Țint
Țint, adjectiv (regional)
Sinonime: țintat.  
 
Ţintă
Ţintă, substantiv feminin
Sinonime: semn, stea, steluţă; ţel, scop, aspiraţie, obiectiv.  
 
Ținta
Ținta, verb (învechit)
Sinonime: a ținti.  
 
Ţintaş
Ţintaş, substantiv masculin
Sinonime: ochitor, trăgător; trăgaci.  
 
Țintat
Țintat, adjectiv
Sinonime: stelat, țintuit, (regional) țint, (regional) țintelat, (regional) ținteș.  
 
Ţinti
Ţinti, verb
Sinonime: a ochi, a lua la ţintă; a aţinti, a pironi, a fixa; a năzui, a aspira, a râvni, a tinde, a urmări.  
 
Tintiri
Tintiri, verb (regional)
Sinonime: a alunga, a depărta, a goni, a izgoni, a îndepărta.  
 
Ţintirim
Ţintirim, substantiv neutru
Sinonime: cimitir.  
 
Țintișoară
Țintișoară, substantiv
Sinonime: țintă (mică), țintuliță, (regional) țintuță, (variantă) țințișoară.  
 
Țintitor
Țintitor, adjectiv
Sinonime: năzuitor.  
 
Ţintui
Ţintui, verb
Sinonime: a prinde, a înţepeni, a fixa, a bate în cuie, a pironi, a înfige.  
 

Alunga
Alunga, verb
Sinonime: a (se) fugări, a depărta, a exila, a expulza, a goni, a izgoni, a îndepărta, a înlătura, a ostraciza, a prigoni, a proscrie, a pune pe fugă, a răzmeri, a relega, a repudia, a respinge, a sictiri, a speria, a surghiuni, a trimite departe, a ușui, (Banat și Transilvania) a zogorni, (despre vite) a fi în rut, (familiar și figurat) a mătura, (familiar) a mătrăși, (figurat) a elimina, (figurat) a mazili, (figurat) a se succeda, (învechit și popular) a oropsi, (învechit și regional) a împulăi, (învechit și regional) a întiri, (învechit și regional) a mâna, (învechit și regional) a tăia, (învechit) a împinge, (învechit) a lepăda, (învechit) a pogoni, (învechit) a rășchira, (învechit) a urgisi, (popular) a hâșâi, (popular) a zgorni, (prin Oltenia și Banat) a sprânji, (prin Transilvania) a poteri, (regional) a coloti, (regional) a gorgoni, (regional) a hăicăi, (regional) a huciui, (regional) a hurătui, (regional) a tintiri, (regional) a tiohăi, (regional) a tutăi, (regional) a tutui, (regional) a zgoni, (regional) a zogoni, (Transilvania și Banat) a dudui, (Transilvania și Maramureș) a țipa, (Transilvania) a păfuga.  
 
Aţinti
Aţinti, verb
Sinonime: a aspira, a năzui, a tinde, a pironi, a ţinti, a ochi.  
 
Chiteală
Chiteală, substantiv feminin
Sinonime: (popular) chibzuinţă, cumpănire, socotinţă, judecată; (regional) ochire, ţintire.  
 
Chiti
Chiti, verb
Sinonime: (popular) a socoti, a chibzui, a judeca, a cumpăni; a pune la cale, a plănui, a aranja; a potrivi, a pune în concordanţă, a acorda; a ţinti, a ochi; a arunca o privire, a se uita, a remarca.  
 
Colţ
Colţ, substantiv
Sinonime: bucată, fărâmă; loc retras, refugiu, ascunziş, cotlon, ungher, unghi, (regional) corn, cot, (Oltenia şi Transilvania) ungheţ; extremitate; (colţul gurii) comisură; canin, dinte, măsea, zimţ; ţintă, (regional) cui; (botanică) (colţul-babei) (regional) păducheriţă, păducherniţă, păduchele-calului, păduchele-elefantului.  
 
