Șisă, substantiv (regional)
Sinonime:
șindrilă, (regional) draniță, (regional) prăștilă, (regional) șiță; joardă, vergea; (regional; la războiul de țesut) fuscel, tindeche.
Şişcă, substantiv feminin (regional) Sinonime:
vrăjitoare, iele, fantomă.
Şişcav (şişcavă), adjectiv (regional) Sinonime:
peltic, gângav, sâsâit, cepeleag.
Sisifian, adjectiv
Sinonime:
sisific.
Sisific, adjectiv
Sinonime:
(despre muncă) fără sfârșit, inutil și greu, istovitor; sisifian.
Sismograf, substantiv
Sinonime:
(geologie) seismograf, seismometru.
Sista, verb Sinonime:
a întrerupe, a suspenda, a opri.
Şiştar, substantiv neutru (popular) Sinonime:
doniţă, găleată, ciubăr.
Sistat, adjectiv
Sinonime:
încetat, întrerupt, suspendat, oprit, suprimat.
Șiștăvire, substantiv (regional)
Sinonime:
chircire, degenerare, închircire, pipernicire, sfrijire, zbârcire, (variantă) (regional) șistăvire.
Șișteală, substantiv (regional)
Sinonime:
tărăgănare, tergiversare, (Oltenia) șiștar, (regional) șiștoare, (regional) zgârieci; (locuțiune; mai pe șișteală) mai bine, mai cu socoteală.
Sistem, substantiv neutru Sinonime:
structură, totalitate; normă, uz, obicei; model, tip, tipar, marcă.
Sistemă, substantiv
Sinonime:
sistem.
Sistematic (sistematică), adjectiv Sinonime:
organizat, metodic, chibzuit.
Sistematică, substantiv
Sinonime:
clasificație, taxinomie, taxonomie, tipologie.
Sistematicește, adverb (învechit)
Sinonime:
cu regularitate, în mod permanent, în mod sistematic, logicamente, metodicește, (învechit) automaticește, (învechit) dogmaticamente, (învechit) dogmaticește.
Sistematician, substantiv
Sinonime:
clasificator, taxolog, taxonomist, terminolog.
Sistematiza, verb
Sinonime:
a aranja, a așeza, a clasa, a clasifica, a conceptualiza, a corecta, a dispune, a distribui, a face sistematic, a grupa, a împărți, a întocmi, a moderniza, a normaliza, a orândui, a ordona, a organiza, a perfecţiona, a potrivi, a pune, a raționaliza, a rândui, a reglementa, a regula, a regulariza, a repartiza, a standardiza, a structura, (popular) a chiti, (popular) a drege, (popular) a tocmi.
Sistematizare, substantiv
Sinonime:
aranjare, clasare, conceptualizare, corectare, modernizare, normalizare, ordonare, organizare, perfecționare, raționalizare, regulare, regularizare, standardizare, structurare.
Sistematizat, adjectiv
Sinonime:
aranjat, clasat, modernizat, normalizat, ordonat, organizat, perfecționat, rânduit, reglementat, standardizat.
Sistematizator, adjectiv
Sinonime:
clasificator, ordonator.
Sistimă, substantiv (învechit)
Sinonime:
sistem.
Sistiseală, substantiv (învechit)
Sinonime:
prezentare, recomandare, recomandație.
Sistisi, verb (grecism învechit)
Sinonime:
a constitui, a crea, a ctitori, a funda, a institui, a înființa, a întemeia, a organiza, a prezenta, a recomanda, a sfătui.
Sistolă, substantiv
Sinonime:
contracție, extrasistolă, mișcare alternativă.
Sistrum, substantiv
Sinonime:
(muzică) clopoței.
Aranja, verb Sinonime:
a potrivi, a pune de acord, a sistematiza, a rândui, a rostui, a armoniza; (reflexiv) a se găti, a se pune la punct; a amenaja, a instala, a organiza.
Ax, substantiv
Sinonime:
(tehnică) fus, osie; (anatomie) (ax cerebrospinal) sistem nervos central.
Bâlbâi, verb
Sinonime:
a bălmăji, a blodogori, a bogonisi, a bolborosi, a da în bâlbă, a se gângăvi, a se gângâi, a se încurca, a vorbi incoerent, a vorbi neînțeles, a-și pierde șirul vorbelor, (Banat) a pâtcăi, (impropriu) a se zbate (într-un lichid), (învechit) a se bolbâi, (regional) a clocoti, (regional) a se blibăi, (regional) a tântăvi, (regional) a trăncăni, (Transilvania și Oltenia) a șișcăvi, (variantă) a se bălbăi, (variantă) a se bălbui, (variantă) a se bâlbăi.
Cenzura, verb Sinonime:
a controla, a supraveghea, a verifica; a interzice, a sista, a opri. Cenzură, substantiv feminin Sinonime:
control, supraveghere, verificare.
Codifica, verb
Sinonime:
a coda, a face legi, a legifera, a legiui, a normaliza, a raționaliza, a reglementa, a reuni într-un cod, a sistematiza, a stabili legi.
Complex, substantiv neutru Sinonime:
sistem, structură, ansamblu.
Dabilă, substantiv feminin (învechit)
Sinonime:
impozit, dare, contribuţie, bir, dajdie; belea, bucluc, cadavru, corp, dandana, gloabă, hoit, încurcătură, leş, mârţoagă, mortăciune, năpastă, neajuns, necaz, nemulţumire, nenorocire, neplăcere, nevoie, osatură, pacoste, pocinog, rău, schelet, sistem osos, stârv, supărare, trup.
Debil (debilă), adjectiv
Sinonime:
plăpând, firav, slab, maladiv, bolnăvicios, delicat, fragil, gingaş, pirpiriu, prizărit, sfrijit, slăbănog, slăbuţ, şubred, (popular) piţigăiat, (învechit şi regional) mârşav, ticălos, (regional) gubav, morânglav, (Muntenia şi Transilvania) sighinaş, (Muntenia şi Oltenia) şiştav.
Dediţel, substantiv masculin
Sinonime:
brebenel, (regional) floarea paştilor, breabăn, brebenea; (botanică; mai ales la plural) sisinei; (dediţei-galbeni) păştiţă, ruscuţă; (dediţei-de-pădure) oiţă; (dediţei-sălbatici) oiţă; (zoologie) (dediţel-de-mare) actinie, anemonă-de-mare, (regional) trandafir-de-mare.
Dispune, verb
Sinonime:
a alege cu fermitate, a aranja, a așeza, a avea (la dispoziție), a bate, a birui, a clasa, a clasifica, a comanda, a da dispoziții, a decide, a decreta, a deveni vesel, a distribui, a fi în voie bună, a fixa, a grupa, a hotărî, a împărți, a întocmi, a întrece, a învinge, a orândui, a ordona, a organiza, a petrece, a porunci, a poseda, a potrivi, a pune, a râde, a rândui, a repartiza, a se amuza, a se bucura, a se desfăta, a se distra, a se folosi după bunul plac, a se înveseli, a se veseli, a sistematiza, a stabili, a statornici, a stipula, (învechit) a conduce, (învechit) a dispoza, (învechit) a dispozarisi, (învechit) a drege, (învechit) a învăța, (învechit) a judeca, (învechit) a lega, (învechit) a libovi, (învechit) a poveli, (învechit) a se distrage, (învechit) a se eglendisi, (învechit) a tocmi, (popular) a chiti, (popular) a soroci, (prin Banat și Transilvania) a priti, (rar) a prescrie.
Doniţă, substantiv feminin
Sinonime:
cofă, (regional) şiştar, (regional) botă, (Transilvania şi Banat) cart, (Banat, Transilvania şi Oltenia) şofei.
