminiscență, suvenir; alegorie, caricatură, descripție, desen, imaginație, imagine, incantație, parodie, pictură, portret, reprezentație, simbolizație, tablou, transcripție; (variante) evocație, evocațiune.  
 
Zmângăli
Zmângăli, verb
Sinonime: a compune (fără talent), a desena neglijent, a mânji, a mâzgăli, a murdări, a păta, a picta urât, a scrie (fără pricepere), a scrie urât și murdar, (regional) a tămânji.  
 
Pinacotecă
Pinacotecă, substantiv
Sinonime: colecție de tablouri, galerie de artă, muzeu de pictură.  
 
Pinax
Pinax, substantiv
Sinonime: conținut, cuprins, sumar, tablă de materii; tablou pictat; casetă de machiaj.  
 
Nacazlâc
Nacazlâc, substantiv
Sinonime: (învechit) pictură, pânză, tablou.  
 
Văpsi
Văpsi, verb
Sinonime: a colora, a da cu vopsea, a da culoare, a picta, a vopsi; a se da cu fard, a se farda.  
 
Scrietor
Scrietor, substantiv
Sinonime: dramaturg, poet, prozator, (învechit) diac, (învechit) grămătic, (învechit) logofăt, (popular) desenator, (popular) pictor, (rar) copist, (variantă) scriitor.  
 
Laviu
Laviu, substantiv
Sinonime: acuarelă, desen, guașă, pictură, sepia.  
 
Impresionist
Impresionist, substantiv
Sinonime: divizionist, japonist, pictor, pointillist, subiectivist.  
 
Reprezentare
Reprezentare, substantiv
Sinonime: alegorie, arătare, cartografie, delegație, descriere, desen, diagramă, efigie, figură, grafic, imagine, înfățișare, machetă, matineu, personificare, pictură, plan, portret, premieră, redare, reflectare, replică, reprezentație, reproducere, schemă, simbol, spectacol, tablou.  
 
Glifă
Glifă, substantiv
Sinonime: canelură, cizelură, gravură, ideogramă (incizată), petroglifă, pictogramă (incizată), triglif.  
 
Prerafaelist
Prerafaelist, substantiv
Sinonime: pictor, prerafaelit.  
 
Figurativ
Figurativ, adjectiv
Sinonime: figurat, hieroglific, ideografic, pictografic, simbolic.  
 
Pânză
Pânză, substantiv
Sinonime: albeață (pe ochi), așternut, bor, cearșaf, extindere, fascicul, foaie, giulgiu, lamă, lințoliu, margine, păienjeniș, perdea, pictură, plasă, rând, suprafață, șir, șuviță, tablou, tăiș, țesătură, văl, velă (la nave), (geologie) strat, (geologie) vână, (învechit și popular) zugrăveală, (învechit și regional) pânzătură, (învechit) ceată armată, (învechit) nacazlâc, (învechit) păioară, (învechit) vetrelă, (învechit) vintrea, (învechit) zugrăvitură, (rar) păinjinar, (regional) chip, (regional) paingânăraie, (regional) pănură, (regional) pânzare.  
 
Mălări
Mălări, verb (regional)
Sinonime: a picta, a zugrăvi; a cheltui pe nimicuri.  
 
Portreta
Portreta, verb (învechit)
Sinonime: a face portrete, a portretiza, (rar) a picta animale.  
 
Icon
Icon, substantiv
Sinonime: (informatică) icoană, iconiță, pictogramă.  
 
Acuarelă
Acuarelă, substantiv
Sinonime: guașă, laviu, pictură, (variantă) acvarelă.  
 
Şerui
Şerui, verb
Sinonime: a cărnosi, a curăța de resturile de carne, a descărna, (regional) a cărnui; (învechit) a desena, a înfățișa în scris, a picta, a reprezenta, a zugrăvi.  
 
Putto
Putto, substantiv
Sinonime: (în sculptura și pictura italiană) amoraş.  
 
Miniaturist
Miniaturist, substantiv
Sinonime: pictor, (învechit) miniator.  
 
Zugravă
Zugravă, substantiv (învechit și regional)
Sinonime: pictură.  
 
Fovist
Fovist, substantiv
Sinonime: fov, pictor, (variantă) fauvist.  
 
Zugrăvitor
Zugrăvitor, substantiv (învechit)
Sinonime: pictor; descriitor, scriitor.

Zugrăvitor, adjectiv (învechit)
Sinonime: prefăcut.  
 
Zugrăvetură
Zugrăvetură, substantiv (învechit)
Sinonime: desen, ornamentație, pânză, pictură, tablou, zugrăvitură.  
 
Pointilist
Pointilist, substantiv
Sinonime: pictor, poantilist, pointillist, tașist.  
 
Freschist
Freschist, substantiv
Sinonime: pictor (de fresce).  
 
Portretist
Portretist, substantiv
Sinonime: desenator, pictor, (învechit) portretar.  
 
Vernis
Vernis, substantiv
Sinonime: email, frotiu, lac, poleială, pospăială, smalț, spoială, verniu, (învechit) pocost, (învechit) pucost, (învechit) vernice, (învechit) vernichiu, (la pictorii romantici) supă.  
 
Maler
Maler, substantiv (regional)
Sinonime: pictor, zugrav, (impropriu) fotograf, (variantă) malăr, (variantă) moalăr, (variantă) molăr.  
 
Molărai
Molărai, substantiv (regional)
Sinonime: fotografie, pictură, (regional) molărăi.  
 
Molări
Molări, verb (regional)
Sinonime: a fotografia, a picta.  
 
Molărit
Molărit, adjectiv (regional)
Sinonime: fotografiat, pictat, spoit, vopsit, zugrăvit.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Dictoo
Dicționar