Cruce
Cruce, substantiv feminin
Sinonime: răscruce, răspântie, întretăiere, intersecţie, creştinism, ghindă, încrucişare, jumătate, lambă, spatie, treflă, vătrai, troiţă, cercevea; (tehnică) (regional) strup, strupalnic, ceatlău, (regional) flântar, măgăriţă, răscol, scară, (Moldova, Transilvania şi Banat) feleherţ, (Moldova şi Transilvania) spiţă, (Transilvania) tecărău; (tehnică) (crucea dinainte) (regional) cântar, cumpănă, scară; (crucea dinapoi) (regional) brăcinar, brănişor, coardă, iuhă, lehă, splină; (tehnică) (regional) bot, botniţă, hobot, obad, opleniţă; bulfeu; aripă; (botanică) (crucea-pământului) brânca-ursului, (învechit şi regional) sclipeţ, (regional) laba-ursului, talpa-ursului, fierea-pământului, piedicuţă, potroacă, ţintaură; (crucea-voinicului) pojarniţă, popilnic, rostopască, sunătoare, trei-răi; (articulat; constelație din emisfera nordică) delfinul, lebăda; (crucea-pâinii) pristolnic, teişor; (crucea-salelor) sacrum.

Cruce, adverb
Sinonime: cruciş.  
 
Destinaţie
Destinaţie, substantiv feminin
Sinonime: scop, ţintă, finalitate, funcţie; loc, aşezare, punct de sosire; (învechit) săvârşire, săvârşit.  
 
Fiere
Fiere, substantiv feminin
Sinonime: bilă, venin, veziculă biliară; (figurat) amărăciune, necaz, amar, răutate, supărare; (botanică) (fierea-pământului) potroacă, ţintaură, (regional) cintoaie, frigor, frigurică, genţiană, ghinţură, ghinţurea, potrocea, potrocuţă, scăunel, scânteiuţă, taulă, buruiană-de-friguri, (la plural) cocoșei-de-grădină, crucea-pământului, floare-de-friguri, fumărică-bășicoasă, iarbă-de-curcă, iarbă-de-friguri, (la plural) săfindei-de-câmp, crin de pădure; (fiere-de-urs) aloe.  
 
Finalitate
Finalitate, substantiv feminin
Sinonime: scop, ţel, ţintă; teleologie.  
 
Greşi
Greşi, verb
Sinonime: a cădea în păcat, a comite o greșeală, a comite un păcat, a confunda, a da greş, a executa ceva greșit, a face cuiva un rău, a face o faptă rea, a face rău, a greși, a încurca, a lua un lucru drept altul, a nu nimeri ținta, a păcătui, a rătăci, a se abate de la regulile de conduită, a se face vinovat, a se înşela, a vătăma.  
 
Ideal
Ideal, substantiv neutru
Sinonime: scop, ţel, ţintă, aspiraţie.  
 
Imobiliza
Imobiliza, verb
Sinonime: a fixa, a opri, a ţintui, a prinde, a reţine.  
 
Înlemni
Înlemni, verb
Sinonime: a încremeni, a înmărmuri, a rămâne nemişcat, a fi ţintuit locului, a îngheţa, a împietri, a înţepeni, a sta imobil, a fi stană de piatră.  
 
Întări
Întări, verb
Sinonime: a fortifica, a baricada; a întrema, a înzdrăveni; a consolida, a fixa, a ţintui; a confirma, a adeveri, a certifica, a legaliza.  
 
Jelui
Jelui, verb
Sinonime: a (se) jeli, a (se) plânge, a acuza, a aspira, a compătimi, a denunța, a deplânge, a dori, a învinovăți, a învinui, a jindui, a năzui, a pârî, a pofti, a pretinde, a râvni, a reclama, a regreta, a se boci, a se căi, a se căina, a se lamenta, a se pocăi, a se tângui, a se văicări, a se văita, a spune, a tinde, a ținti, a urmări, a visa, a viza, (învechit și regional) a se olălăi, (învechit și regional) a se olecăi, (învechit) a se glăsi, (învechit) a se glăsui, (Moldova și Bucovina) a se frăsui, (popular) a se aoli, (popular) a se mișeli, (regional) a (se) dăuli, (regional) a se plângătui, (regional) a se scârbi, (regional) a se văiera, (regional) a se văina, (regional) a se vălăcăi, (Transilvania) a (se) cânta.  
 
Lega
Lega, verb
Sinonime: a înnoda, a îmbina, a uni, a împreuna; a broşa, a cartona; a pansa, a obloji, a bandaja; a înlănţui, a încătuşa, a fereca, a fixa, a ţintui, a imobiliza; (reflexiv) a se obliga, a se îndatora, a se angaja.  
 
Năzui
Năzui, verb
Sinonime: a apuca, a aspira, a dori, a îndrepta, a jindui, a lua, a merge, a orienta, a păşi, a pleca, a porni, a râvni, a tinde, a ţinti.  
 
Năzuinţă
Năzuinţă, substantiv feminin
Sinonime: adăpost, aspiraţie, azil, dorinţă, refugiu, scăpare, ţel, ţintă.  
 
Nituit (nituită)
Nituit (nituită), adjectiv
Sinonime: fixat, împreunat, prins (în nituri); bătut, ferecat, țintuit.  
 
Noimă
Noimă, substantiv feminin
Sinonime: accepție, bun-simț, cauză, coerență, considerent, conținut, îndreptățire, însemnare, înțeles (adânc), justificare, logică, menire, mobil, motiv, motivare, motivație, obiectiv, pricină, prilej, rațiune, rol, rost, scop, semnificaţie, sens, simbol, șir, tâlc, temei, ţel, țintă, valoare.  
 
Obiect
Obiect, substantiv neutru
Sinonime: lucru; materie, domeniu, disciplină; scop, ţintă, obiectiv, ţel; (gramatică) complement.  
 
Obiectiv
Obiectiv, substantiv neutru
Sinonime: scop, ţintă, ţel.  
 
Ochi
Ochi, verb
Sinonime: a ţinti, a lua la ochi, a fixa; a distinge, a remarca, a observa, a scruta.

Ochi, substantiv neutru
Sinonime: privire, uitătură; (figurat) vârtej, bulboacă, copcă; verigă, laţ; mugur.  
 
Ochitor
Ochitor, substantiv masculin
Sinonime: ţintaş.  
 
Picni
Picni, verb (rar)
Sinonime: a ţinti, a lovi; (figurat) a înţepa, a ironiza, a atinge.  
 
Pironi
Pironi, verb
Sinonime: a bate, a înţepeni, a fixa, a prinde, a ţintui; (figurat) a imobiliza, a încremeni; (figurat) a concentra, a aţinti.  
 
Razna
Razna, adverb
Sinonime: aiurea, fără ţintă, hai-hui, teleleu.  
 
Scop
Scop, substantiv neutru
Sinonime: ţintă, țel, ideal.  
 
Sedentar (sedentară)
Sedentar (sedentară), adjectiv
Sinonime: cazanier, fixat, inactiv, lipsit de mişcare, nemigrator, stabil, statornic, staționar, ţintuit locului, (învechit) așezător, (învechit) stătător, (învechit) șezător.  
 
Sfârşit
Sfârşit, substantiv neutru
Sinonime: final, capăt, încheiere; moarte, stingere; (învechit) scop, ţintă, ţel.  
 
Stea
Stea, substantiv feminin
Sinonime: asterisc, astru, celebritate, corp celest, destin, divă, fatalitate, menire, noroc, novă, planetă, predestinare, soare, soartă, star, steluță, supernovă, țintă, ursită, vedetă, zodie, (botanică) cornaci, (popular) steauă.  
 
Tendinţă
Tendinţă, substantiv feminin
Sinonime: năzuinţă, pornire, aspiraţie, scop, ţintă.  
 
Tinde
Tinde, verb
Sinonime: a năzui, a aspira, a ţinti.  
 
Trage
Trage, verb
Sinonime: a smulge, a scoate, a extrage; a duce, a târî, a mişca; a poposi, a se opri, a se instala, a se caza; a tinde, a aspira, a se îndrepta; a îndura, a pătimi, a suporta; a sorbi, a înghiţi, a bea; a trasa, a marca, a desena, a contura; a ţinti, a descărca arma; a sufla, a bate vântul.  
 
Ţel
Ţel, substantiv neutru
Sinonime: ţintă, obiectiv, punct final.  
 
Viza
Viza, verb
Sinonime: a aproba, a confirma, a considera valabil; a ţinti, a ochi, a fixa ca obiectiv; a se referi, a face aluzie.  
 
Sidera
Sidera, verb
Sinonime: a aiuri, a împietri, a încremeni, a stupefia, a surprinde, a țintui, a uimi.  
 
Aţintit
Aţintit, adjectiv
Sinonime: fixat, pironit, ţintit, ţintuit, (rar) sticlit, (învechit şi regional) stâlpit.  
 
But
But, substantiv
Sinonime: (biologie) coapsă; (sport) ţintă, poartă.  
 
Cerneală
Cerneală, substantiv
Sinonime: (învechit şi popular) negreală, (regional) tintă; înnegrire, negreaţă, negru; doliu.  
 
Cimitir
Cimitir, substantiv
Sinonime: (rar) necropolă, (regional) îngropelniţă, margine, (la plural) morminte, (Banat) avlie, (prin Transilvania) comoară, (Banat) morţărie, (prin Transilvania) (la plural) piţigăi, (Banat, Transilvania şi Oltenia) progadie, (prin sudul Transilvaniei) stobor, (Transilvania şi Maramureș) temeteu, (Moldova) ţintirim, (învechit) grobişte.  
 
Cintoaie
Cintoaie, substantiv
Sinonime: fierea-pământului, potroacă, ţintaură.  
 
Cocoşei-de-grădină
Cocoşei-de-grădină, substantiv la plural
Sinonime: fierea-pământului, potroacă, ţintaură.  
 
Cui
Cui, substantiv
Sinonime: (învechit) găvozd; (cui cilindric) ştift; (cui de siguranţă) splint; (cui spintecat) splint; ciocâlteu; colţ, fuscel, ic, măsea, pană, spiţă, treaptă, ţintă.  
 
Corobatică
Corobatică, substantiv
Sinonime: (botanică) dioc, fierea-pământului, frigurică, ghioc, frigor, potroacă, sglăvoc, smoc, țintaură.  
 
Fixare
Fixare, substantiv
Sinonime: fixaj, fixat, imobilizare, înţepenire, pironire, prindere, ţintuire, asamblare, agăţare, amplasare, stabilire, (figurat) gravare, imprimare, întipărire, pecetluire, săpare, stabilizare, hotărâre, precizare, punere, determinare, statornicire, calculare, consfințire.  
 
Frigor
Frigor, substantiv
Sinonime: (botanică) fierea-pământului, potroacă, ţintaură.  
 
Frigurică
Frigurică, substantiv
Sinonime: (botanică) fierea-pământului, potroacă, ţintaură.  
 
Fumărică-băşicoasă
Fumărică-băşicoasă, substantiv
Sinonime: (botanică) fierea-pământului, potroacă, ţintaură.  
 
Haihui
Haihui, adverb
Sinonime: fără grijă, fără rost, fără țintă, razna.

Haihui, substantiv
Sinonime: derbedeu, (învechit) fluieră-vânt; (învechit) destrăbălare.  
 
Găvozdi
Găvozdi, verb
Sinonime: a se buluci, a se burduşi, a se ghemui, a se îmbulzi, a se îndesa, a se înghesui, a se îngrămădi, a pironi, a ticsi, a ţintui.  
 
Ghinţură
Ghinţură, substantiv
Sinonime: (botanică) genţiană, fierea-pământului, potroacă, ţintaură.  
 
Ghinţurea
Ghinţurea, substantiv
Sinonime: (botanică) fierea-pământului, potroacă, ţintaură.  
 
Centaură
Centaură, substantiv
Sinonime: (botanică) țintaură.  
 
Săfindei-de-câmp
Săfindei-de-câmp, substantiv la plural
Sinonime: (botanică) fierea-pământului, potroacă, ţintaură.  
 
Săgetar
Săgetar, substantiv
Sinonime: arcaş, ochitor, săgetător, țintaș.  
 
Cheucă
Cheucă, adverb (regional)
Sinonime: brambura, fără folos, fără țintă.  
 
Scopoșenie
Scopoșenie, substantiv (învechit)
Sinonime: obiectiv, scop, țel, țintă, (învechit) sfârșit, (popular) noimă.  
 
Vizare
Vizare, substantiv
Sinonime: ochire, ţintire; autorizare, semnare, ștampilare, validare.  
 
Proaşcă
Proaşcă, substantiv
Sinonime: (popular) fuituială, praştie, puşcoci, stropitoare, țintă, (variantă) proșcă.  
 
Mărmurit
Mărmurit, adjectiv
Sinonime: împietrit, încremenit, înlemnit, înmărmurit, înțepenit, neclintit, nemișcat, țeapăn, țintuit; lucrat în marmură, sculptat.  
 
Ochit
Ochit, substantiv
Sinonime: lovire, ţintire.  
 
Năzuitor
Năzuitor, adjectiv
Sinonime: țintitor; (regional) insistent, obraznic.  
 
Boldi
Boldi, verb
Sinonime: (regional) a ghionti, a îmboldi, a împinge, a îndemna; a aținti, a bulbuca, a căsca, a holba, a mări, a privi cu încordare, a se uita țintă, a umfla, a zgâi (ochii).  
 
Moară
Moară, substantiv
Sinonime: ceas, ceasornic, colergang, gater, gură, joagăr, mașină de măcinat, meliță, morişcă, râșniță, stomac, ţintar, (familiar) ciufuială.  
 
Stâlpit
Stâlpit, adjectiv (învechit)
Sinonime: ațintit, fixat, împietrit, încremenit, înlemnit, înmărmurit, înțepenit, neclintit, nemișcat, pironit, țeapăn, țintit, țintuit.  
 
Nemişcat
Nemişcat, adjectiv
Sinonime: fix, imobil, inert, împietrit, încremenit, înlemnit, înmărmurit, înțepenit, mort, neclintit, nedeplasat, neînsuflețit, pironit, rece, rigid, stabil, țeapăn, țintuit, (figurat) înghețat, (figurat) înțelenit, (învechit și popular) mărmurit, (învechit și regional) stâlpit, (învechit) neclătit, (popular) nesmintit, (popular) vârtos, (rar) nemișcător.  
 
Stelat
Stelat, adjectiv
Sinonime: constelat, în formă de stea, înstelat, stelar, ţintat.  
 
Balada
Balada, verb (franțuzism)
Sinonime: a flana, a hoinări, a se plimba mult (fără scop, fără țintă), a vagabonda.  
 
Pecetluire
Pecetluire, substantiv
Sinonime: fixare, fixat, imobilizare, înfierare, înțepenire, pecetluit, pironire, prindere, sigilare, sigilat, stigmatizare, ștampilare, țintuire; (figurat) confirmare, consfințire, întărire.  
 
Sticlit
Sticlit, adjectiv
Sinonime: ațintit, cu privirea fixă (și strălucitoare), fixat, pironit, țintit, țintuit, (învechit și regional) steclit.  
 
Iarbă-de-curcă
Iarbă-de-curcă, substantiv (regional)
Sinonime: (botanică) fierea-pământului, fumăriță, potroacă, țintaură.  
 
Iarbă-de-friguri
Iarbă-de-friguri, substantiv (regional)
Sinonime: (botanică) fierea-pământului, potroacă, traista-ciobanului, țintaură.  
 
Legare
Legare, substantiv
Sinonime: acostare, agasare, ancorare, arăcire, armonizare, atașare, bandajare, broșare, capturare, cartonare, cercuială, cercuire, cercuit, conectare, corelare, cuplare, enervare, ferecare, fixare, imobilizare, interrelaționare, îmbrobodire, încastrare, închegare, înfrățire, îngroșare, înhămare, înjugare, înnădire, înnodare, înțepenire, învârtoșare, legat, obligare, pansare, pansat, persecutare, plictisire, priponire, racordare, raportare, relație de prietenie, sâcâire, schingiuire, solidificare, strângere, strâns, supărare, suturare, torturare, țintuire, unire, zădărâre, (figurat) împiedicare, (figurat; învechit) întemnițare, (figurat; învechit) robie, (învechit) alegare, (învechit) anulare, (învechit) fermecare, (învechit) încleiere, (învechit) oprire, (învechit) priponeală, (legare de glie) înrobire, (popular) chezășire, (popular) interdicție, (popular) întărire, (popular) oblojire, (popular) oblojit, (rar) cartonaj, (rar) înnodătură, (regional) compactare.  
 
Hoinăreală
Hoinăreală, substantiv
Sinonime: baladare, călătorie fără țintă, colindare, cutreierare, flanare, golănie, haimanalâc, hoinărire, hoinărit, plimbare fără țintă, pribegie, pribegire, rătăcire, vagabondaj, vagabondare, (învechit) ștrengărie, (rar) aventurism, (rar) pușlamalâc, (regional) pușlanie.  
 
Nemeri
Nemeri, verb (regional)
Sinonime: a afla, a avea loc, a cădea de acord, a coincide, a concorda, a întâlni, a lovi la țintă, a lovi unde trebuie, a se petrece, a ținti, a veni din întâmplare, (învechit) a (se) înnimeri, (variantă) a (se) nimeri.  
 
Pironire
Pironire, substantiv
Sinonime: ațintire, fixare, fixat, imobilizare, înțepenire, prindere, răstignire, țintuire, (rar) pecetluire, (regional) chinuire.  
 
Ațintire
Ațintire, substantiv
Sinonime: ațintit, pironire, țintire, (regional) ațintare, (regional) ațintat.  
 
Țițivară
Țițivară, substantiv (regional)
Sinonime: (ornitologie) cinteză, pițigoi; (variante) țânțăvar, țânțâvar, țânțivar, țâțâmvară, țițivar.

Țițivară, interjecție (regional)
Sinonime: (de obicei repetat) (variante) țâță-vară, țâțî-vară, țințavară, țințivar, țințivară, țiținvară.  
 
Progadie
Progadie, substantiv
Sinonime: cimitir, (învechit și regional) progade, (regional) progradie, (regional) țințirim.  
 
Colorimetru
Colorimetru, substantiv
Sinonime: tintometru, vinocolorimetru.  
 
Floare-de-friguri
Floare-de-friguri, substantiv (regional)
Sinonime: (botanică) fierea-pământului, potroacă, țintaură.  
 
Sosire
Sosire, substantiv
Sinonime: accedere, ajungere, ajuns, apariție, apropiere, arătare, arivaj, cuprindere, finiș, ivire, lovire, picare, potou, sosit, țintă, venire, venit, (figurat) coborâre, (figurat) naștere, (rar) strângere, (regional) ghelai, (regional) venită.  
 
Potou
Potou, substantiv
Sinonime: sosire, țintă.  
 
Potrocuță
Potrocuță, substantiv (regional)
Sinonime: (botanică) fierea-pământului, potroacă, potrocea, siminoc, țintaură.  
 
Potrocea
Potrocea, substantiv (regional)
Sinonime: (botanică) fierea-pământului, potroacă, țintaură.  
 
Lovitor
Lovitor, adjectiv (învechit și regional)
Sinonime: dăunător, izbitor, nefavorabil, (figurat) prejudiciabil.

Lovitor, substantiv (regional)
Sinonime: țintaș.  
 
Cinteză-de-iarnă
Cinteză-de-iarnă, substantiv
Sinonime: (ornitologie) (regional) cintiniță, ciță-împodobită, penci-pestriț, pinț-pestriț, țintiță.  
 
Pasărea-inului
Pasărea-inului, substantiv (regional)
Sinonime: (ornitologie) inăriță, țintar, (regional) scăiecior.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Dictoo
Dicționar