Filozofie, substantiv feminin
Sinonime:
agnosticism, antropocentrism, antropomorfism, antropopatism, asociaționism, ataraxie, atomism, averroism, bergsonism, cartezianism, cazualism, conceptualism, confucianism, constructivism, convenționalism, creaționism, daoism, deism, determinism, dialectică, doctrină, dualism, emanatism, emanaționism, empiriocriticism, empiriomonism, energetism, epicurism, epifenomenalism, epistemologie, estetică, etică, existențialism, fatalism, fenomenalism, fenomenism, fenomenologie, ficționalism, fideism, filozofem, finalism, fizicalism, formalism, gândire (profundă), gândirism, gimnozofie, gnoseologie, gnosticism, hegelianism, hilozoism, holism, idealism, ideologie, iluminism, indeterminism, infinitism, instrumentalism, intelectualism, intuiționism, iraționalism, înţelepciune, kantianism, kantism, luminism, machism, marxism-leninism, materialism, mecanicism, metafizică, moderație, monadism, monism, morală, nativism, naturalism, neoconfucianism, neohegelianism, neokantianism, neoplatonism, neopozitivism, neoraționalism, neorealism, neotomism, ocazionalism, operaționalism, panpsihism, panteism, peripatetism, personalism, pironism, pitagorism, platonism, pozitivism, pragmatism, predeterminism, priticism, raționalism, relativism, scientism, scolastică, semanticism, senzualism, sistem, solipsism, speculație, spinozism, spiritualism, stoicism, structuralism, subiectivism, știință, teism, teleologie, teologie, teorie, teozofie, teză, tomism, utilitarism, vitalism, voluntarism.
Hanger, substantiv neutru
Sinonime:
pumnal, cuţit, şiş.
Mecanism, substantiv neutru Sinonime:
resort, maşinărie, sistem.
Metodă, substantiv feminin Sinonime:
procedeu, mod, mijloc, fel, cale, modalitate, meşteşug, manieră, sistem.
Metodic (metodică), adjectiv
Sinonime:
chibzuit, cu metodă, de metodică, făcut după o normă, făcut după un plan, logic, metodologic, orânduit, ordonat, organizat, regulat, sistematic, (învechit) metodicesc. Metodic, adverb
Sinonime:
cu metodă, în mod regulat, organizat, sistematic, (învechit) metodicește.
Patenta, verb Sinonime:
a breveta. Patentă, substantiv feminin Sinonime:
act, diplomă, brevet, certificat, dovadă; (figurat) sistem, procedeu, metodă, modalitate, manieră.
Perfecţiona, verb
Sinonime:
a (se) corecta, a (se) desăvârși, a (se) face mai bun, a (se) îmbunătăți (calitativ), a (se) îndrepta, a (se) perfectiza, a (se) specializa, a moderniza, a retuşa, a se autoperfecționa, a sistematiza, a(-și) corecta defectele, (învechit) a (se) perfecsiona.
Periodic, substantiv neutru
Sinonime:
buletin, cotidian, gazetă, hebdomadar, jurnal, magazin, mensual, organ, publicaţie, revistă, săptămânal, (învechit) foaie, (învechit) publicare. Periodic (periodică), adjectiv
Sinonime:
alternativ, ciclic, frecvent, igienic, intermitent, recurent, regulat, repetat, repetitiv, ritmic, sistematic, succesiv, (învechit) periodicesc.
Planifica, verb Sinonime:
a organiza, a orândui, a sistematiza, a repartiza.
Principiu, substantiv neutru
Sinonime:
bază, cauză, concepţie, convingere, credinţă, criteriu, doctrină, dogmă, fundament, ipoteză, lege, normă, noțiune, origine, părere, postulat, precept, premisă, punct de vedere, rânduială, regulă, sistem, sursă, teorie, tocmeală, (învechit) pravilă, (plural) rudimente; (variante) (învechit) princip, prințip, principie.
Pumnal, substantiv neutru
Sinonime:
armă albă, baionetă, cachetero, cuţit, navaja, stilet, şiş, (învechit) dagă, (învechit) jungher.
Regim, substantiv neutru Sinonime:
mod de viaţă, fel, sistem, orânduire, mediu; organizare, formă de guvernământ; raport gramatical, relaţie; dietă.
Regulat (regulată), adjectiv Sinonime:
ordonat, uniform, sistematizat, ritmic, cadențat, (figurat) armonios, echilibrat.
Reţea, substantiv feminin Sinonime:
împletitură, plasă, fileu, mreajă; (figurat) sistem, structură, organizare.
Simplifica, verb Sinonime:
a reduce, a sistematiza, a concentra, a uşura.
Standardiza, verb
Sinonime:
a conforma, a face stereotip, a limita la un standard, a norma, a normaliza, a raționaliza, a regulariza, a sistematiza, a șabloniza, a tipiza, a uniformiza.
Strâns (strânsă), adjectiv
Sinonime:
acumulat, adunat (la un loc), adunător, agonisit, ajustat (pe talie), apăsat, apropiat (tare), apucat, aspru, așezat la loc sigur, chircit, compact, comprimat, concentrat, contractat, cruțător, cuprins cu putere (în mâini), des, econom, economisit, ghemuit, intim, împăturit, închircit, încleștat, încordat, îndoit, înfășurat (bine), înghesuit, îngrămădit, îngust, înstrunat, întins, laconic, lapidar, legat, lipit, păstrător, pliat, presat, prins, pus bine, pus în ordine, restrâns, retractat, riguros, scurt, sever, sistematic, strașnic, strâmt, strângător, strict, strunit, succint, zgârcit, (figurat) coerent, (figurat) concis, (figurat) îndârjit, (figurat) precis, (figurat) puternic, (figurat) trainic, (franțuzism) colant, (Moldova) încinchit, (Oltenia, Banat și Transilvania) zgulit, (popular) ciuciulit, (popular) păturit, (popular) stârcit, (regional) tâmbușit.
Structură, substantiv feminin
Sinonime:
organizare, aranjare, aranjament, alcătuire, arhitectură, sistem, ierarhie, schemă; agenție, organizație, organism; cadru, armătură, conformație, constituție, construcție, osatură, schelet, textură.
Şcolăresc (şcolărească), adjectiv Sinonime:
după tipic, sistematic, progresiv; simplu, pe înţeles; (figurat) simplist.
Sită, substantiv
Sinonime:
ciur, dârmon, strecurătoare, (prin Transilvania) scuturătoare; (electronică) grătar, grilă; (foto) (sită fotografică) raster. Şiţă, substantiv feminin (regional)
Sinonime:
șindrilă, (regional) draniță, (variantă) șisă.
Teorie, substantiv feminin Sinonime:
concepţie, doctrină, sistem.
Unifica, verb Sinonime:
a uni, a uniformiza, a strânge laolaltă, a face uniform, a deveni unitar, a sistematiza.
Software, substantiv neutru
Sinonime:
(informatică) adware, aplicaţie, bibliotecă, cod mașină, documentație online, driver, firmware, joc video, logicial, malware, media digitală, microcod, microprogram, pachet de programe, program, sistem de operare, soft, spyware, virus, (plural) date.
Taxinomie (taxinomii), substantiv feminin
Sinonime:
taxonomie, știința clasificării, sistematică; terminologie.
Ansamblu, substantiv
Sinonime:
întreg, tot, totalitate; sistem; colectiv, formaţie, trupă; (ansamblu statistic) colectivitate statistică.
Aranjare, substantiv
Sinonime:
aşezare, clasare, clasificare, distribuire, împărţire, ordonare, repartizare, rânduială, rânduire, sistematizare; pregătire, facere; reglare; reglementare; gătire.
Aranjat, adjectiv
Sinonime:
clasat, ordonat, organizat, rânduit, sistematizat; pregătit; gătit.
Bâlbâit, adjectiv
Sinonime:
gângav, gângăvit, gângâit, (regional) balamut, (prin Banat) pâtcav, (Transilvania) şişcav, (prin Oltenia) şişcăvit,
(prin Transilvania) tântav. Bâlbâit, substantiv
Sinonime:
bâlbâială.
Cart, substantiv
Sinonime:
gardă, pază, serviciu; cofă, doniţă, şiştar.
Oiţă, substantiv
Sinonime:
(zoologie) (popular) oişoară; (botanică) (regional) (plural) dediţei-de-pădure, (plural) dediţei-sălbatici; floarea-paştelui, pâinişoară, (la plural) sisinei; scatiu, sticlete.
Clasificație, substantiv
Sinonime:
categorisire, clasare, clasat, clasificare, ierarhie, indexare, nosologie, sistematică, taxinomie, taxonomie, tipologie, zootaxie, (învechit) clasificațiune.
Contracţie, substantiv
Sinonime:
angiospasm, angoasă, constricție, contorsiune, contractare, contractură, convulsie, crampă, crasă, crispare, crispație, fibrilație, încordare, micșorare, mioedem, reducere, retracție, rictus, sinereză, sistolă, spasm, stricţiune, tetanie, trismus, zgârcire, (învechit) strânsoare, (învechit) zgârcitură, (rar) contragere, (variantă) contracțiune.
Cenzurat, adjectiv
Sinonime:
cercetat, controlat, examinat, interzis, oprit, sistat, supravegheat, verificat, (variantă) censurat. Cenzurat, substantiv
Sinonime:
cenzurare, criticare (publică), (variantă) censurat.
Ardezie, substantiv
Sinonime:
șist.
Tiroliană, substantiv
Sinonime:
sistem de transport pe cablu.
Dispozitiv, substantiv
Sinonime:
(tehnică) aparat, mașină, mecanică, mecanism, (învechit şi regional) meşteşug; aranjament, dispunere, metodă, procedeu, sistem.
Debilita, verb
Sinonime:
a (se) anemia, a (se) slăbănogi, a slăbi, a (se) şubrezi, (regional) a (se) ticăloşi, (prin Muntenia) a (se) şiştăvi.
Dentiţie, substantiv
Sinonime:
dantură, sistem dentar; (la plural) dinți.
Neurologie, substantiv
Sinonime:
(medicină) neuropsihiatrie, studiul sistemului nervos, (variantă) nevrologie.
Aerotermă, substantiv
Sinonime:
radiator, aparat electric de încălzire, sistem de încălzire cu aer.
Doctrină, substantiv
Sinonime:
credință, dogmă, filozofie, învăţătură, mistică, misticism, religie, sistem, teologie, teorie, teză.
Drege, verb
Sinonime:
a cârpi, a repara, a aranja, a aşeza, a călăuzi, a clasa, a clasifica, a conduce, a contraface, a depana, a dichisi, a dirija, a dispune, a distribui, a falsifica, a fortifica, a ghida, a grupa, a împărţi, a îndruma, a înfiripa, a însănătoşi, a întări, a întocmi, a înzdrăveni, a lecui, a ordona, a organiza, a orândui, a potrivi, a povăţui, a pune, a reconforta, a reface, a repartiza, a restabili, a ridica, a rândui, a sfătui, a sistematiza, a spilcui, a tămădui, a ticlui, a tonifica, a vindeca, a (se) întrema, a (se) îndrepta, a pune ceva la cale, a plănui; a (se) farda, a (se) sulimeni, a ferchezui, a găti, a împodobi, a machia, a vopsi; a repune în funcțiune, a tocmi, a modifica în bine, a corecta, a corija, a învăța minte; a pune la punct; a turna în pahare, a umple paharele.
Strigoi, substantiv
Sinonime:
duh, fantomă, iazmă, stafie, (popular) moroi, pricolici, vârcolac, (Transilvania) şişcoi, vampir, zombi.
Bărbânță, substantiv (regional)
Sinonime:
butoiaș, putină, putinică, șiștar, vas; (entomologie) cocon, nimfă de furnică, sac, săcușor; (variante) bărbanță, berbanță, berbeniță, berbență, berbință.
Frenaj, substantiv
Sinonime:
frenație, frânare, sistem de frânare.
Fiscalitate, substantiv
Sinonime:
fisc, impozitare, sistem de taxe și impozite, sistem fiscal.
Ecosistem, substantiv
Sinonime:
biogeocenoză, biotop, habitat, sistem ecologic.
Galaxie, substantiv
Sinonime:
(astronomie) sistem stelar, Calea Lactee, (galaxie albastră) quasag, (galaxie cvasistelară) quasag.
Seismoterapie, substantiv
Sinonime:
sismoterapie, vibroterapie.
Fuscel, substantiv
Sinonime:
bâtă, ciomag, cotoc, fofează, măciucă, nuia, par, prăjină, pretcă, spiţă, stinghie, treaptă (de scară), vergea, (prin Transilvania) şiştoare, (regional) cui, (regional) joardă, (variantă) fușcel, (variantă) fuștei, (variantă) fuștel; (rar) cotor de ceapă, tulpină de ceapă.
Pluripartism, substantiv
Sinonime:
democrație parlamentară, multipartitism, pluripartitism, sistem politic pluripartit.
Cofer, substantiv
Sinonime:
căuș, ciubăr, cofă, coș de nuiele, găleată, mistrie, polonic, șiștar; (variante) șofer, șofei.
Heliocentrism, substantiv
Sinonime:
(astronomie) sistem heliocentric.
Conceptualiza, verb
Sinonime:
a abstractiza, a elabora, a intelectualiza, a schematiza, a sistematiza, a transpune în concepție.
Metodicesc, adjectiv (învechit)
Sinonime:
metodic, organizat, sistematic.
Metodiceşte, adverb (învechit)
Sinonime:
metodic, organizat, sistematic.
Metrică, substantiv
Sinonime:
catastif, certificat de naștere, condică, registru; prosodie, sistem de versificație, versificație.
Mijlocire, substantiv
Sinonime:
cale, chip, fel, formă, intermediere, intermediu, intervenție, manieră, mediaţie, mediere, metodă, mijloc, mod, modalitate, posibilitate, procedare, procedeu, procedură, putinţă, sistem.
Ştiinţific, adjectiv
Sinonime:
critic, exact, matematic, metodic, precis, rațional, riguros, savant, sistematic, strict, (învechit) ştiinţelnic, (învechit) ştiinţesc.
Multipartidism, substantiv
Sinonime:
pluripartidism, sistem multipartid.
Sfrijire, substantiv
Sinonime:
chircire, degenerare, închircire, pipernicire, (regional) şiştăvire.
Combinațiune, substantiv
Sinonime:
alianță, amalgam, amestec, aranjament, artificiu, asociație, calcul, combinare, combinație, gând, idee, intenție, îmbinare, înțelegere, manevră, mașinație, melanj, plan, proiect, reunire, sistem, socoteală, stratagemă, tactică; (chimie) compus, corp compus.
Silabar, substantiv
Sinonime:
abecedar, hiragana, katakana, sistem de scriere silabic.
Simbolism, substantiv
Sinonime:
anagogie, simbolică, sistem de simboluri.
Pipernicire, substantiv
Sinonime:
chircire, degenerare, închircire, piperniceală, sfrijire, (regional) șiștăvire.
Vrăjitor, substantiv
Sinonime:
alchimist, aruspice, astrolog, augur, cartomancian, chiromant, clarvăzător, divinator, exorcist, fachir, fetișist, invocator, mag, magician, medium, necromant, preot, profet, șaman, șarlatan, taumaturg, vaticinator, vindecător, vizionar, (învechit) vâlfă; (popular) descântător, fermecător, vraci; (regional) farmazon, (Transilvania) șișcoi.
Suprasistem, substantiv
Sinonime:
sistem superior, supersistem, (lingvistică) diasistem.
Secică, substantiv
Sinonime:
(regional) paie mărunte, păiș, satâr (de mărunțit paie), șișcă.
Neurobiologie, substantiv
Sinonime:
biologia sistemului nervos, neuropsihologie.
Prezentare, substantiv
Sinonime:
descriere, expozeu, expunere, înaintare, înfățișare, povestire, predare, recenzie, recomandare, recomandație, (franțuzism) prezentație, (învechit) sistiseală.
Matematic, adjectiv
Sinonime:
algebric, algoritmic, analitic, aritmetic, deductiv, demonstrabil, demonstrat, explicit, formal, geometric, inductiv, just, logic, precis, probabilistic, rațional, riguros, sistematic, statistic, științific, topologic, (învechit) matematicesc. Matematic, adverb
Sinonime:
exact, fix, precis, punct, riguros. Matematic, substantiv
Sinonime:
astrolog, matematician.
Orânduire, substantiv
Sinonime:
aranjare, clasare, decizie, dispoziție, formațiune (socială), hotărâre, întocmire, învestire, ordin, organizare, poruncă, regim, reglementare, regulare, repartizare, sistem, societate, stabilire, (învechit) regularisire, (orânduire economică) bază economică; (orânduire feudală) feudalism, feudalitate, societate feudală.
Problematiza, verb
Sinonime:
a complica inutil lucrurile, a crea probleme, a face din orice lucru o problemă, a sistematiza pe probleme.
Regulare, substantiv
Sinonime:
aranjare, corectare, orânduire, ordonare, punere în ordine, reglementare, regularizare, sistematizare, stabilire.
Marşă, substantiv
Sinonime:
cale, chip, fel, formă, manieră, metodă, mijloc, mod, modalitate, posibilitate, procedare, procedeu, procedură, putință, sistem; (geologie) polder. Marșa, verb
Sinonime:
a accepta, a cădea de acord, a consimți, a fi de acord, a se lăsa antrenat într-o acțiune, a se lăsa corupt.
Modru, substantiv (regional)
Sinonime:
cale, chip, fel, formă, gen, manieră, metodă, mijloc, mod, modalitate, posibilitate, procedare, procedeu, procedură, putință, rânduială, sistem, soi, specie, specimen, tip, varietate.
Neurochimie, substantiv
Sinonime:
biochimia sistemului nervos.
Establishment, substantiv
Sinonime:
fundație, grup social oligarhic, regim, sistem, stabiliment.
Șpagă, substantiv
Sinonime:
bacșiș, mită, șperț; armă albă, baionetă, pumnal, spadă, spagă, spangă, șiș; spatie.
Cibernetic, adjectiv
Sinonime:
sistemic.
Doctrinar (doctrinară), adjectiv
Sinonime:
doctoral, doctrinal, dogmatic, intolerant, sectar, sistematic, (învechit) doctrinariu.
Modernizat, adjectiv
Sinonime:
actualizat, înnoit, perfecționat, prefăcut, reactualizat, refăcut, reformat, reîntinerit, remaniat, renovat, sistematizat.
Modernizare, substantiv
Sinonime:
actualizare, aggiornamento, ameliorare, înnoire, perfecționare, prefacere, progres, punere la zi, renovare, restructurare, revoluție, sistematizare, (învechit) preînnoire.
Clasificator, substantiv
Sinonime:
indice, sistematician, taxolog, taxonomist, terminolog.
Intercolonament, substantiv
Sinonime:
(arhitectură) areostil, diastil, picnostil, sistil.
Geocentrism, substantiv
Sinonime:
sistem geocentric.
Organizare, substantiv
Sinonime:
alcătuire, constituire, disciplină, înființare, întocmire, orânduire, ordine, ordonare, rânduială, rost, sistematizare, structurare, structură.
Musculatură, substantiv
Sinonime:
sistemul muscular, totalitatea mușchilor corpului, (variantă) mușchiulatură, (variantă) mușculatură.
Monitorial, adjectiv
Sinonime:
monitoriu; (sistem monitorial) sistem lancasterian.