Meni, verb Sinonime:
a destina, a sorti, a hotărî, a stabili, a hărăzi, a predestina, a ursi; a descânta, a vrăji.
Meningeal, adjectiv
Sinonime:
(anatomie) meningian.
Meningian, adjectiv
Sinonime:
(anatomie) meningeal.
Meningitis, substantiv (învechit)
Sinonime:
(medicină) meningită.
Meninţă, substantiv
Sinonime:
chemare, menire, misiune, rol, rost, sarcină.
Menire, substantiv
Sinonime:
chemare, destin, misiune, oracol, predestinare, prevestire, previziune, prezicere, profeție, prorocie, prorocire, rol, rost, sarcină, scop, soartă, (livresc și figurat) sacerdoțiu, (regional) menință.
Menisc, substantiv
Sinonime:
cloazon, cloison (cartilaginos).
Chemare, substantiv feminin Sinonime:
solicitare, apel, poftire, invitaţie, invocare; ordin, dispoziţie, citaţie, convocare; (figurat) înclinaţie, pasiune, vocaţie, aptitudine, talent; menire, misiune, rol, scop.
Comanda, verb
Sinonime:
a da ordin, a da dispoziţii, a ordona, a porunci, a dispune, a cere, a impune; (tehnică) a controla, a regla; a gestiona, a conduce; a decreta, a dicta, a obliga; a necesita, a vrea. Comandă, substantiv feminin
Sinonime:
dispoziţie, poruncă, ordin; solicitare, cerere; conducere; consumație; (tehnică) element de meniu, levier, manetă, reglaj, telecomandă, volan. Comânda, verb
Sinonime:
a pomeni; a jertfi, a sacrifica.
Consacra, verb
Sinonime:
a consfinţi, a confirma, a târnosi, a (se) dărui, a (se) dedica, a (se) destina, a (se) devota, a (se) hărăzi, a (se) închina, (rar) a (se) aplica, (învechit) a (se) deda, a (se) meni, a (se) pridădi, a (se) şerbi, (grecism învechit) a (se) afierosi.
Destina, verb
Sinonime:
a afecta, a consacra, a da, a dărui, a dedica, a devota, a distribui, a face, a fixa din timp, a hărăzi, a hotărî, a închina, a opta, a orândui, a predestina, a predetermina, a rândui, a repartiza, a rezerva, a sorti, a supune, a ursi, (grecism învechit) a afierosi, (învechit) a deda, (învechit) a meni, (învechit) a pridădi, (învechit) a șerbi, (învechit) a tocmi, (popular) a noroci, (popular) a preursi, (popular) a pune deoparte, (popular) a scrie, (popular) a soroci, (rar) a aplica.
Făcut, substantiv neutru
Sinonime:
farmec, făcătură, fermecătură, vrajă, blestem, destin, soartă, ursită, fatalitate, confecţionare, gătit, descântec, magie, menire, noroc, predestinare, vrăjitorie, zodie.
Hărăzi, verb
Sinonime:
a acorda, a consacra, a da, a dărui, a dedica, a destina, a dona, a hotărî, a închina, a meni, a orândui, a predestina, a preursi, a rândui, a scrie, a soroci, a sorti, a ursi, (figurat) a rezerva, (învechit) a tocmi, (popular) a noroci, (rar) a predetermina.
Hotărî, verb Sinonime:
a stabili, a fixa, a decide, a dispune; a decreta, a porunci, a stipula; a soroci, a destina, a meni; a delimita, a hotărnici, a mărgini.
Hotărât (hotărâtă), adjectiv Sinonime:
decis, ferm, neşovăitor, fără ezitare; fixat, stabilit, stipulat; destinat, sorocit, menit; indiscutabil, neîndoios, sigur, categoric, rezolvat.
Misiune, substantiv feminin
Sinonime:
ambasadă, apostolat, comisie, datorie, delegaţie, deputațiune, deputăție, evanghelizare, expediție, funcție, împuternicire, însărcinare, legaţie, mandat, menire, post, reprezentanță diplomatică, rol, rost, sacerdoțiu, sarcină, solie, vocație, (învechit) misie.
Noimă, substantiv feminin
Sinonime:
accepție, bun-simț, cauză, coerență, considerent, conținut, îndreptățire, însemnare, înțeles (adânc), justificare, logică, menire, mobil, motiv, motivare, motivație, obiectiv, pricină, prilej, rațiune, rol, rost, scop, semnificaţie, sens, simbol, șir, tâlc, temei, ţel, țintă, valoare.
