Spârc
Spârc, substantiv masculin
Sinonime: (familiar) copilandru, pici, prichindel, mucos, puşti, ţângău; (regional) zgârci, cartilaj.  
 
Spârcâială
Spârcâială, substantiv (popular)
Sinonime: diaree, găinaț, (învechit și regional) spârcâitură, (învechit) spârcăire, (regional) murdărie, (regional) spârcâit.  
 
Spârcâire
Spârcâire, substantiv (învechit)
Sinonime: cufurire, găinățare.  
 
Spârcâitură
Spârcâitură, substantiv (regional)
Sinonime: spârc, spârcâială, stropitură, (variantă) spârcăitură.  
 
Sparchetă
Sparchetă, substantiv
Sinonime: (botanică) sparcetă.  
 
Spârcui
Spârcui, verb (învechit)
Sinonime: a sfâşia, a sfârteca, a ciopârţi, a zdrobi; a distruge, a nimici, a risipi, a împrăştia, a pune pe fugă, a face praf.  
 
Spârcuit
Spârcuit, adjectiv (învechit)
Sinonime: împrăștiat, risipit, sfârtecat, sfâșiat, spart, (variantă) spărcuit.

Spârcuit, substantiv (regional)
Sinonime: spargere.  
 

Furaj
Furaj, substantiv neutru
Sinonime: fân, iarbă, masă verde, nutreț, paie, păiuș, sparcetă, sparchetă, (învechit și popular) strânsură, (regional) nutriment, (regional) zaherea.  
 
Împrăștia
Împrăștia, verb
Sinonime: a (se) cheltui, a (se) destrăma, a (se) dezumfla, a (se) difuza, a (se) dispersa, a (se) duce, a (se) întinde, a (se) lăți, a (se) nărui, a (se) prefira, a (se) presăra, a (se) propaga, a (se) răsfira, a (se) răspândi, a (se) răzleți, a (se) revărsa, a (se) risipi, a (se) spulbera, a (se) transmite, a (se) vărsa, a arunca, a azvârli, a circula, a da, a degaja, a emana, a emite, a exala, a irosi, a prăpădi, a pulveriza, a pune, a radia, a scăpăra, a scoate, a se extinde, a se ridica, a semăna, a vântura, a zvârli, (figurat) a înghiți, (figurat) a mânca, (figurat) a păpa, (figurat) a toca, (grecism învechit) a afierosi, (învechit și popular) a (se) împrăschia, (învechit și regional) a (se) sparge, (învechit și regional) a (se) spărgălui, (învechit și regional) a prăda, (învechit) a (se) povesti, (învechit) a (se) rășchira, (învechit) a (se) scociorî, (învechit) a (se) scodoli, (învechit) a (se) vesti, (învechit) a răsfuga, (învechit) a se tinde, (învechit) a slobozi, (învechit) a spârcui, (livresc) a prodiga, (Oltenia) a (se) vărzui, (popular și figurat) a (se) răzbuna, (popular) a (se) năsădi, (popular) a (se) răzni, (popular) a zburătăci, (prin Oltenia și Banat) a (se) sprânji, (rar) a (se) vehicula, (rar) a scutura, (regional) a mătrăși, (regional) a părădui, (Transilvania) a spesa.  
 
Împrăștiat (împrăștiată)
Împrăștiat (împrăștiată), adjectiv
Sinonime: absent, aiurit, buimac, buimăcit, derutat, descumpănit, desfăcut, dezordonat, dezorganizat, dezorientat, difuz, diseminat, dispersat, distrat, împărțit, lipsit de plan, năuc, năucit, neatent, prefirat, presărat, răsfirat, răspândit, rășchiat, răzlețit, revărsat, risipit, sporadic, spulberat, zăpăcit, (figurat) destrămat, (figurat) silhui, (învechit și regional) rășchirat, (învechit și regional) spart, (învechit) afierosit, (învechit) împrăștiet, (învechit) spârcuit, (popular) răznit.  
 
Stropitură
Stropitură, substantiv feminin
Sinonime: împroșcare, împroșcat, împroșcătură, pată, pic, picătură, picur, strop, stropire, stropit, udare, umezeală, umezire, umezit, (învechit) picurătură, (rar) pătare, (rar) stropeală, (regional și figurat) băutură alcoolică, (regional și figurat) recoltă slabă, (regional) năstrap, (regional) pătătură, (regional) popistroacă, (regional) spârc, (regional) spârcâitură.  
 
Cufurit
Cufurit, adjectiv
Sinonime: căcăcios, murdărit, (regional) cofârștit, (regional) spârcăcios.  
 
Defeca
Defeca, verb
Sinonime: (fiziologie) a ieşi, (popular) a se căca, a se cufuri, a se scârnăvi, a se spârcâi, (regional) a se spurca.  
 
Baltacină
Baltacină, substantiv
Sinonime: (botanică) iarbă-săracă, sparcetă, sparcetă-de-munte.  
 
Jarcă
Jarcă, substantiv
Sinonime: (regional) bucată, halcă, harchină, hârșie, jarchină, oaie bătrână și slabă, pelcea, piele de oaie (în stare proastă), spârc; cojoc vechi și jerpelit.  
 
Iarbă-săracă
Iarbă-săracă, substantiv (regional)
Sinonime: (botanică) sparcetă.  
 
Sfâșiat
Sfâșiat, adjectiv
Sinonime: ferfenițit, găurit, hărtănit, rupt, sfârtecat, sfârticat, spintecat, uzat, zdrențăros, zdrențuit, (figurat) întristat, (figurat) mâhnit, (învechit și regional) mursecat, (învechit și regional) spârcuit, (învechit) sfâșiet, (învechit) spart, (popular și familiar) ferfenițos, (popular) zdrențos, (regional) peticit.  
 
Sfârtecat
Sfârtecat, adjectiv
Sinonime: jerpelit, rupt, sfâșiat, (învechit și regional) mursecat, (învechit și regional) spârcuit, (variantă) sfârticat.  
 
Unguroancă
Unguroancă, substantiv (regional)
Sinonime: (botanică) narcisă, sparcetă, ungureancă, unguroaică; (și depreciativ) maghiară.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Dictoo
Dicționar