Închipui, verb Sinonime:
a imagina, a plăsmui, a proiecta, a alcătui, a inventa, a înjgheba, a scorni; a gândi, a crede; a reprezenta, a simboliza.
Închipuire, substantiv feminin Sinonime:
imaginaţie, fantezie, plăsmuire, iluzie, ficţiune; idee, gând, părere, opinie; chip, imagine, fantomă, fantasmă.
Închipuit (închipuită), adjectiv Sinonime:
imaginar, nereal, ireal, fictiv, plăsmuit, fals; încrezut, înfumurat, mândru, orgolios.
Chibzui, verb
Sinonime:
a analiza, a aprecia, a bănui, a cântări, a considera, a consulta, a crede, a cugeta, a cumpăni, a delibera, a dezbate, a discuta, a drămui, a găsi, a gândi, a ghici, a imagina, a închipui, a întrezări, a judeca, a măsura, (învechit) a mândri, a medita, a număra, a opina, a plănui, a presupune, a prevedea, a proiecta, a raționa, a reflecta, (învechit) a rezona, (învechit) a semui, a sfătui, a socoti, a ști, a visa, (învechit și regional) a sămălui, (învechit) a cunoaște, (învechit) a meditarisi, (livresc) a pertracta, (popular) a chiti.
Considera, verb
Sinonime:
a (se) crede; a aprecia, a admira, a (se) socoti, a eticheta, a analiza, a contempla, a avea în vedere, a estima, a studia, a examina, a judeca, a cântări, a reflecta, a privi, a ține cont de, a venera, a chibzui, a găsi, a gândi, a opina, (popular) a chiti, a cugeta, (învechit) a cunoaşte, a număra; a (se) vedea; (rar) a proclama, (învechit) a prochema, a proclamarisi;
(figurat) a taxa; a se închipui, (popular) a se ţine; a cerceta, a investiga, a urmări.
Desena, verb
Sinonime:
a creiona, a grava, a picta, a reprezenta, a reproduce, a trasa; (reflexiv) a apărea, a ieşi în evidenţă, a accentua; a se profila, a se contura; (figurat, rar) a schiţa, a contura, a închipui.
Fantast (fantastă), adjectiv Sinonime:
fantezist, închipuit, extravagant, utopic; idealist, visător, cu capul în nori.
Fantasmagorie, substantiv feminin Sinonime:
aberaţie, absurditate, elucubraţie, irealitate; nălucire, vedenie, închipuire.
Fantasmă, substantiv feminin Sinonime:
stafie, arătare, nălucire, nălucă, fantomă, vedenie; (figurat) închipuire, halucinaţie, himeră.
Fantastic (fantastică), adjectiv
Sinonime:
închipuit, ireal, imaginar; neobişnuit, bizar, ciudat, straniu, minunat, extraordinar, fabulos, nemaipomenit, de necrezut, fantasmagoric, plăsmuit, legendar, miraculos, mitic, supranatural, (învechit) surnatural, nerealizabil.
Fantomatic (fantomatică), adjectiv
Sinonime:
fantastic, fictiv, himeric, imaginar, legendar, mitic, ireal, inexistent, aparent, închipuit, spectral; (figurat) vag, neprecis.
Figura, verb
Sinonime:
a fi prezent, a nu lipsi, a apare, a se găsi, a se afla, a exista; a juca (teatru), a deţine un rol; a(-și) închipui, a(-și) imagina, a(-și) înfăţişa, a(-și) reprezenta, a vedea. Figură, substantiv feminin
Sinonime:
chip, faţă, obraz, mutră, persoană, om, ins, individ, tip, efigie, fizionomie, mină, portret, profil, siluetă; aparență, aspect, clișeu, conformație, formă, ilustrație, desen, schiţă, imagine, simbol, piesă, poziţie, reprezentare, schemă, tablou, vinietă; (figură de stil) trop, (învechit) shimă, alegorie, hipotipoză, litotă, metaforă.
Fudul (fudulă), adjectiv Sinonime:
înfumurat, îngâmfat, închipuit, mândru, încrezut, grandoman, arogant, cu fumuri, fălos, trufaş, orgolios.
Gând, substantiv neutru
Sinonime:
calcul, chibzuinţă, concepţie, cuget, cugetare, dorinţă, fantezie, idee, intenţie, închipuire, îndemn, îndrumare, învăţătură, judecată, meditare, minte, plac, plan, povaţă, povăţuire, reflecţie, sfat, socoteală, vis, voie, voinţă, vorbă.
Himeră, substantiv feminin
Sinonime:
amăgire, fantasmă, fantomă, folie, iluzie, imaginație, închipuire, miraj, nălucire, utopie; (variante) chimeră, imeră.
Himeric (himerică), adjectiv
Sinonime:
fantastic, fantezist, fără temei, iluzoriu, imaginar, ireal, irealizabil, închipuit, nereal, nerealizabil, utopic, utopist, (variantă) chimeric.
Idealizat (idealizată), adjectiv Sinonime:
înfrumuseţat, închipuit; aureolat.
Iluzie, substantiv feminin Sinonime:
închipuire, himeră, fantezie, nălucire, înşelăciune, amăgire.
Iluziona, verb Sinonime:
a-şi închipui, a visa, a se amăgi, a se lăsa dus, a pluti în ireal.
Imagina, verb Sinonime:
a închipui, a inventa, a scorni, a plănui, a născoci, a gândi, a combina.
Imaginar (imaginară), adjectiv Sinonime:
închipuit, fictiv, născocit, plăsmuit, ireal.
Imaginaţie, substantiv feminin
Sinonime:
fantezie, ficţiune, inventivitate, invenţie, închipuire, plăsmuire.
Ireal (ireală), adjectiv Sinonime:
imaginar, nereal, fantastic, închipuit.
Înfumura, verb Sinonime:
a se îngâmfa, a se împăuna, a-şi da aere, a fi închipuit, a ţine nasul sus, a nu-i ajunge cu prăjina la nas, a-și băga fumuri în cap.
Înfumurare, substantiv feminin Sinonime:
îngâmfare, mândrie, orgoliu, aroganţă, vanitate, prezumţie, închipuire.
Îngâmfat (îngâmfată), adjectiv Sinonime:
încrezut, fudul, vanitos, orgolios, mândru, umflat în pene, fălos, trufaş, închipuit, înfumurat, plin de el, cu nasul pe sus.
Înţepat (înțepată), adjectiv Sinonime:
ţanţoş, îngâmfat, mândru, fudul, înfumurat, închipuit, orgolios.
Metamorfoză, substantiv feminin
Sinonime:
avatar, conversiune, evoluție, metamorfozare, modificare, mutație, prefacere, preschimbare, schimbare, transformare, transmutație, (figurat) răsturnare, (învechit și popular) mutare, (învechit și popular) prefăcătură, (învechit și popular) schimbătură, (învechit) metamorfosi, (învechit) modificație, (învechit) preobrajenie, (învechit) strămutătură, (învechit) transformație, (rar) strămutare, (regional) străformare. Metamorfoza, verb
Sinonime:
a (se) modifica, a (se) preface, a (se) preschimba, a (se) schimba, a (se) transforma, a (se) transmuta, a evolua, (învechit și popular) a (se) întoarce, (învechit și popular) a (se) muta, (învechit și regional) a (se) închipui, (învechit) a (se) metamorfosi, (învechit) a (se) strămuta, (învechit) a (se) suci, (învechit) a (se) șanja, (regional) a (se) străforma.
Minte, substantiv feminin
Sinonime:
amintire, capacitate intelectuală, carte, chibzuială, chibzuinţă, chibzuire, cultură, cumințenie, cuminție, cumpăt, cumpătare, cunoștințe, deșteptăciune, discernământ, fantezie, gând, gândire, imaginaţie, instrucție, intelect, inteligenţă, iscusinţă, isteţime, închipuire, înţelepciune, judecată, măsură, memorie, moderație, perspicacitate, ponderație, pregătire, pricepere, raționament, raţiune, spirit, studii, tact, temperanță, (Banat, Transilvania și Oltenia) pamet, (familiar) doxă, (familiar) schepsis, (figurat) cap, (figurat) creier, (figurat) cumpăneală, (figurat) cumpănire, (figurat) gânditor, (învechit și regional) sfat, (învechit) intenție, (învechit) înțelegere, (învechit) învățătură, (învechit) mente, (învechit) parabolă, (învechit) rezon, (învechit) sămăluire, (învechit) socoată, (învechit) socoteală, (învechit) socotință, (învechit) tocmeală, (livresc) continență, (popular și familiar) glagore, (popular) duh, (popular) scumpătate, (rar) cunoștință.
Miraj, substantiv neutru
Sinonime:
aparență, apariție, atracţie, fantasmă, fantezie, farmec, fascinație, fata morgana, halucinație, himeră, iluzie (deșartă), imaginație, imagine înșelătoare, irealitate, închipuire, nălucire, nonsens, obsesie, părere, revelație, reverie, spectru, speranţă falsă, umbră, utopie, vedenie, (variantă) miragiu.
Mândru (mândră), adjectiv
Sinonime:
arătos, bun, capabil, chipeș, competent, demn, destoinic, distins, dotat, drag, drăguţ, experimentat, fericit, frumos, fudul, grandios, grandoman, impozant, impresionant, impunător, infatuat, iubit, încercat, încrezut, înfumurat, îngâmfat, înțelept, înzestrat, maiestuos, megaloman, minunat, mulţumit, onorat, orgolios, pregătit, prezumțios, priceput, satisfăcut, semeț, splendid, strălucitor, suficient, trufaş, țanțoș, valoros, vanitos, versat, vrednic, (figurat) bățos, (figurat) înțepat, (figurat) scrobit, (învechit și popular) măreț, (învechit și regional) pâșin, (învechit) fumuros, (învechit) preaînălțat, (învechit) zadarnic, (popular și familiar) țâfnos, (popular) dârz, (popular) falnic, (popular) fălos, (popular) închipuit, (prin Banat) măros, (prin Moldova) nărtos, (rar) superb.
Nălucă, substantiv feminin Sinonime:
arătare, fantomă, vedenie, stafie, nălucire, fantasmă, halucinaţie; iluzie, himeră, închipuire, năluceală, ficţiune.
Părere, substantiv feminin Sinonime:
opinie, convingere, idee, credinţă; iluzie, închipuire, nălucire.
Presupune, verb Sinonime:
a bănui, a-şi închipui, a gândi, a crede, a socoti.
Presupunere, substantiv feminin Sinonime:
supoziţie, ipoteză, bănuială, presupus, închipuire.
Presupus, adjectiv
Sinonime:
bănuit, ipotetic, închipuit, prezumat, prezumtiv, (învechit și popular) prepus, (învechit) prezumt. Presupus, substantiv
Sinonime:
bănuială, ipoteză, presupunere, prezumție, supoziție, (învechit) bănueală.
Socoti, verb Sinonime:
a calcula, a aprecia, a judeca, a număra; a se răfui, a se plăti; a avea de gând, a plănui, a intenţiona, a se gândi, a chibzui, a cumpăni; a-şi închipui, a presupune, a crede; a fi de părere, a opina, a găsi de cuviinţă; a preţui, a considera; a imputa, a reproşa, a pune în seama (cuiva).
Stihie, substantiv feminin Sinonime:
duh, spirit, fantasmă; (figurat) himeră, arătare, închipuire, nălucă; pustietate, singurătate, sălbăticie; dezlănţuire, năpastă, calamitate, forţă oarbă.
Utopie, substantiv feminin
Sinonime:
aspiraţie vană, fantasmă, fantezie, ficțiune, halucinație, himeră, ideal, iluzie, imaginație, invenție, închipuire, miraj, reverie, viziune, (livresc) irealitate.
Vis, substantiv neutru Sinonime:
reverie, meditaţie; (figurat) iluzie, fantezie, închipuire, gând, idee, plan.
Viziune, substantiv feminin Sinonime:
imagine, reprezentare, concepţie, opinie; vedenie, nălucă, arătare, nălucire; fantasmagorie, închipuire.
Bănuit, adjectiv
Sinonime:
închipuit, presupus, (franţuzism) prezumat, (învechit) prezumt; suspectat.
Fantezie, substantiv
Sinonime:
divagație, imaginaţie, închipuire, ficţiune, invenţie, mitomanie, născocire, plăsmuire, scorneală, scornire, utopie, extravaganţă, (muzică) capriciu, (rar) ricercar.
Imaginare, substantiv
Sinonime:
concepere, creare, elaborare, ficțiune, imaginație, inventare, invenție, închipuire, născoceală, născocire, născocitură, năzăreală, năzărire, plănuire, plăsmuire, proiectare, realizare, scorneală, scornire, (figurat) zămislire, (învechit și popular) izvodire, (popular) năzâritură, (popular) scornitură.
Năzărire, substantiv
Sinonime:
apariție, arătare, duh, fantasmă, fantomă, halucinaţie, ivire, închipuire, nălucă, nălucire, năzăreală, spectru, spirit, stafie, strigoi, umbră, vedenie, viziune, (Banat) năhoadă, (învechit și popular) nălucitură, (învechit și popular) năzăritură, (învechit) vedere, (învechit) zare, (Moldova și Bucovina) vidmă, (popular) iazmă, (popular) moroi, (popular) observare, (regional) arătanie, (regional) necurățenie, (regional) ochire, (regional) pater.
Prezumat, adjectiv
Sinonime:
bănuit, estimat, ipotetic, închipuit, presupus, prezumtiv.
Irealitate, substantiv
Sinonime:
fantezie, himeră, iluzie, imaginar, incorporalitate, inexistență, închipuire, nerealitate, nonexistență, reverie, utopie, vis.
Aparițiune, substantiv
Sinonime:
creație, geneză, ieșire de sub tipar, ivire, încolțire, înfiripare, naștere, producere, publicare, tipărire; arătare, ectoplasmă, fantasmă, fantomă, halucinație, himeră, iluzie, imaginație, închipuire, miraj, spectru, vedenie; (variantă) apariție.
Iluziune, substantiv
Sinonime:
aberație, amăgire, aparență, fantasmă, himeră, iluzie, irealitate, închipuire, înșelare, miraj, nerealitate, speranță deșartă, superstiție, utopie, vedenie.
Nădăi, verb
Sinonime:
(regional) a aștepta, a băga de seamă, a bănui, a cere socoteală, a conta, a crede, a fundamenta, a gândi, a ghici, a imagina, a imputa, a închipui, a întemeia, a întrezări, a înțelege, a lua seama, a nădăjdui, a presupune, a prevedea, a pricepe, a se baza, a se bizui, a se dumiri, a se încrede, a se lămuri, a socoti, a spera, a sprijini, a ști, a visa.
Iluzionare, substantiv
Sinonime:
ademenire, amăgire, înșelare, înșelăciune, înșelătorie, momire, păcăleală, păcălire, păcălit, prostire, prostit, trișare; (figurat) închipuire, visare.
Elucubrațiune, substantiv
Sinonime:
aberațiune, divagație, elaborație, elucubrație, extravaganță, fantazie, închipuire fantastică, lucrare îndelungată și stăruitoare, utopie, uvraj laborios și absurd, vorbărie deșartă.
Nerealizabil, adjectiv
Sinonime:
fantastic, fantezist, iluzoriu, imaginar, imposibil, impracticabil, inaccesibil, inexecutabil, infezabil, ireal, irealizabil, închipuit, neexecutabil, nereal, teoric, utopic, utopist, (învechit) neputincios, (livresc) himeric.