Rafaelit
Rafaelit, adjectiv
Sinonime: rafaelic, rafaelitic.  
 
Rafală
Rafală, substantiv feminin
Sinonime: pală, răbufnire, împuşcături în serie.  
 
Răfenea
Răfenea, substantiv (învechit)
Sinonime: benchetuială, chef, chiolhan, cotă-parte, cotitate, festin, ospăț, petrecere, praznic, prăznuire, (învechit) curama, (învechit) refenea.  
 
Rafina
Rafina, verb
Sinonime: a distila, a afina, a epura, a purifica; (figurat) a se înnobila, a se face mai bun, a se face mai subtil, a se face mai fin, a se face mai delicat, a perfecţiona.  
 
Rafinaj
Rafinaj, substantiv
Sinonime: afinaj, clarificație, depurație, epurație, filtraj, filtrație, purificație, rafinare, (variantă) rafinagiu.  
 
Rafinament
Rafinament, substantiv neutru
Sinonime: fineţe, subtilitate; viclenie, perfidie, prefacere.  
 
Rafinare
Rafinare, substantiv
Sinonime: cultivare, finețe, rafinaj, rafinament, stilare, subtilitate, (figurat) cioplire, (figurat) cizelare, (figurat) șlefuire.  
 
Rafinator
Rafinator, substantiv
Sinonime: rafinor, (învechit) albitor.  
 
Rafinea
Rafinea, substantiv (învechit)
Sinonime: benchetuială, chef, chiolhan, cotă-parte, cotitate, festin, ospăț, petrecere, praznic, prăznuire, (învechit) curama, (învechit) refenea.  
 
Rafistola
Rafistola, verb
Sinonime: (familiar) a repara rău.  
 
Rafistolare
Rafistolare, substantiv
Sinonime: cârpeală, cârpire, cârpit, reparație grosieră.  
 
Raft
Raft, substantiv neutru
Sinonime: poliţă, etajeră; harnaşament de lux.  
 
Raftă
Raftă, substantiv (regional)
Sinonime: contribuție, cotă; (locuțiune; a fi raftă) a se achita, a fi chit; (locuțiune; a spune raftă) a spune adevărul, a vorbi drept.  
 
Răfui
Răfui, verb
Sinonime: a se certa, a se bate, a se încăiera, a se lupta, a se răzbuna; a achita, a plăti, a lichida.  
 
Răfuială
Răfuială, substantiv
Sinonime: bătaie, ceartă, răzbunare, (italienism) vendetă, (învechit) plată, (învechit) răfuire, (învechit) socoteală, (rar) calcul.  
 

Alcool
Alcool, substantiv
Sinonime: (alcooluri la plural; substantiv neutru) băutură, spirt; (alcooli la plural; substantiv masculin ) (chimie) (alcool amilic) pentanol; (alcool butilic) butanol; (alcool etilic) etanol; (alcool metilic) metanol; (alcool polihidroxilic) polialcool; (alcool polivinilic) polialcool vinilic; (alcool propilic) propanol; (alcool rafinat) alcool rectificat; (alcool rectificat) alcool rafinat; (alcool solidificat) metaldehidă.  
 
Ales (aleasă)
Ales (aleasă), adjectiv
Sinonime: deosebit, prețios, valoros, remarcabil, distins, rafinat, fin, excepţional, selecţionat, votat.  
 
Bate
Bate, verb
Sinonime: a lovi, a da pumni (palme sau picioare), a boxa, a brutaliza, a maltrata, a vătăma, (regional) a jupăi; (reflexiv) a se război, a se lupta, a se răfui, a se încăiera, (învechit) a se oşti; a învinge, a birui, a izbândi, a înfrânge, a zdrobi, a nimici; (despre inimă) a zvâcni, a pulsa, a palpita; a străbate, a cutreiera, a umbla.  
 
Bătaie
Bătaie, substantiv feminin
Sinonime: altoială, atingere, bătălie, bătătură, băteală, bătută, bocăneală, bocănire, bocănit, bocănitură, boiște, bombardament, bombardare, bruftuială, bruftuluială, bumbăceală, burduşeală, caft, cafteală, carambol, cardeală, ceartă, chelfăneală, ciocăneală, ciocănire, ciocănit, ciocănitură, ciocnire, ciomăgeală, conflict, corecţie, fâlfâit, goană, harţă, hăituială, hăituire, izbire, împreunare, încăierare, încăierătură, înfrângere, lovire, lovitură, luptă, mardeală, muștruluială, palpitație, păruială, pedeapsă, plesnitură, pulsație, răfuială, război, scatoalcă, scărmănătură, scărmăneală, scornire, suflare, suflu, tărbăceală, târnuială, târnuire, tic-tac, timp, tocănit, trânteală, trosneală, urecheală, zvâcnire, (bătaie de joc) batjocură, (familiar) tăvăleală, (figurat) mângâiere, (figurat) scărmănare, (învechit și popular) suflat, (rar) încaier, (regional) încăierat, (regional) tocănire, (regional) zăliște.  
 
Bizantin (bizantină)
Bizantin (bizantină), adjectiv (figurat)
Sinonime: corupt, perfid, intrigant, neloial; futil, pedant, rafinat, subtil.  
 
Boieros (boieroasă)
Boieros (boieroasă), adjectiv
Sinonime: arogant, boieratic, capricios, civilizat, cu aere, cu fumuri, cu gusturi aristocratice, cu însușiri alese, cu nasul pe sus, delicat, domnăreț, fandosit, greu de mulțumit, înfumurat, mofturos, năzuros, pretențios, rafinat, sclifosit, (învechit) domneț, (învechit) domnos, (popular) izmenit, (regional) năsfiros, (regional) năturos.  
 
Cizelat (cizelată)
Cizelat (cizelată), adjectiv
Sinonime: şlefuit, perfecţionat; (figurat) rafinat, manierat, politicos, civilizat, bine crescut.  
 
Cotonogeală
Cotonogeală, substantiv feminin
Sinonime: bătaie, bătătorire, burdușeală, corecție, cotonogire, cotonogit, încăierare, ologeală, păruială, pedepsire, răfuială, șchiopătare, (învechit) supărăciune, (regional) otânjeală.  
 
Cultiva
Cultiva, verb
Sinonime: a (se) instrui, a citi, a crește, a deveni cult, a educa, a îngriji și a recolta, a întreține, a învăța, a lucra (pământul), a planta, a practica (pamfletul), a se civiliza, a se rafina, a se stila, a semăna, a-(și) îmbogăți spiritul, a-și îmbogăți cunoștințele, (figurat) a dezvolta, (figurat) a face crească, (figurat) a face se dezvolte, (figurat) a se ciopli, (figurat) a se cizela, (figurat) a se ocupa cu râvnă de ceva, (figurat) a se ocupa sârguitor, (figurat) a se subția, (figurat) a se șlefui, (învechit și figurat) a se roade, (învechit) a se politici, (variantă) a cultivi.  
 
Decanta
Decanta, verb
Sinonime: a limpezi, a curăţi, a rafina, a distila.  
 
Delicat (delicată)
Delicat (delicată), adjectiv
Sinonime: fin, gingaş, rafinat, ales, distins; plăpând, şubred, slăbuţ, puţin rezistent.  
 
Dibaci (dibace)
Dibaci (dibace), adjectiv
Sinonime: îndemânatic, abil, priceput, iscusit, agil, rafinat, descurcăreţ, ingenios, isteţ.  
 
Dibăcie
Dibăcie, substantiv feminin
Sinonime: îndemânare, inteligenţă, iscusinţă, pricepere, măiestrie; şiretenie, viclenie, rafinament.  
 
Distincţie
Distincţie, substantiv feminin
Sinonime: deosebire, diferenţă, diferențiere, discriminare, separație; demnitate, fineţe, grație, eleganţă, strălucire, maiestate; premiu, recompensă; bun-gust, rafinament, subtilitate.  
 
Etajeră
Etajeră, substantiv feminin
Sinonime: raft, poliţă, (regional) policer, bibliotecă.  
 
Fin (fină)
Fin (fină), adjectiv
Sinonime: delicat, gingaş, de calitate; subtil, ager, pătrunzător; vaporos, mărunt, selecţionat, superior, sensibil, ales, rafinat, binecrescut, civilizat, manierat, politicos, cu purtări alese.  
 
Fineţe
Fineţe, substantiv feminin
Sinonime: delicateţe, gingășie, grație, gracilitate, eleganță, șarm, suplețe, tenuitate; acuitate, subtilitate, ingeniozitate, agerime, perspicacitate, sagacitate; nobleţe, diplomație, distincţie, rafinament, rafinare, sensibilitate, tact.  
 
Graţios (grațioasă)
Graţios (grațioasă), adjectiv
Sinonime: afabil, amabil, armonios, binevoitor, cochet, delicat, distins, elegant, fin, galant, gingaş, îngrijit, mlădios, mlădiu, plin de farmec, plin de gingășie, plin de grație, prietenos, rafinat, select, stilat, suav, suplu, svelt, șarmant, șic, zvelt, (rar) mlădiat.  
 
Grindă
Grindă, substantiv feminin
Sinonime: bară, bârnă, poliță, raft, stâlp, (învechit și popular) pociumb, (Maramureș) șaranț, (Maramureș, Transilvania, Banat și Oltenia) șteamp, (Oltenia, Banat și Transilvania) ștenap, (popular) șarampoi, (prin Oltenia și Banat) bălvan, (Transilvania) șaf, (Transilvania, Maramureș și Bucovina) șoș.  
 
Perfid (perfidă)
Perfid (perfidă), adjectiv
Sinonime: fals, prefăcut, făţarnic, şiret, viclean, rafinat, ipocrit, disimulat, machiavelic, incorect.  
 
Plăti
Plăti, verb
Sinonime: a achita, a da, a debursa, a vărsa (o sumă de bani); a răsplăti, a recompensa, a remunera, a retribui, a finanța, a stipendia, a subvenţiona; a compensa, a se răfui, a se revanşa; a valora, a preţui; a ispăşi, a expia, a da satisfacţie; a despăgubi, a indemniza.  
 
Poliţă
Poliţă, substantiv feminin
Sinonime: trată, cambie; raft, policer.  
 
Prelucra
Prelucra, verb
Sinonime: a perfecţiona, a îmbunătăţi, a şlefui, a modifica, a finisa, a înnobila, a rafistola; a explica, a expune, a analiza.  
 
Răspăr
Răspăr, substantiv neutru
Sinonime: (figurat) potrivnicie, opoziţie, echivoc; răfuială, conflict.  
 
Răzbuna
Răzbuna, verb
Sinonime: a se lumina, a se însenina, a se limpezi; a se răfui, a-şi face dreptate, a se revanşa, a plăti, a pedepsi.  
 
Rectifica
Rectifica, verb
Sinonime: a amenda, a corecta, a corija, a distila, a epura, a fixa, a îmbunătăți, a îndrepta, a modifica, a netezi, a purifica, a rafina, a redresa, a reforma, a reînnoi, a remania, a restabili, a retușa, a revedea, a revizui, (figurat) a repara.  
 
Regal
Regal, substantiv neutru
Sinonime: banchet, eveniment deosebit, încântare, masă mare, ospăţ, plăcere mare; dulap, dulăpior, raft.  
 
Revanşa
Revanşa, verb
Sinonime: a-şi lua revanşa, a se răzbuna; (figurat) a se răfui, a plăti.  
 
Socoti
Socoti, verb
Sinonime: a calcula, a aprecia, a judeca, a număra; a se răfui, a se plăti; a avea de gând, a plănui, a intenţiona, a se gândi, a chibzui, a cumpăni; a-şi închipui, a presupune, a crede; a fi de părere, a opina, a găsi de cuviinţă; a preţui, a considera; a imputa, a reproşa, a pune în seama (cuiva).  
 
Stilat (stilată)
Stilat (stilată), adjectiv
Sinonime: manierat, rafinat, elegant, îngrijit.  
 
Subtiliza
Subtiliza, verb
Sinonime: a alambica, a avea mult rafinament, a chintesenția, a cizela, a face subtil, a folosi subtilități, a rafina, a sofistica, a stiliza; a cambriola, a devaliza, a escamota, a escroca, a fura, a kidnapa, a lua, a pirata, a sustrage, a şterpeli, a uzurpa.  
 
Subţire
Subţire, adjectiv
Sinonime: îngust, slab, fin, delicat; diluat, amestecat, slăbit, neconsistent; (figurat) distins, rafinat, cult; subtil, iscusit, şiret, viclean.  
 
Şiret (șireată)
Şiret (șireată), adjectiv
Sinonime: viclean, perfid, fals, înşelător, prefăcut, făţarnic, ipocrit, şmecher; (figurat) subtil, fin, rafinat.  
 
Şlefui
Şlefui, verb
Sinonime: a cizela, a finisa, a glănțui, a lustrui, a netezi, a pili, a poliza, a răzui, a rectifica, a retuşa, a supune abraziunii, (învechit și regional) a sclivisi; (figurat) a deveni rafinat, a se ciopli, a se civiliza, a se cultiva, a se perfecționa, a se rafina, a se stila, a stiliza; (variantă) a șlifui.  
 
Vendetă
Vendetă, substantiv feminin
Sinonime: răfuială (sângeroasă), răzbunare, revanșă, sete de răzbunare, talion, ură, vindictă, (istorie) faida, (învechit) vendită.  
 
Vindictă
Vindictă, substantiv feminin (învechit)
Sinonime: răfuială, răzbunare, urmărire, vendetă, (variantă) (învechit) vendictă.  
 
Vânt
Vânt, substantiv neutru
Sinonime: gaz, pârț, (familiar) pam, (popular) bășină, (popular) fâsâială, (prin Bucovina și Maramureș) târtâită; acvilon, adiere, alizat, alizeu, armatan, austru, băltăreț, blizzard, boare, bora, briză, ciclon, contraalizeu, coșavă, crivăț, curent, foehn, foen, harmattan, khamsin, mistral, muson, Notus, pampero, rafală, răbufneală, răbufnire, răcoare, răcoreală, reveneală, simun, siroco, suflare, tornadă, tramontana, uragan, vântăraie, vânticel, vântișor, vântoasă, vântuleț, vântușor, vârtej, vijelie, viscol, viscoleală, viscolire, volbură, zefir, (figurat) abureală, (figurat) aburire, (învechit) harmatan, (învechit) tempestă, (popular) vântoaie, (popular) vifor, (popular) viforâre, (popular) viforeală, (popular) viforniță, (regional) oloreală, (regional) olorit, (regional) traistă-goală, (regional) vâjgăraie, (regional) zapat.  
 
Tir
Tir, substantiv neutru
Sinonime: lovitură, descărcare, foc, rafală; (sport) șut.  
 
Sofisticat (sofisticată)
Sofisticat (sofisticată), adjectiv
Sinonime: alambicat, complex, complicat, perfecționat, prețios, rafinat, căutat, snob, teatral.  
 
Afinaj
Afinaj, substantiv
Sinonime: afinare, decarburare, decarburație, degrosisare, depurare, depurație, epurare, epurație, finisaj, finisare, pudlaj, pudlare, purificare, purificație, rafinaj, rafinare, subțiere.  
 
Aristocratic
Aristocratic, adjectiv
Sinonime: ales, aristocrat, august, bun, cavaleresc, demn, distins, elegant, elevat, generos, ilustru, impozant, înalt, magnanim, magnific, maiestuos, mare, nobil, nobiliar, patrician, rafinat, sublim, (familiar si depreciativ) simandicos, (grecism învechit) evghenicos, (grecism învechit) evghenis, (învechit și popular) mărit, (învechit și popular) slăvit, (învechit) blagorod, (învechit) blagorodnic.  
 
Bun-gust
Bun-gust, substantiv
Sinonime: distincţie, eleganţă, rafinament, şic.  
 
Cioplire
Cioplire, substantiv
Sinonime: cioplit, strujire, strujit; sculptare; cultivare, rafinare, stilare.  
 
Civiliza
Civiliza, verb
Sinonime: (rar) a (se) umaniza; a se cultiva, a se rafina, a se stila, (învechit) a se politici, (figurat) a se ciopli, a se cizela, a se subţia, a se şlefui, (învechit, figurat) a se roade.  
 
Cizela
Cizela, verb
Sinonime: a şlefui; a stiliza; a civiliza, a cultiva, a rafina, a stila.  
 
Cizelare
Cizelare, substantiv
Sinonime: cizelat, şlefuire, şlefuit; stilizare; cultivare, rafinare, stilare.  
 
Corlată
Corlată, substantiv
Sinonime: (Moldova, Bucovina şi Dobrogea) pataşcă, (prin Muntenia, Oltenia şi Transilvania) pătul; iesle, loitră, poliţă, prichici, raft, răzlog.  
 
Sibarit
Sibarit, adjectiv
Sinonime: îmbelșugat, luxos, rafinat; depravat, desfrânat, devergondat, epicurian, lasciv, libertin, luxurios, voluptos, voluptuos.  
 
Mitralia
Mitralia, verb
Sinonime: a trage cu mitraliera; a fotografia în rafale rapide.  
 
Distila
Distila, verb
Sinonime: (învechit) a spiritualiza, a decanta, a rafina.  
 
Elaborat
Elaborat, adjectiv
Sinonime: rafinat, sofisticat; (cu rol de substantiv) compunere, lucrare.  
 
Elevat
Elevat, adjectiv
Sinonime: nobil, superior, rafinat, academic, distins, solemn.  
 
Evoluat
Evoluat, adjectiv
Sinonime: dezvoltat, superior, nou, perfecţionat, civilizat, educat, rafinat.  
 
Bambus
Bambus, substantiv
Sinonime: (botanică) bambu, rafie.  
 
Subtilitate
Subtilitate, substantiv
Sinonime: acuitate, distincţie, fineţe, ingeniozitate, judecată subtilă, luciditate, perspicacitate, rafinament, raționament.  
 
Subţietate
Subţietate, substantiv
Sinonime: distincție, finețe, rafinament, subțiime, subţirime; (la plural) subtilități.  
 
Subţiere
Subţiere, substantiv
Sinonime: cultivare, rafinare, (tehnică) stricţiune, (variantă) supțiare.  
 
Șanticler
Șanticler, substantiv
Sinonime: (argou) lucru prețios, rafinament.  
 
Uzină
Uzină, substantiv
Sinonime: distilerie, fabrică, fonderie, întreprindere, manufactură, oțelărie, rafinărie, turnătorie, (germanism, în Banat) vere, (învechit) cherhana, (regional) maşină.  
 
Morbidețe
Morbidețe, substantiv
Sinonime: grație molatică excesivă, lipsă de energie, lipsă de vitalitate, moliciune, rafinament bolnăvicios, (variantă) morbideță.  
 
Stilism
Stilism, substantiv
Sinonime: design, estetică, preocupare stilistică, rafinament stilistic.  
 
Subţirime
Subțirime, substantiv
Sinonime: delicatețe, distincție, finețe, gracilitate, rafinament, suplețe, (învechit) subtilitate, (învechit) subțietate, (învechit) subțirenie, (învechit) subțiritate, (rar) subțiime, (variantă) (învechit) supțirime.  
 
Policuţă
Policuţă, substantiv
Sinonime: etajeră, policioară, poliță, raft.  
 
Bibliotecă
Bibliotecă, substantiv
Sinonime: colecție, ludotecă, mediatecă, (bibliotecă de programe educative) didactecă; bibliobuz; cabinet, dulap, mobilă, raft.  
 
Epurațiune
Epurațiune, substantiv
Sinonime: curățire, depoluare, depurație, dializă, emondaj, epurare, epurație, filtraj, filtrare, purificare, rafinaj, rafinare.  
 
Elevație
Elevație, substantiv
Sinonime: augmentație, distincție, eminență, grandoare, înălțime morală, nobleță, noblețe, rafinament, sublimitate, superioritate; colină, înălțime, monticul; (variantă) elevațiune.  
 
Blanșare
Blanșare, substantiv
Sinonime: albire, blanșisare, decolorare, rafinare.  
 
Aticism
Aticism, substantiv
Sinonime: civilitate, delicateță, delicatețe, distincție, distincțiune, eleganță de stil, rafinament, umanism, urbanitate, (la plural) bune maniere.  
 
Distilerie
Distilerie, substantiv
Sinonime: rafinărie.  
 
Subtilizație
Subtilizație, substantiv
Sinonime: (învechit) cizelare, rafinare, stilizare, subtilizare.  
 
Subtilizare
Subtilizare, substantiv
Sinonime: cizelare, rafinare, stilizare, (învechit) subtilizație; carotă, concusiune, furt, stelionat, sustragere, șterpelire, tripotaj, (învechit) depredațiune, (învechit) prevaricațiune.  
 
Chintesenția
Chintesenția, verb
Sinonime: a distila, a purifica, a rafina, a sintetiza, a sofistica, a subtiliza.  
 
Chintesențiat
Chintesențiat, adjectiv
Sinonime: afectat, alambicat, baroc, căutat, contorsionat, elaborat, prețios, rafinat, sofisticat, subtil, subtilizat.  
 
Alambica
Alambica, verb
Sinonime: a complica (inutil), a distila (cu alambicul), a face prea subtil, a rafina, a subtiliza.  
 
Afina
Afina, verb
Sinonime: a decarbura, a degroșa, a epura, a face foarte fin, a pudla, a purifica, a rafina, a rectifica, a subția.  
 
Stilare
Stilare, substantiv
Sinonime: cioplire, civilizare, cizelare, cultivare, educare, instruire, rafinare, stilizare, subțiere, șlefuire.  
 
Şlefuire
Şlefuire, substantiv
Sinonime: cizelare, cultivare, finisare, lustruire, lustruit, netezire, rafinare, stilare, stilizare, șlefuit, (învechit) sclivisire.  
 
Politici
Politici, verb (învechit)
Sinonime: a circula, a civiliza, a cultiva, a da îndrumări, a educa, a fixa, a folosi (în mod obișnuit), a hotărî, a institui, a îndruma cu dibăcie, a întocmi, a întrebuința, a obișnui, a orândui, a rafina, a rândui, a sfătui, a stabili, a statornici, a stila, a utiliza, a uzita.  
 
Viscolire
Viscolire, substantiv
Sinonime: rafală de viscol, troienire, viscoleală, viscolitură, (figurat) vârtej.  
 
Iscusi
Iscusi, verb (învechit)
Sinonime: a ajunge stăpânească o disciplină, a căpăta experiență, a cerceta, a deveni isteț, a deveni mai fin, a deveni șiret, a educa, a face pe deșteptul, a instrui, a ispiti, a învăța pe cineva, a mina, a pune la încercare, a se deschide la minte, a se deștepta, a se face vestit, a se forma, a se instrui, a se perfecționa, a se rafina, a-l deștepta, a-și ascuți mintea.  
 
Blanșisare
Blanșisare, substantiv
Sinonime: albire, blanșare, rafinare.  
 
Prichici
Prichici, substantiv (popular)
Sinonime: glaf, pervaz, poliță, raft de horn, (Maramureș) priptici, (regional) corlată, (regional) durlui, (Transilvania) prepici.  
 
Albitor
Albitor, substantiv (învechit)
Sinonime: rafinator de zahăr, (învechit și regional) albitoriu.  
 
Înrăfturat
Înrăfturat, adjectiv (regional)
Sinonime: (despre cai) acoperit cu rafturi, cu hamurile puse, (variantă) înrafturat, (variantă) întrafturat.  
 
Sfic
Sfic, substantiv (regional)
Sinonime: biciuire, plesnire, rafală, șfichiuială.  
 
Lămuritor
Lămuritor, adjectiv
Sinonime: clarificator, edificator, explicativ, (învechit) deslușitor, (învechit) explicator, (învechit) lămuritoriu.

Lămuritor, substantiv (învechit)
Sinonime: rafinor.  
 
Ultrarafinat
Ultrarafinat, adjectiv
Sinonime: foarte rafinat, superdelicat.  
 
Rif
Rif, substantiv (învechit și regional)
Sinonime: (unitate de măsură) cot (de Viena); (variante) irif, răf, ref, ruf.  
 
Gren
Gren, substantiv
Sinonime: (meteorologie) aversă, furtună, oraj, rafală, tornadă, vijelie.  
 
Răzbunare
Răzbunare, substantiv
Sinonime: răfuială, revanșă, talion, (italienism) vendetă, (învechit) băsău, (învechit) răscumpărare, (învechit) răsplată, (rar) răzbun, (regional) înseninare, (regional) răzbuneală.  
 
Chintesențial
Chintesențial, adjectiv
Sinonime: esențial, pur, rafinat.  
 
Chintesențiere
Chintesențiere, substantiv
Sinonime: rafinament extrem.  
 
Căscăli
Căscăli, verb (regional)
Sinonime: a căsca.

Cășcăli, verb (regional)
Sinonime: a cârpăci, a rafistola.  
 
Slujbaș (slujbași)
Slujbaș (slujbași), substantiv masculin
Sinonime: angajat, dispecer, funcționar, lucrător, meseriaș, om al muncii, salariat, secretar, (Banat) zănătar, (ieșit din uz) amploiat, (ieșit din uz) impiegat, (ieșit din uz) mazil, (în Spania) alcalde, (popular și familiar) lefegiu, (popular și familiar) simbriaș, (regional) argat, (regional) lefar; (învechit) aparitor, aprod, armaș, armășel, așezământar, bănar, caftangiu, cantaragiu, cămăraș, ceauș, chehaia, ciohodar, cișmegiu, comeseriaș, cornar, cotar, credincer, curtean, diac, dijmar, edecliu, edicliu, goștinar, grămătic, havalagiu, ibrictar, iciaga, iciceauș, iciciohodar, icioglan-ceauș, icirliu, idecliu, idelciu, idicliu, iedecliu, lefaș, logofăt, mataragiu, mădular, mucarnic, mumbașir, narghelegiu, nazâr, năimitor, oier, olăcar, om domnesc, păhărnicel, perdegiu, peșchegiu, peșchergiu, peșchirgiu, peșingiu, pezodrom, pisar, podar, portărel, postelnicel, pripășar, procelnic, raftivan, rahtivan, saigiu, salahor, scriitor, selam-aga, selam-ceauș, sofagiu, supus, șătrar, șetrar, taxidar, tutungi-bașa, uricar, vădrar, vătaf, vătăman, vătășel, vistiernicel, vornicel, zapciu, zlotaș, (popular) năimit, (regional) breslaș, (regional) năiemnic, (regional) pareatcă, (regional) storoș, (regional) țist, (turcism) beilicciu, (turcism) hogeghean; (la plural) angajați, funcționărime, personal, salariați.  
 
Alambicat
Alambicat, adjectiv
Sinonime: complicat, excesiv de subtil, greu de înțeles, încâlcit, prea rafinat, (învechit) lambicat.  
 
Lagarisire
Lagarisire, substantiv (învechit)
Sinonime: clarificare, purificare, rafinare, (învechit) lagariseală.  
 
Lagarisi
Lagarisi, verb (grecism învechit)
Sinonime: a (se) clarifica, a (se) purifica, a (se) rafina, (învechit) a (se) lagărisi.

Lagărisi, verb (învechit)
Sinonime: a lagăra; (învechit) a (se) lagarisi.  
 
Întrebare
Întrebare, substantiv
Sinonime: cercetare, chestionare, chestiune, consultare, dubiu, enigmă, examinare, incertitudine, informare, interogare, interogatoriu, interogație, interpelare, îndoială, întrebat, nedumerire, problemă, (învechit și popular) întrebăciune, (învechit și popular) întrebătură, (învechit) consfătuire, (învechit) dare de seamă, (învechit) discuție, (învechit) explicație, (învechit) interogațiune, (învechit) judecată, (învechit) permisiune, (învechit) prigoană, (învechit) răfuială, (regional) întrăbare.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar