Isca, verb Sinonime:
a apărea, a se ivi, a începe, a se produce; a provoca, a naşte, a stârni, a determina.
Iscăli, verb Sinonime:
a semna, a-şi pune semnătura, a subscrie.
Iscălire, substantiv
Sinonime:
iscălit, semnare, subscriere, (rar) subsemnare.
Iscălitură, substantiv
Sinonime:
apostilă, semnătură, subsemnătură, (învechit și regional) subscriere, (învechit) subscripție, (rusism învechit) podpiscă.
Dezlega, verb
Sinonime:
a (se) desface, a elibera, a da drumul; a soluţiona, a rezolva, a descifra, a găsi soluţii; a deznoda, a ghici, a ierta; a declanşa, a dezlănţui, a isca, a izbucni, a porni, a stârni.
Interveni, verb Sinonime:
a acţiona, a întreprinde; a lua cuvântul, a participa, a se amesteca; a surveni, a se întâmpla, a se isca, a se ivi.
Parafă, substantiv feminin Sinonime:
pecete, sigil, ştampilă; iscălitură, semnătură.
Produce, verb
Sinonime:
a (se) isca, a (se) realiza, a (se) stârni, a aduce, a apărea, a cauza, a compune, a confecționa, a crea, a cultiva, a da naştere, a da, a declanșa, a degaja, a deștepta, a determina, a dezlănțui, a dezvolta, a elabora, a emana, a emite, a executa, a fabrica, a face, a genera, a interveni, a începe, a lăsa, a naște, a prepara, a pricinui, a prilejui, a provoca, a radia, a ridica, a rodi, a scoate, a se ivi, a se înfăptui, a se întâmpla, a se petrece, a se porni, a solicita, a surveni, a suscita, a trezi, a turna, a veni, (figurat) a se naște, (învechit și popular) a odrăsli, (învechit și regional) a (se) prileji, (învechit și regional) a scorni, (învechit și regional) a se scociorî, (învechit) a pricini, (învechit) a se purta, (învechit) a trage, (popular) a cășuna.
Scorni, verb Sinonime:
a plăsmui, a inventa, a imagina, a născoci, a minţi; a urzi, a ticlui, a pune la cale; a se isca, a se ivi, a se porni, a se stârni, a se dezlănțui.
Semna, verb Sinonime:
a iscăli, a subscrie; a certifica, a autentifica, a confirma.
Semnătură, substantiv feminin Sinonime:
iscălitură, certificare.
Stârni, verb Sinonime:
a pune în mişcare, a urni, a isca; a îndemna, a aţâţa; a se porni, a se dezlănţui, a izbucni; a pricinui, a cauza, a provoca; (regional) a născoci, a scorni, a inventa.
Subscrie, verb Sinonime:
a semna, a iscăli; (figurat) a aproba, a confirma, a fi de acord; a participa, a se asocia, a colabora.
Apostilă, substantiv
Sinonime:
adnotație, iscălitură, notă, observație, parafă, post-scriptum, remarcă, rezoluţie, semnătură, (rusism învechit) nadpis.
Dezlănţuire, substantiv
Sinonime:
declanşare, iscare, izbucnire, începere, pornire, producere, stârnire, venire, (învechit şi regional) scornire, (învechit) prorupere, prorupţie.
Falsificator, substantiv
Sinonime:
măsluitor, plăsmuitor, (învechit) falsar, plastograf, culpazan, dinarist, iconar, iscălitor, trișor, mistificator, imitator.
Scociorâre, substantiv
Sinonime:
(regional) analizare profundă, apariție, cercetare atentă, iscare, iscodire, ivire, împrăștiere, percheziționare, răscolire, răspândire, răvășire, râcâială, râcâit, râcâitură, scoatere la lumină, scorbelire, scormoneală, scormonire, scormonit, scortelire, scotocire, scurmare, scurmătură, spionare, trezire, zgândărire; (regional) agitare, ațâțare, stârnire; (regional) agresivitate, enervare, înfuriere, răstire; (regional) născocire; (regional) înălțare, ridicare; (regional; despre oi) îmboldire, împingere, înțepare; (regional; despre vite) agitare (înainte de împreunare).
Podpiscă, substantiv
Sinonime:
(învechit) iscălitură, semnătură; dispoziție, ordin parafat, ordin scris.
Subscriitor, substantiv
Sinonime:
(învechit) abonat, aderent, iscălitor, prenumerant, semnatar, subscriptor, (învechit) signatar.
Monogramă, substantiv
Sinonime:
autograf, iscălitură, marcă, monogram, semnătură, sigiliu, stampilă.
Contrasemnătură, substantiv
Sinonime:
iscălitură, semnătură, subsemnătură.
Subscriere, substantiv
Sinonime:
abonament, abonare, iscălire, iscălit, iscălitură, semnare, semnătură, subscripţie, (rar) subsemnare.
Subscripţie, substantiv
Sinonime:
abonament, aport, contribuție, iscălitură, participație, semnătură, subscriere, (învechit) prenumeraţie.
Semnare, substantiv
Sinonime:
iscălire, iscălit, încheiere, marcare, parafare, semnat, subscriere, (rar) subsemnare.
Prorupţie, substantiv (învechit)
Sinonime:
declanșare, dezlănțuire, iscare, izbucnire, începere, pornire, producere, stârnire, venire.
Prorupere, substantiv (învechit)
Sinonime:
declanșare, dezlănțuire, iscare, izbucnire, începere, pornire, producere, stârnire, venire, (învechit) prorupţie.
Prileji, verb (învechit)
Sinonime:
a cauza, a coincide, a da loc, a da naștere, a da ocazie, a declanșa, a determina, a dezlănțui, a genera, a isca, a naște, a pricinui, a prilejui, a produce, a provoca, a se afla întâmplător, a se folosi de ocazie, a se întâmpla, a se nimeri, a se petrece, a se potrivi, a stârni, a surveni.
Scornire, substantiv
Sinonime:
bătaie, concepere, creare, declanșare, dezlănțuire, elaborare, fantezie, ficțiune, goană, gonire, hăituială, hăituire, imaginare, imaginație, inventare, invenție, iscare, izbucnire, începere, închipuire, minciună, născoceală, născocire, născocitură, neadevăr, palavră, plănuire, plăsmuire, pornire, poveste, producere, proiectare, realizare, scorneală, scornitură, stârnire, ticluire, venire, (familiar) balivernă, (familiar) brașoavă, (familiar, figurat) basm, (figurat) gogoașă, (figurat) urzire, (figurat, la plural) tromboane, (învechit și popular) izvodire, (învechit) basnă, (învechit) băsnire, (popular) iscoditură, (popular) zgornire.
Iscoditură, substantiv
Sinonime:
creație, invenție, iscodire, minciună, născoceală, născocire, născocitură, neadevăr, palavră, plăsmuire, poveste, scorneală, scornire, scornitură, spionare, (învechit) descoperire, (învechit) iscare.
Iscodeală, substantiv
Sinonime:
căutare, creație, curiozitate, interes, invenție, iscodenie, iscodire, născocire, plăsmuire, scornitură, spionare, (învechit) descoperire, (învechit) iscare.
Izbucnire, substantiv
Sinonime:
declanșare, dezlănțuire, erupție, irupere, irupție, iscare, începere, năvălire, pornire, producere, răbufnire, smucire, stârnire, țâșnire, venire, zvâcnire, (învechit și regional) scornire, (învechit) izbâcnire, (învechit) izbucneală, (învechit) prorupere, (învechit) prorupție, (variantă) zbucnire.
Stârnire, substantiv
Sinonime:
asmuțire, ațâțare, bătaie, cauzare, creare, declanșare, determinare, dezlănțuire, generare, goană, gonire, hăituială, hăituire, incitare, incitație, instigare, instigație, iscare, izbucnire, înălțare, începere, întărâtare, naștere, pornire, pricinuire, prilejuire, producere, provocare, provocație, răscolire, ridicare, stârneală, trezire, trezit, tulburare, venire, (învechit și regional) scornire, (învechit) prilejire, (învechit) prorupere, (învechit) prorupție, (învechit) scociorâre, (popular) zădărâre, (popular) zgornire.
Subiscălire, substantiv (învechit)
Sinonime:
iscălire, semnare, subscriere, subsemnare, (variantă) subtiscălire.