Nimeni, pronume
Sinonime:
niciunul, nimenea, (învechit) neștine, (regional) nime, (regional) nimene, (regional) nimeric.
Nimereală, substantiv
Sinonime:
întâmplare, nemerire, nimerire, potriveală, potrivire, (Banat) zgoadă, (învechit) iscusință, (popular) brodeală, (variantă) nemereală.
Nimeri, verb Sinonime:
a atinge, a lovi, a izbi; a găsi, a da de, a da peste, a întâlni, a descoperi; (reflexiv) a se afla, a se găsi; a ghici, a afla; a corespunde, a se potrivi, a cadra.
Nimerire, substantiv
Sinonime:
descoperire din întâmplare, ghicire, ochire, potrivire, raționament, sosire pe neașteptate, (învechit) iscusință, (învechit) reușită, (variantă) nemerire.
Nimerit (nimerită), adjectiv Sinonime:
potrivit, indicat, adecvat, corespunzător; reuşit, izbutit, bun.
Adecvat (adecvată), adjectiv Sinonime:
apt, conform, convenabil, potrivit, corespunzător, nimerit, bun.
Brodeală, substantiv feminin (rar) Sinonime:
potrivire, potriveală, aranjament, nimereală.
Brodi, verb Sinonime:
a o nimeri, a o găsi; a izbuti, a o scoate la capăt, a ieşi din încurcătură; (reflexiv) a se întâmpla, a se găsi întâmplător, a se nimeri, a fi de faţă; a pune la cale (ceva), a aranja, a urzi, a potrivi.
Cadra, verb Sinonime:
a corespunde, a se potrivi, a se nimeri, a se armoniza, a concorda, a fi în acord; a coincide. Cadră, substantiv
Sinonime:
tablou.
Conform (conformă), adjectiv
Sinonime:
adecvat, convenabil, corespunzător, cuvenit, identic, indicat, nimerit, oportun, pertinent, potrivit, recomandabil, recomandat, (figurat) sănătos, (învechit) cuviincios, (învechit) răspunzător.
Convenabil (convenabilă), adjectiv
Sinonime:
acceptabil, potrivit, mulţumitor, satisfăcător, adecvat, acătării, nimerit, apt, admisibil, bunicel, suportabil, tolerabil, (familiar) pasabil, accesibil, moderat, rezonabil, (livresc) modic, ieftin.
Corespunzător (corespunzătoare), adjectiv Sinonime:
conform, potrivit, convenabil, nimerit, bun.
Cuviincios (cuviincioasă), adjectiv
Sinonime:
politicos, respectuos, binecrescut, decent, cumsecade, educat, la locul lui, de treabă; adecvat, cerut, conform, convenabil, corespunzător, cuvenit, indicat, meritat, necesar, nimerit, oportun, potrivit, recomandabil, recomandat, trebuincios, trebuitor.
Da, verb
Sinonime:
a oferi, a dărui, a acorda, a preda, a înmâna, a întinde, a furniza, a procura, a împrumuta, a dona, a ceda, a transmite, a atribui, a conferi, a plăti, a restitui, a jertfi, a vinde, a deplasa, a ajunge, a abate, a nimeri, a aluneca, a întoarce, a arunca, a împrăştia, a izbi, a trage, a face, a produce, a rodi, a apărea, a scoate, a provoca, a hărăzi, a îngădui, a permite, a desfăşura, a susţine, a trasa, a fâţâi, a cerne, a vopsi, a unge, a cădea, a ura; a azvârli, a întâmpla, a juca, a năpusti, a năvăli, a pomeni, a precipita, a prezenta, a repezi, a reprezenta, a sări, a tăbărî, a tălmăci, a traduce, a transpune, a veni, a zvârli. Da, adverb
Sinonime:
desigur, fireşte, (învechit şi regional) dar, (turcism, în Moldova) helbet.
Destoinicie, substantiv feminin
Sinonime:
abilitate, aptitudine, capacitate, competență, cunoaștere temeinică, demnitate, dexteritate, dibăcie, diligență, eminență, ingeniozitate, iscusință, isteție, istețime, îndemânare, înțelegere, moștenire, pătrundere, pregătire, pricepere, sârguință, seriozitate, știință, talent, ușurință, valoare, vrednicie, (învechit și popular) hărnicie, (învechit și regional) meșterie, (învechit) iscusire, (învechit) marafet, (învechit) merit, (învechit) nimereală, (învechit) nimerire, (învechit) perilipsis, (învechit) piotimie, (învechit) practică, (învechit) precepătură, (învechit) pricepătură, (învechit) priceput, (învechit) vârtoșie, (învechit) vârtute, (învechit) volnicie, (popular) meșteșug, (popular) meșteșugire, (regional) apucătură, (regional) pamet, (regional) pricepuție, (variantă) (învechit) dostoinicie.
Favorabil (favorabilă), adjectiv
Sinonime:
prielnic, priincios, avantajos; binevoitor, sprijinitor, propice, (livresc) fast, priitor, (învechit) îndemânatic, bine venit, binefăcător, (figurat) surâzător, nimerit, potrivit, frumos.
Fericit (fericită), adjectiv
Sinonime:
satisfăcut, bucuros, plin de mulţumire; favorabil, avantajos, nimerit, satisfăcător, bun, mulţumitor, îmbucurător, (învechit şi popular) norocit, (popular) ferice, radios, binevenit.
Găsi, verb
Sinonime:
a (se) afla, a avea (o idee), a considera, a constata, a crede, a da de (ceva), a da peste (ceva), a dăinui, a depista, a descoperi, a dibui, a exista, a face rost, a fi de părere, a fi în fiinţă, a fi prezent, a fi, a figura, a gândi, a izvodi, a întâlni, a nimeri, a observa, a prinde, a scoate la iveală, a se număra, a se pomeni, a situa, a socoti, a sta, a surprinde, a ști, a vedea, (astăzi rar) a pricepe, (învechit şi popular) a oblici, (învechit) a ispiti, (popular şi familiar) a dibăci.
Greşi, verb
Sinonime:
a cădea în păcat, a comite o greșeală, a comite un păcat, a confunda, a da greş, a executa ceva greșit, a face cuiva un rău, a face o faptă rea, a face rău, a greși, a încurca, a lua un lucru drept altul, a nu nimeri ținta, a păcătui, a rătăci, a se abate de la regulile de conduită, a se face vinovat, a se înşela, a vătăma.
Indicat (indicată), adjectiv Sinonime:
arătat, anunţat; corespunzător, potrivit, nimerit, convenabil, bun.
Întâmpla, verb Sinonime:
a se petrece, a se desfăşura, a avea loc; a se înfăptui, a se realiza; a se ivi prilejul, a se nimeri.
Oportun (oportună), adjectiv Sinonime:
potrivit, indicat, adecvat, binevenit, nimerit.
Potrivi, verb Sinonime:
a se asemăna, a se asemui, a corespunde; a se armoniza, a concorda, a se nimeri; a aranja, a împodobi, a dichisi, a chiti; a doza, a calcula, a ticlui; a fi pe măsură, a-i veni bine.
Potrivit (potrivită), adjectiv Sinonime:
conform, corespunzător, nimerit, adecvat, convenabil, acceptabil; la fel, armonic; aranjat, aşezat, întocmit, meşteşugit; moderat, temperat, reţinut, aşa şi aşa.
Propice, adjectiv
Sinonime:
adecvat, avantajos, binefăcător, binevenit, bun, favorabil, fericit, indicat, nimerit, oportun, potrivit, prielnic, (figurat) surâzător, (învechit) îndemânatic, (învechit) părtinitor, (livresc) benefic, (livresc) pertinent, (popular) priincios, (popular) priitor.
Propriu (proprie), adjectiv Sinonime:
personal, individual; caracteristic, specific, deosebitor, distinctiv; bun, indicat, nimerit, util.
Sănătos (sănătoasă), adjectiv
Sinonime:
adecvat, bun, conform, convenabil, corespunzător, curat, cuvenit, echilibrat, folositor, gândit, grozav, igienic, intact, în bună stare, întreg, judicios, natural, nealterat, neatins, nevătămat, nevătămător, neviciat, nimerit, normal, oportun, oxigenat, ozonat, potabil, prielnic sănătății, proaspăt, pur, purificat, rațional, recomandabil, recomandat, rezistent, rezonabil, salubru, salutar, serios, socotit, solid, stăruitor, strașnic, tare, teafăr, temeinic, teribil, util, valid, viguros, zdravăn, (figurat) bine consolidat, (figurat) chibzuit, (figurat) cinstit, (figurat) corect, (figurat) cu bun-simț, (figurat) cu prestigiu, (figurat) de bun-simț, (figurat) durabil, (figurat) indicat, (figurat) instructiv, (figurat) intangibil, (figurat) înțelept, (figurat) moral, (figurat) onest, (figurat) potrivit, (învechit și regional) nebântuit, (învechit și regional) sânătos, (învechit și regional) sinătos, (popular) nebolit, (popular) nestricat, (regional) neted.
Venetic, substantiv (și adjectiv)
Sinonime:
fugarnic, intrus, liftă, peregrin, pribeag, pripășit, străin, (Banat) lăturinț, (învechit și regional) tăișpin, (învechit) curbet, (învechit) haimana, (învechit) iabangiu, (învechit) nemernic, (învechit) nimerit, (învechit) prișleț, (învechit) proidit, (învechit) stranic, (învechit) străinic, (învechit) venețian, (învechit) venitură, (Oltenia) limboată, (prin Banat) avenitură, (regional) agest, (regional) avaniță, (regional) bengulaș, (regional) bulbac, (regional) ciorofoi, (regional) ciorofor, (regional) leopârdac, (regional) leopotaie, (regional) rahotă, (regional) vinitură, (Transilvania) proditură; (variante) (învechit și regional) venitic, (învechit și regional) vinetic, (regional) vânătic, (regional) vinitic.
Voluntar (voluntară), adjectiv Sinonime:
hotărât, energic, autoritar, decis; încăpăţânat, îndărătnic, căpos; (adverb) de bună voie, de la sine, din proprie iniţiativă, nesilit de nimeni.
Binevenit, adjectiv
Sinonime:
adecvat, bun, favorabil, fericit, indicat, nimerit, oportun, potrivit, prielnic, propice, (livresc) pertinent, (popular) priincios; folositor, salutar, util, (figurat) binecuvântat.
Cuvenit, adjectiv
Sinonime:
nimerit, trebuincios, datorit, meritat.
Dibăci, verb
Sinonime:
a afla, a descoperi, a dibui, a găsi, a nimeri.
Răgădui, verb
Sinonime:
a (se) agăța, a acumula, a aduna, a agonisi, a amâna, a apuca, a economisi, a face, a întâmpla, a năvăli, a nimeri, a păsui, a poposi, (regional) a prinde, a răcni, a răsti, a sări la cineva, a strânge, a striga, a ţipa, a urla, a zbiera.
Zgoadă, substantiv
Sinonime:
hazard, întâmplare, nimereală, poveste.
Sgodi, verb
Sinonime:
a nimeri.
Neştine, pronume
Sinonime:
(învechit și regional) careva, cine, cineva, fiecare, fiecine, nimeni, oarecare, oricare, oricine, orișicare, orișicine, unul, vreunul.
Păsăli, verb (regional)
Sinonime:
a (se) îmbina, a (se) îmbuca, a (se) împreuna, a (se) nimeri, a (se) potrivi.
Namiază, substantiv (popular)
Sinonime:
amiază, prânz, zenit; (variante) namiezi, nămiază, nămiez, nămiezi, nimez, nimiezi. Nămiază, substantiv (regional)
Sinonime:
amiază, dejun, odihnă (după prânz), prânz; (variante) namiază, namiazi, namiezi, nămiez, nimez, nimiezi.
Nemerit, adjectiv
Sinonime:
atins, lovit, nimerit, potrivit.
Potrivire, substantiv
Sinonime:
acord, adecvare, afinitate, ajustare, armonie, armonizare, asortare, coincidență, compatibilitate, concordanță, corespondență, dozare, împotrivire, nimereală, opoziție, opunere, potrivit, reglare, rezistență.
Priincios, adjectiv (popular)
Sinonime:
adecvat, avantajos, binevenit, binevoitor, bun, compătimitor, favorabil, fericit, folositor, indicat, îngăduitor înțelegător, mărinimos, milos, milostiv, nimerit, oportun, potrivit, prielnic, propice.
Păsălui, verb (regional)
Sinonime:
a (se) îmbina, a (se) nimeri, a (se) potrivi, (variantă) a (se) păsăli.
Nima, pronume (regional)
Sinonime:
nimeni.
Prileji, verb (învechit)
Sinonime:
a cauza, a coincide, a da loc, a da naștere, a da ocazie, a declanșa, a determina, a dezlănțui, a genera, a isca, a naște, a pricinui, a prilejui, a produce, a provoca, a se afla întâmplător, a se folosi de ocazie, a se întâmpla, a se nimeri, a se petrece, a se potrivi, a stârni, a surveni.
Plesneală, substantiv
Sinonime:
plesnire, (variantă) plezneală; (familiar; la plesneală) la nimereală.
Înnimeri, verb (învechit)
Sinonime:
a (se) nimeri.
Nemeri, verb (regional)
Sinonime:
a afla, a avea loc, a cădea de acord, a coincide, a concorda, a întâlni, a lovi la țintă, a lovi unde trebuie, a se petrece, a ținti, a veni din întâmplare, (învechit) a (se) înnimeri, (variantă) a (se) nimeri.
Tiriplișcă, substantiv (Muntenia)
Sinonime:
(vehicul mic) bicicletă, brișcă, motoretă, șaretă; (depreciativ) nimeni, nulitate, om neînsemnat, tiriplici.
Iscusit, adjectiv
Sinonime:
abil, ager, arătos, artistic, capabil, chipeș, creator, deștept, dexter, dibaci, experimentat, expert, frumos, imaginativ, industrios, ingenios, inteligent, inventiv, iscoditor, isteț, îndemânatic, înțelept, învățat, măiestrit, meșter, meșteșugit, născocitor, priceput, subtil, șiret, șmecher, viclean, (familiar și figurat) breaz, (figurat) dezghețat, (figurat) sprinten, (figurat) subțire, (învechit și popular) meșteșugos, (învechit și regional) curteneț, (învechit și regional) marghiol, (învechit și regional) pricopsit, (învechit) civilizat, (învechit) deletnic, (învechit) dibaciu, (învechit) fin, (învechit) infatuat, (învechit) ischiuzar, (învechit) ispitaci, (învechit) ișchiuzar, (învechit) meșteșugareț, (învechit) nimeritor, (învechit) pătrunzăcios, (învechit) potrivit, (învechit) practic, (învechit) practicos, (învechit) practisit, (învechit) pricepător, (învechit) scornaci, (Moldova și Bucovina) hâtru, (popular) mehenghi, (popular) mintos, (prin Transilvania) artut, (prin Transilvania) prinzaci, (rar) măiestru, (regional) micelnic, (regional) pocăzit, (regional) sconat, (Transilvania) ocoș, (Transilvania) ștram, (variantă) inscusit, (variantă) iscosit.
Sortabil, adjectiv (învechit)
Sinonime:
acceptabil, adecvat, convenabil, convenient, corespunzător, nimerit, potrivit.
Nemereală, substantiv
Sinonime:
nimereală.
Răspunzător, adjectiv
Sinonime:
responsabil; (învechit) adecvat, conform, convenabil, corespunzător, cuvenit, dator, indicat, nimerit, oportun, potrivit, recomandabil, recomandat, reprezentant; (semn răspunzător) semnul întrebării; (variantă) (învechit) răspunzătoriu.
Brodire, substantiv
Sinonime:
aiurare, aranjament, bălăcire, bâiguire, bleotocărire, brodit, călcat (prin apă), desfășurare, nimereală, punere la cale, sosire la timp, strădanie, vorbire în vis.
Brodit, adjectiv
Sinonime:
nimerit. Brodit, substantiv
Sinonime:
brodire.