Moleşi
Moleşi, verb
Sinonime: a se muia, a slăbi.  
 
Moleşitor
Moleşitor, adjectiv
Sinonime: adormitor, toropitor.  
 
Moleșitură
Moleșitură, substantiv (învechit)
Sinonime: moleșeală.  
 

Bleojdi
Bleojdi, verb
Sinonime: a deschide larg (ochii), a căsca (ochii), a zgâi, a holba, a boldi, a bulbuca, a boboşi; a se blegi, a se moleşi, a se ramoli, a se boşorogi, a îmbătrâni.  
 
Decrepit (decrepită)
Decrepit (decrepită), adjectiv
Sinonime: decăzut, hodorogit, izmenit, îmbătrânit, moleșit, rablagit, ramolit, senescent, senil, (regional) mârced.  
 
Efeminat (efeminată)
Efeminat (efeminată), adjectiv
Sinonime: demasculinizat, devirilizat, femel, feminin, feminizat; (figurat) leneş, molatic, moleşit.  
 
Fleşcăi
Fleşcăi, verb
Sinonime: a se înmuia, a se moleşi, a deveni flasc, a deveni moale, a se terciui, a se muia, a se vlăgui.  
 
Moleşeală
Moleşeală, substantiv feminin
Sinonime: lâncezeală, lâncezire, moleșire, moliciune, sfârşeală, slăbiciune, toropeală, toropire, (franțuzism rar) torpoare, (învechit) moleață, (învechit) moleșitură, (Muntenia și Oltenia) târomeală, (regional) molăiață, (regional) moloșeală, (regional) zălezitură.  
 
Moliciune
Moliciune, substantiv feminin
Sinonime: adormire, anemie, apatie, aromeală, aromire, astenie, ațipeală, ațipire, debilitare, debilitate, delăsare, delicateţe, destindere, dulceață, epuizare, extenuare, fineţe, flexibilitate, graţie, impasibilitate, inactivitate, indiferență, indolență, istoveală, istovire, lene, lipsă de putere, lipsă de sprinteneală, lipsă de vioiciune, moleșeală, moleșire, oboseală, pasivitate, relaxare, secătuire, sfârşeală, slăbiciune, slăbire, somnolență, toropeală, toropire, trândăveală, trândăvie, (figurat) inerție, (figurat) sleire, (învechit) nelucrare, (rar) inacțiune, (rar) molătate, (rar) obosire, (rar) somnie, (rar) somnoroșie.  
 
Muia
Muia, verb
Sinonime: a atenua, a ceda, a descrește, a diminua, a domoli, a emoționa, a fi plin de, a înduioșa, a îndupleca, a înmuia, a lăsa, a mărunți, a micșora, a modera, a moleși, a pondera, a pune rufele în apă înainte de spălat, a reduce, a scădea, a se blegi, a se calma, a se crăpa, a se face mai moale, a se face zob, a se îmbăia, a se îmblânzi, a se încălzi, a se linişti, a se potoli, a se scălda, a se sparge, a se terciui, a se uda, a slăbi, a tempera, a umezi, a vlăgui, (familiar) a se bleojdi, (figurat) a (se) fleșcăi, (figurat) a se turti, (fonetică) a palataliza, (învechit) a se încări, (popular) a întinge, (popular) a se cofleși, (popular) a se coleși, (prin Muntenia și Oltenia) a se pricăli, (prin Transilvania) a se bălmăji.  
 
Muiere
Muiere, substantiv feminin
Sinonime: (popular) femeie, nevastă, soţie, (depreciativ) cață, (depreciativ) mahalagioaică, (învechit) muiare; frăgezire, moleșire, muiat, muietură, stropire, udare, umezire, (fonetică) palatalizare, (învechit) moiere, (învechit) moire, (învechit) muiare.  
 
Obosi
Obosi, verb
Sinonime: a osteni, a istovi, a slei, a toropi, a moleşi, a copleşi.  
 
Somnolent (somnolentă)
Somnolent (somnolentă), adjectiv
Sinonime: adormit, moleșit, picotind, somnoros, toropit, (figurat) inactiv, (figurat) incapabil de acțiune, (regional) somnuros, (variantă) (învechit) somnolint, (variantă) (învechit) somnolinte.  
 
Toropeală
Toropeală, substantiv feminin
Sinonime: amorțeală, apatie, aromeală, arșiță, aţipeală, ațipire, caniculă, căldură (mare), dogoare, dogoreală, dormitare, fierbințeală, hebetudine, lâncezeală, lâncezire, moleşeală, moleșire, moțăială, moțăire, moțăit, moțăitură, năbușeală, năduf, nădușeală, panism, pârjol, picoteală, picotire, piroteală, pirotire, pojar, reverie, somnolenţă, tânjeală, toropire, torpoare, visare, zăduf, zăpuşeală, (Banat și Transilvania) friptoare, (Banat) pripeală, (figurat) cuptor, (figurat) jar, (învechit) ars, (învechit) pripec, (învechit) somnoroșie, (la plural) călduri, (Moldova) clipoceală, (Moldova) clipocire, (Muntenia și Oltenia) târomeală, (popular) arsură, (popular) vipie, (prin Banat) arsoare, (prin Muntenia) pircoteală, (prin Muntenia) pircotit, (prin Oltenia) japsă, (rar) somnie, (regional) bătaie zdravănă, (regional) buhoare, (regional) cocăt, (regional) crăpăt, (regional) năplăială, (regional) pâclă, (regional) picuială, (regional) pioceală, (regional) prepăt, (regional) prigoare, (regional) puhăială, (regional) somnoreală, (regional) zăpuc.  
 
Toropitor (toropitoare)
Toropitor (toropitoare), adjectiv
Sinonime: ameţitor, moleşitor, somnolent, soporific; (regional) distrugător, nimicitor.  
 
Blegi
Blegi, verb
Sinonime: a se moleşi, a se muia, (prin Transilvania) a se bălmăji, a se bleojdi, (figurat) a se turti; a se pleoşti.  
 
Dăbălăza
Dăbălăza, verb
Sinonime: a se blegi, a se bosumfla, a se îmbufna, a se pleoşti, a slăbi, a se moleși.  
 
Deviriliza
Deviriliza, verb
Sinonime: a (se) feminiza, a (se) demasculiniza, a (se) efemina; a (se) moleși.  
 
Fleşcăit
Fleşcăit, adjectiv
Sinonime: moale, fără consistență, puhav; moleşit, muiat, vlăguit.  
 
Limfatic
Limfatic, adjectiv
Sinonime: (anatomie) (învechit) sugător; apatic, flegmatic, indolent, moale, moleșit, pasiv.  
 
Târomeală
Târomeală, substantiv
Sinonime: lâncezeală, lâncezire, moleşeală, moleşire, toropeală, toropire.  
 
Modoroi
Modoroi, adjectiv (regional)
Sinonime: insociabil, leneș, moleșit, morocănos, mut, necomunicativ, neprietenos, nesociabil, plictisit, posac, posomorât, taciturn, tăcut, urâcios, ursuz.  
 
Jăbos
Jăbos, adjectiv (învechit)
Sinonime: bolnav, jebos, moleșit, (învechit) coholnicios.  
 
Efemina
Efemina, verb
Sinonime: a (se) demasculiniza, a (se) deviriliza, a (se) feminiza, a emascula; (figurat) a (se) înmuia, a (se) moleși, a (se) ramoli.  
 
Matufi
Matufi, verb
Sinonime: a îmbătrâni, a se îmbăta, a se moleși, a se ramoli, (variantă) a se matofi, (variantă) a se matosi.  
 
Lâncezire
Lâncezire, substantiv
Sinonime: lâncezeală, moleșeală, moleșire, toropeală, toropire, (figurat) stagnare, (franțuzism) torpoare, (învechit) lângezire, (Muntenia și Oltenia) târomeală.  
 
Muieri
Muieri, verb (popular)
Sinonime: a se efemina, a se moleși.  
 
Toropire
Toropire, substantiv
Sinonime: amorțeală, apatie, lâncezeală, lâncezire, moleșeală, moleșire, toropeală, torpoare, (învechit) exaltare, (Muntenia și Oltenia) târomeală.  
 
Toropit
Toropit, adjectiv
Sinonime: amețit, amorțit, biruit, copleșit, moleșit, vlăguit, (regional) trândav; (regional) bătut zdravăn, distrus, nimicit, terciuit.  
 
Toropi
Toropi, verb
Sinonime: a ajunge, a ameți, a bate zdravăn, a birui, a buimăci, a copleși, a covârși, a culca la pământ, a cuprinde, a distruge, a făcălui, a înfrânge, a învinge, a lua în stăpânire, a moleși, a năpădi, a omorî, a podidi, a prinde, a răzbi, a snopi, a stâlci, a strica, a strivi (bătând, lovind), a stropși, a tăbăci, a ucide în bătaie, a zdrobi (în bătăi), (figurat) a doborî, (figurat) a lovi, (învechit) a preacovârși, (învechit) a se exalta.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar