Vai
Vai, interjecție
Sinonime: Ah! Of! Aoleo!  
 
Văicăreală
Văicăreală, substantiv feminin
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, plânset, tânguială, tânguire, tânguit, văicărit, văicăritură, văietătură, văitare, văitat, văitătură, (rar) văicărare.  
 
Văicări
Văicări, verb
Sinonime: a văita.  
 
Văieratic
Văieratic, adjectiv (învechit și depreciativ)
Sinonime: văităreț, (variantă) văieratec.  
 
Vaiet
Vaiet, substantiv neutru
Sinonime: geamăt, plânset, ţipăt, vaier, tânguire, bocet.  
 
Văieta
Văieta, verb
Sinonime: a (se) văita.  
 
Văietare
Văietare, substantiv
Sinonime: văitare.  
 
Văietăreț
Văietăreț, adjectiv
Sinonime: văităreț.  
 
Vaietec
Vaietec, substantiv (Banat)
Sinonime: vaiet.  
 
Văios
Văios, adjectiv (învechit)
Sinonime: plin de văi.  
 
Văita
Văita, verb
Sinonime: a se tângui, a se lamenta, a se văicări, a plânge, a se jelui, a se văiera.  
 
Văitare
Văitare, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, tânguitură, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit și regional) văierare, (învechit și regional) văierat, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (învechit) văierătură, (popular) compătimire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (variantă) văietare.  
 
Văităreţ
Văităreţ, adjectiv
Sinonime: plângăcios, plângăreț, scâncit, smiorcăit, văicăreț, văitător, (învechit și depreciativ) văieratic, (variantă) văietăreț.  
 
Văiugă
Văiugă, substantiv feminin
Sinonime: chirpici; vale îngustă, defileu.  
 

Boceală
Boceală, substantiv feminin
Sinonime: bocet, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (regional) văierare, (regional) văierat.  
 
Boci
Boci, verb
Sinonime: a (se) dăuli, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) plânge, a deplânge, a se căina, a se glăsui, a se lamenta, a se mișeli, a se olecăi, a se scârbi, a se tângui, a se văicări, a se văiera, a se văina, a se văita, a se vălăcăi, (învechit și regional) a se olălăi, (învechit) a se glăsi, (Moldova și Bucovina) a se frăsui, (popular) a se aoli, (regional) a se plângătui, (Transilvania) a (se) cânta.  
 
Căina
Căina, verb
Sinonime: a compătimi, a căi, a deplânge; (reflexiv) a se tângui, a se văita, a se plânge.  
 
Cânta
Cânta, verb
Sinonime: (muzică) a executa, a interpreta, a intona, a doini, a compune, a scrie versuri, (popular) a glăsui, a spune, a viersui, a zice, (învechit) a glăsi, a juca, a suna, a sufla; a glorifica; a boci, a căina, a jeli, a jelui, a lamenta, a plânge, a se tângui, a se văicări, a se văita.  
 
Geamăt
Geamăt, substantiv neutru
Sinonime: freamăt, icnet, oftat, scâncet, suspin, şuierat, tânguire, vaier, vaiet, vâjâit, (învechit) scâncitură, (rar) scânceală.  
 
Geme
Geme, verb
Sinonime: a fi apăsat, a fi împilat, a fremăta, a icni, a murmura, a ofta, a se lamenta, a se tângui, a se văita, a suferi, a suspina, a vâjâi, a vui, (învechit şi regional) a (se) scrivi; (figurat) a fi arhiplin, a fi plin, a fi supraîncărcat.  
 
Glăsui
Glăsui, verb (popular)
Sinonime: a boci, a căina, a cânta, a exprima, a executa, a grăi, a intona, a interpreta, a jeli, a jelui, a lamenta, a plânge, a rosti, a spune, a tângui, a văicări, a văita, a vorbi, a zice.  
 
Ieremiadă
Ieremiadă, substantiv feminin (rar)
Sinonime: plângere, tânguire, văicăreală.  
 
Jeli
Jeli, verb
Sinonime: a (se) plânge, a (se) văita, a (se) tângui, a boci, a se lamenta, a deplânge, a căina.  
 
Jelui
Jelui, verb
Sinonime: a (se) jeli, a (se) plânge, a acuza, a aspira, a compătimi, a denunța, a deplânge, a dori, a învinovăți, a învinui, a jindui, a năzui, a pârî, a pofti, a pretinde, a râvni, a reclama, a regreta, a se boci, a se căi, a se căina, a se lamenta, a se pocăi, a se tângui, a se văicări, a se văita, a spune, a tinde, a ținti, a urmări, a visa, a viza, (învechit și regional) a se olălăi, (învechit și regional) a se olecăi, (învechit) a se glăsi, (învechit) a se glăsui, (Moldova și Bucovina) a se frăsui, (popular) a se aoli, (popular) a se mișeli, (regional) a (se) dăuli, (regional) a se plângătui, (regional) a se scârbi, (regional) a se văiera, (regional) a se văina, (regional) a se vălăcăi, (Transilvania) a (se) cânta.  
 
Lamenta
Lamenta, verb
Sinonime: a se plânge, a se văita, a se tângui, a se văicări, a se căina, a jeli.  
 
Miorlăi
Miorlăi, verb
Sinonime: a mieuna; (figurat) a se smiorcăi, a bâzâi, a plânge, a se văita.  
 
Miorlăit (miorlăită)
Miorlăit (miorlăită), adjectiv
Sinonime: plângăreț, smiorcăit, văicăreţ, miorlăitor, văitător.  
 
O
O, interjecție
Sinonime: oh, of, vai, ah!  
 
Oleo
Oleo, interjecție
Sinonime: auleu, oleoleo, vai.  
 
Plângăcios (plângăcioasă)
Plângăcios (plângăcioasă), adjectiv
Sinonime: plângăreț, plângător, scâncit, smiorcăit, văicăreț, văităreț, văitător, (familiar) bâzâit, (rar) plângaci.  
 
Plânge
Plânge, verb
Sinonime: a se jeli, a se văita, a se tângui, a se lamenta; a compătimi; a reclama, a cere, a implora.  
 
Rufos (rufoasă)
Rufos (rufoasă), adjectiv (popular)
Sinonime: ca vai de lume, flenduros, jerpelit, rupt, terfos, zdrențăros, (regional) murdar, (regional) soios.  
 
Scânci
Scânci, verb
Sinonime: a plânge, a geme, a se văita; a scheuna.  
 
Striga
Striga, verb
Sinonime: a vocifera, a ţipa, a răcni, a urla; a se văicări; a chema, a solicita, a face apel.  
 
Ticăloşi
Ticăloşi, verb
Sinonime: a se degrada, a decădea, a regresa, a se strica, a se deprava; (învechit) a se plânge, a se jeli, a se tângui, a se văita, a se boci.  
 
Tângui
Tângui, verb
Sinonime: a deplânge, a geme, a protesta, a reclama, a se boci, a se căina, a se compătimi, a se jeli, a se lamenta, a se plânge, a se văicări, a se văieta, a se văita.  
 
Tânguire
Tânguire, substantiv feminin
Sinonime: amărăciune, boceală, bocet, bocire, bocit, căinare, durere, geamăt, întristare, jale, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentaţie, mâhnire, necaz, pâră, plângere, plâns, pretenţie, protest, reclamație, scâncet, supărare, suspin, tânguială, tânguit, vaier, vaiet, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) jalovanie, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (învechit) scâncitură, (popular) jelanie, (popular) jeluială, (popular) vai, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (rar) scânceală, (regional) vaicăr, (regional) văierare, (regional) văierat.  
 
Tulai
Tulai, interjecție (regional)
Sinonime: văleu! vai! ajutor; ţuşti.  
 
Văleu
Văleu, interjecție
Sinonime: vai!  
 
Bocire
Bocire, substantiv
Sinonime: jelire; văitat.  
 
Bocit
Bocit, substantiv
Sinonime: văitat.  
 
Căinare
Căinare, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, compătimire, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (regional) văierare, (regional) văierat.  
 
Chirpici
Chirpici, substantiv
Sinonime: (Banat) văiugă.  
 
Olecăi
Olecăi, verb (învechit și regional)
Sinonime: a boci, a se căina, a se lamenta, a se tângui, a se văicări, a se văieta, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) plânge; (variante) a se olăcăi, a se olicăi.  
 
Olecăire
Olecăire, substantiv (învechit)
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentaţie, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură.  
 
Deplora
Deplora, verb
Sinonime: a căina, a compătimi, a deplânge, a jeli, a plânge, a văita.  
 
Frăsui
Frăsui, verb
Sinonime: a (se) boci, a (se) căina, a (se) chinui, a (se) consuma, a (se) frământa, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) lamenta, a (se) plânge, a (se) tângui, a (se) văicări, a (se) văita, a (se) zbate, a (se) zbuciuma; a se agita fără rost, a umbla fără rost.  
 
I
I, conjuncție
Sinonime: şi.

I, substantiv
Sinonime: (locuțiune) (a pune punctul pe i) a reda esențialul.

I, interjecție
Sinonime: a, ah, aoleu, au, o, of, oh, vai, (popular) văleu, (Transilvania şi Banat) tulai, (Moldova) vah.  
 
Glăsi
Glăsi, verb
Sinonime: a boci, a căina, a cânta, a executa, a intona, a interpreta, a jeli, a jelui, a lamenta, a plânge, a rosti, a spune, a tângui, a văicări, a văita, a vorbi, a zice.  
 
Halal
Halal, interjecție
Sinonime: (peiorativ) bravo! noroc!; (halal mie) ferice (de) mine!; (halal ție) ferice (de) tine!; (halal de) vai și amar de.

Halal, substantiv (popular)
Sinonime: binecuvântare, cadou, dar, fericire, har, mulțumire, noroc, plocon, recunoștință.

Hălăl, substantiv (învechit)
Sinonime: gealat, călău.  
 
Crămălui
Crămălui, verb (regional)
Sinonime: a se agita, a se căina, a se munci, a se tângui, a se trudi, a se văicări, a se văita, a se zbate; a se cremălui.  
 
Scheaun
Scheaun, substantiv
Sinonime: chelălăială, chelălăit, chelălăitură, lătrătură, scâncitură, schelălăială, schelălăit, schelălăitură, scheunare, scheunat, scheunătură, văitătură.  
 
Scârbi
Scârbi, verb
Sinonime: a agasa, a (se) amărî, a (se) boci, a (se) căi, a (se) căina, a (se) cutremura, a deveni trist, a (se) dezgusta, a (se) enerva, a face simtă scârbă, a fi cuprins de scârbă, a (se) indispune, a (se) irita, a (se) încrâncena, a (se) îndurera, a (se) înfiora, a (se) înfricoșa, a (se) înfuria, a (se) îngrețoșa, a (se) îngrozi, a (se) înspăimânta, a (se) întrista, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) lamenta, a (se) mâhni, a (se) mânia, a (se) necăji, a (se) plânge, a (se) plictisi, a (se) pocăi, a (se) posomorî, a produce scârbă, a regreta, a sâcâi, a simți scârbă, a (se) supăra, a (se) tângui, a tremura, a umple de scârbă, a (se) văicări, a (se) văita, a zgudui.  
 
Obidire
Obidire, substantiv
Sinonime: amar, amărăciune, asuprire, boceală, bocire, bocit, căinare, chin, exploatare, împilare, întristare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, mâhnire, năpăstuire, necaz, nedreptățire, opresiune, oprimare, oropsire, persecutare, persecuție, plângere, plâns, prigoană, prigonire, suferință, supărare, tristețe, tânguială, tânguire, tânguit, urgisire, văitare, văitat, văitătură.  
 
Jelire
Jelire, substantiv
Sinonime: bocire, jeluire, plângere, plâns, tânguire, văitare, (popular) jeluială.  
 
Tânguială
Tânguială, substantiv
Sinonime: jelanie, plângere, văitat.  
 
Olălăire
Olălăire, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură.  
 
Olălăi
Olălăi, verb
Sinonime: (învechit și regional) a boci, a se căina, a se jeli, a se jelui, a se lamenta, a se plânge, a se tângui, a se văicări, a se văita.  
 
Jeluială
Jeluială, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură.  
 
Lamentare
Lamentare, substantiv
Sinonime: jeluire, lamentație, tânguire, văicăreală, văitat.  
 
Lamentaţie
Lamentaţie, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (regional) văierare, (regional) văierat, (variantă) lamentațiune.  
 
Jeluire
Jeluire, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jalbă, jelire, jelit, lamentare, lamentație, plângere, plâns, reclamație, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (regional) văierare, (regional) văierat.  
 
Auli
Auli, verb
Sinonime: a (se) aoli, a (se) boci, a (se) plânge, a (se) văicări.  
 
Aoli
Aoli, verb
Sinonime: a (se) boci, a (se) căina, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) lamenta, a (se) plânge, a (se) tângui, a (se) văicări, a (se) văita; a hăuli.  
 
Vălăcăi
Vălăcăi, verb (regional)
Sinonime: a se boci, a se căina, a se jeli, a se jelui, a se lamenta, a se plânge, a se tângui, a se văicări, a se văieta.  
 
Dăulire
Dăulire, substantiv (regional)
Sinonime: bocire, jelire, văitare.  
 
Delecăi
Delecăi, verb (regional)
Sinonime: a se văita, (învechit și regional) a se olecăi.  
 
Olecăios
Olecăios, adjectiv (învechit)
Sinonime: plângăcios, tânguios, văicăros.  
 
Olecăitură
Olecăitură, substantiv (învechit)
Sinonime: tânguire, vaiet, văicăreală, (variantă) olicăitură.  
 
Lilii
Lilii, verb (regional)
Sinonime: a se văita.  
 
Plângaci
Plângaci, adjectiv (regional)
Sinonime: plângăcios, plângăreț, scâncit, smiorcăit, văicăreț.  
 
Mieunare
Mieunare, substantiv
Sinonime: mieunat, mieunătură, miorlăială, miorlăire, miorlăit, miorlăitură, (figurat) văicăreală, (regional) miaun, (regional) miaut, (variantă) miauire, (variantă) miaunare, (variantă) miuire.  
 
Pănăta
Pănăta, verb (învechit)
Sinonime: a îndura, a pătimi, a păți, a plânge, a răbda, a se văieta, a suferi, a suporta, a trage, (variantă) a bănăta.  
 
Plângăreţ
Plângăreţ, adjectiv
Sinonime: dureros, jalnic, miorlăit, miorlăitor, plângăcios, plângător, plâns, plin de durere, scâncit, smiorcăit, tânguitor, trist, văicăreț, văităreț, văitător, (familiar) bâzâit, (rar) plângaci, (rar) scâncitor.  
 
Bărăta
Bărăta, verb (regional)
Sinonime: a certa, a critica, a mustra, o ocărî, (Oltenia) a predestina, (Vidin-Timoc) a se văieta.  
 
Bărătare
Bărătare, substantiv (regional)
Sinonime: certare, ocărâre, (Oltenia) predestinare, (Vidin-Timoc) văitare.  
 
Bărătat
Bărătat, substantiv (regional)
Sinonime: certare, ocărâre, (Oltenia) predestinare, (regional) bărătare, (Vidin-Timoc) văitare.

Bărătat, adjectiv (regional)
Sinonime: certat, ocărât, (Oltenia) predestinat, (Vidin-Timoc) văitat.  
 
Tânguit
Tânguit, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (regional) văierare, (regional) văierat.  
 
Piui
Piui, verb
Sinonime: a scoate piuituri, a șuiera, a țiui, a vâjâi, (regional) a pieuna, (regional) a pioci, (regional) a piscui, (regional) a piuli, (regional) a piuni, (regional) a piura, (regional) a piuri, (regional) a se văicări, (regional) a țistui, (variantă) a piauni, (variantă) a pioni; (regional) a piua.  
 
Bărătăit
Bărătăit, substantiv (regional)
Sinonime: certare, ocărâre, predestinare, văitare.

Bărătăit, adjectiv (regional)
Sinonime: certat, ocărât, predestinat, văitat.  
 
Bărătăi
Bărătăi, verb (regional)
Sinonime: a certa, a ocărî, a predestina, a se văieta.  
 
Bărătăire
Bărătăire, substantiv (regional)
Sinonime: certare, ocărâre, predestinare, văitare.  
 
Câine-câinește
Câine-câinește, locuțiune adverbială
Sinonime: cu chiu cu vai, cu multă greutate, de mântuială, de-abia, foarte greu.  
 
Godi
Godi, verb (regional)
Sinonime: a deplânge, a se tângui, a se văieta, a se văita, (variantă) (regional) a gogi.  
 
Bărățire
Bărățire, substantiv (regional)
Sinonime: certare, ocărâre, predestinare, văitare.  
 
Bărăți
Bărăți, verb (regional)
Sinonime: a certa, a critica, a mustra, a ocărî, a predestina, a se văieta, a se văita, o ocărî.  
 
Bărățit
Bărățit, substantiv (regional)
Sinonime: certare, ocărâre, predestinare, văietare, văitare, (regional) bărățire.

Bărățit, adjectiv (regional)
Sinonime: certat, ocărât, predestinat, văietat, văitat.  
 
Smârceală
Smârceală, substantiv (regional)
Sinonime: smiorcăială, smiorcăit, văicăreală, (familiar) sclifoseală, (familiar) sclifosit, (învechit și regional) scriveală, (rar) smiorcăitură, (regional) scrivitură, (regional) smiorcăneală, (regional) smiorcănit.  
 
Smiorcăitură
Smiorcăitură, substantiv (învechit)
Sinonime: smiorcăială, smiorcăit, văicăreală, (familiar) sclifoseală, (familiar) sclifosit, (învechit și regional) scriveală, (regional) scrivitură, (regional) smârcâitură, (regional) smârceală, (regional) smiorcăneală, (regional) smiorcănit.  
 
Scrivi
Scrivi, verb (învechit și regional)
Sinonime: a geme, a se lamenta, a se scânci, a se smiorcăi, a se strâmba, a se tângui, a se văieta, a se văita.  
 
Scrivire
Scrivire, substantiv (învechit și regional)
Sinonime: lamentare, smiorcăire, tânguire, văitare.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar