Șurubăreasă
Șurubăreasă, substantiv (regional)
Sinonime: șmecheră, șurubăriță.  
 
Șurubări
Șurubări, verb (familiar)
Sinonime: a face șurubării, a umbla cu șmecherii, a umbla cu șurubării.  
 
Șurubărie
Șurubărie, substantiv
Sinonime: (figurat) chițibușărie, șiretlic, șmecherie, tertip.  
 
Șurubăriţă
Șurubăriţă, substantiv (regional)
Sinonime: şurubelniţă; cârcotașă, (regional) șurubăreasă.  
 
Şurubelniţă
Şurubelniţă, substantiv
Sinonime: broască, destupătoare, tarod, tirbușon, (Banat și Transilvania) șrafânțigăr, (regional) gâscă, (regional) mutelcă, (regional) răzuș, (regional) șoroflău, (regional) șurub, (regional) șurubar, (regional) șurubăriță, (variantă) șurupelniță.  
 

Gaşcă
Gaşcă, substantiv feminin
Sinonime: grup, ceată, bandă, cârdăşie, clică.

Gâscă, substantiv feminin
Sinonime: boţ, broască, bulz, cocoloş, mutelcă, piuliţă, şurubelniţă; (figurat) femeie proastă, naivă, credulă, bleagă.  
 
Strânge
Strânge, verb
Sinonime: a (se) acumula, a (se) aduna, a (se) concentra, a (se) consolida, a (se) contracta, a (se) îngrămădi, a (se) înmagazina, a (se) înmănunchea, a (se) întări, a (se) întruni, a (se) retracta, a (se) reuni, a (se) strâmta, a (se) zgârci, a agonisi, a apăsa, a apropia, a așeza laolaltă, a canoni, a căzni, a chinui, a coagula, a colecta, a colecționa, a comprima, a constrânge, a convoca, a culege, a curăța, a depozita, a deretica, a economisi, a face clăi, a face, a forța, a intra, a îmbrățișa, a împături, a încasa, a închega, a închide, a încinge, a încleșta, a încuia, a îndesa, a îndoi, a înfăşura, a îngheța, a îngusta, a înșuruba, a lega, a lua în brațe, a munci, a obliga, a percepe, a plia, a presa, a prinde, a pune bine, a pune la loc, a recolta, a recupera, a ridica, a schingiui, a scurge, a scutura, a se chirci, a se ghemui, a se îmbulzi, a se închirci, a se micșora, a sili, a solidifica, a stoca, a tezauriza, a tortura, a trudi, (Banat și Transilvania) a orândui, (Banat) a stăci, (figurat) a (se) cimenta, (figurat) a prăsi, (învechit și popular) a păsa, (învechit și regional) a griji, (Oltenia și Muntenia) a (se) închelba, (Oltenia și Muntenia) a scofeli, (Oltenia, Banat și Transilvania) a se zguli, (popular) a chivernisi, (popular) a pături, (popular) a se ciuciuli, (popular) a se stârci, (popular) a șurubui, (prin Bucovina) a cioroboti, (prin Maramureș) a zorobi, (regional) a (se) închelbăra, (regional) a (se) întroloca, (regional) a (se) soborî, (regional) a priștipi, (regional) a răgădui, (regional) a rândui, (regional) a sclipui, (regional) a se tâmbuși, (regional) a șurubi, (Transilvania și Maramureș) a șporoli, (Transilvania și Maramureș) a ticăzui, (Transilvania) a câștiga, (Transilvania) a mirui, (Transilvania) a sureti, (Transilvania) a tăgăși, (Transilvania) a tistăli.  
 
Spirală (spirale)
Spirală (spirale), substantiv feminin
Sinonime: colimason, curbă, elice, helice, răsucitură, spiră, șurub, torsadă, volută, vortex, vrie, vrilă, (rar) sfredel.  
 
Broască
Broască, substantiv
Sinonime: (zoologie) (Banat) mioarcă; (broască de iarbă) brotăcel; (botanică) (regional) limba-soacrei, palmă-cu-spini; (broasca-apei) (Muntenia) paşă; (tehnică) (prin Banat) bravă, (prin Transilvania) zar; (regional) piuliţă, tigaie; brotac, căpătâi, cap, căpăţână, cioc, sovârf; drug; şurubelniţă.  
 
Canea
Canea, substantiv
Sinonime: cep, (rar) tiplu, (regional) slăvină, tapă, (Transilvania) pipă, (Banat şi Transilvania) şaitău, (Transilvania) şurub, (prin Maramureș şi Transilvania) şurubar.  
 
Civie
Civie, substantiv
Sinonime: cui de fier (pus la capătul osiei de car); șurub, cocoșel.  
 
Cleşte
Cleşte, substantiv
Sinonime: forceps; (tehnică) (regional) crivală, crivea, şurub, teasc; (tehnică) capră, locaş, matcă, (la plural) plăsele; cleştar; (tehnică) (regional) argea, (la plural) chingi, (la plural) mâni; (anatomie) foarfece.  
 
Tirbușon
Tirbușon, substantiv
Sinonime: destupătoare, (popular) rac, (regional) șurubelniță.  
 
Tarod
Tarod, substantiv
Sinonime: (tehnică) burghiu de filetat, trepan, (regional) şurubelniţă.  
 
Șorubăriță
Șorubăriță, substantiv (regional)
Sinonime: șurubelniță.  
 
Deșuruba
Deșuruba, verb
Sinonime: (cu privire la șuruburi sau obiecte înșurubate) a debulona, a demonta, a desface, a desprinde, (învechit) a desșuruba, (învechit) a desșurupa, (regional) a deșurupa.  
 
Deșurubare
Deșurubare, substantiv
Sinonime: (cu privire la șuruburi sau obiecte înșurubate) debulonare, debulonat, demontare, scoatere, (învechit) desșurupare, (învechit) deșurupare.  
 
Bulon
Bulon, substantiv
Sinonime: șurub, tirfon.  
 
Înşuruba
Înşuruba, verb
Sinonime: a bulona, a potrivi, a strânge (de jur-împrejur), a ține din scurt, (figurat) a încurca, (figurat) a înfunda, (figurat) a se învârti în spirală, (popular) a șurubui, (regional) a șurubi, (variantă) a înșurupa.  
 
Mutelcă
Mutelcă, substantiv
Sinonime: piuliță, șurubelniță, (învechit) târșie; (regional) coarbă, gâscă, mitră, mutarcă, mutearcă, mutercă.  
 
Șrafânțigăr
Șrafânțigăr, substantiv (regional)
Sinonime: șurubelniță; (variante) șorofțigăr, șrafțigăr, șramțilăr, șrapânțigăr, șrapțign, șraufnțigăr, șrofânțâgăr, șrofțigăr, șropănțigăr.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar