Vinde
Vinde, verb
Sinonime: a da (contra cost; pe bani), a adjudeca, a atribui, a aliena, a ceda, a cesiona, a înstrăina, a lichida, a transmite, a preda; (figurat) a trăda, a pârî, a denunţa, a sacrifica; a se prostitua, a fi corupt, a fi imoral.  
 
Vindec
Vindec, substantiv (învechit și regional)
Sinonime: leac, lecuire, remediu, tămăduire, vindecare.  
 
Vindeca
Vindeca, verb
Sinonime: a face sănătos, a însănătoşi, a tămădui, a lecui, a reface, a restabili.  
 
Vindecabil
Vindecabil, adjectiv
Sinonime: benign, curabil, remediabil, tratabil, ușor, (învechit) tămăduicios, (învechit) vindecăcios.  
 
Vindecăcios
Vindecăcios, adjectiv (învechit)
Sinonime: curabil, vindecabil.  
 
Vindecăciune
Vindecăciune, substantiv (învechit)
Sinonime: însănătoșire, lecuire, tămăduială, tămăduire, vindecare, (învechit și regional) vindec, (învechit) vindecat, (învechit) vindecământ, (învechit) vindecătură, (învechit) vrăciuință, (învechit) vrăciune.  
 
Vindecământ
Vindecământ, substantiv (învechit)
Sinonime: vindecare.  
 
Vindecare
Vindecare, substantiv
Sinonime: cicatrizare, închidere, îndreptare, înfiripare, însănătoșire, întremare, înzdrăvenire, lecuire, recuperare, refacere, restabilire, resurecție, ridicare, tămăduire, (învechit) sănătoșare, (învechit) tămăduință, (învechit) vracevanie, (popular) sculare, (popular) tămăduială.  
 
Vindecător
Vindecător, adjectiv
Sinonime: curativ, întremător, lecuitor, tămăduitor, (învechit) vrăciuitor.  
 
Vindecea
Vindecea, substantiv
Sinonime: (botanică) (regional) creţişor, sovârvariţă, frunza-tăieturii, iarba-tăieturii, iarbă-de-rană.  
 
Vindereu
Vindereu, substantiv
Sinonime: (ornitologie) șoim, vânturel, (prin Oltenia) șurligaie; (regional) marinică, șușugaie, vetrușcă, vinderel; (variantă) vindireu.  
 

Benign (benignă)
Benign (benignă), adjectiv
Sinonime: minor, inofensiv, uşor, tratabil, fără gravitate, trecător, vindecabil, superficial; mic, lejer.  
 
Cheltui
Cheltui, verb
Sinonime: a arunca, a azvârli, a irosi, a împrăştia, a prăpădi, a risipi, a zvârli, a pierde, (livresc) a prodiga, (învechit şi regional) a prăda, (regional) a mătrăşi, a părădui, (Transilvania) a spesa, (învechit) a răşchira, (grecism învechit) a afierosi, (figurat) a înghiţi, a mânca, a păpa, a toca; a consuma; a desface, a plasa, a vinde.  
 
Cicatriza
Cicatriza, verb
Sinonime: a se vindeca, a se închide (o rană).  
 
Comercializa
Comercializa, verb
Sinonime: a plasa, a desface, a pune în comerț, a distribui, a exporta, a lichida, a vinde, a revinde, (învechit şi popular) a negustori.  
 
Curabil (curabilă)
Curabil (curabilă), adjectiv
Sinonime: (medicină) benign, uşor, vindecabil.  
 
Curativ (curativă)
Curativ (curativă), adjectiv
Sinonime: (medicină) medical, terapeutic, (rar) lecuitor, tămăduitor, vindecător.  
 
Da
Da, verb
Sinonime: a oferi, a dărui, a acorda, a preda, a înmâna, a întinde, a furniza, a procura, a împrumuta, a dona, a ceda, a transmite, a atribui, a conferi, a plăti, a restitui, a jertfi, a vinde, a deplasa, a ajunge, a abate, a nimeri, a aluneca, a întoarce, a arunca, a împrăştia, a izbi, a trage, a face, a produce, a rodi, a apărea, a scoate, a provoca, a hărăzi, a îngădui, a permite, a desfăşura, a susţine, a trasa, a fâţâi, a cerne, a vopsi, a unge, a cădea, a ura; a azvârli, a întâmpla, a juca, a năpusti, a năvăli, a pomeni, a precipita, a prezenta, a repezi, a reprezenta, a sări, a tăbărî, a tălmăci, a traduce, a transpune, a veni, a zvârli.

Da, adverb
Sinonime: desigur, fireşte, (învechit şi regional) dar, (turcism, în Moldova) helbet.  
 
Debit
Debit, substantiv neutru
Sinonime: datorie, obligaţie, lipsă, pasiv; circulație, mișcare, trafic; articulație, dicție, elocuțiune, flux; tutungerie, desfacere, plasare, vindere, vânzare.  
 
Denunţa
Denunţa, verb
Sinonime: a acuza, a pârî, a reclama, a (se) plânge, a demasca, a spune, (popular) a vinde, (Moldova, Transilvania şi Maramureș) a ponoslui, (învechit) a jelui, a vădi, (familiar, figurat) a aranja, a turna, a scuipa; a dezaproba; a dezvălui, a raporta.  
 
Desface
Desface, verb
Sinonime: a descompune, a desprinde, a dezangrena, a separa, a izola; a vinde, a face negoţ, a oferi; a anula, a contramanda, a desfiinţa, a despături, a dezdoi, (învechit) a răspica, a desfăşura, a dezlega, a despleti, a degaja, a elibera, a libera, a scoate, (învechit şi popular) a slobozi, a dezlipi, a întinde, a răsfira, a căsca, a crăpa, a (se) deschide, a se despica, a plesni, a rupe, a rezilia.  
 
Însănătoşi
Însănătoşi, verb
Sinonime: a (se) vindeca, a (se) lecui, a (se) reface, a (se) întrema.  
 
Înzdrăveni
Înzdrăveni, verb
Sinonime: a (se) fortifica, a (se) îndrepta, a (se) înfiripa, a (se) însănătoşi, a (se) întări, a (se) întrema, a (se) lecui, a (se) reconforta, a (se) reface, a (se) restabili, a (se) ridica, a (se) tămădui, a (se) tonifica, a (se) vindeca, a se învoinici, a se pune pe picioare, a(-şi) recăpăta puterile, a(-și) reface forţele, (învechit și popular) a (se) împuternici, (latinism rar) a (se) sana, (Moldova) a (se) priboli, (popular) a (se) scula, (prin Oltenia, Banat și Transilvania) a (se) zvidui, (regional) a (se) răzbuna, (regional) a (se) vânjoșa, (regional) a strănuta, (Transilvania) a (se) citovi; (învechit și regional) a (se) sănătoșa, a (se) tocmi, a (se) zdrăveni; (învechit) a (se) remedia, a (se) vrăciui; (popular și familiar) a (se) drege, a (se) doftori, a (se) doftorici.  
 
Lecui
Lecui, verb
Sinonime: a se tămădui, a se vindeca, a se însănătoşi, a se îndrepta, a se întrema, a se reface.  
 
Mărita
Mărita, verb
Sinonime: a se căsători (despre femeie), a da în căsătorie (despre femeie); (familiar) a vinde, a se debarasa, a se descotorosi, a se degaja.  
 
Mântui
Mântui, verb
Sinonime: a (se) dezrobi, a (se) elibera, a (se) isprăvi, a (se) izbăvi, a (se) limpezi, a (se) purifica, a (se) răscumpăra, a (se) salva, a (se) sfârși, a (se) tămădui, a (se) termina, a (se) vindeca, a apăra, a disculpa, a emancipa, a epuiza, a fini, a ierta de păcate, a ispăși, a încheia, a justifica, a libera, a răpune, a scăpa, a scuza, a se lecui, (figurat) a (se) curăța, (figurat) a (se) spăla, (învechit și popular) a se cortorosi, (învechit) a (se) dezvinovăți, (învechit) a (se) litrosi, (învechit) a (se) măntui, (învechit) a (se) scoate, (învechit) a (se) scumpăra, (învechit) a (se) scura, (învechit) a (se) spăsi, (învechit) a (se) spogreși, (învechit) a isțeli, (învechit, impropriu) a se izbândi.  
 
Petrece
Petrece, verb
Sinonime: a (se) trece, a avea loc, a (se) băga, a cerne, a chefui, a colinda, a conduce, a cutreiera, a da, a dăinui, a deceda, a se deplasa, a desface, a dispărea, a se duce, a dura, a exista, a face treacă, a fi, a găuri, a introduce, a împlânta, a se încheia, a îndura, a înfige, a se îngălbeni, a însoţi, a întovărăşi, a leșina, a se menține, a muri, a muta, a se ofili, a parcurge, a se păli, a se păstra, a pătimi, a pătrunde, a păți, a perfora, a perinda, a perpetua, a persista, a pieri, a plasa, a se prăpădi, a răbda, a rămâne, a răposa, a răsfoi, a scobi, a scurge, a se afla, a se amuza, a se bucura, a se cheltui, a se consuma, a se desfăşura, a se desfăta, a se disputa, a se distra, a se întâmpla, a se produce, a se sfârși, a se termina, a se veseli, a sfredeli, a sta, a străbate, a strămuta, a străpunge, a se succeda, a suferi, a suporta, a trage, a trăi, a ține, a urma, a se usca, a vântura, a vârî, a se veșteji, a vieţui, a vinde, a vizita, a-și duce viața, a-și umple timpul.  
 
Tămădui
Tămădui, verb
Sinonime: a se însănătoşi, a se vindeca, a se reface.  
 
Tratat
Tratat, substantiv neutru
Sinonime: convenţie, pact, tranzacţie, înţelegere, învoială, acord; analiză, cercetare, studiu.

Tratat, adjectiv
Sinonime: abordat, cinstit, dezbătut, dezvoltat, discutat, executat, negociat, ospătat, parlamentat, prezentat, vindecat.  
 
Venal (venală)
Venal (venală), adjectiv
Sinonime: de vânzare, care se vinde, lipsit de scrupule; corupt, desfrânat, imoral.  
 
Bragagerie
Bragagerie, substantiv
Sinonime: (prin Moldova şi Bucovina) (loc unde se prepară sau se vinde bragă) brăhărie.  
 
Cicatrizare
Cicatrizare, substantiv
Sinonime: (medicină) închidere, vindecare.  
 
Cicatrizat
Cicatrizat, adjectiv
Sinonime: (medicină) închis, vindecat.  
 
Citovi
Citovi, verb
Sinonime: a îndrepta, a înfiripa, a însănătoşi, a întrema, a înzdrăveni, a lecui, a reface, a restabili, a ridica, a tămădui, a vindeca.  
 
Zvidui
Zvidui, verb
Sinonime: a îndrepta, a înfiripa, a însănătoşi, a întrema, a înzdrăveni, a lecui, a reface, a restabili, a ridica, a tămădui, a vindeca.  
 
Exporta
Exporta, verb
Sinonime: a bazarda, a comercializa, a se debarasa, a lichida, a revinde, a vinde.  
 
Credita
Credita, verb
Sinonime: a da pe credit, a acorda un credit, a vinde cuiva pe credit, a împrumuta; (figurat) a arăta cuiva considerație.  
 
Creţişor
Creţişor, substantiv
Sinonime: (botanică) vindecea.  
 
Neguţa
Neguţa, verb
Sinonime: a achiziţiona, a cumpăra, a lua, a procura, a târgui, a tocmi, a vinde.  
 
Curarisi
Curarisi, verb
Sinonime: a căuta, a îngriji, a trata; a (se) vindeca.  
 
Dezvăţ
Dezvăț, substantiv
Sinonime: debarasare, dezbărare, dezobișnuință, dezobișnuire, dezvățare, înțărcare, înțărcat, lecuire, renunțare, scăpare, vindecare, (rar) spunere, (variantă) (învechit) desvăț.  
 
Doftori
Doftori, verb
Sinonime: a doftorici, a căuta, a îndrepta, a înfiripa, a îngriji, a însănătoşi, a întrema, a înzdrăveni, a lecui, a reface, a restabili, a ridica, a tămădui, a trata, a vindeca.  
 
Doftorici
Doftorici, verb
Sinonime: a doftori, a căuta, a îndrepta, a înfiripa, a îngriji, a însănătoşi, a întrema, a înzdrăveni, a lecui, a reface, a restabili, a ridica, a tămădui, a trata, a vindeca.  
 
Drege
Drege, verb
Sinonime: a cârpi, a repara, a aranja, a aşeza, a călăuzi, a clasa, a clasifica, a conduce, a contraface, a depana, a dichisi, a dirija, a dispune, a distribui, a falsifica, a fortifica, a ghida, a grupa, a împărţi, a îndruma, a înfiripa, a însănătoşi, a întări, a întocmi, a înzdrăveni, a lecui, a ordona, a organiza, a orândui, a potrivi, a povăţui, a pune, a reconforta, a reface, a repartiza, a restabili, a ridica, a rândui, a sfătui, a sistematiza, a spilcui, a tămădui, a ticlui, a tonifica, a vindeca, a (se) întrema, a (se) îndrepta, a pune ceva la cale, a plănui; a (se) farda, a (se) sulimeni, a ferchezui, a găti, a împodobi, a machia, a vopsi; a repune în funcțiune, a tocmi, a modifica în bine, a corecta, a corija, a învăța minte; a pune la punct; a turna în pahare, a umple paharele.  
 
Frunza-tăieturii
Frunza-tăieturii, substantiv
Sinonime: (botanică) vindecea.  
 
Haini
Haini, verb
Sinonime: a hăini, a trăda, a vinde; a pribegi, a se înstrăina; a deveni hain, a se înrăi; (învechit) a-și călca jurământul.  
 
Vracevanie
Vracevanie, substantiv
Sinonime: îndreptare, înfiripare, însănătoşire, întremare, înzdrăvenire, lecuire, refacere, restabilire, ridicare, tămăduire, vindecare.  
 
Vrăciui
Vrăciui, verb
Sinonime: a îndrepta, a înfiripa, a însănătoşi, a întrema, a înzdrăveni, a lecui, a reface, a restabili, a ridica, a tămădui, a vindeca.  
 
Vrăciuitor
Vrăciuitor, adjectiv
Sinonime: întremător, lecuitor, tămăduitor, vindecător.  
 
Priboli
Priboli, verb
Sinonime: (Moldova) a imuniza, a îndrepta, a înfiripa, a însănătoşi, a întrema, a înzdrăveni, a lecui, a reface, a restabili, a ridica, a tămădui, a vindeca.  
 
Pribolit
Pribolit, adjectiv
Sinonime: convalescent, îndreptat, înfiripat, însănătoşit, întremat, înzdrăvenit, lecuit, refăcut, restabilit, ridicat, tămăduit, vindecat.  
 
Sănătoşa
Sănătoşa, verb
Sinonime: a îndrepta, a înfiripa, a însănătoşi, a întrema, a înzdrăveni, a lecui, a reface, a restabili, a ridica, a tămădui, a vindeca.  
 
Sănătoşare
Sănătoşare, substantiv
Sinonime: îndreptare, înfiripare, însănătoşire, întremare, înzdrăvenire, lecuire, refacere, restabilire, ridicare, tămăduire, vindecare.  
 
Sănătoşat
Sănătoşat, adjectiv
Sinonime: îndreptat, înfiripat, însănătoşit, întremat, înzdrăvenit, lecuit, refăcut, restabilit, ridicat, tămăduit, vindecat.  
 
Terapeutică
Terapeutică, substantiv
Sinonime: cură, îngrijire, medicație, medicină, remediu, știința vindecării bolilor, terapie, tratament.  
 
Vrăcinință
Vrăcinință, substantiv (învechit)
Sinonime: vindecare.  
 
Făinărie
Făinărie, substantiv
Sinonime: (învechit) depozit de făină, prăvălie (în care se vinde făină).  
 
Remediabil
Remediabil, adjectiv
Sinonime: amendabil, corigibil, curabil, reparabil, vindecabil.  
 
Şuşugaie
Şuşugaie, substantiv
Sinonime: (regional; pasăre răpitoare) ceahlău, cilihoi, sorliță, vânturel, vindereu, vultur bărbos, zăgan.  
 
Însănătoşire
Însănătoşire, substantiv
Sinonime: îndreptare, înfiripare, însănătoșare, întremare, înzdrăvenire, lecuire, refacere, restabilire, ridicare, tămăduială, tămăduință, tămăduire, vindecare, vracevanie, (învechit) sănătoșare, (popular) sculare.  
 
Însănătoşit
Însănătoşit, adjectiv
Sinonime: îndreptat, înfiripat, însănătoșat, întremat, înzdrăvenit, lecuit, refăcut, restabilit, ridicat, tămăduit, vindecat, (învechit) sănătoșat, (Moldova) probolit.  
 
Vrăjitor
Vrăjitor, substantiv
Sinonime: alchimist, aruspice, astrolog, augur, cartomancian, chiromant, clarvăzător, divinator, exorcist, fachir, fetișist, invocator, mag, magician, medium, necromant, preot, profet, șaman, șarlatan, taumaturg, vaticinator, vindecător, vizionar, (învechit) vâlfă; (popular) descântător, fermecător, vraci; (regional) farmazon, (Transilvania) șișcoi.  
 
Războli
Războli, verb
Sinonime: (popular) a se îmbolnăvi, a vindeca de o boală, a-și face de cap.  
 
Dezintoxica
Dezintoxica, verb
Sinonime: a se dezobișnui, a se vindeca de o intoxicație.  
 
Mursecătură
Mursecătură, substantiv (învechit)
Sinonime: mușcătură, (regional) rană vindecată.  
 
Înzdrăvenire
Înzdrăvenire, substantiv
Sinonime: fortificare, îndreptare, înfiripare, însănătoșire, întărire, întremare, lecuire, reconfortare, refacere, restabilire, ridicare, tămăduire, tonificare, vindecare, (învechit și popular) împuternicire, (rar) reconfort; (învechit) sănătoșare, tămăduință, vracevanie; (popular) sculare, tămăduială.  
 
Înzdrăvenit
Înzdrăvenit, adjectiv
Sinonime: fortificat, îndreptat, înfiripat, însănătoșit, întărit, întremat, lecuit, reconfortat, refăcut, restabilit, ridicat, tămăduit, tonificat, vindecat, (învechit) sănătoșat, (Moldova) pribolit.  
 
Betonică
Betonică, substantiv
Sinonime: (botanică) iarba tăieturei, iarbă-de-rană, vindecea.  
 
Prodosi
Prodosi, verb (învechit)
Sinonime: a trăda, a vinde, (învechit) a prodi.  
 
Lecuitor
Lecuitor, adjectiv
Sinonime: curativ, întremător, tămăduitor, vindecător, (învechit) vrăciuitor.  
 
Lecuire
Lecuire, substantiv
Sinonime: îndreptare, înfiripare, însănătoşire, întremare, înzdrăvenire, refacere, restabilire, ridicare, tămăduire, vindecare, (învechit) sănătoșare, (învechit) tămăduință, (învechit) vracevanie, (popular) sculare, (popular) tămăduială.  
 
Tratabil
Tratabil, adjectiv
Sinonime: abordabil, accesibil, acomodant, conciliabil, curabil, fezabil, flexibil, maniabil, sociabil, vindecabil.  
 
Curarisire
Curarisire, substantiv (învechit și familiar)
Sinonime: îngrijire, lecuire, tratare, vindecare.  
 
Tămăduire
Tămăduire, substantiv
Sinonime: îndreptare, înfiripare, însănătoșire, întremare, înzdrăvenire, lecuire, refacere, restabilire, ridicare, vindecare, (învechit) sănătoșare, (învechit) tămăduință, (învechit) vracevanie, (popular) sculare, (popular) tămăduială.  
 
Refacere
Refacere, substantiv
Sinonime: creștere, fortificare, îndreptare, înfiripare, însănătoșire, întărire, întregire, întremare, înviorare, înzdrăvenire, lecuire, modificare, normalizare, prefacere, prelucrare, recompunere, reconfortare, reconstituire, reconstrucție, redresare, regenerare, regenerescență, reparare, reparat, reparație, restabilire, restaurare, ridicare, schimbare, tămăduire, tonificare, transformare, vindecare, (figurat) remontare, (învechit și figurat) sculătoare, (învechit și popular) împuternicire, (învechit și regional) meremet, (învechit și regional) meremetiseală, (învechit și regional) meremetisire, (învechit și regional) preînnoire, (învechit) meremetisit, (învechit) regenerație, (învechit) sănătoșare, (învechit) tămăduință, (învechit) vracevanie, (popular) dregere, (popular) dres, (popular) sculare, (popular) tămăduială, (prin Moldova) prefai, (rar) reconfort, (rar) reconstituție, (rar) reconstruire, (rar) redresament, (regional) răpăluit.  
 
Întregie
Întregie, substantiv (învechit)
Sinonime: întregime, parte întreagă, parte sănătoasă, sănătate, vindecare, (învechit) întregăciune.  
 
Forostoi
Forostoi, verb (regional)
Sinonime: a închega, a lipi, a se căli, a se cicatriza, a se închide, a se întări, a se vindeca, a suda, a uni, (variantă) a forosti.  
 
Forostui
Forostui, verb (regional)
Sinonime: a cicatriza, a îndrepta, a vindeca, (variantă) a forosti, (variantă) a forostoi.  
 
Cicatricizat
Cicatricizat, adjectiv
Sinonime: cicatrizat, închis, vindecat, (figurat) tămăduit.  
 
Îndreptare
Îndreptare, substantiv
Sinonime: ameliorare, ameliorație, călăuzire, conducere, corectare, corectiv, corectură, corijare, dezdoire, dezvinovățire, dirijare, fortificare, ghidare, îmbunătățire, îndreptat, îndreptățire, îndrumare, îndrumat, înfiripare, însănătoșire, întărire, întremare, înzdrăvenire, lecuire, netezire, nivelare, normalizare, orientare, pretext, reconfortare, rectificare, redresare, refacere, remediere, restabilire, retuș, retușare, ridicare, schimbare, scuzare, tămăduire, tonificare, vindecare, (figurat) reparare, (învechit și figurat) sculare, (învechit și figurat) sculătoare, (învechit și popular) împuternicire, (învechit) document oficial, (învechit) dreptate, (învechit) îndireptare, (învechit) îndreptăciune, (învechit) mântuire, (învechit) poruncă, (învechit) principiu conducător, (învechit) răsplată, (învechit) sănătoșare, (învechit) sentință, (învechit) tămăduință, (învechit) vracevanie, (învechit; la plural) act justificativ, (popular) tămăduială, (rar) reconfort, (rar) rectificație.  
 
Bazarda
Bazarda, verb (familiar)
Sinonime: a lichida, a se debarasa de, a solda, a vinde de urgență.  
 
Mosorî
Mosorî, verb (învechit)
Sinonime: a se mări, a se tumefia, a se umfla, a se vindeca prost, (figurat) a se întrista, (variantă) a se mosori.  
 
Iarba-tăieturii
Iarba-tăieturii, substantiv (regional)
Sinonime: (botanică) pătlagină, vindecea.  
 
Iarbă-de-rană
Iarbă-de-rană, substantiv (regional)
Sinonime: (botanică) vindecea.  
 
Marinică
Marinică, substantiv (regional)
Sinonime: (ornitologie) vindereu, vânturel.  
 
Ridicare
Ridicare, substantiv
Sinonime: anulare, arestare, ascensiune, așezare sus, avansare, cățărare, clădire, cocoțare, construcție, construire, creștere, culegere, cules, desființare, dezvoltare, ducere sus, durare, evaporare, evoluție, funcție, grad, ieșire la suprafață, izbăvire, împingere în sus, împrăștiere, înaintare, înălțare, încasare, îndepărtare, îndreptare, înființare, înfiripare, înlăturare, însănătoșire, întindere, întremare, înzdrăvenire, lecuire, luare de atitudine, luare de jos, luare în primire, majorare, mărire, mers înainte, mobilizare, numire, opunere, plecare, primire, producere, progres, promovare, propășire, rang, răscoală, răsculare, răzmeriță, răzvrătire, rebeliune, reconstruire, redresare, refacere, relevare, restabilire, revoltă, ridicat, risipire, săltare, săltat, scoatere, sculat, scumpire, sporire, stârnire, strângere, strâns, suflecare, suire, suit, suspendare, tămăduire, tragere în sus, transportare, trezire, ucidere, umflare, urcare, urcat, vindecare, zidire, (figurat) formare, (figurat) ivire, (figurat) răpire, (învechit și regional) suflecătură, (învechit) alungare, (învechit) ardicare, (învechit) aridicare, (învechit) înviere, (învechit) mutare, (învechit) preamărire, (învechit) provivasire, (învechit) rădicare, (învechit) răsărit, (învechit) redicare, (învechit) sănătoșare, (învechit) tămăduință, (învechit) văznesenie, (învechit) vracevanie, (livresc) edificare, (popular) ispas, (popular) sculare, (popular) tămăduială.  
 
Vetruşcă
Vetruşcă, substantiv (regional)
Sinonime: (ornitologie) vindereu, vânturel.  
 
Încărăba
Încărăba, verb (regional)
Sinonime: a se întrema, a se vindeca.  
 
Sana
Sana, verb
Sinonime: a îndrepta, a înfiripa, a însănătoși, a întrema, a înzdrăveni, a lecui, a reface, a restabili, a ridica, a tămădui, a vindeca.

Șană, substantiv
Sinonime: verișană.  
 
Remediat
Remediat, adjectiv
Sinonime: îndreptat, vindecat.  
 
Îndreptat
Îndreptat, adjectiv
Sinonime: ameliorat, cinstit, ciulit, corect, corectat, dezdoit, drept, fortificat, îmbunătățit, înfiripat, însănătoșit, întărit, întremat, înzdrăvenit, lecuit, netezit, nivelat, răsplătit, reconfortat, rectificat, refăcut, restabilit, ridicat, scuzat, tămăduit, tonificat, vindecat, (învechit) dezvinovățit, (învechit) îndereptat, (învechit) mântuit, (învechit) reorganizat, (învechit) sănătoșat, (Moldova) pribolit.

Îndreptat, substantiv
Sinonime: îndreptare, pretext, scuzare, (învechit) dezvinovățire, (învechit) dreptate, (învechit) mântuire, (învechit) poruncă, (învechit) răsplată, (învechit) sentință.  
 
Zvinduitură
Zvinduitură, substantiv (Oltenia)
Sinonime: vindecare.  
 
Vrăciuință
Vrăciuință, substantiv (învechit)
Sinonime: vindecare, (învechit) vrăciune.  
 
Tămăduicios
Tămăduicios, adjectiv (învechit)
Sinonime: vindecabil, (învechit) vindecăcios.  
 
Lecuincios
Lecuincios, adjectiv (învechit)
Sinonime: vindecabil, (învechit) vindecăcios.  
 
Vrăciune
Vrăciune, substantiv (învechit)
Sinonime: remediu terapeutic, vindecare, (învechit) vindecământ.  
 
Gheriseră
Gheriseră, substantiv
Sinonime: șarlatancă, terapeută, vindecătoare, (învechit) vrăciță.  
 
Vrăciță
Vrăciță, substantiv (învechit)
Sinonime: doctoriță, vindecătoare, vrăjitoare, (învechit) vrace, (popular și familiar) doctoreasă, (popular) doftoroaie.  
 
Salvator
Salvator, substantiv
Sinonime: apărător, binefăcător, dezrobitor, eliberator, liberator, mântuitor, mesia, (figurat) balon de oxigen, (figurat) providență, (învechit și figurat) ridicător, (învechit și figurat) vraci, (învechit și popular) slobozitor, (învechit) scăpător, (învechit) scoțător, (învechit) scumpărător, (învechit) vindecător.  
 
Mântuitor
Mântuitor, substantiv
Sinonime: eliberator, izbăvitor, liberator, salvator, tămăduitor, vindecător, (învechit și popular) cortorositor, (învechit) expiator, (învechit) miluitorul, (învechit) răscumpărător, (învechit) scoțător, (învechit) scumpărător, (învechit) slobozitor, (învechit) sotir.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar