Manifest (manifestă), adjectiv Sinonime:
vădit, evident, clar, învederat, exprimat; declarat, proclamat.
Manifesta, verb Sinonime:
a face cunoscut, a declara, a arăta, a da pe faţă, a afirma, a exprima, a dezvălui, a vădi, a demonstra; a defila.
Manifestare, substantiv feminin Sinonime:
afirmare, dezvăluire, declarare, exprimare; reacţie, atitudine; semn, dovadă, probă, mărturie.
Manifestaţie, substantiv feminin Sinonime:
demonstraţie, defilare, miting.
Manifestațiune, substantiv
Sinonime:
adunare, afirmare, afirmație, arătare, cortegiu, defilare, demonstrație, expresie, exprimare, indicație, insurecție, manifestare, manifestație, miting, procesiune, protestație, reuniune, revoltă.
Acţiune, substantiv feminin Sinonime:
act, afacere, demers, gest, inițiativă, intervenție, proces, procedură, reacție, faptă, lucrare, manifestare, activitate.
Atitudine, substantiv feminin Sinonime:
comportare, manifestare, comportament, manieră, conduită, ținută, postură, expresie.
Cinsti, verb Sinonime:
a respecta, a stima, a preţui, a manifesta consideraţie, a onora; (familiar) a da un cadou, a dărui, a da bacșiş, a mitui; a închina (un pahar), a bea în onoarea cuiva.
Comicărie, substantiv feminin
Sinonime:
bufonadă, bufonerie, caraghioslâc, clovnerie, comedie, giumbușluc, glumă, manifestare comică, paiațarlâc, paiațărie, (învechit) cabazlâc, (învechit) giumbuș, (învechit) mascaralâc, (învechit) măscăriciune, (învechit) măscărie, (învechit, în Moldova) ghidușie.
Comporta, verb Sinonime:
a se purta, a acţiona, a se manifesta; a necesita.
Demonstra, verb
Sinonime:
a arăta, a dovedi, a dezvălui, a proba, a manifesta, a confirma, a indica, (figurat) a marca, a argumenta, a întări, a susţine, a explica, a expune, a etala.
Demonstraţie, substantiv feminin
Sinonime:
defilare, manifestare, manifestație, miting, protestație; argument, argumentare, deducție, dovedire, exhibiţie, explicație, inducție, justificație, probă, silogism, teoremă; (variantă) demonstrațiune.
Dovedi, verb
Sinonime:
a demonstra, a atesta, a proba; a (se) arăta, a manifesta, a vădi; a învinge, a birui, a răpune, a întrece; a prididi, a răzbi, a isprăvi, a mântui; a confirma, a argumenta, a întări, a susţine; a asasina, a bate, a încheia, a înfrânge, a omorî, a sfârşi, a suprima, a termina, a ucide.
Explozie, substantiv feminin
Sinonime:
crepitație, comoție, deflagrație, detunare, detonaţie, răbufnire, izbucnire, explodare, fulminație; manifestație.
Exprima, verb
Sinonime:
a vorbi, a zice, a spune, a exterioriza, a comunica, a declara, a expune, a formula, a reda, a reproduce, a manifesta, a prezenta.
Exterioriza, verb
Sinonime:
a reprezenta, a comunica, a exprima, a (se) arăta, a (se) manifesta.
Fenomen, substantiv neutru
Sinonime:
manifestare, aspect, stare, aparenţă, proces, fapt, epifenomen, eveniment, manifestație, minune, miracol, raritate; (fenomen antropic) fenomen antropogen, fenomen antropogenic.
Festival, substantiv neutru
Sinonime:
anuală, chermeză, festivitate, gală, manifestare artistică, recital, regal, sărbătoare, serbare.
Grosolănie, substantiv feminin
Sinonime:
atitudine grosolană, bădărănie, brutalitate, dobitocie, fire de om grosolan, impertinenţă, impoliteţe, indelicateţe, mahalagism, manifestare de om grosolan, mârlănie, mitocănie, mocofănism, mojicie, necuviinţă, nedelicateţe, nepoliteţe, obrăznicie, râtănie, ţărănie, vulgaritate, (învechit) grosime, (popular) mocofănie, (rar, figurat) necioplire, (regional) modorănie.
Mărturie, substantiv feminin Sinonime:
depoziţie, declaraţie; dovadă, probă, manifestare, atestare, confirmare, întărire, adeverire.
Miting, substantiv neutru Sinonime:
întrunire, adunare, manifestaţie.
Paradă, substantiv feminin Sinonime:
festivitate, ceremonie, demonstraţie, manifestaţie; defilare, cortegiu, convoi, alai; (figurat) ostentaţie, fală, exhibare. Parada, verb
Sinonime:
a defila, a evolua, a manevra, a părădui, a se afișa, a se arăta (în mod ostentativ), a se etala, a se expune, a se pune în evidență.
Persista, verb
Sinonime:
a continua, a dăinui, a dura, a manifesta statornicie, a persevera, a se eterniza, a se încăpățâna, a se menține, a se obstina, a stărui, a subzista, a-și perpetua existența, (învechit) a pesti.
Purta, verb Sinonime:
a duce, a transporta, a căra; a se comporta, a se manifesta, a se arăta.
Releva, verb
Sinonime:
a accentua, a arăta, a atesta, a denota, a depinde, a dezvălui, a evidenția, a indica, a întări, a învedera, a marca, a nota, a observa, a potența, a proveni din, a puncta, a pune în evidență, a pune în lumină, a reliefa, a remarca, a reține, a scoate în relief, a scoate la iveală, a se dovedi, a se manifesta ca, a semnala, a sesiza, a sublinia, a trăda, a ține de ceva, a vădi.
Risca, verb Sinonime:
a fi în primejdie, a se expune, a se hazarda, a se încumeta, a se aventura, a se periclita; a cuteza, a îndrăzni, a fi temerar, a manifesta curaj.
Simptom, substantiv neutru
Sinonime:
indicație, indiciu, manifestare, prodrom, semn, semnal, simptomă, sindrom.
Traducere, substantiv feminin
Sinonime:
adaptare, interpretare, manifestare, tălmăcire, tradus, translare, translație, transliterare, transliterație, transpoziție, transpunere, versiune, (familiar) înșelare (în dragoste), (învechit) prefacere, (învechit) tălmăcit, (învechit) tălmăcitură, (învechit) tâlcovanie, (învechit) tâlcuială, (învechit) tâlcuire, (învechit) traducție, (învechit) transportare, (învechit) trăducăciune, (învechit) trăducere.
Afirma, verb
Sinonime:
a declara, a mărturisi, a relata, a spune, a zice, (popular) a cuvânta, (învechit) a mărturi; a se auzi, a se spune, a se şopti, a se vorbi, a se zice, a se zvoni, (învechit) a (se) suna, (reg.) a se slomni; a manifesta; a susţine; a se evidenţia, a se impune, a se remarca.
Afişa, verb
Sinonime:
a anunța, a apoza, a așeza la vedere, a exhiba, a expune (un afiș), a face paradă de, a lipi (un afiș), a manifesta ostentativ, a placarda, a se pune în evidență.
Corn, substantiv
Sinonime:
aripă, capăt, căprior, coastă, colţ, cotlon, flanc, margine, ungher, unghi, rădaşcă, răgace; (învechit) trompă, (biserică) filacteră, (rar, la plural) tfiline, (învechit) advar; (cornul-secarei) (regional) pintenul-secarei; (expresie) (cu coarne) exagerat, de necrezut, gogonat, umflat; (expresie) (a lua în coarne) a împunge cu coarnele, (figurat) a se repezi cu vorba la cineva, a certa pe cineva; (expresie) (a fi mai cu coarne decât altul) a fi mai grozav decât altul; (expresie) (a pune funia în coarne) a înșela, a amăgi; (expresie) (a se lua în coarne cu cineva) a se încăiera, a se lua la harță; (expresie) (a-și arăta coarnele) a-și manifesta răutatea; (expresie) (a căuta în coarne) a se uita în coarne, a îndeplini toate capriciile cuiva, a răsfăța; (expresie) (a pune coarne) a călca credința conjugală, a înșela; (popular) (cel cu coarne) dracul; olifant; (articulat) (cornul-caprei) roşcovă; (articulat) (cornul-dracului) barba-popii; (articulat) (cornul-salcei) brâncă.
Defilare, substantiv
Sinonime:
manifestaţie, perindare, paradă.
Demonstrant, substantiv
Sinonime:
contestatar, manifestant, protestatar.
Diferenţia, verb
Sinonime:
a (se) manifesta în mod deosebit, a (se) reliefa, a diferi, a (se) deosebi, a (se) distinge, a (se) particulariza, a (se) singulariza, a separa.
Drâmboi, substantiv
Sinonime:
drâmbă mai mare. Drâmboi, verb
Sinonime:
a-și manifesta supărarea, a boci în gură mare, a se bosumfla, a se îmbufna.
Eclata, verb
Sinonime:
a străluci, a impresiona puternic prin strălucire; a izbucni, a se manifesta violent, a se manifesta brusc.
Exprimare, substantiv
Sinonime:
expresie, formulare, manifestare; articulare, limbă, vorbă, vorbire, limbaj; stil.
Teribilism, substantiv
Sinonime:
manifestare bizară, comportare neobișnuită; extravaganță, excentricitate; țicneală.
Demonstrațiune, substantiv
Sinonime:
argument, argumentare, confirmare, deducție, demonstrare, explicație, inducție, justificație, raționament, silogism, teoremă; manifestație, protestație; probă; demonstrație.
Emerge, verb
Sinonime:
a apărea, a ieși, a se arăta, a se manifesta, a țâșni la suprafață.
Năbădăi, substantiv la plural
Sinonime:
atac, criză, dambla, epilepsie, furie, înverșunare, mânie. Năbădăi, verb
Sinonime:
(despre animale) a manifesta neastâmpăr, a se agita, a se frământa.
-fan (-fanie), sufix
Sinonime:
aparență, apariție, manifestare, revelație, strălucire, transparență.
Exteriorizare, substantiv
Sinonime:
(psihologie) afirmare, aparență, exprimare, manifestare.
Exteriorizat, adjectiv
Sinonime:
arătat, exprimat, manifestat.
Demiurgic, adjectiv
Sinonime:
care manifestă o putere creatoare; de demiurg.
Interioriza, verb
Sinonime:
a reține, a se reflecta în conștiință, a se refugia în trăiri interioare, a-și înăbuși manifestările exterioare.
Epifanie, substantiv
Sinonime:
arătarea Domnului, Bobotează, botezul Domnului, revelație, teofanie, (figurat) apariție, (figurat) manifestare, (prin extensiune) arătare.
Scuipa, verb
Sinonime:
a elimina salivă, a expectora, (Moldova și Bucovina) a stupi, (regional) a hraconi, (variantă) a scuipi; (argou) a mărturisi, a trăda; (figurat) a arunca ceva cu forță (printr-o deschizătură); (figurat) a-și manifesta disprețul față de; (a se scuipa) a face (concomitent) schimb de batjocuri.
Afirmare, substantiv
Sinonime:
adeverire, afirmație, alegație, arătare, aserțiune, confirmare, declarare (făcută în mod ferm), exprimare, întărire, manifestare, manifestație, susținere.
Ecloziune, substantiv
Sinonime:
ieșire din găoace, ieșire din ou, înflorire, (figurat) ieșire la iveală, (figurat) ivire, (figurat) manifestare, (figurat) naștere, (variantă) ecluziune.
Dezinteresa, verb
Sinonime:
a manifesta dezinteres, a nu avea interes, a nu se (mai) îngriji, a nu se preocupa, a nu-i păsa, a vădi lipsă de interes, (învechit) a despăgubi, (învechit) a indemniza, (variantă învechită) a (se) desinteresa.
Resimţi, verb
Sinonime:
a avea repercusiuni, a avea urmări, a se face simțit, a se răsfrânge, a se repercuta, a se simţi, a simți urmările (unei împrejurări anterioare), a-și manifesta efectele.
Simptomă, substantiv
Sinonime:
indicație, indiciu, manifestare, prodrom, semn, semnal, simptom, sindrom.
Proerisi, verb (învechit)
Sinonime:
a se îndura, a se milostivi, a-și manifesta bunăvoința, a-și manifesta generozitatea, (variantă) a se proeresi.
Ivire, substantiv
Sinonime:
apariție, demonstrare, (ieșire la) iveală, ivit, înștiințare, manifestare, producere, punere în evidență, scoatere la lumină, (figurat) geneză, (figurat) încolțire, (figurat) înfiripare, (figurat) naștere, (învechit) iuvire, (regional) ighire.