Predestina, verb
Sinonime:
a destina, a face, a hărăzi, a meni, a predetermina, a soroci, a sorti, a ursi.
Predestinaţie, substantiv feminin
Sinonime:
destin, determinație, fatalism, fatalitate, fatum, maledicție, menire, noroc, predestinare, predeterminație, predispoziție, providență, soartă, sortire, ursită, vocație, zodie, (variantă) predestinațiune.
Rost, substantiv neutru Sinonime:
sens, tâlc; atribuţie, rol, misiune, raţiune, scop, menire, slujbă, ocupaţie, post, stare, situaţie, rânduială; gospodărie, administraţie.
Sens, substantiv neutru Sinonime:
înţeles, semnificaţie, accepţie, tâlc; rost, noimă, raţiune, logică; scop, menire, ţel, destinaţie, tendinţă; direcţie, curs, orientare; latură, parte.
Solie, substantiv feminin Sinonime:
veste, mesaj; (figurat) menire; ambasadă, delegaţie.
Soroci, verb Sinonime:
a hotărî, a fixa, a stabili, a decide; a ursi, a descânta, a meni.
Sorti, verb Sinonime:
a ursi, a meni, a predestina. Sorți, substantiv masculin la plural Sinonime:
şansă. Sorți, verb
Sinonime:
(învechit) a trage la sorți.
Supune, verb
Sinonime:
a accepta, a amaneta, a asculta, a ascunde, a aservi, a bate, a birui, a ceda, a constrânge, a controla, a copleși, a covârși, a cuceri, a cuprinde, a destina, a disciplina, a domestici, a domina, a dosi, a expune, a forța, a hărăzi, a impune, a ipoteca, a îmblânzi, a împovăra, a îndoi, a înfrânge, a înrobi, a întrece, a învinge, a meni, a mistui, a năpădi, a obliga, a ocupa, a predispune, a prostitua, a răsfrânge, a răzbi, a ridica, a robi, a se conforma, a se închina, a se pleca, a se preda, a se smeri, a se umili, a sili, a subjuga, a subordona, a sufleca, a sumete, a suporta, a trage, a urma, (figurat) a înfeuda, (figurat) a îngenunchea, (învechit) a pobedi, (învechit) a prididi, (învechit) a reduce, (învechit) a se cuceri, (învechit) a se paradosi, (învechit) a se supleca, (popular) a pleca.
Ursi, verb Sinonime:
a meni, a predestina, a prevesti, a sosi, a soroci.
Ursită, substantiv feminin Sinonime:
destin, soartă, fatalitate, menire.
Dată (date), substantiv feminin
Sinonime:
epocă, eveniment, moment; an, mileniu, cincinal, (învechit) veleat, termen, timp, vreme, zi, (popular) soroc, (învechit) sorocire; oară; rând, (regional) vers; datină, destin, fatalitate, fel, menire, noroc, obicei, predestinare, rânduială, soartă, tradiţie, ursită, uz, uzanţă, zodie.
Avut, substantiv
Sinonime:
avere, avuție, bani, bogăție, bun, câștig, deținere, posedare, situație, (familiar) parale, (figurat) cheag, (figurat) seu, (învechit și regional) bogătate, (învechit și regional) prilej, (învechit și regional) prindere, (învechit) bucate, (învechit) periusie, (învechit; figurat) destinație, (învechit; figurat) existență, (învechit; figurat) menire, (învechit; figurat) necesitate, (învechit; figurat) posibilitate, (învechit; figurat) scop, (învechit; figurat) stare, (învechit; figurat) voință, (Oltenia, Banat și Transilvania) vlagă, (plural) bunuri, (plural) mijloace, (prin Transilvania) apucătură, (rar) componență, (rar) dar, (rar) senzație, (rar; figurat) boală, (rar; figurat) independență, (rar; figurat) sentiment, (regional) blagă, (regional) prinsoare, (Transilvania) iosag.
Chemat, adjectiv
Sinonime:
competent, destinat, invitat, îndreptăţit, menit, strigat, (învechit) volnic. Chemat, substantiv
Sinonime:
chemare, strigare.
Fatum, substantiv
Sinonime:
destin, fatalitate, menire, noroc, predestinare, soartă, ursită, zodie.
Destinare, substantiv
Sinonime:
consacrare, dedicare, destinat, destinație, devotare, hărăzire, închinare, menire, predestinare, sortire, ursire.
Listă, substantiv
Sinonime:
bibliografie, borderou, catalog, enumerație, filă, foaie, inventar, (învechit) catagrafie, litanie, matriculă, nomenclatură, repertoriu, sumar, tabel, tabelă, (învechit) izvod; (listă de bucate) meniu; (listă de mâncare) meniu. Lista, verb
Sinonime:
a printa; a cataloga, a întocmi o listă, a repertoria, a repertoriza.
Predeterminație, substantiv
Sinonime:
predeterminare, destin, fatalitate, menire, noroc, predestinare, soartă, ursită, zodie.
Viroză, substantiv
Sinonime:
adenoviroză, conjunctivită, hepatită (virală), herpes, meningită (virală), mononucleoză infecțioasă, pneumonie, zoonoză.
Noroceală, substantiv
Sinonime:
destin, fatalitate, menire, noroc, predestinare, soartă, ursită, zodie.
Noroci, verb
Sinonime:
a aduce cuiva noroc, a avea fericirea să, a avea norocul să, a da, a destina, a deveni fericit, a face pe cineva fericit, a ferici, a hărăzi, a hotărî, a meni, a orândui, a predestina, a rândui, a saluta, a sorti, a ursi.
Norocire, substantiv
Sinonime:
destin, fatalitate, fericire, menire, noroc, predestinare, soartă, şansă, ursită, zodie.
Proorizmos, substantiv
Sinonime:
destin, fatalitate, menire, noroc, predestinare, soartă, ursită, zodie.
Trişte, substantiv
Sinonime:
destin, fatalitate, menire, noroc, predestinare, soartă, ursită, zodie; (variante) striște, strânște.
Pohibi, verb
Sinonime:
(regional) a descânta, a face farmece, a fermeca, a meni, a pretexta, a prevesti, a prezice, a profetiza, a profeți, a proroci, a ursi, a vesti, a vrăji.
Orândă, substantiv
Sinonime:
(învechit și regional) arendă; cârciumă, han; datină, destin, fatalitate, fel, menire, mod, noroc, obicei, ordin, predestinare, rânduială, soartă, stil, tradiție, ursit, ursită, uz, uzanță, zodie, (variantă) orând.
Cloison, substantiv
Sinonime:
cloazon, despărțire, diafragmă, diviziune, ecran, membrană, menisc, perete despărțitor subțire, separare, separație.
Sorocire, substantiv (învechit și popular)
Sinonime:
dată, destin, fatalitate, menire, noroc, predestinare, soartă, soroceală, termen, timp, ursită, vreme, zi, zodie.
Prorocire, substantiv
Sinonime:
oracol, prevestire, previziune, prezicere, profeție, prorocie, vestire, (învechit) hrismos, (învechit) menire, (învechit) plaz, (învechit) plăzuit, (învechit) plăzuitură, (învechit) prezisă, (învechit) prorocestvie, (învechit) prorocitură, (livresc) predicțiune, (rar) prevestit, (variantă) proorocire.
Predetermina, verb
Sinonime:
a da, a destina, a determina, a hărăzi, a hotarî, a meni, a orândui, a predestina, a prestabili, a rândui, a sorti, a ursi.
Sortire, substantiv
Sinonime:
menire, predestinare, soartă, sorocire, ursire. Sorțire, substantiv
Sinonime:
soartă.
Ministru, substantiv
Sinonime:
pastor, preot, (învechit și regional) menistru, (învechit) dregător, (învechit) minister, (ministru de externe) secretar de stat, (regional) ministu.
Întrebuinţare, substantiv
Sinonime:
aplicare, aplicație, atribuție, consum, consumare, consumație, folosință, folosire, menire, practicare, purtare, purtat, servire, utilizare, uz, uzură, (învechit) abuz, (învechit) apucătură, (învechit) întrebuințire, (învechit) obicei, (învechit) obligativitate, (învechit) trebuință, (învechit) uzaj.
Arahnoidă, substantiv
Sinonime:
(anatomie) meninge mijlociu.
Destinat, adjectiv
Sinonime:
afectat, asignat, atribuit, consacrat, hărăzit, hotărât dinainte, menit, predestinat, promis, sortit, stabilit, ursit. Destinat, substantiv
Sinonime:
destinare, destinație.
Septicemie, substantiv
Sinonime:
(medicină) infecția sângelui, infecție generală, meningococemie, piemie, sepsis; (medicină veterinară) piosepticemie, (septicemie hemoragică) holeră, pasteureloză.
Învelici, verb (învechit și regional)
Sinonime:
a binecuvânta, a blasfemia, a blestema, a condamna, a înjura, a învrednici, a meni rău (cuiva).